IRAN

Post Reply
salik79

#15651 Re: IRAN

Post by salik79 »

Pa, kapiten im vec igrao i igra - za more evropskih klubova. Neki dan ispliva i ova ubleha:

Image

Reakcija iranskog kapitena na clanak i tweet:

Image
A_A_AKCIJA

#15652 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Kikibombona wrote:
Point. wrote:Džaba Kiki postavljaš te slike, kad ne kontaju jednu jednostavnu stvar: u tom bajnom Iranu muškarci su donijeli zakon da žena ne smije da se odijeva kako ona želi nego kako par bradatih, starih muškaraca kaže. I nek sve žene Irana studiraju, su doktorice itd ali padaju na tom osnovnom ljudskom, da daju ženi za pravo da se oblači kako želi.

Sutra da sklone to da se žene moraju pokrivati i te neke moralne bullshit zakone, 80% žena više nikad ne bi stavilo maramu na glavu. Boje se žena ko šejtana. Nevjerovatno.
Nije tu samo problem nametnuti hidzab, vec kamara drugih suludih zakona koji ponizavaju zenu.

Svjetsko prvenstvo u Rusiji je dokaz da zene ne zele hidzab, da im je silom nametnut. Ovo je velika samarcina rezimu mula, Iranci su pokazali da su progresivan narod, jednako kao evropski narodi. :thumbup:
1. Women are prohibited from taking selfies with soccer players. Specifically, Iran’s “moral committee” has banned women from taking selfies with famous soccer players.

2. Iranian women are prohibited from riding bicycles. Iran’s Supreme Leader, Ayatollah Ali Khamenei, recently issued an Islamic fatwa regarding officially banning women from riding bicycles. He argued that “riding bicycles often attracts the attention of men and exposes the society to corruption, and thus contravenes women’s chastity, and it must be abandoned,” according to Iran’s state-run media.

3. Coffee shops are prohibited from hiring women. According to Iran’s police, women are banned from working in any cafés.

4. Iranian Muslim women cannot marry non-Muslim men. But Iranian Muslim men can marry non-Muslim women.

5. It is forbidden for women to wear boots over their pants. (Why? I am not sure what is Iran’s Islamic logic behind this.)

6. Women are not allowed to wear hats instead of veils to cover their hair.

7. Women are not allowed to wear tight clothes that show their body curves.

8. Women are prohibited from wearing tight clothes for swimming.

9. Women are forbidden from changing their religion or criticizing Muhammad, Allah, the Supreme Leader and other Muslim leaders.

10. Women are prohibited from entering sport stadiums and watching men’s sports.

11. In Iran, buses and subways are divided in two sections. The larger front section is for men, the smaller back section is for women. Women are prohibited from entering the men’s section even if there are no seats left in the back and there are plenty of empty seats in front of the bus.

12. According to Iran’s moral police, women are banned from wearing leggings.

13. Women are prohibited from showing strands of their hair on any side. Article 683 states: “Those women that appear in the streets and public places without the Islamic hijab, shall be sentenced from ten days to two months’ imprisonment or fined from fifty thousand to five hundred thousand Rials.”

14. Women are banned from going camping with men.

15. Any kind of contraceptive surgery is not allowed for women.

16. Women are banned from entering coffeehouses or smoking hookah.

17. Women are not allowed to initiate divorce. Men have the right to do so.

18. According to Iran’s family code, women cannot travel abroad except with the permission of their custodian or natural guardian (husband, father, etc.). They also cannot obtain a passport without the consent of their husbands.

19. Women are banned from wearing clothes with writing on them.

20. Women are banned from taking their hijab off in any sport event, including in the Olympics.

21. Iranian women are prohibited from pursuing education in some academic fields. Iranian regime’s oil minister argued that “education of women in the field of operations such as drilling and processing and so on that require (physical) activities in operational areas and sites is useless and these are masculine (men’s) jobs.”

