Itekako kupuju. Verčina članova Federalne vlade se vozi u Passatima. Nekadašnji Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg se vozio Citroenu 5, Crnkić se vozio u Audiu 4, Jelka se vozi u Audiu 6, Ramić u Škodi Superb.530i wrote:Ništa ispod Audija 6 i BMW-a 5ins wrote:Ništa od navedenog nije za Vladu FBiH, niti oni uopšte kupuju takva vozila![]()
Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Better Man
#1576 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
-
ins
#1577 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Oni u tim, a neki ministri u Golfu ili Octaviji, to sam i napisao.
Od svega nabrojanog vidimo da su to sasvim uobičajena auta cijenom od 40-50.000 KM, ni po čemu luksuzna, i od svih jedino je Milkicin A6 suvišan, našao sam u registru javnih nabavki da je plaćen 76000 + PDV, ali sam već pisao o odnosu funkcionera HDZ prema "mrskoj" Federaciji ili BiH kada je trošenje para na privilegije u pitanju i ona je samo kontinuitet toga.
U prijašnjem sazivu Vlade FBiH najskuplji je bio Volvo XC60 od Čambera, plaćen oko 65-70.000 KM
Kako sam već napisao, ako je nekome 70k KM isto kao 120, 150 ili 220 hiljada maraka, onda je ova diskusija suvišna
Meni je puno važnije u kakvom su stanju ta auta, kako se održavaju i koliko traju, i tu je ogromni napredak napravljen u zadnjih 10 godina na nivou FBiH ili Kantona Sarajevo, recimo Golfovi 5 u MUP FBiH izgledaju odlično mada su stari 11-12 godina, vozila Federalnih uprava isto tako. Na državnom nivou isto je sve bolje i bolje, recimo vozila Granične policije, SIPA i DKPT su u odličnom stanju, čista i uredna.
Nema ono kao prije nekoliko godine, kupe 2005. auto za 130.000., i prodaju ga 2008. za 11.000 KM jer je po njihovim riječima amortizovano i nepouzdano, što je bio glavni biznis u Vijeću Ministara i agencijama BiH u to vrijeme. Sada kada se auto kupi, ono traje i održava se, to pokazuju i revizorski izvještaji
Po meni, u Predsjedništvu i Vijeću ministara maksimalno treba biti A6, Volvo S90, BMW 5 ili E klasa, do 150k, u entitetima max Passat ili A4 do 70k, a na kantonalnom i opstinskom nivou bi zakonski zabranio da kupe auto skuplje od 40k.
Možemo reći da su generalno govoreći kod nas sada bolje održavana službena auta nego u HR, što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo. O poređenju sa Srbijom da ni ne govorimo, tamo i dalje nemaju para niti za zimske niti za ljetne gume
Ovo je slikao moj drug u sred Beograda prije godinu dana, policijski 307
http://s11.postimg.org/rsxcrwv37/128147 ... 2857_n.jpg
Od svega nabrojanog vidimo da su to sasvim uobičajena auta cijenom od 40-50.000 KM, ni po čemu luksuzna, i od svih jedino je Milkicin A6 suvišan, našao sam u registru javnih nabavki da je plaćen 76000 + PDV, ali sam već pisao o odnosu funkcionera HDZ prema "mrskoj" Federaciji ili BiH kada je trošenje para na privilegije u pitanju i ona je samo kontinuitet toga.
U prijašnjem sazivu Vlade FBiH najskuplji je bio Volvo XC60 od Čambera, plaćen oko 65-70.000 KM
Kako sam već napisao, ako je nekome 70k KM isto kao 120, 150 ili 220 hiljada maraka, onda je ova diskusija suvišna
Meni je puno važnije u kakvom su stanju ta auta, kako se održavaju i koliko traju, i tu je ogromni napredak napravljen u zadnjih 10 godina na nivou FBiH ili Kantona Sarajevo, recimo Golfovi 5 u MUP FBiH izgledaju odlično mada su stari 11-12 godina, vozila Federalnih uprava isto tako. Na državnom nivou isto je sve bolje i bolje, recimo vozila Granične policije, SIPA i DKPT su u odličnom stanju, čista i uredna.
Nema ono kao prije nekoliko godine, kupe 2005. auto za 130.000., i prodaju ga 2008. za 11.000 KM jer je po njihovim riječima amortizovano i nepouzdano, što je bio glavni biznis u Vijeću Ministara i agencijama BiH u to vrijeme. Sada kada se auto kupi, ono traje i održava se, to pokazuju i revizorski izvještaji
Po meni, u Predsjedništvu i Vijeću ministara maksimalno treba biti A6, Volvo S90, BMW 5 ili E klasa, do 150k, u entitetima max Passat ili A4 do 70k, a na kantonalnom i opstinskom nivou bi zakonski zabranio da kupe auto skuplje od 40k.
