SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#15576 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Labirint wrote:Dobro, stoji ali u ovom kontekstu ne igra nikakvu ulogu. I vozač joj je suprug :wink:
Sve u svemu nebitno :)
Slažem se, nebitno :thumbup:
Poenta je bilo da se bila počela navlačiti priča kako je moguće da je ona sporo vozila, pa ovaj naletio.
zigson

#15577 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

hrle1976 wrote:
un1ted wrote:
Tomahawk11 wrote: Zašto kampanja nije niko pio, vozilo se po ograničenju?
Ako je sve tako, nema problema, osim što je čovjek poginuo, to jeste problem.
Nebitno koliko je isao i sta se desilo, u jednu ruku i razumijem "kampanju". Kod nas, sta god da se desi, ako je imalo auto skuplje, vozac se kurcio.

Hajde da zamislimo da su vozili 120km/h i da je u kobnom trenutku pukla guma i auto zavrsilo na zidu? Je li to moguce?

Jeste, ali poznavajuci nas mentalitet, cim su vidjeli auto od 60k, poletila voda na usta za pljuvanjem.

Vozim ah mein Gott auto koje je znatno skuplje od ovog A8. I opet cu reci oni nisu brzo vozili vec nisko letili. Dovoljna je slika da zadnji dio auta je gotovo 100m bacen od mjesta udara.
S63? ah mein gott ? :D
Labirint

#15578 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Labirint »

Tomahawk11 wrote:
Labirint wrote:Dobro, stoji ali u ovom kontekstu ne igra nikakvu ulogu. I vozač joj je suprug :wink:
Sve u svemu nebitno :)
Slažem se, nebitno :thumbup:
Poenta je bilo da se bila počela navlačiti priča kako je moguće da je ona sporo vozila, pa ovaj naletio.
To uvidjaj treba da pokaže al' čisto sumnjam. Sve i da jeste takvih primjera ima mali milion i ako bi se ginulo što se
vozi pogrešnom trakom onda bi mrtvih bilo na sve strane. Nego da ja pitam ove "stručnjake" i stručnjake. Ukoliko je
u trenutku nesreće kilometar sat/brzinomjer zaustavljen na odredjenom podioku ( tipa 100 km/h) da li ti znači da je
to ta brzina pri kojoj se dogodila nesreća ?
hrle1976

#15579 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrle1976 »

zigson wrote:
hrle1976 wrote:
un1ted wrote:
Nebitno koliko je isao i sta se desilo, u jednu ruku i razumijem "kampanju". Kod nas, sta god da se desi, ako je imalo auto skuplje, vozac se kurcio.

Hajde da zamislimo da su vozili 120km/h i da je u kobnom trenutku pukla guma i auto zavrsilo na zidu? Je li to moguce?

Jeste, ali poznavajuci nas mentalitet, cim su vidjeli auto od 60k, poletila voda na usta za pljuvanjem.

Vozim ah mein Gott auto koje je znatno skuplje od ovog A8. I opet cu reci oni nisu brzo vozili vec nisko letili. Dovoljna je slika da zadnji dio auta je gotovo 100m bacen od mjesta udara.
S63? ah mein gott ? :D
AMG mecku ja to vec davnih dana prekstio u Ah Mein Gott :D
moa

#15580 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moa »

O'zone wrote:Beze u dosadi gledam da nema EURO NCAP testiranja za A8 (ili ga ja ne mogu da nađem) ali evo ima za broj manji A6.

Koliko nađoh testiranje bočnog udara u stub se radi pri brzini od 30 km/h (kako pročitao tako i prodajem) i mogu reći da je oštećenje pri toj brzini optički solidno eh sad ako bi to primjenili u stvarnost na vozilo staro 7 godina sa pređenih 2xx xxx kilometara pri brzini od 100 do 130 km/h, oštrom rubu betonske ograde na mostu kao i dodatnog metalnog dijela....jbga moglo se stvarno desiti..struka će dati zadnju riječ kao i obično.
Naravno da je se moglo desiti ipak je to auto tesko oko 2 tone pri brzini od 140 (koje realno ne osjetis u ovom autu) da udaris u psa slupo bi auto i to dobro a zamisli u betonsku ogradu.Ograda ga je i pocjepala. Ljudi misle da ako voze audija da im se nista nece desit. Mene ineteresuje koja je duzina ovog prelaza, ako se gepek nalazi na kraju mosta a ako je most duzi od 70 metara onda ga sigurno nije vozio ispod 140.
hrle1976

#15581 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrle1976 »

moa wrote:
O'zone wrote:Beze u dosadi gledam da nema EURO NCAP testiranja za A8 (ili ga ja ne mogu da nađem) ali evo ima za broj manji A6.