22. Women are not allowed to work in any occupation if their husband disagrees with it. Article 1105 of the Civil Code states, “In relations between husband and wife, the position of the head of the family exclusively belongs to the husband.” In addition, when it comes to employment laws, Article 1117 of the Civil Code indicates, “The husband can prevent his wife from an occupation or technical profession which is incompatible with the family’s interests or the dignity of him or his wife.”

23. Women are banned from receiving the same amount of inheritance as their male relatives. Even if a husband dies, the wife will receive only one-eighth of the inheritance if she has a child.

24. Women are forbidden from having any physical contact with men, including shaking hands.

25. Women are banned from becoming a Supreme Leader.

26. klix, as young as 9 years old, are not allowed to object to their parents decision to marry them off.

27. Women are not allowed to object to their husband’s requests for sex. The law of Tamkin means women’s submission, obedience, full accessibility and unhampered sexual availability to her husband. Sexual availability is considered a woman’s duty and a man’s right.

28. Women are not allowed to bring lawsuits if they are raped, unless they have four witnesses.

29. Women are banned from socializing or klix men.

30. Women are banned from attracting attention in public through “flamboyant behavior” such as laughing loudly.

31. Women are not allowed to show any part of their skin except the face. It is encouraged to cover the face as well.

32. Women are not allowed to have any kind of alcoholic drinks.

33. Women are not allowed to dance.

34. Women are forbidden from being lesbian. Sex between two women is adultery and the punishments range from stoning to execution.

35. Women are banned from listening to “forbidden” music.

36. Women are not allowed to have pets, such as a dog.

37. Women are banned from adopting except if they have a husband and he agrees to do so.

38. Women are prohibited from gambling in any kind of event.

39. Women are banned from having sex or marrying a man up to five or six months after their divorce.

40. Women are prohibited from having tattoos.

41. Women are not allowed to have premarital relationships with men.

42. In many of Iran’s provinces, women are banned from performing music on stage.

43. Women are banned from being judges.

44. Women are banned from striking their husband, but men are allowed to do so in some circumstances.

45. Women are not allowed to show their jewelry in public.
Koji lažov, za ne povjerovati. Ako sam ikada jugonostalgičan, onda je to u susretima sa ovakvim likovima, koji slobodu govora shvataju kao pravo na silovanje okoline svojim lažima. Lijepi goli otok i verbalni delikt. Jednostavno, neki ljudi nisu na civilizacijskom nivou da imaju slobodu govora. Zahvaljuj se svaki dan anonimnosti interneta, jer bi u stvarnom životu bankrotirao od tužbi za klevete i laži.

Odakle da krenem. Dakle, prije malo više od godinu dana sam lično bio u Iranu, na putu poslovne prirode.
Na svakom poslovnom sastanku sam se rukovao sa ženama. Dakle, nebrojeno puta. Imao poslovne sastanke samo sa ženama i oboje izašli živi iz kancelarije, niko nas ne skrati za glavu. Osim što rade, smiju se i rukovati sa muškarcima. Pored toga, u nekim firmama su bile većina. Pokrivanje žena u Iranu je toliko liberalno shvaćeno da sam se često pitao koji je smisao, jer to u većini slučajeva izgleda kao šal koji su stavile preko posljednje trećine glave. Većina ih taj šal bezborj puta namješta u javnosti. Oficijelno, žene moraju imati taj šal na glavi, mada sam vidio i par žena na ulici koje nisu pokrivene. Da ne bih lagao, kao gorenevdeni autor lažov, ovo je ipak rijetkost na ulicama.
Takođe, nisam vidio niti jednu ženu sa pokrivenim licem, tako da je apsolutna glupost da ih ohrabruju da pokriju i lice.
Jedina istina u svemu jeste da se većina iranki otkrije još u avionu kada odlaze iz zemlje. Još je čudnije da im ne lete glave kad se vrate kući.

Koristio sam metro i apsolutna je laž da je podijelen na muški i ženski.
Isto tako i priča o nakitu, natpisima na odjeći, uskoj odjeći... Apsolutna laž.

