Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
hekaton

#15676 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by hekaton »

brain bubbles wrote:Terror definitivno nema sta dalje da obradjuje, sumnjam da bi prikazivali 10 epizoda kako Francis luta po ledu trazeci Lady Silent. Ovo je jako lijepo odradjeno, da bi bila steta raditi bilo kakav nastavak. Neka se posvete nekom drugom historijskom dogadjaju i obrade ga ovako, ne bih imao nista protiv :)

Kako Goodsir kaze, nismo mi ovakvi u Engleskoj. Mislim da je to i bit svega ovoga, ljudska priroda u datim okolnostima
Odgledao Terror nakon sto sam ovdje vidio da je ljudi hvale. Odlicna :)
EDIT: pogledao i ovaj yt video dokumentarca posyavljen par stra nica ranije, tacno cu i knjigu procitati.
kakavdanakneiskustvu

#15677 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by kakavdanakneiskustvu »

gdje je tacno taj sjeverozapadni prolaz,koji su ovi u teroru trebali valjda proci?
karanana

#15678 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by karanana »

kakavdanakneiskustvu wrote:gdje je tacno taj sjeverozapadni prolaz,koji su ovi u teroru trebali valjda proci?
i ja bi zbog ove serije sada volio da imam globus jer fakat covjek ni ne pomisli o putovanju oko planete jug-sjever-jug. uvijek je istok-zapad-istok. ok zaledjeno je za brodove vjerovatno, da bi se tuda provlacili, ne znam ni sto su englezi uopste i kontali da ce tu nesto napraviti permanentno kad led okuje brodove i nije prohodno, ali cudi me da avioni vise ne eksploatisu ovu rutu. ili mozda ima avionskih ruta koje lete tuda preko sjevernog pola pa na drugu stranu u aziju. a mozda ne lete tuda jer je zemlja ravna.
phillie

#15679 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by phillie »

Izmedju Kanade i Grenlanda (a zelenom su nasli Terror :D )

https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... Island.svg
ferratilis

#15681 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by ferratilis »

Nisam imao pojma da je Dan Simmons napisao knjigu. Poznatiji je po sci-fi romanima, cak i jedan od najboljih sci-fi pisaca trenutno :thumbup:

Ima na books.ba dostupan roman na engleskom, 28KM :)
nema me tamo

#15682 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by nema me tamo »

Pogledao prve dvije..

Ne može bolje..
dale cooper

#15684 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

ferratilis wrote:Nisam imao pojma da je Dan Simmons napisao knjigu. Poznatiji je po sci-fi romanima, cak i jedan od najboljih sci-fi pisaca trenutno :thumbup:

Da, Hyperion je klasik žanra.
Bloo
Globalna šefica

#15685 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
ferratilis wrote:Nisam imao pojma da je Dan Simmons napisao knjigu. Poznatiji je po sci-fi romanima, cak i jedan od najboljih sci-fi pisaca trenutno :thumbup:

I drugi deo nije los :mrgreen:
dale cooper

#15686 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:

I drugi deo nije los :mrgreen:
Da, The Fall of Hyperion je isto jako dobar. Nisam pročitao zadnje dvije knjige koje čine Hyperion Cantos, ali namjeravam.
Simmons je sjajan world builder poput recimo i Asimova u Foundation serijalu. A i likovi su mu slojeviti i kompleksni.
Syfy navodno radi seriju baziranu na prvoj knjizi. :|
brain bubbles

#15687 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by brain bubbles »

