Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#15601 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Ja se nadam da vam ne smeta, ako smeta, napišite ispod, pa neću više, ali evo Crna Gora bi sljedeće godine trebala dobiti prve kilometre autoputa, tačnije 40 kilometara između Smokovca i Mateševa.

Iako je trebalo ove godine da se otvori, ali radovi su se odužili i ovaj autoput će se otvoritit u oktobru sljedeće godine, pogađate, pred izbore u ovoj zemlji.

Sve u svemu jedna od najimpresvnijih dionica na pdoručju bivše Jugoslavije, od čega se ističe most Moračica, čiji je srednji stub visok oko 160 metara.

Prije nekoliko dana je legao i prvi asfalt, a ja bih eto da zaželim sreću Crnogorcima s ovim projektom i što prije da nastave sa izgradnjom.

Image

Image

Image
drug_profi

#15602 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Hej, bice prava parodija da poslovično lijena nacija nadmaši u izgradnji poslovično glupu...
Nivelacija

#15603 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

drug_profi wrote:Hej, bice prava parodija da poslovično lijena nacija nadmaši u izgradnji poslovično glupu...
Da smo glupi jesmo ali su oni daleko od 220 km autoputa..
beni-bu-man

#15604 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by beni-bu-man »

drug_profi wrote:Hej, bice prava parodija da poslovično lijena nacija nadmaši u izgradnji poslovično glupu...
pa vec i jeste, ja se ibretio kad sam prolazio dionicom Podgorica - Bijelo Polje
detroit-mercy

#15605 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Nivelacija wrote:
Jes kad bi htjeli da okruze cijelu C Goru autoputem :mrgreen:, cijela im drzava nije poprijeko 220km :mrgreen:.
To je ko da Hrvati kazu daleko smo mi od 1300km autoputa, nidje veze :-) .
Alfons Kauders

#15606 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote:
Nivelacija wrote:
Jes kad bi htjeli da okruze cijelu C Goru autoputem :mrgreen:, cijela im drzava nije poprijeko 220km :mrgreen:.
To je ko da Hrvati kazu daleko smo mi od 1300km autoputa, nidje veze :-) .
Crna Gora ima stanovnika kao Tuzlanski Kanton i Brčko Distrikt.

A uskoro će imati 40 kilometara autoputa više od TK i BD... I svega 60km manje od cijele FBiH, koja ima 4x više stanovnika od Crne Gore.

Usporedba za kurac.
Hajvan

#15607 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

dje balija zivi tu trava ne raste, drugim rijecima.
So What!

#15608 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Grade Kinezi, kineskim novcem, 20% radne snage su Crnogorci (Bemax), 15% finansiranja ide iz sredstava Vlade Crne Gore.

U principu većina finansiranja je kredit, koji nema nekog pokrića, nego su Crnogorci rekli dati državnu zemlju ili udjele u državnim kompanijama.
Alfons Kauders wrote:Crna Gora ima stanovnika kao Tuzlanski Kanton i Brčko Distrikt.

A uskoro će imati 40 kilometara autoputa više od TK i BD... I svega 60km manje od cijele FBiH, koja ima 4x više stanovnika od Crne Gore.

Usporedba za kurac.
Brčko Distrikt je izgradio formu autoputa, i zove se Brčanska obilaznica, duga je 18,5 kilometara, koštala je preko 28 miliona eurom i finansirana je kreditom EBRD-a.

Format jeste 1+1, ali je potpuno denivelisanje u pitanju, sa 4-5 raskrsnica u nivou, projekat koji iznio distrikt sam i na kraju krajeva, sami su izabrali da grade ovaj format, jer oni imaju vlastito javno preduzeće za ceste JP Ceste Brčko.

