Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
SanskiBiser

#15701 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

karanana wrote:da, to je jedno od pitanja koje sam imao na listi da pitam ovdje.
ali nekako se odgovorilo samo jer je primjetno da ih je dosta poludilo vjerovatno od tog olova.
Pa kad ne obracate paznju na detalje, devil is in the details, nisam ja djaba vec dva puta prekucao seriju :lol:

Spojleri:

Bitan je TIMELINE, uzrocno-posljedicne veze tj. sta je prethodilo i sta ga je samim tim navelo na takvu odluku...

Kao doktor Stanley je nemocan ne moze nista pomoci pacijentima/clanovima posade koji misteriozno oboljevaju...

Godsir mu javlja sta je uzrok bolesti, da je to olovo i da su vec svi zatrovani i da im nema spasa a to Stanley kao doktor dobro zna; zna samo da moze tretirati simptome bolesti ali da nema lijeka (morfij i vino od koke (kokain) to su im glavni lijekovi bili :lol:) i da ih na kraju sve ceka smrt i to ne samo zbog olova i ludila tj. neuroloskih problema koje stvara vec i zbog gladi, tuberkuloze i upale pluca, skorbuta i hladnoce...

Kapetani odlucuju da to sve kriju od posade i da nastave da ih hrane konzervama. (Kasnije Hickey to provaljuje....)

Karneval kao ideja je tu da digne moral posadi prije nego sto krenu na mars, koji je ocajnicki potez, a tokom kojeg ce ih vecina stradati i to je ono sto kapetani i doktori znaju.

Stanley svjestan da im nema spasa se odlucuje na samoubistvo, dakle umjesto sporog umiranja u danima koji slijede odlucuje se da prekrati sebi muke ali i drugim clanovima posade.

Eto...
kakavdanakneiskustvu

#15702 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by kakavdanakneiskustvu »

Heller wrote:Preporučio bi La Casa De Papel :thumbup:
i ja,koliko epizoda ima serija,jesu sve izasle sa prevodom?
Heller

#15703 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Heller »

kakavdanakneiskustvu wrote:
22 na netflixu, ja ih gledam s engleskim prevodom
kakavdanakneiskustvu

#15704 Re: Gledate seriju - preporucite je

Heller wrote:
22 na netflixu, ja ih gledam s engleskim prevodom
:thumbup:
Altsa

#15705 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Altsa »

zadnji prevod je SEZONA 2 EPIZODA 2
mnjonja

#15706 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by mnjonja »

10 dana do The Handmaid's Tale
kakavdanakneiskustvu

#15707 Re: Gledate seriju - preporucite je

Altsa wrote:
zadnji prevod je SEZONA 2 EPIZODA 2
hvala
Mariella

#15708 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Mariella »

The Mechanism https://www.imdb.com/title/tt6873658/ :thumbup:
Zasad samo 8 epizoda, nadam se da ce biti i druga sezona
Image
karanana

#15709 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by karanana »

evo svrsih sa terorom.
kao sto sam sinoc rekao, mozda sam nerealno ocekivao vise. na kraju je to jedna prica sa poznatim krajem i ispunjenim izmedju sa stvarima koja su mozda bila ili mozda nisu bila fikcija.
u sustini poprilicno spora serija, ali scenografija i gluma su odlicni. ovo me na kraju podsjeca ne neke od onih survivor filmova ko onaj kad su oni bjezali iz ruskog gulaga sve dole do indije, ili kad su oni ragbisti kojima se avion srusio isli do spasa niz ande, i ima jos takvih filmova. ovo je mozda mogao biti malo duzi film od jedno 3 sata, mada se sigurno bolje prodalo kao serija. dobice dobre kritike a da je film sumnjam da bi ga bilo ko u kino otiso gledat.

