Ukrajina

Tyke

#155401 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

Kada krene kontraofanziva, koliko je pametno i mudro da jedan od pravaca ode dorektno kroz Bahmut? To bi sigurno bio pokolj i za UA, tj. veliki broj poginulih, a sto nije njihova praksa.
Koliko je vjerovatno i moguce ici po oprobanom receptu da se krene u sirinu i direktno izbjegavanje velikih mjesta, gradova, utvrdi, nego cistiti okolna manja naselja/sela i izbjegavanje glavnih linija odbrane i velike koncentracije vojske pa po bokovima stisnuti i pokusati sa kotlicem?
Vi koji pratite detaljnije kartu tih mjesta i koncentraciju agresorske vojske vjerovatno imate siru sliku toga.

Ili kontraofanzivom pojacati dejstva na drugim pravcima na sjeveru i jugu zemlje i natjerati ruje na povlacenje odredjenih jedinica iz samog Bahmuta i te oblasti kako bi ojacali odbranu narocito na Jugu, ali i gore Kremina, Svatovi i sta ti ja znam gdje sve, cak sam i pozaboravljo kriticne tacke koje treba osloboditi kontraofanzivom.
Nesto poput Khersona gdje su ih natjerali da razvuku jedinice, salju ih kao ispomoc na druga ratista pa zijanili na kraju.
512MB

#155402 Re: Ukrajina

Post by 512MB »

Tyke wrote: 11/04/2023 00:10 Kada krene kontraofanziva, koliko je pametno i mudro da jedan od pravaca ode dorektno kroz Bahmut? To bi sigurno bio pokolj i za UA, tj. veliki broj poginulih, a sto nije njihova praksa.
Koliko je vjerovatno i moguce ici po oprobanom receptu da se krene u sirinu i direktno izbjegavanje velikih mjesta, gradova, utvrdi, nego cistiti okolna manja naselja/sela i izbjegavanje glavnih linija odbrane i velike koncentracije vojske pa po bokovima stisnuti i pokusati sa kotlicem?
Vi koji pratite detaljnije kartu tih mjesta i koncentraciju agresorske vojske vjerovatno imate siru sliku toga.

Ili kontraofanzivom pojacati dejstva na drugim pravcima na sjeveru i jugu zemlje i natjerati ruje na povlacenje odredjenih jedinica iz samog Bahmuta i te oblasti kako bi ojacali odbranu narocito na Jugu, ali i gore Kremina, Svatovi i sta ti ja znam gdje sve, cak sam i pozaboravljo kriticne tacke koje treba osloboditi kontraofanzivom.
Nesto poput Khersona gdje su ih natjerali da razvuku jedinice, salju ih kao ispomoc na druga ratista pa zijanili na kraju.
Ići će se kroz meki trbuh, tojest tamo gdje je najslabija odbrana plus najpovoljniji vremenski uvjeti. Podatke će prezentovat "Palantir" (Big Data, AI).

"Ukraine has compiled information on enemy troop movements in a situational awareness system such as Palantir's, based on which its military decides a course of action, Fedorov said.

Palantir has marketed its software as a way to quickly determine resources to deploy, taking in feeds from satellites and social media to visualize an army's positions, or making expansive data files easier to query.

Asked about artificial intelligence (AI) that can generate content on its own, technology that has been the talk of Silicon Valley, Karp said that ethics needed to be considered before deploying software that could take independent action.

"There are huge ethical issues on the battlefield," he said at an event Palantir hosted in Palo Alto. "If you use an algorithm to generate a military decision and it goes wrong, who's responsible?""
drug_profi

#155403 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Gvozdeni1 wrote: 10/04/2023 23:35
drug_profi wrote: 10/04/2023 23:11

