Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#15626 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

insomnia78 wrote:
moonca wrote: :-) ah ... ko ce objasnjavati - :roll: - sve zavisi od radnika - dodjes li mahmuran na posao- nece te odmah otjerati - pokusat ce pomoci - cak i pitati te sta se desava itd...
Zeno bozija. Ilegalci nemaju ista prava ko legalni radnici. Sta mogu, zaliti se sindikatu? Kakav mahmurlu na poslu kakve picke materine?

:lol: :facepalm:

.sta ce se zaliti -kad mu je dobro -- jesi ti svoj .. :lol:
insomnia78

#15627 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

E cuj dobro mu. :lol:
pustopoljina

#15628 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Bodkin wrote:
konjislav wrote: Da se odmah razumijemo, ja kada kažem US, ne mislim na USA, nego na nekoliko gradova u par država (Bay area, LA area i San Diego area u Kaliforniji, Honolulu na Havajima, Portland area u Oregonu, te Dallas area u Texasu). To je za mene Amerika.
Nisam ja lično bio u US, ali imam brata, rodbine i prijatelja tamo. Tamo su ljudi puno srčaniji i nisu hladni kao njemci. Puno im je bolja klima od Njemačke. Posla ima više i meni više odgovara zbog posla i poduzetništva. Njihova kultura mi je mnogo bliža i poznatija i njihov jezik lakši i i puno ga bolje znam.
Meni više odgovara njihov ritam, work hard - play hard, barem za sad, dok sam mlad. Kasnije ako se šta promijeni, uvijek se može vratiti u Njemačku.
Ma u pravu si 100%. Pusti ove kontrase sto bi te sad ubijedjivali u suprotno. Topliji su u otvoreniji prema strancima x puta. Njemacka ima druge prednosti tipa humanija drzava, vise godisnjeg i tako
Prije ovog foruma, bila sam na serbiancafeu...
Bio je tamo jedan simo/srbo peuljanac..
Zaljubljen u peulje.
U americi.
Na poslu su mu rekli da se treba vise smijati/ smjeskati.
Pisao je traktate o tome.
Onda je izgubio taj posao.
I o tome je pisao.
Onda je kosovo proglasilo neovisnost, a ja zaradila ban...nisam ga zaradila, poklonili su mi ga. :lol:
Ali ostalo mi je u sjecanju kako je opisivao ameriku i vec tada nisam imala ni najmanju zelju ici tamo.
S druge strane, poznanica je otisla kao au pair...da bi zavrsila tamo dobar faks i dobila dobar posao...ne vidim je cesto...dva puta u dvadeset godina, ali ti je jasno bilo da je sretna kad je pogledas.
Mislim da postoje generacije koje tamo jednostavno ne mogu biti sretne, jer amerika nije bila njihov izbor.
Rodjak mi je tamo otisao odavde iz programa "opremi i obuci", ako se dobro sjecam...i osim jednog bolnog raskida, tamo je sretan.
Ako ti je amerika zelja i izbor...iz tih primjera- mogao bi tamo biti sretan covjek.
Moj dajdza ce se vratiti definitivno, sad je vec odlucio i djeca su po svim kriterijima odrasla....ali on spada u one koji nisu mogli ostati u njemackoj...
moonca

#15629 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

insomnia78 wrote:Mislis da onaj ko radi na crno u Fr ima pravo na pet sedmica godisnjeg, na slobodne dane i ostalo?

ima pravo -- i te kako - ode .... eto vrati se nakog godinu dana, i ti ga ljubis ko' brata... sto se vratio.. :lol:
insomnia78

#15630 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Reci droga NE
HAVANA

#15631 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

moonca wrote:
insomnia78 wrote:
moonca wrote:
Po cemu - pojma nemas kako se radnici ovdje tretiraju- :lol: .. mogu traziti sta hoce - i dobiju -samo ako se drze pravila- ja ne pisem kako vasi radnici u FR imaju tretmane - jer nisam zivjela u fr a i ti ne pises ... sta si zapeo za robove -- smijuean si ... :lol:
Cekaj. Hoces reci da se ilegalni useljenici drze pravila?
..sta te briga za ilegalce - nisu oni problem - oh ... o cemu ti..da, drze se pravila ... :-D
Pa jebem mu mater i oni su ljudi,cuj sta te briga za ilegalce. :-) Vako sam se s jednom nasom iz afrike raspravljo,normala sto joj crna kako je ona zove radi 12 sati u kuci a na ledjima beba u onoj krpi,i spava tu da je na ruku i u po noci ako treba.Sta je kaze,to je normalno,da vidis gdje oni zive...Ovo je banja...I pazi,kaze ja je ne tucem! Drugi ih i istuku... Oj matero. :-) Mozda si pogresno srocila recenicu ali ruzno zvuci,bas...
moonca

