Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#15726 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Connaisseur Karlin »

vazi wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
animals wrote:Amerika je surovi kapitalizam a Evropa je humanija jos uvijek..
iako ide i ona Americkim stopama polako..
pa amerikacni kazu jasnoo i glasno da su sebicni , i da ne podrzavaju Uniju ( za radnike) :D

Dje si ti @karlinko, sta ima :kiss:
vazi , kako si :kiss: vracam se u Evropu, pa slusam kako vam je u raznim EU drzavama :-D :kiss:

tema je , odlazak iz BiH, a mnogo forumasha iz BiH , ne znaju sto mogu ocekivati vani , ili, mnogi bolje od nas znaju kako je vani, a nisu ni izasli iz BiH :lol:
animals

#15727 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

insomnia78 wrote:
animals wrote:
Zavisi..nije pravilo..
Sta nije pravilo?
To 2,5 dana..
neko dobije 25 dana pocetkom godine. ali rijetko ko moze uzeti ti 25dana u komadu..
insomnia78

#15728 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

vazi wrote:
insomnia78 wrote:
vazi wrote: U Fr se dani za godisnji pocinju sabirati od maja do maja. Odmor od prosle god treba potrositi do kraja maja ove godine.
Ako nemas zaradjene dane godisnjeg - 2,5 dans po mjesecu rada, onda mozes, uz saglasnost poslodavca, uzeti neplaceno.
U pravo. Zato sam i napisao u Maju. Hvala. S tim da umjesto ovog neplacenog mozes otkvitati sa prekovremenim ako postoje uslovi Bar sam ja tako radio
Fr je baska :)

Ja sa rtt imam evo skoro citav maj :thumbup:
Aman. Ja ostavio sve za avgust :lol: i heftu za bozic
insomnia78

#15729 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

animals wrote:
insomnia78 wrote:
animals wrote:
Zavisi..nije pravilo..
Sta nije pravilo?
To 2,5 dana..
neko dobije 25 dana pocetkom godine. ali rijetko ko moze uzeti ti 25dana u komadu..
Pa dobijem i ja pet sedmica ko sto ti rekoh al godisnji se odradjuje.
vazi

#15730 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vazi »

animals wrote:
insomnia78 wrote:
animals wrote:
Zavisi..nije pravilo..
Sta nije pravilo?
To 2,5 dana.. Cg
Zaradi se 2,5 dans odmora po mjesecu rada = 30 radnih dana odmora za godinu , racunaju se i subote
Bodkin

#15731 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bodkin »

vazi wrote:
Zaradi se 2,5 dans odmora po mjesecu rada = 30 radnih dana odmora za godinu , racunaju se i subote
Znaci ne mozes uzeti 30 godisnje. Znaci prvi dvosedmicni odmor mozes uzeti tek pocetkom jula
animals

#15732 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

vazi wrote:
Ma znam..i kod mene je tako..
ali ti 30 dana dobijes tek nakon 25 godina rada, ili 20 , ne znam sad tacno..
normalno 25 dana..
vazi

#15733 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vazi »

vazi wrote:
pa amerikacni kazu jasnoo i glasno da su sebicni , i da ne podrzavaju Uniju ( za radnike) :D

Dje si ti @karlinko, sta ima :kiss:
vazi , kako si :kiss: vracam se u Evropu, pa slusam kako vam je u raznim EU drzavama :-D :kiss:

tema je , odlazak iz BiH, a mnogo forumasha iz BiH , ne znaju sto mogu ocekivati vani , ili, mnogi bolje od nas znaju kako je vani, a nisu ni izasli iz BiH :lol:
Gdje ces aterirati i kofere spustiti ?

