Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Leopard_SA

#15626 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Leopard_SA »

Thorgerson wrote: 30/12/2022 10:27 Da, inace teren po kojem trenutno pravimo autoputeve su divota, za pozeliti.

Ako nemas nesto pametno da kazes, nema ni potrebe za ovim pokusajem šale.

GA ce se graditi. Za 20 godina, za 20.
Ucrtan je, zna se kuda ide trasa.

To sto se prave zgrade tik do trase, to ce biti problem ljdi koji tu kupe stan. Njihov problem.
Boldirano :thumbup:
Ljudi kod nas kupe stan, a ne uloze ni pet minuta da provjere kakav je plan za okolinu
mistek

#15627 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Thorgerson wrote: 30/12/2022 12:33 Malo jeste cudno ovo ulaganje pruge za Hrasnicu. Koliko uopste ima Hrasnica i Sokolovic kolovic kolonija stanovnika...i taj dio.

Jedino objasnjenje moze biti da se gradnja naselja malo "prebaci" na tu stranu. To jedino ima smisla. Jer realno tamo ima prostora da se grad siri, mada je tu i granica sa vodozastitnom zonom.

S te strane vise mi je logike bilo poticanje sirenja grada duz rijeke Bosne, prema Rajlovcu. Ako su nizozemci zaustavili more, mozemo valjda i mi rijeku osrednje velicine.
Butmir, Sokolović Kolonija, Hrasnica, Kotorac - oko 30.000 stanovnika :) Nije besmisleno, a pogotovo što se može tamo napraviti svašta i otvoriti nove vidike.

Što se tiče pruge prema Bosni, po meni je smislenije nekad razmišljati da to ide s Ilidže, ponovo. U prvoj fazi, da se cestom pruži pruga, sa jednom stanicom na sred Pejtona, a sa drugom kod željezničke stanice. Na taj način bi se spojio tramvajski i željeznički saobraćaj, a jednostavno je.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#15628 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

Thorgerson wrote: 30/12/2022 10:27

izvinite gospodine sto sam uzdrmao uljuljanost u vasu savrsenu svakodnevnicu ,nece se ponoviti vise nikad.
Cvancika

#15629 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cvancika »

Thorgerson wrote: 30/12/2022 10:27
bitanga_sa_otesa wrote: 29/12/2022 10:01

takoe,mislim da firme murai commerce i mevludin commerce imaju sve potrebne certifikate za to :D
Da, inace teren po kojem trenutno pravimo autoputeve su divota, za pozeliti.

GA ce se graditi. Za 20 godina, za 20.
Ucrtan je, zna se kuda ide trasa.

To sto se prave zgrade tik do trase, to ce biti problem ljdi koji tu kupe stan. Njihov problem.
U kojem RP ili bilo kakvom zvanicnom dokumentu je ucrtan GA? Znam da postoji par slika otprilike kuda treba da ide i 1 ili 2 klipa, ali zvanicno da postoji nesto kao sto sad ima za prvu transferzalu?
Haris.ba

#15630 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Cvancika wrote: 30/12/2022 13:56 U kojem RP ili bilo kakvom zvanicnom dokumentu je ucrtan GA? Znam da postoji par slika otprilike kuda treba da ide i 1 ili 2 klipa, ali zvanicno da postoji nesto kao sto sad ima za prvu transferzalu?
Prostorni plan kantona.
BadBoy

#15631 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 30/12/2022 10:30 Ja sam četvrta grupa.
Na svijetu postoje 3 vrste ljudi: oni koji znaju brojati i oni koji ne
VladaFBiH

#15632 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

BadBoy wrote: 30/12/2022 15:32
4 od tri čovjeka na svijetu ne znaju matematiku :D :D :D :D :D :D
Naslovnica

#15633 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Nisam siguran u kojem kontekstu pišeš...?
Čovjek je rekao da postoje 3 grupe, i da ne postoji četvrta.
E postoji četvrta, i ja sam ta. :kiss:
BadBoy

#15634 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 30/12/2022 15:58

Nisam siguran u kojem kontekstu pišeš...?
Čovjek je rekao da postoje 3 grupe, i da ne postoji četvrta.
E postoji četvrta, i ja sam ta. :kiss:
Zajebancija
Cvancika

#15635 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cvancika »

