GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
StupskaBitanga

#15526 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

nema dijelova za taj sadaka paket i onda čekaj da se pokvari i da se toliko dugovi nagomilaju da firma krahira i bez stečaja
JThomas

#15527 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by JThomas »

cadburry wrote:
JThomas wrote:hoće, hoće, kako da neće.

znali su dobro i dosadašnji direktori kakvi rade, ali nikome nije u interesu da se išta mijenja. što se moglo opuhati opuhalo se, sad se to samo pokušava održati u statusu quo da ne eskalira totalno. do kad će moći vidjećemo.
Ma znam i ja da neće, ali eto. Stranka koja bi se obračunala sa bagrom od zaposlenika, finansijski stabilizovala GRAS i imala neki plan daljeg razvoja, bi imala moj glas u naredna tri izborna ciklusa. Čak bih piso po forumu SAMO STRANKA x, NA SVIM NIVOIMA. Neovisno da li se radi o SDA, Srpskoj radikalnoj stranci ili Partiji pravog puta. A pazi, u novčaniku imam člansku od SDP-a koji isto prstom nije mako kad je imao priliku.
međutim izgubila bi glasove 1700 zaposlenih grasa i njihovih familija. to je nekoliko postotaka dobrog izbornog rezultata kod nas, na opštim izborima. sve je to zato i rađeno.
StupskaBitanga

#15528 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

a para za to nema
cadburry

#15529 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cadburry »

JThomas wrote:
cadburry wrote:
JThomas wrote:hoće, hoće, kako da neće.

znali su dobro i dosadašnji direktori kakvi rade, ali nikome nije u interesu da se išta mijenja. što se moglo opuhati opuhalo se, sad se to samo pokušava održati u statusu quo da ne eskalira totalno. do kad će moći vidjećemo.
Ma znam i ja da neće, ali eto. Stranka koja bi se obračunala sa bagrom od zaposlenika, finansijski stabilizovala GRAS i imala neki plan daljeg razvoja, bi imala moj glas u naredna tri izborna ciklusa. Čak bih piso po forumu SAMO STRANKA x, NA SVIM NIVOIMA. Neovisno da li se radi o SDA, Srpskoj radikalnoj stranci ili Partiji pravog puta. A pazi, u novčaniku imam člansku od SDP-a koji isto prstom nije mako kad je imao priliku.
međutim izgubila bi glasove 1700 zaposlenih grasa i njihovih familija. to je nekoliko postotaka dobrog izbornog rezultata kod nas, na opštim izborima. sve je to zato i rađeno.
Tačno.

Kada su javni interes i interes male dobro organizovane interesne skupine suprotstavljeni, za političare nema dileme čijem interesu će se prikloniti.
man_464

#15530 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Od jutros su proradili niskopodni zglobni autobusi Mercedes na komercijali (Vijećnica - Dobrinja) i ujutro na liniji za Reljevo dom.
bubi_mama

#15531 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bubi_mama »

VjecitiStudent wrote:Još četiri godine, prelijevanja iz šupljeg u prazno, uz dalje jačanje Centrotransa, ali isključivo na profitabilnim linijama.
I nek jaca. Jako malo koristim gradski prevoz, jer imam bebu pa vecinom idemo pjehe. Ali, nedavno sam otisla do grada sa djetetom u kolicima i odlucim se vratiti sa Centrotransom. Prvo sto je revizor mi pomogao da unesem kolica i iznesem na izlazu, onda cist bus, ne bojis se nikakve budale, ma sve na svom mjestu za istu cjenu kao u GRAS vozilima. I sama sam sebi rekla kad vec placam istu cjenu nikad vise necu uci u GRAS vozilo.
trambusek88

#15532 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Centrotrans i jes najbolji za vas koji koristite povremeno gradski prevoz, ali evo od jutros na komercijali GRAS saobraća s vozilima koja su rame uz rame sa Centrotransovim, ako ne i bolja jer Mercedes je Mercedes!
bubi_mama

#15533 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bubi_mama »

Pa da se razumijemo, komercijala je uvjek imala bolja vozila, ja ovdje pricam o liniji Bascarsija - Ilidza.
Evo jedne prilike sam usla u bus Nedzarici - Dobrinja, kunem ti se da sam mislila da ce se raspasti negdje na pola puta.
a isto sam platila kartu 1,60 km.
O tramvajima i trolejbusima je glupo i pricati vise, nazalost.
Clan komisije

