Sirija vol. 2

Locked
Kikibombona

#15576 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Krokodajl wrote:Problem Kurda je što previše brinu o svojoj reputaciji dobričina. Eto kao oni idu oslobađat Arapska sela na sjeveru Azaza jer su Arapi od njih to tražili, ili eto Kurdi formiraju Arapske jedinice da šire bratstvo i jedinstvo, Kurdi nisu proračunati kao narod oni su kao što je i Kiki nebrojno puta objasnio "vukovi" "divlji" ne razmišljaju puno o svojim potezima već se vode nekim trenutnim osjećajima.
Naravno da je sve ovo lijepo i romantično ali isti ti Arapi koje Kurdi oslobađaju će sutra opet istim tim Kurdima zabiti nož u leđa, kada se u Siriji postigne mir među Arapima a on će se postići milom ili silom opet će Kurdi doći na tapetu, jer za razliku od Iraka ili Turske u Siriji su Kurdi ipak minorniji i nisu toliko organizovano tako da im je bolje držati se sebe i svojih ciljeva a ne nasjedati na neke gluposti i boriti se za "Demokratsku Siriju, zemlji bratstva jedinstva Arapa Kurda Asiraca ovih onih" jer kada se računi naplate opet će se Arapi ujedniti protiv Kurda, Arapima barem nije teško mjenjati dresove.
Za to je najzasluznija ideologija teroristicke PKK. PKK se upravo zalaze za slobode naroda, da svaki narod participira u vlasti. Rojava je sada uredjena kao kod nas Dejton, sa kvotama. Tacno se zna koliko u vlasti moze biti Kurda, koliko Asiraca, Arapa, zena itd

Ideologija PKK ne sadrzi sovinizam, ne podstice na odsvetu nad civilima. Tako imamo slucaj da Turci masakriraju Kurde i ruse gradove, a da se PKK ne osveti nijednom turskom civilu.

Al da su politicki diletanti, naivci, to sigurno.

Spas za Kurde u Siriji je sto se razvio iracki Kurdistan koji pruza logisticku i politicku podrsku. Mislim da su oni garant opstanka sirijskih Kurda u slucaju arapsko-kurdskog rata.
sarajevoxxxx

#15577 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Da činjenica je bolnički krevet, a nije činjenica kada Saudija libanonskoj vojsci i Hezbollahu napravi vojnu bolnicu, donira najsavremenije helikoptere, obnovi kompletnu vojnu infrastrukturu Libanona.

Šta su te tričave milijarde dolara koje je Hezbollah dobio od Saudije u poređenju sa bolničkim krevetom u Izraelu :-)
Saxxx, aj nemoj ignorisati kao sto obicno radis... De nam prevedi sta kaze ovaj pobunjenik nakon sto se povukao iz Rityana

"Ovdje je počela revolucija u sjevernoj okolini Haleba. Izdali su nas svi. Naši saveznici Saudija, Turska, Katar, su kukavice. Mi ne trebamo hurme i deke, trebamo oruzje kojim se možemo suoprostaviti neprijatelju".

Inače prošle godine u ova doba režim je u Ritjanu izgubio 200 vojnika u neuspjelom pokušaju da ga zauzme. Ovaj put su izgubili 60 vojnika a opozicija po SOHRU-u 80 u ovim zadnjim borbama.
Kikibombona

#15578 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

DuckZz wrote: Jutros sam gledao, ne znam da li ovim redosljedom govori ali svejedno.

" Nalazim se u posljednjim metrima sela Retijan. Nakon što su ga Bande iz Irana i Hezbollaha zauzeli, uz velikodušnu pomoć Ruskih aviona i artiljerije "
" Moja kuća se nalazi ovde, gdje sam proveo svoje djetinjstvo, ovo je moj posljednji pozdrav gradu. Ja se neću nikad vratiti.
Zahvaljujem velikodušnoj podršci Saudijske Arabije i ostalih zemalja, koji ništa nisu uradili o ostavili su da budemo svi ubijeni, posebno Americi i njihovim igrama. Nama ne treba ništa, ni hrana izvana, oružje ništa... mi želimo da oborimo bande aviona koji ubijaju nas i naše porodice. Tražimo od početka rata, i nikad nismo dobili. Hvala bogu, nisam jedina osoba koja je izgubila svoju kuću i grad, i hvala bogu nisam jedini koji se nikad više neće vratiti. Bande ne prestaju, cujete bombardovanje. "
:thumbup:

Cekaj, je l' bas nikako nema SAA na sjeveru prema Nublu i Zari?

