Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
BadBoy

#15626 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

Ova tema mi je počela izazivati takvu gorčinu. Pa ljudi dragi, šta treba više da se mi pokrenemo sa ove mrtve tačke.

Majke mi osnovat ću svoju stranku sa sloganom "Krast ću vas i ja, al malo manje tako da se barem nešto uradi".

Pa i Bakir, Dodik i Čović se kreću istim ovim putevima, kako za svoju guzicu ne znaju napraviti? U čemu je problem, je li ta ljudska pohlepa toliko jaka da se pretvorila u bezobzirnu grabežljivost bez trunke osjećaja za bilo koga koji nije JA?
Tempo
ZeModerator

#15627 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

BadBoy wrote:Ova tema mi je počela izazivati takvu gorčinu. Pa ljudi dragi, šta treba više da se mi pokrenemo sa ove mrtve tačke.

Majke mi osnovat ću svoju stranku sa sloganom "Krast ću vas i ja, al malo manje tako da se barem nešto uradi".

Pa i Bakir, Dodik i Čović se kreću istim ovim putevima, kako za svoju guzicu ne znaju napraviti? U čemu je problem, je li ta ljudska pohlepa toliko jaka da se pretvorila u bezobzirnu grabežljivost bez trunke osjećaja za bilo koga koji nije JA?

nacionalisti se ne bave izgradnjom. tacka.
Naslovnica

#15628 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

So What! wrote:Počeli su radovi na dionici Vranduk - Ponirak. :bih:

Kakva dramaticna muzika, bi reko covjek...
8-)
jednonogi_Jack

#15629 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jednonogi_Jack »

Nema nikakvih novosti sa dionice Buna-Počitelj.
Ako Kinezi uskoro počnu sa radom na dijelu Zvirović-Počitelj, treba li to onda biti završeno otprilike u isto vrijeme?
Q_Line

#15630 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

jednonogi_Jack wrote:Nema nikakvih novosti sa dionice Buna-Počitelj.
Ako Kinezi uskoro počnu sa radom na dijelu Zvirović-Počitelj, treba li to onda biti završeno otprilike u isto vrijeme?
Prolazim često kraj gradilišta, moja je procjena da će se dionica Počitelj - Buna graditi bar još 6-7 mjeseci, ovih dana će započeti s granjom i zadnjeg objekta, nadvožnjaka regionalne ceste Domanovići - Buna, ove sve ostale nadvožnjake i prolaze za životinje su završili. Trenutno su zauzeti izgradnjom odmorišta Rotimski potok (to je sam kraj trase prema Buni), zatim nasipanje dionice prije i nakon prolaza za životinje Stanovići, te prokopavanje oko 600-700 metara prokopa 25 metara duboke trase na drugom kilometru, a prokop završava baš s ovim spomenutim nadvožnjakom.

Kinezi su ministru Lasiću obećali početak gradnje dionice Zvirovići Počitelj krajem ovog mjeseca, to je već 45 dana probijen rok, iako čisto sumnjam i u to, jer još uvjek po Čapljini i Mostaru bjesomučno traže radnike i inžinjere.

Na Sentinelhub-u će se odmah vidjeti izgradnja pristupne ceste do petlje Počitelj, jer čisto sumnjam da će mještani Bivoljeg Brda dati Kinezima na korištenje lokalnu cestu do gradilišta.
jednonogi_Jack

#15631 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jednonogi_Jack »

Q_Line wrote:
jednonogi_Jack wrote:Nema nikakvih novosti sa dionice Buna-Počitelj.
Prolazim često kraj gradilišta, moja je procjena da će se dionica Počitelj - Buna graditi bar još 6-7 mjeseci, ovih dana će započeti s granjom i zadnjeg objekta, nadvožnjaka regionalne ceste Domanovići - Buna, ove sve ostale nadvožnjake i prolaze za životinje su završili. Trenutno su zauzeti izgradnjom odmorišta Rotimski potok (to je sam kraj trase prema Buni), zatim nasipanje dionice prije i nakon prolaza za životinje Stanovići, te prokopavanje oko 600-700 metara prokopa 25 metara duboke trase na drugom kilometru, a prokop završava baš s ovim spomenutim nadvožnjakom.

Kinezi su ministru Lasiću obećali početak gradnje dionice Zvirovići Počitelj krajem ovog mjeseca, to je već 45 dana probijen rok, iako čisto sumnjam i u to, jer još uvjek po Čapljini i Mostaru bjesomučno traže radnike i inžinjere.

Na Sentinelhub-u će se odmah vidjeti izgradnja pristupne ceste do petlje Počitelj, jer čisto sumnjam da će mještani Bivoljeg Brda dati Kinezima na korištenje lokalnu cestu do gradilišta.
I koji je rok za Zvirović-Počitelj i ako se to dvoje spoji, hoće li biti neke pristupne ceste da se može od Bune do granice voziti u jednom komadu?
So What!

