Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
vazi

#15726 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

mene danas stomak boli, ne mogu maknut citav dan :-)

vidjet cemo kako ce biti poslje iftara aKbd, jos jedno sat i 20 min aBd :)
Capajebo

#15727 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

Image
apsidejzi

#15728 Re: Ramazan, opet ;)

Post by apsidejzi »

Capajebo wrote:Image
:lol: :lol: :lol:
asurbanipal

#15729 Re: Ramazan, opet ;)

Post by asurbanipal »

:lol: :lol: :lol:

vazi wrote:mene danas stomak boli, ne mogu maknut citav dan :-)

vidjet cemo kako ce biti poslje iftara aKbd, jos jedno sat i 20 min aBd :)

A mene neka prehlada safatala. Šmrčem cijeli dan, boli glava. Valjda što sam sinoć pod mjesečinom spavao... :mrgreen:
jao_situacije

#15730 Re: Ramazan, opet ;)

Post by jao_situacije »

ja nisam ni spavao nikako tek malo pred iftar ubio oko :mrgreen:
Romanista 101%

#15731 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Romanista 101% »

nema nista ljepse nego se juftariti uz...

Image

i naravno...

Image
skupljac_zeljeza

#15732 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skupljac_zeljeza »

:lol:

Nisam ovakav poslije iftara, ali poslije sehura mi se zna desiti. :mrgreen:
Op3r4t0r

#15733 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Op3r4t0r »

Sanchez22 wrote:Nije mi bio cilj pokrenuti raspravu :-D
Muzika kao muzika je stetna,ali eto kada si na nogama 8 sati i slusas samo masinu,dosadi brate i disati :lol:
Kolio vidim,ne kvari post ali bi trebalo izbjegavati.
Insan tokom ramazana ne posti samo od hrane i vode, cak sta vise post od hrane i vode je tek sporedna stvar, insan treba da posti od svega onog sto ne valja, sto je pokudjeno, sto je haram.

U jednom hadisu se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao: Ko se ne prođe lažnog govora i postupka po njemu, Allahu nije potrebno da on ostavlja svoje jelo i piće!

Cilj mjeseca ramazana je da se covjek 24 sata dnevno trudi biti sto bolji u svakom pogledu kako bi mu akobogda njegov post i njegov trud bio primljen kod Allaha dz.s. Ciniti namjerno ono sto znamo da je haram ili u najmanju ruku pokudjeno ili nije preporuceno poput slusanja muzike dovodi u pitanje kompletan nas post i iskrenost prema Allahu dz.s. a i prema samom sebi u toku posta.
salik79

#15734 Re: Ramazan, opet ;)

Post by salik79 »

kritichar wrote:Pretpostavimo da je ta izjava Ibn Abasa vjerodostojna, i tada bi to bila izjava ashaba, nasuprot izjave Poslanika
"Biće u mom ummetu ljudi koji će ohalaljivati polni organ, svilu, vino i muzičke instrumente ..." (Bilježi ga Buharija u svom Sahihu u obliku T'alika, a hadis je vjerodostojan oko čega nema razilaženja kod stručnjaka hadisa)

a to da mi sami sebi određujemo šta je ispravno, na osnovu naše procjene štetnosti, nije po analogiji u skladu sa islamom, zašto onda sebi ne bi odredili da nam je jedna čašica rakije ujutro dobra za zdravlje, ili čaša vina uz večeru ili vodanje nevjenčane žene za ruku, ili malo svinjetine, ako je organska.....

Upravo to sto je ta predaja vjerodostojna (slobodno provjeri u bilo kojim izvorima) je meni dovoljna da saberem 2 i 2. Hz Ibn Abbas ne bi nikada rekao to sto je rekao, da nije tako. Sto se tice hadisa koji si naveo - provjeri izvorni termin na arapskom, koji je protumacen kao "muzicki instrumenti". Na isti nacin je rijec "lehvul hadis" iz Kur'ana "protumacen" kao "muzika" sto je vise nego sloboda doticnog "tumaca" nego stvarno znacenje samog termina...I jos jednom, Ibn Abbas r.a. je bio jedan od najupucenijih ashaba Alahova Poslanika s.a.v.a., po svim pitanjima, a kamoli po pitanju halala i harama. Tvrdim da ne bi izjavio to sto je izjavio, da je imao jasnu zabranu Gospodara dz.s. ili njegova Poslanika s.av.a. .

