https://www.theguardian.com/world/2023/ ... -zelenskiy..Dakle, sve se svodi na nadolazeću ofanzivu. Već nazvana "najdužim danom Ukrajine", ona bi mogla odrediti dugoročne odnose zemlje i sa istokom i sa zapadom. Za sada, Zelenski, kojeg podržava 64% Ukrajinaca (toliko ispitanika smatra da je neophodno oslobođenje čitave zemlje, uključujući i Krim) drži se, barem u javnosti, svog maksimalističkog stava – da se oslobodi svaki pedalj okupirane teritorije.
Ipak, čak i dok njegove trupe kreću na položaj, Zelenski je sigurno svjestan dvoumljenja stražnjeg ešalona i političkih kalkulacija koje se odvijaju između saveznika iza njegovih leđa. Kako bi okončali svoj bol i patnju, Ukrajinci bi uskoro mogli biti zamoljeni da progutaju vrlo gorku pilulu.
Ukrajina
- Čitalac
#157301 Re: Ukrajina
Kako god da se okonča ukrajinska ofanziva, Kijev bi mogao biti prinuđen na gorak kompromis, piše Simon Tisdall, kolumnista Guardiana.
-
zigzag
#157302 Re: Ukrajina
Ukrajinci nisu budale.
Oni znaju svaki ruski korak, svaku rusku prednost i svaku slabost. Ukrajinci su stvarali rusiju i ruski sistem. Oni su i sada dio tog sistema sa ljudima porijeklom iz ukrajine.
Ukrajinci dobro znaju šta će uraditi i kad će uraditi. A to što neko odavdje misli da se može drugačije i u drugom vremenskom okviru pokazuje da je naivan.
Ovo je globalna partija šaha i nekakvih šugavih deset zgrada u nekom mjestu za koje nikad niko nije čuo, ne pokazuje ni ništa šta će se dešavati u narednim mjesecima ili godinama.
Doduše pokazalo je da je rusija prva sila polusvijeta. I pokazalo je šta će ih snaći kada dođe vrijeme. Idite ložite, kosite.. ako hoćete instant pobjede gledajte fudbal.
Oni znaju svaki ruski korak, svaku rusku prednost i svaku slabost. Ukrajinci su stvarali rusiju i ruski sistem. Oni su i sada dio tog sistema sa ljudima porijeklom iz ukrajine.
Ukrajinci dobro znaju šta će uraditi i kad će uraditi. A to što neko odavdje misli da se može drugačije i u drugom vremenskom okviru pokazuje da je naivan.
Ovo je globalna partija šaha i nekakvih šugavih deset zgrada u nekom mjestu za koje nikad niko nije čuo, ne pokazuje ni ništa šta će se dešavati u narednim mjesecima ili godinama.
Doduše pokazalo je da je rusija prva sila polusvijeta. I pokazalo je šta će ih snaći kada dođe vrijeme. Idite ložite, kosite.. ako hoćete instant pobjede gledajte fudbal.
-
melac
#157303 Re: Ukrajina
Ne jebizigzag wrote: ↑23/04/2023 16:04 Uhhh. Jedva stigoh doći , valjda vikend nije prošao....
Mislim da treba rusima dati dio Ukrajine jer su oni svjetska sila i da wolodimir treba da potpiše dejton. Neće njima amerika do vijeka pomagati.
I nama u selu pored breze je bilo drago kad je potpisan dejton. Da ne ginemo bezveze. Sirotinja gine. A na balkaninfo su istražili da je wolodimir američki igrač.
- agent_zero
#157304 Re: Ukrajina
Jeli ovo sumir banovan?
- agent_zero
#157305 Re: Ukrajina
Pakao Bahmuta:
Ne može čoek otić ni u halu u miru:
Dodatnih 12 komada iz Češke:
Ne može čoek otić ni u halu u miru:
Dodatnih 12 komada iz Češke:
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#157306 Re: Ukrajina
Ruska tehnika prije i poslije ulaska u Ukrajinu.
- agent_zero
#157307 Re: Ukrajina
Sva bolest tzv. ruskog pravoslavnog sveta koji je i dalje prisutan u Ukrajini:
Ternopil je zapadna Ukrajina inače. Pohapsiti i protjerati!
Ternopil je zapadna Ukrajina inače. Pohapsiti i protjerati!
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
- drug_profi
#157309 Re: Ukrajina
Oko 10.000 americkih vojnika je trenutno u Baltickim zemljama. Jos 11.000 u Poljskoj. To je odgovor na tvoje pitanje.
DA, mislim da bi USA i UK ispoštvali član 5. povelje NATO. A ostali i ne moraju.
Tako da i ja mogu reci da je onaj ko misli da Amerikanci negdje blefiraju, taj je notorna budala.
Jesi li ti nesto tako insinuirao?
Možeš javiti i ovim svojim da su im slabe karte i da blef ne pali. Ne jedite govna, svima ce nam na nos izaci.
- istra_hr
#157310 Re: Ukrajina
drug_profi wrote: ↑23/04/2023 20:25Oko 10.000 americkih vojnika je trenutno u Baltickim zemljama. Jos 11.000 u Poljskoj. To je odgovor na tvoje pitanje.
