privremeni wrote:Meni nema logike, da kad su odgovorni skontali da gube na sudu, nisu napravili sporazume sa tužiteljima. Nerazumjem o kakvi se uštedama priča, ako će Kanton obešteti ljude i uz to povečati plaće poslanicima koji nisu predmet sudskih sporova. Nerazumjem matematiku kako se povećanja primanja poslanicima uklapa u OKVIR UŠTEDA. Meni to stvarno nema logike.
I meni nema logike. Predmet spora drzavnih sluzbenika i namjestenika je smanjenje plata suprotno kolektivnom ugovoru, a na osnovu Odluke Federalne Vlade i na zahtjev MMF da bi se dobila prva transa kredita. I sad sve maca pojela. Najprije ne znam da li je tadasnjim smanjenjem umanjena i poslanicka plata ili pausal. Sta bi sa parama iz tih usteda, gdje su usmjerene. Prica o tuzbama, pa znalo se kad je bilo smanjenje da je nezakonito, kamatama i slicnom (a sa druge strane da se ne isplacuju uopce plate) mozda moze proci kod naroda, ali cekam reakciju MMF-a, jel misle da su njih zaje...i?
vidim ja da vi ne znate o čemu se ovje govori, ne sudim vam, čak ću vam slikovito to pokušati objasniti..
kao prvo ne radi se o federalnom nivou, već kantonalnom..
znači ovako:
2009. godine je nakon početka recesije primjećeno enormno smanjenje prihoda, pa su se u neka doba krenulo da poduzmu mjere da ne dođe do kolapsa kantona..
jedna od niza odluka je bila da se ide na smanjenje plaća svim budžetskim korisnicima za 10%, te smanjenje toplog obroka..sindikati i uposlenici su se složili sa tim..
plaće su recimo profesoru srednje škole (plata + topli obrok) sa 1300 smanjenje na 1100, otprilike..
smanjenje se odnosilo na sve i odmah je počela primjena dogovora..
međutim, država je takva kakva je, pa se moralo čekati da bio donešen kantonalni zakon da se donese federalni, jer se moraju usaglasiti..federalni zakon je donesen nekad valjda u vrijeme kad je pukla priča između SDA-SDP..u međuvremenu Sudstvo je skontalo da iskoristi situaciju i tužilo i naplatilo svoje pare, a i nastavljaju i dalje da utužuju..domino efektom krenule su tužbe i ostalih..kad su se uključila prosvjeta, zbog brojnosti situacija je eskalirala do tog nivoa da je situacija dalje ne izdrživa..
ova Vlada je prilikom preuzimanja dužnosti prvo rekla da mora taj problem riješiti..pripremila je zakon i usaglasila ga sa sindikatima..zakon je donešen u skupštini..tužbe obustavljene, budžetom će upravljanje preuzeti vlada od Suda..
račun za kanton je sljedeći: plate će djelimično biti povećane..profesorska plata će biti povećana sa 1100 za nekih 70 KM, otprilike..ovo povećanje se odnosi i za 2012. godinu koju će vlada isplatiti retroaktvino tokom 2013. godine..Vlada kaže da za ovo pare ima..i logično, jer su opet uštedjeli u odnosu na ovo stanje..čak se uštedjelo i kad uzmeš iznos plate 2009. godine..
računica je jasna, ali ako navijaš za drugi klub normalno je da ti se ne sviđa što je Željo opet u velikoj prednosti u ovom prvenstvu..i normalno, nastavićeš navijati za svoj manji klub