Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Naslovnica

#15526 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Nivelacija wrote:
Naslovnica wrote:Nije ni taj prvi spojen, nedostaje oko 2m, ne znam zašto lažu narod?!
Biće za koji dan spojen.
Ko laze narod? Covjek youtuber snima onako pa naletio ovdje i snimio kao laik..glupo je njemu prigovarati da su autoceste objavile OK, tvoja kritika bi bila na mjestu.
Eno na Slobodnoj Bosni - spojen most.
Xaxaaxax...
Pa fakat šta je sa tim novinarima?!
Tempo
ZeModerator

#15527 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

Naslovnica wrote:
Nivelacija wrote:
Naslovnica wrote:Nije ni taj prvi spojen, nedostaje oko 2m, ne znam zašto lažu narod?!
Biće za koji dan spojen.
Ko laze narod? Covjek youtuber snima onako pa naletio ovdje i snimio kao laik..glupo je njemu prigovarati da su autoceste objavile OK, tvoja kritika bi bila na mjestu.
Eno na Slobodnoj Bosni - spojen most.
Xaxaaxax...
Pa fakat šta je sa tim novinarima?!

nema novinara. postoje samo propagandni servisi i njihovo osoblje.
Naslovnica

#15528 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

melac wrote:
Nivelacija wrote:Image

Zenicka obilaznica.
Da li ovaj most izvodi firma Pont?
Nosilac radova je STRABAG, mislim da i PONT radi dio posla.
So What!

#15529 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Tempo wrote:
Nivelacija wrote:
Biće za koji dan spojen.

sljam. siri lazne vijesti.
Ma radi se o starijem gospodinu koji drži YouTube kanal za svoju dušu i snima ovako neke kraće klipove, postavljen je tu čisto zbog lijepih kadrova koje je uhvatio.

A tvoj nastup je krajnje smiješan u ovom slučaju, jer način na koji si tako lahko zaključio da su to "oni" objavili govori vjerovatno više o tvojoj sposobnosti razumijevanja zaključivanja stvari ...
So What!

#15530 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Naslovnica wrote: Nosilac radova je STRABAG, mislim da i PONT radi dio posla.
Ima li kompanije Entea na gradilištu druge dionice, znaš li?
dadoka84

#15531 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

Ima da taj most u počitelju ponikne ko iz vode :)

https://www.instagram.com/p/B1xNGQ9ng9T ... 78m23vl9ck
Naslovnica

#15532 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

So What! wrote:
Naslovnica wrote: Nosilac radova je STRABAG, mislim da i PONT radi dio posla.
Ima li kompanije Entea na gradilištu druge dionice, znaš li?
Zaista ne znam za slijedeću dionicu, Entea na KDG ne radi.
Po informacijama koje imam kolega, dugo su kuburili sa solventnošću, dabogdo da su još uvijek u poslu.
kurty

#15533 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Naslovnica wrote:
melac wrote:
Nivelacija wrote:Image

Zenicka obilaznica.
Da li ovaj most izvodi firma Pont?
Nosilac radova je STRABAG, mislim da i PONT radi dio posla.
mislim da je ovdje STRABAG sam...
PONT je na anexu Babine rijeke, vijadukt iza mosta Babina rijeka (podizvođač STRABAGU), na sektrou 7 vijadukt (podizvođač EA), na sektoru 2 (podizvođač EA)... radili su i vijadukt između dva tunela, u EA bazi... na Drivuši su radili stubova (ne znam jel sve) i mislim da su oni betonirali one nosace sto su deponovani do mosta Drivuša (GGM)
So What!

#15535 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Uskoro plan parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Bijeljina-Rača
Image

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je danas da Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, u što kraćem roku, treba da dostavi preostalu potrebnu dokumentaciju Institutu za građevinarstvo IG Banja Luka, koji je dužan da nacrt plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Bijeljina-Rača, završi u narednih deset dana.

- Nakon ovog posla planski akt se stavlja na javni uvid, po čijem okončanju slijedi izrada konačne verzije Plana parcelacije, koju usvaja Narodna skupština Republike Srpske - istaknuto je u saopštenju Ministarstva.

