Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dozer

#15551 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dozer »

Ok. Daj link na Zakon o "kapitalnoj dobiti" u FBiH.

In the meantime: +15% od jutros :D
Last edited by Dozer on 20/12/2023 11:46, edited 2 times in total.
sarajevsko_pivo

#15552 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by sarajevsko_pivo »

laserShow wrote: 20/12/2023 01:37 daj ne pored bih i uredjenu zemlju. Za tih 20% ti tacno znas sta ces dobiti, mi ni za 47% ne znamo, a ne ovih 10%.
Sta zelis dobiti? Bolje da vise para tebi ostane nego sto das drzavi. Ako hoces dobro zdrastvo uzmes privatno osiguranje i fino kod privatnika.
I Njemci bjeze iz Njemacke u Dubai recimo da ne placaju porez.
Dozer

#15553 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dozer »

sarajevsko_pivo wrote: 20/12/2023 11:34
laserShow wrote: 20/12/2023 01:37 daj ne pored bih i uredjenu zemlju. Za tih 20% ti tacno znas sta ces dobiti, mi ni za 47% ne znamo, a ne ovih 10%.
Sta zelis dobiti? Bolje da vise para tebi ostane nego sto das drzavi. Ako hoces dobro zdrastvo uzmes privatno osiguranje i fino kod privatnika.
Jes' ,kad bi to moglo tako kod nas. Kod nas moras platiti redovno ZO, a od njega nemas nista. I ono sto imas, opet na neki nacin doplacujes kroz nekakve participacije, donosenje sa sobom svega sto ti treba u bolnici, itd.... I na kraju opet zavrsis privatno za svoje pare, dodatno na redovno ZO naravno.
sarajevsko_pivo

#15554 Re: Bitcoin & crypto svijet

Dozer wrote: 20/12/2023 11:37
sarajevsko_pivo wrote: 20/12/2023 11:34
Jes' ,kad bi to moglo tako kod nas. Kod nas moras platiti redovno ZO, a od njega nemas nista. I ono sto imas, opet na neki nacin doplacujes kroz nekakve participacije, donosenje sa sobom svega sto ti treba u bolnici, itd.... I na kraju opet zavrsis privatno za svoje pare, dodatno na redovno ZO naravno.
Dole Freelancer placa samo 10% i 4% zdrastveno. Ovdje placaj porez 48%, pa dodatni porez od 4%. I privatno osiguranje od 350-900 eura.

Zato se ja uskoro dole vracam(na papiru) da ustedim skoro 30% samo na porezu.
n+1

#15555 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by n+1 »

Dozer wrote: 20/12/2023 11:33 Ok. Daj link na Zakon o "kapitalnoj dobiti" u FBiH.

In the menatime - +15% od jutros :D
Kao i uvijek, brkaš stvari, jer se ne razumiješ, pa dezinformišeš javnost koja ovo čita. Dobit je pravna i ekonomska kategorija rezervisana za pravna lica; fizičko lice nema dobit, nego dohodak. Prema tome, kada fizičko lice proda finansijsku imovinu, bez obzira da li govorimo o dionicama ili kriptu, relevantan jedini može biti Zakon o porezu na dohodak, a nikako Zakon o porezu na dobit.

Prema Zakonu o porezu na dohodak (član 2) jasno je navedeno koje su to stavke koje su oporezive za fizička lica, a među njima nije navedena prodaja udjela ili finansijske imovine, zbog čega je praksa u ovoj državi oduvijek bila primjena stope 0% na kapitalnu dobit, a razlog je jednostavan: ono što zakon ne definira kao oporezivu kategoriju, ne može ni biti oporezivo. U skladu s tim, ljudi decenijama trguju dionicama u FBiH i nikada nisu plaćali nikakav porez na razliku kupovne i prodajne cijene.

Međutim, kao što smo više puta pisali na temi o dionicama, recentno je PU počela zakon interpretirati Zakon o porezu na dohodak na način da prodaju udjela u firmama tretira kao oporezivu kategoriju, i na njih primjenjuje porez na dohodak od 10%. Međutim, čini se da to rade samo u slučaju prodaje većinskih udjela u firmama. Manjinski dioničari uglavnom prodaju svoje dionice i još uvijek ne plaćaju ništa na prihod ostvaren kao razliku kupovne i nabavne cijene, te ne znam da je iko zbog toga imao problema.

