Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15651 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Moze se i tako reci, nemam problem sa tim, ne poistovjecujem se. Samo Tigar i plin u polovnjaku iz uvoza su blizi prosjecnom forumasu nego novo auto D segmenta i Goodyear. Samim tim i relevantiji za diskusiju. :thumbup:
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#15652 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by RagibUzoriti »

tovarish wrote: 11/09/2020 17:46 Da sebi ne mogu priustiti michelin i da moram kupiti neku srednju kategoriju, uvijek bih prije uzeo fuldu i ovaj nexen nego savu.

A opet, bolje i sava nego kelly, starmaxx, starfire, tigar i slicno. Sava bi mi bila zadnji izbor i to samo u slucaju potpune nuzde.
Sava uopste nije loša toliko guma koliko je predstavljate.
Ja neki dan pricam sa jednim likom, stranac, dosao kod mene kuci, i ja slucajno pogledam Sava mu na vozilu.

Automobil 300+ KS.

Kaže lik, nikad drugo nesto ne bi pomislio da uzme od Save.

Ja pola svog zivotnog/vozackog vijeka vozio na Savi i sve OK.

Jedino ovdje na forumu citam da je Sava smeće...
kabal1337

#15653 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kabal1337 »

tovarish wrote: 11/09/2020 17:46 Da sebi ne mogu priustiti michelin i da moram kupiti neku srednju kategoriju, uvijek bih prije uzeo fuldu i ovaj nexen nego savu.

A opet, bolje i sava nego kelly, starmaxx, starfire, tigar i slicno. Sava bi mi bila zadnji izbor i to samo u slucaju potpune nuzde.
Zato sto nisi ni probao, vec cula kazala. Razlika izmedju Fulde i Save je neprimjetna. Ista grupacija ih pravi.
Nexen je bio kita od gume, ali su ulozili mnogo novca u reklame kroz moto sportove i slicno.
Ti mislis da prodavaca automobila briga jel Pireli, Sava, Nexen. Gledaju bolji dogovor i tjt.
Taj isti Nexen je smece ako poredis sa Pirelijem.
tovarish

#15654 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tovarish »

RagibUzoriti wrote: 11/09/2020 22:33

Ja neki dan pricam sa jednim likom, stranac, dosao kod mene kuci, i ja slucajno pogledam Sava mu na vozilu.

Automobil 300+ KS.

Nisam ni rekao da su smece, nego da su brojne druge iz tog cjenovna ranga bolje od njih i to iz razloga jer ih kod nas ljudi uzdizu ko da su najbolja guma na svijetu.

A vozio sam i savu i mogu reci da su najlosije od svih koje sam koristio. Sto puta bolji mi se pokazao kleber krisalp hp2 od eskima s3.

A kelly, starfire, starmaxx i tigar jesu smece.
tovarish

#15655 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tovarish »

kabal1337 wrote: 11/09/2020 22:37

Zato sto nisi ni probao, vec cula kazala. Razlika izmedju Fulde i Save je neprimjetna. Ista grupacija ih pravi.
Nexen je bio kita od gume, ali su ulozili mnogo novca u reklame kroz moto sportove i slicno.
Ti mislis da prodavaca automobila briga jel Pireli, Sava, Nexen. Gledaju bolji dogovor i tjt.
Taj isti Nexen je smece ako poredis sa Pirelijem.
Ako cemo taj rezon koristiti i pirelli je smece u odnosu na michelin
kabal1337

#15656 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kabal1337 »

Nikad, pireli nikad nije proslajdro kuda nexen slajdra
Samo mi objasni zasto je Sava bila bolja od Continentalove gume na testu :roll:

Nego ko i vecini, draze da mu pise LingJong nego Sava.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15657 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mk ultra »

Jbt cjenovni rang na 4 gume razlika 50KM :lol:

Meni se sviđa što je Sava u sarajevu konkretno dobar vulkanizer i što nikad ništa nisu sjebali i uvijek isti ljudi dole rade, zato se i proguralo, a ne što su ko bajagi bošnjaci vjerni Savi a ne Fuldi, ko ih jebe sve isto...
LikeLike

#15658 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LikeLike »

Za moje auto sava hp2 180KM, conti i michelin 350-400. Kakva je logika da kupim ove skuplje? Trenutno imam 2 seta bridgestone 3-4 sezone stare, lose gume po meni, a cijena oko 300KM komad. Ja bih radije savu vozio 3 god nego da uzmem premium pa da ga vozim 5-6-7 godina...
Al'din

#15659 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Al'din »

U pravu su neki sa foruma kad kažu da imamo mnogo palamudjenja na istom :D ja Nexena kamaru namontirao, zvale me musterije da kazu kako dobro drzi i po mokroj cest.
A za ove sto im je Eskimo S3 vrh, ko se prvi javi dobije 4 komada za dzabe .... malo sutra :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15660 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Kod mene Nexen ljetne. Dosle mi uz auto, DOT 17, ali malo ispucale od stajanja,jbga dugo auto na placu mene cekalo :D
tovarish wrote: 11/09/2020 22:40
A kelly, starfire, starmaxx i tigar jesu smece.
Iz iskustva govoris ili?
drug_profi

#15661 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

RagibUzoriti wrote: 11/09/2020 22:33

Automobil 300+ KS.

