Demokratska fronta Željko Komšić
-
MMM1977
#1576 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pročitao sam zadnjih par stranica, napisanih poslije OS pa da malo prokomentarišem neke od stvari koje nisu dobro shvaćene.
Prvo, Hankino ime se ovdje najviše spominje. Ja nisam detaljno upućen u njen rad jer nisam iz Sarajeva ali sam, zbog negativne atmosfere koja se stvara oko njenog imena, bio protiv njenog izbora za podpredsjednika. Isto tako sam bio protiv predsjedništva, jer nisam znao sve ljude koji su ušli u predsjedništvo, mislim da se trebalo dozvoliti da o sebi kažu par riječi. Ukratko, mislim da je OS trebala biti bolje organizovana.
Ono što mi se ne sviđa je činjenica da su u organe stranke ušli uglavnom ljudi iz Sarajeva, iako je to donekle i prihvatljivo jer se radi o OS i Željko je morao da uključi ljude koje on zna, što je i sam rekao, kada mu je upućena ta primjedba. Međutim, ostavljen je prostor i za dodatno popunjavanje što će biti urađeno do jeseni, na prijedloge općinskih i kantonalnih (regionalnih) odbora.
Ono što se meni sviđa u svemu je činjenica da će se kod održavanja Kongresa pitati delegati a ne Centrala stranke, što je Željko i podvukao u par navrata. Tek tada možemo pričati o najkvalitetnijim rješenjima, ovo je ipak OS i nije se moglo više birati. Isto tako, Željko je baš potencirao borbu sa korupcijom i kriminalom, šta ste očekivali, da uzme pištolj u ruke i krene redom da hapsi svojom rukom.
Naravno da ima primjedbi, osnovanih i neosnovanih, ali treba shvatiti da je stranka tek nastala, neka rješenja i nisu zadovoljavajuća ali trenutno nije bilo boljih. Međutim, koncepcija izbora od dna prema vrhu će iznjedriti najbolje kadrove.
Prvo, Hankino ime se ovdje najviše spominje. Ja nisam detaljno upućen u njen rad jer nisam iz Sarajeva ali sam, zbog negativne atmosfere koja se stvara oko njenog imena, bio protiv njenog izbora za podpredsjednika. Isto tako sam bio protiv predsjedništva, jer nisam znao sve ljude koji su ušli u predsjedništvo, mislim da se trebalo dozvoliti da o sebi kažu par riječi. Ukratko, mislim da je OS trebala biti bolje organizovana.
Ono što mi se ne sviđa je činjenica da su u organe stranke ušli uglavnom ljudi iz Sarajeva, iako je to donekle i prihvatljivo jer se radi o OS i Željko je morao da uključi ljude koje on zna, što je i sam rekao, kada mu je upućena ta primjedba. Međutim, ostavljen je prostor i za dodatno popunjavanje što će biti urađeno do jeseni, na prijedloge općinskih i kantonalnih (regionalnih) odbora.
Ono što se meni sviđa u svemu je činjenica da će se kod održavanja Kongresa pitati delegati a ne Centrala stranke, što je Željko i podvukao u par navrata. Tek tada možemo pričati o najkvalitetnijim rješenjima, ovo je ipak OS i nije se moglo više birati. Isto tako, Željko je baš potencirao borbu sa korupcijom i kriminalom, šta ste očekivali, da uzme pištolj u ruke i krene redom da hapsi svojom rukom.
Naravno da ima primjedbi, osnovanih i neosnovanih, ali treba shvatiti da je stranka tek nastala, neka rješenja i nisu zadovoljavajuća ali trenutno nije bilo boljih. Međutim, koncepcija izbora od dna prema vrhu će iznjedriti najbolje kadrove.
- madner
#1577 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Po ovom ustavu je protektorat no dobro.Co0l wrote:Ma BiH je i sada,sa ovim Ustavom,po obliku vladavine republika (osim ako ne mislis da je monarhija ili diktatura).Tu se misli na nacin na koji se ogranicavaju i kontrolisu najvisi organi vlasti.To nema veze za organizacijom drzavnog uredjenja (unitarna,federacija,konfederacija). Republika nije isto sto i unitarna drzava.Tu nema kontradikcije sa sadasnjim Ustavom.madner wrote:Na mnogo nivoa.Co0l wrote: Kako je to kontradiktorno sa sadasnjim Ustavom?