#15534 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Clan komisije »

man_464 wrote: Vremenske karte postoje i odavno su u primjeni, samo što ljudi ne znaju da zatraže iste na trafici. Postoji karta koja važi 60 minuta i košta 1,60 i možeš beskonačno presjedati u ali samo u tramvajskom saobraćaju, na karti se odštampa vrijeme poništenja i tako se prati da li je karta važeća ili ne. također na raspolaganju je i 90 minutna karta od 2,00 KM, isto pravilo. Jedno vrijeme samo te karte su se izdavala na terminalu Ilidža, sad ne znam kako je. Ali vremenske karte postoje.

Što se tiče Centrotransa, davno smo konststovali, žele samo profitabilne linije, i nisu u službi građana, već samo u službi svog profita.
Nisi me uopste shvatio.

Stojim na Marijin Dvoru cekam travmaj, hocu da se prebacim do Pofalica, to su dakle koliko dvije stanice na trecoj izlazim to je max 6-7 minuta. Sta ce mi karta od 60 minuta. Je li imaju vremensku kartu od 15 minuta? Ili eto barem pola sata, dakle da je 0,80kf.

I cuo sam za tu mitsku vremensku kartu, ali eto toliko o tome, je li se moze kupiti kod vozaca? Cisto sumnjam. Na trafici, pa nema na svakoj stanici trafika itd itd...

Ne znam, imam osjecaj da je GRAS uradio sve da umanji naplatu karata. Koliko su para bacili na one revizore mogli su na milion drugih nacina povecati naplatu karata. Ali tupavi bosnjo skonto e sad cu ja jebat njima majku, ubacit cu 1000 revizora i svi ce placat i sta bi - opet niko ne placa. Da ne govorim da su samo jos kontraefekat napravili. :-)
Clan komisije

#15535 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Clan komisije »

trambusek88 wrote:Na žalost, zbog nedostatka finansija GRAS nije uspio primjeniti te vremenske karte u svim vidovima saobraćaja, što ih čini skoro besmislenima.

Opet što se tiče tarifnih zona Gradski prevoz u Kantonu Sarajevo (Neću reći GRAS jer on to ne određuje) ne zaostaje za glavnim gradovima susjednih država, npr u Beogradu su samo 2 tarifne zone (ITS-1 gradska i ITS-2 prigradska), ZET Zageb ima 4 zone jednu gradsku, te po 3 u izdvojenim tarifnim područjima Zaprešić, Velika Gorica, Klinča Sela.
Sarajevo ima isto 4 tarifne zone - Gradska A, te 4 prigradske. Rijetko koji prevoznik u regiji ima kartu za nekoliko stanica, jer bi to neko kupovao samo kad je pojačana kontrola pa da može proći pored kontrolora. Nemju ni mnogi prevoznici na zapadu

A tačno je da je Centrotrans nabavio već broj gradskih autobusa 1995 i 1996. Kasnije su ta vozila zamjenili prigradskim Štajerima i Neoplanima od kojih neki saobraćaju i danas.
Pa moze se napraviti neki zatvoreni krug na stanicama, kao sto imamo u garazama?

Udjes na jednoj stanici, kupis kartu, na sljedecoj mozes izaci samo ako se poklapa sa onim sto si prvobitno platio.

I sad ono ti usao na jednoj, platio tri stanice, a hoces da se vozis 10 stanica, kontas jesam ih zezno, i onda fino na sljedecoj stanici ne mozes izaci, provuces kartu, javi ti da trebas doplatiti jos bubam 1,20 KM

Fulis stanicu gdje si trebao izaci, jbg doplati 30-40kf, vozio si se.

