Irak

Post Reply
Kikibombona

#15576 Re: Irak

Post by Kikibombona »

commendatore wrote:ne znam ima li politicki gluplje nacije od Kurda sad kad im nije valjao Sadam, ne valja Turska, ne valja Irak ne valja Iran - koga li misle imati za saveznike.... nece ni ameri tek tako pruzit podrsku kao do sad.....
To je isto da tebi neko kaze 'ne valja ti Milosevic, ne valja Seselj, ne valja Karadzic, ne valja Dodik, ne valja Ivanic...'... ne valja ti niko...

Svi nabrojani zele unistiti kurdski narod, pa kako ce im onda valjati.

U samom gradu Kirkuku Kurdi cine oko 70% stanovnistva a u provinciji Kirkuk oko 50%... a vidi ovo...

Only 25 are Kurds out of 1000 employed by Baghdad in Kirkuk oil fields, official

http://www.rudaw.net/english/business/080420171
commendatore

#15577 Re: Irak

Post by commendatore »

Kikibombona wrote:
commendatore wrote:ne znam ima li politicki gluplje nacije od Kurda sad kad im nije valjao Sadam, ne valja Turska, ne valja Irak ne valja Iran - koga li misle imati za saveznike.... nece ni ameri tek tako pruzit podrsku kao do sad.....
To je isto da tebi neko kaze 'ne valja ti Milosevic, ne valja Seselj, ne valja Karadzic, ne valja Dodik, ne valja Ivanic...'... ne valja ti niko...

Svi nabrojani zele unistiti kurdski narod, pa kako ce im onda valjati.

U samom gradu Kirkuku Kurdi cine oko 70% stanovnistva a u provinciji Kirkuk oko 50%... a vidi ovo...

Only 25 are Kurds out of 1000 employed by Baghdad in Kirkuk oil fields, official

http://www.rudaw.net/english/business/080420171
ne glupiraj se - mi nismo trazili samoopredjeljenje a imali smo ustavno pravo kao drzava u drzavi, niti otcjepljenje ciljano sistematski i historijski nego nas je opsta muka natjerala i planska agresija i srpska zelja za nasim unistenjem niti smo koga dizali u zrak od civila i vojnika niti smo sabotirali maticnu drzavu....

ovo ko da mi je rekao politicki analfabeta al hajd....

BTW bili smo mi "sretni" da ne puca po nama nek je i srbin direktor i sef i milicioner i general i doktor.... jos smo u takvoj drzavi trpili vise puta genocidne radnje i planove..... pa opet stisli zube.... ove je samo Sadam zajebavo na mrtvo ime.... a njega sam spomenuo vise u nekoj elementarnoj ironiji jer su se politicki Kurdi uskurcili.... oni mogu koliko god hoce biti kurceviti za citav planet oni su - pleme......

nejse ne bih vise da ucestvujem u ovoj rigidnoj diskusiji - moja poenta je samo da prilicno retrogradni kurdski politicki diletantizam podrzan etnonacionalistickom retorikom po svemu nezrele prirode a nikakve organizacije - nema nikakvu perspektivu.... bice i dalje vreca za sutanje i udaranje.....
Last edited by commendatore on 15/10/2017 12:10, edited 1 time in total.
zrakomlat

#15578 Re: Irak

Post by zrakomlat »

Pa tih 25/1000 Kurda zna nešto radit oko toga. Što nisu škole učili, nego lakše po brdima skakat.
Last edited by zrakomlat on 15/10/2017 12:11, edited 1 time in total.
Kikibombona

#15579 Re: Irak

Post by Kikibombona »

commendatore wrote:
ne glupiraj se - mi nismo trazili samoopredjeljenje a imali smo ustavno pravo kao drzava u drzavi, niti otcjepljenje ciljano sistematski i historijski nego nas je opsta muka natjerala i planska agresija i srpska zelja za nasim unistenjem niti smo koga dizali u zrak od civila i vojnika niti smo sabotirali maticnu drzavu....