#15632 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

jednonogi_Jack wrote: I koji je rok za Zvirović-Počitelj i ako se to dvoje spoji, hoće li biti neke pristupne ceste da se može od Bune do granice voziti u jednom komadu?
Dionica je podijeljena na dva LOT-a, LOT1 je petlja iza mosta i trasa od mosta prema petlji Međugorje i rok za izgradnju ovog dijela je 24 mjeseca, a LOT2 je sam most, i rok za njegovu izgradnju je 30 mjeseci.

Sve dok se ne izgradi kompletna dionica od petlje Počitelj do petlje Mostar Jug, neće biti privremenih priključaka. Dakle dionica Počitelj - Buna, Buna - Kvanj i Kvanj - Mostar Jug, moraju biti u potpunosti izgrađene kako bi se moglo voziti istima.
kakaljin

#15633 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

So What! wrote:
jednonogi_Jack wrote: I koji je rok za Zvirović-Počitelj i ako se to dvoje spoji, hoće li biti neke pristupne ceste da se može od Bune do granice voziti u jednom komadu?
Dionica je podijeljena na dva LOT-a, LOT1 je petlja iza mosta i trasa od mosta prema petlji Međugorje i rok za izgradnju ovog dijela je 24 mjeseca, a LOT2 je sam most, i rok za njegovu izgradnju je 30 mjeseci.

Sve dok se ne izgradi kompletna dionica od petlje Počitelj do petlje Mostar Jug, neće biti privremenih priključaka. Dakle dionica Počitelj - Buna, Buna - Kvanj i Kvanj - Mostar Jug, moraju biti u potpunosti izgrađene kako bi se moglo voziti istima.
Zar nece biti kod Savaš njive neki put prema autoputu sa M17.
jednonogi_Jack

#15634 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jednonogi_Jack »

So What! wrote:

To sam skontao. Zvirović-Počitelj (i most) rade Kinezi, tako da bi to trebalo biti urađeno u roku ili možda malkice duže. Buna-Počitelj je počela i radi se već uveliko. To bi bilo ca. 20 km autoputa. Možda za dvije godine gotovo. I to će onda stajati neiskorišteno kao kod Svilaja, jer neće biti pristupne ceste? :roll:
Tunel Kvanj i Kvanj-Mostar Jug nisu ni blizu realizacije.
drug_profi

#15635 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa otprilike je to neka strategija. Graditi kilometre koji ce ostati van upotrebe.
zasto je tako, dalo bi se nagađati.
Ali logike tesko da ces naci.
mistek

#15636 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

Koristiti će se od Počitelja ka jugu, ali samo ovo što se trenutno gradi sjeverno od Počitelja će biti neupotrebljivo.
So What!

#15637 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

jednonogi_Jack wrote:To sam skontao. Zvirović-Počitelj (i most) rade Kinezi, tako da bi to trebalo biti urađeno u roku ili možda malkice duže. Buna-Počitelj je počela i radi se već uveliko. To bi bilo ca. 20 km autoputa. Možda za dvije godine gotovo. I to će onda stajati neiskorišteno kao kod Svilaja, jer neće biti pristupne ceste? :roll:
Tunel Kvanj i Kvanj-Mostar Jug nisu ni blizu realizacije.
Kod Svilaja se opet situacija rješava, most je pri kraju, dok tendere za dionice Buna - Kvanj i Kvanj - Mostar Jug, nažalost još uvijek nemamo.

Što se tiče radova kod Počitelja, nije loše napomenuti da su čak tri kineske kompanije i jedna azerbejdžanska kompanija dobile posao.

Azerbejdžanski AzVirt te kineske Sinohydro i PowerChina RoadBridge Group će graditi petlju i trasu, dok će China State Construction Engineering Corporation graditi sam most.
kakaljin wrote:
Da, ali prema jugu, upravo za dionicu koja se gradi Počitelj - Međugorje i već izgrađenu Međugorje - Bijača, dok će prema sjeveru, biti moguće se voziti tek kada se izgrade i dionice Buna - Kvanj i Kvanj - Mostar Jug gdje je smještena sljedeća petlja.
kakaljin

#15638 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

So What! wrote:
kakaljin wrote:
Da, ali prema jugu, upravo za dionicu koja se gradi Počitelj - Međugorje i već izgrađenu Međugorje - Bijača, dok će prema sjeveru, biti moguće se voziti tek kada se izgrade i dionice Buna - Kvanj i Kvanj - Mostar Jug gdje je smještena sljedeća petlja.
Pa zar nebi mogli Čapljina Mostar napraviti privremeni spoj na tu Savaš njive da bude u oba smjera funkcionalno.
drug_profi

#15639 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ševaš Njive, plz. ne Savaš
kakaljin

#15640 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

drug_profi wrote:Ševaš Njive, plz. ne Savaš
Do mene :thumbup:
Thorgerson

#15641 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

I šta se sad čeka? Opet potkusurivanja na visim nivoima... Nije mi samo jasno kako uspiju da upletu infrastrukturalne projekte u svoje dnevne političke razmirice.