Haris.ba wrote: 30/12/2022 15:05
Cvancika wrote: 30/12/2022 13:56 U kojem RP ili bilo kakvom zvanicnom dokumentu je ucrtan GA? Znam da postoji par slika otprilike kuda treba da ide i 1 ili 2 klipa, ali zvanicno da postoji nesto kao sto sad ima za prvu transferzalu?
Prostorni plan kantona.
Znam za to.
https://ibb.co/fnbzQcG

Mislio sam vise u fazonu da je detaljnije od povucene linije preko jednog dijele grada. Da li imamo ovakav plan negdje?
https://ibb.co/rwmrBbs

Jer samo linija na karti otprilike je u fazonu treba ovo, treba ono, bice nekad.
neki

#15636 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

Cvancika wrote: 30/12/2022 16:11
Haris.ba wrote: 30/12/2022 15:05

Prostorni plan kantona.
Znam za to.
https://ibb.co/fnbzQcG

Mislio sam vise u fazonu da je detaljnije od povucene linije preko jednog dijele grada. Da li imamo ovakav plan negdje?
https://ibb.co/rwmrBbs

Jer samo linija na karti otprilike je u fazonu treba ovo, treba ono, bice nekad.
https://zpr.ks.gov.ba/sites/zpr.ks.gov. ... falici.pdf
Pogledaj zadnju stranu
Haris033

#15637 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris033 »

Thorgerson wrote: 30/12/2022 10:24 Postoje tri vrste ljudi, koji bi premjestili zelj stanicu u Rajlovac
1. Neznalice, koje nemaju blage veze o tome, ali eto zele da se upisu u temu.

2. Ljudi koji nisu makli dalje od Sarajeva, pa im je cudno koji ce qrac zelj stanica usred grada. Ljudi konzerve, koji ne shvataju da je npr jedan Bec renovirao svoju stanicu, da gradovi poput Pariza, Helsinkija i sl imaju stanice usred, ponavljam USRED JEBENOG grada.

3. Interesdzije. Ogroooooman je komad zemlje duz pruge, tu su milijarde u pitanju za izgradnju nekretnina.

Nema cetvrtih. Pa se nadjite koji ste na ovoj listi kad sljedeci put spomenete ovakvu glupost.

Necete bagro. Nije vam uspjelo. Necete i tacka.
:thumbup:
Autoput iznad šina jedino, najjeftinije i najbolje rješenje.
Čitav svijet je pun takvih autoputeva, tako da ne vidim da bi izgradnja 4-5km takvog puta u Sa bio neki problem..
Landel

#15638 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Landel »

Thorgerson wrote: 30/12/2022 10:24 Postoje tri vrste ljudi, koji bi premjestili zelj stanicu u Rajlovac

2. Ljudi koji nisu makli dalje od Sarajeva, pa im je cudno koji ce qrac zelj stanica usred grada. Ljudi konzerve, koji ne shvataju da je npr jedan Bec renovirao svoju stanicu, da gradovi poput Pariza, Helsinkija i sl imaju stanice usred, ponavljam USRED JEBENOG grada.

3. Interesdzije. Ogroooooman je komad zemlje duz pruge, tu su milijarde u pitanju za izgradnju nekretnina.

Nema cetvrtih. Pa se nadjite koji ste na ovoj listi kad sljedeci put spomenete ovakvu glupost.

Ima druže i četvrta, ona koja nekoga sa drugačijim stavom ne etiketira kao neznalicu.Ti eto imaš nekog pojma o tome i niko drugi izuzev tebe ne smije progovoriti ni riječi u ovoj temi.
Iako si u pravu što se tiče odmicanja od Sarajeva ja ću sad tebi nabrojati xy gradova u Europi koji nikako nemaju željezničku stanicu, isto toliko gradova koji je imaju van centra grada ali eto ti se zakačio za tih nekoliko na koje bi naš grad trebao da se ugleda a ti isti gradovi pitanje autoputeva rješili prije xy godina.
Ja za razliku od tebe gradom smatram i ove djelove niže
od okretaljke dvojke koji bi takođe trebalo da imaju interes koji nudi željeznička stanica kao recimo da dio putnika koji doputuju u Sarajevo prenoći u nekom hotelu na tom području grada i sl.
I na kraju ta imovina duž pruge koju spominješ ako je od nje išta preostalo bi bila putni pojas isto kao što je i do sada bila željeznički pojas.
Landel

