Inicijativa Prvi Mart

Post Reply
heckler

#1576 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

unix wrote:Kao što možete i vidjeti da se ovih dana provodi, slobodno mogu reći hajka na "Prvi mart", o čemu se radi pogledajte u video prilogu.

Prvi mart RTRS-u: A da vam platimo reklamu?

http://www.prvimart.ba/vijesti/prvi-mar ... mo-reklamu

Traktoristo hvala ti :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Reklama dolazi u najbolji moguci vakat jer kako je stiglo ljeto pocinje i armija prognanih dijasporaca da stize domovini u posjetu. Onima koji jos nisu ovo je odlican podsjetnik da izvade dokumenta tako da budu spremni za izbore 2014

:bih: :bih: :bih: :bih:
Adm1ral

#1577 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Adm1ral »

heckler wrote:
unix wrote:Kao što možete i vidjeti da se ovih dana provodi, slobodno mogu reći hajka na "Prvi mart", o čemu se radi pogledajte u video prilogu.

Prvi mart RTRS-u: A da vam platimo reklamu?

http://www.prvimart.ba/vijesti/prvi-mar ... mo-reklamu

Traktoristo hvala ti :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Reklama dolazi u najbolji moguci vakat jer kako je stiglo ljeto pocinje i armija prognanih dijasporaca da stize domovini u posjetu. Onima koji jos nisu ovo je odlican podsjetnik da izvade dokumenta tako da budu spremni za izbore 2014

:bih: :bih: :bih: :bih:
Moja puna podrska koaliciji Prvi mart.Cim Dodik i ostali iz PC-a ovoliko laju na njih mora valjati :)
Basvod

#1578 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Basvod »

Nego sta, prepali se.

Haris Silajdzic vol. 2
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1579 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by PipiDugaDevetka »

.......
Last edited by PipiDugaDevetka on 24/06/2013 08:30, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1580 Re: Inicijativa Prvi Mart

PipiDugaDevetka wrote:
Agron P wrote: 1.Mart podržava prava svih naroda na svakom dijelu teritorija najljepše zemlje na svijetu. Trenutno je skoncentrisan na manjine u RS i ima podršku povratnika iz reda Bošnjaka i Hrvata. :bih:
Ponuđena je saradnja i sa Srbima, ali izgleda, ne smiju se priključiti. Ponuda za saradnju još vrijedi.
:thumbup: :bih:
RATM56

#1581 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by RATM56 »

Agron P wrote:
pemanapemani wrote:Volio bih da se 1.mart izjasni da li je samo i isključivo bošnjačka organizacija ili organizacija svih onih koji smatraju BiH svojom jedinom domovinom i kojima je u cilju poništenje politike etničkog čišćenja. Da se razumijemo, totalno nebitno da li u radu iste učestvuju isključivo Bošnjaci, ali hoću da znam da li je primarni interes 1.marta država BiH ili zaštita prava isključivo Bošnjaka.

Pun mi je više ku.ac prodavanja muda pod bubrege.

Ima li u ovoj zemlji išta bosansko ili se baš svi ježe od tog termina?
1.Mart podržava prava svih naroda na svakom dijelu teritorija najljepše zemlje na svijetu. Trenutno je skoncentrisan na manjine u RS i ima podršku povratnika iz reda Bošnjaka i Hrvata. :bih:
Šta je sprečavalo sve vreme i koncetraciju na povratak Srba u Federaciju? Koliko vidim na sajtu su zastupljene samo regije u RS i uopšte pitanja prava povratnika na teritoriju RS, o Federaciji gotovo ni reči. Ne znam kako se onda može reći da je inicijativa uperena na čitavu BiH, kada očigledno nije.
Danguba

#1582 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Danguba »

RATM56 wrote:
Agron P wrote:1.Mart podržava prava svih naroda na svakom dijelu teritorija najljepše zemlje na svijetu. Trenutno je skoncentrisan na manjine u RS i ima podršku povratnika iz reda Bošnjaka i Hrvata. :bih:
Šta je sprečavalo sve vreme i koncetraciju na povratak Srba u Federaciju? Koliko vidim na sajtu su zastupljene samo regije u RS i uopšte pitanja prava povratnika na teritoriju RS, o Federaciji gotovo ni reči. Ne znam kako se onda može reći da je inicijativa uperena na čitavu BiH, kada očigledno nije.
Svi su dobrodosli ALI 98% srpskih povratnika ne zeli da se vrati. Oni su godinama zavaravani i stimulisani da se ne vracaju na prijeratna prebivalista. I sada zele da im se iz Fonda isplati ostanak umjesto povratak.