ovo ko da mi je rekao politicki analfabeta al hajd....
1. Irak je vjestacka drzava koju su napravili Britanci tako sto su masakrirali kurdski narod koji nije zelio da im Britanci naprave nekakav Irak

2. Od svoga postojanja Irak onemogucava prava Kurda na identitet, skolovanje na maternjem jeziku, pravo na posao itd.

3. Tokom stogodisnje historije Irak je pocinio brojne masakre i u konacnici genocid nad kurdskim narodom

4. Irak je u bogate kurdske predjele naseljavao Arape. U naftnim kompanijama 95% uposlenika su bili Arapi i Turkmeni iako su Kurdi cinili vecinu u gradovima

5. Irak je drzava koja ratuje od kada postoji. U ovoj drzavi nikada nije bilo mira. To je drzava poznata po samoubilackim napadima. Kurdi ne zele biti dio takve drzave

6. I na kraju, ponovo ih napadose komsije i pocinise genocid, ovaj put pod zastavom ISILa

Znam ja da je tebi tvoja muka najteza, kao sto je svakome. Iracani isto smatraju da se Jugoslavija nikada nije trebala raspasti i da su Jugoslaviju razvalili separatisti uz pomoc zapadnih sluzbi.
Kikibombona

#15580 Re: Irak

Post by Kikibombona »

zrakomlat wrote:Pa tih 25 Kurda zna nešto raditi. Što nisu škole učili, nego lakše po brdima skakat.
Sada Kurdi cine vecinu u naftnim kompanijama i nafta uredno sljaka. Nema nikakvih problema.

A Erbil, Sulejamnija i drugi kurdski gradovi se grade...

Sto se tice obrazovanja, ja sam zaista postidjen radi nas. Jebote, svi kurdski politicari parlaju engleski kao maternji, dok nasi hajvani beknuti ne znaju... :(
zrakomlat

#15581 Re: Irak

Post by zrakomlat »

Kikibombona wrote:
zrakomlat wrote:Pa tih 25 Kurda zna nešto raditi. Što nisu škole učili, nego lakše po brdima skakat.
Sada Kurdi cine vecinu u naftnim kompanijama i nafta uredno sljaka. Nema nikakvih problema.

Sto se tice obrazovanja, ja sam zaista postidjen radi nas. Jebote, svi kurdski politicari parlaju engleski kao maternji, dok nasi hajvani beknuti ne znaju... :(
A znam, tako je. Nismo mi druže ni za kakvog poređenja. Ne znaju ni političari, policija, a vjerujem slabo i granična.
Kikibombona

#15582 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Guverner Kirkuka je kristalno jasan!
Najm Eddine Karim, the Kurdish governor of Kirkuk, said there is only one way to prevent potential conflict.

"For the Iraqi army and Hashd al-Shaabi [PMF] to go back to their places, to go back to where they said they will go, otherwise it will not de-escalate. It's the only way," he said.
video, engleski

http://www.aljazeera.com/news/2017/10/i ... 06815.html

Vide se Peshmerge i iracka vojska/sija milicije na liniji fronta, par stotina metara udaljeni jedni od drugih!

Peshmerga komadant kaze da ce se boriti do posljednjeg borca i da sije nece uci u Krikuk.

Za to vrijeme sastanak lidera KDP i PUK u Slemaniju!

Image

KDP nastupa prilicno agresivno i ne zeli udovoljavati nikakvim zahtjevima Bagdada. Dio PUKa je na liniji sa KDP, predvodjen Kosartom Rasulom i Karimom, guvernerom Kirkuka, dok su clanovi porodice Talibani nesto spremniji na kompromis....

Mnogi starci i starice paradiraju Kirkukom sa oruzjem. :D :-) Kazu, izgubili smo sinove za Kirkuk, dacemo i svoje zivote al' sije u grad nece uci. Svako ko misli da moze poraziti ovako motivisan narod je totalna budala.

Image

Mahmud Hadzi Mahmud, Peshmerga veteran, lider Socijalisticke partije Kurdistana na sastanak dosao naoruzan! :lol:

Image

Hadzi Mahumd je zapovjednik Peshmerga veterana koji su prosli sito i reseto u borbama sa Sadamovom vojskom!