Sretno gdje god pa taman i zaduzena Grcka :thumbup:
Bodkin

#15734 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bodkin »

I tito ga jebo, da mi ne neko rekao da cu subotom navece o naradjenim danima godisnjeg pricati :D
vazi

#15735 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vazi »

animals wrote:
vazi wrote:
normalno 25 dana..
U Fr nema veze staz, odmor je isti za pripravnika i za onog sto ce dogodine u penziju.
Connaisseur Karlin

#15736 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

vazi wrote:
vazi wrote: Dje si ti @karlinko, sta ima :kiss:

vazi, hvala, posaljem ti fotku kad stignem , na pp :-D :kiss:
Connaisseur Karlin

#15737 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

vazi wrote:
animals wrote:
vazi wrote:
normalno 25 dana..
U Fr nema veze staz, odmor je isti za pripravnika i za onog sto ce dogodine u penziju.
zivjela Francuska :thumbup: :-D
vazi

#15738 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vazi »

Bodkin wrote:
vazi wrote:
Znaci ne mozes uzeti 30 godisnje. Znaci prvi dvosedmicni odmor mozes uzeti tek pocetkom jula
Ako je kolektivni godisnji mozes uzeti 30 al to je bas rijetko... Ostaje najcesce sedmica za zimski odmor.
vazi

#15739 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vazi »

vazi wrote:

Vazi :thumbup: :kiss:

Laku noc :run:
Bodkin

#15740 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bodkin »

vazi wrote:
Bodkin wrote:
vazi wrote:
Ako je kolektivni godisnji mozes uzeti 30 al to je bas rijetko... Ostaje najcesce sedmica za zimski odmor.
Mislim ne mozes nikad cijeli godisnji uzeti niti mozes u prvih pola godine jer moras naraditi i uvijek retroaktivni uzimati
Connaisseur Karlin

#15741 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

vazi wrote:
vazi wrote:

Vazi :thumbup: :kiss:

Laku noc :run:
vazi :-D :kiss:
Rockefeller

#15742 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

Ma Berlin najbolji grad, ubjedljivo.
konjislav

#15743 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

konjislav wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ti si napisao o US onako kako su ti pricali , i onako kako ti zamisljas :-D

odmah cu te upozoriti, mnogi netocnosti si napisao u svom tekstu , ali , s obzirom da nisi nikad bio u US , ne mogu ge ktritikovati :thumbup:

Sto tebi konkretno sad smeta u Njemackoj ? Tek si dosao u Njemacku i ocekujes da sve bude sjajno :) a u US mislis da ce ti sve bii servirano :)

Nabrojao se sva jako skupe lokacije za zivot, samo kazem , sad razmisli koliko bi morao mejsecno zaraditi da zizvis u dobrm dijelu grada :)
Ja nee razumijem pricu o hladnim Njemcima, meni su super :thumbup:
Imao bih ja platu barem 150k u Kaliforniji bez sumnje, vjerovatno i veću.
Šta ima bolje? Klima brate. Meni se Sarajevska zima gadi i muči, i realno bilo kakva zima i hladnoća.
Meni su tropska klima hawaija, odnosno mediteranska klima Kalifornije idealne, također ima vrlo malo kiše, ni toga nisam ljubitelj. Meni to puno znači.
Ne znam jesi li ti bila u Njemačkoj? Hladni su skroz.
Kod mene u firmi i timu najtopliji Kevin (iz Texasa), Pierre (iz Južnoafričke Republike) i Nikola (iz Srbije), ne neophodno tim redom. Njemaca ni na mapi.
Još je ovo Berlin. Kada sam bio u Minhenu tamo je situacija još gora, tamo su baš konzervativni.
zar tako malo zaradjujes u Njemackoj :? :-?

sretno ti u USofA :)
Da, jako slabo. Barem dok radiš za firmu na neodređeno. Kada pređeš da radiš na ugovor, onda možeš uzeti dobre pare, 80€ - 100€ po satu. Za toga moram čekati da dobijem neograničenu boravišnu dozvolu, što će biti unutar 2 godine.
Čak i tada, više se para može uzeti u Americi, a dosta bolja klima, jezik, ljudi, itd.
Last edited by konjislav on 19/05/2019 01:48, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#15744 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

konjislav wrote:
konjislav wrote:
Imao bih ja platu barem 150k u Kaliforniji bez sumnje, vjerovatno i veću.
Šta ima bolje? Klima brate. Meni se Sarajevska zima gadi i muči, i realno bilo kakva zima i hladnoća.
Meni su tropska klima hawaija, odnosno mediteranska klima Kalifornije idealne, također ima vrlo malo kiše, ni toga nisam ljubitelj. Meni to puno znači.
Ne znam jesi li ti bila u Njemačkoj? Hladni su skroz.
Kod mene u firmi i timu najtopliji Kevin (iz Texasa), Pierre (iz Južnoafričke Republike) i Nikola (iz Srbije), ne neophodno tim redom. Njemaca ni na mapi.
Još je ovo Berlin. Kada sam bio u Minhenu tamo je situacija još gora, tamo su baš konzervativni.

