Ne mogu uticati na osnovicu jer je ona predmet doticnog dogovora. Ali mogu na svoj faktor. Smanjiti isti za faktor za koji je povecana osnovica i plata bi im ostala ista.udrch wrote:nemoj tako brate..svaki put sam to naveo, sad nisam, jer sam se htio ograničiti na ovaj dio : "da li se zakonom uštedio novac ili nije"Sve lijepo i tačno, no jedan, jedini dodatni red u zakonu je bio dovoljan da se plate kantonalnih političara ostave na istom nivou.
Zašto uvijek izostavljaš tu 'sitnicu'?
ali mislim da ta priča čak nije ni bila u ingerencijama ove skupštine..ako je na federalnom nivou određena osnovica, mislim da ovi nisu imali ili izbora ili hrabrosti..
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- madner
#15651 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
- slucajni prolaznik
#15652 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kad mogu drugi, i ja bih pitao zastupnika Kojovica:
Uvazeni zastupnice Kojovic,
Da li ste Vi danas prisustvovali sjednici Skupstine Kantona Sarajevo, i eventualno ucestvovali u raspravi o GRASU?
Uvazeni zastupnice Kojovic,
Da li ste Vi danas prisustvovali sjednici Skupstine Kantona Sarajevo, i eventualno ucestvovali u raspravi o GRASU?
-
Pedja Kojovic
#15653 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
sluajni prolaznik
Prisustvovali smo sjednici.
Kada se premijer na pocetku sjednice obratio Skupstini prof. Haveric se prijevio za diskusiju.
Kada ni nakon cetiri saata nije dobio rijec - jer se diskutovalo pod izgovorom "pitanja".replike" i "poslovnicke intervencije" upozorili smo rukovodstvo na to. Kada ni u naredne dva sata nije dobio rijec i nakon uzaludnih upozorenje rukovodstvu napustili smo sjednicu iz protesta.
Mi nismo imali namjeru ucestvovati u kampanji za naklonost sindikata komunalne privrede.
Nas stav po pitanju GRAS-a je poznat jos od tematske sjednice i moze se sazeti u jednu rijec - stecaj.
p.k.
Kada se premijer na pocetku sjednice obratio Skupstini prof. Haveric se prijevio za diskusiju.
Kada ni nakon cetiri saata nije dobio rijec - jer se diskutovalo pod izgovorom "pitanja".replike" i "poslovnicke intervencije" upozorili smo rukovodstvo na to. Kada ni u naredne dva sata nije dobio rijec i nakon uzaludnih upozorenje rukovodstvu napustili smo sjednicu iz protesta.
Mi nismo imali namjeru ucestvovati u kampanji za naklonost sindikata komunalne privrede.
Nas stav po pitanju GRAS-a je poznat jos od tematske sjednice i moze se sazeti u jednu rijec - stecaj.
p.k.
-
spacek
#15654 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
...
Last edited by spacek on 23/04/2016 12:55, edited 1 time in total.
-
udrch
#15655 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
nisu oni baš dotle došli..prvo stečaj, pa će onda vidjeti šta i kako..
- Ricken
#15656 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Vidim i kod tebe važi parola: "važno je učestvovati".udrch wrote:jebiga, bar sam pokušao..štaš..
Nema logike i nema opravdanja za povećanja plaća zastupnika.
-
VjecitiStudent
#15657 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kod stranačkih agitatora itekako ima logike, sutra bi i oni mogli biti na toj istoj plaći.Ricken wrote:Vidim i kod tebe važi parola: "važno je učestvovati".udrch wrote:jebiga, bar sam pokušao..štaš..
Na ovom forumu je već bilo takvih slučajeva.
- akcid
#15658 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da. Šta GRAS, građani i naročito povjerioci, dobijaju stečajem GRAS-a?Pedja Kojovic wrote:sluajni prolaznik
p.k.
Posebno imajući u vidu sistem poslovanja GRAS-a u kojem u njegovom finansiranju učestvuje Kanton sa ogromnim procentom. Šta bismo dobili stečajem? Možda samo ugasili vatru pri njenom vrhu, ali ostalo bi žarište za neki novi požar...
-
VjecitiStudent
#15659 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pogrešno je potrošiti 7 MILIONA KM da bi vile političara dobile izvorsku vodu sa Bukovika.Albin Zuhric wrote:vjecitistudent,
Znam veoma pouzdano da se vecina imucnijih ljudi koji su gradili na Poljinama nakon rata prikopcalo na vodu koja je stigla izmedju 2004 i 2006. Naravno, voda je zbog 'nepristupacnosti', 'erozija', 'zastite okoline'...zaobisla mnogo porodica koje su sve samo ne imucne. Mozda su u percepciji Poljine postale Stepford, ali stvarnost je nesto drugacija, i zaobici mnoge porodice zato sto je u blizini vila po meni je pogresno.
