Sirija vol. 2

Locked
sarajevoxxxx

#15626 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

bvcx wrote:
haha kakva relativizacija :lol:

Koliko je ono trajala bitka za Raqqu prije nego što je pala pod ISILovce????

Evo ja ću ti reći za Mosul. Od 4. - 10. juna znači 6 dana prije nego što su ga osvojili ISIL.

A šta bi sa Raqqom? Koliko je dana trajala bitka za Raqqu?

I nemoj mi priče "stotine poginulih", znamo mi da znaš "tačne brojke" pa nam reci koliko je poginulih u bitki protiv ISIL-a prije nego što su se oni ušetali u grad. Da, da, dobro si pročitao u-š-e-t-a-l-i u grad. Raqqu je držala Al Nusra koja se povukla u Tabqu i mirno prepustila grad ISIL-u. A gdje je bila FSA? Pa držali opsadu oko baze Divizije 17 i nisu prstom mrdnuli dok su ovi ulazili u grad. I koliko se Divizija 17 držala možemo reći da je duže SAA se održala na prostoru grada Raqqe nego FSA koja je trajala koliko i prdež. Ne znam šta su mislili, da su možda bolji od Nusre? Pošto su jedni druge kidnapovali, dok nije ISIL uletio i zaveo shariju pa su počeli ostajati i bez glava. Evo izvoli, dokaži da nije tako bilo.
Mosul od 4 miliona stanovnika je zauzelo 1000 ljudi bez ispaljenog metka. Komandant Nusre je pogubljen u Raqqi. Samo u jednom napadu Isila je poginulo oko 50 boraca Ahrar Šama u centru Raqqe koja nikada nije u potpunosti bila pod kontrolom niti opozicije niti Ahrar Šama. Od početka je Isil bio prisutan u Raqqi i opet je sto puta više ljudi poginulo u odbrani ono nekoliko kvartova Raqqe nego drugog po veličini iračko grada kojeg je "branilo" hiljade do zuba naoružanih iračkih vojnika.
Grean

#15627 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

DaysleepeR wrote:mogu li ja primijeniti analogiju ove raje koja podržava opoziciju pa primijetiti da na ovim slikama izbjeglica na turskoj granici ima jako veliki broj vojno sposobnih muškaraca, pa opet primijeniti retoriku raje koja podržava opoziciju i reći "ko se bori za ovu FSA uopšte?"
Ne znam kakav je to argument. Koliko je nasih vojno sposobnih napustilo zemlju kad su njihovi gradovi pali u ruke neprijatelja? A bilo je i onih koji su bjezali sa slobodne teritorije iako nisu bili izbjeglice u svojoj zemlji.

Kad slusas pobornike diktature dobijes utisak kao da svi Sirijsci jedva cekaju da budu oslobodjeni od strane Asada, sto nema nikakve veze sa istinom a znaju to i oni, ali jednostavno ne mogu izaci is te mantre kako je u stvari Sirijscima bilo dobro a da to ni sami nisu znali, kako se oni nisu ni pobunili vec je sve fabrikacija Turske, USA i njenih saveznika, kako je Asad arapski patriota i nije ni malo sektaski nastrojen iako iskljucivo saradjuje sa Hezbollahom, Iranom, ratuje protiv Sadama u Iraku da bi pomogao siitima (legitimno jer je u pitanju jedan drugi diktator samo sa druge strane) a vodi zemlju koja ima 72% sunita. I da, svi ti suniti u tome nisu vidjeli sektasku politiku, svi oni su podrzavali prosiitsku politiku svoje zemlje.

Uz samo malo zdrave logike umjesto ostrascene pristrasnosti moze se shvatiti kolika je to suplja.
solar7

#15628 Re: Sirija vol. 2

Post by solar7 »

Kikibombona wrote:Veoma dobar dokumentarac o umjesanosti Iranske revolucionarne garde u rat u Siriji

Dobar i oslikava stvarno stanje :Iranci su tu kao sto sam skoro i rekao vrlo organizaovano i znaju konacni cilj,a rusi s druge strane isto tako uz opet svoj cilj.asad bi i guzce dao samo da e spasi a narod-sunije koje zive pod njegovom vlascu ni svjesne nisu da su prodane.
solar7

#15629 Re: Sirija vol. 2

Post by solar7 »

bole1st wrote:
Maystor wrote:Na tviteru dosta informacija o planiranju operacije Raka. Navodno, operaciju će voditi Tigar, a iz Rusije dolaze do sad neviđena oružja. Krenulo bi se od grada Itrijeh.
Ne vjerujem da SAA ima toliko snage da krene na Raku prije nego rjeshi Alepo. Meni je logicnije Alepo, potom Idlib, pa tek onda Raka, znaci tek na ljeto.