#15632 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

.pustopoljina -- ako se iko zali na Ameriku - ne na zivot i $ .. to su ---s-r-b-i.. :lol:

oh, koji oni zivot imaju - vole bre $ mrze US - nema ima vece kazne... :lol:
insomnia78

#15633 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Rekoh ja robovlasnica. Jebo meksikance
insomnia78

#15634 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Bas me zanima sta bude kada se ilegalac ozbiljnije povrjedi na poslu ili se razboli?
moonca

#15635 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

HAVANA wrote: Pa jebem mu mater i oni su ljudi,cuj sta te briga za ilegalce. :-) Vako sam se s jednom nasom iz afrike raspravljo,normala sto joj crna kako je ona zove radi 12 sati u kuci a na ledjima beba u onoj krpi,i spava tu da je na ruku i u po noci ako treba.Sta je kaze,to je normalno,da vidis gdje oni zive...Ovo je banja...I pazi,kaze ja je ne tucem! Drugi ih i istuku... Oj matero. :-) Mozda si pogresno srocila recenicu ali ruzno zvuci,bas...
procitaj opet kako je napisano- nije negativno -- on se svezao ilegalaca kao da hodaju u lancima -- nema razlike shvati..

..to sto neko radi 12 sati -
ona boravi u kuci mozda 12 sati - vjeruj ne radi -- i oni su clanovi familije -tako se tretiraju -kako sam ja vidjela licno ..moguce da ima 'ludih mama , ne sumnjam 'da su zahtjevne...
Last edited by moonca on 18/05/2019 17:38, edited 1 time in total.
pustopoljina

#15637 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

moonca wrote:.pustopoljina -- ako se iko zali na Ameriku - ne na zivot i $ .. to su ---s-r-b-i.. :lol:

oh, koji oni zivot imaju - vole bre $ mrze US - nema ima vece kazne... :lol:
Pa razumijem ja to...da nije bilo amerike, sve bi bilo kako su i zamislili.
moonca

#15638 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

insomnia78 wrote::lol:
idi kuvaj pardon kuhvaj :kiss:
insomnia78

#15639 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Cuj nema razlike. Na zapadu su gazde humane samo izbstraha od sankcija. Ljudi su svugdje isti. Ako se vec odluce na ilegalne radnike znaci da ih boli kurac za sankcije tako da i “humanost” nestane
moonca

#15640 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

insomnia78 wrote:Cuj nema razlike. Na zapadu su gazde humane samo izbstraha od sankcija. Ljudi su svugdje isti. Ako se vec odluce na ilegalne radnike znaci da ih boli kurac za sankcije tako da i “humanost” nestane
hm .. ne da mi se pisati - cekaj da ode -azdaja . sve ce biti ok.. :)

kakve sankcije - pa kako ce on naparviti pare ako slostavlja radnike - ko ce mu raditi - ne slusaj izgubljene clanove -sta pisu.. :wink:
insomnia78

#15641 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

I u EU firme gledaju da te iskoriste do zakonskog maksimuma i ako te ikako mogu jebati oni ce te i jebati. Kolega na povratku s posla im’o nesrecu sa motorom i ovdje ako si im’o nesrecu na putu do posla ili na povratku sa istog se drugacije racuna. Sve oko osiguranja, troskova lijecenja ukljucen je i poslodavac. Pa da vidis kako su mu racunali vrijeme, trazili vjestake i slicno zato sto je u 17:05 provuko karticu a u 17:45 imo nesrecu. Jedva se to sve uklopilo u vremensku liniju. Kisa, tusiranje, presvlacenje...Mislis da vi se neko zajebavo sa ilegalcima da mu placa bolnicu i slicno. Hajte molim vas
insomnia78