Što nas dovodi do kripta. Ako zanemarimo da je uopće smiješno pričati o porezu na dohodak ostvarenog aprecijacijom kripta u zakonodavstvu koje implicitno zabranjuje kupoprodaju kripta, te ako napravimo paralelu sa dionicama, onda je jasno da se tu ništa ne plaća. Međutim, PU može praviti problem, kao što ga pravi pri prodaji većinskih udjela, ali takva stvar bi gotovo sigurno pala na sudu, kada bi je neko tamo istjerivao.
Dozer

#15556 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dozer »

Zato i navedoh da treba razlikovati dobit, dohodak i kapitalnu dobit... Ali, valjda ovdje sve treba napisati do zadnjeg slova, inace si odmah proglasen dezinformatorom, itd..
A cini mi se da bas i nisi upratio sve kako treba...
a) pojam "lice" znači svako fizičko ili pravno lice;
(2) Lice bez pravnog subjektiviteta, koje ima sjedište ili mjesto stvarne uprave i nadzora poslovanja na teritoriji Federacije, a čija dobit odnosno dohodak nije oporeziva prema odredbama propisa koji uređuju porez na dohodak, uključujući udruživanje lica, smatraju se poreznim obveznikom iz člana
3. stav (1) Zakona.
Posto je tema crypto, onda cemo o tome.
Što nas dovodi do kripta. Ako zanemarimo da je uopće smiješno pričati o porezu na dohodak ostvarenog aprecijacijom kripta u zakonodavstvu koje implicitno zabranjuje kupoprodaju kripta, te ako napravimo paralelu sa dionicama, onda je jasno da se tu ništa ne plaća. Međutim, PU može praviti problem, kao što ga pravi pri prodaji većinskih udjela, ali takva stvar bi gotovo sigurno pala na sudu, kada bi je neko tamo istjerivao.
Nase zakonodavstvo ni implicitno ni eksplicitno NE zabranjuje nista vezano za crypto. Jednostavno ne postoji bilo kakva regulativa. Samim tim, ako nesto nije zabranjeno, po automatizmu je dozvoljeno. Nadalje, ni PU nema tu sta tumaciti jer ne postoji nijedno slovo o tome koje bi oni mogli tumaciti.

Isto se odnosi i na banke, koje u potpunosti samovoljno i nelegalno svojim klijentima ogranicavaju raspolaganje njihovim (nasim) vlastitim sredstvima.
xPaco1337

#15557 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by xPaco1337 »

Mene je danas nazvao Sparkasse i pitaju da li sam kupovao crypto na Krakenu, potvrdio sam da jesam i rekli su mi da više ne smijem crypto kupovati i da ce mi zatvoriti racun ako budem opet uzimao. Bila je smiješna svota u pitanju cca 50€ gdje sam kupio Ripple. Samo ova naša država ide u nazad sa ovim, a vamo Bake i Dodo uzeže milijarde :-)

P.S ta je kupovina bila prije cca godinu dana
saimidin

#15558 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by saimidin »

To ne mora da znači da država :bih: ima išta sa tim, to može biti pravilo banke, a zbog toga jer je ona u vlasništvu strane banke koja posluje u zemlji koja je npr zabranila trgovinu kripto

Jer kao što i iznad napisaše, :bih: reguliše kripto ... :lol:
acer5101

#15559 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by acer5101 »

saimidin wrote: 26/12/2023 17:56 To ne mora da znači da država :bih: ima išta sa tim, to može biti pravilo banke, a zbog toga jer je ona u vlasništvu strane banke koja posluje u zemlji koja je npr zabranila trgovinu kripto

Jer kao što i iznad napisaše, :bih: reguliše kripto ... :lol:
Ja koliko znam da iz skoro svih država možeš vršitit transakcije kupovina/prodaja kripta. Kod nas postoji taj problem što to nije uređeno zakonom i onda pristupaju ovim metodama.
n+1