Koliko nađoh testiranje bočnog udara u stub se radi pri brzini od 30 km/h (kako pročitao tako i prodajem) i mogu reći da je oštećenje pri toj brzini optički solidno eh sad ako bi to primjenili u stvarnost na vozilo staro 7 godina sa pređenih 2xx xxx kilometara pri brzini od 100 do 130 km/h, oštrom rubu betonske ograde na mostu kao i dodatnog metalnog dijela....jbga moglo se stvarno desiti..struka će dati zadnju riječ kao i obično.
Naravno da je se moglo desiti ipak je to auto tesko oko 2 tone pri brzini od 140 (koje realno ne osjetis u ovom autu) da udaris u psa slupo bi auto i to dobro a zamisli u betonsku ogradu.Ograda ga je i pocjepala. Ljudi misle da ako voze audija da im se nista nece desit. Mene ineteresuje koja je duzina ovog prelaza, ako se gepek nalazi na kraju mosta a ako je most duzi od 70 metara onda ga sigurno nije vozio ispod 140.
Bocni udar od 30km/h i steta je takva kakva je. Zemljotres 5.0 je 10x slabiji od zemljotresa 6.0. Znaci pocjepati auto u dva dijela udar je morao biti 5x snaznij od ovog na snimku. Neka idemo mjerom x5 u iznosu od 30km/h imas brzinu minimum 150km/h. To da su oni vozili 110km/h ima samo smisla u slucaju da je rijec bila od Made in China autu to je kopiji Audija, koja postoji i cak se ilegalno uvozi u druge drzave.
Last edited by hrle1976 on 26/09/2017 14:43, edited 1 time in total.
archi_a

#15582 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

Nisam do sada komentarisao ovu tragediju. Nije nešto što se treba komentarisati na prvu. Međutim, počinju me iritirati izvještaji u kojima se nanovo potencira i PREnaglašava da je brzina vozila bila u okviru dozvoljene na autoputu. Volio bih znati, na koji način se to može zaključiti i dokazati? Ima li radar na ovom mjestu? Sve i da je radar 500 metara prije, opet se moglo od te tačke razviti veća brzina. Možda automobil ima neki uređaj kao tahograf pa da se prikopčaju i tako izlistaju brzine? Ima li neko objašnjenje?
agent_zero

#15583 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by agent_zero »

Klasično zataškavanje.
supercali

#15584 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

Naravno da je moguce da se ovako raspadne audi i na 130 al to je 1 na prema milione
A to nije ovaj slucaj siguran sam
Ovaj prije da je vozio 150+ ono da probaju auto i sl malo se zajebali u procjeni bacilo ih na ogradu i nema povratka

Sto neko rece moguce da je ovo bio kupac
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#15585 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

ja sam čuo da imaju kopije accounta koji se kreiraju u kini i prijavljuju se na klix, ilegalno...
shalla

#15586 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shalla »

Mrzim priče "rekla kazala" al čuh maloprije od jednog "službenog lica" da je definitivno bio slučaj prebrze vožnje zaustavnom trakom :sad:
Last edited by shalla on 26/09/2017 14:41, edited 1 time in total.
JThomas

#15587 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

a ja evo vidio i čuo da je na sudu dojavljena bomba, a u holu majice sa slikom dženana memića...
shalla

#15588 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shalla »

Ja kažem šta čuh od jednog policajca kojeg srećem svaki dan, al u suštini nije ni bitno, jedan život je izgubljen i to je najtužnije...
Ne znam da li će ikad ikad ljudi doći pameti i normalnije voziti, srce me boli što doslovce SVAKI dan u novinama pročitam da je neko ili zijanio ili ostao invalid usljed saobraćajne nesreće...
JThomas

#15589 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

kako ljudi u prosjeku voze, a bogami i kako hodaju i prelaze ulicu, nesreća je ustvari malo...
hrle1976

#15590 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrle1976 »

Ovo je cca. brzina kada NASCAR ulazi u krivinu. Brzina cca. 170km/h do 200 i kusur km/h. negdje je sigurno i preko 250km/h

Ovo je rezultat kada brzinom od cca. 180km/h udari zid bocno.

