Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
MeanMachine

#15651 Re: Android OS

Post by MeanMachine »

Tiger 033 wrote:
Maharadza wrote:Vala šta god urade ali za s4 nemaju izgovora kao kod s3 za koji su tvrdili da lafo nema dovoljno RAM-a za kitkat.
Ja "strucnjaka" :zjev: ima li ista da se ti (ne)razumijes :?: coJ'k sve ZNA
Ne znam za druge teme, ali barem što se tiče priče o Androidu @Maharadza je svakako na pravom mjestu.
Tiger 033

#15652 Re: Android OS

Post by Tiger 033 »

MeanMachine wrote:Ne znam za druge teme, ali barem što se tiče priče o Androidu @Maharadza je svakako na pravom mjestu.
Prelistaj mu profil ;-)
rangoj

#15653 Re: Android OS

Post by rangoj »

Maharadza wrote:
mufa1 wrote:
merdas wrote:Nisam bas upratio u posljednje vrijeme pa da pitam jesu li najavljivali nesto poslije 4.4.2 za s4 ? Sad provjeravao, pise sve je aktualizirano
Jos ništa oficijelno od samsunga. Iskreno mislim da bi s4 trebao dobit lollipop, mada ništa me nebi iznenadilo, razvući će oni to do isteka onih 18 mjeseci podrške.

Sent from my OnePlus One
Vala šta god urade ali za s4 nemaju izgovora kao kod s3 za koji su tvrdili da lafo nema dovoljno RAM-a za kitkat. :lol:

Sent from my LG-D802
A Moto E sa svojih 512 Mb dobija Lolipop! Baš su lopovi! ☺

google Hammerhead
rangoj

#15654 Re: Android OS

Post by rangoj »

Ljudi dolazi revolucija!

Od sada će sve izmjene androida morati da idu preko Playstore (kao aplikacije), što znači mnogo brzi Update za sve! :)

https://plus.google.com/112916475696290 ... GyvGD9vJ1Z

google Hammerhead
MeanMachine

#15655 Re: Android OS

Post by MeanMachine »

rangoj wrote:
Maharadza wrote:
mufa1 wrote:]
Jos ništa oficijelno od samsunga. Iskreno mislim da bi s4 trebao dobit lollipop, mada ništa me nebi iznenadilo, razvući će oni to do isteka onih 18 mjeseci podrške.

Sent from my OnePlus One
Vala šta god urade ali za s4 nemaju izgovora kao kod s3 za koji su tvrdili da lafo nema dovoljno RAM-a za kitkat. :lol:

Sent from my LG-D802
A Moto E sa svojih 512 Mb dobija Lolipop! Baš su lopovi! ☺

google Hammerhead
Prije je to problem TouchWiz UI nego Androida kao platforme, mada nisam ubijeđen da je S3 (verzija GT-I9300 sa 1 GB RAM-a) preslaba za KitKat, prije je to poslovna politika Samsunga da gura prodaju novijih modela smartphone-a.
febo_acm

#15656 Re: Android OS

Post by febo_acm »

Sto vam je Maharadza nabio komplekse :D Sta lik pogresno pise na ovim "strucnim" temama? Nisam lud da mu pratim postove na Klixu po svim mogucim temama. Imam pametnijeg posla u zivotu... Ovako ovdje pise samo cinjenice. Ima puno cudnijih likova na temama o Appleu i WP... I plus covjek ocigledno zna i pravopis i gramatiku za razliku od nekih trollova ovdje.

LG G3
mufa1

#15657 Re: Android OS

Post by mufa1 »

rangoj wrote:Ljudi dolazi revolucija!

Od sada će sve izmjene androida morati da idu preko Playstore (kao aplikacije), što znači mnogo brzi Update za sve! :)

https://plus.google.com/112916475696290 ... GyvGD9vJ1Z

google Hammerhead
Ne bih se baš složio da si u pravu. Primjer, evo uzet cemo najpoznatiji TouchWiz.
TouchWiz nije samo par samsungovih aplikacija, nego more dodatnih opcija i podešavanja unutar samog sistema. Google moze tjerat samsunga da drži group play, watchOn, album story na play storeu, ali ne može držati opcije poput recimo unistall aplikacije odma iz menija ili air play itd itd. A za takve stvari proizvođaču treba najvise vremena da prilagodi novom sistemu.
I naravno kao sto neke reče, njima nije u cilju da ti imas najnoviji update koji funkcioniše savršeno, sto bi onda kupovao novi model.