#15560 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by n+1 »

Dozer wrote: 20/12/2023 12:38 Zato i navedoh da treba razlikovati dobit, dohodak i kapitalnu dobit... Ali, valjda ovdje sve treba napisati do zadnjeg slova, inace si odmah proglasen dezinformatorom, itd..
(2) Lice bez pravnog subjektiviteta, koje ima sjedište ili mjesto stvarne uprave i nadzora poslovanja na teritoriji Federacije, a čija dobit odnosno dohodak nije oporeziva prema odredbama propisa koji uređuju porez na dohodak, uključujući udruživanje lica, smatraju se poreznim obveznikom iz člana
3. stav (1) Zakona.
Nase zakonodavstvo ni implicitno ni eksplicitno NE zabranjuje nista vezano za crypto. Jednostavno ne postoji bilo kakva regulativa. Samim tim, ako nesto nije zabranjeno, po automatizmu je dozvoljeno. Nadalje, ni PU nema tu sta tumaciti jer ne postoji nijedno slovo o tome koje bi oni mogli tumaciti.

Isto se odnosi i na banke, koje u potpunosti samovoljno i nelegalno svojim klijentima ogranicavaju raspolaganje njihovim (nasim) vlastitim sredstvima.
Kasnim s odgovorom, jer mi je pravedna moderacija uskratila pristup forumu. :D

Vjerovatno nisi pratio temu, pa zbog toga pišeš kako banke djeluju samovoljno. Prije nekih godinu dana pokrenuo sam formalni postupak pred Agencijom za bankarstvo FBiH protiv najvećih banaka u FBiH (UniCredit, Raiffeisen, i Intesa) radi navodne samovolje o kojoj govoriš. Postavio sam ovdje cijelu korespondenciju i njihovu konačnu odluku, ali suština je u tome da se ne radi o samovolji, nego je FBA kao regulator bankarskog sektora uveo zabranu kupoprodaje kriptovaluta, a banke postupaju prema istoj, što je uostalom vidljivo i iz činjenice da ne postoji više nijedna banka u FBiH koja dozvoljava trgovanje kriptom. Također, pisao sam i Ombudsmanu povodom istog, ali je stav FBA zakonski obavezujući za banke.

Dakle, kada kažem implicitna zabrana, znam o čemu govorim, pa te molim još jednom, po ko zna koji put na ovoj temi, da ne dezinformišeš čitatelje, i da makar pratiš temu, ako već nisi upućen u tematiku, prije negoli kreneš sa savjetima i fantaziranjem.
sarajevsko_pivo

#15561 Re: Bitcoin & crypto svijet

Jeli se plaća porez na dobitak na Crypto?

Jeli Binance funkcionira u BiH?
joma64

#15562 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by joma64 »

Odličnu promociju crypto valuta i svoje firme je uradio ACX .ba jer je poslao djeda mraza u 22 banke u BIH,predsjedništvu BIH,predsjednikuRS,
vladi RS,parlamentu FBIH Ministarstvu financija RS I FBIH ,gradonačelnicima B.Luke,Sarajeva,Mostara i Brčkog i još nekim institucijama te im poklonio novčanike sa kriptovalutama...Oni ovim skreću im pažnju na neophodnost nove regulative i veće saradnje kripto sektora i banaka...
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#15563 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by laserShow »

sarajevsko_pivo wrote: 27/12/2023 21:16 Jeli se plaća porez na dobitak na Crypto?

Nisam do sada cuo da je neko kao privatno lice mogao odbiti troskove kripta i isplatiti samo porez na dobit. Svi s kojima sam imao kontakt a dizali su na BIH racune, placaju 10% na ukupan priliv.

Da radi, ali ne mozes uplatiti novac.
acer5101

#15564 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by acer5101 »

laserShow wrote: 29/12/2023 19:19
sarajevsko_pivo wrote: 27/12/2023 21:16 Jeli se plaća porez na dobitak na Crypto?

Nisam do sada cuo da je neko kao privatno lice mogao odbiti troskove kripta i isplatiti samo porez na dobit. Svi s kojima sam imao kontakt a dizali su na BIH racune, placaju 10% na ukupan priliv.

