GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jao_situacije

#15501 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by jao_situacije »

O'zone wrote:Ja čekam 48 sati da po njima piše RULOF, SALE, AP GANG, HZ, TM87, etc....
koji bezobrazluk zaboraviti PUBiS-a
vješalica

#15502 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Red Wolf wrote: Hahahahahahaha,pa ne mogu da vjerujem,ljudi fino napisali da se ceka odobrenje drzavne vlade za trole radi homologizacije a ti ovdje citiras razgovor vozaca i neke zene i to jos uzimas kao mjerodavan argument za ne izlazak trola na cestu,svasta
nije homologizacija,već homologacija

i naravno uvijek su mjerodavni komentari nemjerodavnih osoba poput neke žene i vozača i slično,vazda je tako
portir zna bolje od doktora....čistačica od direktora i sl :D :D :D
O'zone
Globalni moderator

#15503 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

jao_situacije wrote:
O'zone wrote:Ja čekam 48 sati da po njima piše RULOF, SALE, AP GANG, HZ, TM87, etc....
Image
jao_situacije

#15504 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by jao_situacije »

O'zone wrote:
jao_situacije wrote:
Image
ako PUBiS ovo vidi imaćeš njegov autogram na zgradi :oops:
Logovan

#15505 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

Red Wolf wrote: Ma ima qrac,kako ces izbaciti covjeka sa kartom,sta ces mu reci,ti mozes a janje ne,pa dole je sve go seljak ba,ulaze sa psima,mackama,kozama,ovcama,kokoskama u kutiji,o pticama raznih vrsta da i ne govorim,mozes samo popiti batine,zato i maraju vozace,ma ovo je divlji zapad a ilidza i dalje prema periferiji je "tvajlajt zon" :run:
Fino ga izbaciš, kažeš mu idi ti taksijem ili pješke tamo gdje već ideš, a janje u mom prevoznom sredstvu neće biti i kraj priče.

Mislim barem bi ovako trebalo. :skoljka:
Red Wolf

#15506 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Red Wolf »

vješalica wrote:
Red Wolf wrote: Hahahahahahaha,pa ne mogu da vjerujem,ljudi fino napisali da se ceka odobrenje drzavne vlade za trole radi homologizacije a ti ovdje citiras razgovor vozaca i neke zene i to jos uzimas kao mjerodavan argument za ne izlazak trola na cestu,svasta

i naravno uvijek su mjerodavni komentari nemjerodavnih osoba poput neke žene i vozača i slično,vazda je tako
Nemoj me ispravljati,u kini se kaze homologizacija,
vješalica

#15507 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Red Wolf wrote:
vješalica wrote:

Nemoj me ispravljati,u kini se kaze homologizacija,
nismo u kini
trambusek88

#15508 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

jao_situacije wrote:
LSP su se na svakoj troli potpisali
Clan komisije

#15509 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Clan komisije »

Dobro je, nakon 20 godina imamo natpise naziva stanica. :-)

Dok u normalnom i modernom svijetu je to sve digitalizovano, pa ti fino pise koja je stanica, kad je sljedeci tramvaj, dokle je dosao, nasi tikvani stavili tablu sa nazivom stanice i ej jos se dice s tim hahahah... Pa za nepovjerovati, sta mozes tupavom bosnji prodati.

Pa zar je u danasnje doba toliko skup sistem gdje bi svaka stanica imala ekran sa informacijama gdje je koji tramvaj, u koliko sati dolazi, koja je stanica, koja je temperatura itd, danas u informatickom dobu, pa to je dzaba...

Mislim fino je ovo, ali je jadno i meni je zao da smo tek dotle dosli. :roll:
Edin H.

#15510 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Edin H. »

Clan komisije wrote:Dobro je, nakon 20 godina imamo natpise naziva stanica. :-)

Dok u normalnom i modernom svijetu je to sve digitalizovano, pa ti fino pise koja je stanica, kad je sljedeci tramvaj, dokle je dosao, nasi tikvani stavili tablu sa nazivom stanice i ej jos se dice s tim hahahah... Pa za nepovjerovati, sta mozes tupavom bosnji prodati.

Pa zar je u danasnje doba toliko skup sistem gdje bi svaka stanica imala ekran sa informacijama gdje je koji tramvaj, u koliko sati dolazi, koja je stanica, koja je temperatura itd, danas u informatickom dobu, pa to je dzaba...