last mohicans wrote:Terror odličan. Što kolega gore reče nema osnova za drugu sezonu izuzev da nešto potpuno drugo obrađuje. Ovo se moglo razvući na dvije, možda i tri, ali ne bi bilo to što jeste i ovako je bolje. Sad ću SPOILATI.....
pa ko ne zna da je prema istinitom događaju i ne želi da čita, neka ne čita. Malo sam i guglao članke u vezi ova dva broda i cjelokupne ekspedicije, pa i onih spasilačkih nakon događaja. Fascinantno je da su olupine Terrora tek pronašli 2016, a Erebus nešto ranije. Pronađeni leševi i u ranijim ekespedicijama su potvrdili ono što se u seriji prikazuje, kanibalizam, zatim uzroke smrti kao što su trovanje, pneumonija itd. Ono što me najviše interesuje, ako su već donekle poznavali jezik i kulturu eskima koji su najbolje znali surovosti podneblja u kome su živjeli i na kraju krajeva prezivljavali, zašto se njima nisu priključili i mislim da su im šanse bile mnogo veće. Eskimi jesu živjeli u manjim plemenskim skupinama, ali nije to članove posade moglo spriječiti da se rasporede u više skupina. Mislim da je tu najviše presudila engleska nadmenost i nadobudnost pripadnika kraljevske mornarice i kao šta će nama tamo neki primitivni eskimi kazati kako da preživimo kad smo mi završili visoke pomorske škole. Možda griješim, meni se tako doima. Dalje, šta je s lovom ispod leda, tu nisam neki ekspert šta obitava u hladnim morskim vodama, ali vidjeli smo da su eskimi lovili foke, pa medvjedi, ostalo? Jesu li imali šta loviti ili nisu bili spremni na to ? Još nešto, lik frika Hickey, da li je stvarno postojao i je li to samo mašta autora knjige, jer je serija rađena po knjizi. Inače, veoma zanimljiv žanr i mogućnost za osvježenje u poplavi serija. AMC me veoma pozitivno iznenadio, s tim da je HBO puno bolje serije radio.
Sto se tice eskima, mislim da ih nisu uspjeli naci, i da se njihov pohod trebao zavrsiti dolaskom u neko eskimsko naselje, gdje bi sacekali pomoc ili tako nesto. Francis i ostali oficiri su imali zelju da se sprijatelje s njima, medjutim ostali mornari kao da su smatrali eskime neprijateljima, i vjerovali su da oni upravljaju "medvjedom"

A ovo za lov na foke, neko rece u jednoj epizodi da za to treba par godina da se nauci, i vjerovatno treba mentor neki, inace bi lovili masovno bilo sta. Za ostale zivotinje neko rece da su sve pobjegle (mozda zbog Tuunbaqa)

Za Hickeya ne bih znao, al vjerovatno je bio neko spreman za revolta u grupi, pa su ga malo "nasminkali", mada je moguce da je i postojao
Zoya

#15688 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Zoya »

Svi mi koji još uvijek gledamo Friends-e :facepalm:
SanskiBiser

#15689 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

brain bubbles wrote:
Za Hickeya ne bih znao, al vjerovatno je bio neko spreman za revolta u grupi, pa su ga malo "nasminkali", mada je moguce da je i postojao

Hickey je postojao i bio je clan posade, jedan od artefakata koji je nadjen kod Inuita a koje su oni nasli na lokacijama na kojima su clanovi ekspedicije stradali je i noz s ugraviranim imenom Hickey, trenutno se cuva u kolekciji Royal Museum Greenwich.

Image

Object ID AAA2047
Description : A relic of Sir John Franklin's last expedition 1845-48. A bone-handled table knife inscribed with initials of Cornelius Hickley, Caulker's Mate, HMS 'Terror'. Hickey was 24 at the time of the expedition and came from Limerick. The item was obtained from the Inuit at Repulse Bay in 1854 by the Rae Expedition. The Inuit said they had found the material at a camp to the north west of the mouth of the Back River where a party of Europeans had died of starvation. The handle and blade have become separated. The maker's name on the blade is 'Millikin 301 Strand London'. The handle has a suspension hole at the end and is carved with the initials 'C.H.' on one side and 'HICKEY on the other side. It was presented to Greenwich Hospital by the Lords Commissioners of the Admiralty, 2 December 1854.
Date made circa 1845

Read more at http://collections.rmg.co.uk/collection ... gohqO3s.99
Imena svih clanova ekspedicije su dostupna ovdje:

http://www.arcticwebsite.com/Franklin1845roster.html

Ovo je Goodsir dobro su ga potrefili u seriji :lol:

Image
brain bubbles

#15690 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by brain bubbles »

Preslikan Goodsir :D

Hvala na info
SanskiBiser

#15691 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

karanana wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:gdje je tacno taj sjeverozapadni prolaz,koji su ovi u teroru trebali valjda proci?
i ja bi zbog ove serije sada volio da imam globus jer fakat covjek ni ne pomisli o putovanju oko planete jug-sjever-jug. uvijek je istok-zapad-istok. ok zaledjeno je za brodove vjerovatno, da bi se tuda provlacili, ne znam ni sto su englezi uopste i kontali da ce tu nesto napraviti permanentno kad led okuje brodove i nije prohodno, ali cudi me da avioni vise ne eksploatisu ovu rutu. ili mozda ima avionskih ruta koje lete tuda preko sjevernog pola pa na drugu stranu u aziju. a mozda ne lete tuda jer je zemlja ravna.
Lete avioni polarnu rutu ali samo oni koji mogu praviti prelete od 13,000 Km, tipa Airbus 340 i veci, imas linije od Dubai do San Franciska, Sietla i LA koje idu preko Arktika. Letovi od JAR do Novog Zelanda preko Antartika, linije od Pertha do Buenos Aires i Sao Paolo isto...

