Ukrajina

madner

#155251 Re: Ukrajina

Post by madner »

512MB wrote: 10/04/2023 09:31
madner wrote: 10/04/2023 09:25

Prebrojavanje na osnovu seme radis sabiranjem i mnozenjem.
Excel ako si malo sporiji.

Palantir se koristi za druge svrhe.

Ukrainci su usavrsili obradu slika, njihov IT je puno bolji od ruskog angazovanog ITa.
Excel? Ajd ne kenjaj tu :D

Palantir ti pruži sve podatke od a do žnj
Poenta je da je to (broj ljudi iz formacijske seme) trivijalno.

Ukrainska obrada slika da nadju vojna vozila, to je stvarno nesto novo.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#155252 Re: Ukrajina

Post by pici »

adelkam wrote: 10/04/2023 08:54
Spoiler
Show

:kiss:

Heroinama slava <3
Ne mozes reci koja je bolja i ljepsa, ma sve bi ih ženio.
SanskiBiser

#155253 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Bloo wrote: 10/04/2023 09:23
SanskiBiser wrote: 10/04/2023 09:07 Sad ce @Bloo da se javi i da ti kaze da otvoris posebnu temu o ukrajinskim heroinama
Ne budi meanie tokom ramazana :twisted:
Neću, svako navija za neku stranu iz vlastitih razloga i pobuda. Svako učestvuje u diskusiji u skladu sa vlastitim kapacitetima. Neko treba bolje da pogleda slike. :lol:
Tako je da se pridruzim ondaK. :D

zigzag

#155254 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

pici wrote: 10/04/2023 09:36
Spoiler
Show

Heroinama slava <3
Ne mozes reci koja je bolja i ljepsa, ma sve bi ih ženio.
ma bježi. ko bi putovao rodbini u oleksandrivku...
madner

#155255 Re: Ukrajina

Post by madner »

Haj to ko bi putovao, nego ko bi nasao pravu. Baci te na drugu 430 km u pogresnom smjeru. :D
Last edited by madner on 10/04/2023 09:49, edited 1 time in total.
zigzag

#155256 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

pa ti ona počne zvocat. u šta si gledo, jesam ti rekla da skreneš kod novomihailovke
sumirprimus

#155257 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

def. se ide u ukrajinu po oslobodjenju i porazu mordora. bar turisticki :D
sumirprimus

#155258 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Sirski ponovo u Bahmutu...
ruski cetnici ne smiju pric granici, kamol liniji, mislim na sojga gerasimova i onog muradova,, terminatora ima tu jos par đenerala. :oops:
zato i znaju sve sta se desava na terenu hehe, a tek dok odje o putlera vijest, od jajeta skoljka hladno :oops:
madner

#155259 Re: Ukrajina

Post by madner »

Celo robijas dodje do haman prve linije.

Sirski je kriv za ovu odluku.
adelkam

#155260 Re: Ukrajina

Post by adelkam »

SanskiBiser wrote: 10/04/2023 09:41

Tako je da se pridruzim ondaK. :D

Spoiler
Show
Image
sumirprimus

#155261 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

bub drito po goozci rusko cetaljskoj :oops:
SanskiBiser

#155262 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

madner wrote: 10/04/2023 09:22
SanskiBiser wrote: 10/04/2023 08:43

Eh sta bi sa Madnerom od prosle godine koji je zagovarao odbranu po dubini u Severodonjecku koliko se sjecam i kritikovao Ukrajince da gube nepotrebno previse kvalitetnih ljudi i tamo se kupovalo vrijeme ali je skupo placeno, ovdje se kupuje vrijeme po diskontnoj cijeni u odnosu na SD. A borbe su zestoke a nema ni snimaka jer nece niko da otkriva sastav jedinica, lokacije, ko komanduje, obe strane su disciplinovane po tom pitanju...Wargonzo se samo igra "Trci Lola Trci" uradaka...

Pustice oni njih i preko pruge ako bude trebalo do 2/3 grada kako je Kenneth pisao moze biti pod ruskom kontrolom a onda ce da biDne

Image

...sabur je highly underrated :D

Trenutno je kriticnije stanje oko Kremine i bitnije nego ovo sto se desava u Bahmutu a prolazi ispod radara, tamo Ukrajincima fali teske artiljerije i VBRa, a neko je odlucio da i tamo moraju raditi odbranu po dubini i koristiti povoljnu konfiguraciju terena...i cekati...jer treba posteno pokvariti festu 9 maja samo ako vremenski uslovi se posloze. 8-)

#vjecitioptimista
Pa mislim jos uvijek apsolutno isto i da prave iste greske. Ubjedjen sam da su ti gubici krivi sto se nije uradilo vise na jesen.

