last mohicans wrote:Terror odličan. Što kolega gore reče nema osnova za drugu sezonu izuzev da nešto potpuno drugo obrađuje. Ovo se moglo razvući na dvije, možda i tri, ali ne bi bilo to što jeste i ovako je bolje. Sad ću SPOILATI.....
pa ko ne zna da je prema istinitom događaju i ne želi da čita, neka ne čita. Malo sam i guglao članke u vezi ova dva broda i cjelokupne ekspedicije, pa i onih spasilačkih nakon događaja. Fascinantno je da su olupine Terrora tek pronašli 2016, a Erebus nešto ranije. Pronađeni leševi i u ranijim ekespedicijama su potvrdili ono što se u seriji prikazuje, kanibalizam, zatim uzroke smrti kao što su trovanje, pneumonija itd. Ono što me najviše interesuje, ako su već donekle poznavali jezik i kulturu eskima koji su najbolje znali surovosti podneblja u kome su živjeli i na kraju krajeva prezivljavali, zašto se njima nisu priključili i mislim da su im šanse bile mnogo veće. Eskimi jesu živjeli u manjim plemenskim skupinama, ali nije to članove posade moglo spriječiti da se rasporede u više skupina. Mislim da je tu najviše presudila engleska nadmenost i nadobudnost pripadnika kraljevske mornarice i kao šta će nama tamo neki primitivni eskimi kazati kako da preživimo kad smo mi završili visoke pomorske škole. Možda griješim, meni se tako doima. Dalje, šta je s lovom ispod leda, tu nisam neki ekspert šta obitava u hladnim morskim vodama, ali vidjeli smo da su eskimi lovili foke, pa medvjedi, ostalo? Jesu li imali šta loviti ili nisu bili spremni na to ? Još nešto, lik frika Hickey, da li je stvarno postojao i je li to samo mašta autora knjige, jer je serija rađena po knjizi. Inače, veoma zanimljiv žanr i mogućnost za osvježenje u poplavi serija. AMC me veoma pozitivno iznenadio, s tim da je HBO puno bolje serije radio.
Sto se tice eskima, mislim da ih nisu uspjeli naci, i da se njihov pohod trebao zavrsiti dolaskom u neko eskimsko naselje, gdje bi sacekali pomoc ili tako nesto. Francis i ostali oficiri su imali zelju da se sprijatelje s njima, medjutim ostali mornari kao da su smatrali eskime neprijateljima, i vjerovali su da oni upravljaju "medvjedom"
A ovo za lov na foke, neko rece u jednoj epizodi da za to treba par godina da se nauci, i vjerovatno treba mentor neki, inace bi lovili masovno bilo sta. Za ostale zivotinje neko rece da su sve pobjegle (mozda zbog Tuunbaqa)
Za Hickeya ne bih znao, al vjerovatno je bio neko spreman za revolta u grupi, pa su ga malo "nasminkali", mada je moguce da je i postojao