Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
veljaca

#15626 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Naša stranka traži da Vlada KS-a proglasi stečaj u Grasu
Naša stranka poziva na sutrašnju sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo sve relevantne faktore koji će javnosti dati direktne i precizne odgovore u vezi s JP Gras, uključujući informacije o podnesenim krivičnim prijavama protiv odgovornih osoba koje su Gras dovele u ovakvo stanje.

Također, Naša stranka ponovo zahtijeva od Vlade Kantona Sarajevo da proglasi stečaj ovog javnog preduzeća.

Situacija u kojoj su građani Kantona Sarajevo taoci javne kompanije u koju se godinama ulijevao budžetski novac, a ništa osim gubitaka nije postignuto, naprosto je nedopustiva, navodi se u saopćenju za javnost Naše stranke.

...................

:thumbup:

Ovo je i moj prijedlog .....

Btw - Pedja, mogli bi se dogovoriti ko je prvi autor ovoga, jer sam ja to isto rekao prije nekog vremena .... :D
veljaca

#15627 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Lud i ponosan wrote:
udrch wrote:sve si rekao, osim što nisi nedvosmisleno rekao ko bi to bolje uradio..i da, nisi nam rekao kad je to nama bilo bolje i hoće li ikad i sa kim?
Bilo je nama jako lijepo, ali to je sad neka druga tema. Puno sira od ove. I vjerovatno se ni tu ne bi slozili, ali to i nije bitno.

Bice bolje, naravno, ali prvo mora biti gore. Nismo jos uvijek dotakli dno. ;) Sa kim? Znam sa kim nece sigurno i ko je doveo do ovog stanja danas. I vjerujem da ce doci vrijeme da se svi ti ljudi procesuiraju, samo treba prvo napraviti zatvor, velika je to masa.

Sve ostalo dolazi u obzir.
Cijenjeni Pedja, izvini sto ne pitam tebe, vec ovoga clana Foruma:

Pa ko nas zavadi bre ? ....

Veljaca,
s.r.
Katamaran_Sa

#15628 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Katamaran_Sa »

udrch wrote:sve si rekao, osim što nisi nedvosmisleno rekao ko bi to bolje uradio..i da, nisi nam rekao kad je to nama bilo bolje i hoće li ikad i sa kim?
Svi koji glasaju za DF indirektno daju glas za SDA, to ce shvatiti nakon izbora 2014 i tada ce biti uzitak citati kmecanja na racun toga
Innovation

#15629 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

veljaca wrote:Ovo je i moj prijedlog .....

Btw - Pedja, mogli bi se dogovoriti ko je prvi autor ovoga, jer sam ja to isto rekao prije nekog vremena .... :D
Veljaca, ovo sve Vlada vec dio odradila, a dio pokrenula. :)
maher

#15630 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by maher »

postovani pedja,

razumijem da skupstina kantona kao osnivac grasa treba da se bavi ovom temom, ali...

1. problem grasa treba da rjesava tim kompetentnih ljudi, sa referencama u oblasti gradskog prevoza i jasnim ovlastenjima, koje ce imenovati vlada uz saglasnost skupstine
2. diskusije zastupnika koji nemaju pojma o gradskom prevozu (i ne treba da imaju) nece doprinijeti rjesavanju problema...vanredna zasjedanja uz direktan tv prenos samo doprinose politizaciji i od skupstine pravi predizborni skup... efikasnije bi radili bez tv prenosa...
3. ocigledno je da se svaka diskusija pretvori u licna ili medjustranacka prepucavanja i tema se potpuno zaboravi...
3. glavni dio rjesavanja ovog problema treba da bude na nadzornom odboru i menadzmentu...ako ne mogu to da rijese ...postaviti novi...jer ako se to postane praksa skupstina ce se sutra baviti i vodovodom, i toplanama, i zoi84, i ko god ne dobije platu...
4. gras nije jedini problem ovog grada i ne moze skupstina, vlada i ministri da se bave samo tim problemom...zato sto ima najveci publicitet...
svjezi_ustipak

#15631 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by svjezi_ustipak »