Još je gluplj narod glupi koji to nagradi svake 2 godine.

Nevjerovatno.

Ako se ikad odselim iz ove države, to će biti zbog glupog i tupog naroda s kojim živim.
drug_profi

#15642 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Kad se izdignem iznad ovog naroda i pocnem da ga posmatram neutralno, racionalno, nepristrasno...
Namece se samo jedno - ko ih jebe kad nece sami sebi da pomognu. Ljudska vrsta je uspjesnija bez njih.
BadBoy

#15643 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

I ja sam apsolutno izgubio svaku empatiju prema ovom narodu. Kad pročitam onu ispranu floskulu "jadni i napaćeni narod Bosne i Hercegovine" dođe mi da povratim. Al problem sa "ko ih jebe" je to što ova infrastrukturna pitanja i mene direktno tangiraju. Ne mogu se izdići iznad toga da dijelim stare i oronule magistrale sa ovim idiotskim narodom. Ja zbog ovog idiotskog naroda nemam vode jer nam je vodovodna mreža iz AU perioda. Moguće da neću imati struje uskoro jer se na prenosnoj mreži ne radi ništa već 4 godine zbog političkog potkusurivanja, nema novih investicija u proizvodne kapacitete, itd.

Sve ostalo što mogu, gledam samo sebe.
Alfons Kauders

#15644 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

kakaljin wrote:
So What! wrote:
kakaljin wrote:
Pa zar nebi mogli Čapljina Mostar napraviti privremeni spoj na tu Savaš njive da bude u oba smjera funkcionalno.
Naravno da ne može, jer su struĆnjaci skontali da je bolje napraviti ovako, pa će most Počitelj zjapiti prazan još 3-4 godine nakon što bude završen. O tome je već bilo riječi na temi - dok se ne uradi Mostar Jug, sve ovo do i od Počitelja će biti spomenik idiotizmu nadležnih.
So What!

#15645 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:Naravno da ne može, jer su struĆnjaci skontali da je bolje napraviti ovako, pa će most Počitelj zjapiti prazan još 3-4 godine nakon što bude završen. O tome je već bilo riječi na temi - dok se ne uradi Mostar Jug, sve ovo do i od Počitelja će biti spomenik idiotizmu nadležnih.
Bojim se da si nešto pogrešno shvatio, most Počitelj će biti u upotrebi, čim se radovi na istom, a saobraćaj se odvijati na autoputu Bijača (granica sa Hrvatskom) - Međugorje - Počitelj (spoj na M17).

Buna - Počitelj je dionica koja ostaje neiskorištena, sve do izgradnje ostatka trase do petlje Mostar Jug.
Naslovnica

#15646 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

U ponedjeljak je spajanje prvog mosta Babina Rijeka.
Alfons Kauders

#15647 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:Naravno da ne može, jer su struĆnjaci skontali da je bolje napraviti ovako, pa će most Počitelj zjapiti prazan još 3-4 godine nakon što bude završen. O tome je već bilo riječi na temi - dok se ne uradi Mostar Jug, sve ovo do i od Počitelja će biti spomenik idiotizmu nadležnih.
Bojim se da si nešto pogrešno shvatio, most Počitelj će biti u upotrebi, čim se radovi na istom, a saobraćaj se odvijati na autoputu Bijača (granica sa Hrvatskom) - Međugorje - Počitelj (spoj na M17).

Buna - Počitelj je dionica koja ostaje neiskorištena, sve do izgradnje ostatka trase do petlje Mostar Jug.
Aha, ok onda do mene, mislio sam da je to isti spoj. Ima li gdje detaljna skica gdje bi trebala biti ta petlja i spoj na M17 na Počitelju? Zanima me kuda će ići radi razlike u visini.
VladaFBiH

#15648 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote:Ševaš Njive, plz. ne Savaš
ma čovjeka vuće na sex pa ga strah da napiše :)
So What!

#15649 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:
Aha, ok onda do mene, mislio sam da je to isti spoj. Ima li gdje detaljna skica gdje bi trebala biti ta petlja i spoj na M17 na Počitelju? Zanima me kuda će ići radi razlike u visini.
Nadam se da se može orijentisati na ovoj mapi ...

Image
kakaljin

#15650 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:
Nadam se da se može orijentisati na ovoj mapi ...

Image

Pa o ovome ja govorim zar nece biti onda otvoreno za oba smjera, jer cim zavrse ovu petlju, mogu pustiti, kada zavrse most i sve ostalo do Medjugorja.
Post Reply