#15639 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Landel »

VladaFBiH wrote: 30/12/2022 08:50
Landel wrote: 29/12/2022 13:45 Ako aerodrom može biti gdje i jeste zašto željeznička stanica ne može biti izmještena u Bačiće kao prolazna stanica kroz Sarajevo gdje se nalazi i sva ostala prateća infrastuktura željezničkog saobraćaja?
Sa Stupa odvojiti krak tranvajske pruge prema Bačićima i dalje prema Rajlovcu i Dobroševićima
Više aviona dnevno sleti nego li vozova dođe na postojeću stanicu koja što je najgore nije prolazna nego vozovi ulaze bez potrebe 10 km u grad , okreću se lokomotive da bi se sve ponovo vraćalo nazad gubeći mnogo vremena u tom manevrisanju.
Trasa pruge je idealna za GAP a željeznice su svakako najveći porezni dužnik državi, kompenzirati im porezni dug za imovinu tj.trasu pruge.
Nema imovinsko pravnih zavrzlama niti dodatne infrastukture zbog odsjecanja dijela grada od Pofalića do Briješća.
odakle više ispadate... ne mogu da vjerujem da se svako malo pojavi neki bot s ovakim idejama samo je ovaj zaboravio da spomene i jezero umjesto aerodroma.
Svako ko iznese neko mišljenje je po tebi bot. Ne znam ko je i koliko njih već prije mene na temi pominjao ovo rješenje ali čim se pojavljuju znači da rješenje ima nekog smisla osim za nekoliko stručnjaka koji su isključivi i jedini argument koji imaju je centar GRADA.
Haj živ bio daj prijedlog kuda izgraditi GA a bez da ugroziš interese desetna hiljada ljudi koji ostaju sa druge strane GA! Hoće li ti isti u grad dolaziti preko žući i Vogošće?
kakaljin

#15640 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

Landel wrote: 30/12/2022 21:54
VladaFBiH wrote: 30/12/2022 08:50

odakle više ispadate... ne mogu da vjerujem da se svako malo pojavi neki bot s ovakim idejama samo je ovaj zaboravio da spomene i jezero umjesto aerodroma.
Svako ko iznese neko mišljenje je po tebi bot. Ne znam ko je i koliko njih već prije mene na temi pominjao ovo rješenje ali čim se pojavljuju znači da rješenje ima nekog smisla osim za nekoliko stručnjaka koji su isključivi i jedini argument koji imaju je centar GRADA.
Haj živ bio daj prijedlog kuda izgraditi GA a bez da ugroziš interese desetna hiljada ljudi koji ostaju sa druge strane GA! Hoće li ti isti u grad dolaziti preko žući i Vogošće?
Po tebi je GA kao veliki zid i nema prelaska sa lijeve starane na desnu i obratno

Pravo dobro rezonovanje

Zeljenzicka stanica iz centra grada nikada se nece izmjestiti, jedini oni koji govore o tome su oni koji zele unistiti grad od urbanog grada da naprave kasabu
Landel

#15641 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Landel »

kakaljin wrote: 30/12/2022 22:02
Landel wrote: 30/12/2022 21:54

Po tebi je GA kao veliki zid i nema prelaska sa lijeve starane na desnu i obratno

Pravo dobro rezonovanje

Zeljenzicka stanica iz centra grada nikada se nece izmjestiti, jedini oni koji govore o tome su oni koji zele unistiti grad od urbanog grada da naprave kasabu
Tačno tako, jedan veliki zid preko kojeg nema prelaza i to ne jedan. Već sa prugom imamo jedan a to bi bio drugi a ti mi reci na koliko mjesta se može preći sa jedne na drugu stranu na potezu Vlakovo- Jošanica?
Neko je nekad kad je Malta bila ulaz u Sarajevo povukao neku liniju i nanijetio da tuda ide AP i to je sveto slovo za sva vremena.Nisam siguran ali je bila informacija da je taj put prekategorisovan iz AP u Brzu cestu što bi možda u neku ruku bio kompromis mada i toj verziji ostaju brojna pitanja veze dijale grada sa tom cestom.
A šti se tiče stanice hoće li biti izmještena ili ne nekad se neko tako kleo i za bistričku, ilidžansku pa vidimo da su sada nacionalni spomenici.
Haris.ba

#15642 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Landel wrote: 30/12/2022 22:28 A šti se tiče stanice hoće li biti izmještena ili ne nekad se neko tako kleo i za bistričku, ilidžansku pa vidimo da su sada nacionalni spomenici.
Ilidzanskoj je pomjerena pruga sjevernije. Nije ukinuta ta pruga.