Ministarka Golić sastala se danas sa predstavnicima JP Autoputeva Republike Srpske, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove te predstavnicima Instituta za građevinarstvo – IG Banja Luka, sa ciljem da se dinamika izrade ovog planskog akta ubrza i u što kraćem roku nađe u Narodnoj skupštini RS na usvajanju.

- Dionica Vukosavlje-Brčko i Brčko-Bijeljina-Rača na budućem auto-putu Beograd – Sarajevo u ovom trenutku ima prioritet, jer je Republika Srbija već započela konkretne aktivnosti na izgradnji dionice Sremska Rača-Kuzmin. Takođe, Izmjenama i dopunama Prostornog plana Srpske do 2025. godine izgradnji magistralnog gasovoda od Bijeljine do Novog Grada dat je status nacionalnog projekta od strateškog interesa, i zato tražimo maksimalnu posvećenost u svim fazama realizacije ovih strateških ciljeva Srpske - naglasila je ministar Srebrenka Golić.
eKapija
jednonogi_Jack

#15536 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jednonogi_Jack »

Kineske tvrtke imaju teškoća: Gradnja dionice Zvirovići – Počitelj još nije počela

Uprkos tome što su kineske kompanije još prije dva mjeseca dobile posao izgradnje najvrijednije dionice na Koridoru Vc, Zvirovići – Počitelj, radovi još nisu počeli zbog administrativnih teškoća, izvještava Indikator.ba.

Kako bi se otklonila blokada, angažovao se i kineski ambasador u BiH Xi Jin Ping pa je u Dretelju juče održan sastanak Denisa Lasića, federalog ministara prometa i veza, kineskog ambasadora i direktora JP Autoceste FBiH, s predstavnicima kineskih tvrtki China State Construction Engeering Company i Synohydro Power China.

"Očito je da tvrtka koja je dobila posao ima poteškoća, prije svega, administrativne prirode, kad je u pitanju registracija, osiguranje djelatnika, osiguranje menadžera i inženjera, pa dobivanja radnih i određenih građevnih dozvola itd. Razmijenili smo informacije da bismo s razine Ministarstva mogli pomoći. Što se tiče Ministarstva kojem sam na čelu, Vlade FBiH i Autocesta, odlučili smo pomoći da bi radovi što prije počeli. Uvjeren sam da će to biti u dogledno vrijeme, za mjesec dana", naglasio je ministar Lasić.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić kazao je kako je kompanija kojoj je na čelu kao investitor opredijeljena pomoći izvođaču da u predviđenom roku završi radove na dionici Zvirovići – Počitelj.

-Da bi se nešto završilo, mora se početi. Dakle, ključna je stvar kad ćemo početi. Postoje rokovi, pa smo došli vidjeti ako treba pomoći u pogledu administracije i slično. Kako će se oni organizirati, imaju li radne snage ili ne, nisu to stvari koje bi mi iz Autocesta rješavali. To smo i precizno rekli. Svaki projekt sa sobom nosi i izazove koje ne možemo predvidjeti, ali mora se započeti, a izazove rješavati u hodu", kazao je Terzić.

Za projekt, kako je istaknuto, potrebno je dosta radne snage, posebno educiranog stručnog kadra, ali postoji uvjerenje da će biti odgovoreno zadatku.

Posao vrijedan 200 miliona maraka dobile su kineske tvrtke China State Construction Engeering Company i Synohydro Power China, a sredstva je osigurala Evropska investicijska banka. Inače, na gradnju ove dionice, dužine 11,2 km, čeka se već pet godina.
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... o%c4%8dela
costacurta

#15537 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by costacurta »

Da bi se nešto završilo, mora se početi. Dakle, ključna je stvar kad ćemo početi. Postoje rokovi, pa smo došli vidjeti ako treba pomoći u pogledu administracije i slično.
:lol:
Adnan Terzić aka Grunf, čoper brada.
Samo snob može ovako nešto da izjavi.
Kome ste dali pare da radi, znali ste kad ste ugovor potpisivali!
Sad kao oni dolaze, da urgiraju, nešto ne fercera.
Pa fino ljudi kažu da ih handri administracija, to juli-august godišnji odmori, jebo Kineze, sad će to Aaaado riješiti ili idu ciljano da im podmeću kuke i prave smetnje.
Veli Ado nemaju Kinezi ljudi da zapocnu posao..... :lol:
archi_a