Daleko od smeca, ali ima puno boljih. Pa se uvijek u stvari referisemo na trecu, cetvrtu, petu zimu....
530i

#15662 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

mk ultra wrote: 11/09/2020 22:56 Meni se sviđa što je Sava u sarajevu konkretno dobar vulkanizer i što nikad ništa nisu sjebali i uvijek isti ljudi dole rade, zato se i proguralo, a ne što su ko bajagi bošnjaci vjerni Savi a ne Fuldi, ko ih jebe sve isto...
Istoimeni vulkanizer/prodavnica guma nema veze sa proizvođačem guma.

Ima ljudi kojima je sve isto, nikad nema razlike, šta god da se kotrlja od guma. Šta reći za takve, nismo svi podjednako talentovani.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#15663 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Loši i nesigurni vozaci svoje nedostatke pokusavaju nadomjestiti kupovinom skupljih guma...poyy :mrgreen:
530i

#15664 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Tako je, najbolji među nama su na relaciji plin/tigar/sava.
konektovan

#15665 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Zao mi ovih generacija rodjenih na continentalu i michelinu... :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15666 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

530i wrote: 11/09/2020 21:24 Ko ima dovoljno para vozi auto D segmenta, dobro i novo, ne interesuju ga nikakvi plinovi i nikakvi tigrovi.
Zaboravih te priupitati kako objasnjavas dosta cestu pojavu jako skupih novih auta na Tigar zimskim gumama?
530i

#15667 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Kad kažeš "dosta čestu" misliš na jednog Jaguara kog si vidio? Ili imaš neku dobru analizu, prikupljanje podataka, pa da možemo malo profesionalnije da to raspravimo?
Kako objašnjavaš pojavu da su Tigar i sl. gume toliko loše, da redovno ispadnu u prvom krugu testiranja, gdje im je put kočenja 50+ metara dok najbolje gume staju za oko 35 metara? Belosvetska zavera, bre!

Treba samo prihvatiti istinu - nemam para za bolje, pa kupujem tigar, savu i slične gume. Nemam para za bolje pa vozim Citroena sa pola miliona kilometara ili vozim na plin i sl. I to je OK, bolje i to nego ljetne gume zimi ili voziti raspalu Opel Asconu '85. godište. Ali nema potrebe ubjeđivati ni sebe ni druge da je baš to najbolje na svijetu, bolje od novog auta, bolje od michelina i sličnih guma.

Nisam ni ja neki lovator, da ne bude da sam sebe hvalim, ovdje na forumu ima ljudi koji voze dobra, nova auta i dobre gume na njima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15668 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Polako, nema potrebe da se toliko poistovjecujes i budes nervozan.

U relativno kratkom vremenskom periodu od nekoliko mjeseci na vrlo uskom uzorku parkinga ispred sopstvene zgrade i parkinga ispred firme (oba parkinga neke srednje velicine) vidio sam desetak auta koja kostaju vise desetina hiljada maraka i vise na Tigar Winter gumama. Kako to objasnjavas? Imas li odgovor?

Za to ostalo sam ti vec odgovorio, raspravas se sa necim sto niko nije ni napisao.

Za razliku od mnogih, a ja bih rekao i vecine, na ovom podforumu pisem iz sopstvenog iskustva. Dakle iskustva covjeka koji je sopstveni zaradjeni novac dao za odredjene gume, eksploatisao ih nekoliko sezona i na osnovu istog pisem iskustvo.To sto se ono ne uklapa u neke sterotipe nije moj problem, vec onih koji im robuju. Nek se tim pozabave PR strucnjaci navedenih proizvodjaca, ja nemam nista od toga hoces li ti kupiti Tigar ili Dunlop. Oni imaju.

Sve u zivotu je stvar mogucnosti i na mogucnosti baziranim kompromisima. Ne trebas ti to meni objasnjavati sigurno.

Da mogu zivio bih u Monacu ne u Sarajevu, vozio Maserati ne Fiat, radio u Formuli 1 umjesto u bh privredi, u tom scenariju vrlo vjerovatno bih kresao pjevacice, glumice i tv voditeljice umjesto medicinskih sestara, uciteljica i frizerki.