A, Bistrickoj je ukinuta pruga. I to je bio put koji je doveo do ekonomskog propadanja istocne Bosne.
Landel wrote: 30/12/2022 22:28
Tačno tako, jedan veliki zid preko kojeg nema prelaza i to ne jedan. Već sa prugom imamo jedan a to bi bio drugi a ti mi reci na koliko mjesta se može preći sa jedne na drugu stranu na potezu Vlakovo- Jošanica?
Ogromna naselja su napravljena poslije pruge.

I tu izgradnju nije pratilo adekvatno pravljenje pothodnika, nathodnika, podvoznja, nadvoznjaka.

Pravi li zeljeznica probleme sto se pravi 9 transferzala preko pruge?

Na kraju, pricamo o zapustenoj infrastrukturi. Ko je kriv sto se kanalizacija Buca potoka kopca na odvod prema podvoznjaku?
HelaS

#15643 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Europejac, od forme se ne živi :-)

Željeznički saobraćaj u BiH, naročito putnički saobraćaj, već 30 godina preživljava od danas do sutra. Ubijen je u glavu, i više se ne može oporaviti. Uskoro neće ni imati za koga, jer će svi otići u Beč, Pariz i Helsinki, i s tih pozicija pametovati kako je Sarajevu potrebnija željeznička stanica "u centru" koja prima jedva 2-3 voza dnevno, nego gradski autoput, koji predstavlja drastično i preznačajno rasterećenje cestovnog gradskog saobraćaja, i možda najznačajniju gradsku saobraćajnicu. Europejac, a i ostali, od suštine se živi.

Da imam ingerencije, glavna željeznička stanica Sarajeva bila bi u Rajlovcu, i cijelu prugu od Bačića do Velešića, podigao bih, i na njenoj trasi izgradio autoput prema Betaniji i dalje... A sa rajlovačke željezničke stanice, putnici mogu odlaziti u sarajevska naselja autobusima.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#15645 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 31/12/2022 00:40

Europejac, od forme se ne živi :-)

Željeznički saobraćaj u BiH, naročito putnički saobraćaj, već 30 godina preživljava od danas do sutra. Ubijen je u glavu, i više se ne može oporaviti. Uskoro neće ni imati za koga, jer će svi otići u Beč, Pariz i Helsinki, i s tih pozicija pametovati kako je Sarajevu potrebnija željeznička stanica "u centru" koja prima jedva 2-3 voza dnevno, nego gradski autoput, koji predstavlja drastično i preznačajno rasterećenje cestovnog gradskog saobraćaja, i možda najznačajniju gradsku saobraćajnicu. Europejac, a i ostali, od suštine se živi.

Da imam ingerencije, glavna željeznička stanica Sarajeva bila bi u Rajlovcu, i cijelu prugu od Bačića do Velešića, podigao bih, i na njenoj trasi izgradio autoput prema Betaniji i dalje... A sa rajlovačke željezničke stanice, putnici mogu odlaziti u sarajevska naselja autobusima.
Da remiziramo:
Saobraćjne gužve ćemo riješiti time što od grada definitivno napravimo kasabu, i na mjesto pruge napravimo gradski autoput kojeg bi onda autobusi sa rajlovačke stanice začepili.

Dobro ova zemlja ikako, stvarno
mistek

#15646 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Od mase stvari koju su uspjeli da useru u Sarajevu, nekako se izvukla pruga i željeznička stanica. Sarajevo ima prugu do centra, ima super mogućnosti u tom pogledu i onda još fakat ima neko ko bi to razvaljivao :D Da ne postoji pruga osim ove u kantonu Sarajevo i blago šire, ta željeznička je potrebna.

