BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
ing-ecc

#15576 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

ObserverMode wrote: U suštini problem su instalacije u zgradi koje su zastarile. Da mi se kako domigoljit' do optičkog kalba koji je skoro položen pored moje zgrade.
Koja je tvoja adresa? Jesi li na području 033 ili je neka druga direkcija BH T?
podatke možeš poslati i na PM.
Tutanj

#15577 Re: BHTelecom All About

Post by Tutanj »

Moželi mi ovo neko malo pojasniti.
Na downstream je slabljenje 46, a na upstream je 26, zar to ne bi trebalo da bude isto slabljenje na oba. :-?

Image
ing-ecc

#15578 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

Tutanj wrote:Moželi mi ovo neko malo pojasniti.
Na downstream je slabljenje 46, a na upstream je 26, zar to ne bi trebalo da bude isto slabljenje na oba. :-?
ne bi trebalo! i ne sjećam se da igdje to vidio?!
teoretski je to moguće ali nije da mora. različite frekvencije se koriste za prenos saobraćaja u down i upstreamu
al ti baš baš imaš izraženo slabljenje, što jes jes.
koja god da je usluga vjerovatno ima poteškoća?!
Tutanj

#15579 Re: BHTelecom All About

Post by Tutanj »

ing-ecc wrote:
Tutanj wrote:Moželi mi ovo neko malo pojasniti.
ne bi trebalo! i ne sjećam se da igdje to vidio?!
teoretski je to moguće ali nije da mora. različite frekvencije se koriste za prenos saobraćaja u down i upstreamu
al ti baš baš imaš izraženo slabljenje, što jes jes.
koja god da je usluga vjerovatno ima poteškoća?!
netFlat5 je paket i radi savršeno bez prekidanja i gubljenja konekcije, prešao sa netFlat10 jer je užasno pucalo, a sad je stabilno.
Dok je bio paradigma bilo je slabljenje 35, a sa ZTE 45 slabljenje.
Sve radi savršeno, samo me ovo slabljenje zanimalo zašto je različito za down i up.
Hvala na odgovoru.

Image
BadBoy

#15580 Re: BHTelecom All About

Post by BadBoy »

ObserverMode wrote:To je realno objašnjenje. Kod mene je protok na parici 8 (moja TV Premi, dakle brzina 5). To znači kad bi mi i povećali brzinu sve bi otišlo u hajr.

U suštini problem su instalacije u zgradi koje su zastarile. Da mi se kako domigoljit' do optičkog kalba koji je skoro položen pored moje zgrade.
Dobro. Slažem se. I da naglasim prije svega, ajmo reći da sam malo tehnološki osvješteniji i da razumijem neke osnovne principe telekomunikacija i mreža. Ono što mene nervira inače kao građanina jeste neka neravnopravnost u tom ugovornom odnosu. Telekom se uvijek može sakriti iza one rečenice DO XY Mbps i to objasniti gubicima na parici. Ja to razumijem i to jeste tako. Međutim,to ne bi bio problem da i meni u ugovoru stoji član koji kaže da ću se ja obavezati na plaćanje mjesečne naknade u iznosu DO XY KM. Pa tako nekada uslijed "gubitaka zbog nepredviđenih životnih okolnosti" i ja njima mogu da platim samo 10 KM. Sve ovo i dalje ne bi bio problem, ponavljam prihvatio sam to (1-2 mbps gore dole hajde nije neka razlika), ali me boli što oni to i mogu riješiti tako što će povećati protok sa njihove strane tako da nakon gubitaka korisnik dobije tih obećanih 10 mbps. To su nekima uradili, nekima nisu.
Del_Boy1

#15581 Re: BHTelecom All About

Post by Del_Boy1 »

Tutanj wrote: netFlat5 je paket i radi savršeno bez prekidanja i gubljenja konekcije, prešao sa netFlat10 jer je užasno pucalo, a sad je stabilno.
Dok je bio paradigma bilo je slabljenje 35, a sa ZTE 45 slabljenje.
Sve radi savršeno, samo me ovo slabljenje zanimalo zašto je različito za down i up.
Hvala na odgovoru.