Zdravo
Jer na Poljinama, osim vila političara, imamo samo još samo pregršt bespravno izgrađenih kućica.
I kada bi ostavili vile po strani, nije valjda da se i vaša stranka zalaže za stimulaciju bespravne gradnje?
Istovremeno, ostatak grada čeka vrlo sušno ljeto.
- Shahab
#15660 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zaista je bilo zabavno gledati cirkus na tematskoj sjednici KS. Oni definitivno nemaju pojma ni o čemu, niti ih bilo šta zanima, osim privilegija i trgovine uticajem koju su dobili zastupničkim statusom. Ja lično cijenim principijelan stav Naše stranke o GRAS-u. To je jedini ispravan put. Paralelno sa stečajem treba implementirati Direktivu EU 1370/2007, odnosno otvoriti sve linije konkurenciji, a subvencionirati samo one linije koje nisu samoodržive. GRAS je finansijski, kadrovski i tehnološki nokautiran. Kanton Sarajevo nema novca za njegovu sanaciju. Veoma brzo opet će doći do slične krize sa GRAS-om. Opet će krenuti demagogija o "radnicima koji samo žele da rade", o "odgovornosti onih koji su napravili gubitak" i lažna odlučnost Zeljkovića i šibicara iz SDA, i njihove braće blizanaca iz SDP, SBB i dr...Pedja Kojovic wrote:sluajni prolaznik
p.k.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#15661 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
al je sve po zakonuVjecitiStudent wrote:Pogrešno je potrošiti 7 MILIONA KM da bi vile političara dobile izvorsku vodu sa Bukovika.Albin Zuhric wrote:vjecitistudent,
Znam veoma pouzdano da se vecina imucnijih ljudi koji su gradili na Poljinama nakon rata prikopcalo na vodu koja je stigla izmedju 2004 i 2006. Naravno, voda je zbog 'nepristupacnosti', 'erozija', 'zastite okoline'...zaobisla mnogo porodica koje su sve samo ne imucne. Mozda su u percepciji Poljine postale Stepford, ali stvarnost je nesto drugacija, i zaobici mnoge porodice zato sto je u blizini vila po meni je pogresno.
Zdravo
Jer na Poljinama, osim vila političara, imamo samo još samo pregršt bespravno izgrađenih kućica.
I kada bi ostavili vile po strani, nije valjda da se i vaša stranka zalaže za stimulaciju bespravne gradnje?
Istovremeno, ostatak grada čeka vrlo sušno ljeto.
-
privremeni
#15662 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nadam se da mi Pedja nece zamjeriti, ali zaista mi nije jasno, jer te neke mjere su tada docekane na noz, pa se pitam sta je bila svrha istih u konacnici.udrch wrote: vidim ja da vi ne znate o čemu se ovje govori, ne sudim vam, čak ću vam slikovito to pokušati objasniti..
kao prvo ne radi se o federalnom nivou, već kantonalnom..
znači ovako:
2009. godine je nakon početka recesije primjećeno enormno smanjenje prihoda, pa su se u neka doba krenulo da poduzmu mjere da ne dođe do kolapsa kantona..
jedna od niza odluka je bila da se ide na smanjenje plaća svim budžetskim korisnicima za 10%, te smanjenje toplog obroka..sindikati i uposlenici su se složili sa tim..
plaće su recimo profesoru srednje škole (plata + topli obrok) sa 1300 smanjenje na 1100, otprilike..
smanjenje se odnosilo na sve i odmah je počela primjena dogovora..
međutim, država je takva kakva je, pa se moralo čekati da bio donešen kantonalni zakon da se donese federalni, jer se moraju usaglasiti..federalni zakon je donesen nekad valjda u vrijeme kad je pukla priča između SDA-SDP..u međuvremenu Sudstvo je skontalo da iskoristi situaciju i tužilo i naplatilo svoje pare, a i nastavljaju i dalje da utužuju..domino efektom krenule su tužbe i ostalih..kad su se uključila prosvjeta, zbog brojnosti situacija je eskalirala do tog nivoa da je situacija dalje ne izdrživa..
ova Vlada je prilikom preuzimanja dužnosti prvo rekla da mora taj problem riješiti..pripremila je zakon i usaglasila ga sa sindikatima..zakon je donešen u skupštini..tužbe obustavljene, budžetom će upravljanje preuzeti vlada od Suda..
