Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
kritichar

#15676 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

dakle, da se vratimo na topu, sataraš i ostale manifetluke koje su bit ramazana :mrgreen:
Diwan

#15677 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Diwan »

kritichar wrote:dakle, da se vratimo na topu, sataraš i ostale manifetluke koje su bit ramazana :mrgreen:
Pravo je interesantna ova tema - šta je ko jeo, malo ortodoksnog i dogmatskog selamanja, šta je ko uradio ... uglavnom šuplja.
skupljac_zeljeza

#15678 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skupljac_zeljeza »

Diwan wrote:
kritichar wrote:dakle, da se vratimo na topu, sataraš i ostale manifetluke koje su bit ramazana :mrgreen:
Pravo je interesantna ova tema - šta je ko jeo, malo ortodoksnog i dogmatskog selamanja, šta je ko uradio ... uglavnom šuplja.
Postoji tu jedna kvakica, a to je što je teško prenijeti slovima sav onaj doživljaj kroz koji prođemo u toku dana. U mom iskustvu posebno se nešto zanimljivo dešava u ikindijskom vaktu. Racionalno se pojača ali ništa na uštrb emotivnog i 'ukus' prema stvarima i događanjima u okruženju postaje vrlo izbirljiv. Ljudi ne vole da dijele sve misli i osjećaje, posebno ne na forumu. Itd. Možda zbog toga radije ostajemo na priči o lepinama i hurmama.
Diwan

#15679 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Diwan »

Bog i čovjekova duša i srce su duboka intima, ali kod nas se sve pretvori u cirkus i vašar, pa tako i od Ramazana balije i bošnje nešto slično tome naprave, počev od 'srceparajućih' ilahija, turbo teravija, ramazanskog programa na televiziji koji obiluje kičem, ponavljanjem iznova i iznova prežvakanih ideoloških priča i bajki novokomponovanih alima, lažnih osjećanja itd., te kojekavih srceparajućih piskaranja dnevnika po forumima, facebook statusa koji inače obiluju kičem i bez Ramazana, iftarskim menijima, kojekakvim javnim iftarima i druženjima ... sve u svemu spektakl za mase.

Nacionalisti i tradicionalisti-folkloristi su sa takvim svojim doživljavanjem svetog Mjeseca uspjeli da nam nametnu jednu vašarsku predstavu, te načinili od njega novu ajvatovicu, novo proklanjavanje neke džamije, predavanje hatmi itd.

Živili!
skafiskafsnjak

#15680 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Turbo teravija :lol: :lol:

A salu na stranu, ljudi izgleda idu na teraviju radi reda, da ih neko vidi. Eto sporo hodza uci... Pa covjece, ne moze biti sporo, samo moze biti brzo
kritichar

#15681 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

Diwan wrote:Bog i čovjekova duša i srce su duboka intima, ali kod nas se sve pretvori u cirkus i vašar, pa tako i od Ramazana balije i bošnje nešto slično tome naprave, počev od 'srceparajućih' ilahija, turbo teravija, ramazanskog programa na televiziji koji obiluje kičem, ponavljanjem iznova i iznova prežvakanih ideoloških priča i bajki novokomponovanih alima, lažnih osjećanja itd., te kojekavih srceparajućih piskaranja dnevnika po forumima, facebook statusa koji inače obiluju kičem i bez Ramazana, iftarskim menijima, kojekakvim javnim iftarima i druženjima ... sve u svemu spektakl za mase.

Nacionalisti i tradicionalisti-folkloristi su sa takvim svojim doživljavanjem svetog Mjeseca uspjeli da nam nametnu jednu vašarsku predstavu, te načinili od njega novu ajvatovicu, novo proklanjavanje neke džamije, predavanje hatmi itd.

Živili!
koji si ti vehabija
:mrgreen:
inače danas čuh, na tabiji na iftaru se ukazao minić, al to ti je sve po evropskim standardima :oops:
skupljac_zeljeza

#15682 Re: Ramazan, opet ;)

Diwan wrote:Bog i čovjekova duša i srce su duboka intima, ali kod nas se sve pretvori u cirkus i vašar, pa tako i od Ramazana balije i bošnje nešto slično tome naprave, počev od 'srceparajućih' ilahija, turbo teravija, ramazanskog programa na televiziji koji obiluje kičem, ponavljanjem iznova i iznova prežvakanih ideoloških priča i bajki novokomponovanih alima, lažnih osjećanja itd., te kojekavih srceparajućih piskaranja dnevnika po forumima, facebook statusa koji inače obiluju kičem i bez Ramazana, iftarskim menijima, kojekakvim javnim iftarima i druženjima ... sve u svemu spektakl za mase.

