Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
skafiskafsnjak

#15626 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Postaci , da nam dragi Allah olaksa danasnj post! Amin !
Tyke

#15627 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Tyke »

Amin. Ugodan dan neka nam On podari i sacuva nas od iskusenja.
Butmiran

#15628 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Butmiran »

.
Rockefeller

#15629 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rockefeller »

Tyke wrote:Amin. Ugodan dan neka nam On podari i sacuva nas od iskusenja.
Ljepše rečeno je da nas sačuva od loših iskušenja a dobra neka dadne.
skupljac_zeljeza

#15630 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skupljac_zeljeza »

Šta ne kvari post?

- Kupanje i rashlađivanje, samo treba voditi računa da mu voda ne ode u grlo i da je ne proguta.
- Ispiranje usta i nosa, kao i pranje zuba četkicom ili misvakom. Ebu Hanife upozorava da će postač koji izapire usta i nos pokvariti post ako mu i nehotično voda ode niz grlo. Zato treba biti obazriv prilikom kupanja, izapiranja usta i nosa i pranja zuba.
- Puštanje krvi. Isto se odnosi i na davanje krvi za laboratorijske analize i slično.
- Primanje injekcije, bilo da se daje pod kožu ili venu, jer ne ulazi u unutrašnjost postača na prirodan način.
- Vađenje zuba, s tim što mora strogo voditi računa da mu krv ili nešto drugo ne ode u grlo. Takođe, primanje injekcije prilikom vađenja zuba neće pokvariti post, budući da injekcija nije hranljiva i nije ušla prirodnim načinom kako ide hrana.
- Poljubac, ali pod uvjetom da ne izazove ejakulaciju ili spolni odnos. U hanefijskoj pravnoj školi poljubac je mekruh samo ako izazove strast, ali je, svakako, preporučljivo za vrijeme posta kloniti se toga. Isto je i sa dodirivanjem ruke i zagrljajem.
- Podvlačenje surme i upotreba kapi za oči, uši i slično, pa čak kada bi okus toga osjetio postač i u grlu, jer tim načinom ne koristi prirodni način uzimanja hrane.
- Džunupluk. Naime, dozvoljeno je postaču da zaposti dok je džunub i da se okupa nakon pojave zore.
- Ako ženi prestane hajz i nifas, ona će zapostiti, pa makar se i ne stigla okupati prije zore i to joj neće anulirati post.
- Korištenje inhalatora, spreja za lakše disanje oboljelim od astme.

prof dr Šefik Kurdić
Tyke

#15631 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Tyke »

Rockefeller wrote:
Dobro, trebam li i ja ispravljati tvoju gramatiku sad? :P

Ipak je nijet najbitniji, a retoricki stil je uvijek bio razlicit i specifican za neku osobu, mjesto, narod...
Rockefeller

#15632 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rockefeller »

Tyke wrote:
Rockefeller wrote:
Dobro, trebam li i ja ispravljati tvoju gramatiku sad? :P

Ipak je nijet najbitniji, a retoricki stil je uvijek bio razlicit i specifican za neku osobu, mjesto, narod...
Izvini :mrgreen:
m_l

#15633 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

vazi wrote:
jao_situacije wrote:kako ide postači/ce, ima li umora meni nekako nizak pritisak danas :mrgreen:
Kod mene Boze podrzi :)
Jednom rijecju - ljepota, Bogu hvala! :)
Eh, ja sam tokom dana, znaci, dok postim :thumbup: elhamdulillah, al' cim iftarim nije mi bas dobro :mrgreen: , ocito moram nesto mijenjati, ne kolicinu, jer koliko god pojedem - ubijem se. :-)

"A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na pravom putu."
Melanholik

#15634 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Melanholik »

Ciprol wrote:Imal' kolega studenata ovdje, ono ispiti, post?

A što se tiče muzike, inače ne slušam, a uz dodatno forsiranje Kur'ana tokom ovog mjeseca, mislim da bi mi bila muka da naiđe kakva muzika :mrgreen:
ispolagala sve prije ramazana, da se ne sikiram. :stolica1: :D

prošle godine, prije i poslije sehura idealno vrijeme za učenje :thumbup: ako imaš ostatak dana za spavanje. :D
vazi

#15635 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

m_l wrote:
vazi wrote:
jao_situacije wrote:kako ide postači/ce, ima li umora meni nekako nizak pritisak danas :mrgreen:
Kod mene Boze podrzi :)
Jednom rijecju - ljepota, Bogu hvala! :)
Eh, ja sam tokom dana, znaci, dok postim :thumbup: elhamdulillah, al' cim iftarim nije mi bas dobro :mrgreen: , ocito moram nesto mijenjati, ne kolicinu, jer koliko god pojedem - ubijem se. :-)

