Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ci-Nick

#15701 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

.
Mustang1

#15702 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Ne znam znaci li vam sta u toj raspravi ali Premier ima dvije "firme" Premiere World i Premiere Sports mislim ili tako nesto.. Neke poslovnice su pod jednom registrovane a neke pod drugom.
Mobile_Disco

#15703 Re: Zeničani

Post by Mobile_Disco »

kamen spoticanja wrote:
Eborg wrote:Šeki. Hej, jebeni Šeki. Sa onim svojim bradonjom Kalušićem da vedre i oblače kao i do sada što se radilo.

Pa zar Zenica to sebi smije dozvoliti? Svi pred istok u četvrtak u 18:00 h da se usvoji novi statut i da odjebu takvi idioti, da Robija napuni Bilino!
Vala cu doci...makar da mi djeca ne ostanu uskracena zvezde,genta jal sarajeva
Otac cetiri "vrsna" fudbalera :D Kaze ako bude izabrzan nece se birati ko ce igrati i ko ce biti kapiten :D Nadam se samo da ce odrzati rijec da ga nece biti vise oko stadiona.. Nek povede i svoje pulene..
kamen spoticanja

#15704 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Mustang1

#15705 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

kamen spoticanja wrote:smrdim/vijest/lutrija-bih-nap ... ica-229837

Suza suzu goni
Ostade mi peterac neisplacen :D
belfy

#15706 Re: Zeničani

Post by belfy »

Mustang1 wrote:

Suza suzu goni
Ostade mi peterac neisplacen :D
salji listic Fudi, on ce mozda izvuci i vise. :mrgreen:
Kralj Tvrtko I.

#15707 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Jel to fakat nemRem podici peterac [emoji26][emoji21][emoji54]

Poslano sa mog SM-J710F
uloglas

#15708 Re: Zeničani

Post by uloglas »

Ci-Nick wrote:Ne bi me iznenadilo da Ustavni sud obori presudu:
http://pufbih.ba/v1/public/upload/files ... 20Suda.pdf
"Polazeći od navedenih ustavnih i zakonskih odredbi Ustavni sud je utvrdio da je Općinsko vijeće Zenica, ovlašteno donositi propise o uređenju naknada i pristojbi na svom području pa iz tih razloga postoji ustavni i zakonski temelj za donošenje osporene Odluke."

ali

"Ustavni sud je utvrdio povredu prava na jednakost pred zakonom u svim slučajevima u kojima je kao relevantan kriterij za propisivanje pristojbe (naknade ili poreza ) na istaknuti natpis tvrtke, nadležno općinsko vijeće propisalo vrstu djelatnosti koju obveznik obavlja.
Ustavni su Federacije je stanovišta da vrsta djelatnosti ne može biti relevantan kriterij za propisivanje različitih visina pristojbi za istaknuti natpis tvrtke."
Praktično ne samo kladionice nego i sve ostale firme bi se mogle žaliti jer se u svim općinama, gradovima kod određivanja visine komunalne takse djelatnost uzima kao relevantan kriterij.
Treba to drugačije prepakovati, naći drugi modus da im se uzme lova.
Najbolje bi bilo za početak insistirati na poštovanju člana 89 i 90 važećeg Zakona o igrama na sreću i zatvoriti ili premjestiti sva uplatna mjesta koja se nalaze na manje od 100m od vjerskih objektata, osnovnih i srednjih škola. Kazna je od 5000 do 12000 a premještaj uplatnog mjesta još 5000
smartXL

#15709 Re: Zeničani

Post by smartXL »

"Polazeći od navedenih ustavnih i zakonskih odredbi Ustavni sud je utvrdio da je Općinsko vijeće Zenica, ovlašteno donositi propise o uređenju naknada i pristojbi na svom području pa iz tih razloga postoji ustavni i zakonski temelj za donošenje osporene Odluke."

ali

"Ustavni sud je utvrdio povredu prava na jednakost pred zakonom u svim slučajevima u kojima je kao relevantan kriterij za propisivanje pristojbe (naknade ili poreza ) na istaknuti natpis tvrtke, nadležno općinsko vijeće propisalo vrstu djelatnosti koju obveznik obavlja.
Ustavni su Federacije je stanovišta da vrsta djelatnosti ne može biti relevantan kriterij za propisivanje različitih visina pristojbi za istaknuti natpis tvrtke."
Praktično ne samo kladionice nego i sve ostale firme bi se mogle žaliti jer se u svim općinama, gradovima kod određivanja visine komunalne takse djelatnost uzima kao relevantan kriterij.
Po novoj odluci, visinu takse određuje akumulativnost a ne djelatnost. U prvom prijedlogu je bila djelatnost, ali su je izbacili. Ustavni sud je i rekao da kriterij za odeđivanje visine naknade može biti zona u kojoj se pravni subjekt nalazi, akumulativnost a djelatnost samo kao vrsta prepoznavanja subjekta. Dakle ako ospore ovu odluku, osporili su i sami sebe.
belfy