Nije ni trebalo da se puca.
Trebalo je da se desi incident u distriktu i u istocnoj Bosni gdje bi srpski civili stradali u nekom događaju koji bi sve zgrozio, i da onda Dodo pozove vojsku Srbije da zastiti civile u distriktu i istocnoj Bosni. Nakon toga ide ovo sto sad hoce, napustanje institucija i defakto otcjepljenje, s tim da ima vojsku Srbije (a mislio je i VDV ruski da mu sleti u BL) da stiti koridor.
Sve to bi po plan trebalo da prodje sa gledanjem i ibrećenjem druge strane.
Jest al u qurcu.
Ne zajebajite se. Ne prijetimo, taman posla. Niko rat ne zeli. Ali upozoravamo.
Mozda bi i bilo da Dodik i Vucic nisu zapadni ljudi.
Od tebe sam bar ocekivao da vidis i da znas da se bez Amerike ovde ne smije prdnuti, a kamoli sta drugo.
Pljuvanje po njima, idenje u Moskvu? Obicna pretstava za narod.
I to medju "elitom" nije nikakva tajna. Ja sam se uvjerio preko jedne humanitarne org. Sta god zatrazis, sve placaju i odobravaju ameri
Tako bilo, tako ce i biti. Ako se sta i desi, zahvalimo njima.
U Srbiji je jos "gore".
Dodik je mozda prevario i tebe, ali on nije niciji covjek. On radi za sebe, a u ovom casu mu je Putin i Rusija zadnja karta za zivot na slobodi.
Uradice sta treba samo da ne padne.
drug_profi

#155404 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

512MB wrote: 10/04/2023 23:47 Hoćemol sa Kiflom i Nerkom bit spremniji, znaš neke detalje?
Ne spamaj. Sa bilo kim bi bili spremniji nego sa SDFA. I bez vlasti bi bili spremniji.
drug_profi

#155405 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 10/04/2023 23:47 Od svega najvise boli da vi i dalje pokusavate arguentovano ovom trolu a po vlastitom priznanju pripadniku agresorskih jedinica nesto objasniti.
E zato mi nemamo jedinstvenu drzavu ,a ukri ce je imati. Samo prezir i ignor
Slava Ukrajini makar sam sa sobom prico ovde :bih:
Imas li tenkova Sumire, i aviona, i divizija?
Nemas ko ni ja.
Zato jedini nacin da Bosna ostane jeste da se razgovara gdje se moze. Da su mi svi ko Gvozdeni ni po jada.
drug_profi

#155406 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 10/04/2023 23:49
Rjesavaju se ukri zla. Znaju gdje je korijen zla ko sto su i crnogorci sa spc poceli.
Imam i vijest da je zatrazeno registrovanje Bosanske pravoslavne crkve.
Od pravoslavnih bosanaca. Kao sto je nekada i bila autonomna Dabrobosanska mitropolija.
Neriya

#155407 Re: Ukrajina

Post by Neriya »

:thumbup: upravo
Čeka on to godinama, sad je pravo nervozan, prijeti i daje nesuvisle izjave, vidi da ruski brod tone, a on ne zna kud sa sobom.
Nerealno mi je koliko se samo godina ovo pripremalo, a nitko nije imao pojma šta vepar čeka. Ukrajincima opet hvala što im država ne pade za tri dana.
drug_profi

#155408 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Tyke wrote: 11/04/2023 00:10 Kada krene kontraofanziva, koliko je pametno i mudro da jedan od pravaca ode dorektno kroz Bahmut? To bi sigurno bio pokolj i za UA, tj. veliki broj poginulih, a sto nije njihova praksa.

Mislim da ce se sigurno ici na okruzivanje koncentracija agresora. Dakle Kremina, Bahmut...
Pravci prema Popasni sa sjevera i prema Svitlodarsku sa juga. Ovo bi moglo da pukne i da se raspadne. Stvar je samo kako ce se izvest. Unistavas glavninu ruske vojske na istoku.
Sjever - samo se kaze. Preko ruske teritorije na Troicke udariti sa sjevera.
Ode sve to gore u 3pm. Samo izvesti kako treba.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#155409 Re: Ukrajina

Post by pici »

512MB wrote: 10/04/2023 23:47
pici wrote: 10/04/2023 23:23

Ja sam odmah na pocetku rekao da je Kijev pao, despoti i milosi bi bili po trebevicu a i posred carsije bi se vozali, ko bi branio, ova seljacka pljackaska banda sdO i privjesci.Ako bi skupili dvije brigade ja svoja jaja siječem.Zato sam da se sdO makne jer bi po njima bili kurbani ko 92 godine, mirno spavajte.
Hoćemol sa Kiflom i Nerkom bit spremniji, znaš neke detalje?
Eno imas zabrinutog reisa, mozda nas on izvuce iz dinastijskih govana.
duminjo

#155410 Re: Ukrajina

Post by duminjo »