DA, mislim da bi USA i UK ispoštvali član 5. povelje NATO. A ostali i ne moraju.
Tako da i ja mogu reci da je onaj ko misli da Amerikanci negdje blefiraju, taj je notorna budala.
Jesi li ti nesto tako insinuirao?
Ali, "idu izbori u Americi" ... čovjek to ko papagaj ponavlja
I da, notorna budala je onaj koji misli da (eventualna) promjena demokrati-republikanci bi promijenila odnose USA-Rusija
- drug_profi
#157311 Re: Ukrajina
Licno mislim da je on prenisko da bi znao ikakve detalje. 3-5 ljudi u Ukrajini zna vise i to je to. Nizi zapovjednici ce samo dobiti koverte sa naređenjima u noci uoci dana D.saimidin wrote: ↑23/04/2023 09:17 Ili je ovo razvlacenje orka da rasporede snage I uz dnjepar ili idiotizam
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... sti_prva_m
Ipak ne bi me cudilo da UA pokusa I preko dnjepra, pa I ako ne uspije vezati ce dosta snaga, a ako uspije e to bi bilo nesto
I sada je raspoređeno dovoljno snaga duz cijelog fronta da se ne moze ni po tome pogoditi gdje ce poceti. Moze poceti bilo gdje i nastaviti na svakom mjestu.
- drug_profi
#157312 Re: Ukrajina
To ti je notorna glupost necija.BiBi911 wrote: ↑23/04/2023 11:22saimidin wrote: ↑23/04/2023 09:17 Ili je ovo razvlacenje orka da rasporede snage I uz dnjepar ili idiotizam
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... sti_prva_m
Ipak ne bi me cudilo da UA pokusa I preko dnjepra, pa I ako ne uspije vezati ce dosta snaga, a ako uspije e to bi bilo nesto
Negdje sam procitao da su nasi probali preko dnjepra da zauzmu NE sa nekih 50 camaca i da nije dobro proslo???
I da su je zauzeli, kako bi ostali? 6-10 km vode između njih i logistike.
To se nije desilo. A desilo se da je Ukrajinski sajops podmetnuo tu pricu rusima i proruski mediji nasjeli, hvalili se po medijima kako su unistili najbolje ukrajinske diverzante.
Onda se pojavio i snimak gdje ukrajinci leze po plazi. Doduse malo sumnjiv bez ikakvih rana i prilicno uredni lesevi. Pa se onda o tom snimku razglabalo heftu dana jel ili nije fejk. Rusi i mali rusi orgazme dozivljavali.
I onda se pojavi produzeni snimak gdje ti vojnici ustaju i smiju se i vicu Slava Ukraini! Naguzili Rusku propagandu total. I otada je ostala ta prica da je neko probao tu ludost.
- drug_profi
#157313 Re: Ukrajina
Nije neprovjereno. Pisao sam ja prekjucer o tome.pici wrote: ↑23/04/2023 11:32 Neprovjereno, pustilo se u eter da su Ukri presli Djepar.
Ukrainian forces land on left bank of Kherson Oblast
UKRAINSKA PRAVDA — SUNDAY, 23 APRIL 2023, 05:25
https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/04/23/7399048/
poceli su
Ruski izvor govori o tome.
Markirano je ovo podrucje kuca. 46.66114743158538, 32.700390642554055
I Rusi tvrde da čamci špartaju preko Dnjepra kao da je sasvim normalno. A da namju dovoljno snaga da ove istjeraju.
Last edited by drug_profi on 23/04/2023 21:00, edited 1 time in total.
-
mishic
#157314 Re: Ukrajina
„Ako sada pogriješimo i odlučimo na neki način nagraditi Putina za njegovu agresiju, umjesto da ga porazimo kao lekciju svim drugim potencijalnim agresorima, bit će dovedena u pitanje budućnost Ukrajine, Evrope i svijeta“, napisao je Kuleba.
- drug_profi
#157315 Re: Ukrajina
Ma neće biti samo jedan klin, i glavni napad sigurno neće biti onaj prvi.dragan53 wrote: ↑23/04/2023 12:16 Ukrajinska vojska je prešla Dnjepar i zauzela prva naselja na lijevoj obali. Izgleda da će ofaniziva ipak biti ovde a ne iz Zaporožja.
https://avaz.com/ukrajinska-vojska- ... krcavanja/
- drug_profi
#157316 Re: Ukrajina
Da ponovim post od prije par dana:
20. april
Pokušaću da opišem situaciju na našoj obali Dnjepra, u Hersonskoj oblasti, očigledno neće biti tako vesela kao što optimisti javljaju.
Khokholi su se uspješno iskrcali i učvrstili u području brodske stanice, koja na našoj obali, iza Antonovskog mosta, tu vise već nekoliko sedmica.
Sa kilometar i po iza nas, daljinu iza mosta kontrolišu naši, a ostalo kontroliše neprijatelj.