račun za kanton je sljedeći: plate će djelimično biti povećane..profesorska plata će biti povećana sa 1100 za nekih 70 KM, otprilike..ovo povećanje se odnosi i za 2012. godinu koju će vlada isplatiti retroaktvino tokom 2013. godine..Vlada kaže da za ovo pare ima..i logično, jer su opet uštedjeli u odnosu na ovo stanje..čak se uštedjelo i kad uzmeš iznos plate 2009. godine..
računica je jasna, ali ako navijaš za drugi klub normalno je da ti se ne sviđa što je Željo opet u velikoj prednosti u ovom prvenstvu..i normalno, nastavićeš navijati za svoj manji klub
Zato cu pokusati formulisati pitanja, a da se ne osjetis ni ti ni ostali pogodjeni u nekom od navijackih dresova:
1. Da li je 2009.godine MMF postavio uslov za dobijanje prve transe kredita (od cega su i kantoni dobili po dio) smanjenje javne potrosnje, a Federalna vlada donijela odluku da se na federalnom i kantonalnom nivou plate budjetskih i svih ostalih korisnika javnih sredstava (javna preduzeca, agencije) smanje za 10%, topli obrok da bude max 1% od prosjecnog dohotka u federaciji, da se smanje boracka primanja, da se uvede moratorij na otvaranje novih ili popunjavanje vec postojecih radnih mjesta po sistematizaciji, smanjenje dnevnica za sluzbena putovanja i ne mogu se sjetiti sta jos,te da se to sve primjenjuje od 01.06.09.
2. Da li su na snazi bili isti granski kolektivni ugovori koji su i sada
3. Da li je Vlada KS, pored ovog smanjenja kao uslova za dobijanje dijela sredstava iz prve transe kredita MMF, mozda uvela neke svoje mjere stednje i one su sada predmet price
4. Da li je bilo koja od mjera stednje primjenjena i na izabrane zvanicnike je ono sto mene posebno interesuje kad pricate o ovom povecanju ili uskladjivanju sa zakonom.
Sto se tice tuzbi i dobijenih sporova, a svi su dobijeni i na svim nivoima vlasti ,jer ove mjere nisu bile popracene zakonskim rjesenjem i kolektivnim ugovorima. U principu su se radnici svugdje domogli para iz tuzbenih zahtjeva na nacin ako hocete pare zaboravite na kamatu i vi platite sudske troskove jer u suprotnom necete dobiti nista, jer para nejma
Ono sto mene u cijeloj prici opet interesuje, koji je efekat tih mjera i da li ga uopce ima u sferi javne potrosnje, da li je to ekonomska situacija povoljnija u odnosu na prethodnih nekoliko godina pa si mozemo dozvoliti "postivanje" umjesto promjenu zakonskih rjesenja.
Siguran sam da svi budjetski korisnici mogu ocekivati smanjenja plata krajem godine, jer su budjeti na svim nivoima "napuhani" i nerealno planirani. Jos ako ne bude ove transe kredita... zato mislim da ce se svi klubovi tu na kraju sloziti, treba dogurati do oktobra slijedece godine
A sto se tice plata poslanika, neka je uskladjuju koliko hoce kad imaju "zakonski osnov", jer mi smo poznati kao ljudi i zemlja koja postuje zakone.
-
Pedja Kojovic
#15663 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
akcid
Dakle, nas stav na tematskoj sjednici je bio; da se tuzilastvo i nadlezne sluzbe bave GRAS-om, a da se Vlada fokusira na obezbjedjenje javnog prijevoza. GRAS svaki mjesec pravi oko 1.5 milion gubitka i sto se prije proglasi stecaj vise ce budzetskog novca biti spaseno.(Kada obaveze kompanije prerastu stecajnu masu proglasenje stecaja je zakonska obaveza).
Takodje. Mi smatramo da se praksa koncesionih paketa u javnom prijevozu pokazala kao najbolja.
Paket se sastoji od balansiranog odnosa profitabilnih i neprofitabilnih linija na koji nacin se obezbjedjuje javni interes tamo gdje ne postoji trzisni.
Nazalost, to sto smo u Skupstini gledali u nekoliko posljednjih dana nije bio pokusaj da se problem GRAS-a rijesi nego da se
pomilovanjem organizatora nelegalne obustave rada obezbjedi buduca podrska sindikata komunalnih radnika.
p.k.