Image
Evo kakva je kod mene situacija, MojaTV+POTS i ADSL Netflat5, mjereno sa upaljenim STB-om
sve radi bez greske nikakvih problema jos nisam imao.
Image

Image
almir1011

#15582 Re: BHTelecom All About

Post by almir1011 »

BadBoy wrote:Dobro. Slažem se. I da naglasim prije svega, ajmo reći da sam malo tehnološki osvješteniji i da razumijem neke osnovne principe telekomunikacija i mreža. Ono što mene nervira inače kao građanina jeste neka neravnopravnost u tom ugovornom odnosu. Telekom se uvijek može sakriti iza one rečenice DO XY Mbps i to objasniti gubicima na parici. Ja to razumijem i to jeste tako. Međutim,to ne bi bio problem da i meni u ugovoru stoji član koji kaže da ću se ja obavezati na plaćanje mjesečne naknade u iznosu DO XY KM. Pa tako nekada uslijed "gubitaka zbog nepredviđenih životnih okolnosti" i ja njima mogu da platim samo 10 KM. Sve ovo i dalje ne bi bio problem, ponavljam prihvatio sam to (1-2 mbps gore dole hajde nije neka razlika), ali me boli što oni to i mogu riješiti tako što će povećati protok sa njihove strane tako da nakon gubitaka korisnik dobije tih obećanih 10 mbps. To su nekima uradili, nekima nisu.
Svaka čast! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
ing-ecc

#15583 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

BadBoy wrote:... oni to i mogu riješiti tako što će povećati protok sa njihove strane tako da nakon gubitaka korisnik dobije tih obećanih 10 mbps. To su nekima uradili, nekima nisu.
ovo nikada!!! :roll:
pogrešno pristupanje rješavanju problema. Zapamti, bolja je stabilna petica nego nestabilna desteka i petnaeska, 100 puta. :)
Dakle, ide se na ono što parica "može progurati". Parica uvijek lakše gura manju brzinu nego veću (koji logički zaključak :? ).
Nema nadoknade gubitaka na način koji ti zamišljaš (povećanje brzine na A strani), rješenje je jedino popravljanje parice na bilo koji mogući način. :)

BadBoy wrote:... i ja njima mogu da platim samo 10 KM. Sve ovo i dalje ne bi bio problem, ponavljam prihvatio sam to (1-2 mbps gore dole hajde nije neka razlika), ali me boli što oni to i mogu riješiti tako što će povećati protok sa njihove strane tako da nakon gubitaka korisnik dobije tih obećanih 10 mbps. To su nekima uradili, nekima nisu.
naravno, uz prijavljenu smetnju i ispitivanje iste, ako se utvrdi "neregularna usluga" korisniku se oprašta (stornira) dio računa ili račun u kompletu zavisno od dužine trajanja smetnje. :)
ObserverMode

#15584 Re: BHTelecom All About

Post by ObserverMode »

BadBoy wrote:
ObserverMode wrote:To je realno objašnjenje. Kod mene je protok na parici 8 (moja TV Premi, dakle brzina 5). To znači kad bi mi i povećali brzinu sve bi otišlo u hajr.

U suštini problem su instalacije u zgradi koje su zastarile. Da mi se kako domigoljit' do optičkog kalba koji je skoro položen pored moje zgrade.
Dobro. Slažem se. I da naglasim prije svega, ajmo reći da sam malo tehnološki osvješteniji i da razumijem neke osnovne principe telekomunikacija i mreža. Ono što mene nervira inače kao građanina jeste neka neravnopravnost u tom ugovornom odnosu. Telekom se uvijek može sakriti iza one rečenice DO XY Mbps i to objasniti gubicima na parici. Ja to razumijem i to jeste tako. Međutim,to ne bi bio problem da i meni u ugovoru stoji član koji kaže da ću se ja obavezati na plaćanje mjesečne naknade u iznosu DO XY KM. Pa tako nekada uslijed "gubitaka zbog nepredviđenih životnih okolnosti" i ja njima mogu da platim samo 10 KM. Sve ovo i dalje ne bi bio problem, ponavljam prihvatio sam to (1-2 mbps gore dole hajde nije neka razlika), ali me boli što oni to i mogu riješiti tako što će povećati protok sa njihove strane tako da nakon gubitaka korisnik dobije tih obećanih 10 mbps. To su nekima uradili, nekima nisu.
Niko mene nije natjer'o da potpišem taj ugovor, ali to je najbolje što se nudi u mom gradu. Kod mene se ne otimaju HS-ovi, Telemachovi, Logosoftovi i ini ovovi za tržište. Biraj između BH Telecoma i nekih nestabilnih poljoprivrednih wireless providera.
BadBoy

#15585 Re: BHTelecom All About

Post by BadBoy »

ing-ecc wrote:
BadBoy wrote:... oni to i mogu riješiti tako što će povećati protok sa njihove strane tako da nakon gubitaka korisnik dobije tih obećanih 10 mbps. To su nekima uradili, nekima nisu.
ovo nikada!!! :roll:
pogrešno pristupanje rješavanju problema. Zapamti, bolja je stabilna petica nego nestabilna desteka i petnaeska, 100 puta. :)
Dakle, ide se na ono što parica "može progurati". Parica uvijek lakše gura manju brzinu nego veću (koji logički zaključak :? ).
Nema nadoknade gubitaka na način koji ti zamišljaš (povećanje brzine na A strani), rješenje je jedino popravljanje parice na bilo koji mogući način. :)