Image

Image

Oni su stari i njihov doprinos u samoj borbi vjerovatno nije veliki, ali uzivaju ogromno postovanje i dizu moral mladim borcima...
Kikibombona

#15583 Re: Irak

Post by Kikibombona »

zrakomlat wrote:A znam, tako je. Nismo mi druže ni za kakvog poređenja. Ne znaju ni političari, policija, a vjerujem slabo i granična.
Pavel Talibani, jedan od lidera PUKa, poziva na mir, na perfektnom engleskom, cak i naglasak engleski! :D

Svi znaju engleski, osim Mesuda Barzanija. Al' on je svakako neobrazovan, covjek ratnik. :D

Kod nas od vodecih politicara niko beknuti ne zna... :roll: :roll:
handžar88

#15584 Re: Irak

Post by handžar88 »

Kikibombona wrote:

Mozes biti postidjen radi sebe i svog obrazovanja, al ziv bio Kurdi se s nama ni u snu ne mogu porediti po obrazovanju.. nasi profesori predaju po evropskim i svjetskim univerzitetima, omladina nam je medju najboljim studentima kada odu vani, doktori su bolji od 98% ovih sa istoka a u rangu su i bolji od vecine sa zapada.. tako isto i ostale grane nauke, problem je bas u politiucarima, da imaju nasi doktori opremu kao ovi na zapadu ne bi se mogao ni jedan zdravstveni sistem uporedit s nasim. Kurdi imaju bolje politicare, a ako su tebi politicari mjera za obrazovanje onda si zaluto na ovu planetu.
Putnik ali stvarno

#15585 Re: Irak

Post by Putnik ali stvarno »

Naravno da se Jugoslavija nije trebala raspasti, gledajuci na to sa unutrasnjeg stanovista.

Jugoslavija je razvaljena iz spoljnopolitickih razloga i svakako uz pomoc foot on the grounds, kao i svaka druga

otpisana zemlja. Vidimo i zivimo tu novu slobodu nema potrebe sada da nju vrednujemo, nije tema.

Tako to ide kroz istoriju.

Svaka je drzava vestacka - stvar medjunarodnih sporazuma - koji nisu vecni.

Ne postoje prirodne drzave, nemoj da zvecis tako glasno.

Kurdi prave jednu gresku, delimicnu, koju su napravili svojevremeno Srbi. Pravili su Jugoslaviju u savezu sa

zapadnim evropljanima, bivsi sami okruzeni Nemackim satelitima. To je Jugoslaviji doslo glave u trenutku

jednog vulgarnog politickog establismenta u Srbiji.

Odmah prvom prilikom zemlja je testirana 41 i zatim konacno 91 je razvaljena zahvaljujuci tom pomenutom

vulgarnom srpskom establismentu i nepromenjenim aspiracijama Nemacke (sada u vidu lokomotive EU) te

bivsih nemackih satelita u samoj YU, za koju priliku su iz naftalina izvadjeni neki marginalci da povedu

u slobodnu i svetlu buducnost narode i narodnosti.....

Kurdi ulaze u deal sa dalekim USA i regionalno izolovanim Izraelom. Bez jaceg uporista u sopstvenoj regiji, nece tu

biti srece na duzi rok. Kurdi moraju naci balans sa svojim neposrednim okruzenjem ako ne zele da zavrse kao

Izrael br 2.

Za sada ne vidim da oni to rade i bojim se da ce biti zrtvovani jednokratno.

No sacekajmo sada te stvari krecu da se odvijaju dosta brze....

Do sada Kurdi igraju samo ulogu foot on the grounds, a kada sve prodje i novi deal dodje, kakav god on bio

zivece sa svojim komsijama, prvim.