Uz to, zahvaljujući našoj gluposti, tamošnji neprijatelji su sebi uspostavili stabilno snabdevanje, gomilaju snagu, evakuišu ranjenike, donose namirnice i municiju.
Voze se čamcima kao jebeni kubanski narkobosovi, samo što nema dovoljno kurvi na brodovima...
Kako se ovo dodjavola desava? I reći ću vam kako se to dešava! Ovo je naša jebena nepobjediva birokratija!
Pa posmatram cilj, prođem iznad, pitam artiljeriju, nema direktnog pristupa artiljeriji, sve se mora koordinirati, dok se slože (AKO SE SLOŽE) meta bezbjedno odjebe u maglu
- drug_profi
#157317 Re: Ukrajina
Pa ljudi pricali smo o tome. Napad ce poceti razvlacenjem pameti i pojacavanjem intenziteta. Tamo gdje se napipaju slabe tacka tamo ce uprijeti jace.
Kad se Rusi koncentrisu na ta mjesta, ici ce se sa planiranim pravcima punom snagom.
-
Zorge
#157318 Re: Ukrajina
Ozbiljno ljudstvo trebaju imati da krenu u ofanzivu moraju na 3 pravca napasti
Mislim da i Rusi čekaju da krenu u ofanzivu da ih poklope na teritoriji koju kontrolišu.
Šta ako Ukrima logistika zakaže a uđu u dubinu
Mislim da i Rusi čekaju da krenu u ofanzivu da ih poklope na teritoriji koju kontrolišu.
Šta ako Ukrima logistika zakaže a uđu u dubinu
- madner
#157319 Re: Ukrajina
Kako ce ici zavisi od toga koliko Rusi imaju u rezervi.
Nema razloga razvlaciti jedinice ako je vecina vec na liniji, onda treba samo maksimizirati proboj.
Dnjepar nije realna prijetnja Rusima, sutra da se probiju 50km Rusi bi bili sretni da je to glanvi pravac.
Nema razloga razvlaciti jedinice ako je vecina vec na liniji, onda treba samo maksimizirati proboj.
Dnjepar nije realna prijetnja Rusima, sutra da se probiju 50km Rusi bi bili sretni da je to glanvi pravac.
-
swanfilter
#157320 Re: Ukrajina
Ja bih udario kontru ovaj gore region Bahmut, Voledar, Avdivka i dole jug da im odsjecem Krim.
Gore su Rusi svakako rastur i ne bi mogli zaustaviti dobro isplaniran napad. Cerati do granice.
Napad na jug i blokada Krima bi Rusima zaokupila misli do iznemoglosti jer je Krim zadnje uporiste. I gubitak Krima je poraz Rusije u ovom ratu. Makar dosli do Kijeva ...
Gore su Rusi svakako rastur i ne bi mogli zaustaviti dobro isplaniran napad. Cerati do granice.
Napad na jug i blokada Krima bi Rusima zaokupila misli do iznemoglosti jer je Krim zadnje uporiste. I gubitak Krima je poraz Rusije u ovom ratu. Makar dosli do Kijeva ...
- drug_profi
#157321 Re: Ukrajina
Potenciras stalno ovo. A gdje se povuci? Na tu novu liniju Rusi nece napadati?
Nece Rusiti Chasiv Jar i nasrtati dalje?
Nicim ne potkrijepljuše da plan nije dobar, osim vlastitim mišljenjem koje je kao i šupak. Svako ga ima.
- drug_profi
#157322 Re: Ukrajina
Vide samo moraš kliknut na link da odeš na tviter jer su cenzurisani.
- madner
#157323 Re: Ukrajina
Osim izvjestaja koji su procurili, misljenja ljudi i vojne logike nema drugog razloga.drug_profi wrote: ↑23/04/2023 21:53Potenciras stalno ovo. A gdje se povuci? Na tu novu liniju Rusi nece napadati?
Nece Rusiti Chasiv Jar i nasrtati dalje?
Nicim ne potkrijepljuše da plan nije dobar, osim vlastitim mišljenjem koje je kao i šupak. Svako ga ima.
Da li neko misli da postoji mjesto gdje Rusi imaju bolji omjer od Bakmuta?
- drug_profi
#157324 Re: Ukrajina
Jes. Sve si dobro rekno.zigzag wrote: ↑23/04/2023 16:04 Uhhh. Jedva stigoh doći , valjda vikend nije prošao....
Mislim da treba rusima dati dio Ukrajine jer su oni svjetska sila i da wolodimir treba da potpiše dejton. Neće njima amerika do vijeka pomagati.
I nama u selu pored breze je bilo drago kad je potpisan dejton. Da ne ginemo bezveze. Sirotinja gine. A na balkaninfo su istražili da je wolodimir američki igrač.
I poskupilo sve dozlaboga, nemre se durat.
- drug_profi
#157325 Re: Ukrajina
Znao bi zemljače, samo bi ti se kazalo.
Ja sad mogu reći, drago mi je da ljudi više nisu ginuli, pa i ti što si ostao živ, i ja i mnogi drugi, ali mi je žao da ne shvataju da su tada dobili DAR i da se sad igraju sa zivotima svoje djece.