Imas ovdje sve:

https://en.wikipedia.org/wiki/Polar_route#Today

Sjeverozapadni prolaz nije koristen u komercijalne svrhe za transport robe sve do 2013 godine kad je transportni brod i pravi teretnjak danski Nordic Orion s 70000 tona koksa prosao uz dosta srece tom rutom umjesto Panamskim kanalom, usteda u gorivu je bila oko 80000 $.

Image

Tesko da ce ikada se i koristiti taj prolaz naveliko cak i sad kad se led znatno povukao i to zbog ekoloskih razloga.
omar little

#15692 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

izbjegavam temu vec tjednima jer sam samo 4 epizode terrora pogledala. sad otvorim, sva prica o njoj. tacno sam znala. :D
Bloo
Globalna šefica

#15693 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Bloo »

omar little wrote:izbjegavam temu vec tjednima jer sam samo 4 epizode terrora pogledala. sad otvorim, sva prica o njoj. tacno sam znala. :D
:kiss:
šuti i gledaj
kakavdanakneiskustvu

#15694 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by kakavdanakneiskustvu »

nema teorije da je ne bi usao na temu a da nisam pogledao kraj neke serije
omar little

#15695 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

Bloo wrote:
omar little wrote:izbjegavam temu vec tjednima jer sam samo 4 epizode terrora pogledala. sad otvorim, sva prica o njoj. tacno sam znala. :D
:kiss:
šuti i gledaj
sva sreca da sam stari, iskusni,forumski vuk pa nista nisam citala, samo preletila preko zadnjih par stranica. :D

odo sad makar jos dvije epizode izgustirati, izvalila sam se na kauc vec. :D
karanana

#15696 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by karanana »

meni su ostale jos dvije.
bogami izgleda da cu ja biti jedini kontras ovdje i da cu reci da sam od ove serije mnogo vise ocekivao. a prvi je najavio i bio uzbudjen kad sam vidio najavu nekad prosle godine.
ali haj da naguram i ove zadnje dvije pa se javim, sutra vjerovatno, sa recenzijom, pitanjima i stvarima koje mi se bas i nisu svidjele.
nije u pitanju samo manjak golotinje i sexa. a mozda u zadnje dvije epizode neko i trehne eskimku.
SanskiBiser

#15697 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

karanana wrote:meni su ostale jos dvije.
bogami izgleda da cu ja biti jedini kontras ovdje i da cu reci da sam od ove serije mnogo vise ocekivao. a prvi je najavio i bio uzbudjen kad sam vidio najavu nekad prosle godine.
ali haj da naguram i ove zadnje dvije pa se javim, sutra vjerovatno, sa recenzijom, pitanjima i stvarima koje mi se bas i nisu svidjele.
nije u pitanju samo manjak golotinje i sexa. a mozda u zadnje dvije epizode neko i trehne eskimku.

DNA testiranja kostiju posade su valjda pokazala da je medju posadom bilo zena koje su bile prijavljene pod muskim imenima. Da je HBO radio seriju umjesto AMC sigurno bi tu spoznaju iskoristili i bilo bi karindzanja i na brodu i na ledu vec od prve epizode. :lol:

Ima clanak, rezultati su takvi da iskljucuju mogucnost da su u pitanju bile lokalne zene Inuiti... :

https://www.smithsonianmag.com/smart-ne ... 180963031/
One of the most interesting findings was that four of the remains may have come from European women, which is surprising since the crew was reported as all male. The researchers ruled out the possibility that the remains came from local Inuit women. While degraded DNA can give false female readings, the researchers say it’s not out of the realm of possibility that women were on the expedition and that there are records of women sneaking onboard British ships. “Some of these women were smuggled onboard [the] ship, and others disguised themselves as men and worked alongside the crew for months or years before being detected or intentionally revealing themselves to be female,” they write in the study.
Heller

#15698 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Heller »

Preporučio bi La Casa De Papel :thumbup:
zigubigule

#15699 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zigubigule »

jedina nejasna stvar mi je zasto onaj glavni doktor napravi pizdariju na karnevalu? msm nicim izazvan, onako poprilicno jak karakter na prvu, bez ikakve logike zamandali sator i zapali sto sebe sto ljude unutra
i hajd sto sebe, al sto ljude?

serija ko serija vrh, atmosfera i background story odlicni
karanana

#15700 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by karanana »

da, to je jedno od pitanja koje sam imao na listi da pitam ovdje.
ali nekako se odgovorilo samo jer je primjetno da ih je dosta poludilo vjerovatno od tog olova.
Post Reply