Pedja,

Molim ovim putem da danas postavite pitanje ministru unutrasnjih poslova KS da li su pronadjeni pocinioci jucerasnjeg napada na Fehima Oruca, vozaca GRAS-a. Ovo pitam buduci da je sam dogadjaj snimljen i objavljen ali bez ikakvog popratnog obavjestenja iz MUP-a. Pocinilac dogadjaja je na FACE TV u emisiji Red Action dao izjavu da niko ne sprijecava vozace da rade ako zele. U istoj emisiji neposredno nakon te izjave ista osoba je prikazana kako u drustvu zenske osobe vrijedja i pljuje Fehima Oruca. Volio bih znati da li u GRAS-u postoje ljudi kao Fehim Oruc, oni koji su spremni da se vrate izvrsavanju svojih radnih zadataka i da li su sprijeceni prijetnjama i zastrasivanjem od strane radnih kolega.

Hvala unaprijed
nosara

#15632 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

udrch wrote:
Ricken wrote:
Erzsebet wrote:Udrch je nadobudni efendijica koji je čitav život u SDA i dolazi ovdje isključivo da bi provocirao normalnu raju. Sasvim slučajno ga poznajem lično (nažalost), i znam vrlo dobro kako ispira mozak raji koja mu dolazi u džamije. Druže, tu priču u mektebu pričaj, možda ti tamo povjeruju, a onda je objavi na vakat . ba, siguran sam da imaš čitanost.
Udrch je totalno nebitan. Ono što piše nema logike.
šta ovdje nema logike? - spreman sam da pojasnim bilo koji dio, iako sam nekima već to pojasnio, čak mi se jedan i zahvalio za ovaj dio oko obustave tužbi..
evo neka Pedja demantuje bilo koji dio..

jel neće DF pokupiti većinu glasača NS-a (provjeri ovdje na forumu), jel se ne radi o Zakonu usvojenim na skupštini, a ne odluci vlade, jel tužbe nisu produkt smanjenja iz 2009. godine plata i toplih obroka, jel visina odštete jednog prosvjetnog radnika nije preko 8.000 KM, jel sudski troškovi nisu 1800 KM, jel ovim zakonom nije stavljena tačka na te tužbe, jel nije deficit iz prošle godine 120 miliona..
jel Pedja nije odgovorio Vječitom da ni sam nije podnio amandman kako uz ovaj zakon ne bi i poslanici sebi digli plate..
sve ovo možeš i sam provjeriti, nemam ti šta objašnjavati..
jedino na ovaj dio trebamo sačekati potvrdu 2014.
NS je završena priča prema mom mišljenju..
ja se smijem kladiti da osim možda jedan mandat u KS nigdje drugo neće preći cenzus..
Ti i ja smo u (hladnom) ratu od uvijek, nemamo ni slicne svjetonazore, politicki smo na dvije planete, ali moram rec da si odlicno obrazlozio manipulaciju kojom pedja pokusava da vrati dio vec izgubljenih potencijalnih glasaca...

Neoliberalni populizam je ko drvena pec, moze proc samo jednom... :D
nosara

#15633 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

Da li neko ima informaciju da li je ns ijednom u toku ove krize sa grasom predlozila, inicirala, zahtijevala od vlade kantona bezuslovno i na sve zakonski predvidjene nacine preuzimanje preduzeca koje je u vlasnistvu kantona...?

Mislim, stecaj je ok, ali to je proces koji traje, a pruzanje usluga se mora u uspostavit odmah...
Ricken

#15634 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

udrch wrote:
Ricken wrote:
Erzsebet wrote:Udrch je nadobudni efendijica koji je čitav život u SDA i dolazi ovdje isključivo da bi provocirao normalnu raju. Sasvim slučajno ga poznajem lično (nažalost), i znam vrlo dobro kako ispira mozak raji koja mu dolazi u džamije. Druže, tu priču u mektebu pričaj, možda ti tamo povjeruju, a onda je objavi na vakat . ba, siguran sam da imaš čitanost.
Udrch je totalno nebitan. Ono što piše nema logike.
šta ovdje nema logike? - spreman sam da pojasnim bilo koji dio, iako sam nekima već to pojasnio, čak mi se jedan i zahvalio za ovaj dio oko obustave tužbi..
evo neka Pedja demantuje bilo koji dio..