:D
walk_M-A-N

#15536 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by walk_M-A-N »

HomeArt wrote:
dresdener78 wrote:
HomeArt wrote: Kažu da nema glupih pitanja nego samo glupih odgovora :D
Šalim se naravno tvoj odgovor nije glup ali je samo teorija a teorija i praksa su isto samo u teoriji.
Dakle govorimo o GRASU u Sarajevu i svako poređenje danas sa Zagrebom i svim drugim gradovima zapadno je potpuno besmisleno. GRAS danas ima veći dug od vrijednosti firme sto sasvim dovoljno da se moze reći da GRAS zapravo i ne postoji ali evo Dino nas danas obavjestava da neće biti stečaja dok postoji bilo kakva druga mogućnost!? Jedina druga mogućnost je da kanton ima novac da pokrije dug i još toliko da napravi novi GRAS a nema ni jedno ni drugo. Pitao sam zašto bi bilo ko vozio nerentabilne linije zato što je valjda jasno da tu razliku u cijeni gradska vlast ne može pokriti i onda i ovakav kakav je GRAS iz mjeseca u mjesec samo povećava dug i to će neko na kraju morati platiti. GRAS je ukinuo i rentabilne linije jer ih ne moze odrzavati pa kako će onda nerentabilne? Ovo što ti govoris da gradska vlast odluci da se linije moraju voziti je isto kao da ja odlućim da sutra imam 15 kila manje, jebiga bitno je da sam ja odlučio s što nema šanse da se to gogodi nikom ništa. Eto Dino je odlučio da nema stečaja a meni valjda sutra opet čekati trolu pola sata.
U pravu si, samo je teško vjerovati da o stvarima odlučuju ljudi toliko glupi, neupućeni i bez imalo pameti koji sjede tamo gore u foteljama.
Da, u pravu si da jedina mogućnost je da Kanton negdje dođe do tih para da sanira dug i obnovi javni saobraćaj. Tih para nema. Bez ulaganja tačka, kraj i nema dalje - ukidanje svega osim par Centrotransovih komercijala sa polovnim autobusima je dakle samo pitanje vremena.
I da nema tog golemog duga, zanemaren javni saobraćaj bi u narednim godinama morao progutati nekoliko stotina miliona KM da se opet digne na noge i funkcioniše.
Vidim onog famoznog Dinu i stavljam sebi mokru krpu na glavu. Opet jedan "kvalitetan kadar". To što ti se žališ, da nema trola, je direktno odgovornost Kantona koji mora osiguravati kupovinu vozila. Za to nijedno saobraćajno preduzeće ne može zaraditi samo, odnosno za temeljitu obnovu voznog parka - kupovinu desetina vozila.
Dino diplomiran sportski menadžer očigledno vjeruje da se za to može zaraditi od prodatih karata. Da je radije ostao kod menadžmenta sklekova i čučnjeva.
Dino je već toliko politički "omudrao" da govori ono što GRAS-ovci žele čuti jer valjda neće da na samom početku mandata ima onog GRAS-ovog sindikalca pred vratima. U kantonu se biraju podobni i poslušni a ne strućni tako da se drama/tragedija sa GRAS-om nastavlja. Što se tiće Centrotransa samo sam jednom ušao da vidim kako to izgleda i osjećao se u autobusu kao da sam u drugom gradu, nekom normalnom pa sad zamisli u kakvom je stanju GRAS kad se tako osjećam u Centrotransu šta god neko mislio o njemu.
Bez dobrog komentara... a izgleda (uskoro) i bez (ikakvog) javnog prijevoza.
Da li će banke koji sigurno imaju hipoteke na zemljištu i imovini GRAS-a to i pokrenuti? Ili je to samo pitanje vremena? Kome GRAS sve duguje? Hoće li na Remizi uskoro nići novo naselje? Isplati li se takvim investitorima maknuti remizu negdje dalje?
cadburry wrote:Nadam se da, kada budu birali direktora GRAS-a, da će biti neko ko nije vozač i ko koristi javni prevoz.
Samo se treba nadati.. Pošto je to logično, očekujem da bude skroz suprotno.
Isto kao što je za ministra saobraćaja izabran ovaj Fišo, dugogodišnji uposlenik Centrotransa 1992.-2013. On će naravno to znanje iskoristiti da pomogne GRAS-u :) Stranka je našla pravog čovjeka.
A inače čovjek ima biografiju.. u 41. diplomirao, u 42. magistrirao, u 43. doktorirao., u 44. postao član UO Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Ma bravo Stranka! http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... _vlada.pdf
Zdrava pamet ne može prihvatiti da Stranka namjerno uništava GRAS, ali kad se sve sabere, ispada tako - ili je u pitanju gomila slučajnih i nebuloznih poteza koja gura GRAS samo u jednom smjeru, ka propasti.
Clan komisije wrote: Mislim ovo nije naucna fantastika, ali jebote stavio mi natpise stanica na tablu i ej jos se dici s tim, kaze presvuceni su zastitnim slojem protiv uv zraka, ma daj ne seri, ajd da nismo imali ovo prije 40 godina. :run:
Iako je ovo minorna tema, mislim da većina nije shvatila poentu: nazovi "projekat" je pokrenuo Grad, koji sebe voli nazivati Gradska uprava, da opravda svoje postojanje i nekih 150 bespotrebno zaposlenih. Vrijednost "projekta" je jednaka otprilike jednoj godišnjoj plati jednog zasposlenika. Ali eto sad su se kroz to toliko opravdali i popularisali kod stranih turista da više niko neće pitati za preostalih 149. Niti za to gdje su el. table sa redovima vožnje, koje ima iole normalna grad, a ne one metalne, koje su po funkciji iste kao u Kremengradu.
walk_M-A-N