Ova daljnja poredjenja su vise nego neumjesna, pa ih ne zelim komentirati. Samo cu spomenuti poslanikove rijeci, po pitanju stvari o kojima smo u nedoumici (poput ove), a nema jasne zabrane/dozvole:"Pitajte svoje srce...".
kritichar

#15735 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

salik79 wrote: Upravo to sto je ta predaja vjerodostojna (slobodno provjeri u bilo kojim izvorima) je meni dovoljna da saberem 2 i 2. Hz Ibn Abbas ne bi nikada rekao to sto je rekao, da nije tako. Sto se tice hadisa koji si naveo - provjeri izvorni termin na arapskom, koji je protumacen kao "muzicki instrumenti". Na isti nacin je rijec "lehvul hadis" iz Kur'ana "protumacen" kao "muzika" sto je vise nego sloboda doticnog "tumaca" nego stvarno znacenje samog termina...I jos jednom, Ibn Abbas r.a. je bio jedan od najupucenijih ashaba Alahova Poslanika s.a.v.a., po svim pitanjima, a kamoli po pitanju halala i harama. Tvrdim da ne bi izjavio to sto je izjavio, da je imao jasnu zabranu Gospodara dz.s. ili njegova Poslanika s.av.a. .

Ova daljnja poredjenja su vise nego neumjesna, pa ih ne zelim komentirati. Samo cu spomenuti poslanikove rijeci, po pitanju stvari o kojima smo u nedoumici (poput ove), a nema jasne zabrane/dozvole:"Pitajte svoje srce...".
ni sa guglom to tvoje ne mogu naći.

za ajet u kome se pominje lehvul hadis Ibn Kesir kaže: “Da se ajet odnosi na muziku, mišljenje je: Ibn Abbasa, Ibn Mes’uda, Ikrime, Mudžahida, Seida b. Džubejra, Mekhula, Amra b. Šuajba, Alije b. Buzejme.” Tefsir Ibn-Kesir 6/330-331

i to za srce ti je vjerodostojno?
to mogu sam vidjeti da je nije ispravno, pa zar vi sufije ne težite da čistite srce, šta sve naše srce poželi, a ne valja
salik79

#15736 Re: Ramazan, opet ;)

Post by salik79 »

kritichar wrote:
salik79 wrote: Upravo to sto je ta predaja vjerodostojna (slobodno provjeri u bilo kojim izvorima) je meni dovoljna da saberem 2 i 2. Hz Ibn Abbas ne bi nikada rekao to sto je rekao, da nije tako. Sto se tice hadisa koji si naveo - provjeri izvorni termin na arapskom, koji je protumacen kao "muzicki instrumenti". Na isti nacin je rijec "lehvul hadis" iz Kur'ana "protumacen" kao "muzika" sto je vise nego sloboda doticnog "tumaca" nego stvarno znacenje samog termina...I jos jednom, Ibn Abbas r.a. je bio jedan od najupucenijih ashaba Alahova Poslanika s.a.v.a., po svim pitanjima, a kamoli po pitanju halala i harama. Tvrdim da ne bi izjavio to sto je izjavio, da je imao jasnu zabranu Gospodara dz.s. ili njegova Poslanika s.av.a. .

ni sa guglom to tvoje ne mogu naći.

za ajet u kome se pominje lehvul hadis Ibn Kesir kaže: “Da se ajet odnosi na muziku, mišljenje je: Ibn Abbasa, Ibn Mes’uda, Ikrime, Mudžahida, Seida b. Džubejra, Mekhula, Amra b. Šuajba, Alije b. Buzejme.” Tefsir Ibn-Kesir 6/330-331

i to za srce ti je vjerodostojno?
to mogu sam vidjeti da je nije ispravno, pa zar vi sufije ne težite da čistite srce, šta sve naše srce poželi, a ne valja
Ne uci se o Islamu preko googla, neke stvari su, ipak, skrivene u citabima. Ipak, potrudih se, zagooglah, i pronadjoh ovo na izvoru koji je tebi prihvatljiv. Autor je Abdussamed Busatlic, a objavljen je u Saff-u. Citat:

Sa ovim u vezi spomenucemo i odgovor Ibn Abbasa na pitanje je li muzika haram ili nije. On je odgovorio: "Ja ti ne mogu oharamiti što Allah nije zabranio." "A je li to znaci da je halal?", - upita covjek. "Ja ti ne mogu ohalaliti ono što Allah nije ohalalio.", - odgovori Ibn Abbas. "Sada mi tek ništa nije jasno.", - rece covjek. Nakon toga upita ga ibn Abbas: "Kada dode Sudnji dan, šta ceš naci?" "Naci cu istinu i laž.", - odgovori covjek. "A gdje ceš naci muziku na istini ili na laži."-upita ponovo Ibn Abbas. "Naci cu je sa lažima tj. zabludama.", - rece covjek. Ibn Abbas mu rece: "Sam sebi si dao odgovor." http://www.iltizam.org/tekstovi/read/2056

Za srce malo sam googlaj (stvarno nemam vakta), jal' zalistaj kakav citab, vidis da ima - samo se treba potruditi.
skupljac_zeljeza

#15737 Re: Ramazan, opet ;)

Kada kažemo muzika to je vrlo širok pojam jer i ilahije i Bahove duhovne kantate i Ceca i Ćana koriste instrumente, ali nemaju istu svrhu ili nijjet.
salik79

#15738 Re: Ramazan, opet ;)

Post by salik79 »

skupljac_zeljeza wrote:Kada kažemo muzika to je vrlo širok pojam jer i ilahije i Bahove duhovne kantate i Ceca i Ćana koriste instrumente, ali nemaju istu svrhu ili nijjet.
:thumbup: Upravo!

