Lud i ponosan wrote:Innovation wrote:
Znala sam da cete se Vi prvi javiti.
Da nesto razjasnimo. Ko je upotrijebio izraz "povecanje"?
To je bilo uskladjivanje placa i naknada sa Federalnim zakonom /sto je bilo obaveza Kantona/ iz 2011.g.
Ovo sto g. Kojovic aludira na g. Kozadru da nesto "skriva" moze mu protumaciti neki drugi /mozda bolji ekonomista/ ako on ne shvata te izraze i brojeve, sto i sama smatram da je tesko upratiti, ako nisi iz te struke.
Taj izraz se vjesto izbjegao upotrijebiti, upravo zbog te price koju plasirate.
Ja Vam sad postavljam jedno pitanje:
a ) Da li otpustanje 500 radnika GRAS-a, a onda povecanje plate preostalim radnicima za 700 km predstavlja ustedu?
I drugo pitanje:
b) Zasto ministar Kozarda nije odgovorio potvrdno na upit Kojovica i drugih poslanika, vec negativno? Kako je vec bilo o tome rijeci, poslanici su trazili pojasnjenje tih cifara, kako to Vi gore savjetujete, te su dobili odgovor da to ne znaci povecanje plata.
E sad, pretpostavljam da je i Kozarda mislio na konacni iznos, svjesno presućujući ove "detalje" o kojima raspravljamo.
c) I jos jednom cu ponoviti, USTEDA NIJE POVECANJE PLATA.
Nije direktno upuceno meni, ali cu pokusati da odgovorim na ovo pod a)
Da bi se korektno i tacno odgovorilo ( a ne politikantski ) trebalo bi to "nabaciti na papir i sracunati". Ja cu poci od pretpostavke da GRAS ima 1700 radnika ( ne znam tacan broj - ovo pretpostavljam ) : ako se otpusti 500 ostaje 1200 ( u matematici nema politike )- Trebalo bi znati kolika je bila plata tih 500 radnika a kolika je bila plata preostalih 1200.
Pretpostavimo da je prosjecna 1.200 ( opet kazem ne znam tacan iznos )- Pod ovim prtpostavkama slijedi ono sto je tacno ( matematski ):
- otpustenih 500 * 1.200 = 600.000 KM smanjenje
- preostalih 1.200 * 700 povecanje = 840.000 KM povecanje.
Egzaktno je matematski dokazano ( ako su ulazne pretpostavke tacne ) da bi sa ovim tvojim predlogom - to ne bi predstavljalo ustedu ....
pod b) moras pitati Kozadru ... zasto nije ....
pod c ) koliko po tebi zvucalo ovo tacno, da USTEDA NIJE POVECANJE PLATE, ono moze biti. Jednostavno ako si prije toga imao vece druge rashode, koje si eliminisao ovim povecanjem - TO JE USTEDA .... Nadam se da si shvatio. Evo primjer, osoba X je imala platu 1.000 KM, uz to jos privilegija 500 KM, a ti ukines te privilegije i povecas platu na 1.100 KM ali si smanjio njegovo "kostanje"za 500 KM - sto u konacnici daje USTEDU 500 KM.
Vidis kako nekada i povecanje plate nekome, a SMANJENJE ostalih rashoda toga, moze dovesti do USTEDE ....
Btw - sve se moze "nabaciti" na papir, razni brojevi i onda POLITIKANTSKI pokusati dokazati svoju tezu. Politicari to odlicno rade ..
BBtw - Cijenjeni Pedja

, ako sam ti i na cemu zahvalan, zahvalan sam ti sto polako i ja shvatam neke politicke poteze, i ko zna mozda jednog dana zamjenimo mjesta - ja u klupe SKS a ti u realni sektor .....