#15537 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by walk_M-A-N »

walk_M-A-N wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/konakovi ... /150403060
GRAS neće ići u stečaj sve dok ne pokušamo iskoristiti sve moguće potencijale, kazao je danas u Sarajevu premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.
Konaković.
Istakao je da treba mnogo vremena da se sanira dug GRAS-a koji iznosi više od vrijednosti kapitala ove firme. Dodao je da trebaju djelovati brzo, jer su ovom preduzeću blokirani gotovo svi bankovni računi te da je u funkciji samo nekoliko računa putem kojih uplaćuju plaće uposlenika.
"Nećemo otpuštati radnike, već ćemo strožje kontrolisati naplatu karata, korekciju cijena i subvencija", objasnio je. Dodao je da očekuje od menadžmenta GRAS-a da predloži prijedloge radi racionalnije podjele poslova. Smanjenje plaća je, kaže, također jedna od opcija.
Istakao je da se uposlenici u ovom preduzeću dijele u dvije grupe, a to su raspoređeni i neraspoređeni uposlenici. "U GRAS-u ima ljudi koji nisu uposleni, dok su drugi prezaposleni kao što su vozači koji dnevno prevoze hiljade putnika", objasnio je.
Najavio je da će Vlada KS-a realizirati svoje zaključke radi stabilizacije i poboljšanja usluge ovog preduzeća.
A evo kako o istom izvještava vlastiti Press Kantona na http://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novo ... u-interesu:
„Naša je zadaća i obaveza da građanima Sarajeva obezbijedimo bolju funkciju javnog prijevoza. Tu svakako najvažniju ulogu ima 'Gras' kao preduzeće u vlasništvu Kantona Sarajevo i naravno da nam je interes da zajedno sa vama rješavamo pitanje ovog preduzeća. Ne govorimo o njegovom stečaju, ali govorimo o detekciji stanja, utvrđivanju krivaca za njega i najvažnije, definisanju i provođenju rješenja“ poručio je predstavnicima „Gras“-a, rukovodstvu i sindikatu, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković prilikom današnje posjete ovom preduzeću.

Stanje u „Gras“-u ne treba posebno predstavaljati, ali kumulacija problema koji se gomilaju već 15 godina u „Gras“-u dosegla je najkritičniju tačku. Blokirani računi, dugovanja, stalno opadanje voznih linija, nikad izvršena i provedena sistematizacija radnih mjesta, mnoštvo unutrašnjih nefunkcinalnosti. Vlada je neke poteze već definisala:

„ Hoćemo da imamo punu kontrolu nad štampanjem i prodajom karata. Sa 260.000 prevezenih putnika dnevno, koliko sami kažete da imate, i kada se odbiju sve subvencije, penzionerske karte, pa i sve one neplaćene, mislimo da tu imate prostora za ozbiljan priliv novca. Moramo zajedno vraćati povjerenje ljudi u 'Gras'. Neće to biti ni lak ni brz posao, ali ako to ne uradimo, nema više prostora za održavanje ovakvog stanja. Zajedno moramo odmah početi poduzimati mjere. Očekujemo i od vas da predlažete neke od njih, vi najbolje znate stvari 'iznutra', bez vas nećemo moći sami“, dodao je Konaković i najavio vrlo brzo ponovni sastanak i nastavak razgovora.

Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Mujo Fišo dotakao se vrlo direktno svih „uskih grla“ Grasa-a, neredovnih linija, još uvijek nezavršenih procedura nabavke trolejbusa iako je Kanton Sarajevo obezbijedio sredstva za to, čistoće vozila, nedostajuće licence, recidiva neselektivnog zapošljavanja, enormnih troškova nikad okončanog projekta SATRA, strukture tendera, kosog lifta. Poručio je da će i uprava i sindikat u njemu imati partnera za rješavanje brojnih pitanja, ali da ujedno traži od svih rad, red i disciplinu u svom poslu. „ Rješenje vam ne može niko samo tako donijeti, od vas zavisi mnogo toga, i očekujem da vidim i vaše konkretne poteze koji će voditi ka oporavku i poboljšanju javnog prijevoza“ poručio je ministar Fišo.

Brojna pitanja su ovom prilikom tek dotaknuta, o njima će tek biti riječi. Da su hitne i radikalne mjere potrebne to više niko ni ne dovodi u pitanje, treba ih jasno definirati, poredati i početi provoditi, poručeno je danas sa sastanka delegacije Vlade KS sa upravom i sindikatom „Grasa“-a.
The BEN10

#15538 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The BEN10 »

walk_M-A-N wrote:Stranka je našla pravog čovjeka.
A inače čovjek ima biografiju.. u 41. diplomirao, u 42. magistrirao, u 43. doktorirao., u 44. postao član UO Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Ma bravo Stranka! http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... _vlada.pdf
Fkt, tip je diplomirao 2006, a potom i 2008 (valjda specijalizacija), pa onda magistrirao 2009 (!?!?),da bi doktorirao 2010 godine, i ponovo doktorirao 2014. Sve to u periodu kada je imao 40+ godina. Tuga...
VjecitiStudent

#15539 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by VjecitiStudent »

Nije tuga, SDA ...
Clan komisije

#15540 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Clan komisije »

The BEN10 wrote:
Fkt, tip je diplomirao 2006, a potom i 2008 (valjda specijalizacija), pa onda magistrirao 2009 (!?!?),da bi doktorirao 2010 godine, i ponovo doktorirao 2014. Sve to u periodu kada je imao 40+ godina. Tuga...
I ne zaboraviti da je radio u Centrotransu pola zivota.

Sigurno je i ovdje dosao sa instrukcijama da se Centro jos vise uvuce u javni prijevoz.

Vec vidim nove strajkove GRAS-a, zatim narod ogorcen naravno opravdano, trazi se rjesenje i hopala evo rjesenja pa Centro ima sasvim slucajno parkiranih novih 10 autobusa spremnih...evo mogu oni uskociti.

Ja ne branim gras niti kudim centru, ali me nerivra nepostojanje sistema i to se linije daju nekome eto onako, ni sami ne znaju zasto, eto imaju ljudi buseve i vozace. :run:

Ali neka...narod je izabrao, narod zna.
O'zone
Globalni moderator

#15541 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

Clan komisije wrote:
The BEN10 wrote:
I ne zaboraviti da je radio u Centrotransu pola zivota.

Sigurno je i ovdje dosao sa instrukcijama da se Centro jos vise uvuce u javni prijevoz.

Vec vidim nove strajkove GRAS-a, zatim narod ogorcen naravno opravdano, trazi se rjesenje i hopala evo rjesenja pa Centro ima sasvim slucajno parkiranih novih 10 autobusa spremnih...evo mogu oni uskociti.

Ja ne branim gras niti kudim centru, ali me nerivra nepostojanje sistema i to se linije daju nekome eto onako, ni sami ne znaju zasto, eto imaju ljudi buseve i vozace. :run:

Ali neka...narod je izabrao, narod zna.
Dižem ulog za privatizaciju tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja
trambusek88

#15542 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Šta mu je Aziz Fišo?
Nekoliko puta bio kandidat za direktora GRAS-a, a vlasnik je prevozničke firme AM tours iz Hadžića. Kad je OBI uveo onaj svoj autobus vikendom prvo AM tours radio, pa poslije to preuzeo Centrotrans.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15543 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

bubi_mama wrote:
VjecitiStudent wrote:Još četiri godine, prelijevanja iz šupljeg u prazno, uz dalje jačanje Centrotransa, ali isključivo na profitabilnim linijama.
I nek jaca. Jako malo koristim gradski prevoz, jer imam bebu pa vecinom idemo pjehe. Ali, nedavno sam otisla do grada sa djetetom u kolicima i odlucim se vratiti sa Centrotransom. Prvo sto je revizor mi pomogao da unesem kolica i iznesem na izlazu, onda cist bus, ne bojis se nikakve budale, ma sve na svom mjestu za istu cjenu kao u GRAS vozilima. I sama sam sebi rekla kad vec placam istu cjenu nikad vise necu uci u GRAS vozilo.
jeste al da zivis u djecicima navozala bi se taksijem za 50
a u sokolovic koloniju bi se nacekala dva sata da ti utovare kolica