jel neće DF pokupiti većinu glasača NS-a (provjeri ovdje na forumu), jel se ne radi o Zakonu usvojenim na skupštini, a ne odluci vlade, jel tužbe nisu produkt smanjenja iz 2009. godine plata i toplih obroka, jel visina odštete jednog prosvjetnog radnika nije preko 8.000 KM, jel sudski troškovi nisu 1800 KM, jel ovim zakonom nije stavljena tačka na te tužbe, jel nije deficit iz prošle godine 120 miliona..
jel Pedja nije odgovorio Vječitom da ni sam nije podnio amandman kako uz ovaj zakon ne bi i poslanici sebi digli plate..
sve ovo možeš i sam provjeriti, nemam ti šta objašnjavati..
jedino na ovaj dio trebamo sačekati potvrdu 2014.
NS je završena priča prema mom mišljenju..
ja se smijem kladiti da osim možda jedan mandat u KS nigdje drugo neće preći cenzus..
Meni nema logike, da kad su odgovorni skontali da gube na sudu, nisu napravili sporazume sa tužiteljima. Nerazumjem o kakvi se uštedama priča, ako će Kanton obešteti ljude i uz to povečati plaće poslanicima koji nisu predmet sudskih sporova. Nerazumjem matematiku kako se povećanja primanja poslanicima uklapa u OKVIR UŠTEDA. Meni to stvarno nema logike.
privremeni

#15635 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by privremeni »

Meni nema logike, da kad su odgovorni skontali da gube na sudu, nisu napravili sporazume sa tužiteljima. Nerazumjem o kakvi se uštedama priča, ako će Kanton obešteti ljude i uz to povečati plaće poslanicima koji nisu predmet sudskih sporova. Nerazumjem matematiku kako se povećanja primanja poslanicima uklapa u OKVIR UŠTEDA. Meni to stvarno nema logike.
I meni nema logike. Predmet spora drzavnih sluzbenika i namjestenika je smanjenje plata suprotno kolektivnom ugovoru, a na osnovu Odluke Federalne Vlade i na zahtjev MMF da bi se dobila prva transa kredita. I sad sve maca pojela. Najprije ne znam da li je tadasnjim smanjenjem umanjena i poslanicka plata ili pausal. Sta bi sa parama iz tih usteda, gdje su usmjerene. Prica o tuzbama, pa znalo se kad je bilo smanjenje da je nezakonito, kamatama i slicnom (a sa druge strane da se ne isplacuju uopce plate) mozda moze proci kod naroda, ali cekam reakciju MMF-a, jel misle da su njih zaje...i?
udrch

#15636 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

Postao/la nosara
Ti i ja smo u (hladnom) ratu od uvijek, nemamo ni slicne svjetonazore, politicki smo na dvije planete, ali moram rec da si odlicno obrazlozio manipulaciju kojom pedja pokusava da vrati dio vec izgubljenih potencijalnih glasaca...

Neoliberalni populizam je ko drvena pec, moze proc samo jednom... :D
šta da kažem kolega, toliko si sve jasno rekao da nemam šta dodati..
i stoga moram reći da mi je važnije ovo što ti kažeš nego da je cijenjeni forumski auditorij uputio zahtjev kantonalnoj skupštini i da se ona danas jednoglasno složila sa mnom..
udrch