Dakle, nas stav na tematskoj sjednici je bio; da se tuzilastvo i nadlezne sluzbe bave GRAS-om, a da se Vlada fokusira na obezbjedjenje javnog prijevoza. GRAS svaki mjesec pravi oko 1.5 milion gubitka i sto se prije proglasi stecaj vise ce budzetskog novca biti spaseno.(Kada obaveze kompanije prerastu stecajnu masu proglasenje stecaja je zakonska obaveza).
Takodje. Mi smatramo da se praksa koncesionih paketa u javnom prijevozu pokazala kao najbolja.
Paket se sastoji od balansiranog odnosa profitabilnih i neprofitabilnih linija na koji nacin se obezbjedjuje javni interes tamo gdje ne postoji trzisni.
Nazalost, to sto smo u Skupstini gledali u nekoliko posljednjih dana nije bio pokusaj da se problem GRAS-a rijesi nego da se
pomilovanjem organizatora nelegalne obustave rada obezbjedi buduca podrska sindikata komunalnih radnika.
p.k.
- nosara
#15664 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da li je ns ijednom u toku ove krize sa grasom predlozila, inicirala, zahtijevala od vlade kantona bezuslovno i na sve zakonski predvidjene nacine preuzimanje preduzeca koje je u vlasnistvu kantona...?
- Shahab
#15665 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
To je evropsko riješenje u skladu sa Direktivom 1370/2007. Evropske direktive su vrhunac socijalne inteligencije. Sadrže balansirane ekonomsko socijalne solucije za probleme jednog društva.Pedja Kojovic wrote:akcid
p.k.
-
privremeni
#15666 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Postovani Pedja,
Interesuje me da li raspolazete podatkom kolika je mjesecna obaveza Vlade po osnovu subvencioniranih karata, na koje kategorije stanovnika se sve odnose te subvencije i da li se redovno isplacuju GRAS-u?
Da li vam je poznata struktura tog mjesecnog duga u visini od 1, 5 mil?
Hvala
Interesuje me da li raspolazete podatkom kolika je mjesecna obaveza Vlade po osnovu subvencioniranih karata, na koje kategorije stanovnika se sve odnose te subvencije i da li se redovno isplacuju GRAS-u?
Da li vam je poznata struktura tog mjesecnog duga u visini od 1, 5 mil?
Hvala
-
Pedja Kojovic
#15667 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
nosara
Naravno.
Smatramo da je stav Vlade da ne treba pregovarati ispravan.
Premijer je trazio i od nas dobio podrsku za takvu politiku.
Na jucerasnjoj Skupstini poslanici su, po nama, narusili taj principijelni stav Vlade.
p.k.
Naravno.
Smatramo da je stav Vlade da ne treba pregovarati ispravan.
Premijer je trazio i od nas dobio podrsku za takvu politiku.
Na jucerasnjoj Skupstini poslanici su, po nama, narusili taj principijelni stav Vlade.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#15668 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
privremeni
Ne znam, na pamet.
Potpuno mi je jasna uzrocno posljedicna veza izmedju federalnog zakona o radu koji je omogucio manipulacije
sa "naknadom za prijevoz",kao i cinjenica da je GRAS time finansijski ostecen.
Ali.
Problemi GRAS-a prevazilaze i to i tih 1.5 milion mjesecnog gubitka.
Na kraju krajeva, zakon propisuje uslove za stecaj.
GRAS duguje oko 130 mil km, a vrijedi, vjerovatno, (ukljucujuci i trafostanice) ok 70 mil. km.
Ukupna vrijednost biznisa javnog prometa u Sarajevu je procjenjena na oko 180 mil. km.
Imati monopol na takvom trsistu i sebe dovesti u ovakvu situaciju zahtijevalo je vise od nesposobnog rukovodstva.
p.k.
Ne znam, na pamet.
Potpuno mi je jasna uzrocno posljedicna veza izmedju federalnog zakona o radu koji je omogucio manipulacije
sa "naknadom za prijevoz",kao i cinjenica da je GRAS time finansijski ostecen.
Ali.
Problemi GRAS-a prevazilaze i to i tih 1.5 milion mjesecnog gubitka.
Na kraju krajeva, zakon propisuje uslove za stecaj.
GRAS duguje oko 130 mil km, a vrijedi, vjerovatno, (ukljucujuci i trafostanice) ok 70 mil. km.
Ukupna vrijednost biznisa javnog prometa u Sarajevu je procjenjena na oko 180 mil. km.
Imati monopol na takvom trsistu i sebe dovesti u ovakvu situaciju zahtijevalo je vise od nesposobnog rukovodstva.
p.k.
- madner
#15669 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mislite da je javni prevoz odrziv bez subvencija?