Nećete vjerovati, ali u Iranu se mladi najnormalnije zabavljaju i ne vise na banderama ako to urade.

Zabranjena muzika? Svaki taksi koji sam koristio je pored lokalne, puštao i zapadnjačku muziku. Svaki. Da dodam da se sluša i arapska muzika, za sve one koji vjeruju u priču o mržnji iranaca prema arapima.

Ko god može, neka ode u Iran. Država je prepuna turista koji ne vjeruju propagandi. Vrlo sigurna zemlja (osim saobraćaja, to je već druga tema). Čitava ta priča o nezadovoljstvu naroda je totalna glupost. Ljudi rade, nezadovoljstvo postoji, ali ništa više nego u ostalim normalnim državama. Ljudi hoće veće plaće, bolji standard, aute...

Dok se voziš kroz Teheran, na momente ne možeš biti siguran u kojem se megapolisu nalaziš, jer je sve to jako slično sa gradovima te veličine.

I da, za sve one koji se pitaju, odoh i u džamiju u Teheranu i klanjah kao tipični Bosanac, sunitski, i evo glave još na ramenima, nećete vjerovati.
Idemedosumom

#15653 Re: IRAN

Post by Idemedosumom »

Ma je l' to tUkija :lol:

In Ša Allah, jednog dana ću posjetiti Iran :bih:
Kikibombona

#15654 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote:Koji lažov, za ne povjerovati. Ako sam ikada jugonostalgičan, onda je to u susretima sa ovakvim likovima, koji slobodu govora shvataju kao pravo na silovanje okoline svojim lažima. Lijepi goli otok i verbalni delikt. Jednostavno, neki ljudi nisu na civilizacijskom nivou da imaju slobodu govora. Zahvaljuj se svaki dan anonimnosti interneta, jer bi u stvarnom životu bankrotirao od tužbi za klevete i laži.

Odakle da krenem. Dakle, prije malo više od godinu dana sam lično bio u Iranu, na putu poslovne prirode.
Na svakom poslovnom sastanku sam se rukovao sa ženama. Dakle, nebrojeno puta. Imao poslovne sastanke samo sa ženama i oboje izašli živi iz kancelarije, niko nas ne skrati za glavu. Osim što rade, smiju se i rukovati sa muškarcima. Pored toga, u nekim firmama su bile većina. Pokrivanje žena u Iranu je toliko liberalno shvaćeno da sam se često pitao koji je smisao, jer to u većini slučajeva izgleda kao šal koji su stavile preko posljednje trećine glave. Većina ih taj šal bezborj puta namješta u javnosti. Oficijelno, žene moraju imati taj šal na glavi, mada sam vidio i par žena na ulici koje nisu pokrivene. Da ne bih lagao, kao gorenevdeni autor lažov, ovo je ipak rijetkost na ulicama.
Takođe, nisam vidio niti jednu ženu sa pokrivenim licem, tako da je apsolutna glupost da ih ohrabruju da pokriju i lice.
Jedina istina u svemu jeste da se većina iranki otkrije još u avionu kada odlaze iz zemlje. Još je čudnije da im ne lete glave kad se vrate kući.

Koristio sam metro i apsolutna je laž da je podijelen na muški i ženski.
Isto tako i priča o nakitu, natpisima na odjeći, uskoj odjeći... Apsolutna laž.

Nećete vjerovati, ali u Iranu se mladi najnormalnije zabavljaju i ne vise na banderama ako to urade.

Zabranjena muzika? Svaki taksi koji sam koristio je pored lokalne, puštao i zapadnjačku muziku. Svaki. Da dodam da se sluša i arapska muzika, za sve one koji vjeruju u priču o mržnji iranaca prema arapima.

Ko god može, neka ode u Iran. Država je prepuna turista koji ne vjeruju propagandi. Vrlo sigurna zemlja (osim saobraćaja, to je već druga tema). Čitava ta priča o nezadovoljstvu naroda je totalna glupost. Ljudi rade, nezadovoljstvo postoji, ali ništa više nego u ostalim normalnim državama. Ljudi hoće veće plaće, bolji standard, aute...