#15538 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

"Bolje biti bogat, nego siromašan". "Ako mislimo pobijediti, ne smijemo izgubiti".
"Bolje imati izgrađen autoput, nego nemati izgrađen autoput".
:D
melac

#15539 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by melac »

"nisi ti glup, samo nemaš sreće kad misliš"
nepass1

#15540 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nepass1 »

hoce li se ikad autoput napraviti od konjica do jablanice? ima li se to uopste u planu u narednih 10ak godina? po mom laickom misljenju tu je najpotrebniji ap tj rasterecenje magistrale. vec kad se prodje jablanica brze ide saobracaj.
kabal1337

#15541 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kabal1337 »

nepass1 wrote:hoce li se ikad autoput napraviti od konjica do jablanice? ima li se to uopste u planu u narednih 10ak godina? po mom laickom misljenju tu je najpotrebniji ap tj rasterecenje magistrale. vec kad se prodje jablanica brze ide saobracaj.
sudeci koliko im treba samo za zavrsne radove, a ne grube da pocnu danas za 10 godina ne bi bilo gotovo :\
VladaFBiH

#15542 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

nepass1 wrote:hoce li se ikad autoput napraviti od konjica do jablanice? ima li se to uopste u planu u narednih 10ak godina? po mom laickom misljenju tu je najpotrebniji ap tj rasterecenje magistrale. vec kad se prodje jablanica brze ide saobracaj.
neće nikad jer i ako se bude pravio neće biti od Konjica do Jablanice već tunel od Konjica do Mostara (odnosno do predgrađa Mostara)
BadBoy

#15543 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

https://www.klix.ba/biznis/zasto-se-aut ... /190908008

Jel do mene ili ovo neko sa Klixa prati ovaj forum :D

Pozdravljam potez, ali bi se trebali malo dublje upustiti u ovu problematiku i odraditi članak po standardima istraživačkog novinarstva.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15544 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by izvrsni direktor »

osim naslova, nista interesantno ne procitasmo. kakav clanak i govna
Tempo
ZeModerator

#15545 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

BadBoy wrote:https://www.klix.ba/biznis/zasto-se-aut ... /190908008

Jel do mene ili ovo neko sa Klixa prati ovaj forum :D

Pozdravljam potez, ali bi se trebali malo dublje upustiti u ovu problematiku i odraditi članak po standardima istraživačkog novinarstva.

bas me cudi da klix nije obradio problematiku po standardima istrazivackog novinarstva.
So What!

#15546 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Pa ok je članak, izgradnju koči politika, sitan interes, nepostojanje neke osnovne strategije i plana, visoka cijena za siromašno društvo i uz to spomenut je nešto teži reljef.

Eh sad, zašto nisu ušli dublje u problematiku, gdje i ko konkretno koči, to je problem na višem nivou. S jedne strane treba imati muda za takav članak, s druge strane, to bi trebao biti plod jako dugog istraživanja i treća stvar uvijek će biti da ih neko plaća, ako optuže bilo koga.

Tako da s obzirom na veliku čitanost, najbolje im je podvući šta su problemi, a ko je kriv, saznat ćemo valjda nekada ...
Henry Chinaski

#15548 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Henry Chinaski »

Autoput potpuno zaobilazi Jablanicu tako da se to neće nikad desiti.
nepass1

#15549 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nepass1 »

Henry Chinaski wrote:
Autoput potpuno zaobilazi Jablanicu tako da se to neće nikad desiti.
ok jasnije da napisem, kad ce se autoputem moci zaobici konjic i jablanica? hoce li biti za 5 10 ili 20g?
geralt

#15550 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

20 najmanje. Tunel Prenj je najskuplji i najkompleksniji dio autoputa, i namjerno ga ostavljaju zadnjeg.

Nego da je doci do Konjica i rijesiti se Ivana i Bradine, meni bi i to bilo dovoljno.
Post Reply