Evo i Saffu popizdili

http://saff.ba/rusija-iran-hezbolah-i-a ... -u-siriji/

Je l' istina ovo sto pro-pobunjenicki tviterasi prenose, da bi YPG uskoro mogao preuzeti Meng?

Zivo me zanima sta ce se desiti kada SAA/siitske milicije i Kurdi budu granicili. Pobunjenici kazu da ce ih sije poklati. :mrgreen:

Saxxx

Tacno tako, izradili su ih Ameri, Turci i Saudi!

Al i ovo sa hurmama zvuci poznato...
fosna2014

#15579 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

Mousa Al-Omar says that 1 of the big groups sent 100 fighters to Rityan and none of them returned. All killed.
https://t.co/bvcVzBA7Tx. #Sy
sunceKOtepsija

#15580 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

Oj Ritansko ravno poljce,
Što pozoba Ahrarovce,
Od tisuću i pedeset,
Vratilo se samo deset,
Od tih deset kraj Bajtuna,
Dočekala nasa bojna,
A tih deset muku muče,
I po njima šarac tuče.
DuckZz

#15581 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Kikibombona wrote:
DuckZz wrote: Jutros sam gledao, ne znam da li ovim redosljedom govori ali svejedno.

" Nalazim se u posljednjim metrima sela Retijan. Nakon što su ga Bande iz Irana i Hezbollaha zauzeli, uz velikodušnu pomoć Ruskih aviona i artiljerije "
" Moja kuća se nalazi ovde, gdje sam proveo svoje djetinjstvo, ovo je moj posljednji pozdrav gradu. Ja se neću nikad vratiti.
Zahvaljujem velikodušnoj podršci Saudijske Arabije i ostalih zemalja, koji ništa nisu uradili o ostavili su da budemo svi ubijeni, posebno Americi i njihovim igrama. Nama ne treba ništa, ni hrana izvana, oružje ništa... mi želimo da oborimo bande aviona koji ubijaju nas i naše porodice. Tražimo od početka rata, i nikad nismo dobili. Hvala bogu, nisam jedina osoba koja je izgubila svoju kuću i grad, i hvala bogu nisam jedini koji se nikad više neće vratiti. Bande ne prestaju, cujete bombardovanje. "

Cekaj, je l' bas nikako nema SAA na sjeveru prema Nublu i Zari?

Je l' istina ovo sto pro-pobunjenicki tviterasi prenose, da bi YPG uskoro mogao preuzeti Meng?
Zivo me zanima sta ce se desiti kada SAA/siitske milicije i Kurdi budu granicili. Pobunjenici kazu da ce ih sije poklati. :mrgreen:
Kontra pitanje.
Ko je zauzeo mjesta koja su bila pod kontrolom ISIL-a u Hasaki ? Dalje na jugu Hasake ? Ko je zauzeo grad Tell Abyad, Tishrin branu ?
Odgovor na ova pitanja otvaraš pitanje na ove odgovore : "jel l' baš nikako nema xy tamo na ?". Ubaci u xy ono što mislim, i nakon toga sva već navedena mjesta iznad (Tell Abyad, Tishrin, Hasaka).

Na kojim od ova 3 mjesta se oni nalaze ? A na onom gdje se nalaze, koliko imaju uticaja ?

Eto. Dobio si odgovor na sva pitanja koja ukljucuju nasumično 3 odabrana mjesta na sjeveru Sirija u provincijama Aleppo, Latakia, Hama.
Krokodajl

#15582 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Ono što se ovih dana priča po redditu je javno mijenje ,ako ga tako možemo nazvati, stanovnika Sirije na teritoriju ISIL-a a prvenstveno Al Rake.
Kako ovi "blietzkrigovi" SAA sve više daju maha i kako se pobunjenici nalaze u sve težoj situaciji sve je izglednije da će SAA biti ta koja će pokrenuti ofanzive na prostore pod kontrolom ISIL-a a ne FSA.
U skladu s tim javljaju se i priče i teorije da veliki broj stanovnika pod kontrolom ISIL-a gaji određene simpatije prema SAA i vladi u Damasku te da u Al Raki većina stanovnika nikad i nije bila pretjerano oduševljena revolucijom ?
U tome u prilog ide i činjenica da "umjerena opozicija" otvoreno koketira sa Al Nusrom i drugim radikalnim selefijskim grupama, tako da se postavlja jedno pitanje, šta stanovniku Al Rake znači ako mu vlast ISIL-a zamjeni vlast Al Nusre ?