Dok se voziš kroz Teheran, na momente ne možeš biti siguran u kojem se megapolisu nalaziš, jer je sve to jako slično sa gradovima te veličine.

I da, za sve one koji se pitaju, odoh i u džamiju u Teheranu i klanjah kao tipični Bosanac, sunitski, i evo glave još na ramenima, nećete vjerovati.
Ti si jedan krajnje drzak i bezobrazan tip :!:

Poznanik mi je, koji je dosta puta bio u Iranu, rekao da je rukovanje zabranjeno. A evo tome u prilog jedan prilicno afirmativan tekst o Iranu...
Dno sam u par navrata udarila i sama. Rukovala sam se sa svega petoricom Iranaca, a upoznala ih 30-ak. Da pojasnim, rukovanje žena i muškaraca u toj zemlji zabranjeno je. Iznimka se, dakle onda kada žena muškarcu prva pruži ruku pa joj on smije uzvratiti, vrlo rijetko koristi. Sama sam je iskoristila tek jedanput, sasvim spontano na rastanku pružila sam ruku vozaču koji nas je vozio po Esfahanu u kojem smo boravili jedan dan, jer to je bio najsimpatičniji čovjek kojeg sam ga ikada srela. Nije se naljutio, ali se kao posramio.

Biti žena u islamskoj zemlji može biti i neugodno iskustvo ukoliko dolazite iz neke zapadne zemlje. Ne zato što je rukovanje zabranjeno a pokrivanje kose i dekoltea obavezno, ili što će vas gledati s prijezirom ako zapalite cigaretu na ulici i glasno se smijete u javnosti. To su banalnosti. Neugodno mi je bilo, ali i bolno, kada sam se našla u prostoriji sama s muškarcima koji su me, namjerno ili ne, ignorirali jer žena u javnosti - ima “svoje mjesto”.

To je dio njihove kulture - žena svojega i bilo kojeg drugog muškarca nikada neće diskreditirati u javnosti. S druge strane, tvrde mi da je žena u kući ono što se kod nas kaže “bog i batina”. Ono što je sasvim sigurno jest da iranske glumice imaju bitno veći ugled i popularnost od svojih muških kolega.
Dakle, zakon se u tvom slucaju nije primijenio, kao sto se zakoni cesto ne primjenjuju, sto ne znaci da ne postoje. Ti si vidim za par dana u Iranu pokupio svu pamet svijeta i mislis da sve znas. Ne znas ili namjerno lazes.

https://www.jutarnji.hr/life/putovanja/ ... m/2224787/

Za pocetak, moras nauciti razliku izmedju 'zakona' i 'provodjenja zakona'. To ti je od mene lekcija pa mozemo nastaviti ako je savladas. Zivio.
lajkujMe

#15655 Re: IRAN

Post by lajkujMe »

Bilo koja zemlja ne bitno koja, koja ogranicava prava pojedinca ili grupe drustvene je po meni licno losa zemlja.

Istina je da se na vjerskim osnovama vrsi pritisak zakonski i drustveni na zene u velikoj mjeri u manjoj na muskarcima sta smiju sta ne smiju.
E sad u kojoj mjeri to nije bitno, manje zlo ne znaci da nije zlo a zlo je pojedincu nametati bilo sta.
Covjek se rodio i zivi svoj zivot i moze da radi sta god hoce dok god ne smeta ili steti drugoj osobi.

Dok god jedna drzava kaze Zena ne smije voziti biciklo jer je nemoralno, ili muskarac ne smije imati fizicki kontakt s zenom onda je to zlo.
Kikibombona

#15656 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Iranski rial nezaustavljivo propada, u proteklih 6 mjeseci je izgubio 50% vrijednosti. Iranska ekonomija je suocena sa velikom krizom.