sanski je na neka pitanja vec odgovorio ali ja imam na kraju jos (blagi spoileri):
- ko je tunbaaq, ne u smislu koja vrsta zivotinje, nego sta je njegova svrha i ko ga kontrolise?
- spomenuli su nekoliko puta da je na put sa brodova krenulo 133 covjeka, da li su to obje posade ili se radi samo o posadi terora? jer kad god bi sta spominjali, spominjali su samo teror, cak ima i epizoda terror camp clear. da li je posada drugog broda erebisa ja mislim, ostala na brodu? znam da je na teroru ostalo nekoliko ljudi.
- malo me geografija jebe pa sam dugo vremena imao mozda nejasnu sliku: kad su napustili brodove, rekli su da imaju ici 800 milja. ja sam konto da ce ici po ledu dok ne naidju na otopljeno more, ali ustvari oni su isli dan-dva koliko im treba do paga pa onda kamenitim pagom juzno jel tako? malo mi je nejasno kako su camce gurali preko onih ledenih naslaga i planincura ali nebitno. ovdje zakljucujem da mi je pomalo nerealna temperaturna razlika izmedju zaledjenog mora koje je -30, 40, 50 i paga gdje im je kao bilo vruce. mozda je do godisnjeg doba.
- ljudozderstvo.....malo mi je ta prica isforsirana da pricu naprave sto gadljivijom valjda. oni su imali hrane i mimo da jedu drugare. da, hrana je bila zatrovana, ali imali su nekakve biskvite i te konzerve koje su jeli preko dvije godine i sad kao nece da ih jedu. a ustvari jeli su i konzerve i ljude. jednostavno mi se nije ucinilo da im je ljudozderstvo bilo potrebno, kao kad je mr hickey nasrno na onu dvojicu da ih pojede kad su sreli onu ekspediciju eskima. mislim, mozda je u stvarnosti bilo ljudozderstva ali onda prikazi u seriji da gladuju.
- vec smo spomenuli scenu karnevala koja mi se ucinila malo nadrealnom cak i bez doktorovog ludila i onog sta je uradio.

eto, ne znam, ko da sam jos nesto imo za pitat, ne mogu se sjetiti. nisu ni pitanja nego vise ko zakljucci.
SanskiBiser

#15710 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

karanana wrote:evo svrsih sa terorom.
kao sto sam sinoc rekao, mozda sam nerealno ocekivao vise. na kraju je to jedna prica sa poznatim krajem i ispunjenim izmedju sa stvarima koja su mozda bila ili mozda nisu bila fikcija.
u sustini poprilicno spora serija, ali scenografija i gluma su odlicni. ovo me na kraju podsjeca ne neke od onih survivor filmova ko onaj kad su oni bjezali iz ruskog gulaga sve dole do indije, ili kad su oni ragbisti kojima se avion srusio isli do spasa niz ande, i ima jos takvih filmova.

sanski je na neka pitanja vec odgovorio ali ja imam na kraju jos (blagi spoileri):
- ko je tunbaaq, ne u smislu koja vrsta zivotinje, nego sta je njegova svrha i ko ga kontrolise?
- spomenuli su nekoliko puta da je na put sa brodova krenulo 133 covjeka, da li su to obje posade ili se radi samo o posadi terora? jer kad god bi sta spominjali, spominjali su samo teror, cak ima i epizoda terror camp clear. da li je posada drugog broda erebisa ja mislim, ostala na brodu? znam da je na teroru ostalo nekoliko ljudi.
- malo me geografija jebe pa sam dugo vremena imao mozda nejasnu sliku: kad su napustili brodove, rekli su da imaju ici 800 milja. ja sam konto da ce ici po ledu dok ne naidju na otopljeno more, ali ustvari oni su isli dan-dva koliko im treba do paga pa onda kamenitim pagom juzno jel tako? malo mi je nejasno kako su camce gurali preko onih ledenih naslaga i planincura ali nebitno. ovdje zakljucujem da mi je pomalo nerealna temperaturna razlika izmedju zaledjenog mora koje je -30, 40, 50 i paga gdje im je kao bilo vruce. mozda je do godisnjeg doba.
- ljudozderstvo.....malo mi je ta prica isforsirana da pricu naprave sto gadljivijom valjda. oni su imali hrane i mimo da jedu drugare. da, hrana je bila zatrovana, ali imali su nekakve biskvite i te konzerve koje su jeli preko dvije godine i sad kao nece da ih jedu. a ustvari jeli su i konzerve i ljude. jednostavno mi se nije ucinilo da im je ljudozderstvo bilo potrebno, kao kad je mr hickey nasrno na onu dvojicu da ih pojede kad su sreli onu ekspediciju eskima. mislim, mozda je u stvarnosti bilo ljudozderstva ali onda prikazi u seriji da gladuju.
- vec smo spomenuli scenu karnevala koja mi se ucinila malo nadrealnom cak i bez doktorovog ludila i onog sta je uradio.