centro je super
ali samo na profitabilnim linijnama
ponavljajte za mnom
hajdemo za mnom :mrgreen:

ako je centro meni super na profitabilnoj liniji ne znaci da je super onima na neprofitabilnim linijama i padinskim dijelovima gdje se deru minibusi
vješalica

#15544 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Black swan wrote:
bubi_mama wrote:
jeste al da zivis u djecicima navozala bi se taksijem za 50
a u sokolovic koloniju bi se nacekala dva sata da ti utovare kolica

centro je super
ali samo na profitabilnim linijnama
ponavljajte za mnom
hajdemo za mnom :mrgreen:

ako je centro meni super na profitabilnoj liniji ne znaci da je super onima na neprofitabilnim linijama i padinskim dijelovima gdje se deru minibusi

ako misliš da si izolovana od budala u ovom gradu zajebala si se i to pravo,
i jos kad malo koristis prevoz koliko vidim s vremena na vrijeme,kometar ti nije nešto ni relevantan da znas stvarne probleme sa kojim se susreću oni koji plaćaju karte i osuđeni su na sranja ne u grasovim vozilima,već na kretene koji žive u ovom gradu a cJena je ista....
P308

#15545 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

man_464 wrote:Od jutros su proradili niskopodni zglobni autobusi Mercedes na komercijali (Vijećnica - Dobrinja) i ujutro na liniji za Reljevo dom.
Super, nadam se da ce biti kakvih slikica
bubi_mama

#15546 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bubi_mama »

Pa vozila sam se ja i iz Resnika do Ilidze sa Centrotransom, jos bila trudna pa pokusala potrcati :-) Izadje lijepo revizor i kaze ne zurite sacekacemo vas. Prema tome nije to bas samo na komercijlanim, bar moje iskustvo. Takodjer se i vozila Ilidza - Trnovo sa GRAS-om i vjeruj mi razlika je neuporediva.A @vjestice nekada sam se vozila svako jutro i popodne, i znam sta je GRAS a sta Centrotrans. Ivinite ali neuporedivo. Za istu cjenu, pa ako vec mogu da biram...nisam mazohista :D
The Realist

#15547 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Što se tiče putnika i ponašanja to je samo do njih, nije do prevoznika i niko me neće ubijediti u suprotno.

Hajde prvo da napišem da ako bi Centrotrans preuzeo sve linije i ponašao se kao do sada na stanicama, onda bi isplativije bilo ići pješke, kako financijski, tako i vremenski. Ne da su spori, nego prespori. Pa nije to poenta gradskog saobraćaja u pm.

A što se tiče ponašanja. Svi plaćaju u Centrotransu i da neko ne plati i putnici bi poludjeli da se radi toga čeka, ali bi bili ljuti na putnika. U GRAS-u je drugačija situacija.

Nedavno u tramvaju lik nema kartu i revizor mu kaže da kupi, ili da izađe, čak ni kaznu ne naplaćuju. Ali on odbija i tramvaj stoji 5-6 minuta, da bi se putnici počeli žaliti, kao pusti momka, ovo, ono. Na kraju je lik platio, ali kritikuje kao ode sada novac u džep revizoru, a većina putnika potvrđuje to..... Pa majku hebem, kako, ali kako može biti putnik u pravu ako nije kupio kartu i još teorija kako ode sve revizoru u džep i onda se zahtijeva da se hoće ovo, ili ono.....
vješalica