Možemo reći da su generalno govoreći kod nas sada bolje održavana službena auta nego u HR, što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo. O poređenju sa Srbijom da ni ne govorimo, tamo i dalje nemaju para niti za zimske niti za ljetne gume
Ovo je slikao moj drug u sred Beograda prije godinu dana, policijski 307
http://s11.postimg.org/rsxcrwv37/128147 ... 2857_n.jpg
Last edited by ins on 04/03/2017 23:43, edited 1 time in total.
-
530i
#1578 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Better Man wrote:Itekako kupuju. Verčina članova Federalne vlade se vozi u Passatima. Nekadašnji Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg se vozio Citroenu 5, Crnkić se vozio u Audiu 4, Jelka se vozi u Audiu 6, Ramić u Škodi Superb.530i wrote:Ništa ispod Audija 6 i BMW-a 5ins wrote:Ništa od navedenog nije za Vladu FBiH, niti oni uopšte kupuju takva vozila![]()
Bio sam malo ironičan.
@ins
Primjetio sam i ja isto, barem ova vozila koja se svakodnevno mogu vidjeti - policijska, vodi se više računa. Nekada ranije su bili maltene raspad sistema i tako se vozili.
-
tempuser
#1579 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Novalic se vozi u Superbu, Vesko Drljaca fed. min za soc. rad. se donedavno vozio u Octaviji A5, nije cak ni FL, odnedavno u XC60 prije FL-a, znaci polovan.
Prije nekih 15 god dok je bio drzavni min. za izbjeglice K. Zubak je koristio Octaviu, njegov nasljednih i komsija M. Kebo na istoj funkciji prelazi na A6.
Prije nekih 15 god dok je bio drzavni min. za izbjeglice K. Zubak je koristio Octaviu, njegov nasljednih i komsija M. Kebo na istoj funkciji prelazi na A6.
Last edited by tempuser on 04/03/2017 23:50, edited 1 time in total.
-
ins
#1580 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Novalić je naslijedio Passat CC, kojeg je kupio Branković još 2007 ili 2008., koristili ga prije i Nikšić i Mujezinović
Inače ta kupovina CC je bila upravo u vrijeme o kojem sam pisao, kada je to bio unosan biznis državnih službenika, jbt kakav bolid moraš biti da kupiš CC kao službeni auto za premijera FBiH
Inače ta kupovina CC je bila upravo u vrijeme o kojem sam pisao, kada je to bio unosan biznis državnih službenika, jbt kakav bolid moraš biti da kupiš CC kao službeni auto za premijera FBiH
-
tempuser
#1581 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ne sjecam se tacno koji je od dva bisera ili I. M. Jovic ili B. Paravac narucio auto po principu zadnji/majskuplji u cjenovniku i dobio A6 karavana tj Avanta! 
-
ins
#1582 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Prvi koji je kupio auto po principu "daj najskuplje što imaš" je već zaboravljeni Vladimir Šoljić, koji je tako 1996 ili 1997 kupio auto sa dna cjenovnika: Audi S8!
Poslije toga su godinama i on i vozač proklinjali tu kupovinu, jer je auto bio skroz neudoban, pogotovo za tadašnje ceste.
Inače, auto je plaćen iz fonda Vlade Hrvatske za pomoć BiH Hrvatima
U isto to vrijeme Silajdžić i Bičakčić su kulirali u bijelim Golfovima 3
Poslije toga su godinama i on i vozač proklinjali tu kupovinu, jer je auto bio skroz neudoban, pogotovo za tadašnje ceste.
Inače, auto je plaćen iz fonda Vlade Hrvatske za pomoć BiH Hrvatima
U isto to vrijeme Silajdžić i Bičakčić su kulirali u bijelim Golfovima 3
-
tempuser
#1583 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nekad 95-96 su se svi clanovi predsjednistva osim Alije i vlade osim ministra MUP-a vozili u bijelim tricama.
- Better Man
#1584 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Novalić se voza u klasičnom Passatu,a ne u CC. Passat u kojem se vozi, nekad se vozio Gavrilo Grahovac. Nikšić se vozio u CC koji je vlasništvo SDP-a. Kad je bio izabran za premijera umjesto vladinog auta ili kupovine novog, koristio auto u vlasništvu svoje partije. Branković se vozio također u klasičnom Passatu i to najskuplja verzija.ins wrote:Novalić je naslijedio Passat CC, kojeg je kupio Branković još 2007 ili 2008., koristili ga prije i Nikšić i Mujezinović
-
tempuser
#1585 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Novalic se vec izvjesno vrijeme vozi u novom Superbu, ja sam ga jos u oktobu nekad vidio u njemu.