Da se razumijemo zbog brojnih krivina te same uskosti BiH autoceste maks brzina za nju je 110km/h citavim putem. Autocesti nedostaje bar 15% sirine da bi mogla biti na tim tipovima krivina za bilo sta vise od 110km/h.
Last edited by hrle1976 on 26/09/2017 14:57, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#15591 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Umalo da prođu ne zamijećene dvije poznate "dame"

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /170926082
Obuca9

#15592 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Obuca9 »

O'zone wrote:Umalo da prođu ne zamijećene dvije poznate "dame"

Tetka je neumorna :D
hrle1976

#15593 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrle1976 »

O'zone wrote:Umalo da prođu ne zamijećene dvije poznate "dame"

To njeno jubilarno 101 hapsenje? :D
promaha

#15594 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by promaha »

neka me neko ispravi ako grijesim al zar nije ogranicenje na ovoj dionici "nakon radara" i prije ovog mosta postavljeno na 90 km/h?
holowey

#15595 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by holowey »

JThomas wrote:a ja evo vidio i čuo da je na sudu dojavljena bomba, a u holu majice sa slikom dženana memića...
a bas sam se pitao cije li je rociste za danas zakazano... dzabe klapnuh i poljubih vrata...
Labirint

#15596 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Labirint »

promaha wrote:neka me neko ispravi ako grijesim al zar nije ogranicenje na ovoj dionici "nakon radara" i prije ovog mosta postavljeno na 90 km/h?
Pobrkao si, nesreća se desila prije skretanja za Podlugove iz pravca Zenice, dakle nije to radar u Malešićima ako misliš na taj jedini...
Haris.ba

#15597 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Da neko od svekolikog furamskog pučanstva napravi ovakvu saobraćajku, garantiram da ujutro poslije na klixu ne bi bio tekst u kojemu piše da je vozio trijezan i u granicama zakona.
dječak sa šibicama

#15598 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Poginuli je imao 25, vozac 22 godine, vozilo je bilo od poginulog a vozac je bio njegov jaran koji je zelio malo "provozati Audija". Poginuli je iz imucne porodice, i nadam se da ce roditelji, kad i ako dodju sebi, oboriti ovaj smijesni izvjestaj o "dopustenoj brzini".

Nema sanse da je isao ispod 200 km/h
golfiista

#15599 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by golfiista »

S obzirom da su sve informacije, neprovjerene, pa i ova da se kretao dozvoljenom brzinom, što lično mislim da je samo neko od novinara slučajno ili namjerno prenio neprovjerenu i rekla - kazala informaciju, jer niko ko je nadležan da daje takve informacije ( saobraćajni vještak ), nije mogao utvrditi takvo nešto, sigurno ne prije izvršenog vještačenja, za što će trebati vrijeme. Dakle, ovu informaciju o kretanju vozila treba uzeti sa velikom rezervom, pogotovu što niko u ovom trenutku ne može pouzdano utvrditi istu, sem vozača naravno.

Da vidimo, kolika je dozvoljen brzina na autocesti, 130 km/h, ok. Kolika je dozvoljena brzina na ovom mostu, koliko se sjećam, 90 km/h. Za sve one koji misle da dozvoljena brzina od 90 km/h do 130 km/h beznačajna i da zapravo na toj brzini nema šanse da se automobil prepolovi, podsjetio bih na nekoliko činjenica. Svi testovi na automobilima, kada je u pitanju sigurnost, provode se na brzinama ne većim od 60-65 km/h. Drugo, automobilu teškom 2t, treba preko 40 metara da se u idealnim uslovima, sa potpuno ispravnim kočionim sistemom i sa extra gumama, pri brzini od 100 km/h, zaustavi. Može li neko izračunati kolika je sila udara pri brzini od 100 km/h, na onako malu površinu ( betonska ograda mosta i metalna ograda) nečega što teži 2t? Kada saberete sve ove parametre, vidjet ćete, da brzina od 100 km/h, je zapravo sasvim dovoljna, da pri bočnom udaru prepolovite tenk, a ne putnički automobil, jer što je veća masa, normalno je da je jača sila udara. Betonska ograda je zapravo nož koji je bukvalno prerezao dva dijela automobila, da je brzina bila veća, možda i značajno veća, autombil se ne bi prepolovio, već bi se omotao oko ograde. U svakom slučaju treba sačekati nalaz i mišljenje vještaka. sve drugo, pa i ovo što ja mislim je irelevantno.
Sve u svemu strašna tragedija.
zigson

#15600 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

hrle1976 wrote:
AMG mecku ja to vec davnih dana prekstio u Ah Mein Gott :D
skontao sam, zato i pitam jel s63 amg - ah mein gott :D
Post Reply