- veljaca
#15670 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:akcid
p.k.
Cijenjeni Pedja,
Dali ovo boldirano mozes/hoces/imas hrabrosti iznijeti na prvoj narednoj SKS ?
Veljaca,
s.r.
-
Pedja Kojovic
#15671 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
veljaca
Zar mislite da bi to bila najostrija stvar koju sam tamo izrekao u ove dvije godine?, i
da je i do sada bilo lako, komforno, bezbjedno, (na licnom nivou) zastupati stavove koje zastupamo?
p.k.
Zar mislite da bi to bila najostrija stvar koju sam tamo izrekao u ove dvije godine?, i
da je i do sada bilo lako, komforno, bezbjedno, (na licnom nivou) zastupati stavove koje zastupamo?
p.k.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#15672 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
imaš ti Peđa i ovdje na forumu "sljedbenike" koji će te za grešku u tipkanju razapeti kao najvećeg neprijatelja države...i to ne jednog, no čitavu mašineriju što radi u tri smjene...dok se o stvarnim uzrocima problema i krize ne raspravlja...tabu
- veljaca
#15673 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne mislim, ali time bi pokazao da preko tebe i mi svi znamo sta se desava ...Pedja Kojovic wrote:veljaca
p.k.
Vjeruj mi uvijek cu pozdraviti svaki takav tvoj istup, puno vise nego suzdrzanost ...
Sa bagrom se mora tako.
I ako dozvoljavas - iznijecu svoj stav - a ti mozes ga potvrditi ili opovrgnuti.
Za zadnju ( ne ostale ) krize u GRAS-u izravni krivci su Damir Hadzic, Fikret Muslic i KO SDP na celu sa promasenim strijelcem fazlijom. I kada su procitani - na scenu stupaju ovi iz SBB ( koalicioni partneri ) Nabil i onaj drugi - Solakovic ( cini mi se ). Sve je uradjeno radi sujete i zbog izgubljene vlasti u KS ...
To je moje skromno misljenje steceno posmatrajuci ( a vjeruj mi i diskutujuci sa dosta, dosta obicnih gradjana ) sve u zadnjih 10-tak dana.
Btw - ja nisam politicar i zivim od svoga rada u realnom sektoru, a na zadnjim izborima sam glasao za SDP ....
Veljaca,
s.r.
Last edited by veljaca on 11/04/2013 16:39, edited 1 time in total.
-
udrch
#15674 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
apsolutno se slažem..to nisam nigdje ni sporio..para enma i treba štediti..Ricken wrote:Vidim i kod tebe važi parola: "važno je učestvovati".udrch wrote:jebiga, bar sam pokušao..štaš..
sporio sam način na koji je to Pedja iznio..
politikantski u javnost, bez da je uložio amandman na isti zakon koji bi ili smanjio poslaničku osnovicu ili na neki drugi način uticao da ne dođe do povećanja poslaničke plate..
on je radio posao medija, umjesto da radi posao za koji je plaćen..
-
udrch
#15675 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
drago mi je da si u pokušaju da me demantuješ potvrdio da sve znaš, a pišeš suprotno..Postao/la privremeni
1. Da li je 2009.godine MMF postavio uslov za dobijanje prve transe kredita (od cega su i kantoni dobili po dio) smanjenje javne potrosnje, a Federalna vlada donijela odluku da se na federalnom i kantonalnom nivou plate budjetskih i svih ostalih korisnika javnih sredstava (javna preduzeca, agencije) smanje za 10%, topli obrok da bude max 1% od prosjecnog dohotka u federaciji, da se smanje boracka primanja, da se uvede moratorij na otvaranje novih ili popunjavanje vec postojecih radnih mjesta po sistematizaciji, smanjenje dnevnica za sluzbena putovanja i ne mogu se sjetiti sta jos,te da se to sve primjenjuje od 01.06.09.
2. Da li su na snazi bili isti granski kolektivni ugovori koji su i sada
3. Da li je Vlada KS, pored ovog smanjenja kao uslova za dobijanje dijela sredstava iz prve transe kredita MMF, mozda uvela neke svoje mjere stednje i one su sada predmet price
4. Da li je bilo koja od mjera stednje primjenjena i na izabrane zvanicnike je ono sto mene posebno interesuje kad pricate o ovom povecanju ili uskladjivanju sa zakonom.
Sto se tice tuzbi i dobijenih sporova, a svi su dobijeni i na svim nivoima vlasti ,jer ove mjere nisu bile popracene zakonskim rjesenjem i kolektivnim ugovorima.