Edit: Zato se, u potpunosti, i slazem s rijasetovim stavom/odgovorom.
asurbanipal

#15739 Re: Ramazan, opet ;)

Post by asurbanipal »

Mostarski somuni: Specijalitet koji promovira grad na Neretvi

Mostarski somuni postali su iznimno postali popularni, pa se iz Mostara šalju po cijeloj Hercegovini, a nerijetko se šalju i u Sarajevo.

http://www.bljesak.info/rubrika/lifesty ... retvi/2393

m_l

#15740 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Od masrika do magriba, u razlicitim uslovima, duh ramazana:

Image
Palestina

Image
Malezija

Image

Image
kritichar

#15741 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

salik79 wrote: Ne uci se o Islamu preko googla, neke stvari su, ipak, skrivene u citabima. Ipak, potrudih se, zagooglah, i pronadjoh ovo na izvoru koji je tebi prihvatljiv. Autor je Abdussamed Busatlic, a objavljen je u Saff-u. Citat:

Sa ovim u vezi spomenucemo i odgovor Ibn Abbasa na pitanje je li muzika haram ili nije. On je odgovorio: "Ja ti ne mogu oharamiti što Allah nije zabranio." "A je li to znaci da je halal?", - upita covjek. "Ja ti ne mogu ohalaliti ono što Allah nije ohalalio.", - odgovori Ibn Abbas. "Sada mi tek ništa nije jasno.", - rece covjek. Nakon toga upita ga ibn Abbas: "Kada dode Sudnji dan, šta ceš naci?" "Naci cu istinu i laž.", - odgovori covjek. "A gdje ceš naci muziku na istini ili na laži."-upita ponovo Ibn Abbas. "Naci cu je sa lažima tj. zabludama.", - rece covjek. Ibn Abbas mu rece: "Sam sebi si dao odgovor." http://www.iltizam.org/tekstovi/read/2056

Za srce malo sam googlaj (stvarno nemam vakta), jal' zalistaj kakav citab, vidis da ima - samo se treba potruditi.
kolko bi trebalo ćitaba preroviti i naći da se nađe odgovor....

ova predaja opet bez seneda i bez ocjene, ali vidim odmah da se značajno razlikuje od verzije koju si ti naveo
ja sam opet naveo hadis sa izvorom, kao i mišljejne Ibn Abbasa iz Ibn Kesirovog tefsira

ali opet i pored svega, u ovom tekstu Bušatlić upravo ovu predaju koristi kao dokaz protiv muzike, i u tekstu se navodi da je muzika jedan od razloga stagniranja muslimana
kritichar

#15742 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

Evo jedna friška iz Palestine
Image
kako mije čudno vidjeti da žene vežu ruke nisko :mrgreen:
m_l

#15743 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Hvala Allahu te'ala na uputi i na ovom mubarek mjesecu. :srce:
skupljac_zeljeza

#15744 Re: Ramazan, opet ;)

Prije par noći teravija u Zemunu. Ulaz u džamiju.

Image

Čekanje lepina u Novom Pazaru.

Image
skupljac_zeljeza

#15745 Re: Ramazan, opet ;)

Svi posjetioci Harem-i Šerifa u Mekki odsad će imati besplatan pristup besplatnom wi-fi servisu

Nije još poznato da li će se wi-fi moći koristiti za pristup internetu, jer kako navode iz Uprave za održavanje harema wi-fi će biti prvenstveno korišten da Uprava može slati upute hadžijama, poput upozorenja ili objašnjenja. Uveden je sistem i prijave za itikaf, a upustva će se nuditi na šest jezika: arapski, engleski, francuski, turski, perzijski i urdu.

Samo u prvih deset dana ramazana Mekku je posjetilo osam miliona ljudi, što čini povećanje od 49% od prošle godine.

Prema pisanju Saudi Gazette harem Kabe nastavlja se proširivati kako bi se mogli primiti i komotno osjećati milioni muslimana koji dolaze na hadž i umru.

Image
Towelie

#15746 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Towelie »

skupljac_zeljeza wrote:Prije par noći teravija u Zemunu. Ulaz u džamiju.

Image

Čekanje lepina u Novom Pazaru.