Samo jedno je moje misljenje a drugo je reci sta su uradili. Odlucili su se da brane grad i poslali su najbolje sto imaju. Wagner sa druge strane je poslao ljude koji su imali rok trajanja 6 mjeseci, prezivjeli ili ne.

Ovaj clanak je zanimljiv jer odgovara na pitanje da li je to bilo svjesno ili nije, te da li navlace Ruse u Bakmut ili ne.

Imena jedinica koje su tu nije tajna, broj ljudi i stanje jedinica jeste tajna. Ukrainci su ubacili bataljone 92. i 93. mehanizovane, 3. jurisna, puk specijalnih namjera i bataljon granicne policije. Sve elitne jedinice sa prvoklasnom pjesadijom.

2/3 grada je vec pod Ruskom kontrolom i nemaju vise gdje pustati.
Sto se tice kontranapada, nece u gradu nego ce po bokovima ako napadnu. Grad ima problem logistike koji jos nisu rjesili.

Kremina je odavno losa, zabrinuti su i za Avdiku. No cekaju kontranapad.
Mislim da koliko sam razumio Kennetha zadnja linija odsudne odbrane je preko pruge tamo ispred medicinske akademije pa gore sjeverno, ali preko pruge ce tesko preci jer su tu vec fortifikacije, minska polja...ma "teutoburska suma" :D #BringItOnVDV
sumirprimus

#155263 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ
@CalibreObscura

Wagner forces displayed a head on a stick in Bakhmut today. These people are as brutal as ISIS and should be treated in exactly the same way.
ne zelim objavjivat slike, nego samo ukazati na brutalnost ruskocetaljskih jedinica koje napadaju ukrajinu, posebno wagner, mada kakva je razlika ovo smo prosle godine gledali i od regularnih ork jedinica.
agent_zero

#155264 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

SanskiBiser wrote: 10/04/2023 07:26
madner wrote: 10/04/2023 07:13 Uspjesan kontranapad u samom gradu od strane UA, vratili su par ulica.

Po deepstaatu se to ranije desilo.
Tokom jucerasnjeg dana, Ukrajinci u juznom Bahmutu su vratili pod svoju kontrolu skolu broj 7. i skolu broj 40. kao i zgradu poste pri tome su potisnuli pripadnike 98. VDV divizije od ulice Chaykovskog i vraceni su nazad na svoju prethodnu poziciju u ulici Korsunskogo.

izvor:Tom Cooper sinoc kasno poslije ponoca...

VDV be like :D
Spoiler
Show
Image
sinoc je Kenneth napisao da uradjena rotacija jedinica ukrajinskih da se ubacije sve vise specijalaca i dobrovoljackih jedinica vjestih u ratovanju u gradskim uslovima i koje lakse mogu da izvode kruznu odbranu a povlace se regularne i TO jedinice iz tog dijela grada. I dalje je puno manje Ukrajinaca tu tj. puno vise Rusa i opet mogu Rusi uzeti nesto pa opet izgubiti ali preko pruge ce tesko ici bez velikih gubitaka...
Pa već su preko pruge u tom jugozapadnom dijelu gdje je ulica Korsunskoga.

Čitav taj dio dominira privatnim kućama, što je teško za braniti.

Ispada da crnjačim, ali pišem po onom što vidim i pročitam s terena.
agent_zero

#155265 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Spoiler
Show

Heroinama slava <3
:kiss: :kiss: :kiss:
agent_zero

#155266 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

sumirprimus wrote: 10/04/2023 09:48 def. se ide u ukrajinu po oslobodjenju i porazu mordora. bar turisticki :D
Apsolutno!
agent_zero

#155267 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Slava Azovu, slava herojima!
sumirprimus

#155268 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Vuledar, poslije pokusaja "ruskog mira" ovako to izgleda, znamo mi najbolje kako to agresori rade
agent_zero

#155269 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

sumirprimus

#155270 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

hel bilo juce, lepi orci lepo gore
moke_31

#155271 Re: Ukrajina

Post by moke_31 »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pric ... /komentari
Ruski mentalitet ni da nije daleko od ovog. Totalitarizam u krvi. Lenjin ih spasio cara a zajašio ih Staljin koi je bukvalno shvatio komunizam.
DebelinJoe

#155272 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

sumirprimus wrote: 10/04/2023 09:48 def. se ide u ukrajinu po oslobodjenju i porazu mordora. bar turisticki :D

Sebi sam dao isti zadatak. Imao sam priliku prije korone i prije Putinovog napada otputovati u Ukajinu, a sve mi se nešto nije dalo. Kao pravi Bosanac sve "danas ću - sutra ću." Negdje 2020. u sred korone negdje mi se išlo po sistemu "da guzica vidi puta" i jedina država koja nije imala nikakve restrikcije bila je Ukrajina. Pa opet ne odoh nešto i sad mi krivo.