Ako traze srecu u dekompoziciji Irana ili Turske, hm, neka im je sa srecom ....
Kikibombona

#15586 Re: Irak

Post by Kikibombona »

handžar88 wrote:Mozes biti postidjen radi sebe i svog obrazovanja, al ziv bio Kurdi se s nama ni u snu ne mogu porediti po obrazovanju.. nasi profesori predaju po evropskim i svjetskim univerzitetima, omladina nam je medju najboljim studentima kada odu vani, doktori su bolji od 98% ovih sa istoka a u rangu su i bolji od vecine sa zapada.. tako isto i ostale grane nauke, problem je bas u politiucarima, da imaju nasi doktori opremu kao ovi na zapadu ne bi se mogao ni jedan zdravstveni sistem uporedit s nasim. Kurdi imaju bolje politicare, a ako su tebi politicari mjera za obrazovanje onda si zaluto na ovu planetu.
Tako je bilo nekada.

Nazalost, najbolje sto smo ikada imali je otislo ili umrlo. Svakodnevno gubimo kvalitetne ljude koji odlaze u druge drzave. Obrazovni sustav je dno i dna i buducnost nam je prilicno crna.

Jugoslavija je bila svjetlosnim godinama ispred BI. Umjesto da idemo naprijed, mi se vracamo krupnim koracima nazad i priblizavamo Bliskom istoku.

Pogledaj samo kakva nas goveda predstavljaju. Prestrasno. Al' nije tema...
insomnia78

#15587 Re: Irak

Post by insomnia78 »

handžar88 wrote:
Kikibombona wrote:

Mozes biti postidjen radi sebe i svog obrazovanja, al ziv bio Kurdi se s nama ni u snu ne mogu porediti po obrazovanju.. nasi profesori predaju po evropskim i svjetskim univerzitetima, omladina nam je medju najboljim studentima kada odu vani, doktori su bolji od 98% ovih sa istoka a u rangu su i bolji od vecine sa zapada.. tako isto i ostale grane nauke, problem je bas u politiucarima, da imaju nasi doktori opremu kao ovi na zapadu ne bi se mogao ni jedan zdravstveni sistem uporedit s nasim. Kurdi imaju bolje politicare, a ako su tebi politicari mjera za obrazovanje onda si zaluto na ovu planetu.
:lol: :lol:
Nadzornik

#15588 Re: Irak

Post by Nadzornik »

Iracani dovlace tenkove u blizini Kirkuka.

Ultimatum istekao.

Kurdi spremni za odbranu.

Image

Iracki tenkovi u blizini Kirkuka:
https://twitter.com/BabakTaghvaee/statu ... 2727884800
Kikibombona

#15589 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Hashd al-Shabi napustio pozicije u okolini Tuza nakon sto su Peshmerge poslale pojacanja na taj dio fronta!

Kurdski borac se smije i snima sektaske zastave koje su istaknute posvuda!

https://twitter.com/BarzanSadiq/status/ ... 1836880897

Image

Image

Pobjegli brzinom munje, ni zastave nisu stigli pokupiti! :D
zrakomlat

#15590 Re: Irak

Post by zrakomlat »

to sad sad kaže strateški se povukli, ko pešmerge :D
Kikibombona

#15591 Re: Irak

Post by Kikibombona »

zrakomlat wrote:to sad sad kaže strateški se povukli, ko pešmerge :D
Ja mislim da su sije isle na blef, osokoljene podrskom Turske i Irana, te rezervisanim pristupom Amerike i EU.

Kontali su da ce se Kurdi prepasti i predati im Kirkuk. :lol:

Sada ima da gutaju krastave zabe povlaceci se podvijenog repa. Osjetili su odlucnost kurdskog naroda. Nije jednostavno doci iz Basre, grada udaljenog 800 kilometara od Kirkuka, te krenuti kroz dobro formiranu odbranu i uci u grad gdje te svi preziru. :roll:

Ne znam kako ce se sije izvuci iz sranja koje su napravili. Digli su se puno, agresivno nastupili...