Imao je i Komsic epizodu apsurda za Orucevim CLS-om. Zamjenskog CC-a ke koristio i Kebo dok mu je A6 bio u kvaru.
Imao je i Komsic epizodu apsurda za Orucevim CLS-om. Zamjenskog CC-a ke koristio i Kebo dok mu je A6 bio u kvaru.
- Better Man
#1586 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
U novom Superb se vozi ministar Ramić, a Novalić u Passatu šeste generacije. Jedino da je bio s Ramićem u njegovom službenom autu. Znam vozača od Novalića i sigurno se vozi u Passatu. U najavljenoj kupovini, jedno auto će biti za njega.tempuser wrote:Novalic se vec izvjesno vrijeme vozi u novom Superbu, ja sam ga jos u oktobu nekad vidio u njemu.
-
tempuser
#1587 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
E jbga, ne znam, nekad u oktobru stanem ispred restorana Fontana u Kanjini 2 auta sa soferima unutra, golf ili tako nesto FUP-a i Superb, nigdje Passata, ostalo buranije opste prakse, unutra Novalic sa nekom ekipom. Nisam 100% siguran ali mislim da sam i neki dan upratio negdje Novalica u Superbu...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1588 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ko je ono bio narucio skupi Hyundai limuzinu,sta bi sa tim?
-
adv.K
#1589 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
A6 avant (i to je zaokruzio kad je birao opremu) je narucio i uredno se vozio Niko Lozancic, tada predsjednik FBIH. Strane diplomate se smijale i pricale o tome kao o pohlepi i neznanju.
Hyundai EQUUS 5.0 je narucio i kratko se vozio (prije nego je i proveo postupak javne nabavke), Zivko Budimir, takodjer predsjednik FBIH. Auto je benzinac, 423ks, izgledom kao S klasa. Nije mu prosla nabavka, pa je auto vratio Hyundai autu BIH, i oni su ga dalje prodavali sa 30000km na satu za 75000KM. Moze se naci na olx preko pretrage na google.
Hyundai EQUUS 5.0 je narucio i kratko se vozio (prije nego je i proveo postupak javne nabavke), Zivko Budimir, takodjer predsjednik FBIH. Auto je benzinac, 423ks, izgledom kao S klasa. Nije mu prosla nabavka, pa je auto vratio Hyundai autu BIH, i oni su ga dalje prodavali sa 30000km na satu za 75000KM. Moze se naci na olx preko pretrage na google.
- mayab
#1590 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Upravo tako, 50 000 KM plus minus 10% za članove predsjednistva i predsjednika vijeca ministara, ostala gamad u jeftinijim....Better Man wrote:Prvo i osnovno kod kupovine službenih auta bi svi zastupnici trebali imati jednak tretman i zabranio bi favoriziranje VW grupacije. Ako kad nabavljaš npr kompjutersku opremu i po Zakonu o javnim nabavkama mraš izabrati najeftiniju tehnički zadovoljavajuču ponudu, onda tako treba i kod službenih auta. Ja bih zabranio da iko može voziti službeno auto čija je vrijednost veća od 50 hiljada KM.
Dodje mi muka kad vidim predsjednika manjeg entiteta u Mercedesu S klase, halloooo, S-klasa , kao njemački kancelar npr, a gdje ovaj, a gdje su Njemci
Kud nas Hitler sviju ne pobi onomad......
- supercali
#1591 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ma svi k9ji nisu ministri premijeri predajednici sluzbena fabie i ta auta
Ministri kantona octavie i sl ministri drzave pasate audi 4 i sl a samo predsjednistvo i premijer audi 6/8
Ministri kantona octavie i sl ministri drzave pasate audi 4 i sl a samo predsjednistvo i premijer audi 6/8
-
tempuser
#1592 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nastranu Ameri, Rusi i Arapi koji autima mjere chune i misice, ali se ambasador AT vozi u Passatu B6, ambasador UK i RH u Superbu. Sta sam primjetio, ambasador FR je logucno uvijek koristio francusku flagship, P-605, P-607, C6 i sad vidim P-507 pa malo prekopavam po glavi i skontam da je to trenutno "najjaci" FR auto.
- mad_max_ba
#1593 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
A majka mu stara samo o prsche grupaciji govorite, mogu i forda npr vozati, fiesti, focusa ili modea...