512MB wrote: 11/04/2023 00:05 Rusi sumnjaju u dokumentaciju, jer "znaju da su Ukrajinci bolje opremljeni nego što stoji u zapisima".
U pokradenu dokumentaciju sumnja svako ko malo bolje razmisli.
Jedan od uslova uspješne ofanzive je iznenaditi protivnika, da protivnik ima sto manje pravih informacija ili sto više pogresnih.
Vec mjesec dana traje intenzivno bombardovanje informacijama s namjerom da se Rusi pogube, da ne znaju ni sta ce ih udariti ni kuda.
Imamo skoro svakodnevno neki video naoruzanih ukrajinaca do zuba negdje na nekoj teritoriji, spremi. Video pušten sa namjerom da rusi razmisljaju.
Izjave o povratku Krima, kontri na Bakhmut i slicne su sve izvagane u detalje da rusi razmisljaju.
I ova dokumentacija im je gurnuta ko vruc krompir. Eto neko krade podatke iz Pentagona. A taj isti neko toliko sposoban da nije mogao prije pocetka agresija izvuci podatke iz Kijeva

Rusima se svjesno razvlaci mozak, stvara im se pritisak sa ciljem da ih se zbuni, mozda i uspanici.

Sto se pravaca ukrajinske ofanzive tice, vjerujem da postoji plan A, plan B, plan C i bog zna do kojeg slova to ide.

Licno ne vidim kako, nakon ofanzive, grad Donjeck moze ostati pod ruskom kontrolom.
Onda ni Mariupolj nije daleko tj prekid kopnene veze za Krim i onaj most mogu onda gadjati prackama. Al to su opet zelje iako nisu ni malo nerealne.
Svi ocekuju napad sa sjevera na Melitopol. I rusi ce se tamo postaviti a negdje sam gledao kao vec se opasno tamo i pravi nekoliko linija odbrane. Onda se ocekuje i udar sa sjevera. Pa mi eto nekako logicno da ce manje branjeni dio biti baš oko grada Donjeck.
Marinka, Vuhledar i Avdejevka se nisu pomjerili od 2014. Mozda i to nešto znaci.

Realnost, grad Donjeck
Zelja, linija Donjeck - Mariupolj dok rusi zijevaju oko Tokmaka.
A i na sjeveru ce nesto ukrajinci vratiti kako god okreneš
mishic

#155411 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Pici,

Nema potrebe da SDo reis i bilo ko iz "tih govana" reaguje kada imamo govna poput tebe koji je i devedesete stao na čelo branilaca i branio i odbranio sve. E to što ovaj narod nije prepoznao tog eroja pa mu zahvalio za odbranu i stavio ga na čelo da kao narodni eroj besprijekorno vodi ovu zemlju je taj za*eb zbog kojeg sada nismo sila i ekonomska i vojna i svaka druga iznad Amerike.

A ta greška se da ispraviti pa će ti ovi koje prozivaš dati svoj jer dok ti ne dobiješ ne može se naprijed. Jer bez takvih govana se ne može.
mishic

#155412 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Dodik and comp. više nikada neće i ne mogu imati priliku kakvu su imali 1990-tih. Tada im je JNA predala okupiranu državu, opremu i naoružanje u ruke ali planovi godinama pravljeni su se izjalovili jer narod nije pristao na pokoravanje. Danas svaki Dodikov plan ima tu hipoteku iz devedesetih za sobom a narod koji je nakon nekoliko decenija života u socijalističkoj Jugoslaviji je bio ubjeđen da se na tlu Evrope na kraju XX stoljeća ne može posegnuti za silom. Sada je i ta lekcija naučena. Bošnjaci su morali predati i lovačko naoružanje i uglavnom su ga predavali s ciljem da se izbjegne krvoproliće i rat pa je i ta lekcija apsolvirana.