Kako urade uplatu 10%, tj. na osnovu cega? Ode u poresku i sta im kazu? To mi nije najjasnije, ustvari nije mi jasno nikako
laserShow

#15565 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by laserShow »

pa raspitaj se, ne znam. Ako mislis da ne treba platiti, dobij pismenu potvrdu. Nemoj samo kao freelanceri "teta Mirha nam rekla da ne moramo placati".
acer5101

#15566 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by acer5101 »

laserShow wrote: 29/12/2023 22:21 pa raspitaj se, ne znam. Ako mislis da ne treba platiti, dobij pismenu potvrdu. Nemoj samo kao freelanceri "teta Mirha nam rekla da ne moramo placati".
Svakako. Jer šta treba da kazem teti u poreskoj, prodao kripto i leglo na racun, hahahha.
laserShow

#15567 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by laserShow »

acer5101 wrote: 30/12/2023 08:52
laserShow wrote: 29/12/2023 22:21 pa raspitaj se, ne znam. Ako mislis da ne treba platiti, dobij pismenu potvrdu. Nemoj samo kao freelanceri "teta Mirha nam rekla da ne moramo placati".
Svakako. Jer šta treba da kazem teti u poreskoj, prodao kripto i leglo na racun, hahahha.
Kazes joj:
"Dobio sam uplatu iz inostranstva. Kako zakon gleda ovaj vid uplate i sta sam duzan. Ukoliko nisam nista, molim dam i to navedete pisanim putem."

Ne znam terminologiju, mozda neko napise detaljno zbog cega se placa porez na prihod, bez ozbira je li kripto, ili si radio za amerikanca kao freelancer.
sarajevsko_pivo

#15568 Re: Bitcoin & crypto svijet

laserShow wrote: 29/12/2023 19:19

Pa kako se kupuju Crypto ako zivis u BiH?

Bitpanda posluje i u Srbiji.

bitpanda.com
joma64

#15569 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by joma64 »

Evo pojašnjenje regulacije kriptovaluta u BIH
https://www.youtube.com/watch?v=RqkejbOagaM&t=2233s
Dozer

#15570 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dozer »

n+1 wrote: 27/12/2023 18:11
Dozer wrote: 20/12/2023 12:38 Zato i navedoh da treba razlikovati dobit, dohodak i kapitalnu dobit... Ali, valjda ovdje sve treba napisati do zadnjeg slova, inace si odmah proglasen dezinformatorom, itd..
3. stav (1) Zakona.

Vjerovatno nisi pratio temu, pa zbog toga pišeš kako banke djeluju samovoljno. Prije nekih godinu dana pokrenuo sam formalni postupak pred Agencijom za bankarstvo FBiH protiv najvećih banaka u FBiH (UniCredit, Raiffeisen, i Intesa) radi navodne samovolje o kojoj govoriš. Postavio sam ovdje cijelu korespondenciju i njihovu konačnu odluku, ali suština je u tome da se ne radi o samovolji, nego je FBA kao regulator bankarskog sektora uveo zabranu kupoprodaje kriptovaluta, a banke postupaju prema istoj, što je uostalom vidljivo i iz činjenice da ne postoji više nijedna banka u FBiH koja dozvoljava trgovanje kriptom. Također, pisao sam i Ombudsmanu povodom istog, ali je stav FBA zakonski obavezujući za banke.

Dakle, kada kažem implicitna zabrana, znam o čemu govorim, pa te molim još jednom, po ko zna koji put na ovoj temi, da ne dezinformišeš čitatelje, i da makar pratiš temu, ako već nisi upućen u tematiku, prije negoli kreneš sa savjetima i fantaziranjem.
Sad bi bilo sasvim normalno da postavis link na tu odluku, ili uploadujes file te odluke, s linkom na izvor.
I ja sam se natezao s Raiffaisenom oko ovoga, pa su mi prvo odbrusili da se obratim zakonodavnoj vlasti. Posto im to nije proslo jer sam im trazio detalje o tome, a oni mi nisu imali sta poslati, onda su se poceli pozivati na Agenciju za bankarstvo. Posto im ni to nije proslo, jer na portalu Agencije ne postoji takav dokument / odluka (bar tada nije postojao), obratim se UO u Austriji. Sljedeci odgovor nakon toga je bio - to je interna odluka banke. I ovo sasvim dovoljno govori samo za sebe.