SAA nema snage da se bori protiv sviju, zato su sa Kurdima u savezu i priznace im autonomiju. Bitke treba birati pametno.
kakva saa,takva vise ne postoji jer tu su iranci i afganci
sunceKOtepsija

#15630 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

Oj Ritansko ravno poljce,
Što pozoba Ahrarovce,
Od tisuću i pedeset,
Vratilo se samo deset,
Od tih deset kraj Bajtuna,
Dočekala nasa bojna,
A tih deset muku muče,
I po njima šarac tuče.
solar7

#15631 Re: Sirija vol. 2

Post by solar7 »

sunceKOtepsija wrote:Oj Ritansko ravno poljce,
Što pozoba Ahrarovce,
Od tisuću i pedeset,
Vratilo se samo deset,
Dočekala nasa bojna,
A tih deset muku muče,
I po njima šarac tuče.
samo pjeva pobro imas i zasto jer braca tvoja ubise iz zraka i niko ih ne sprijecava,al znaj i da je moj Kemo odpjevo onu kolo srece se okrece
Kikibombona

#15632 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

solar7 wrote: Dobar i oslikava stvarno stanje :Iranci su tu kao sto sam skoro i rekao vrlo organizaovano i znaju konacni cilj,a rusi s druge strane isto tako uz opet svoj cilj.asad bi i guzce dao samo da e spasi a narod-sunije koje zive pod njegovom vlascu ni svjesne nisu da su prodane.
Ruski interes je malo teze dokuciti. Vjerovatno zele imati pristup Mediteranu, u slucaju sranja sa Turskom i zatvaranja Bosfora. Sirija im to garantuje. Uz pomoc Sirije mogu blokirati i energetske projekte koji bi sa Arabijskog poluotoka isli ka Evropi.

Interes Irana je ocigledan. I oni zele pristup Mediteranu. Teheran - Bagdad - Damask - Bejrut. U ovakvoj postavci Iran bi se sigurno prometnuo kao vodeca regionalna sila BI i ozbiljan konkurent Izraelu. Sirenje siizma ima za cilj ucvrscivanje politickog saveza. Sirija je izuzetno vazna za Iran. Bez Sirije su odsjeceni i sa prilicno limitiranim perspektivama u buducnosti.

Dakle, inteteres Irana je sigurno veci nego ruski. I mogu reci da Perzijaneri rade veoma lukavo. Ne spominje ih se puno a odradjuju najveci dio posla. Na Rusima zvono a Perzijaneri u miru sire uticaj. :D

Sirijskom narodu su dzihadisti oteli revoluciju. To je takav mentalni sklop ljudi da ne uvazava kompromis. Alahov zakon, Alahova gornja, ovo-ono, nema cjenkanja sa Alahom. I naravno, dobiju karinu, pa poslije placu... Vecina Sirijaca ne zeli dzihadiste, ne zeli rigidnu talibanizaciju Sirije. To bi bilo isto kao da nama neko namece Al Kaidu i radikalni islam. Pa prvi bi muslimani razgulili, ne bi se htjeli boriti za takvu BiH. Ne bi vidjeli sebe u takvoj drzavi. Tako i Sirijci, hvataju se noge, ne zele se boriti za radikalne suni frakcije i diktatora/siitske milicije.
Challenger__

#15633 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Reqqa 650 000, Mosul 4 miliona stanovnika.
Raqqa - 220.000, nahija (uključujući grad, naravno) 340.000
Mosul - sa milion i po spao na milion stanovnika.

Odvadi malo.
fosna2014

#15634 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

Challenger__ wrote:

Odvadi malo.
Svaki put kad vidim njegov upis, gledam jedno 10 sek. u cifre i nasmijem se. :lol:
Challenger__

#15635 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

John McCain:

Znali smo za ISIL-ove kaminone, vidjeli smo ih, nismo ih gađali

John McCain FINALLY tells the truth and slams Carter: We knew about ISIS fuel trucks all the time
sunceKOtepsija

#15636 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

solar7 wrote:
sunceKOtepsija wrote:Oj Ritansko ravno poljce,
Što pozoba Ahrarovce,
Od tisuću i pedeset,
Vratilo se samo deset,
Dočekala nasa bojna,
A tih deset muku muče,
I po njima šarac tuče.
samo pjeva pobro imas i zasto jer braca tvoja ubise iz zraka i niko ih ne sprijecava,al znaj i da je moj Kemo odpjevo onu kolo srece se okrece
"ja i buraz sami a njih dvojica" :lol:
himna povratnika sa sirijskog ratista
---------------------------------------------------------------------------------------
Pade bomba-na Ahrar na voce
pade bomba-na Ahrar na voce

neka bjezi ko god gdje god moze
neka bjezi-kogod gdje god moze

a ko nece-u mezar se mece
a ko nece-u mezar se mece

od terora-nema selameta
od terora-nema selameta
Čitalac

#15637 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Kako prenosi Reuters, Mohammad Ali Jafari je sa podsmehom isključio mogućnost da se saudijske trupe pojave u Siriji, ali i upozorio da bi takav potez bio ravan samoubistvu.
The Saudis have made such a claim but I don't think they are brave enough to do so...Even if they send troops, they would be definitely defeated...it would be suicide.
http://ca.reuters.com/article/topNews/idCAKCN0VF08C
Maystor

#15638 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Ne treba se zajebavat sa tuđom tragedijom. Da Bogdo nije nijedna bomba pala, nigdje.
sunceKOtepsija

#15639 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

Ahrarovaca, nusrica i dr kanibala sekunde mi nije zao
Sehro

#15640 Re: Sirija vol. 2

Post by Sehro »

bvcx wrote:
Ironmen wrote:
sarajevoxxxx wrote:Erdogan: Ruske optužbe da se Turska sprema vojno intervenirati u Siriji su smješne. Tražit ćemo da se Rusima sudi zbog ubistva 400 000 Sirijaca.