BadBoy wrote:... i ja njima mogu da platim samo 10 KM. Sve ovo i dalje ne bi bio problem, ponavljam prihvatio sam to (1-2 mbps gore dole hajde nije neka razlika), ali me boli što oni to i mogu riješiti tako što će povećati protok sa njihove strane tako da nakon gubitaka korisnik dobije tih obećanih 10 mbps. To su nekima uradili, nekima nisu.
naravno, uz prijavljenu smetnju i ispitivanje iste, ako se utvrdi "neregularna usluga" korisniku se oprašta (stornira) dio računa ili račun u kompletu zavisno od dužine trajanja smetnje. :)
Ovo je čisto pitanje iz znatiželje i da nešto naučim. Ako je otprilike izmjereno da moja parica može pogurati do 17 mbps, zar to ne znači da ja mogu imati stabilnu desetku? Samo je ADSL na ovoj liniji, nema mojaTV niti išta drugo.
ing-ecc

#15586 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

BadBoy wrote:Ako je otprilike izmjereno da moja parica može pogurati do 17 mbps, zar to ne znači da ja mogu imati stabilnu desetku? Samo je ADSL na ovoj liniji, nema mojaTV niti išta drugo.
naravno da možeš imati stabilnu desetku (a i 15-ku) ako je stvarno ta tvoja parica stabilna sa brzinom od 17 Mb a i ostalim parametrima. :)

al ovo nikada:
Herr Flick

#15587 Re: BHTelecom All About

Post by Herr Flick »

Image Treba da bude 10mbps..Inace jutros je bila uzasna grmljavina,nadam se samo da je neki trenutni problem :roll: :roll:
Nefs-i Mulhima

#15588 Re: BHTelecom All About

Post by Nefs-i Mulhima »

ing-ecc wrote:
BadBoy wrote: al ovo nikada:
Meni su nakon insistiranja povecali brzinu (kada sam bio korisnik) kako bi se kompenzirao gubitak. Doduse, bilo je malo natezanja jer su mi slali link, cak i boldovali ono famozno "DO" odredene brzine....

Sve zavisi od volje zaposlenog i koliko hoce da radi, najlakse je napisati i reci da ne moze a primat platu :zoka:
motorola01

#15589 Re: BHTelecom All About

Post by motorola01 »

Moze li mala pomoc oko podesavanja mobilnog neta na telefonu? Da li trebam zvati nekoga u BHT ili imaju negdje postavke APN-a?
escobar__

#15590 Re: BHTelecom All About

Post by escobar__ »

Pogledaj na portalu (www.bhmobile.ba), uloguj se sa svojim brojem telefona i negdje imaš opciju WAP postavke ili nešto tako.
motorola01

#15591 Re: BHTelecom All About

Post by motorola01 »

escobar__ wrote:Pogledaj na portalu (http://www.bhmobile.ba), uloguj se sa svojim brojem telefona i negdje imaš opciju WAP postavke ili nešto tako.
Hvala na pomoci i vec sam nasao. Kad idem na rucno podesavanje, onda nema mog telefona medju ponudjenim. Posaljem im poruku na 061 11 00(postavke) i nema odgovora :D . Tacnije poslao sam dvije. Zvao 1444 i oni kazu da trebam ovu poruku poslati(koju sam vec poslao).
Nisam trebao vracati telefon na fabricke postavke, ali kasno je sad :) .
escobar__

#15592 Re: BHTelecom All About

Post by escobar__ »

A što ručno ne uneseš postavke? Čini mi se da trebaš unijeti samo pristupnu tačku (active.bhmobile.ba za prepaid broj).
motorola01

#15593 Re: BHTelecom All About

Post by motorola01 »

escobar__ wrote:A što ručno ne uneseš postavke? Čini mi se da trebaš unijeti samo pristupnu tačku (active.bhmobile.ba za prepaid broj).
Ne mogu rucno jer u njihovoj ponudi konfiguracija nema mog telefona( htc ). Poslao sam im 2-3 poruke preko onog broja, ali nisam jos uvijek dobio poruku od njih. Vjerovatno je problem taj sto sam imao mobilni net do prije sat-dva i onda sam uradio vracanje fabrickih postavki na telefonu i vjerovatno sam kod njih jos uvijek upisan kao korisnik, odnosno oni samo vide da sam vec korisnik i mozda zbog toga ne salju postavke.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#15594 Re: BHTelecom All About

Post by un1ted »

Nek nema HTC unesi od bilo kojeg modela :) Imas HTC !? Pa korsitis obicne psotavke, dodas za nez active.bhmobile.ba a za mms, dodas mms.bhmobile.ba (za mms nisam siguran da ide tako).