Da, jako slabo. Barem dok radiš za firmu na neodređeno. Kada pređeš da radiš na ugovor, onda možeš uzeti dobre pare, 80€ - 100€ po satu. Za toga moram čekati da dobijem neograničenu boravišnu dozvolu.
Čak i tada, više se para može uzeti u Americi, a dosta bolja klima, jezik, ljudi, itd.
pa reci, koja je cifra, ako je toliko slabo u Njemackoj :)

pa kad dobijes papire , bit ce bolja plata , nemas trenutno drugaciji sizbor, cekaj, takav je tvoj proces :)

vidjet ces kakva je klima, ne znam, zasto si toliko zapeo za klimu ,a koja je jendostavno receno, grozna :lol:

ja mislim da si ti gladan novca, i da ti vazniji od svega ostalog u zivotu :)
konjislav

#15745 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

konjislav wrote:
Connaisseur Karlin wrote:[

Da, jako slabo. Barem dok radiš za firmu na neodređeno. Kada pređeš da radiš na ugovor, onda možeš uzeti dobre pare, 80€ - 100€ po satu. Za toga moram čekati da dobijem neograničenu boravišnu dozvolu.

pa kad dobijes papire , bit ce bolja plata , nemas trenutno drugaciji sizbor, cekaj, takav je tvoj proces :)

vidjet ces kakva je klima, ne znam, zasto si toliko zapeo za klimu ,a koja je jendostavno receno, grozna :lol:

Ruku na srce, jesam gldan novca što kažeš. Je li to loše? Jesam li ja loš zbog toga? Ali opet ti kažem, u Americi da se čak zaradi isto kao u Njemačkoj, ili čak i malo manje, opet bih htio tamo da budem, upravno zbog navedenih razloga, tako da pare nisu naj naj bitniji faktor, mada uredu bitne sigurno.
Za tako kažu? Prvo materijalno, pa onda duhovna nadgradnja. :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#15746 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

konjislav wrote:
konjislav wrote:

Ruku na srce, jesam gldan novca što kažeš. Je li to loše? Jesam li ja loš zbog toga? Ali opet ti kažem, u Americi da se čak zaradi isto kao u Njemačkoj, opet bih htio tamo da budem, upravno zbog navedenih razloga, tako da pare nisu naj naj bitniji faktor, mada uredu bitne sigurno.
kao sto rekoh, tebi kvalitet zivota nije vazan, a vise novca nije garancija da ce ti biti bolje :-D
konjislav

#15747 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

konjislav wrote:
Connaisseur Karlin wrote: pa reci, koja je cifra, ako je toliko slabo u Njemackoj :)

Ruku na srce, jesam gldan novca što kažeš. Je li to loše? Jesam li ja loš zbog toga? Ali opet ti kažem, u Americi da se čak zaradi isto kao u Njemačkoj, opet bih htio tamo da budem, upravno zbog navedenih razloga, tako da pare nisu naj naj bitniji faktor, mada uredu bitne sigurno.
kao sto rekoh, tebi kvalitet zivota nije vazan, a vise novca nije garancija da ce ti biti bolje :-D
Ako kvalitet života mi ne bude odgovarajući, budem 3 - 5 godina, uzmem pare i vratim se u Njemačku.
Maloprije ti ne odgovorih na pitanje koliko zarađujem un Njemačkoj. Trenutno 75k€.
doboj71

#15748 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by doboj71 »

Nema detroita, na rostilju negdje , pa se ona razmahala.Sve vas odvraca od amerike.Pogledaj slike od vine walley u california, pa reci nesto za klimu
moonca

#15749 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Bitno je -koliko ti ostane da trosis ,nakon placanja poreza ..a cijene zivotnih namirnica ,stanovanja ..takodje uticu... :-)
moonca

#15750 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Kalifornija je lijepa, klima dobra .ali i skupa-Moze se zivjeti i dobro zaradjivati i drugim dijelovima sa jeftinjim troskovima kao i procentom placanja taxe.
Post Reply