ISIL se uopće ne razlikuje od Al Nusre razlika je isključivo medijska popraćenost zbivanja vezanih uz ISIL jer pro zapadnim medijima i ne ide u prilog pisati o zločinima Al Nusre budući je ta Al Nusra pero na perjanici "umjerene opozicije" time bi skočili sami sebi u stomak jer u ovom 21-om stoljeću i nije teško doći do informacija.

Tako da koliko god smiješno zvučalo jedina istinska opcija koja bi mogla vladati Al Rakom i gradovima pod ISIL-om je Sirijska vlada u Damasku (ako isključimo mogućnost da će Kurdi krenuti u tu suludu ofanzivu kojom oni ne dobijaju ništa i ako isključimo mogućnost da će Sirijska opozicija doživjeti pročišćenje). Stanovnik Al Rake ne vidi razliku između ISIL-a i Al Nusrte + Ahrah, Jaiysh jer u konačnici njemu je to isto.

Razlika između ISIL-a i Al Nusre je isključivo u medijskom pristupu tim dvijema terorističkim grupama.
dragma
Vozim: Pješe

#15583 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

sarajevoxxxx wrote:
dragma wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Bitan je Sisi, bitne su milijarde dolara koje je dobio od zemalja zaljeva, kao i druge milijarde dolara koje dobija Libanon i Jordan od zapada odnosno zemalja zaljeva, gdje na rusko masakriranje civila u Siriji u cijelom arapskom svijetu nije bilo apsolutno nikakve reakcije.

Bitni su zračni udari režima koji ne prestaju od marta 2011. i da niko ne smije uticati na to. Kao i da opozicija nikada ne dobije ni onaj najjednostavniji PVO.

Bitno je medijski satanizirati opoziciju i neprestano nalaziti opravdanja zlikovcu iz Damaska.

Bitno je da Hezbollah i ostale šiitske milicije niko ne naziva teroristima.

Kakvi crni bolnički kreveti u Izraelu, ili ta Hezbollahova vozila koja Izrael bombarduje. To su gluposti. To kao kod nas kada glasači glasaju za nekoga samo sto ga vide na otvoru neke džamije, a ignoriraju da je lik pokrao ili upropastio desetine fabrika u gradu.
Ma mani me Sisija, milijardi, iranskog ISIL-a, saudijskog hezbollaha i svih ostalih paradžematskih mantri, to me ne interesuje.

Nego o kakvom medijskom sataniziranju opozicije pričaš?
Koji, čiji mediji?
Pisanje svjetskih medija o ISIL-u, Nusri i co. Jel' možda pod tim podrazumjevaš sataniziranje opozicije?

Ne budi smiješan i ne izvrči činjenice.
Da činjenica je bolnički krevet, a nije činjenica kada Saudija libanonskoj vojsci i Hezbollahu napravi vojnu bolnicu, donira najsavremenije helikoptere, obnovi kompletnu vojnu infrastrukturu Libanona.

Šta su te tričave milijarde dolara koje je Hezbollah dobio od Saudije u poređenju sa bolničkim krevetom u Izraelu :-)
Ko je finansijski i ideološki pokrovitelj ISIL-a? Koliko milijardi su saudijski donatori potrošili za ove tri godine finansiranja ISIL-a, a koliko je KSA potrošila za ovih pet godina pripreme, finansiranja i opremljanja sirijske opozicije?

O čemu pričamo , ponovo o saudijskom hezbolahu i iranskom ISIL-u jel de?

Iskreno, poštujem te kao i sve ostale članove foruma, možda i malo više nego neke, nikada te ne bih uvrijedio ali ti opet kažem, sve ovo što si napisao možeš mačku o rep, pismen si momak i bilo bi mi pravo žao kad bih znao da fakat vjeruješ u sve ovo o čemu govoriš.
sarajevoxxxx

#15584 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

dragma wrote:
Ko je finansijski i ideološki pokrovitelj ISIL-a? Koliko milijardi su saudijski donatori potrošili za ove tri godine finansiranja ISIL-a, a koliko je KSA potrošila za ovih pet godina pripreme, finansiranja i opremljanja sirijske opozicije?

O čemu pričamo , ponovo o saudijskom hezbolahu i iranskom ISIL-u jel de?