Image

Image
Alfons Kauders

#15609 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote:
Alfons Kauders wrote:
detroit-mercy wrote:Jel se u medjuvremenu izgradio koji kilometar :mrgreen:
Dost je vise ovih video i 3d prezentacija :mrgreen: .
Možda otvore 7-8 kilometara 2022. Sabur, đe ti se žuri?
Pa hocu dok sam ziv da predjem sa sjevera na jug zemlje za 3 sata :mrgreen:, valjda ne pitam za mnogo :mrgreen: .
Odeš u Budimpeštu i uhvatiš let za Dubrovnik. To je jedina nada da je pređeš za manje od tri sata. :D
Alfons Kauders

#15610 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Brčko Distrikt je izgradio formu autoputa, i zove se Brčanska obilaznica, duga je 18,5 kilometara, koštala je preko 28 miliona eurom i finansirana je kreditom EBRD-a.

Format jeste 1+1, ali je potpuno denivelisanje u pitanju, sa 4-5 raskrsnica u nivou, projekat koji iznio distrikt sam i na kraju krajeva, sami su izabrali da grade ovaj format, jer oni imaju vlastito javno preduzeće za ceste JP Ceste Brčko.

Image

Image
Ograničenje na tom što ti nazivaš autoputem je 60km/h...
Hajvan

#15611 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

So What! wrote:

Odlicno!

:thumbup:

Nisam znao za ovo.
Nivelacija

#15612 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Alfons Kauders wrote: Crna Gora ima stanovnika kao Tuzlanski Kanton i Brčko Distrikt.

Usporedba za kurac.
Glupa je i tvoja usporedba, Zenicki kanton ima vise autoputa od cijele Crne Gore ako cemo tako :mrgreen:
probook

#15613 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Nivelacija wrote:
Kad su oni poceli raditi, a kada mi da li zna neko?

Podjelite broj km sa godinama izgradnje, pa da vidimo koliko ko godisnje pravi. I u CG je sigurno tezi teren nego kod nas.
Alfons Kauders

#15614 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Nivelacija wrote:
Alfons Kauders wrote: Crna Gora ima stanovnika kao Tuzlanski Kanton i Brčko Distrikt.

Usporedba za kurac.
Glupa je i tvoja usporedba, Zenicki kanton ima vise autoputa od cijele Crne Gore ako cemo tako :mrgreen:
S tim da ja karikiram... Ali porediti državu sa 600,000 stanovnika sa državom sa 3 miliona je u najmanju ruku neozbiljno, da ne kažem glupo.
Hajvan

#15615 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

al se valja usporedjivat sa servijom, rvackom, mozambikom, bangladeshom itd
i uvijek naci da smo mi donji naspram bilo kojih u usporedbi

bolest.
detroit-mercy

#15616 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

probook wrote:
Nivelacija wrote:

Podjelite broj km sa godinama izgradnje, pa da vidimo koliko ko godisnje pravi. I u CG je sigurno tezi teren nego kod nas.
Mislim da je Bicakcic zarovo kamen temeljac tamo neke 98/99te :mrgreen: pa ti sad racunaj :mrgreen: .
detroit-mercy

#15617 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Hajvan wrote:al se valja usporedjivat sa servijom, rvackom, mozambikom, bangladeshom itd

bolest.
Sto je bolesno, poredis se sa drzavama koje su slicne tebi, neces sa Svicom.
Hrvatska je populacijski tu sa nama, geografski isto tako. Sa cime bi se trebali porediti, sa Marsovcima, Kanadom, Brazilom :-) .
Alfons Kauders

#15618 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

probook wrote:
Nivelacija wrote:

Plus kod nas su prve dionice gradili po davno utvrđenoj trasi koja je u 70tim rađena kao autoput.
Alfons Kauders

#15619 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Hajvan wrote:al se valja usporedjivat sa servijom, rvackom, mozambikom, bangladeshom itd

bolest.
Pa poredi se što se porediti može. Hrvatska ima stanovnika malo više od nas. Srbija ima duplo više. Crna gora pet puta manje... Šta je onda najbliže od toga?

Makedonija i Albanija bi valjda bile najbliže za neku direktnu usporedbu s nama, i po broju ljudi i po količino novca.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15620 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Afrika nas prešišala :mrgreen:

https://www.roadtraffic-technology.com/ ... n-project/

Šta kinezi dole sve prave to nije normalno
Bolesno je koliko zaostajemo u pm, 300km ceste, 300km
Ovi prave 500km za 7 godina
So What!