Savjetnik Barzanija nakon sastanka kurdskih lidera u Dukanu!
The Meeting in Dukan between KDP/ PUK ended. Good news on reiterating our national unity in the face of all pressure. Our readiness to reach peaceful resolution for current standoff in all area. Rejecting military option, but ready to defend.
There will not be any unilateral negotiation with Baghdad by either PUK or KDP. If there be any negotiation with Baghdad it will be a joint delegation representing all Kurdistan parties. KDP/PUK reject any demands to nullify the referendum results. Refuse preconditions
Zakljucci sastanka!

- nema povlacenja referenduma
- nema povlacenja iz Kirkuka
- pregovori moraju biti bezuvjetni

Iracani su pokusali podijeliti Kurde, pregovarati sa PUKom, te tako zaobici Barzanija i KDP. Misija propala.

Inace, Barzanijev KDP suptilno trlja nos Amerikancima... to im nije bas pametno...
KDP ForeignRelations‏ @kdpfro

As Mr Tillerson’s alternative to holding the referendum came too late, the current US attempts to avert a full blown war might also come too late.#SupportKurdistan
KDP ForeignRelations‏ @kdpfro 16h16 hours ago

Peshmerga fought ISIS equipped with the US heavy weapons left by the Iraqi Army, they have now to defend Kurdistan against PMF equipped with the same weapons.#SupportKurdistan
Simpatizeri KDP pisu da je Amerika verbalno protiv Irana a da na terenu rade za Iran. :-) :-)
zrakomlat

#15592 Re: Irak

Post by zrakomlat »

Kikibombona wrote: Simpatizeri KDP pisu da je Amerika verbalno protiv Irana a da na terenu rade za Iran. :-) :-)
Ni u čemu se ne slažem skoro sa @sa'voxxxxom ali u jednom je 100 % u pravu. Tamo, kome god nešto nije pravo, krivi su jal amerika jal izrael.
Kikibombona

#15593 Re: Irak

Post by Kikibombona »

zrakomlat wrote:
Kikibombona wrote: Simpatizeri KDP pisu da je Amerika verbalno protiv Irana a da na terenu rade za Iran. :-) :-)
Ni u čemu se ne slažem skoro sa @sa'voxxxxom ali u jednom je 100 % u pravu. Tamo, kome god nešto nije pravo, krivi su jal amerika jal izrael.
100%. Kolektivna sizofrenija.

Narocito se preuvelicava moc i uticaj Izraela. Brutalno preuvelicava sto bi rekao Bakir H.

Nedavno je izraelski ministar pozvao predstavnike Izraela da prestanu sa verbalnom podrskom Kurdistanu. Rekao je, intimno podrzavam Kurde i zelim da budu nezavisni, ali mi im nikako ne mozemo pomoci, samo im otezavamo dnevnopolitickim izrazima podrske. Svaka rijec podrske iz Izraela otezava Kurdima. I to je sigurno tako. Vise dobre namjere ima u ovom covjeku nego onima koji pruzaju podrsku kako bi ubrali poencic za sebe.
Nadzornik

#15594 Re: Irak

Post by Nadzornik »

General Qassem Solejmani stigao u Erbil.
Berzani odbio da ponisti referendum o nezavisnosti i porucuje da ce braniti Kurdska podrucja.
Kurdi dobili dodatnih 24 sata ultimatuma a zatim pocinje vatromet.

Image
Kikibombona

#15595 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Nersavin Barzani (KDP) i Mala Bahtijar (PUK) nakon danasnjeg sastanka

Barzani

- koliko god bio snazan Bagdad danas, slabiji je od od Sadama. Nas savjet njima je da ne pomisljaju na upotrebu sile
- Iran razumije kako je biti pod sankcijama, tako da apelujemo da ne uvode sankcije jer od toga imaju stetu ljudi na obje strane

Bahtijar

- pritisak Irana ne djeluje na nas, mi smo spremni pregovarati, na jezik sile ne pristajemo
- dogovorili smo da cemo sa Bagdadom razgovarati kao Kurdistan, ne kao pojedinacne partije

Ahmet Davutoglu se oglasio nakon dugo vremena! :D

Predlaze da se rezultati referenduma 'zalede' na godinu dana kako bi se dijalogu dala sansa. Predlaze da Kirkuk bude zasebna provincija, nesto kao Brcko kod nas. :D 33% vlasti Kurdima, 33% Arapima i 33% Turkmenima. :lol: Kurdi bi pristali na takvu podjelu vlasti bez problema, al' pod uslovom da Kirkuk bude u sastavu Kurdistana.