Erdogan hladno ubi curicu od 14 godine prije dva dana na granici, a za ovih 400 000 mrtvih sirijaca i sam bog zna koliko jos je kriv sam Erdogan, KSA,Katar i ostali sateliti to sada zna i vrabac na grani.
Evo prije par sati na turskoj granici su ubili još jedno dijete i čovjeka po svemu sudeći roditelja tog djeteta. Da su tako revnosno turci držali granicu i da nisu dopustili prelazak terorista iz Turske u Siriju, do napada na Aleppo 2012. godine nikad ne bi došlo i danas bi Aleppo bio miran i nerazrušen grad.
Potpisujem sve i slovo. :thumbup: :thumbup:
sarajevoxxxx

#15641 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:

Odvadi malo.
Podatak od 4 miliona stanovnika sam dobio u razgovoru sa Iračaninom Kurdom iz Mosula sada je u izbjeglištvu u Dehuku.
sarajevoxxxx

#15642 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Wikipedia:

Reqqa grad više od 220 000 pokrajina 650 000 (podaci od 2005)

https://ar.m.wikipedia.org/wiki/%D8%A7% ... 9%82%D8%A9

Mosul grad 2 miliona pokrajina oko 4 miliona podaci od 2010.

https://ar.m.wikipedia.org/wiki/%D8%A7% ... 8%B5%D9%84
Challenger__

#15643 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Ne za*ebavaj me. Provincija Nineva a ne grad Raqqa. Pisao si o gradu a ne provinciji koja je također brojčano devastirana.
Sam grad ima milion.
The total population of Mosul dropped to about one million from previous 1.5 million.
:arrow: LINK
zvizdan

#15644 Re: Sirija vol. 2

Post by zvizdan »

sarajevoxxxx wrote:Wikipedia:

Reqqa grad više od 220 000 pokrajina 650 000 (podaci od 2005)

https://ar.m.wikipedia.org/wiki/%D8%A7% ... 9%82%D8%A9

Mosul grad 2 miliona pokrajina oko 4 miliona podaci od 2010.

https://ar.m.wikipedia.org/wiki/%D8%A7% ... 8%B5%D9%84
Nebitna rasprava totalno, ali gdje se tu spominje podatak o 4 miliona ljudi? Spominje se da je grad s širom okolinom imao oko 2 milona stanovnika, a i sami autori tog wiki teksta na arapskom pozivaju se na podatak s linka koji su oni prilozili u fusnotama:

http://books.mongabay.com/population_es ... -Iraq.html
Challenger__

#15645 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Nebitna rasprava totalno...
Ama, riječ je o maniru beskrajnog umnožavanja ljudstva kao u kakvim SF-romanima. Za predgrađe Damaska koje je do rata imalo 40.000 ljudi tvrdi da sada ima milion, za Raqqu od 300.000 da ima duplo, za milionski Mosul da ima 4 miliona.

Mislim, kao da su ljudi budale.
Maystor

#15646 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Image

Iako one kvadratne kilometre više niko i ne broji, mislim da je u protekla 4 mjeseca SAA oslobodila skoro 1000 kvadratnih kilometara samo oko Alepa (površina Kantona Sarajevo je oko 1200 km2).

Image
Sehro

#15647 Re: Sirija vol. 2

Post by Sehro »

Ogromni gubici pobunjenika u selu Ritjan (18+):
Naslovnica

#15648 Re: Sirija vol. 2

Post by Naslovnica »

Ala ih je povaljalo...
Maystor

#15649 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Bilo je na tviteru, jedna jedinica od preko sto pobunjenika je poslana u ispomoć. Nijedan nije preživio.

I šta sad čovjek da kaže, nemojte ga vrijeđat, dobar je Savo ... lik mrtav hladan napiše djecoubice zgažene u Ritijanu. Pa mislim, dokle to ide.
Kikibombona

#15650 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Maystor wrote:Bilo je na tviteru, jedna jedinica od preko sto pobunjenika je poslana u ispomoć. Nijedan nije preživio.

I šta sad čovjek da kaže, nemojte ga vrijeđat, dobar je Savo ... lik mrtav hladan napiše djecoubice zgažene u Ritijanu. Pa mislim, dokle to ide.
A jbt...

Zajebane su sije, rekao sam ja. Opasno motivisani i idu do kraja. Nisu kao prosjecan SAA vojnik koji najvise razmislja o tome kako izvuci zivu glavu.

Pobunjenici su u Ritjanu formirali odbranu za napad sa istoka. SAA je prosla i napala sa sjevera/zapada, gdje su defanzivne pozicije vjerovatno bile slabije.

Sve je ovo iransko ili rusko maslo. Zaobisli su Ritjan i veoma lako spojili sa Nublom.
Locked