#15642 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

moonca wrote:
insomnia78 wrote:Cuj nema razlike. Na zapadu su gazde humane samo izbstraha od sankcija. Ljudi su svugdje isti. Ako se vec odluce na ilegalne radnike znaci da ih boli kurac za sankcije tako da i “humanost” nestane

kakve sankcije - pa kako ce on naparviti pare ako slostavlja radnike - ko ce mu raditi - ne slusaj izgubljene clanove -sta pisu.. :wink:
Pa peraca tanjira, švalja, šišača ograde i perača guzice uvijek ima. Čuj ko će raditi
insomnia78

#15643 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

insomnia78 wrote:
moonca wrote:

Pa peraca tanjira, švalja, šišača ograde i perača guzice uvijek ima. Čuj ko će raditi
Kakve sankcije? Pa takve sto ce ga drzava pojesti zbog ilegalaca, sto ce mu se u Fr sindikati navaliti na kosti zbog nepostovanja ugovora, sto ce sudovi dosuditi u korist radnika...
moonca

#15644 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

insomnia78 wrote:I u EU firme gledaju da te iskoriste do zakonskog maksimuma i ako te ikako mogu jebati oni ce te i jebati. Kolega na povratku s posla im’o nesrecu sa motorom i ovdje ako si im’o nesrecu na putu do posla ili na povratku sa istog se drugacije racuna. Sve oko osiguranja, troskova lijecenja ukljucen je i poslodavac. Pa da vidis kako su mu racunali vrijeme, trazili vjestake i slicno zato sto je u 17:05 provuko karticu a u 17:45 imo nesrecu. Jedva se to sve uklopilo u vremensku liniju. Kisa, tusiranje, presvlacenje...Mislis da vi se neko zajebavo sa ilegalcima da mu placa bolnicu i slicno. Hajte molim vas
hm ... ako se ilegalac povrijedi i ode u hitnu - tretiraju ga i ne pitaju ko je i sta je ... ako ne moze da plati a nikada se odmah ne placa posjeta hitnoj - trosak ide na 'donatorski racun.. e, to se ne svidja Amerikancima- pojedinim, jer misle da je to placeno njihovim novcem u tome je sva mrznja...
moonca

#15645 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

insomnia78 wrote: Pa peraca tanjira, švalja, šišača ograde i perača guzice uvijek ima. Čuj ko će raditi
Kakve sankcije? Pa takve sto ce ga drzava pojesti zbog ilegalaca, sto ce mu se u Fr sindikati navaliti na kosti zbog nepostovanja ugovora, sto ce sudovi dosuditi u korist radnika...
[/quote]

:roll:
idem da jedem

:lol:
HAVANA

#15646 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

moonca wrote:
HAVANA wrote: Pa jebem mu mater i oni su ljudi,cuj sta te briga za ilegalce. :-) Vako sam se s jednom nasom iz afrike raspravljo,normala sto joj crna kako je ona zove radi 12 sati u kuci a na ledjima beba u onoj krpi,i spava tu da je na ruku i u po noci ako treba.Sta je kaze,to je normalno,da vidis gdje oni zive...Ovo je banja...I pazi,kaze ja je ne tucem! Drugi ih i istuku... Oj matero. :-) Mozda si pogresno srocila recenicu ali ruzno zvuci,bas...
procitaj opet kako je napisano- nije negativno -- on se svezao ilegalaca kao da hodaju u lancima -- nema razlike shvati..

..to sto neko radi 12 sati -
ona boravi u kuci mozda 12 sati - vjeruj ne radi -- i oni su clanovi familije -tako se tretiraju -kako sam ja vidjela licno ..moguce da ima 'ludih mama , ne sumnjam 'da su zahtjevne...
Jebo bi joj ja mater,al svojoj zeni, :-) da je tako tretira kako tamo tretiraju te jadne ljude.Bio mi je stari tamo 6 mjeseci i gledao sve to.Bijeli pa kontaju da su boga za muda povukli i ober pametni.Al u qrcu,moze im se. :-) Ljudi znaju biti najveca govna,a najbolje se vidi u takvim situacijama ili ratu...
pustopoljina

#15647 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

To sam cula vec vise puta da se bijelci iz europe lako naviknu da su visa sorta u africi :roll:
insomnia78

#15648 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa na dobro se lako naviknuti :D
pustopoljina

#15649 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

insomnia78 wrote:Pa na dobro se lako naviknuti :D
Ja bih pospremila kucu da se ne sramotim kad ona dodje cistiti :lol:
Last edited by pustopoljina on 18/05/2019 18:09, edited 1 time in total.
Post Reply