Hajder al-Abadi

U Kirkuk je stigao veliki broj pripadnika PKK, to je kao objava rata! :lol: :lol:

Odgovor Barzanijevog savjetnika na nebulozne pokusaje Bagdada
Funny thing now the Iraqi Gov is talking about some elements of PKK in Kirkuk.Pkk has a representation in Baghdad. Falh Faiaz was paying elements of pkk affiliates in Sinjar to sow the seeds of disunity among Kurds. Iraq officials met PKK leaders from Qandil many time.
Peshmerga has seized some of PMU Humvees & MRAPs. Last night a Peshmerga commander said: we hope PMU attack us because we need some weapons
Image
babanovac

#15596 Re: Irak

Post by babanovac »

handžar88 wrote:
Kikibombona wrote:

SDA je svoje vjerne sljedbenike bacila u paralelnu stvarnost. Kad ameri budu pravili baze na Marsu, maldomuslimani ce jos uvijek osporavati odlazak covjeka na Mjesec. Za hvatanje koraka sa zapadom na ovom prostoru, odgovorni su komunisti. Sad kad handzarevci upravljaju obrazovanjem, izrada jufke nam je "rocket science". Bice jos i gore. Nezavisni Kurdi prerast ce sve okolne nacije u svakom polju, sudeci po svom liberalizmu. Tebi malac predlazem, barem jednom godisnje, odlazak u Evropu. Vrijedi svake marke. Znaci, ne idi u kladionicu, ne trosi na Avaz, skupljaj pare i svakog novembra u Svijet. U novembru je jeftinije.
salik79

#15597 Re: Irak

Post by salik79 »

Dirljiv odnos kurdskih fanatika, Pesmergi, i "boraca" Isila (2014):

https://twitter.com/AlSuraEnglish/statu ... 9500044288

Ne cudi da su one jadne Jezide razoruzali i predali svojim haverima...

Ovo je taj cuveni most na kojem se gajilo bratstvo i jedinstvo:

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... -June.html

Obratite paznju u ovom clanku na snimku novinara cuvenog Rudawa, koji se laganini setka po mostu i opetovano poziva "borce Isila" da ih intervjuise. Sada zamislite novinara BHT-a kako na liniji razgranicenja seta prema cetnickim linijama dozivajuci ih da mu daju izjavu za medije :D :skoljka:

Sta reci? :roll:
Challenger__

#15598 Re: Irak

Post by Challenger__ »

salik79 wrote:Dirljiv odnos kurdskih fanatika, Pesmergi, i "boraca" Isila (2014):

Obratite paznju u ovom clanku na snimku novinara cuvenog Rudawa, koji se laganini setka po mostu i opetovano poziva "borce Isila" da ih intervjuise. Sada zamislite novinara BHT-a kako na liniji razgranicenja seta prema cetnickim linijama dozivajuci ih da mu daju izjavu za medije :D :skoljka:

Bagdadi i Barzni su saodgovorni za pokolj nad Jezidima. Barzanija na vješala, ako Bog da.
salik79

#15599 Re: Irak

Post by salik79 »

Challenger__ wrote:
salik79 wrote:Dirljiv odnos kurdskih fanatika, Pesmergi, i "boraca" Isila (2014):

Bagdadi i Barzni su saodgovorni za pokolj nad Jezidima. Barzanija na vješala, ako Bog da.
I nad Jezidima i nad onim golorukim mladicima, kadetima, u Speicheru.
Challenger__

#15600 Re: Irak

Post by Challenger__ »

salik79 wrote:I nad Jezidima i nad onim golorukim mladicima, kadetima, u Speicheru.
Halali, umalo da ih smetnem s uma.
Post Reply