Osima ako u statutu stranke nesto drugo pise a ti pogresno prenio pa je onda nesto drugo kontradiktorno jer ovo bas i nije.
Dakle da ti nacrtam:
zalaganje za republicko uredjenje bez uzimanja u obzir ovog sadasnjeg uredjenja je puno jasniji i ostriji stav nego ovo sto pise u statutu.
- Oligarh
#1578 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Hanka Vejzovic, Savo Vlaski, Ismet Dahic, Munja Alibabic, Zlatko Miletic, Sifet Podzic, Slavo Kukic,Damir Marjanovic (kod njega cu da napomenem da ga cijenim ko naucnika, ali derorigira sebe kao "ekspert")... Hajmo dalje, dajte nam jos "novih" ljudi!
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
-
MMM1977
#1579 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ako je Hanka digla ruku za povećanje plate, to je u totalnoj suprotnosti sa načelima stranke i od nje će se tražiti odgovor zašto. Isto tako onaj što već prodaje državnu imovinu lupa gluposti jer to nisu stavovi stranke nego neke njegove vizije. Međutim, rano je bilo za bilo kakve krupne izjave, jer stranka tek treba da zauzme stavove oko dosta pitanja tako da niko ne treba trčati pred rudu.
- nosara
#1580 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Vidis, ta njegova poruka je toliko snazno odjekula da se evo, od te jeke, na ovom forumu raspravlja samo o sasvim desetim stvarima... Valjda su ljudi zagluseni tutnjavom...MMM1977 wrote: Isto tako, Željko je baš potencirao borbu sa korupcijom i kriminalom, šta ste očekivali, da uzme pištolj u ruke i krene redom da hapsi svojom rukom.
- Banksy
#1581 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Upravo zato što je to potencirao, očekivali smo jučer jače i žešće poruke u tom smislu. Njegovo dosadašnje političko djelovanje govori da je riječ o temperamentnom, strastvenom (što ponekad izmiče kontroli), pravdoljubivom čovjeku, zbog čega ga, uostalom, narod i voli. E malo više temperamenta i oštrine je upravo ono što je falilo jučerašnjem skupu.MMM1977 wrote:
Isto tako, Željko je baš potencirao borbu sa korupcijom i kriminalom, šta ste očekivali, da uzme pištolj u ruke i krene redom da hapsi svojom rukom.
I naravno, da, očekujemo da ''uzme pištolj u ruke i krene da hapsi'', ali nakon dobijenih izbora. Oni ljudi jučer, i svi drugi koji mu proteklih dana šalju poruke podrške, su se i okupili u onolikom broju zato što to očekuju od njega. Pretpostavljam da postavljanjem Munje u prvi red i on sam šalje neku sličnu poruku, da bi takvih akcija moglo biti u budućnosti.
Ono što narod, pogotovo onih 350 000 koji su mu dali glas, očekuje od njega su poštenje i principijelnost, jaki i oštri rezovi, pravda i akcija, i ništa manje od toga. Ako za to nema snage, ako to ne namjerava poduzeti, nije ni trebao praviti stranku.
Nije mu lako, ali mora znati - postavio je visoke standarde, slao žestoke poruke, davao obećanja, pa sad kad ga je narod podržao, moraće pokazati je li mislio ozbiljno ...
Last edited by Banksy on 08/04/2013 15:28, edited 1 time in total.
- madner
#1582 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Prerano je za takve zakljucke, ocito je da misli da je DF projekt na duge staze.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1583 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
radikalni elementuBanksy wrote: I naravno, da, očekujemo da ''uzme pištolj u ruke i krene da hapsi'', ali nakon dobijenih izbora. .
Last edited by JoseMujica on 08/04/2013 15:30, edited 1 time in total.
- Banksy
#1584 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Duge staze podrazumijevaju mlaku vodu?madner wrote:Prerano je za takve zakljucke, ocito je da misli da je DF projekt na duge staze.