I ne kontam ogorčenost željeznicom, ljudi je nikad više nisu koristili. Dosta raje iz Hadžića, Visokog, Ilijaša koju znam, sada koristi voz. Mislim da će vrlo brzo postati racionalno razmišljati i o novim nabavkama kako bi se poačala frekvencija na tim nekim lokalnim linijama. A, stanica u centru je zbog ovih upravo i bitna.
PreWiBa

#15647 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by PreWiBa »

mistek wrote: 31/12/2022 01:01 Od mase stvari koju su uspjeli da useru u Sarajevu, nekako se izvukla pruga i željeznička stanica. Sarajevo ima prugu do centra, ima super mogućnosti u tom pogledu i onda još fakat ima neko ko bi to razvaljivao :D Da ne postoji pruga osim ove u kantonu Sarajevo i blago šire, ta željeznička je potrebna.

I ne kontam ogorčenost željeznicom, ljudi je nikad više nisu koristili. Dosta raje iz Hadžića, Visokog, Ilijaša koju znam, sada koristi voz. Mislim da će vrlo brzo postati racionalno razmišljati i o novim nabavkama kako bi se poačala frekvencija na tim nekim lokalnim linijama. A, stanica u centru je zbog ovih upravo i bitna.
Upravo.

Ljudi koji se ne razumiju u te stvari lupetaju bezveze. U zapadnim zemljama se većina željezničkog saobraćaja ne odvija ICE-ovima ili preko TGV-a, već na relaciji grad-periferija.

Premještanjem željezničke stanice uništili bi potencijalnih nekoliko stotina hiljada putnika godišnje, a time i nadu da bi se ikada više željeznički saobraćaj u ovoj zemlji mogao oživjeti.
HelaS

#15648 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

sehohari wrote: 31/12/2022 01:07
mistek wrote: 31/12/2022 01:01 Od mase stvari koju su uspjeli da useru u Sarajevu, nekako se izvukla pruga i željeznička stanica. Sarajevo ima prugu do centra, ima super mogućnosti u tom pogledu i onda još fakat ima neko ko bi to razvaljivao :D Da ne postoji pruga osim ove u kantonu Sarajevo i blago šire, ta željeznička je potrebna.

Upravo.

Ljudi koji se ne razumiju u te stvari lupetaju bezveze. U zapadnim zemljama se većina željezničkog saobraćaja ne odvija ICE-ovima ili preko TGV-a, već na relaciji grad-periferija.

Premještanjem željezničke stanice uništili bi potencijalnih nekoliko stotina hiljada putnika godišnje, a time i nadu da bi se ikada više željeznički saobraćaj u ovoj zemlji mogao oživjeti.
:lol: :lol: :lol: Ne mogu da vjerujem kakve besmislice ti pišeš
PreWiBa

#15649 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 31/12/2022 01:09
sehohari wrote: 31/12/2022 01:07

Upravo.

:lol: :lol: :lol: Ne mogu da vjerujem kakve besmislice ti pišeš
Zašto ne?

Računaj da bi se komotno veliki dio kolača prometa unutar Kantona Sarajevo, pa i van njega (Visoko, Konjic) mogao prebaciti na šine.
Drugo je to što je SDA ovdje utuvila narodu u glavu da su vozovi već prošlost.
HelaS

#15650 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

sehohari wrote: 31/12/2022 01:11 Računaj da bi se komotno veliki dio kolača prometa unutar Kantona Sarajevo, pa i van njega (Visoko, Konjic) mogao prebaciti na šine.
Drugo je to što je SDA ovdje utuvila narodu u glavu da su vozovi već prošlost.
Željeznički saobraćaj u BiH, putnički saobraćaj, može oživjeti najprije kad se promijeni kompletna struktura radnika u oba entitetska željeznička preduzeća, kad se uspostavi intezivniji promet u zemlji, i kad se uspostavi međunarodni saobraćaj, i najvažnije - kad bude dovoljno putnika. A sa dosadašnjim trendom odlazaka u inostranstvo, putnika je sve manje.

Prigradski saobraćaj Sarajeva je ok, ali je li neko mjerio promet, zna li se popunjenost kapaciteta u tom dolasku i odlasku vozova u Visoko, Kakanj, Pazarić, itd. Koliko je mjesta u vozu, koliko putnika koristi taj voz, i koliko ih dnevno saobraća? Ako je to frekvencija gradskih autobusa, onda je ok, ako je to 2-3 voza dnevno, zaključak sam napravi :-)

Da nema voza za Čapljinu, Glavnu željezničku stanicu obuhvatila bi paučina :-)
Post Reply