Dodonu je jasno da bi Evropa, SAD i GB reagovale isto kao u Ukrajini i s toga su njegove prijetnje prdež kojim on sam sebe časti ne mogavši od mržnje da gleda ništa što nije pokoreno i podređeno njegovoj volji. Pa on i svoj narod šikanira, pljačka i siromaši, vrijeđa ih, omalovažava i maltretira kao i Bošnjake. Ne priznaje im ništa pa ni to da su Srbi ravnopravni njemu i njegovom SNSD-u. Istina i među Bošnjake prodire ta zaraza ali Bošnjaci i profunkcioniraju tek kada zagusti.
Seawolf

#155413 Re: Ukrajina

Post by Seawolf »

SanskiBiser wrote: 10/04/2023 21:49
CrveniKuk wrote: 10/04/2023 21:12 Riječ je o nepodudarnost objavljenog dokumenta sa objavljenim slikama. U dokumentu se govori, da će nova 33.mehanizovana biti opremljena sa Leoprad 2 tenkovima, dok je na slikama vidljivo, da ova brigada ima u svom sastavu tenkove T-72. Ovo je prvi primijetio sanski…. Da li je greška bila slučajna ili namjerna i ako je bila namjerna, zbog čega je bila namjerna?
nije to jedina kontradikcija za 47 brigadu pise da nema BMP a Korshak je uocio da imaju gomilu i da su radili manevre skoro i vjezbe s njima i vide se na njihovom instagram kanalu osim toga broj vozila koja se spominju u dokumentima ne odgovara bas onome sto je NY Times pisao a to je da te nove brigade imaju od 4-5 hiljada vojnika a ovo sto se navodi u leaked dokumentima za prevoz pjesadije je dovoljno za oko 2000 vojnika vozila u MRAP izvedbamma i ostala slicna zapadna, tako nekako....tako da ostaje 2000-3000 ljudi minus posade tenkova bez prevoza :-)
Bez da ulazim u autentičnost i tačnost informacija iz objavljenih dokumenata, tačno je da tri bataljona mehanizovane pješadije unutar mehanizovane brigade imaju ukupno 1.500 do 1.800 pripadnika.

Ostatak sastava mehanizovane brigade je:

Komandna četa: 50 do 70 ljudi,

Tenkovski bataljon: 120 do 150 ljudi,

Tri artiljerijsko raketna diviziona: 350 do 400 ljudi,

PZO bataljon: 150 do 200 ljudi,

Bataljon inženjerije: 400 do 450 ljudi,

Logistički bataljon: 300 do 350 ljudi (a možda i više),

Bataljon tehničkog održavanja: 150 do 200 ljudi,

Izviđačka četa: 100 do 150 ljudi,

Četa veze: 60 do 80 ljudi,

Radarska četa: 40 do 50 ljudi,

Sanitetska četa: 40 do 50 ljudi,

Četa NBH zaštite: 40 do 50 ljudi.

Dakle u ovim preostalim jedinicama se nalazi od 1.800 do 2.200 pripadnika mehanizovane brigade, što je više ljudstva brigade nego u osnovna tri bataljona mehanizovane pješadije.

Tako smo u zbiru došli do 3.300 do 4.000 ljudi u mehanizovanoj brigadi, a sigurno sam nešto i propustio u svom nabrajanju.

A od nabrojanih jedinica, pored bataljona mehanizovane pješadije, IFV-ove ćeš naći samo u dva, ili tri voda Izviđačke čete.
sumirprimus

#155414 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Op op ma nije moguce sisi , nada arapske demokratije :oops:
sumirprimus

#155415 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Spoiler
Show
Image
Red suncokreta
SanskiBiser

#155416 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Seawolf wrote: 11/04/2023 02:19
SanskiBiser wrote: 10/04/2023 21:49

nije to jedina kontradikcija za 47 brigadu pise da nema BMP a Korshak je uocio da imaju gomilu i da su radili manevre skoro i vjezbe s njima i vide se na njihovom instagram kanalu osim toga broj vozila koja se spominju u dokumentima ne odgovara bas onome sto je NY Times pisao a to je da te nove brigade imaju od 4-5 hiljada vojnika a ovo sto se navodi u leaked dokumentima za prevoz pjesadije je dovoljno za oko 2000 vojnika vozila u MRAP izvedbamma i ostala slicna zapadna, tako nekako....tako da ostaje 2000-3000 ljudi minus posade tenkova bez prevoza :-)
Bez da ulazim u autentičnost i tačnost informacija iz objavljenih dokumenata, tačno je da tri bataljona mehanizovane pješadije unutar mehanizovane brigade imaju ukupno 1.500 do 1.800 pripadnika.

Dakle u ovim preostalim jedinicama se nalazi od 1.800 do 2.200 pripadnika mehanizovane brigade, što je više ljudstva brigade nego u osnovna tri bataljona mehanizovane pješadije.