Tako sam to ja shvatio iz onog upisa, moguće da griješim. Sorry unaprijed ako je tako.

Sent from my OnePlus One
Maharadza

#15658 Re: Android OS

Post by Maharadza »

Google: Lollipop is the most secure version of Android yet

http://www.androidauthority.com/lollipo ... re-544361/

:cool:

Sent from my LG-D802
skafiskafsnjak

#15659 Re: Android OS

Post by skafiskafsnjak »

Smijeh2015 wrote:Red bi bio da se idući softver zove Burek.Više mi je slatkog dosta.
:lol:
Dady

#15660 Re: Android OS

Post by Dady »

Smijeh2015 wrote:Red bi bio da se idući softver zove Burek.Više mi je slatkog dosta.
A tuljumba npr.?
Ali_G

#15661 Re: Android OS

Post by Ali_G »

Brate smorise vise sa Lolipop. Sve mi se cini da idu putem Apple. Koji god video da pogledam udarna vijest su animacije i opcije koje na prvu izgledaju cool, al...
Ono nesto da pin samo telefonski dialer. Dok aktiviras opciju treba ti 5min
muxa

#15662 Re: Android OS

Post by muxa »

Nermin_BH

#15663 Re: Android OS

Post by Nermin_BH »

Kako se zove ona aplikacija sa kojom mogu saznati od koje mi aplikacije iskacu reklame (one velike preko cijelog ekrana) ?
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#15664 Re: Android OS

Post by suad-sarajevo »

Uh. I meni bi to trebalo ko hljeb.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
shalla

#15665 Re: Android OS

Post by shalla »

Može li mi neko objasniti kako plaćanje sa NFC-om funkcioniše?
Moram li imati neki NFC tag na mobitelu i za šta se "veže" uopšte NFC?

Mislim vjerovatno su mi glupa pitanja ali ono, ne kontam, evo trebam sad da idem u Sloveniju i imam mobitel sa NFC-om i hoću sad npr. da nešto platim, kako to ide? Prislonim mobitel na taj njihov hepek :mrgreen: ili kako? I sa kojim se računom povezuje, sa google walletom ili?

Ah, toliko glupih pitanja :mrgreen:
dzemaludin007

#15666 Re: Android OS

Post by dzemaludin007 »

Kakvo bre placanje i NFC, nikakve veze jedno i drugo. Pobrkao si loncice, to je za povezivanje izmedju telefona (plavi zub). Mozda moze u nekim zemljama za placanje to ali kod nas ne sigurno (nisam cuo).

Ponesi ti platnu karticu ili cistu lovu yebes NFC :D
Sent from my Nexus 4
Last edited by dzemaludin007 on 29/10/2014 12:48, edited 1 time in total.
missko

#15667 Re: AW: Android OS

Post by missko »

dzemaludin007 wrote:Kakvo bre placanje i NFC, nikakve veze jedno i drugo. Pobrkao si loncice, to je za povezivanje izmedju telefona (plavi zub). Mozda moze u nekim zemljama za placanje to ali kod nas ne sigurno (nisam cuo).

Sent from my Nexus 4
Nije pobrkao
zateznistub

#15668 Re: Android OS

Post by zateznistub »

dzemaludin007 wrote:Kakvo bre placanje i NFC, nikakve veze jedno i drugo. Pobrkao si loncice, to je za povezivanje izmedju telefona (plavi zub). Mozda moze u nekim zemljama za placanje to ali kod nas ne sigurno (nisam cuo).

Sent from my Nexus 4
Gdje ti zivis?