P.S. Ko god da se prijavi ovoj Inicijativi tretirat ce se isto.
RATM56

#1583 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by RATM56 »

Danguba wrote:
Svi su dobrodosli ALI 98% srpskih povratnika ne zeli da se vrati. Oni su godinama zavaravani i stimulisani da se ne vracaju na prijeratna prebivalista. I sada zele da im se iz Fonda isplati ostanak umjesto povratak.

Ne može se tako nečija želja uzimati zdravo za gotovo, na kraju krajeva ni Bošnjaci se nisu tek tako prijavljivali već su bili obavešteni i animirani da se priključe akciji.

Moj komšija, mlađi čovek je izbegli Srbin sa područja Federacije BiH. Donedavno je koliko znam imao izbegličke papire i nerešen krajnji status, verujem da je i sam prolongirao takav status radi izbegavanja poziva u Vojsku Srbije. Ali svih ovih godina ne verujem da ga je iko iz kancelarije Emira Suljagića obavestio i upitao da li je zainteresovan da glasa na teritoriji opštine gde je živeo 1. marta 1992.
Jer inicijativa ima za cilj da okupi izbegle glasače sa prostora Republike Srpske, što je legitimno ali nema potrebe da se zavaravamo da je sve to organizovano radi (političkih) prava povratnika na tlu čitave BiH. Jer nije.
Danguba

#1584 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Danguba »

RATM56 wrote:
Danguba wrote:

Ne može se tako nečija želja uzimati zdravo za gotovo, na kraju krajeva ni Bošnjaci se nisu tek tako prijavljivali već su bili obavešteni i animirani da se priključe akciji.

Moj komšija, mlađi čovek je izbegli Srbin sa područja Federacije BiH. Donedavno je koliko znam imao izbegličke papire i nerešen krajnji status, verujem da je i sam prolongirao takav status radi izbegavanja poziva u Vojsku Srbije. Ali svih ovih godina ne verujem da ga je iko iz kancelarije Emira Suljagića obavestio i upitao da li je zainteresovan da glasa na teritoriji opštine gde je živeo 1. marta 1992.Jer inicijativa ima za cilj da okupi izbegle glasače sa prostora Republike Srpske, što je legitimno ali nema potrebe da se zavaravamo da je sve to organizovano radi (političkih) prava povratnika na tlu čitave BiH. Jer nije.
Ko mu brani da kontaktira Suljagica?
Sta ce mu Suljagic kada ima pravo da se registruje (a prije toga da se prijavi) tamo gdje je zivio prije rata.
To je ono sto boli politicare iz manjeg entiteta jer kada bi se svi vratili ili registrovali u prijeratnim prebivalistima BiH bi postala ono sto i treba da bude ali oni su ratom ocistili teritoriju ''samo za sebe'' sto rece Dodik.
razum

#1585 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by razum »

ma ova organizacija sluzi za pljackanje vlastitog naroda,,sta ce bii doce iz federacije 100 hiljada da glasa u rs i to ce kao nesto promijeniti,kao da su srbi sisali vesla ,,100 hiljada bosnjaka iz federacije koji ce glasati u rs dace rezultat 300 hiljada srba vise koji ce izaci na izbore u odnosu na prosle izbore,,,i na kraju ce biti suljagicu gdje su pare,prevario si narod i td..
heckler

#1586 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Uspostavljena koordinacija „Prvog marta“ za Banja Luku
24. Juni 2013.