Tako smo u zbiru došli do 3.300 do 4.000 ljudi u mehanizovanoj brigadi, a sigurno sam nešto i propustio u svom nabrajanju.

A od nabrojanih jedinica, pored bataljona mehanizovane pješadije, IFV-ove ćeš naći samo u dva, ili tri voda Izviđačke čete.
Ma sve je to ok samo je ocekivano da ce sve jedinice u ovim novim brigadama za prevoz pjesadije biti barem sa IMV vozilima ako ne mogu dobiti pravi MRAP, a to se ne vidi u dokumentima, dakle zasticene od puscane municije, srapnela i u solidnoj mjeri od mina. (oklopljene verzije Hummer ili slicno). Kamioni ako su da imaju okolopljenu kabinu...jer radi se o brigadama koje treba da se cesto budu sto bi u Star Treku rekli "Where no one has gone before" izlozeni zasjedama u biti akcentiramo netacnosti i kontradikcije leaked dokumenata. Jedna od teza zasto bi neko pustio namjerno i svjesno takve dokumente ako su i djelimicno tacni je da ruski vojnici na terenu vide dio onog sta ih ceka i kakva je podrska sa zapada - sajops brale :-) Uglavnom ono sto znamo iz OSINT izvora je da barem dvije nove brigade imaju puno i ruskih/sovjetskih oklopnih vozila i tenkova pored ovoga sto dobijaju sa zapada.
madner

#155417 Re: Ukrajina

Post by madner »

512MB wrote: 10/04/2023 23:47
pici wrote: 10/04/2023 23:23

Ja sam odmah na pocetku rekao da je Kijev pao, despoti i milosi bi bili po trebevicu a i posred carsije bi se vozali, ko bi branio, ova seljacka pljackaska banda sdO i privjesci.Ako bi skupili dvije brigade ja svoja jaja siječem.Zato sam da se sdO makne jer bi po njima bili kurbani ko 92 godine, mirno spavajte.
Hoćemol sa Kiflom i Nerkom bit spremniji, znaš neke detalje?
Ovi sto ih guraju, guraju ih da nesto spreme.
hatemondays

#155418 Re: Ukrajina

Post by hatemondays »

sumirprimus wrote: 11/04/2023 06:34

Spoiler
Show
Image
Red suncokreta
Ljepota brate, svinje fino poredane u rupu gdje im je i mjesto.
madner

#155419 Re: Ukrajina

Post by madner »

SanskiBiser wrote: 11/04/2023 07:17
Seawolf wrote: 11/04/2023 02:19

Ma sve je to ok samo je ocekivano da ce sve jedinice u ovim novim brigadama za prevoz pjesadije biti barem sa IMV vozilima ako ne mogu dobiti pravi MRAP, a to se ne vidi u dokumentima, dakle zasticene od puscane municije, srapnela i u solidnoj mjeri od mina. (oklopljene verzije Hummer ili slicno). Kamioni ako su da imaju okolopljenu kabinu...jer radi se o brigadama koje treba da se cesto budu sto bi u Star Treku rekli "Where no one has gone before" izlozeni zasjedama u biti akcentiramo netacnosti i kontradikcije leaked dokumenata. Jedna od teza zasto bi neko pustio namjerno i svjesno takve dokumente ako su i djelimicno tacni je da ruski vojnici na terenu vide dio onog sta ih ceka i kakva je podrska sa zapada - sajops brale :-) Uglavnom ono sto znamo iz OSINT izvora je da barem dvije nove brigade imaju puno i ruskih/sovjetskih oklopnih vozila i tenkova pored ovoga sto dobijaju sa zapada.
Bilo bi dobro da je tako, ali ovi mehanizovani bataljoni su puno manji. Sovjetska sema i ustroj. Jedan odred je 7 ljudi 3 odreda vod, 3 voda plus komanda ceta, 3 cete bataljon uz cetu podrske.

Zato kazem da je problem slabost pjesadije, isti ustroj je doveo do slabosti BTG. Doduse oni nisu imali punu popunjenost ali to nisu formacije optimizirane za proboj.
SanskiBiser

#155420 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/rl ... -i-ukraina

Russia has lost around 200,000 soldiers in the 13 months since the campaign in Ukraine began, according to estimates from the Norwegian Intelligence Service. The Russian elite unit, which was supposed to defend the border with Norway, is among those who have bled the most.