- Co0l
#1585 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
A u kojem to clanu Ustava se kaze da je BiH protektorat,ziv biomadner wrote:
Po ovom ustavu je protektorat no dobro.
Dakle da ti nacrtam:
zalaganje za republicko uredjenje bez uzimanja u obzir ovog sadasnjeg uredjenja je puno jasniji i ostriji stav nego ovo sto pise u statutu.
Ma malo brkas oblike vladavine (iliti politicko uredjenje) po kojem je BiH i sa ovim Ustavom parlamentarna republika sa organizacijom drzave.
E sad,mozes ti uzimat sta hoces u obzir ili se zalagat za sta god hoces ali sadasnji Ustav ne samo da nije u sukobu sa republickim politickim uredjenjem nego ga cak i propisuje.
- Banksy
#1586 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Da i od tebe to dočekam ...palermo wrote:
Zna Banksy, kad hoće![]()
![]()
Slabo Hercegovina, slabo RS ...
- madner
#1587 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Opaska bi bila na mjestu da je Ustav najvise instance, no to nije tacno. Dok postoji OHR i Visoki Predstavnik, BiH je pravno protektorat.Co0l wrote:A u kojem to clanu Ustava se kaze da je BiH protektorat,ziv biomadner wrote:
Dakle da ti nacrtam:
zalaganje za republicko uredjenje bez uzimanja u obzir ovog sadasnjeg uredjenja je puno jasniji i ostriji stav nego ovo sto pise u statutu.?
Ma malo brkas oblike vladavine (iliti politicko uredjenje) po kojem je BiH i sa ovim Ustavom parlamentarna republika sa organizacijom drzave.
E sad,mozes ti uzimat sta hoces u obzir ili se zalagat za sta god hoces ali sadasnji Ustav ne samo da nije u sukobu sa republickim politickim uredjenjem nego ga cak i propisuje.
Ne brkam nista, nisi shvatio poentu i zato nema potrebe naglasiti trenutno uredjenje. No nema veze, fin pokusaj
- Oligarh
#1588 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pravit cemo mi Goli, od blata i sljunka, drug. Jos sve nogama utabati da ih sto vise stane. Onaj Veliki Školj ne bi bio loš za tu namjenu.JoseMujica wrote:radikalni elementuBanksy wrote: I naravno, da, očekujemo da ''uzme pištolj u ruke i krene da hapsi'', ali nakon dobijenih izbora. .nije ovo 45-ta
A sto se tice DFa to ce biti samo jos jedna adresa mnogih prebjega, po svemu sudeci
Last edited by Oligarh on 08/04/2013 15:35, edited 1 time in total.
- EverlasTT
#1589 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Komsica ne zanimaju puno hercegovci i sumadinci jer zna da od njih sigurno nece dobiti glasove. On cilja na bosnjacko izborno tijelo koje mu je i do sada davalo povjerenje. Dakle, Dobit ce odredjen broj glasova tamo gdje vladaju SDA i SDP a sve ostalo ce ostati isto.
-
theTruePath
#1590 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
sto znaci realno 3 mjeseco u federacijiEverlasTT wrote:Komsica ne zanimaju puno hercegovci i sumadinci jer zna da od njih sigurno nece dobiti glasove. On cilja na bosnjacko izborno tijelo koje mu je i do sada davalo povjerenje. Dakle, Dobit ce odredjen broj glasova tamo gdje vladaju SDA i SDP a sve ostalo ce ostati isto.
-
palermo
#1591 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Kakve duge staze, ili jesi ili nisimadner wrote:Prerano je za takve zakljucke, ocito je da misli da je DF projekt na duge staze.
Jedino ako duge staze ne znače, izbori 2014
- madner
#1592 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne, ali tanka je linija izmedju Harestine i borbe za pravu stvar. DF i Komsic se moraju sada organizovati i stvoriti kapacitete da mogu tako nesto obecati.Banksy wrote:Duge staze podrazumijevaju mlaku vodu?madner wrote:Prerano je za takve zakljucke, ocito je da misli da je DF projekt na duge staze.