"A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na pravom putu."
:kiss:
Ne znam kakav ti je redosljed prilikom iftara, pretpostavljam isti kod sviju nas - ja prvo 1 hurmu, zalijem limunadom zatim pojedem supu, zapalim jednu, popijem casu vode i klanjam aksam. Onda polako zapalim jos jednu i razvucem veceru, mrvicu slanog pa malo slatkog, hocu reci ne najedem se do pred spavanje ...
skafiskafsnjak

#15636 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Dragi postaci, da nam Allah dragi olaksa i uputi nas na pravi put !

Amin !
Svakodobro!

#15637 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Svakodobro! »

skafiskafsnjak wrote:Dragi postaci, da nam Allah dragi olaksa i uputi nas na pravi put !

Amin !
Amin lahijaRabbi :)
MasAllahkako je blag ovaj Ramazan, jedan od "najdužih" po trajanju posta a tako smo NAGRAĐENI vremenom. Pa zar neko još može da sumnja u milost Njegovu.

"...pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! " Ar Rahman 54.

p.s. molim Gospodara da mi oprosti ali danas sam se tako lijepo našalio i puna srca zahvalio Mu što je bar malo "odgodio" makar u Ramazanu, razne šorceve,oskudno odijevanje kud god se okrenemo, pa su takvi/e na aparatima Ramazanskim :D
ozdrlje_donje

#15638 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ozdrlje_donje »

Iz teretane pola sata pred pocetak posta, sehurio nesto malo, vise vode pio. Malo odmorio, sad pod tus pa na sabah aBd:) To je vikend procedura, radnim danom je naravno drugacije, na zalost nemam vremena za ovo sve..
m_l

#15639 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

vazi wrote: Ne znam kakav ti je redosljed prilikom iftara, pretpostavljam isti kod sviju nas - ja prvo 1 hurmu, zalijem limunadom zatim pojedem supu, zapalim jednu, popijem casu vode i klanjam aksam. Onda polako zapalim jos jednu i razvucem veceru, mrvicu slanog pa malo slatkog, hocu reci ne najedem se do pred spavanje ...

Sve pet, osim jedne stvari :mrgreen: , ima na forumu jedna jako lijepa tema, ljudi se druze, i tako... :-D

Al' razumijem, cejf je cejf. :kiss:
m_l

#15640 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Nekoliko hadisa za podsjecanje:

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao:
"Ko bude slijedio put koji vodi ka nauci, Allah će mu olakšati put do Dženneta."
"Svako dobro djelo je sadaka, a ko upućuje na dobro kao da ga i čini."
"Sadaka gasi grijehe kao što voda gasi vatru."
"Ko od vas vidi ružno djelo, neka ga ukloni rukom, a ako ne može, onda jezikom, a ako i to ne mogne neka ga srcem osudi, a to je znak najslabijeg imana."
"Doista će Allah na Sudnjem danu kazati: "Gdje su oni koji su se voljeli u Moje ime, danas ću ih staviti u Svoj hlad, a drugog hlada, osim Mog hlada, nema."
"Neće muslimana zadesiti nevolja, tegoba, briga, tuga, neugodnost, pa čak ni trn da ga ubode, a da mu Allah zbog toga neće izbrisati neke grijehe."
"Ko pomogne onom koji je bankrotirao, Allah će pomoći (olakšati) njemu na dunjaluku i na ahiretu."
"Ko sakrije mahanu Allahovog roba na dunjaluku, Allah će sakriti njegovu na ahiretu."
"Ko iftari postaca ima nagradu kao postac, s tim što se njemu ne umanji ništa od nagrade."
''Vidio sam covjeka kako uživa u Džennetu zbog grane koju je sklonio sa puta, a uznemiravala je ljude."
"Ko donese na mene salavat, Allah na njega donese deset."
"Držite se iskrenosti, jer doista iskrenost vodi u dobročinstvo, a dobročinstvo vodi u Džennet."
skupljac_zeljeza

#15641 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skupljac_zeljeza »

Jesmo li na granici između rahmeta i magfireta? :-D

Milost Svoju, Uzvišeni je podijelio na stotinu dijelova. Samo je jedan dio spustio na Dunjaluk. Iz tog jednog dijela milosti Božije, sva je samilost i pažnja među stvorenjima Njegovim. Ostale dijelove milosti Svoje, On je Uzvišeni ostavio za Ahiret.
Diwan