#15548 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

bubi_mama wrote:Pa vozila sam se ja i iz Resnika do Ilidze sa Centrotransom, jos bila trudna pa pokusala potrcati :-) Izadje lijepo revizor i kaze ne zurite sacekacemo vas. Prema tome nije to bas samo na komercijlanim, bar moje iskustvo. Takodjer se i vozila Ilidza - Trnovo sa GRAS-om i vjeruj mi razlika je neuporediva.A @vjestice nekada sam se vozila svako jutro i popodne, i znam sta je GRAS a sta Centrotrans. Ivinite ali neuporedivo. Za istu cjenu, pa ako vec mogu da biram...nisam mazohista :D
nije vjestica nego vjesalica,i nije cjena vec cijena
nisi jedina kome je revizor iz centrotransa stao jer si sa kolicima,mnogi vozaci i revizori su bili ljubazni u grasu,hocu ti reci jednom konkretnom rijeci,to sto ti nisi dozivila,ne znaci da to neko nije ucinio
bitno je samo uvijek podcrtati negativne stvari,a rijeto pozitivne,isto kao npr. kad su istukli momka na ilidzi uposlenici centrotransa sa palicama,nezz samo otkud im to na radnom mjestu,a eto nije bila komercijala :zzzz:
vješalica

#15549 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

The Realist wrote:Što se tiče putnika i ponašanja to je samo do njih, nije do prevoznika i niko me neće ubijediti u suprotno.

Hajde prvo da napišem da ako bi Centrotrans preuzeo sve linije i ponašao se kao do sada na stanicama, onda bi isplativije bilo ići pješke, kako financijski, tako i vremenski. Ne da su spori, nego prespori. Pa nije to poenta gradskog saobraćaja u pm.

A što se tiče ponašanja. Svi plaćaju u Centrotransu i da neko ne plati i putnici bi poludjeli da se radi toga čeka, ali bi bili ljuti na putnika. U GRAS-u je drugačija situacija.

Nedavno u tramvaju lik nema kartu i revizor mu kaže da kupi, ili da izađe, čak ni kaznu ne naplaćuju. Ali on odbija i tramvaj stoji 5-6 minuta, da bi se putnici počeli žaliti, kao pusti momka, ovo, ono. Na kraju je lik platio, ali kritikuje kao ode sada novac u džep revizoru, a većina putnika potvrđuje to..... Pa majku hebem, kako, ali kako može biti putnik u pravu ako nije kupio kartu i još teorija kako ode sve revizoru u džep i onda se zahtijeva da se hoće ovo, ili ono.....
takav u centru i ne ulazi,a pocesto i prica kako treba konkurencija grasu u boljem
dadnes mu bolj eon opet svoje
i ivdis da imaju svoj model poslovanja i voznje po linijama,trazili dobili zar ne?
bubi_mama

#15550 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bubi_mama »

vješalica wrote:
bubi_mama wrote:Pa vozila sam se ja i iz Resnika do Ilidze sa Centrotransom, jos bila trudna pa pokusala potrcati :-) Izadje lijepo revizor i kaze ne zurite sacekacemo vas. Prema tome nije to bas samo na komercijlanim, bar moje iskustvo. Takodjer se i vozila Ilidza - Trnovo sa GRAS-om i vjeruj mi razlika je neuporediva.A @vjestice nekada sam se vozila svako jutro i popodne, i znam sta je GRAS a sta Centrotrans. Ivinite ali neuporedivo. Za istu cjenu, pa ako vec mogu da biram...nisam mazohista :D
nije vjestica nego vjesalica,i nije cjena vec cijena
nisi jedina kome je revizor iz centrotransa stao jer si sa kolicima,mnogi vozaci i revizori su bili ljubazni u grasu,hocu ti reci jednom konkretnom rijeci,to sto ti nisi dozivila,ne znaci da to neko nije ucinio
bitno je samo uvijek podcrtati negativne stvari,a rijeto pozitivne,isto kao npr. kad su istukli momka na ilidzi uposlenici centrotransa sa palicama,nezz samo otkud im to na radnom mjestu,a eto nije bila komercijala :zzzz:
De lektore daj jos ocjenu to si zaboravila :-)
Vidi jos jednom da ti napisem, moje pare moja stvar gdje i kako cu da se vozim idem tamo gdje mi je bolje. Sta nije jasno?
Sta ima nezdravo u konkurenciji?
I ako cemo o pljuvanju, vrijedjanju i sl. molim te nemoj jer su grasovci nepobjedivi sampioni u tome.
Glupo je da se sa tobom naduravam i ubjedjujem, jer toliko sam ogavnih situacija vidjela i dozivjela od grasovaca da mi je dosta za dva zivota.
Opet ti ponavljam nisam mazohista, i hvala bogu da je doslo vrijeme da mogu da biram.
Post Reply