Nakon drugog radnog sastanka zainteresiranih aktivista organizacija civilnog društva i političkih stranaka koje okupljaju povratnike u Banja Luci, na kojoj je usvojeno da koordiniranje aktivnosti preuzme Udruženje građana povratnika u Banja Luku.
Na ovom sastanku je potvrđena zainteresiranost građana-povratnika za inicijativu registracije i mobilizacije povratnika u svrhu podizanja njihove izlaznosti na narednim Općim izborima 2014. godine.
Podršku ovim aktivnostima dali su i predstavnici Saveza Banjalučana u Švedskoj. Najavljeno je održavanje prezentacija aktivnosti „Prvog marta“ u Banja Luci, te promocija kroz magazin „Šeher“.
U Banja Luci je prije rata živjelo 29 000 građana hrvatske i 28 500 građana bošnjačke nacionalnosti. Izvan grada, u selima Zalužani, Šargovac, Šimići, Stratinska, Motike, Kuljani, Dragočaj, Debeljaci, Barlovci, Cerici i Ivanjska, većinu stanovništva činili su Hrvati, dok je u Bastasima većinu činilo bošnjačko stanovništvo. U okviru grada Banja Luka, većinsko stanovništvo Bošnjaci su činili u mjesnoj zajednici Gornji Šeher, gdje ih je prije rata bilo oko 3 100.
Koalicija „Prvi mart“ je ranije stupila u kontakt sa Katoličkom crkvom u Banja Luci, te je namjera povezati bošnjačka i hrvatska udruženja na zajedničkoj saradnji pri mobilizaciji i registraciji građana.

Hajmo Banjalucani :bih: :thumbup: :bih: :thumbup:
razum

#1587 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by razum »

zar bosnjaci misle dobiti podrsku hrvata u bilo cemu posle zeljka komsica..mislim pravu podrsku,,uvijek se moze naci nekoliko desetina osoba i napisati ovde hrvati daju podrsku,,,kao sto je skoro na klixu bio naslov banjalucani dali podrsku za jmbg a na navodnim protestima 3 covjeka 2 zene i 1 pas :D.
zemo_online

#1588 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by zemo_online »

jaki smo ko zemlja i podrske sa strane nam i ne trebaju, :D
PipiDugaDevetka

#1589 Re: Inicijativa Prvi Mart

24-jun-2013
1. mart/Suljagić: Prvi mart postoji zahvaljujući Dodiku

Image
Emir Suljagic

Prvi mart postoji zahvaljujući Miloradu Dodiku. I ja se koristim i ovom prilikom da mu se javno zahvalim, jer mi i postojimo zbog njega i ovo što radi njegova vlast je učinilo više od bilo koga da probudi tihu većinu građana ove zemlje od kraja rata naovamo. Dakle, hvala Milorade, riječi su prvog čovjeka Koalicije nevladinih organizacija Prvi mart Emira Suljagića.

“Da nije Dodika i drugih mozgova koji prijete secesijom, a samim tim i ratom, nas ne bi bilo. Ovo što mi radimo, kao što je to bio slučaj i u Srebrenici prošle godine, bio je odgovor na politiku iz RS-a. Oni su mislili da ćemo skrštenih ruku gledati i slušati kako na sedmičnoj osnovi gaze po onome što nam je najsvetije. I Prvi mart, kao i Glasaću za Srebrenicu, autentični je odgovor građana ove zemlje na secesionizam. Mi smo skupina građana koji su se organizovali da u okvirima postojećeg, duboko nepravednog, političkog sistema pokažemo da građani ove zemlje mogu secesionizam opaliti po zubima, da tako kažem“, izjavio je Suljagić.

Koordinator Prvog marta je u izjavi za Fenu dodao kako se istinski veseli mogućnosti da se Vlada RS i Prvi mart “ponosaju” na nekom sudu.

“Mi bi, recimo, kao svjedoke pozvali roditelje Melihe Durić, curice od sedamnaest godina koja je u svojoj kući u Vlasenici pogođena snajperom u potiljak; porodicu Murata Badića koji je u Banjoj Luci kamenovan na smrt; porodicu povratnika iz Glogove kod Bratunca koji je ubijen nakon što su mu na imanju postavili minu.

Potom bi pozvali roditelje nesrpske djece da daju izjave o tome kako se osjećaju zato što njihova djeca moraju obavezno da prisustvuju krsnim slavama; pozvali bi kao svog svjedoka i premijerku entiteta RS da objasni zašto Vlada RS sistematski i sistemski krši Ustav i zakone RS-a koji propisuju proporcionalnu zastupljenost u javnim institucijama. Krajnje je vrijeme da se aparthejd u RS-u izvede pred sud i biću iskreno zahvalan Vladi entiteta RS ako nam pruži priliku da domaću i svjetsku javnost upoznamo sa okupatorskom politikom koju provodi prema nesrbima u tom entitetu“, kazao je Emir Suljagić, koordinator Koalicije nevladinih organizacija Prvi mart.

