GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Neil Robertson
#15651 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jel fakat neko ocekuje da ljudi kupe kartu 3 stanice do Ilidze sa Stupa i to plate 1.60 km? Ne mogu da vjerujem kakvu imbecilnu vlast imamo.
-
HomeArt
#15652 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kakvi ljudi takva vlast, da je karta "džaba" nekima bi bilo previše ne zato što nemaju nego što iz principa neće platiti kartu GRASU.Neil Robertson wrote:Jel fakat neko ocekuje da ljudi kupe kartu 3 stanice do Ilidze sa Stupa i to plate 1.60 km? Ne mogu da vjerujem kakvu imbecilnu vlast imamo.
Last edited by HomeArt on 10/04/2015 19:30, edited 1 time in total.
- Neil Robertson
#15653 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma ima i toga ne osporavam, ali treba imati u vidu ogroman broj nezaposlenih, kako da oni koriste javni prijevoz? Smijesno je ne ocekivati da ljudi ne pretrcavaju cestu.HomeArt wrote:Kakvi ljudi takva vlast, da je karta džaba nekima bi bilo previše ne zato što nemaju nego što iz principa neće platiti kartu GRASU.Neil Robertson wrote:Jel fakat neko ocekuje da ljudi kupe kartu 3 stanice do Ilidze sa Stupa i to plate 1.60 km? Ne mogu da vjerujem kakvu imbecilnu vlast imamo.
- Logovan
#15654 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Karta je 1.80.Neil Robertson wrote:Jel fakat neko ocekuje da ljudi kupe kartu 3 stanice do Ilidze sa Stupa i to plate 1.60 km? Ne mogu da vjerujem kakvu imbecilnu vlast imamo.
Karte skoro pa nisu nikako isplative, ni pojedinačne, ni mjesečne.
- vješalica
#15655 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kod centre bi platioNeil Robertson wrote:Jel fakat neko ocekuje da ljudi kupe kartu 3 stanice do Ilidze sa Stupa i to plate 1.60 km? Ne mogu da vjerujem kakvu imbecilnu vlast imamo.
-
The Realist
#15656 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
@Trambusek88 je li imaju šipku po sredini svakih vrata?
PS I ako imaju i dalje sam za dolazak, jer toliki broj tramvaja i toliko većih od ovohi koje imamo definitivno bi olakšao putovanje istim.
PPS Je li prošao test, ili je bilo već, a nisam vidio?
PS I ako imaju i dalje sam za dolazak, jer toliki broj tramvaja i toliko većih od ovohi koje imamo definitivno bi olakšao putovanje istim.
- Neil Robertson
#15657 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Centro je alternativa, nije javni prijevoz.vješalica wrote:kod centre bi platioNeil Robertson wrote:Jel fakat neko ocekuje da ljudi kupe kartu 3 stanice do Ilidze sa Stupa i to plate 1.60 km? Ne mogu da vjerujem kakvu imbecilnu vlast imamo.
- trambusek88
#15658 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Na žalost imaju te šipke...The Realist wrote:@Trambusek88 je li imaju šipku po sredini svakih vrata?
Tek treba da dođe tramvaj na testiranje, navodno dolazi iduće sedmice.
- Red Wolf
#15659 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Cuj alternativa,zanimljivoNeil Robertson wrote:Centro je alternativa, nije javni prijevoz.vješalica wrote:kod centre bi platioNeil Robertson wrote:Jel fakat neko ocekuje da ljudi kupe kartu 3 stanice do Ilidze sa Stupa i to plate 1.60 km? Ne mogu da vjerujem kakvu imbecilnu vlast imamo.
-
The Realist
#15660 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Aha, hvalatrambusek88 wrote: Na žalost imaju te šipke...
Tek treba da dođe tramvaj na testiranje, navodno dolazi iduće sedmice.
Ma hajde, barem je velik, a nekako se već uđe
-
The Realist
#15661 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kako mjesečne nisu isplative? 53KM, a mogu se voziti koliko hoću i gdje hoću u A zoni?Logovan wrote:Karta je 1.80.Neil Robertson wrote:Jel fakat neko ocekuje da ljudi kupe kartu 3 stanice do Ilidze sa Stupa i to plate 1.60 km? Ne mogu da vjerujem kakvu imbecilnu vlast imamo.
A ove za par stanica, pa ja nekada mogu razumjeti to razmišljanje, iako je svugdje u svijetu tako, ali ono što ne razumijem je priča kako neko neće da plati kartu radi tri stanice i SVAKI dan se vozi po dva pute te tri stanice (ovo ako nikako ne koristi više prevoz). To je dnevno već 6 stanica, ali izgleda ni to nije dovoljno za platiti kartu, na 24 radna dana je to 144 stanice, a ni to nije dovoljno.