Image
Eno mene u redu za pitice. :D Salim se. Ova pekara je medju najprometnijim za vreme Ramazana u Novom Pazaru. I to s razlogom. :-D
salik79

#15747 Re: Ramazan, opet ;)

Post by salik79 »

kritichar wrote:
salik79 wrote: Ne uci se o Islamu preko googla, neke stvari su, ipak, skrivene u citabima. Ipak, potrudih se, zagooglah, i pronadjoh ovo na izvoru koji je tebi prihvatljiv. Autor je Abdussamed Busatlic, a objavljen je u Saff-u. Citat:

kolko bi trebalo ćitaba preroviti i naći da se nađe odgovor....

ova predaja opet bez seneda i bez ocjene, ali vidim odmah da se značajno razlikuje od verzije koju si ti naveo
ja sam opet naveo hadis sa izvorom, kao i mišljejne Ibn Abbasa iz Ibn Kesirovog tefsira

ali opet i pored svega, u ovom tekstu Bušatlić upravo ovu predaju koristi kao dokaz protiv muzike, i u tekstu se navodi da je muzika jedan od razloga stagniranja muslimana
E vidis, kada sam ja izucavao Islam, nije bilo interneta (samo ZaMir, ako si cuo za to cudo "bosanskog otpora"?!), a kamoli googla (pogotovo ne kod nas), tako da sam morao roviti po citabima i traziti odgovore. Naravno, kao sto sam rovio po citabima, isto tako sam trazio istinsku ulemu od koje sam upijao fragmente njihovog znanja, sto i danas radim - kada god sam u prilici. Na taj nacin sam mogao filtrirati istinu od poluistine i lazi, odnosno upijati ono sto je vec bilo isfiltrirano. Tako mi je i ostalo ovo vezano za Ibn Abbasa r.a., jer kao sto si i sam primjetio - malo je teze izgooglati.

Cuj predaja bez seneda?! To bi k'o tebi nesto znacilo da ti se navede i sened (ti bi po tome mogao zakljuciti da li je ispravna, ili neispravna)?! Namjerno sam naveo izvor koji ti cijenis i autora teksta kojeg ti cijenis. Covjek lijepo naveo ono sto sam citirao (bezbeli bez seneda!?) iz cega je ocito ono o cemu sam govorio/pisao, a LAZ je da se "znacajno" razlikuje od onoga sto sam ja naveo (Da si obratio paznju, kada sam navodio primjer upotrijebio sam izraz "parafraziram". ), jer sustina je apsolutno ista.

Znam ja da Busatlic upravo to koristi kao dokaz, ali to mu ne moze biti dokaz jer sasvim jasno je receno da nam Allah dz.s. to nije niti ohalalio, niti oharamio. To je nazor "navlacenje vode na svoj mlin" kao sto je to slucaj i sa "lehvul hadisom".

Slozit cu se s njim da je i muzika jedan od razloga dekadence muslimana. Samo je stvar u tome koja muzika. Ono sto je jedan od uzroka dekadence skolovani muzikolozi ne bi mogli ni nazvati muzikom...Cak je i Platon rekao (ovo sam ucio u osnovnoj muzickoj skoli) parafraziram: "kakva je muzika, takva je i drzava.". Primjer bivse nam drzave - kako je turbofolk (a s njim i sve vrste razvrata) uzimao maha, tako je drzava sve vise tonula u ambis i danas imamo to sto imamo.
LeonardoAC

#15748 Re: Ramazan, opet ;)

Post by LeonardoAC »

kritichar wrote:Evo jedna friška iz Palestine
Image
kako mije čudno vidjeti da žene vežu ruke nisko :mrgreen:
Čovječe... koja ljepota je ovaj Al-Aqsa. Fotka je vrh :thumbup:
Lakat Jebić

#15749 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Lakat Jebić »

najveci problem je ustvari uopste postojanje ove rasprave. od toliko realnih problema, neko smatra relevantnim pitanje muzike. pa sve i da je haram, dje su vam prioriteti?

postojanje muzike razlog propasti? jasta je. prije je razlog propast gubljenje vremena na rasprave oko muzike, oko toga da li se tahret moze obaviti staklenim predmetom (ne izmisljam) i ine rasprave, kojima se ustvari daje alibi samom sebi za nebavljenje konkretnim i stvarnim problemima.
salik79

#15750 Re: Ramazan, opet ;)

Post by salik79 »

Lakat Jebić wrote:najveci problem je ustvari uopste postojanje ove rasprave. od toliko realnih problema, neko smatra relevantnim pitanje muzike. pa sve i da je haram, dje su vam prioriteti?

postojanje muzike razlog propasti? jasta je. prije je razlog propast gubljenje vremena na rasprave oko muzike, oko toga da li se tahret moze obaviti staklenim predmetom (ne izmisljam) i ine rasprave, kojima se ustvari daje alibi samom sebi za nebavljenje konkretnim i stvarnim problemima.
Ejvallah!
Locked