Pa nestane struje ili se pokvari software, pa ne znas na kojoj si stanici :oops:
Clan komisije

#15511 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Clan komisije »

Miss_E25 wrote:
Jesi vala pravi ministar, vidim po upotrebi afrikata! :D :D :D Prosao prvi april, slobodno se vrati audiju :lol:

Ma ne kazem da ne valja, ali svi pljuju po grasu, a ipak biraju da se voze dzabe... Dokaz: na svakoj stanici guzva uvijek, ne moze se nikad skoro uci u prvi tramvaj koji naidje itd., a karte skoro niko ne kupuje. I nisu jadni uposlenici grasa nad kojima se vrsi tortua krivi sto je situacija u firmi nezavidna, nego kanton, ministarstvo saobracaja i bubica - koji otkako je dosao na mandat samo pljuje po njima, umjesto da je ucinio nesto konkretno, za sto je i placen, na kraju krajeva :D

Konkurenciju treba dozvoliti - ali u slucaju da preuzme sve linije, a ne samo one koje njima odgovaraju radi prometa, to bi bilo posteno :-D
Kada kanton i gras odluce uvesti vremenske karte onda mogu i ocekivati da se iste kupuju. Je li oni uopste imaju informacije koliko se ljudi vozi koliko stanica, mislim istraze li to. Ja sam evo totalni laik, ali prvo bih to uradio jebote. Pa bi onda ovi u grasu skontali da im ljudi koji se voze 3-5 stanica nikada ne placaju karte, od 100 ljudi 5 ce ih mozda kupiti - ako i toliko.

E sad je li bolje prodati 5 karti po 1,60 KM ili 80 karti po bubam 0,40kf?

Jednostavna racunica u prvom slucaju su inkasirali 8 KM, a u drugom 32 KM. A garantujem vam da bi sigurno 80 od 100 ljudi kupilo tu kartu od 0,40 kf, jer ko bi se jos blamirao radi 40 feninga. A ovako ides dvije stanice i moras platiti 1,60. Dok ti vozac da kartu i kusur, bolan ti vec moras izac. :-)

Moje misljenje jeste da se GRAS planski godinama zeli unistiti, kako bi se uvalila neka druga firma - sto se sada i desava, naravno bez ikakvih tendera, icega je tu upao Centrotrans. Pa gdje to ima jos u normalnoj drzavi, da firma dobije linije, eto samo zato sto imaju ljudi buseve.

Centrotrans koji vozi medjunarodne i medjugradske linije odjednom je iz vedra neba kupio autobuse za gradski saobracaj. Ili su mozda mislili ovim busevima voziti ljude do Beča? To se sve desavalo dok jos nisu bili ni blizu da preuzmu linije GRAS-a.

I hop cup, strajkovi grasa svaki dan, tamo vamo i Centro upade. Zar neko fakat misli da je to slucajno? Ja vam garantujem da su ti strajkovi placeni, da Centro ima veoma jak lobiji i da su na taj nacin upali i docepali se super isplativih linija kakve su Dobrinja - Vijecnica, Vijecnica - Hrasnica itd i to bez tendera, bez icega... Zasto neki drugi autoprevoznik nije dobio sansu da vozi te relacije?

Da se razumije ja sam koristio usluge GRASA dugi niz godina i mogu samo reci da imamo ubjedljivo najlosiji prevoz u Evropi, barem u zemljama u kojima sam ja bio, ali to nije razlog da firmu doslovno unistimo i zatvorimo. GRASu treba totalna reorganizacija, mora se ocistiti od viska nepotrebnih radnika, moraju se zaposliti strucni ljudi, i moraju se pobogu modernizirati. I treba na tome raditi, a ne ugasiti firmu i rijesio si problem - ma nisi.
Clan komisije

#15512 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Clan komisije »

Edin H. wrote:

Pa nestane struje ili se pokvari software, pa ne znas na kojoj si stanici :oops:
Postavis solarne panele, koliko trosi struje moze trositi obicna tabla sa onim led crvenim svjetlima.

Nesto ovako npr.
Image

Bjez ba, vise daljinski od tv-a trosi.

:D

Mislim ovo nije naucna fantastika, ali jebote stavio mi natpise stanica na tablu i ej jos se dici s tim, kaze presvuceni su zastitnim slojem protiv uv zraka, ma daj ne seri, ajd da nismo imali ovo prije 40 godina. :run:
calculator

#15513 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by calculator »

Kome se živi u modernom svijetu bujrum mu Zapad i Istok, pustite nas da živimo u svom mraku sa svojim svijetlim vođama, mi drugačije nećemo i ne znamo :oops:
Clan komisije

#15514 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Clan komisije »

calculator wrote:

Kome se živi u modernom svijetu bujrum mu Zapad i Istok, pustite nas da živimo u svom mraku sa svojim svijetlim vođama, mi drugačije nećemo i ne znamo :oops:
Sto je najgore znamo i mozemo. Sta smo radili prije 30, 40, 50 godina i sad odjednom zaboravili. Ma daj, ja necu u to da vjerujem.