Pa ako već neko nije spreman da radi tri stanice plati kartu, bio bi red da makar u jednom smjeru plati kartu (1,60-1,80KM već se isplati dati za 6 stanica, a pogotovo što stanice koje se spominju su jako duge i same bi trebale vrijedjeti taj novac - nije isto od Socijalnog do MD-a, gdje imaju 4 stanice, ali zajedno nisu kao prve dvije kad se krene sa Ilidže).
No, najlakše je laprdati kako nikada neće platiti za dvije stanice, pa svaki puta se po par puta voziti tih par stanica i isti argument imati i mnogo je lakše to, nego reći ŠUPČINA (jer takvi ništa drugo nisu) sam koja ne želi da plati kartu, jer hoću da popijem kafu, odigram listić na kladionici i slično, a kao argument koristi broj od par stanica. Ovdje ne aludiram na tebe, jer pojma nemam ko piše o tim stanicama, ali znam da se piše stalno to i kao argument koristi, tako da se na te ljude odnosi.
-
dresdener78
#15662 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Slažem se sa HomeArtom. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da pola Sarajeva kanalizira svoju frustraciju iz očajnih životnih uslova u BiH upravo na račun GRAS-a kojem se hebe sve počevši od žmigavca - do "sandžajlijskih majmuna". Nebi oni GRAS-u plaćali kartu nikad u znak nekog unutrašnjeg otpora prema bilo kojem sistemu, i da se poprave šine, kupe supermoderni tramvaji i da bi karta koštala marku za neograničena putovanja cijeli jedan dan. U svakom slučaju kada gledam ponašanje velikog broja tih "poštenih putnika", primjetio sam da najglasniji u vezi sa "nekulturom" u GRAS-u jesu upravo oni koji su također falili kada se dodijelivala kulturnost.HomeArt wrote:Kakvi ljudi takva vlast, da je karta "džaba" nekima bi bilo previše ne zato što nemaju nego što iz principa neće platiti kartu GRASU.Neil Robertson wrote:Jel fakat neko ocekuje da ljudi kupe kartu 3 stanice do Ilidze sa Stupa i to plate 1.60 km? Ne mogu da vjerujem kakvu imbecilnu vlast imamo.
Cijene su takve kakve je odredio KANTON i to već prije iks godina. Tu prevoznik - GRAS - ne može ništa.
Smanjenje cijena karata bi značilo da javni prijevoz kolabira manje-više odmah ili da Kanton mora plaćati PUNO VEĆE iznose u subvencijama prevozniku. S obzirom na to da se Kanton tehnički nalazi na rubu bankrota i nije sposoban niti da pĺaća dosadašnje subvencije, i za sve mu je kriv samo GRAS, jeste ovo čista naučna fantastika.
Činjenica jeste da su cijene visoke, s obzirom na visinu plata u BiH previsoke.
Primjera radi, u Pragu mjesečni kupon za 3 linije metroa, 31 linija tramvaja i preko 180 linija autobusa košta preračunato - 40 KM!
Sa druge strane, praški GRAS dobija godišnje oko 700 miliona maraka subvencija.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15663 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
problem je sto preskacu kad izadju iz tramvaja
sta onda moraju platiti???
- vješalica
#15664 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Red Wolf wrote:Cuj alternativa,zanimljivoNeil Robertson wrote: Centro je alternativa, nije javni prijevoz.
- Logovan
#15665 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Neisplativo sasvim jednostavno.The Realist wrote: Kako mjesečne nisu isplative? 53KM, a mogu se voziti koliko hoću i gdje hoću u A zoni?
A ove za par stanica, pa ja nekada mogu razumjeti to razmišljanje, iako je svugdje u svijetu tako, ali ono što ne razumijem je priča kako neko neće da plati kartu radi tri stanice i SVAKI dan se vozi po dva pute te tri stanice (ovo ako nikako ne koristi više prevoz). To je dnevno već 6 stanica, ali izgleda ni to nije dovoljno za platiti kartu, na 24 radna dana je to 144 stanice, a ni to nije dovoljno.
Pa ako već neko nije spreman da radi tri stanice plati kartu, bio bi red da makar u jednom smjeru plati kartu (1,60-1,80KM već se isplati dati za 6 stanica, a pogotovo što stanice koje se spominju su jako duge i same bi trebale vrijedjeti taj novac - nije isto od Socijalnog do MD-a, gdje imaju 4 stanice, ali zajedno nisu kao prve dvije kad se krene sa Ilidže).