Iskreno, poštujem te kao i sve ostale članove foruma, možda i malo više nego neke, nikada te ne bih uvrijedio ali ti opet kažem, sve ovo što si napisao možeš mačku o rep, pismen si momak i bilo bi mi pravo žao kad bih znao da fakat vjeruješ u sve ovo o čemu govoriš.
Isil je najvise napredovao padom Mosula. A Mosul je Maliki predao Isilu, bar tako kaže izvještaj koji je napravila komisija koja odgovara iračkom parlamentu.

Zvaničnoj vlasti u KSA Isil nije odgovarao. Ako si pratio sirijski rat, sukob između Isila i Ahrar Šama iniciran je i podstican od strane saudijske Al Arabiye i ostalih zaljevskih medija. Svaki dan prije otvorenog rata ss opozicijom objavljivane su ekskluzive o ISILovim zločinima. Hiljade tekstova je objavljeno protiv Isila.

Vjerovatno je postojala struja u KSA koja je financijski gurala Isil, mislim da su to bili bogati saudijski sektaši, ali daleko najviše oružja, novca, i svega drugog je dobio padom Mosula kojeg je omogućio Maliki (koji i dan danas uživa više povjerenja kod Iranaca od Al Abadija) ne vjerujem da ga je saudijska vlada finansirala. Naprotiv. Isil su najviše pomogli obaranjem Mursija, mislim da je to najveći poklon i hedija koju je Isil dobio od zemalja zaljeva.
sarajevoxxxx

#15585 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kiki ne kaže niko od pobunjenika "šije će ih poklati". To su gluposti. Baš suprotno. Pobunjenici su optuživali Kurde da su naoružavali šiite i dostavljali im pomoć u enklavama Nubl i Ez-Zehra. Te da su te enklavr bile u okruženju samo sa tri strane a da su im Kurdi dostavljali sve potrebno na mjestima koja su graničila sa kurdskim naseljima.
Kikibombona

#15586 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

DuckZz wrote:
Kontra pitanje.
Ko je zauzeo mjesta koja su bila pod kontrolom ISIL-a u Hasaki ? Dalje na jugu Hasake ? Ko je zauzeo grad Tell Abyad, Tishrin branu ?
Odgovor na ova pitanja otvaraš pitanje na ove odgovore : "jel l' baš nikako nema xy tamo na ?". Ubaci u xy ono što mislim, i nakon toga sva već navedena mjesta iznad (Tell Abyad, Tishrin, Hasaka).

Na kojim od ova 3 mjesta se oni nalaze ? A na onom gdje se nalaze, koliko imaju uticaja ?

Eto. Dobio si odgovor na sva pitanja koja ukljucuju nasumično 3 odabrana mjesta na sjeveru Sirija u provincijama Aleppo, Latakia, Hama.
Lud si Patak, Broza mi.

Nisam raspolozen da sa tobom igram 'misaone igrice'. Ko zna sta je tebi u glavi i kakvom si logikom sve ovo povezao, a meni se neda da ti citam misli...

Cijenim da imas pogresno vidjenje onoga sto se desilo juzno od Hasake, u Gire Sipiju i na kraju brani Tishrin. Ranije si pokazivao nerazumjevanje, ne znam da li si sada dosao do realnosti... ne bavim se citanjem misli, vec rekoh...

Ako imas pogresno vidjenje gore navedenog cijela konstrukcija pada u vodu i navodis me na pogresan trag.
bvcx

#15587 Re: Sirija vol. 2

Post by bvcx »

sarajevoxxxx wrote: Isil je najvise napredovao padom Mosula. A Mosul je Maliki predao Isilu, bar tako kaže izvještaj koji je napravila komisija koja odgovara iračkom parlamentu.

.
Opet si počeo???

Da te podsjetim ISIL je prvo preuzeo Raqqu u JANAURU 2014, pa tek onda Mosul u JUNU 2014.

Ajmo sad da te čujemo, ko je predao Raqqu ISILU skoro pola godine prije Mosula?
Kikibombona

#15588 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

bvcx wrote:
sarajevoxxxx wrote: Isil je najvise napredovao padom Mosula. A Mosul je Maliki predao Isilu, bar tako kaže izvještaj koji je napravila komisija koja odgovara iračkom parlamentu.

.
Opet si počeo???

Da te podsjetim ISIL je prvo preuzeo Raqqu u JANAURU 2014, pa tek onda Mosul u JUNU 2014.

