Dino34 wrote:Naslovnica wrote:poređenje ti u najmanju ruku nisu primjerena.
Nisu za ljude kojima razmišljanje predstavlja nepremostivu prepreku.
Naslovnica wrote:Njemačka je izgradila što je trebala davnih dana
Za tadašnje potrebe. Najduži autoput u njemačkoj, a3, koji se proteže od berlina pa gotovo do austrije, građen je tridesetih godina prošlog stoljeća.
Iako je mjestimično dorađivan, osnova je ista.
Naslovnica wrote:vjerovatno
Naslovnica wrote:pretpostavljam
Samo nagađanja.

Malo se informiši pa vidi kakvo je stanje na terenu, koliko prosječan nijemac izgubi vremena čekajući u zastoju i sl.
Naslovnica wrote:Ne možeš porediti sadašnji tempo izgradnje autoputeva u Turskoj i Njemačkoj, niđe veze.
Tako je, nigdje veze. Njemačka bi morala graditi daleko više od turske jer ima daleko više potrebe.
Naslovnica wrote: to za Vc je apsolutno tačno. Što je najgore, niko nije kriv ni za šta.
Ma ja ba, niko nije kriv

Dobarveče, brate od @so what
Momak,
Njemačka ima izgrađenih
13000 km autoputeva, Turska ima
2155 km, tako da ti konstatacije kako se u Turskoj grade autoputevi veći intenzitetom nego u Njemačkoj nisu na mjestu iz prostog razloga: Njemačka je svoje autoputeve počela graditi prije 80 godina, a
Turska je 1980 imala ukupno 27 kilometara autoputeva i najveći zamah gradnje u Turskoj počinje tek prije 10 godina.
Dakle, ne znam o kakvim preprekama u razmišljanju govorimo? Stvari su naprosto neuporedive.
Kada kažem da je Njemačka izgradila sve što je trebala da izgradi davnih dana, ne misliš valjda da sam samo mislio na autoputeve koje su gradili 30-tih godina prošlog vijeka?! Ne znam čemu izvlačenje iz konteksta i izvođenje pogrešnih zaključaka?
Na stranu to što Njemačka za transport robe koristi i efikasnu željezničku mrežu, tako da nemaju potrebu za istim intenzitetom izgradnjoe autoputeva kao, kada se poredi sa Njemačkom, zaostala Turska.
Nikakva nagađanja i pretpostavke, nego činjenice.
Vozio sam po Njemačkoj i vrlo dobro znam koliko prosječan Nijemac izgubi čekajući u zastoju. Ti zastoji su povremeni, što zbog udesa, što zbog rekonstrukcije postojeće mreže, ali nikako zbog toga što su autoputevi preopterećeni. Doduše, vozeći u Frankfurtu na autoputevima sa po 4-5 traka + zaustavna (u jednom smjeru), saobraćaj je opet gust i na momente usporen, ali to je jednostavno tako i Njemačka ne rješava te probleme tako što gradi nove autoputeve, nego optimizira postojeće, signalizacijom, dodatnim isključenjima, petljama i sl.
Tako je, nigdje veze. Njemačka bi morala graditi daleko više od turske jer ima daleko više potrebe.
Opet da ti ponovim - Njemačka je razvijena zemlja sa 13000km autoputeva, Turska joj nije ni blizu, ni po kilometrima autoputeva niti po razvijenosti, ali se u posljednjih desetak godina intenzivno razvija i, shodno tome, gradi autoputeve.
Što se tiče odgovornosti za kašnjenje izgradnje Vc u BiH, opet si pogrešno shvatio. Kada sam rekao da niko nije kriv, mislio sam to ironično. Naravno da je neko kriv, ali niko niti je do sada odgovarao, a kako stvari stoje, neće ni odgovarati. A nameti rastu, akcize, takse, porezi, milijarde se skršile, a rezultati tanki, sramotni.
I ne, @SoWhat mi nije brat.
Čak šta više, ponekad i meni ide na neku stvar njegov pogled u ružičastim naočalma, čovjek je zaljubljenik i zaluđenik, ali cijenim i poštujem ono što radi jer svojim upisima ne misli ništa lože i nije zlonamjeran i nije spreman da na svaku pozitivnu vijest reaguje hejterski.