Iskreno, o Ukrajini sam prije ruske agresije znao jako malo. Znao sam za Kijev i da je Sergej Bubka Ukrajinac. Moj rahtmetli otac je jednm prilkom sebi kupio konvektor Atlantic i dok sam ga instalirao vidio sam da je "Made in Ukraine", prvi i jedini put sam u životu u ruci držao proizvod iz Ukrajine. Kasnije sam saznao da su avin Antonov i auto Zaporožac iz Ukrajine. Do rata nisam znao za gradove Herson i Mariupolj. Mislio sam da

Sad gledam kako su to bili lijepi gradovi, naročito Mariupolj. Jedan grad - biser kojeg je Putin u svom ludilu pretvorio u zgarište.

I zakleo sam xe da ću nakon rata turistički doći u Maripolj.
agent_zero

#155273 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

sumirprimus

#155274 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Staro doduse 2 dana, ipak...
RUSSIAN OFFENSIVE CAMPAIGN ASSESSMENT, APRIL 8, 2023
The dynamics of battlefield artillery usage in Ukraine reflect the fact that Russian forces are using artillery to offset their degraded offensive capabilities. Former Donetsk People’s Republic (DNR) Security Minister and current Vostok Battalion commander Alexander Khodakovsky reported that the Russian command has decided to stop the daily issue of ammunition to areas of the front where there are no active offensive operations almost entirely.[7] Khodakovsky noted that the artillery shortage on the frontline results in part from preparations for a Ukrainian counteroffensive.[8] Khodakovsky’s statement indicates that the Russian command must prioritize artillery ammunition supplies rigorously due to shortages. High demand for shells indicates that Russian forces are still heavily relying on artillery to offset key shortcomings in combat capability, including poor Russian targeting skills, insufficient ground assault capabilities, and inadequate availability of airpower in Ukraine. Russian forces use heavy artillery barrages to flatten settlements before seizing them with ground attacks, offsetting the need to conduct effective infantry attacks or to conduct an airstrike using scarce precision munitions and putting airframes and pilots at risk of Ukrainian air defenses. Continuing Russian shortages in artillery ammunition will undermine the Russian military’s ability to continue offsetting its other weaknesses and limitations. The Washington Post reported on April 8 that by contrast, Ukrainian forces are using one-third as many shells as Russian forces and that Ukrainian forces are conserving shells by carefully prioritizing targets.[9] Ukrainian forces are more accurate in their targeting, but also likely benefit from being on the defensive in most areas--offensive operations normally generate increased artillery requirements.
Russia’s missile campaign to degrade Ukraine’s unified energy infrastructure has failed definitively, and Russia appears to have abandoned the effort. Ukrainian Energy Minister Herman Halushchenko announced on April 8 that Ukraine is resuming energy exports for the first time since October 11, 2022.[24] Russian authorities began efforts in October to degrade Ukrainian energy infrastructure to a significant extent by the end of winter, which Russians consider March 1;[25] however, the series of large-scale Russian missile strikes on energy infrastructure failed to achieve the assessed Russian aims of causing a humanitarian disaster, weakening Ukrainian military capabilities, and forcing Ukraine to negotiate. State-run Russian media acknowledged this failure on March 1.[26] Russia likely abandoned the effort soon after. The United Kingdom Ministry of Defense (UK MoD) noted on April 8 that the frequency of Russian large-scale, long-range attacks on energy infrastructure has decreased since March 2023. The UK MoD assessed that Russia continues small-scale strikes (strikes using fewer than 25 munitions) with predictably less effect.[27] Russia maintains the capability to renew such strikes though, if it so desired. Halushchenko stated that Ukraine has the flexibility to adjust Ukrainian energy exports if the situation changes.[28]
Jucerasnji izvjestaj tj za 09.04 je neinteresantniji jer se bavi prtezno ruskim ugnjetavanjem vjerskih sloboda .
madner

#155275 Re: Ukrajina

Post by madner »

Imam prijatelja juzno od Kieva, prije 12 godina mi je govorio da ce biti rata.

Kupio je agregat i drva davno.
Post Reply