Btw, i banke u RS su uradile isto. Cisto da znas. A Raiffeisen je BCX-u pocetkom godine po presudi trebala isplatiti 250.000 KM odstete zbog odbijanja obavljanja transakcije prema BCX. Zasto su izgubili tu tuzbu, ako imaju bilo kakav zakonski osnov za takvo ponasanje?

Elem, budi ljubazan pa nam svima postavi tu odluku, ili sta vec postoji.
n+1

#15571 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by n+1 »

Dozer wrote: 30/12/2023 14:32
n+1 wrote: 27/12/2023 18:11

Sad bi bilo sasvim normalno da postavis link na tu odluku, ili uploadujes file te odluke, s linkom na izvor.
I ja sam se natezao s Raiffaisenom oko ovoga, pa su mi prvo odbrusili da se obratim zakonodavnoj vlasti. Posto im to nije proslo jer sam im trazio detalje o tome, a oni mi nisu imali sta poslati, onda su se poceli pozivati na Agenciju za bankarstvo. Posto im ni to nije proslo, jer na portalu Agencije ne postoji takav dokument / odluka (bar tada nije postojao), obratim se UO u Austriji. Sljedeci odgovor nakon toga je bio - to je interna odluka banke. I ovo sasvim dovoljno govori samo za sebe.

Btw, i banke u RS su uradile isto. Cisto da znas. A Raiffeisen je BCX-u pocetkom godine po presudi trebala isplatiti 250.000 KM odstete zbog odbijanja obavljanja transakcije prema BCX. Zasto su izgubili tu tuzbu, ako imaju bilo kakav zakonski osnov za takvo ponasanje?

Elem, budi ljubazan pa nam svima postavi tu odluku, ili sta vec postoji.
Kao što rekoh, sve je već objavljeno na ovoj temi.

Raiffeisen BiH donosi odluke nezavisno od grupacije u Austriji, te samim tim nema nikakvog smisla obraćati se grupaciji. Ono što si mogao uraditi, što još uvijek možeš uraditi, i što sam ja uradio, jeste uzeti odgovor Raiffeisen BiH i pokrenuti postupak pred Agencijom, insistirajući da krše zakon. Dobit ćeš isti odgovor koji sam dobio i ja.

Da, Raiffeisen je izgubio tužbu protiv BCX. Kao što sam već rekao, banke postupaju po instrukciji Agencije, ali lično smatram da je instrukcija Agencije protivzakonita, i da bi pala na sudu ukoliko bi se tamo osporavala, kao što je pala i odluka Raiffeisena da blokira BXC transakcije. Samo što je u tom sudskom slučaju predmet spora bila poslovna šteta nanešena BCX, a ne samo tumačenje Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti na koje se poziva Agencija, i iz koje slijedi instrukcija bankama da blokiraju kripto transakcije.
Dozer

#15572 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dozer »

I dalje cekam na link na tu odluku agencije. Evo pregledah im portal, i nisam uspio pronaci nista.

U tom.slucaju banka se ppzivala na nepostojeci zakon, i zato i jesu platili odstetu.

Znam da RZB Austrija nema nista direktno s ovima ovdje, ali sam istovremeno pisao i domacem UO.
I, opet ponavljam - tadasnji konacni odgovor, nakon mjeseci petljavina o zakonima.i odlukama, glasio je - interno pravilo banke.
Naravno tu se onda postavlja novo pitanje i problem, a glasi - zasto banka nije obavijestila svoje klijente o toj internoj odluci o limitiranju raspolaganja licnih sredstava klijenata?
Koliko znam, to jesu duzni uraditi po zakonu, ali i po vlastitim pravilnicima.
Logican odgovor je - jer se nemaju na sta pozvati u smislu zakona.
laserShow

#15573 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by laserShow »

sarajevsko_pivo wrote: 30/12/2023 14:15 Pa kako se kupuju Crypto ako zivis u BiH?
bcx preko racuna, licno na drugi nacin. Ima likova koji stalno prodaju, nadju se licno.
n+1

#15574 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by n+1 »

Dozer wrote: 30/12/2023 17:10 I dalje cekam na link na tu odluku agencije. Evo pregledah im portal, i nisam uspio pronaci nista.