#15637 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

privremeni wrote:
I meni nema logike. Predmet spora drzavnih sluzbenika i namjestenika je smanjenje plata suprotno kolektivnom ugovoru, a na osnovu Odluke Federalne Vlade i na zahtjev MMF da bi se dobila prva transa kredita. I sad sve maca pojela. Najprije ne znam da li je tadasnjim smanjenjem umanjena i poslanicka plata ili pausal. Sta bi sa parama iz tih usteda, gdje su usmjerene. Prica o tuzbama, pa znalo se kad je bilo smanjenje da je nezakonito, kamatama i slicnom (a sa druge strane da se ne isplacuju uopce plate) mozda moze proci kod naroda, ali cekam reakciju MMF-a, jel misle da su njih zaje...i?
vidim ja da vi ne znate o čemu se ovje govori, ne sudim vam, čak ću vam slikovito to pokušati objasniti..
kao prvo ne radi se o federalnom nivou, već kantonalnom..
znači ovako:
2009. godine je nakon početka recesije primjećeno enormno smanjenje prihoda, pa su se u neka doba krenulo da poduzmu mjere da ne dođe do kolapsa kantona..
jedna od niza odluka je bila da se ide na smanjenje plaća svim budžetskim korisnicima za 10%, te smanjenje toplog obroka..sindikati i uposlenici su se složili sa tim..
plaće su recimo profesoru srednje škole (plata + topli obrok) sa 1300 smanjenje na 1100, otprilike..
smanjenje se odnosilo na sve i odmah je počela primjena dogovora..
međutim, država je takva kakva je, pa se moralo čekati da bio donešen kantonalni zakon da se donese federalni, jer se moraju usaglasiti..federalni zakon je donesen nekad valjda u vrijeme kad je pukla priča između SDA-SDP..u međuvremenu Sudstvo je skontalo da iskoristi situaciju i tužilo i naplatilo svoje pare, a i nastavljaju i dalje da utužuju..domino efektom krenule su tužbe i ostalih..kad su se uključila prosvjeta, zbog brojnosti situacija je eskalirala do tog nivoa da je situacija dalje ne izdrživa..
ova Vlada je prilikom preuzimanja dužnosti prvo rekla da mora taj problem riješiti..pripremila je zakon i usaglasila ga sa sindikatima..zakon je donešen u skupštini..tužbe obustavljene, budžetom će upravljanje preuzeti vlada od Suda..
račun za kanton je sljedeći: plate će djelimično biti povećane..profesorska plata će biti povećana sa 1100 za nekih 70 KM, otprilike..ovo povećanje se odnosi i za 2012. godinu koju će vlada isplatiti retroaktvino tokom 2013. godine..Vlada kaže da za ovo pare ima..i logično, jer su opet uštedjeli u odnosu na ovo stanje..čak se uštedjelo i kad uzmeš iznos plate 2009. godine..
računica je jasna, ali ako navijaš za drugi klub normalno je da ti se ne sviđa što je Željo opet u velikoj prednosti u ovom prvenstvu..i normalno, nastavićeš navijati za svoj manji klub :D
miki.ba

#15638 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by miki.ba »

udrch wrote:
privremeni wrote:
vidim ja da vi ne znate o čemu se ovje govori, ne sudim vam, čak ću vam slikovito to pokušati objasniti..
znači ovako:
2009. godine je nakon početka recesije primjećeno enormno smanjenje prihoda, pa su se u neka doba krenulo da poduzmu mjere da ne dođe do kolapsa kantona..
jedna od niza odluka je bila da se ide na smanjenje plaća svim budžetskim korisnicima za 10%, te smanjenje toplog obroka..sindikati i uposlenici su se složili sa tim..
plaće su recimo profesoru srednje škole (plata + topli obrok) sa 1300 smanjenje na 1100, otprilike..
međutim, država je takva kakva je, pa se moralo čekati da bio donešen kantonalni zakon da se donese federalni, jer se moraju usaglasiti..federalni zakon je donesen nekad valjda u vrijeme kad je pukla priča između SDA-SDP..u međuvremenu Sudstvo je skontalo da iskoristi situaciju i tužilo i naplatilo svoje pare, a i nastavljaju i dalje da utužuju..domino efektom krenule su tužbe i ostalih..kad su se uključila prosvjeta, zbog brojnosti situacija je eskalirala do tog nivoa da je situacija dalje ne izdrživa..
ova Vlada je prilikom preuzimanja dužnosti prvo rekla da mora taj problem riješiti..pripremila je zakon i usaglasila ga sa sindikatima..zakon je donešen u skupštini..tužbe obustavljene, budžetom će upravljanje preuzeti vlada od Suda..
račun za kanton je sljedeći: plate će djelimično biti povećane..profesorska plata će biti povećana sa 1100 za nekih 70 KM, otprilike..ovo povećanje se odnosi i za 2012. godinu koju će vlada isplatiti retroaktvino tokom 2013. godine..Vlada kaže da za ovo pare ima..i logično, jer su opet uštedjeli u odnosu na ovo stanje..čak se uštedjelo i kad uzmeš iznos plate 2009. godine..
računica je jasna, ali ako navijaš za drugi klub normalno je da ti se ne sviđa što je Željo opet u velikoj prednosti u ovom prvenstvu..i normalno, nastavićeš navijati za svoj manji klub :D
MMF/UEFA sve zna, jel ušteda il nije, ko je veci ko je manji... :D
nosara