The combat force was responsible for defending some of Russia's most important military assets: the Northern Fleet with its surface vessels, numerous silos with strategic nuclear missiles, and Russia's nuclear submarine fleet.

Before the war in Ukraine, the elite soldiers in this brigade were some of the best trained and equipped in the entire Russian army. They were often the department first equipped with newly developed conventional weapons.

Now the E-service estimates that between 75 and 80 percent of the soldiers from this brigade have been wounded or killed in Ukraine.

The small force that remains in Pechenga should be barely large enough to give fresh Russian recruits a minimum of military training before they are sent to the front in Ukraine.

But morale is at rock bottom, according to the E-service:

- The department is characterized by its enormous losses. The soldiers are scared and anxious. They warn each other and exchange tips on how to avoid being sent to Ukraine to die. Unlike the time before the war started, they now know what they are doing, says Stensønes.

- The certainty that the chance of dying on the battlefield in Ukraine is well over 50 percent does something to people, he adds.

Going to practice

From other sources, it is known that two of the brigade's three combat battalions were sent to the Belogord area in Russia in January 2022.

According to their own statements, the soldiers were told that they were to take part in an exercise on the border with Ukraine.

Only in the middle of the night of 24 February last year did the soldiers learn that they were part of an invasion force into Ukraine.

The soldiers from Pechenga were first sent in the direction of Kharkiv, Ukraine's second largest city.

Already in the first day, they were attacked by Ukrainian soldiers from the ground and air.

- The Russian soldiers must have been completely unprepared to face resistance. But the next night, the brigade was heavily attacked by Ukrainian forces north of Kharkiv. The brigade was probably halved within a short time, and they lost significant parts of their material before they were allowed to return to Russia, says Stensønes.

Unprepared

Ukrainian news media reported that the commander of the 200th Motorized Infantry Brigade, Colonel Denis Kurilo, was killed in the initial fighting, along with a significant number of his officers and soldiers.

According to the Norwegian e-commander, the brigade from Petsjenga fell victim to President Putin's failed strategy at the start of the war:

- Putin planned a lightning war that would quickly take control of Kyiv. The invasion force was unprepared for Ukraine's resilience. They had insufficient tactical intelligence, and they had minimal supplies, and the force was spread out over large areas, unable to come to each other's aid when they encountered resistance, says Stensønes.

In the months that followed, the brigade suffered further losses in combat operations in Ukraine. Estimates from Western intelligence and Ukrainian sources indicate that several hundred more men have been killed or wounded.

Helmets from World War II
In the months that followed, the brigade suffered further losses in combat operations along the front in eastern Ukraine.

An unnamed soldier in the brigade told the Washington Post in December that the newly recruited soldiers were issued World War II helmets and vests without bulletproof plates.

- The department is in total disrepair. We don't get training. They just say, 'Now you're the gunner. Go ahead, here's a machine gun,'" he said.

When Prime Minister Jonas Gahr Støre (Ap) spoke to President Putin in March last year, Støre conveyed that trains with coffins containing dead Russian soldiers had been observed on their way back to the Russian northern regions.

Will take many years

Already in the first months of the war, both conscripts and contract soldiers who remained in Pechenga refused to be recruited for military service in Ukraine.

Sanctions against refusers are said to have been gradually tightened.

But the Norwegian e-chief does not want to answer questions about what kind of knowledge the e-service has about what awaits soldiers or mobilized people who refuse to go to Ukraine.

The Norwegian defense leadership has said that it will take many years before Russia will again be able to rebuild a powerful conventional force at the border with Norway in the north.

But Stensønes nevertheless warns against taking Russia's other military capabilities lightly:

- Russia's nuclear forces in the north are untouched by the war. The same applies to the submarine fleet, while some of the surface vessels have been sent to the Black Sea. The air forces in the north are also largely intact, he says.

Five to ten years

After Finland was admitted as the 31st member of NATO this week, President Putin's spokesman has said that Russia may be forced to take countermeasures to ensure its security.

But it will be a long time before Russia will be able to regain some military power on the ground in the border areas with Norway and Finland:

- It will take five to ten years before Russia will be able to rebuild conventional forces in the north, which could pose a real threat to Finland, says senior researcher Karsten Friis at Nupi to VG.