U tom.slucaju banka se ppzivala na nepostojeci zakon, i zato i jesu platili odstetu.

Znam da RZB Austrija nema nista direktno s ovima ovdje, ali sam istovremeno pisao i domacem UO.
I, opet ponavljam - tadasnji konacni odgovor, nakon mjeseci petljavina o zakonima.i odlukama, glasio je - interno pravilo banke.
Naravno tu se onda postavlja novo pitanje i problem, a glasi - zasto banka nije obavijestila svoje klijente o toj internoj odluci o limitiranju raspolaganja licnih sredstava klijenata?
Koliko znam, to jesu duzni uraditi po zakonu, ali i po vlastitim pravilnicima.
Logican odgovor je - jer se nemaju na sta pozvati u smislu zakona.
Banka se nije sigurno pozivala na "nepostojeći zakon". Šta to uopće znači i kako bi to izgledalo? :roll: Ako si već kontaktirao banku ovim povodom, kao što kažeš da jesi, onda znaš da se sve banke uniformno pozivaju na Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kao razlog za zabranu kupoprodaje kripta. Dakle, koju god banku da kontaktiraš ovim povodom, dobit ćeš manje-više isti odgovor, i pozivanje na navedeni zakon, a ne na nepostojeće zakone.

Razlog zašto se pozivaju na taj zakon, kako sam objasnio, evo, već 4 puta, jeste što ga Agencija za bankarstvo tumači kako tumači, i u skladu s tim tumačenjem izdaje instrukciju bankama. Ne postoji nikakva odluka na web stranici Agencije za bankarstvo, niti sam rekao da postoji; čitaj šta piše, a ne šta misliš da piše. Nije ni potrebno da postoji bilo kakva odluka, dovoljno je da Agencija kao regulator tumači postojeći zakon na način koji je nepovoljan za kripto, i u skladu s tim izda instrukciju bankama. Kako sam, također, već pojasnio nekoliko puta, to mi je Agencija i eksplicitno rekla u obrazloženju svoje odluke da banke nisu prekršile zakone, a što imaš postavljeno ovdje na temi.

I opet, lično smatram da je takvo tumačenje Zakona neispravno, te da bi palo na sudu. Međutim, banke su obavezne držati se navedenog tumačenja sve dok regulator insistira na istom. Tebe pozivam da unajmiš advokata, i pred sudom dokazuješ kako Agencija zakon tumači pogrešno. Svi ćemo ti biti zahvalni.

I konačno, još jedna glupost koju ispaljuješ u eter, tvoje raspolaganje ličnim sredstvima nije ugroženo time što ti banka ne dozvoljava da kupuješ kripto. Ti još uvijek raspolažeš sa 100% svojih sredstava. To što nemaš payment infrastrukturu da kupuješ, recimo, heroin ili usluge prostitucije, a da te pri tome niko nije obavijestio da to ne možeš raditi, ne znači kako si ograničen u raspolaganju vlastitim sredstvima. Isto je sa kriptom. Sve dok se ne promijeni zakon, ili tumačenje istog od strane Agencije.

Sad znaš šta ti je činiti. :D
sarajevsko_pivo

#15575 Re: Bitcoin & crypto svijet

laserShow wrote: 30/12/2023 20:33
sarajevsko_pivo wrote: 30/12/2023 14:15 Pa kako se kupuju Crypto ako zivis u BiH?
bcx preko racuna, licno na drugi nacin. Ima likova koji stalno prodaju, nadju se licno.
To je mega glupo. Da se nalazim sa nekim strangers.

Najbolje je onda imati račun u drugoj zemlji i preko toga kupovati crypto. Dovoljno je račun u Srbiji
Post Reply