No, najlakše je laprdati kako nikada neće platiti za dvije stanice, pa svaki puta se po par puta voziti tih par stanica i isti argument imati i mnogo je lakše to, nego reći ŠUPČINA (jer takvi ništa drugo nisu) sam koja ne želi da plati kartu, jer hoću da popijem kafu, odigram listić na kladionici i slično, a kao argument koristi broj od par stanica. Ovdje ne aludiram na tebe, jer pojma nemam ko piše o tim stanicama, ali znam da se piše stalno to i kao argument koristi, tako da se na te ljude odnosi.
30 dana x 1.80 = 54 KM, a mjesečna 50 KM. Nema logike da se uštede samo 4 KM, čak i kada bi se svaki dan u mjesecu iskoristio javni prevoz. Jebeš tu uštedu. Ako se propusti samo 5, 6 dana vožnje, odmah si u gubitku tih par maraka.
Na kraju krajeva, šta ja dobijam za tih 50 KM? Apsolutno ništa, pa čak ne dobijam ni tačnost dolaska tramvaja na vrijeme. A revizora skoro pa i nema, ne pojavljuju se u tramvajima, itd, što znači onih 50 KM si dao džaba. I kada se pojave, onda biraju kome će tražiti kartu, a kome ne i biraju koga će istjerati jer nema karte, a koga ne.
- relativno84
#15666 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Realno i 1.80KM je previse za "uslugu" koju GRAS nudi 
Sama vozila su u takvom stanju da su opasnost za sve u blizini, sigurnost u vozilima je ravna minskom polju, nikad ne znas kad ce neko od prisutnih eksplodirati. Kontrola je selektivna i bez nekog ucinka, uloga revizora se svodi na primanje plata.
A tek red voznje
ako prokleta trola treba da se pojavi svakih 8min ok moze i 10, ali kako je moguce da je nema 30, 45min i gle cuda dolaze bar tri u koloni
Sve dok je ovako zaista ne vidim neku racionalnu korist od placanja karte u bilo kojem obliku, bolje biti supcina nego nesto drugo i bacati svoje pare u rupu bez dna.
Sama vozila su u takvom stanju da su opasnost za sve u blizini, sigurnost u vozilima je ravna minskom polju, nikad ne znas kad ce neko od prisutnih eksplodirati. Kontrola je selektivna i bez nekog ucinka, uloga revizora se svodi na primanje plata.
A tek red voznje
Sve dok je ovako zaista ne vidim neku racionalnu korist od placanja karte u bilo kojem obliku, bolje biti supcina nego nesto drugo i bacati svoje pare u rupu bez dna.
-
AmirBaa
#15667 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Od ovog mjeseca vise nisam student i u ponedeljak predajem radnu knjizicu na biro. Sta je sad sa mnom i gras-ovom kartom ? Moram placati radnicku kartu od 50 km iako nemam posla ?
-
kox
#15668 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Mislim da moraš, iako je plaćanje mjesečne karte za ovakvu uslugu mazohizam. A kupon je čini mi se 53 km, ne 50.AmirBaa wrote:Od ovog mjeseca vise nisam student i u ponedeljak predajem radnu knjizicu na biro. Sta je sad sa mnom i gras-ovom kartom ? Moram placati radnicku kartu od 50 km iako nemam posla ?
-
AmirBaa
#15669 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ako je tako onda im je logika na nivou petogodisnjaka. Istu cijenu placa nezaposlena i zaposlena osoba, a ucenicima srednje skole je djaba karta ?kox wrote:Mislim da moraš, iako je plaćanje mjesečne karte za ovakvu uslugu mazohizam. A kupon je čini mi se 53 km, ne 50.AmirBaa wrote:Od ovog mjeseca vise nisam student i u ponedeljak predajem radnu knjizicu na biro. Sta je sad sa mnom i gras-ovom kartom ? Moram placati radnicku kartu od 50 km iako nemam posla ?
- Logovan
#15670 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa jeste, 1.80 je puno, previše. Još ako su tačne informacije, možda se povećaju cijene na 1.90 ili 2.00 KM.relativno84 wrote:Realno i 1.80KM je previse za "uslugu" koju GRAS nudi
A tek red voznjeako prokleta trola treba da se pojavi svakih 8min ok moze i 10, ali kako je moguce da je nema 30, 45min i gle cuda dolaze bar tri u koloni
![]()
Stanje vozila je užasno. Ja ne mogu da vjerujem da nekada vrata od tramvaja znaju biti otvorena u toku vožnje.
- relativno84
#15671 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovo je pozitivno bar ljetiLogovan wrote:Pa jeste, 1.80 je puno, previše. Još ako su tačne informacije, možda se povećaju cijene na 1.90 ili 2.00 KM.Ovo slušam već nekih godinu dana, valjda neko samo baca šuplju.