To je sve od postavki sta trebas nastimati. Jednostavno..
Herr Flick

#15595 Re: BHTelecom All About

Post by Herr Flick »

Imal ko da se razumije u tehniku ovim modema u BH Telecomu..Vec sam pisao da mi je download katastrofa poslije jutrsnje grmljavine,zvao ih i onaj kaze da su poslali nalog da mi dodju kuci..Imal ko da se razumije u to,posto mi da se konektujem na net treba 10 minuta.Modem je onaj crni obicni..I jos nesto sta znaci ovo G.dmt pored Image Koliko ja razumijem ovog G.dmt znaci da ce mi ruter ovo odabrati ako nemoze biti stabilan na vecoj brzini*?*?
Last edited by Herr Flick on 10/08/2013 17:23, edited 1 time in total.
motorola01

#15596 Re: BHTelecom All About

Post by motorola01 »

un1ted wrote:Nek nema HTC unesi od bilo kojeg modela :) Imas HTC !? Pa korsitis obicne psotavke, dodas za nez active.bhmobile.ba a za mms, dodas mms.bhmobile.ba (za mms nisam siguran da ide tako).

To je sve od postavki sta trebas nastimati. Jednostavno..
Nije bas tako jednostavno. Oni moraju poslati postavke, pa cu ih ja opet morat nazvat da to oni finisiraju(kao i prvi put). Nema kod njih nista iz prve. Usput, pretplatnik sam, a ne ultra korisnik. Bice ih kasnije ponovo zvati...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#15597 Re: BHTelecom All About

Post by un1ted »

I ja sam pretplatnik, samo upises paket koji neta koristis. Active je za obicne GPRS, msurf1.bhmobile.ba je za msurf1 i slicno. Mora raditi na taj nacin 100% :) Nema od postavki nista posebno, samo ovo sto sam ti rekao se izmjeni.
motorola01

#15598 Re: BHTelecom All About

Post by motorola01 »

un1ted wrote:I ja sam pretplatnik, samo upises paket koji neta koristis. Active je za obicne GPRS, msurf1.bhmobile.ba je za msurf1 i slicno. Mora raditi na taj nacin 100% :) Nema od postavki nista posebno, samo ovo sto sam ti rekao se izmjeni.
Nasao sam postavke koje su mi poslali prije neke 2-3 godine na mail i unio ih. Naravno ne rade kao sto nisu ni tad radile, tako da cu ih morat opet zvati nekoliko puta dok se to podesi. Evo pogledaj sta je sve trebalo podesiti:

Postavke - GPRS WAP i MMS

Imajte na umu svi koraci moraju biti dovršeni kako bi se osiguralo da su postavke ispravno konfigurirane.

1. Klikinite na Menu opciju

2. Izabrati Settings

3. Izabrati Wireless & networks

4. Izabrati Mobile networks

5. Izabrati Access Point Names

6. Kliknuti na Menu opciju

7. Izabrati New APN

8. Izabrati Name te ukucati BHMobileInternet i pritisnuti OK

9. Izabrati APN te ukucati active.bhmobile.ba i pritisnuti OK

10. Izabrati Proxy te ukucati 195.222.056.041 i pritisnuti OK

11. Izabrati Port te ukucati 8080 ili 9201 i pritisnuti OK

12. Izabrati Username > ostaviti prazno > OK

13. Izabrati Password > ostaviti prazno > OK

14. Preskociti opciju past Server

15. Izaberite MMSC i ukucati http://mms.bhmobile.ba/cmmsc/posthen i pritisnuti OK

16. Izabrati MMS proxy i ukucati 195.222.056.041 i pritisnuti OK

17. Izabrati MMS port i ukucati 8080 i pritisnuti OK

18. Kliknuti na Menu opciju

19. Izabrati Save

20. Izabrati vas novi account tako da zelena tačka se pojavi pored naziva

Nakon svega potrebno je da se iskljuci pa ukljuci uređaj

Da napomenem, ni nakon unosa ovih postavki net ne radi.
un1ted

#15599 Re: BHTelecom All About

Post by un1ted »

Nazovi ih i zatrazi da te prebace tehnickoj sluzbi. Tu ce ti sej aviit neki momak koji ce ti objasniti. Evo, pobrisao sam postavke na s2, infuse 4g i huawei neki i uneo RUCNO samo APN i internet radi uredno :) kod tebe APN VJEROVATNO nije active jer koristis neki surf paket.
Sanchez22

#15600 Re: BHTelecom All About

Post by Sanchez22 »

Dodje mi prosli mjesec obracun i pise da imam neke neizmirene dugove.Danas iskljucise telefon i moja tv(valjda).Sad problem je u tome sto ni u jednom ranijem obracunu nije pisalo da dugujem,vec da sam ostao duzan u 2012.
Svaki racun je placen uredno,lako je sad to moguce?
Locked