(FENA)
Danguba

#1590 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Danguba »

razum wrote:zar bosnjaci misle dobiti podrsku hrvata u bilo cemu posle zeljka komsica..mislim pravu podrsku,,uvijek se moze naci nekoliko desetina osoba i napisati ovde hrvati daju podrsku,,,kao sto je skoro na klixu bio naslov banjalucani dali podrsku za jmbg a na navodnim protestima 3 covjeka 2 zene i 1 pas :D.
mislim ali stvarno mislim da hrvata ima i izvan hdz-a :D
heckler

#1591 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Ignorisite trolove. Jel treba svakoj budali ponaosobno na svakoj drugoj stranici nanovo sve "objasnjavati". ;)
Biene Maya

#1592 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Biene Maya »

razum wrote:zar bosnjaci misle dobiti podrsku hrvata u bilo cemu posle zeljka komsica..mislim pravu podrsku,,uvijek se moze naci nekoliko desetina osoba i napisati ovde hrvati daju podrsku,,,kao sto je skoro na klixu bio naslov banjalucani dali podrsku za jmbg a na navodnim protestima 3 covjeka 2 zene i 1 pas :D.
Hajde budi toliko razumni RAZUMAN i makni se sa ove teme. Zar ne primjecujes sam koliko si smijesan. Sa trolovima se ne ulazi u diskusiju, a posebno ne na ovoj temi.
heckler

#1593 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Neko spomenu saradnju i sa ne-Bosnjackim organizacijama nekidan?

http://www.prvimart.ba/vijesti/prvi-mar ... u-trebinju
“Prvi mart” pokrenut i u Trebinju
26. Juni 2013.

Aktivisti koalicije organizacija civilnog društva “Prvi mart” posjetil su Trebinje, gdje su razgovarali sa predstavnicima Alternativnog kluba u Trebinju, na temu pokretanja saradnje i zajedničkog rada na mobilizaciji i zaštiti prava povratnika, izbjeglih i raseljenih lica u regiji Hercegovine.

Između ostalog, najavljena je zajednička saradnja na utvrđivanju broja povratnika i prognanih u dijaspori, kako građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u regiji Istočna Hercegovina tako i srpske nacionalnosti na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Potpisan je i Sporazum o saradnji kojim se proširuju aktivnosti “Prvog marta” na rad sa izbjeglim i raseljenim licima u Federaciji Bosne i Hercegovine, te su aktivisti koalicije pozdravili činjenicu da je konačno pozitivan rad ove inicijative prepoznat i među građanima i organizacijama koji se bave povratkom građana srpske nacionalnosti u Federaciju.

U budućim mjesecima, bit će izrađena i studija problema s kojima se suočavaju povratnici u Federaciju. Između ostalog, pozdravljene su aktivnosti “Prvog marta” na zalaganju za zaštitu socijalnih prava i prava zdravstvene zaštite povratnika u RS, te je utvrđeno da se u pojedinim pitanjima kakvo su zdravstvo, pristup obrazovanju, pristup javnim službama, zastupljenost manjinskih povratničkih zajednica, te prava vezana za izborni proces, može pronaći zajednički jezik povratnika i prognanih širom Bosne i Hercegovine.

Potvrđeno je još jednom da svi povratnici dijele zajedničku misiju: “Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih. Država u kojoj smo svi mi, njeni građani, jednaki pred ustavom i zakonima. Država u kojoj nijedan pedalj zemlje nije isključivo bilo čiji več svih nas, jednakopravnih građana Bosne i Hercegovine.”, kao što stoji u dokmentima “Prvog marta”, budući da se će se bez ostvarivanja te ravnopravnosti povratnici koji su etnička manjina u svojim zajednicama nastaviti osjećati kao građani drugog reda.

Ovom prilikom, iz Trebinja upućujemo poziv političkim elitama i zastupnicima iz RS-a koji su u posljednjih mjesec dana vršili kontinuiranu hajku na “Prvi mart” i naše aktiviste, da ovim potvrđujemo da naša borba nije usmjerena protiv građana, već protiv politički elita koje su odgovorne za stanje u kojem se povratnička populacija danas nalazi.
Image
Northstar

#1594 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Northstar »

razum wrote:ma ova organizacija sluzi za pljackanje vlastitog naroda,,sta ce bii doce iz federacije 100 hiljada da glasa u rs i to ce kao nesto promijeniti,kao da su srbi sisali vesla ,,100 hiljada bosnjaka iz federacije koji ce glasati u rs dace rezultat 300 hiljada srba vise koji ce izaci na izbore u odnosu na prosle izbore,,,i na kraju ce biti suljagicu gdje su pare,prevario si narod i td..
Sudeci po postu Nick ti je potpuni promasaj.
Northstar