Distortion

#155421 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

93. i rokanje kod Bahmuta :shock:
Treba maksimalno koristit nightvision.

Bahmutski demon potencira da je vrlo bitno izdrzati narednih nekoliko dana nakon sto su rusi dovukli svjeze pojacanje iz Kromova. Osjeti se i pojacano prisustvo ruske avijacije.
SanskiBiser

#155422 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

madner wrote: 11/04/2023 07:55
SanskiBiser wrote: 11/04/2023 07:17
Spoiler
Show
Bilo bi dobro da je tako, ali ovi mehanizovani bataljoni su puno manji. Sovjetska sema i ustroj. Jedan odred je 7 ljudi 3 odreda vod, 3 voda plus komanda ceta, 3 cete bataljon uz cetu podrske.

Zato kazem da je problem slabost pjesadije, isti ustroj je doveo do slabosti BTG. Doduse oni nisu imali punu popunjenost ali to nisu formacije optimizirane za proboj.
Kod ove 47 su zavrsile slovenski T55 sa 105 mm topom. I onda vjezbaju kao sto se vidi na snimku

https://www.instagram.com/p/Cq3JpS9s9g8/

I onda vidis pjesadiju na tenku...pa to je danas krajnja nuzda ako nemas druga sredstva za prevoz pjesadije koliko znam praktikuje se u modernim uslovima ratovanja samo po terenu koji je siguran znaci nema neprijatelja i nema mina i opet samo ako nema drugog sredstva prevoza za pjesadiju.

na drugom klipu vidis ono sto bi i kako bi trebalo da bude sa pjesadijom u tim brigadama slicno onim jedinicama koje smo gledali tokom kontraofanzive u harkivskoj oblasti

https://www.instagram.com/47brigade/

BMPove imaju cak se na nekim snimcima vidi i pokoji BOV.

Image

Image

I imaju nju...kad je vide Rusi pa da zapjevaju "otkud ti ko sudbina .. kad si davno mene ubila" :D

Fensi-moderna jbg ja da sam na njenom mjestu ofarbao bi kosu u boju duge LGBT zastave ha ja kad je dernek nek i hala gori bila bi barem tema kod Solovjeva jedno vece u emisiji. :lol:
Blixen

#155423 Re: Ukrajina

Post by Blixen »

sumirprimus wrote: 11/04/2023 06:34 Image
Red suncokreta
vidim ginu rusi
neka neka
cetnici su vidim i dalje zabrinuti
gdje mi je zastavnik pelena? :D
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#155424 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

mishic wrote: 11/04/2023 02:19 Dodik and comp. više nikada neće i ne mogu imati priliku kakvu su imali 1990-tih. Tada im je JNA predala okupiranu državu, opremu i naoružanje u ruke ali planovi godinama pravljeni su se izjalovili jer narod nije pristao na pokoravanje. Danas svaki Dodikov plan ima tu hipoteku iz devedesetih za sobom a narod koji je nakon nekoliko decenija života u socijalističkoj Jugoslaviji je bio ubjeđen da se na tlu Evrope na kraju XX stoljeća ne može posegnuti za silom. Sada je i ta lekcija naučena. Bošnjaci su morali predati i lovačko naoružanje i uglavnom su ga predavali s ciljem da se izbjegne krvoproliće i rat pa je i ta lekcija apsolvirana.

Dodonu je jasno da bi Evropa, SAD i GB reagovale isto kao u Ukrajini i s toga su njegove prijetnje prdež kojim on sam sebe časti ne mogavši od mržnje da gleda ništa što nije pokoreno i podređeno njegovoj volji. Pa on i svoj narod šikanira, pljačka i siromaši, vrijeđa ih, omalovažava i maltretira kao i Bošnjake. Ne priznaje im ništa pa ni to da su Srbi ravnopravni njemu i njegovom SNSD-u. Istina i među Bošnjake prodire ta zaraza ali Bošnjaci i profunkcioniraju tek kada zagusti.
:thumbup:
DebelinJoe

#155425 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

sumirprimus wrote: 11/04/2023 06:28
Op op ma nije moguce sisi , nada arapske demokratije :oops:
Samo Izrael pozvati da im preventivno opali čvoku. Zna to Izrael efikasno. Četiri puta do sada Egipat je oslanjajući se na Ruse izgubio rat protiv Izraela i Zapadne taktike i tehnike.
Post Reply