#15639 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

udrch wrote: računica je jasna, ali ako navijaš za drugi klub normalno je da ti se ne sviđa što je Željo opet u velikoj prednosti u ovom prvenstvu..i normalno, nastavićeš navijati za svoj manji klub :D
:D
udrch

#15640 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

nosara wrote:
udrch wrote: računica je jasna, ali ako navijaš za drugi klub normalno je da ti se ne sviđa što je Željo opet u velikoj prednosti u ovom prvenstvu..i normalno, nastavićeš navijati za svoj manji klub :D
:D
kolega da nije previše..ako se slažemo i po ovom pitanju bojim se da ne dođe ponovo de rebrendinga u sarajevo-x...
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#15641 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Sve ono što zuhric albin and rest off ns with sda-company upropaste tokom vremena , vi svojim djelovanjem popravite.
Ne obazirite se na komentare svih onih koji su sve o sebi (svojima) rekli ili nemaju (nažalost) poziciju da bilo šta kažu.
Peđa po ko zna koji put - bravo vi ste glas Naše Stranke , one prave iskonske za čije ciljeve se itekako vrijedi boriti.
Pozdrav :thumbup:

ps. libero.... :-D :thumbup:
udrch

#15642 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

Pedja nema ništa da kaže na ovoj skupštini..samo šuti..
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#15643 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

Radeljaš izdominiro sjednicu, Backović potvrdio da je ljankase s dna kace, Djape ostao bez municije
VjecitiStudent

#15644 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

udrch wrote: vidim ja da vi ne znate o čemu se ovje govori, ne sudim vam, čak ću vam slikovito to pokušati objasniti..
znači ovako:
Sve lijepo i tačno, no jedan, jedini dodatni red u zakonu je bio dovoljan da se plate kantonalnih političara ostave na istom nivou.
Zašto uvijek izostavljaš tu 'sitnicu'?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#15645 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

Valja branit partiju :D

ps

sad će Kata name iz Fazlijine olimpijske puške :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#15646 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

JoseMujica wrote:Valja branit partiju :D

ps

sad će Kata name iz Fazlijine olimpijske puške :lol:
:lol: :lol: :lol:
udrch

#15647 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

Sve lijepo i tačno, no jedan, jedini dodatni red u zakonu je bio dovoljan da se plate kantonalnih političara ostave na istom nivou.
nemoj tako brate..svaki put sam to naveo, sad nisam, jer sam se htio ograničiti na ovaj dio : "da li se zakonom uštedio novac ili nije"

ali mislim da ta priča čak nije ni bila u ingerencijama ove skupštine..ako je na federalnom nivou određena osnovica, mislim da ovi nisu imali ili izbora ili hrabrosti..
VjecitiStudent

#15648 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

udrch wrote:
nemoj tako brate..svaki put sam to naveo, sad nisam, jer sam se htio ograničiti na ovaj dio : "da li se zakonom uštedio novac ili nije"

ali mislim da ta priča čak nije ni bila u ingerencijama ove skupštine..ako je na federalnom nivou određena osnovica, mislim da ovi nisu imali ili izbora ili hrabrosti..
Naprotiv, uvijek tu "sitnicu" izostavljaš.
A ko bi im to zamjerio da su ostavili plate na istom nivou?
Neko bi se usudio žaliti Ustavnom sudu FBiH?
Ricken

#15649 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

udrch wrote:
privremeni wrote:
znači ovako:
SDA možda možeš uspoređivati jedino sa Lišticom. Klubovi tipa Željo su ipak čista tradacija i neka viša filozofija.

Što se tiče matematike, ne ide ti nikako. Ali hvala na trudu. Suviše sam off zbog Zoline povrede da bi se oko ovoga priknado. Šta ćeš jadni zastupnici su morali sebi povečati platu da bi sve bilo u skladu sa zakonom. To isto što su državni parlamentarci prije nekoliko godina pravdali povećanje plaća kao ustavnom kategorijom. Šta ćeš rodilo se ninat se mora, teško je danas biti političar.
udrch

#15650 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

jebiga, bar sam pokušao..štaš..
Locked