I danas su demonstracije posvuda...

https://mobile.twitter.com/TruTawar

Protestima se prikljucuju trgovci koji zatvaraju radnje. Demonstranti pozivaju iranske vlasti da se povuku iz Sirije, Iraka i drugih drzave u koje ulazu milijarde. Najcesca parola je 'povucite se iz Sirije, pobriniti se za nas'. Demonstranti uzvikuju parole protiv Palestine, Jemena i drugih drzava koje Iran finansira s ciljem jacanja 'siitske osovine'.

Trenutno na ulicama Teherana zestoki nemiri. Policija prebija demonstrante.
salik79

#15657 Re: IRAN

Post by salik79 »

Image
Image
salik79

#15658 Re: IRAN

Post by salik79 »

Ali, bas doslovno! :D

Image
Kikibombona

#15659 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

#BREAKING: Now people of #Tehran are chanting: "#Palestine, #Syria are reasons of our misery" during protests against #Iran's Islamic Regime in front of the regime's parliament in #Tehran.
https://twitter.com/BabakTaghvaee/statu ... 0624786432

Iranci nezadovoljni jer zapadni mediji potpuno ignorisu velike proteste u Iranu. .
Samira Mohyeddin سمیرا
‏ @SMohyeddin
2h2 hours ago

Thousands of Iranians are protesting in #Iran & in the capital #Tehran. Videos of the uprising are wide spread BUT Western news outlets "on the ground" are not broadcasting them. What gets sacrificed when allowed to report from a totalitarian state? The truth. #IranProtests
Please take a look at the western outlets that have journalists on the ground in #Iran right now. Look at their pages. Most are showing Iranian World Cup revellers. Why when scenes like this are happening?
Demonstranata je sve vise i vise, veliki protesti. Trgovci iz solidarnosti zatvaraju radnje. Policija ubi boga u narodu.

https://twitter.com/SMohyeddin/status/1 ... 0904134657

https://twitter.com/ASJBaloch/status/10 ... 6729669632

PS

Ne vjerujem ocima i usima, kako bizaran lik :lol: :lol: :lol: :lol: i to nalog na farsi jeziku :D

https://twitter.com/israelipm_farsi/sta ... 0402314245
salik79

#15660 Re: IRAN

Post by salik79 »

Irana ni na mapi :thumbup: 8-)

Image
Kikibombona

#15661 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Sadek Laridzani, jedan od lidera iranskog rezima, prijeti demonstrantima smrtnom kaznom

https://twitter.com/HanifJazayeri/statu ... 9005552640
Earlier today, 6.26, Tehran. The chant is: "Iranians will die, will not accept humiliation."
https://twitter.com/amsafavi/status/1011713644504276992
#Breaking, today, 6/27, shopkeepers stage protest in Soltani Bazaar, in Tehran. They're chanting: "Have no fear, we are all together."
https://twitter.com/amsafavi/status/1011871965974581248

Pehlavijevci optuzuju IRGC i MEK da tajno saradjuju kako bi razbili proteste

https://pbs.twimg.com/media/Dgp_j8bW4AYGLCZ.jpg:large
salik79

#15662 Re: IRAN

Post by salik79 »

salik79 wrote: Image

Image
Image
Image
Image
Provjerite ko je ovaj covjek ;-)
Point.

#15663 Re: IRAN

Post by Point. »

Pitam se šta će se desititi sa onom predivnom iranskom navijačicom što je na ID passu zamotana ko sarma a koja je sad postala viralna. Slila koju je Kiki postavljao. Nadam se da će bradate spodobe biti u stanju skontati da je ova žena, a i sve ostale koje su sa tribina bodrile iransku selekciju, samo pozitivna reklama za Iran i da će ih ostaviti na miru pri povratku kući.
salik79

#15664 Re: IRAN

Post by salik79 »

Pa nije Iran medju 10 najgorih zemalja za zene, nego ti cijeg orla furas na avataru.
Point.