Uhhhh...

Sada Saxxx mora odigrati kao Kasparov u najboljim danima da bi produzio partiju... :D :D
Kikibombona

#15589 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Veoma dobar dokumentarac o umjesanosti Iranske revolucionarne garde u rat u Siriji

sarajevoxxxx

#15590 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:Veoma dobar dokumentarac o umjesanosti Iranske revolucionarne garde u rat u Siriji

Koliko je iranskih generala ili oficira poginulo u Gazi? Zašto Rusi ili Iranci ne spašavaju Jemen ili Hute, mislim one što su nosili Asadove i Nasrallahove slike po Sani?

Kako ono ide Iran ne zna izdati :-) Nije tata-mata dao zeleno svjetlo. Ipak postoje neka pravila, nema kud ti hoćeš nego kud ti se kaže :-)
sunceKOtepsija

#15591 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

nakon saudije jos jedna sila perzijskog zaljeva-bahrejn spreman da pod americkom komandom uleti u siriju
sarajevoxxxx

#15592 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
bvcx wrote:

.
Opet si počeo???

Uhhhh...

Sada Saxxx mora odigrati kao Kasparov u najboljim danima da bi produzio partiju... :D :D
- Reqqa 650 000, Mosul 4 miliona stanovnika.

- Reqqa stotine poginulih prije nego je Isil zauzeo, Mosul ne znam jesu li i zapucali kako treba

- Mosul drugi grad po veličini, krcat milionima dolara, hamerima, tenkovima, milionima komada municije i drugog najsavremenijeg naoružanja kojeg je tada ultrabogata iračka vlada godinama sakupljala.

- Reqqa nije imala ništa od toga ili daleko manje oružja i ostalog MTS-a su zatekli u Raqqi koja je mogla biti samo dobar urnek Irancima i Amerikancima kako mogu beskrajno lagano stvoriti snažnu turbo-ultra-radikalnu formaciju kod neprijatelja.
Last edited by sarajevoxxxx on 06/02/2016 04:12, edited 1 time in total.
Kareem Abdul

#15593 Re: Sirija vol. 2

Post by Kareem Abdul »

Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:

Saxxx, aj nemoj ignorisati kao sto obicno radis... De nam prevedi sta kaze ovaj pobunjenik nakon sto se povukao iz Rityana

Ovaj isti Vedran Ćorluka.
Mlohavi

#15594 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Image

Image

Al' da je ruzno, ruzno je. :D
joe_black

#15595 Re: Sirija vol. 2

Post by joe_black »

Kareem Abdul wrote:
Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:

Ovaj isti Vedran Ćorluka.

Sirija je bolje mjesto bez "Ovakvih" neka on zapali za Tursku i neka se ne vraca u svoje selo...
sarajevoxxxx

#15596 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Erdogan: Ruske optužbe da se Turska sprema vojno intervenirati u Siriji su smješne. Tražit ćemo da se Rusima sudi zbog ubistva 400 000 Sirijaca.
joe_black

#15597 Re: Sirija vol. 2

Post by joe_black »

sarajevoxxxx wrote:Erdogan: Ruske optužbe da se Turska sprema vojno intervenirati u Siriji su smješne. Tražit ćemo da se Rusima sudi zbog ubistva 400 000 Sirijaca.
Glup Ergogan, a izjava jos gluplja...Ocekivano
sarajevoxxxx

#15598 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

#إدلب جيش الفتح يتمكن من صد هجوم عنيف لقوات الأسد مدعومة بغطاء جوي من الطيران الحربي الروسي على قرية #السرمانية في ريف جسر الشغور الجنوبي وناشطون محليون يأكدون سقوط أكثر من ١٠ قتلى من قوات الاسد.
#Idlib Fath Army thwarts an attack by Assad's forces supported by a Russian air cover on #Sarmaniya village in the western suburbs and local activists confirmed that more than 10 of Assad's forces were killed
Maystor

#15599 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Dobro jutro forumski narode. Ovo se ne zaustavlja

Image

-----------
Kiki, zar ne vidiš da je na sceni neka vrsta dogovora Kurda sa Rusima (Asadom), vjerovatno uz saglasnost Amerike? Na tacni im se servira sve, od borbe za Kobani do danas.
sumirprimus

#15600 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

mescini daj kurdima krenulo,a turcima stalo nakon kobana...
u narodu poznatiji ko wtf moment :D
Locked