Stanje vozila je užasno. Ja ne mogu da vjerujem da nekada vrata od tramvaja znaju biti otvorena u toku vožnje.Znao sam par puta da zatvorim vrata dok je tramvaj bio u pokretu. Možemo mi ovako do sutra nabrajati šta sve ne funkcioniše. Najgore od svega je što se ništa ne poduzima da se problemi riješe.
Citav sistem je pogresan, tako da trenutno stanje je samo posljedica decenijskog zanemarivanja problema. Znam tesko je rijesiti se viska radnika, ali koji je efekat placati ljude koji nista ne rade
Jel to problem da u svakom vozilu budu 3,4 revizora svakako nista ne rade, pa brate neka izbacuju svakog ko nema kartu, od mene pa sve ostale, al ne ulete s vremena na vrijeme i to je to. Naplata losa, pa kako ces je povecati ako se ne potrudis.
-
dresdener78
#15672 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kod tramvaja tipa K2 (dvodijelni stari češki) se često vidi oštećena vrata koja se - kao što ti pišeš - ne zatvore na 100 posto niti tokom vožnje, ljuljaju i izgledaju na prvi pogled opasno.Logovan wrote:
Stanje vozila je užasno. Ja ne mogu da vjerujem da nekada vrata od tramvaja znaju biti otvorena u toku vožnje.Znao sam par puta da zatvorim vrata dok je tramvaj bio u pokretu. Možemo mi ovako do sutra nabrajati šta sve ne funkcioniše. Najgore od svega je što se ništa ne poduzima da se problemi riješe.
Ali to je NA 99 POSTO KRIVICA PUTNIKA! Jer svako od nas je već više puta bio svjedok kako "pošten građanin" pokušava da uđe u tramvaj kojem se već zatvorila vrata, ili kako drugi "pošteni građani" napuštaju tramvaj kada se pojavi revizor ili pošto njima na trotoaru stoji neki jaran iz polusvijeta. Rukama i na silu odguravaju krila vrata. Nakon dva tri takva "poštena građanska"ponašanja jeste mehanizam zatvaranja oštećen dakle ne ide u krajnju poziciju te vrata više nisu čvrsto blokirana u zatvorenoj poziciji.
Isto se tiče činjenice da "kulturna" sarajevska omladina pretvara tramvaje u štale za svinje, svaki kvadratni centimetar isprljan ili išaran, rukohvati sjedišta izrezani, tapacirunk sjedišta iščupan.
To što je GRAS toliko sheban i pokraden da nema para niti za farbe i gume je druga priča.
Pola krivice snosi GRAS u kojem nema niti sredstava niti volje niti struke za redovno održavanje, i pola krivice snose putnici koji se ponašaju često gore nego stoka, jer stoka ako ima mogućnost ne ostavlja svoje izmete na mjestu gdje želi da sjedne.
- vješalica
#15673 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
prvo su rekli da će povećati učešće putnika u kupovini karte kod subvencioniranih karata,a ne pojedinačnihLogovan wrote:Pa jeste, 1.80 je puno, previše. Još ako su tačne informacije, možda se povećaju cijene na 1.90 ili 2.00 KM.relativno84 wrote:Realno i 1.80KM je previse za "uslugu" koju GRAS nudi
A tek red voznjeako prokleta trola treba da se pojavi svakih 8min ok moze i 10, ali kako je moguce da je nema 30, 45min i gle cuda dolaze bar tri u koloni
![]()
Sve dok je ovako zaista ne vidim neku racionalnu korist od placanja karte u bilo kojem obliku, bolje biti supcina nego nesto drugo i bacati svoje pare u rupu bez dna.Ovo slušam već nekih godinu dana, valjda neko samo baca šuplju.
pričali su o nekim korekcijama kod penzionera koji imaju vece penzije i ostalih parazitskih tarifa
- NEOPLAN
#15674 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Karta je 1,60 KM. 1,80 je kod vozača.Logovan wrote:Karta je 1.80.Neil Robertson wrote:Jel fakat neko ocekuje da ljudi kupe kartu 3 stanice do Ilidze sa Stupa i to plate 1.60 km? Ne mogu da vjerujem kakvu imbecilnu vlast imamo.
Također ima i vremenska karta po cijeni 1,60 KM za neograničen broj presjedanja unutar 1 h i važi samo u tramvajima.
-
mudrac2
#15675 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
u čemu je kvaka sa grijanjem unutrašnjosti kod starih tramvaja. Ljeti griju a zimi ništa. Imam utisak da im je hlađenje motora rješeno tako da se toplota oslobađa u prostoru za putnike?