No sta je problem reci da je i Sarajevo solidan grad za zivot, da i Fiat odveze covjeka na zeljenu destinaciju sasvim pristojno, da se i u bh privredi moze zaraditi, a da medicinske sestre, uciteljice i frizerke mogu bit dobre zenske :D je li to umanjuje luksuz Monaca?
530i

#15669 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Naravno da imam objašnjenje, kupi se auto iznad svojih mogućnosti, pa onda daj šta daš, daj tigra, daj plin, daj ćek enđin. I opet se vraćamo na staro - ljudi nemaju para, a glume da imaju. A koliko para toliko muzike. Teško je to sebi priznati, ali treba, preporučujem svima. Sve ostalo je šuplja priča...samo je bezveze rugati se čovjeku koji ponudi solidne gume za dobru cijenu kako je Sava Tito i partija, to je meni najviše zasmetalo.
Naslovnica

#15670 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Naslovnica »

Tigar će sasvim solidno obavljati posao za nekoga kome je većina gradska vožnja i ko ne traži neke vrhunske performanse.
Siguran sam da će Eskimo S3 ili Tigar Wintera biti sasvim dostatne svakom taksisti u Sarajevu i da će ga izvući gdje god ga izvuče i neki premium.
Kod mene je zimska Dunlop Winter sport 5, vozim 2/3 i više autoputa. Da vozim većinu po gradu ne bih kupovao premium, ali ni nepoznatog kineza.
artur morgan

#15671 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by artur morgan »

Taj Dunlop je jako dobar na testovima. Najtisa zimska guma. U dimenziji 205 55 r16 dijeli drugo mjesto sa goodyear-om ultragrip. Bas dobar izbor :thumbup:
daljinski324

#15672 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by daljinski324 »

_BataZiv_0809 wrote: 12/09/2020 10:27 Polako, nema potrebe da se toliko poistovjecujes i budes nervozan.

U relativno kratkom vremenskom periodu od nekoliko mjeseci na vrlo uskom uzorku parkinga ispred sopstvene zgrade i parkinga ispred firme (oba parkinga neke srednje velicine) vidio sam desetak auta koja kostaju vise desetina hiljada maraka i vise na Tigar Winter gumama. Kako to objasnjavas? Imas li odgovor?

Za to ostalo sam ti vec odgovorio, raspravas se sa necim sto niko nije ni napisao.

Za razliku od mnogih, a ja bih rekao i vecine, na ovom podforumu pisem iz sopstvenog iskustva. Dakle iskustva covjeka koji je sopstveni zaradjeni novac dao za odredjene gume, eksploatisao ih nekoliko sezona i na osnovu istog pisem iskustvo.To sto se ono ne uklapa u neke sterotipe nije moj problem, vec onih koji im robuju. Nek se tim pozabave PR strucnjaci navedenih proizvodjaca, ja nemam nista od toga hoces li ti kupiti Tigar ili Dunlop. Oni imaju.

Sve u zivotu je stvar mogucnosti i na mogucnosti baziranim kompromisima. Ne trebas ti to meni objasnjavati sigurno.

Da mogu zivio bih u Monacu ne u Sarajevu, vozio Maserati ne Fiat, radio u Formuli 1 umjesto u bh privredi, u tom scenariju vrlo vjerovatno bih kresao pjevacice, glumice i tv voditeljice umjesto medicinskih sestara, uciteljica i frizerki.

No sta je problem reci da je i Sarajevo solidan grad za zivot, da i Fiat odveze covjeka na zeljenu destinaciju sasvim pristojno, da se i u bh privredi moze zaraditi, a da medicinske sestre, uciteljice i frizerke mogu bit dobre zenske :D je li to umanjuje luksuz Monaca?
Al' dobro ubaci u raspravu o gumama ove uciteljice, sestre i frizerke. :mrgreen:
nivla

#15673 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nivla »

od svih guma na kojim sam vozio najgori je bio tigar wintera, mozda bati valjaju ali te gume su iako su bile nove gubile kontakt s podlogom iz cista mira,mozda se samo tako potrefilo, mozda losa serija, al sto se mene tice jok vise ikad na auto, ne kazem da one nisu odlicne u odnosu na to na cemu sve ljudi voze auta ali neka hvala

evo nedavno kupi kolega auto i govori lose mu gume imaju kao bocna ostecenja, ali dobra sara, zaista s vana sve izgledalo kao malo ostecenje ali je lola koji mu je prodao gume flekama za gume od bicikla zalijepio bocne zidove(s obje strane), ostecenja su bila sakrivena tako sto su gume s namjerom naopako montirane outside i inside zamijenjeni)zao mi sto nisam slikao,eh od takvih guma bolji je tigar, inace zaobilaziti ako imas 20-30km vise da kupis 4 savine gume
LikeLike

#15674 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LikeLike »

Meni je Tigar isto najlosija guma na kojoj sam vozio ne znam koji model, bilo je to prije desetak godina kad sam tek polozio, a najbolja je Hankok. Govorim o zimskim gumama. Hankok su po snijegu bile ok, ali po mokrom asfaltu sam imao osjecaj da su zalijepljene za cestu :-D
konektovan

#15675 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

LikeLike wrote: 12/09/2020 15:23 Meni je Tigar isto najlosija guma na kojoj sam vozio ne znam koji model, bilo je to prije desetak godina kad sam tek polozio, a najbolja je Hankok. Govorim o zimskim gumama. Hankok su po snijegu bile ok, ali po mokrom asfaltu sam imao osjecaj da su zalijepljene za cestu :-D
Lajk, mozda ona nije bila loša guma, već ti loš vozać, tek položio?! :mrgreen:
Post Reply