NFC Sluzi Za placanje određenih usluga kao sto su parkinzi, javni saobracaj i slicno...

http://www.sk.rs/2011/04/sknt01.html
dzemaludin007

#15669 Re: Android OS

Post by dzemaludin007 »

Ne vjerujem da to radi ovde, niko nista ne spominje. Imam taj nfc ali je za mene beskorisan.:)

Sent from my Nexus 4
MeanMachine

#15670 Re: Android OS

Post by MeanMachine »

Ponesi ti platnu karticu ili cistu lovu yebes NFC :D
Sent from my Nexus 4
NFC i Bluetooth jesu slične, ali ne i iste tehnologije i NFC se koristi, između ostalog, i za plaćanje (naravno najviše u USA u ovom trenutku - Google Wallet i odnedavno Apple Pay). Dakle, nije pobrkao lončiće jer sasvim sigurno NFC i plaćanje imaju veze jedno sa drugim.
dzemaludin007

#15671 Re: Android OS

Post by dzemaludin007 »

Ne placa se NFCom vec karticom. Nfc sluzi za povezivanje. Dajte primjer neki kod nas ako ima, ja nisam cuo da je ovo podrznno.

Sent from my Nexus 4
insomnia78

#15672 Re: Android OS

Post by insomnia78 »

Kako to lijepo ljudi provaljuju pa skidaju kes sa kartice :D
Dovoljno je da stane pored tebe
MeanMachine

#15673 Re: Android OS

Post by MeanMachine »

dzemaludin007 wrote:Ne placa se NFCom vec karticom. Nfc sluzi za povezivanje. Dajte primjer neki kod nas ako ima, ja nisam cuo da je ovo podrznno.

Sent from my Nexus 4
Naravno da se ne plaća "bukvalno" NFC-om, to je tehnologija kojom se povezuje smartphone sa NFC terminalom, a na telefonu moraš imati instaliranu aplikaciju poput Google Wallet koja je povezana sa tvojim bankovnim računom (karticom) i onda to sve zajedno funkcioniše veoma jednostavno kao što je jedan Youtube korinisk pokazao u ovom videu:

Kod nas nije dostupan ovaj način plaćanja (koliko je meni poznato) što ne znači da ne postoji i da se ne koristi.

Osim ovoga NFC naravno služi i za povezivanje dva uređaja (slično Bluetooth tehnologiji) s tim da NFC troši znatno manje energije od BT, uz nedostatak da kod NFC veze uređaji moraju biti fizički veoma blizu jedan drugom (zbog obog "nedostatka" se pribjegava "rezervnom" rješenju da se prvobitna konekcija uspostavi putem NFC-a jer je to mnogo brže nego preko BT, a da se zatim prebaci na BT kako bi se povezani uređaji mogli odmaknuti jedan od drugog; na ovaj način se naravno gubi prednost male potrošnje energije NFC-a, ali se dobija mnogo brže uspostavljanje inicijalne konekcije).
MeanMachine

#15674 Re: Android OS

Post by MeanMachine »

Nermin_BH wrote:Kako se zove ona aplikacija sa kojom mogu saznati od koje mi aplikacije iskacu reklame (one velike preko cijelog ekrana) ?
Možda misliš na Addons Detector. Postoji i AirPush Detector ali je prvenstveno namijenjen za detekciju onih aplikacija koje prikazuju reklame u notifikacijama, a ne kako ti to opisuješ u vidu pop-up reklama (tu bi ti, nadam se, mogla pomoći ova prva aplikacija koju sam naveo).
shalla

#15675 Re: Android OS

Post by shalla »

MeanMachine wrote:
dzemaludin007 wrote:Ne placa se NFCom vec karticom. Nfc sluzi za povezivanje. Dajte primjer neki kod nas ako ima, ja nisam cuo da je ovo podrznno.

Sent from my Nexus 4
Naravno da se ne plaća "bukvalno" NFC-om, to je tehnologija kojom se povezuje smartphone sa NFC terminalom, a na telefonu moraš imati instaliranu aplikaciju poput Google Wallet koja je povezana sa tvojim bankovnim računom (karticom) i onda to sve zajedno funkcioniše veoma jednostavno kao što je jedan Youtube korinisk pokazao u ovom videu:

Kod nas nije dostupan ovaj način plaćanja (koliko je meni poznato) što ne znači da ne postoji i da se ne koristi.
Eh ovo hoću, dođem na kasu, prislonim mobitel i ćao đaci :mrgreen:
Post Reply