- ElRe
#1594 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Bio je na piku prosle godine, prodavao se za 90000 KM. Ja imam anegdotu sa tim Hyundai-em. Vracao se ja iz Mostara i prije mosta Begice na pravcu policija. Ja idem regularno 60km/h, a iz suprotnog pravca taj Hyundai ide bar 120 km/h i ja mu blicam da uspori. Nakon par dana na TVu vidim Budimira izlazi iz tog Hyundai-amali_milojica wrote:Ko je ono bio narucio skupi Hyundai limuzinu,sta bi sa tim?
-
tempuser
#1595 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ford tu i tamo znao umjesati, Federalna inspekcija vozi Fusione i Fieste, istini za volju da ima i Yettia, Sipa je u jednoj turi nabavila Mondee za pratnju, civilnih Focusa Mk1 za op. poslove, bila tura Focusa karavana za RVI, Focuse Mk 2 i Mk3 vozi i policija RS-a. Osim toga Sipa je prije Mondea nabavila Megane II sedane 2,0 16v, MUP HNK je prije cca 12 god "zaduzio" Opele preko Borasa, MUP TK takodjer Megane iI sadane. U zadnjim nabavkama osim G VII i pomenutog Focusa Mk3 MUP RS-a P 301, 308, Dustere.mad_max_ba wrote:A majka mu stara samo o prsche grupaciji govorite, mogu i forda npr vozati, fiesti, focusa ili modea...
- problemnatravunu
#1596 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
HOĆEMO REFERENDUM O OVOJ PROBLEMATICI, NA NIVOU CIJELE DRŽAVE, ZNA LI NEKO KAKO TO SVE POKRENUTI!mayab wrote:Upravo tako, 50 000 KM plus minus 10% za članove predsjednistva i predsjednika vijeca ministara, ostala gamad u jeftinijim....Better Man wrote:Prvo i osnovno kod kupovine službenih auta bi svi zastupnici trebali imati jednak tretman i zabranio bi favoriziranje VW grupacije. Ako kad nabavljaš npr kompjutersku opremu i po Zakonu o javnim nabavkama mraš izabrati najeftiniju tehnički zadovoljavajuču ponudu, onda tako treba i kod službenih auta. Ja bih zabranio da iko može voziti službeno auto čija je vrijednost veća od 50 hiljada KM.
Dodje mi muka kad vidim predsjednika manjeg entiteta u Mercedesu S klase, halloooo, S-klasa , kao njemački kancelar npr, a gdje ovaj, a gdje su Njemci![]()
Kud nas Hitler sviju ne pobi onomad......
Ozbiljno, ne zezam se, sad mi to dodje na pamet
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1597 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Podrzavam referendum!!!!!!
za takve stvari i treba pokretati, a ima mnogo tema na kojima se jos moze primijeniti, za dobrobit svih gradjana. Opozicione stranke su prva adresa, njima se obratiti za ova pitanja.

za takve stvari i treba pokretati, a ima mnogo tema na kojima se jos moze primijeniti, za dobrobit svih gradjana. Opozicione stranke su prva adresa, njima se obratiti za ova pitanja.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1598 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
I to Hybrida.tempuser wrote:Nastranu Ameri, Rusi i Arapi koji autima mjere chune i misice, ali se ambasador AT vozi u Passatu B6, ambasador UK i RH u Superbu. Sta sam primjetio, ambasador FR je logucno uvijek koristio francusku flagship, P-605, P-607, C6 i sad vidim P-507 pa malo prekopavam po glavi i skontam da je to trenutno "najjaci" FR auto.
C6 FRA ambasade je kupila FTV i vozi se gen dir Sabic
-
ins
#1599 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Dodik se vozi u S600 Guard, dakle blindiranoj verziji, auto je uvezen 2011 i ulazna cijena je bila 850.000 KM, na šta je onda plaćen PDV.mayab wrote: Dodje mi muka kad vidim predsjednika manjeg entiteta u Mercedesu S klase, halloooo, S-klasa
Auto je od firme Comsar, dakle vlasnik je Rašid Serdarov, koji ga je dao Dodiku kao skromni znak korupcije. Ukratko, Dodik se vozi u autu koje je dobio na poklon od tipa koji ima dugovanja prema RS, koji ne poštuje ugovpre o koncesiji koje ima sa RS, itd itd.. A to je svima u RS savršeno normalno
Dobar primjer da je FBIH po političkoj odgovornosti ipak Švicarska u odnosu na Bolji entitet
- amar1994
#1600 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Svima treba bit primjer Japan , ali svima ne samo nasim glavonjama , samo se premijer vlade vozi u Lexusu