- EverlasTT
#1593 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
DF je savrsen primjer stranke koja nece biti pobjednicka ali hoce biti bitna jer ce biti tas na vagi u sklapanju koalicija. Sasvim je izvijesno da ce DF biti stranka koja ce za dvije godine odluciti hoce li SDA biti vladajuca ili SDP-SBB blok. Dakle, valja mu sa zelenim ili crveno-crnim. Sam nece moci nista. A skupljanje malih stranaka je samo avantura.
-
nemampojmakad
#1594 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
a što frontA ?
zar se ne kaže front
zar se ne kaže front
-
palermo
#1595 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa ima hercegovaca i Bošnjaka ???EverlasTT wrote:Komsica ne zanimaju puno hercegovci i sumadinci jer zna da od njih sigurno nece dobiti glasove. On cilja na bosnjacko izborno tijelo koje mu je i do sada davalo povjerenje. Dakle, Dobit ce odredjen broj glasova tamo gdje vladaju SDA i SDP a sve ostalo ce ostati isto.
A mislim da postoji šansa i među Hrvatima hercegovcima, i tu je Komšić možda u pravu, vjerovatno on nije taj kloji može gore probiti abrijeru, ali mora naći ljude koji to mogu.
- madner
#1596 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Mozda misli 2018, no u tom slucaju se podcjenjuje.palermo wrote:Kakve duge staze, ili jesi ili nisimadner wrote:Prerano je za takve zakljucke, ocito je da misli da je DF projekt na duge staze.
Jedino ako duge staze ne znače, izbori 2014
-
palermo
#1597 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
odmah nek se ugase, ako će to bitiEverlasTT wrote:DF je savrsen primjer stranke koja nece biti pobjednicka ali hoce biti bitna jer ce biti tas na vagi u sklapanju koalicija. Sasvim je izvijesno da ce DF biti stranka koja ce za dvije godine odluciti hoce li SDA biti vladajuca ili SDP-SBB blok. Dakle, valja mu sa zelenim ili crveno-crnim. Sam nece moci nista. A skupljanje malih stranaka je samo avantura.
- Co0l
#1598 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ma mani se sad vadione,rekao si da je BiH po Ustavu protektorat zato te i pitam po kojem to clanu.madner wrote:Opaska bi bila na mjestu da je Ustav najvise instance, no to nije tacno. Dok postoji OHR i Visoki Predstavnik, BiH je pravno protektorat.Co0l wrote:A u kojem to clanu Ustava se kaze da je BiH protektorat,ziv biomadner wrote:
Dakle da ti nacrtam:
zalaganje za republicko uredjenje bez uzimanja u obzir ovog sadasnjeg uredjenja je puno jasniji i ostriji stav nego ovo sto pise u statutu.?
Ne brkam nista, nisi shvatio poentu i zato nema potrebe naglasiti trenutno uredjenje. No nema veze, fin pokusaj
Isto tako ovo drugo,mozda je poenta tog neceg sto si htio reci tebi u glavi izgledala drugacije ali onako kako si je prenio na forum je kao da je tu nesto kontradiktorno a u stvari nije.
Ne moze neko shvacati poentu onako kako je ti vidis u svojoj glavi nego samo onako kako je napises.Ako si nejasno napisao nisam ti ja kriv
i ne pokusavam ja nista,osim da saznam nesto vise o statutu stranke od nekog ko ga je vidio,nema potrebe za nekim imputiranjima.
- EverlasTT
#1599 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
I mene to zanima. Neka furka valjda...nemampojmakad wrote:a što frontA ?
zar se ne kaže front
-
piranadirana
#1600 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
EverlasTT wrote:Komsica ne zanimaju puno hercegovci i sumadinci jer zna da od njih sigurno nece dobiti glasove. On cilja na bosnjacko izborno tijelo koje mu je i do sada davalo povjerenje. Dakle, Dobit ce odredjen broj glasova tamo gdje vladaju SDA i SDP a sve ostalo ce ostati isto.
To je odlično, to nam i treba.Drago mi je zbog Komšićeve stranke što se pojavila na političkom nebu.