Živili!
Sve to stoji i prošle godine IZ je upozoravala na ovakav negativan trend, ali isto tako ima ne mali broj ljudi koji ramazan provedu u tišini, ali to se ne vidi kao ovaj dio koji se vidi pa valjda zato. Lično nisam protiv zajedničkih iftara, ramazanskih druženja pa i ramazanskog programa na TV, ali time bi se izgleda trebala pozabaviti jedna od direkcija rijaseta koja bi nam bar sugerisala prioritete koje mi nekada izmiješamo. Neka iskoriste profesore sa FIN-a uz ramazan što će ih ubacivati i u radio programe i tv emisije kao protuteža ovom trendu. Hoće naš čovjek razmisliti o kritici i dalje je prenositi. Veliki broj ljudi se uključi oko snimanja jedne ilahije i opet se može kritikovati, ali ne može se ne cijeniti bar trud. Zato najbolje ako neko želi snimiti pa neka ide prema spomenutoj direkciji sa materijalom koja će ocijeniti kvalitet pa ako prođe dobija oznaku sa kojom mogu tv kanali dalje je distribuirati. Ne znam drugi način.
Capajebo

#15683 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

Jel' vas boli dusa?
Cesto se sjetim onog dijaloga iz "Ovo malo duse" - "i ovo malu duse sto covjek ima, sejtan mu je dao da mu bude teze" :oops:

Haj se sad vi opet vratite i pricajte o nebulozama koje su skoro pa potpuno nebitne za vas zivot. Cheers
skupljac_zeljeza

#15684 Re: Ramazan, opet ;)

Capajebo wrote:Jel' vas boli dusa?
Dvojica bez duše, treći bez glave. Ne znam jel' narodna, ali jest iz moje mahale. :P
Capajebo

#15685 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

Ja se sad vise pitam jesam li trebao reci "onog dijaloga" ili "onog citata". Mada, ja sam mislio na taj kompletaj dijalog, ne samo na ovaj odredjeni citat :zoka: :mrgreen:
skupljac_zeljeza wrote:
Capajebo wrote:Jel' vas boli dusa?
Dvojica bez duše, treći bez glave. Ne znam jel' narodna, ali jest iz moje mahale. :P
Mozda covjek mora ostati privremeno bez duse, da bi je upotpunio :zoka:
skupljac_zeljeza

#15686 Re: Ramazan, opet ;)

Capajebo wrote:Ja se sad vise pitam jesam li trebao reci "onog dijaloga" ili "onog citata". Mada, ja sam mislio na taj kompletaj dijalog, ne samo na ovaj odredjeni citat :zoka: :mrgreen:
Dobra je i ona him.... :novine:

- A imaš li ti kakvu curu.
- Nemam bona, odakle mi.
- A bil' se ti mog'o oženit'?
- Ne bi
- A što?
- Sramota me
- A šta ti je Senada?
- Senada mi je jaran
- Čuuuj, jaran. Ne more to tako. Muško i žensko ne mogu biti jarani. Il' su familija il' nisu ništa.
Capajebo

#15687 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

skupljac_zeljeza wrote:
Capajebo wrote:Ja se sad vise pitam jesam li trebao reci "onog dijaloga" ili "onog citata". Mada, ja sam mislio na taj kompletaj dijalog, ne samo na ovaj odredjeni citat :zoka: :mrgreen:
Dobra je i ona him.... :novine:

- A imaš li ti kakvu curu.
- Nemam bona, odakle mi.
- A bil' se ti mog'o oženit'?
- Ne bi
- A što?
- Sramota me
- A šta ti je Senada?
- Senada mi je jaran
- Čuuuj, jaran. Ne more to tako. Muško i žensko ne mogu biti jarani. Il' su familija il' nisu ništa.
Ehet, od kad ljudi govore da musko i zensko ne mogu biti jarani, a one ope' navale... :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#15688 Re: Ramazan, opet ;)