#15665 Re: IRAN

Post by Point. »

Ne bih rekao da je država gdje ženama ne daju ići na fudbalske i odbojkaše utakmice, gdje ima striktni dress code isključivo za žene i koje se ne mogu odjenuti u jednu banalnu stvar kao što je bikini kad zvizgan upekne, idealna za žene. Al haj eto.

Ne razumijem o kakvoj državi i orlu pričaš? Orao sa mog avatara predstavlja Rim, samo Rim i ništa drugo. Nejmam ti ja nikakvih dodirnih tačaka sa desetom zemljom te liste, osim što pogledam kakav njihov triler ili upalim Pearl Jam ponekad.
mousstapha

#15666 Re: IRAN

Post by mousstapha »

U principu sto vise slobode u jednom drustvu ima, postoji i vise prilika za dekadenciju, anarhiju i ugrozavanje slabijih. Iran i USA su dvije drzave, dva sistema koja imaju razlicite poglede na granice slobodnog ponasanje zene u javnosti.
salik79

#15667 Re: IRAN

Post by salik79 »

Point. wrote:Ne bih rekao da je država gdje ženama ne daju ići na fudbalske i odbojkaše utakmice, gdje ima striktni dress code isključivo za žene i koje se ne mogu odjenuti u jednu banalnu stvar kao što je bikini kad zvizgan upekne, idealna za žene. Al haj eto.

Ne razumijem o kakvoj državi i orlu pričaš? Orao sa mog avatara predstavlja Rim, samo Rim i ništa drugo. Nejmam ti ja nikakvih dodirnih tačaka sa desetom zemljom te liste, osim što pogledam kakav njihov triler ili upalim Pearl Jam ponekad.
Pricam o bjeloglavom orlu sa tvog avatara, koji je endemska vrsta sjeverno-americkog kontinenta, a ciji "lik" se nalazi na grbu SAD-a i West Pointa. Eto odakle moja poveznica.

A, obzirom da si sve sto znas o Iranu "pokupio" od "slobodarskih medija" koje kontrolisu odredjene struje koje, opet, upravljaju SAD-om - i srcikom zvanom Izrael - ili preko medija koji samo prenose njihovu propagandu, bez ikakvog kritickog osvrta, moja poveznica postaje kudikamo jasnija.
The 51st State

#15668 Re: IRAN

Post by The 51st State »

fali iran drzi se njemacke koja sponzorise cionisticki rezim od tvojih poreza, kakav je to lijep sklop za propagandisanje,
pateticno.
salik79

#15669 Re: IRAN

Post by salik79 »

The 51st State wrote:fali iran drzi se njemacke koja sponzorise cionisticki rezim od tvojih poreza, kakav je to lijep sklop za propagandisanje,
pateticno.
Zasto lazes?
The 51st State

#15670 Re: IRAN

Post by The 51st State »

zamjeni sa bosna/bilo koja evropska zemlja i isto je to ali eto nek se zna da je koji fening tokom tvog studiranja u mackanje ugradjen u izraelske podmornice cije su raketle prvenstveno uperene u iran.
salik79

#15671 Re: IRAN

Post by salik79 »

The 51st State wrote:zamjeni sa bosna/bilo koja evropska zemlja i isto je to.
Sta je isto?! Dakle, tebi je problem sto zivim u drzavi u kojoj sam rodjen?!

Od kada BiH finansira Izrael?
The 51st State

#15672 Re: IRAN

Post by The 51st State »

od kako se jede, pije i pere.
salik79

#15673 Re: IRAN

Post by salik79 »

The 51st State wrote: eto nek se zna da je koji fening tokom tvog studiranja u mackanje ugradjen u izraelske podmornice cije su raketle prvenstveno uperene u iran.
Kada sam ja studirao sasvim sigurno nisu bili ugradjeni u te podmornice.
salik79

#15674 Re: IRAN

Post by salik79 »

The 51st State wrote:od kako se jede, pije i pere.
I spava...Je l'? :-)
The 51st State

#15675 Re: IRAN

Post by The 51st State »

o da jesu i te kako, odavno svabo njima snorkele daje na pripaz.
Post Reply