#15710 Re: Zeničani

Post by belfy »

smartXL wrote:

ali

Po novoj odluci, visinu takse određuje akumulativnost a ne djelatnost. U prvom prijedlogu je bila djelatnost, ali su je izbacili. Ustavni sud je i rekao da kriterij za odeđivanje visine naknade može biti zona u kojoj se pravni subjekt nalazi, akumulativnost a djelatnost samo kao vrsta prepoznavanja subjekta. Dakle ako ospore ovu odluku, osporili su i sami sebe.
:thumbup:
wasabi

#15711 Re: Zeničani

Post by wasabi »

Suza suzu goni
Čekaj pa kakve veze ima ona trafika u Borisa Kidriča sa Lutrijom. Zar ona nije Duhanova, Opresina ili čija već? Koliko ja znam Lutrija BiH bi trebalo da ima potpisane ugovore sa distributerskim firmama vezano za prodaju svojih proizvoda (Bingo, srećke, šta ja znam....) i kako sad može da se ukine trafika? Pa to je isto kad bi sutra propao ''Avaz'' i kažu zatvoriće se sve trafike i objekti gdje se Avaz prodavao, a ima ga od Konzuma do buvlje pijace.... ili je text pogrešno interpretiran ili ja nisam dobro razumio....ali iz teksta ispada da će se sve trafike koje su prodavale Bingo zatvoriti što je po meni apsurdno i pomišljati.... što se tiće kladionica eno radi danas sportplus.... zar nisu dali radnicima otkaze....ma ovo jebo lud zbunjenog...
Mustang1

#15712 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

:lol: :lol:
Pa nije se zatvorila trafika nego nema visd binga tu.
kamen spoticanja

#15714 Re: Zeničani

Eborg wrote:Ako nema borbe stanje se ne mijenja, nužan je otpor kontra sistema!

Ako sam ja dobro shvatio dnevni red,ako prodje novi statut onda je sator privremeni predsjednik
ako ne sheki ce zajahat?
Eborg

#15715 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Pa može se Šeki kandidovati i po novom statutu ako se usvoji. Niko mu i ne brani i ne treba da mu brani.

Treba da prođe i dnevni red i novi statut i izbor za privremenog predsjednika od 6 mjeseci.

Ako ne prođe onda Šeki po trenutnom statutu ubacuje svojih 5 kandidata u Skupštinu, dobija mandat na 4 godine i doviđenja.
kamen spoticanja

#15716 Re: Zeničani

Eborg wrote:Pa može se Šeki kandidovati i po novom statutu ako se usvoji. Niko mu i ne brani i ne treba da mu brani.

Treba da prođe i dnevni red i novi statut i izbor za privremenog predsjednika od 6 mjeseci.

Ako ne prođe onda Šeki po trenutnom statutu ubacuje svojih 5 kandidata u Skupštinu, dobija mandat na 4 godine i doviđenja.
Ok
dobro sam razumio...bice svega
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#15717 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Izgleda kerovi od ove sedmice alajhmanet :thumbup:
Mobile_Disco

#15718 Re: Zeničani

Post by Mobile_Disco »

Izgleda da su i u Travniku/Novom Travniku pokusali sa taksama al nije kao proslo na sudu.. Tako pisu one kokoske po facebooku..
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#15719 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Mobile_Disco wrote:Izgleda da su i u Travniku/Novom Travniku pokusali sa taksama al nije kao proslo na sudu.. Tako pisu one kokoske po facebooku..
Šta sve one pišu :lol: ovih zadnjih par dana vrhunac svakog dana mi je napravit kafu i čitat njihove komentare :lol:

To isto trenutno radim i na FB grupi od šape :)
Mobile_Disco

#15720 Re: Zeničani

Post by Mobile_Disco »

Jimmy McNulty wrote:
Mobile_Disco wrote:Izgleda da su i u Travniku/Novom Travniku pokusali sa taksama al nije kao proslo na sudu.. Tako pisu one kokoske po facebooku..
Šta sve one pišu :lol: ovih zadnjih par dana vrhunac svakog dana mi je napravit kafu i čitat njihove komentare :lol:

To isto trenutno radim i na FB grupi od šape :)
Ma znam al eto kao i sliku sa suda ubacile al nemam zivacq da je procitam na telefonu :D
jasko_ba

#15722 Re: Zeničani

Post by jasko_ba »

Jimmy McNulty wrote:Izgleda kerovi od ove sedmice alajhmanet :thumbup:
Sta, kako?
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#15723 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

jasko_ba wrote: Sta, kako?
Image
jasko_ba

#15724 Re: Zeničani

Post by jasko_ba »

Jimmy McNulty wrote:
Image
Jel zalost krenula u Sapinom stabu, izbacili su me iz one zatvorene grupe na FB-u prosli mjesec, ne mozes normalno sa njima pricati. :-)
Evo i vidim da je panika, opet ih poceli sklanjati po stanovima i dvoristima :-) Kakvi debili majko mila
kamen spoticanja

#15725 Re: Zeničani

Jimmy McNulty wrote:
Image
Uh ovo je sansa da ih dvije trecine ne stigne do azila :mrgreen:
Post Reply