eto, ne znam, ko da sam jos nesto imo za pitat, ne mogu se sjetiti. nisu ni pitanja nego vise ko zakljucci.

Pa solidno su izbalansirali knjigu i stvarne dogadjaje i narocito je bitno da su dodali ono sto su i forenzicki nalazi potvrdili u nekoliko ekspedicija a to je da su jeli jedni druge i da su ostaci prokuhanih, nagorjelih ljudskih kostiju nadjeni u svim kampovima na kopnu s tragovima rezova od nozeva i satara a gdje su clanovi posade docekali smrt, takodje kad su pojeli meso lupali su kosti da dodju do kostane srzi. Imas par dokumentaraca koje su linkani u predhodnim postovima a ovaj najnoviji sto su Kanadjani radili kad su otkrili Erebus to isto pokriva i potvrdjuje.

Ja sam vec pisao Tuunbaq je demon iz inuitske mitologije, opisuje se kao zderac dusa i mesa, stvorila ga je inuitska boginja Sedna s ciljem da pobije sve druge paganske bogove ali kad to Tuunbaq nije uspio da uradi protjerala ga je na daleki nenaseljeni sjever i poducila je posebne samane koji imaju samo jedan zadatak a to je da kontrolisu Tuunbaq i da ga zadrze na tom pustom sjeveru u prognanstvu. Samani ga kontrolisu posebnim pjevanjem iz grla a jezik rezu da bi s njim uspostavili telepatsku vezu to je dio obreda postajanja tog specijalnog samana. Sam Tuunbaq uzima formu velikog polarnog medvjeda, izuetno dugog vrata i glave koja podsjeca na ljudsku glavu.

Obe posade kombinovane s oba broda 129 ljudi ukupno.
Erebus je potpuno napusten i kasnije je na santi leda otplovio do Sjevernozapadnog prolaza i tu potonuo :lol:
A dio posade koji je ostao u Teroru je doplovio do danasnjeg Terror Bay, dakle prema jugu, i tu su ti preostali clanovi posade umrli na kopnu od gladi i bolesti a Terror je potonuo u plitkoj vodi i skoro pa savrseno je ocuvan, kazu da kad bi ga izvadili i pokrpili par rupa da bi vjerovatno plutao ponovo. :lol:

Da smatra se potpuno neracionalnim odluka da pjesace i guraju camce ali tako je bilo i o tome postoje svjedocanstva Inuita a i ostaci camaca na kopnu. Onog momenta kad su krenuli na kopno prema jugu njihova je sudbina bila zapecacena. Zdravstveno stanje posade je nakon 3 godine bilo ocajno o cemu svjedoce i ekshumirani lesevi 3 clana posade o cemu imas isto dokumentarac i druge polovine 80ih. Marinac star 33 godine 180 cm visok umro tezak 52 Kg, drugi clan posade 166 cm umro s 42 Kg...isto i treci tako. Kost i koza plus velika koncentracija olova ali i tuberkuloza i upale pluca to se na RTG vidjelo...
Lesevi su u odlicnom stanju ocuvani u permafrostu :shock:
https://i.pinimg.com/originals/93/46/56 ... 3caac8.jpg
zigubigule