#15642 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Diwan »

šta sve čovjek neće pročitati ...

naletih u Preporodu članak, taze, pa gdje između ostalog piše:
Jasno je šta je sunnet! Sunnet je klanjati dok imam ne završi! Stavovi učenjaka su jasni. Većina učenjaka je za teravih namaz od 20 rekata – zašto onda toliko insistirati na 8 rekata? Zašto remetiti sklad – tu divnu novotariju – koju je utemeljio Omer r. a.? Sklad je braćo sunnet!
Omer uveo ono što Poslanik a.s. nije uspostavio. Eto nam vjere
Ciprol

#15643 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ciprol »

Diwan wrote:šta sve čovjek neće pročitati ...

Jasno je šta je sunnet! Sunnet je klanjati dok imam ne završi! Stavovi učenjaka su jasni. Većina učenjaka je za teravih namaz od 20 rekata – zašto onda toliko insistirati na 8 rekata? Zašto remetiti sklad – tu divnu novotariju – koju je utemeljio Omer r. a.? Sklad je braćo sunnet!

Prosvijetli nas.
Diwan

#15644 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Diwan »

iz istog teksta
Ako pogledamo povijest teravih namaza, vidimo da je Poslanik a. s., svega tri noći klanjao teravih namaz u džematu, odustavši od te prakse, kako ne bi bila učinjena strogom obavezom muslimanima, prema kojima je Poslanik a. s. gajio neizmjernu ljubav i milost.
Kako je onda i na koji način uopšte postala 'sunet', kada to nikada nije bila. O čemu mi pričamo!?

Zar može biti sunet lakrdija od klanjanja koja se dešava na teravih namazu, počev od samog imama i njegovog vođenja teravije, koje se svelo na gimnasticiranje i da se što brže prouči ajet, pa do samog okruženja prisutnih gdje se slobodno može reći da je kao na pijaci.

Ima li to veze sa Poslanikom a.s. ,normalitetom, vjerom, skladom itd.
Diwan

#15645 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Diwan »

Ciprol wrote:

Prosvijetli nas.
Prosvječujem, ali pregorila sijalica, tako da prvo treba sijalicu zamjeniti
kritichar

#15646 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

stigao je i ovdje :mrgreen:
Ciprol

#15647 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ciprol »

Diwan wrote:

iz istog teksta
Ako pogledamo povijest teravih namaza, vidimo da je Poslanik a. s., svega tri noći klanjao teravih namaz u džematu, odustavši od te prakse, kako ne bi bila učinjena strogom obavezom muslimanima, prema kojima je Poslanik a. s. gajio neizmjernu ljubav i milost.
Kako je onda i na koji način uopšte postala 'sunet', kada to nikada nije bila. O čemu mi pričamo!?

Zar može biti sunet lakrdija od klanjanja koja se dešava na teravih namazu, počev od samog imama i njegovog vođenja teravije, koje se svelo na gimnasticiranje i da se što brže prouči ajet, pa do samog okruženja prisutnih gdje se slobodno može reći da je kao na pijaci.

Ima li to veze sa Poslanikom a.s. ,normalitetom, vjerom, skladom itd.

Ma ja, uzmi šta ti odgovara iz teksta, a ostatak odbaci. Koji je slijedeći ashab da ćeš ga napasti? I koji poslije toga? I onda kad ih sve napadneš, popljuješ, kažeš kako njihovi postupci nisu islam, šta će biti slijedeći korak, reći nam da nam naša vjera ne valja, pa nam lijepo objasniti kako je u Iranu pravi islam, kako mi ostali nemamo pojma, jel' to?
Ciprol

#15648 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ciprol »

kritichar wrote:stigao je i ovdje :mrgreen:
Nažalost.
MOSALJOZE

#15649 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Manite se teških tema,imate PM imate opciju za novu temu.
Tyke

#15650 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Tyke »

ozdrlje_donje wrote:Iz teretane pola sata pred pocetak posta, sehurio nesto malo, vise vode pio. Malo odmorio, sad pod tus pa na sabah aBd:) To je vikend procedura, radnim danom je naravno drugacije, na zalost nemam vremena za ovo sve..
Ja se maloprije vratio iz teretane, sad se primirio u sobi, necu izaci iz kuce do iftara. Uzicko vec svira u stomaku, opravdano nakon treninga, ali lijepa melodija. :D
Locked