Capajebo wrote: Ehet, od kad ljudi govore da musko i zensko ne mogu biti jarani, a one ope' navale... :mrgreen:
Haj' to nego se i naljute. Tako ja jednoj dugogodišnjoj jaranici rekao kako poslije toliko godina u njoj nikada ne vidjeh do samo jarana, a ona meni...."nisi ti mene vidio u vrućim hlačicama". :shock:
nasa

#15689 Re: Ramazan, opet ;)

Post by nasa »

Živili!
Ah eto da se jednom i s tobom slozim :mrgreen: Nije bas sve tako crno, zadnjih godina mi se cini da ima pomaka i nekih novih sadrzaja tokom Ramazana, mislim opcenito ne samo na tv ali jeste da nekako fali malo konkretnih, stvarnih sadrzaja...
I nije ti fer to za dnevnik, mislim otrovne zaoke tokom Ramazana pa, nije ni to bas lijepo...
Diwan

#15690 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Diwan »

nasa wrote:

Živili!
Ah eto da se jednom i s tobom slozim :mrgreen: Nije bas sve tako crno, zadnjih godina mi se cini da ima pomaka i nekih novih sadrzaja tokom Ramazana, mislim opcenito ne samo na tv ali jeste da nekako fali malo konkretnih, stvarnih sadrzaja...
I nije ti fer to za dnevnik, mislim otrovne zaoke tokom Ramazana pa, nije ni to bas lijepo...
Ramazan kao Ramazan je najveći sadržaj, smisao i suština - ne trebaju mu nikakvi drugi sadržaji - eli eto, ljudi vole ljubičanstveno :))))
vazi

#15691 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

m_l wrote:
vazi wrote: Ne znam kakav ti je redosljed prilikom iftara, pretpostavljam isti kod sviju nas - ja prvo 1 hurmu, zalijem limunadom zatim pojedem supu, zapalim jednu, popijem casu vode i klanjam aksam. Onda polako zapalim jos jednu i razvucem veceru, mrvicu slanog pa malo slatkog, hocu reci ne najedem se do pred spavanje ...

Sve pet, osim jedne stvari :mrgreen: , ima na forumu jedna jako lijepa tema, ljudi se druze, i tako... :-D

Al' razumijem, cejf je cejf. :kiss:
:thumbup: :kiss:

:D virila sam ja na tu temu kao i na onu alternativnu :lol:

dzaba... :sad:
Rockefeller

#15692 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rockefeller »

Dvije dobre hurme i onda malo soka od narandže. Topa ili supa, zavisi šta je mati spremila. Ide glavno jelo i opet sok. Ne pojedem mnogo. Najviše sam žedan.
kritichar

#15693 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

Tuhinjate, noćne ptice :mrgreen:
mali Ninja

#15694 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mali Ninja »

samo da pitam imal koji topadzija ovde? :D
skupljac_zeljeza

#15695 Re: Ramazan, opet ;)

mali Ninja wrote:samo da pitam imal koji topadzija ovde? :D
Haman nema. Rendaju sir. :mrgreen:
mali Ninja

#15696 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mali Ninja »

skupljac_zeljeza wrote:
:lol: :lol: joj evo ja od pola 6 krham po glavuši, mlada navalila hoce pache da pravi, imal kakav trik?
skupljac_zeljeza

#15697 Re: Ramazan, opet ;)

mali Ninja wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
:lol: :lol: joj evo ja od pola 6 krham po glavuši, mlada navalila hoce pache da pravi, imal kakav trik?
Bogami te mlada dobro hrani. Na kašiku. :mrgreen:
apsidejzi

#15698 Re: Ramazan, opet ;)

Post by apsidejzi »

Ne znam jel neko ranije stavio ovaj video, a ako nije onda jos bolje :)

Rockefeller

#15699 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rockefeller »

Radio jutros od pola sedam do trice. Došao kući, okupao se i zaspao. Probudim se za iftar, nisam mogao ni jest' :run:
Sanchez22

#15700 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Sanchez22 »

Kvari li muzika post?
Imam obicaj na poslu slusati da vrijeme brze prodje,ne bih trebao ali..
Locked