#15711 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zigubigule »

ma kanibalizam je tu cisto da diferencira gud gajs od bed gajs realno. i nisu ni jeli ljude, nego nesto kao meze, copkaju, ko da nisu gladni. jebemu ako te vec sila prilika natjera da moras pojesti kolegu onda ga bar nasjeci ko covjek i okreni zar, obrni ga ko jaganjca i ako vec moras onda bar jedi. nasjekose gudsira a na stolu macku ne mozes nahraniti. stas ga diro koje pizde materne, pajel?
kod hikijevog prvog ubistva ona muzika i nekakvi zvuci u pozadini jeza ziva, svaka cast
zao mi je sto vise sporednih likova nije dobilo priliku da napravi karakter
blejki (stonoga) mi je ostao kao tip top lik
brain bubbles

#15712 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by brain bubbles »

Bilo bi potrebno vise sezona da bi svi sporedni likovi dosli do izrazaja, al opet, kada obratimo paznju, bude tu dosta imena koja prodju kroz pricu. Mozda se pojave u jedan-dva navrata u cijeloj epizodi, ali do kraja price su tu i ako budem ponovo gledao seriju nekada, pratit cu od pocetka te sporede likove i kroz sta prolaze u prici
kakavdanakneiskustvu

#15713 Re: Gledate seriju - preporucite je

Kako je dobra ova la casa de papel
karanana

#15714 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by karanana »

da, zabavna je. na momente ima dijaloga koji podsjecaju na safunjaru, to sam premotavo, ali sve u svemu veoma zabavna, dobra i zarazna serija ako ne trazis i rupe u njoj.
veoma solidne i trebe.
kakavdanakneiskustvu

#15715 Re: Gledate seriju - preporucite je

ovo je iz zadnje epizode?

Anne Boleyn

#15716 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Anne Boleyn »

Taman dodjoh zbog te serije - prevodi za 2. sezonu mi uopste nisu OK, a prvu sam bez problema pratila. Je l' jos neko ima taj problem?
kakavdanakneiskustvu

#15717 Re: Gledate seriju - preporucite je

Anne Boleyn wrote:Taman dodjoh zbog te serije - prevodi za 2. sezonu mi uopste nisu OK, a prvu sam bez problema pratila. Je l' jos neko ima taj problem?
koliko ja vidim nasi prevodi imaju za prve dvije epizode druge sezone,istina nisam jos poceo gledati drugu sezonu
Anne Boleyn

#15718 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Anne Boleyn »

Anne Boleyn wrote:Taman dodjoh zbog te serije - prevodi za 2. sezonu mi uopste nisu OK, a prvu sam bez problema pratila. Je l' jos neko ima taj problem?
koliko ja vidim nasi prevodi imaju za prve dvije epizode druge sezone,istina nisam jos poceo gledati drugu sezonu
Da, imaju ti prevodi, ali nikako ne odgovaraju epizodama...
kakavdanakneiskustvu

#15719 Re: Gledate seriju - preporucite je

Anne Boleyn wrote:
Da, imaju ti prevodi, ali nikako ne odgovaraju epizodama...
probaj ovdje

https://www.gledajsaprevodom.club/serij ... /epizoda/1
p206

#15720 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by p206 »

Image

odličan glumac, definitivno je imao potencijala za bolje uloge kroz karijeru
Anne Boleyn

#15721 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Anne Boleyn »

probaj ovdje

super, hvala ti! :)
ExNihilo

#15722 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by ExNihilo »

Pregledao pola Terrora. Nako, ništa specijalno, ali nekako je nizgrlan. Ide k'o halva.
SmokingMan

#15723 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SmokingMan »

p206 wrote:Image

odličan glumac, definitivno je imao potencijala za bolje uloge kroz karijeru
Istina,najbolje mu odgovaraju uloge devijatnIh likova.Pa mom mišljenju,naj underrated actor. :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#15724 Re: Gledate seriju - preporucite je

Anne Boleyn wrote:
probaj ovdje

super, hvala ti! :)
nema na čemu,ko ce docekati prevode ostalih epizoda,sporo to nesto ide
kakavdanakneiskustvu

#15725 Re: Gledate seriju - preporucite je

ExNihilo wrote:Pregledao pola Terrora. Nako, ništa specijalno, ali nekako je nizgrlan. Ide k'o halva.
e da i za ovo čujem,nizgrlan :mrgreen: :thumbup:
Post Reply