#1595 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Northstar »

Danguba wrote:
mislim ali stvarno mislim da hrvata ima i izvan hdz-a :D
Postoje i protjerani posavski Hrvati koji imaju identicne probleme kao Bosnjaci u RS-u. Niti su svi Hrvati u HDZ-u niti su samo Hrvati oni koji zive u Hercegovini. Mislim da ce Prvi mart imati podrsku posavskih Hrvata.
PipiDugaDevetka

#1596 Re: Inicijativa Prvi Mart

Northstar wrote:Postoje i protjerani posavski Hrvati koji imaju identicne probleme kao Bosnjaci u RS-u. Niti su svi Hrvati u HDZ-u niti su samo Hrvati oni koji zive u Hercegovini. Mislim da ce Prvi mart imati podrsku posavskih Hrvata.
Žao mi je što je početkom ove godine Franjo Komarica primio odlikovanje od Dodika, nadam se ogromnoj prijavi posavskih Hrvata za povratak via ''Prvi mart''.
http://www.prvimart.ba/vijesti/ubh-prst ... ercegovine
BHCluster

#1597 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by BHCluster »

Šveđanin

#1598 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Šveđanin »

BHCluster wrote:
Vrlo dobro, sad sam pogledao.

Hvala za video. :thumbup: :bih:
heckler

#1599 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Interesantno....

http://www.prvimart.ba/vijesti/novi-pre ... nizacijama

Novi predsjednik CIK-a potvrdio spremnost na saradnju s civilnim organizacijama

Novoizabrani predsjednik Centralne izborne komisije BiH, Stjepan Mikić, danas, je uputio građanskoj koaliciji „Prvi mart“ pismo zahvale na čestitci koju je „Prvi mart“ prije dva dana uputio na adresu CIK-a.

U pismu zahvale novi predsjednik CIK-a zahvalio se na upućenoj čestitci, te naglasio da je CIK otvoren za saradnju : „ Naša institucija otvorena je za suradnju s nevladinim sektorom sukladno ovlastima koje proističu iz zakona koji su u mjerodavnosti Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine“, navodi se u pismu.

Podsjećamo, koalicija „Prvi mart“ pozvala je Centralnu izbornu komisiju na čelu s novim predsjednikom, na saradnju naglasivši im spremnost organizacija civilnog društva “Prvi mart” da zajedno sa CIK-om osmisle mehanizme kojim bi se olakšao pristup glasanju za bh. građane u dijaspori.

Također, imajući u vidu da koalicija „Prvi mart“ sarađuje sa velikim brojem organizacija širom svijeta, koje okupljaju našu dijasporu, te da na adrese „Prvog marta“ stalno pristižu različita pitanja vezana za pristup izborima kroz glasanje putem pošte, „Prvi mart“ je novom predsjedniku CIK-a naglasio da „Prvi mart“ može poslužiti kao dobar kanal komunikacije i prilika za Centralnu izbornu komisiju da se približi brojnim našim građanima od Australije do Amerike, koji se nisu registrirali, odnosno nisu glasali na ranijim izborima.

Spremnost novog predsjednika CIK-a na saradnju otvorila je put ka izgradnji drugačijeg i transparentnijeg odnosa ove institucije i građana koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove tokom ratnih dešavanja. Ono što ohrabruje koaliciju „Prvi mart“ jeste činjenica da otvorenost novog predsjednika ka komuniciranju s civilnim društvima daje nadu za pronalazak rješenja u olakšavanju građanima da glasaju na budućim Izborima.
NightWish

#1600 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by NightWish »

Po meni je Emir Suljagić trenutno jedini čovjek na političkoj sceni u BiH koji nešto radi, koji se bori i koji fakat ima petlju da svima kaže ono što jeste. Ja samo molim Boga da ova inicijativa uspije i da se što više članova prijavi za izbore u RS-u 2014... Jedini spas za Bošnjake vidim u tome. Sumnjao sam u Emira dok je bio u SDP-u, ali nakon svega što je sad uradio u mojim očima je na vrhu piramide u odnosu na sve političare u BiH..
Post Reply