zrakomlat wrote:to sad sad kaže strateški se povukli, ko pešmerge

Ja mislim da su sije isle na blef, osokoljene podrskom Turske i Irana, te rezervisanim pristupom Amerike i EU.
Kontali su da ce se Kurdi prepasti i predati im Kirkuk.
Sada ima da gutaju krastave zabe povlaceci se podvijenog repa. Osjetili su odlucnost kurdskog naroda. Nije jednostavno doci iz Basre, grada udaljenog 800 kilometara od Kirkuka, te krenuti kroz dobro formiranu odbranu i uci u grad gdje te svi preziru.
Ne znam kako ce se sije izvuci iz sranja koje su napravili. Digli su se puno, agresivno nastupili...
Savjetnik Barzanija nakon sastanka kurdskih lidera u Dukanu!
The Meeting in Dukan between KDP/ PUK ended. Good news on reiterating our national unity in the face of all pressure. Our readiness to reach peaceful resolution for current standoff in all area. Rejecting military option, but ready to defend.
There will not be any unilateral negotiation with Baghdad by either PUK or KDP. If there be any negotiation with Baghdad it will be a joint delegation representing all Kurdistan parties. KDP/PUK reject any demands to nullify the referendum results. Refuse preconditions
Zakljucci sastanka!
- nema povlacenja referenduma
- nema povlacenja iz Kirkuka
- pregovori moraju biti bezuvjetni
Iracani su pokusali podijeliti Kurde, pregovarati sa PUKom, te tako zaobici Barzanija i KDP. Misija propala.
Inace, Barzanijev KDP suptilno trlja nos Amerikancima... to im nije bas pametno...
KDP ForeignRelations @kdpfro
As Mr Tillerson’s alternative to holding the referendum came too late, the current US attempts to avert a full blown war might also come too late.#SupportKurdistan
KDP ForeignRelations @kdpfro 16h16 hours ago
Peshmerga fought ISIS equipped with the US heavy weapons left by the Iraqi Army, they have now to defend Kurdistan against PMF equipped with the same weapons.#SupportKurdistan
Simpatizeri KDP pisu da je Amerika verbalno protiv Irana a da na terenu rade za Iran.