#15621 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:
Ograničenje na tom što ti nazivaš autoputem je 60km/h...
Ograničenje od 60km/h važi dok se sve ne završi, zatim na većini dionice postaje 80km/h, osim na spojevima i kružnim tokovima gdje ostaje 50 km/h.

Poenta svega naravno je da Brčko Distrikt sam može graditi autoputeve i zaudživati se za iste, isto kao što to entiteti rade.

Postoje projekti i iz RS-a (Vukosavlje - Bijeljina) i FBiH (Tuzla - Orašje) o izgradnji autoputa /brze ceste kroz teritoriju Brčko Distrikta, ali to svakako neće moći bez koordinacije JP Putevi Brčko na tim projektima, entiteti bi eventualno to mogli finansirati samo, a pitanje je da li će moći i to.
Hajvan wrote:
Odlicno!

:thumbup:

Nisam znao za ovo.
Ima više na temi Bosanski putevi, ispod je video, kako izgleda vožnja trenutno po sporom režimu. U bivšoj Jugoslaviji ovo se nazivalo polu-autoputom ili polu-profilnim autoputom iako je to realno magistrala sa ograničenim pristupom i prototip onoga kako bi svaka veća magistrala u BiH trebala da izgleda.

Last edited by So What! on 11/09/2019 23:05, edited 2 times in total.
So What!

#15622 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

mk ultra wrote:Afrika nas prešišala :mrgreen:

https://www.roadtraffic-technology.com/ ... n-project/

Šta kinezi dole sve prave to nije normalno
Bolesno je koliko zaostajemo u pm, 300km ceste, 300km
Ovi prave 500km za 7 godina
Prave im Kinezi jer imaju interes i prostor da se tu šire u velikom ekonomskom ratu koji se vodi između njih i SAD-a.

Afrikanci da ga rade, teško da bi ga završili.
probook wrote:

Počeli su raditi 2015. godine i ove godine je trebao biti otvoren, no namjerno je razvučen još godinu do izbora. Mnogo je propusta i namještaljki tu, ali sve u svemu jedan plemenit projekat i odmor za nas koji uživamo pratiti cestogradnju širom svijeta.

Teži je reljef kod njih, ali je stijena većinom, što je prednost, jer je stabilnija u poređenju sa onim našim vodenim brdima. Od 40 kilometara, kod Crnogoraca su 22 kilometra tuneli i mostovi i uglavnom ova dionica koju grade je najbitnija, jer premoštava barijeru između siromašnijeg sjevera države i bogatijeg primorja i juga.

Dalje ni oni ne znaju kako će, EU je popalila sve alarme zbog KIneza i obećala im dati neki novac za sljedeću dionicu Mateševo - Andrijevica, koja bi trebala biti duga oko 21 kilometar i koštala bi 273 miliona eura. Ali neka vas ova cifra ne zavarava, dionica od 40 kilometara koju sad grade je prešla milijardu eura.

Ranije su (2005.) Crnogorci samostalno izgradili 4,2 kilometra dug tunel Sozina, kako bi olakšali pristup južnom dijelu primorja i luci Bar, dok bi u budućnosti ovaj tunel trebao postati dio ovog autoputa Bar - Boljare i bušila bi se još jedna cijev. Inače ovaj tunel se naplaćuje.
So What!

#15623 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Što se tiče poređenja, BiH bi se mogla i trebala porediti sa Slovačkom i Litvanijom, jer su to zemlje približnih gabarita našem.

Albanija, Slovenija, Crna Gora i Makedonija su nešto manje, ali i tu bi se paralele mogle izvući dok Srbija i Hrvatska u startu su bile znatno ispred nas zbog Autoputa Bratstva i Jedinstva, a na stranu činjenica da imaju bolji strateški položaj, Hrvatska je zemlja sa 20 miliona turista godišnje i preko 100 miliona noćenja i naravno više stanovnike, imali su manje razoran rat, jednostavnije političke sisteme itd...
So What!

#15624 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Počeli su radovi na dionici Vranduk - Ponirak. :bih:

Nivelacija

#15625 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Eto nas do Nemile :bih:
Post Reply