Treba jednostavno istrazivati, putovati, pa onda pitati ove nase tupane, alo ba bagro koji nam qrac poturate tablu, a to smo imali prije 30 godina, hocemo nesta modernije. :-D

A ne ovako biti zadovoljan mrvicama, sto je najgore mislim da su i ove table masno platili...
man_464

#15515 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Clan komisije wrote: Kada kanton i gras odluce uvesti vremenske karte onda mogu i ocekivati da se iste kupuju. Je li oni uopste imaju informacije koliko se ljudi vozi koliko stanica, mislim istraze li to. Ja sam evo totalni laik, ali prvo bih to uradio jebote. Pa bi onda ovi u grasu skontali da im ljudi koji se voze 3-5 stanica nikada ne placaju karte, od 100 ljudi 5 ce ih mozda kupiti - ako i toliko.

E sad je li bolje prodati 5 karti po 1,60 KM ili 80 karti po bubam 0,40kf?

Jednostavna racunica u prvom slucaju su inkasirali 8 KM, a u drugom 32 KM. A garantujem vam da bi sigurno 80 od 100 ljudi kupilo tu kartu od 0,40 kf, jer ko bi se jos blamirao radi 40 feninga. A ovako ides dvije stanice i moras platiti 1,60. Dok ti vozac da kartu i kusur, bolan ti vec moras izac. :-)

Moje misljenje jeste da se GRAS planski godinama zeli unistiti, kako bi se uvalila neka druga firma - sto se sada i desava, naravno bez ikakvih tendera, icega je tu upao Centrotrans. Pa gdje to ima jos u normalnoj drzavi, da firma dobije linije, eto samo zato sto imaju ljudi buseve.

Centrotrans koji vozi medjunarodne i medjugradske linije odjednom je iz vedra neba kupio autobuse za gradski saobracaj. Ili su mozda mislili ovim busevima voziti ljude do Beča? To se sve desavalo dok jos nisu bili ni blizu da preuzmu linije GRAS-a.

I hop cup, strajkovi grasa svaki dan, tamo vamo i Centro upade. Zar neko fakat misli da je to slucajno? Ja vam garantujem da su ti strajkovi placeni, da Centro ima veoma jak lobiji i da su na taj nacin upali i docepali se super isplativih linija kakve su Dobrinja - Vijecnica, Vijecnica - Hrasnica itd i to bez tendera, bez icega... Zasto neki drugi autoprevoznik nije dobio sansu da vozi te relacije?

Da se razumije ja sam koristio usluge GRASA dugi niz godina i mogu samo reci da imamo ubjedljivo najlosiji prevoz u Evropi, barem u zemljama u kojima sam ja bio, ali to nije razlog da firmu doslovno unistimo i zatvorimo. GRASu treba totalna reorganizacija, mora se ocistiti od viska nepotrebnih radnika, moraju se zaposliti strucni ljudi, i moraju se pobogu modernizirati. I treba na tome raditi, a ne ugasiti firmu i rijesio si problem - ma nisi.
Vremenske karte postoje i odavno su u primjeni, samo što ljudi ne znaju da zatraže iste na trafici. Postoji karta koja važi 60 minuta i košta 1,60 i možeš beskonačno presjedati u ali samo u tramvajskom saobraćaju, na karti se odštampa vrijeme poništenja i tako se prati da li je karta važeća ili ne. također na raspolaganju je i 90 minutna karta od 2,00 KM, isto pravilo. Jedno vrijeme samo te karte su se izdavala na terminalu Ilidža, sad ne znam kako je. Ali vremenske karte postoje.

Što se tiče Centrotransa, davno smo konststovali, žele samo profitabilne linije, i nisu u službi građana, već samo u službi svog profita.
trambusek88

#15516 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Na žalost, zbog nedostatka finansija GRAS nije uspio primjeniti te vremenske karte u svim vidovima saobraćaja, što ih čini skoro besmislenima.

Opet što se tiče tarifnih zona Gradski prevoz u Kantonu Sarajevo (Neću reći GRAS jer on to ne određuje) ne zaostaje za glavnim gradovima susjednih država, npr u Beogradu su samo 2 tarifne zone (ITS-1 gradska i ITS-2 prigradska), ZET Zageb ima 4 zone jednu gradsku, te po 3 u izdvojenim tarifnim područjima Zaprešić, Velika Gorica, Klinča Sela.
Sarajevo ima isto 4 tarifne zone - Gradska A, te 4 prigradske. Rijetko koji prevoznik u regiji ima kartu za nekoliko stanica, jer bi to neko kupovao samo kad je pojačana kontrola pa da može proći pored kontrolora. Nemju ni mnogi prevoznici na zapadu

A tačno je da je Centrotrans nabavio već broj gradskih autobusa 1995 i 1996. Kasnije su ta vozila zamjenili prigradskim Štajerima i Neoplanima od kojih neki saobraćaju i danas.
man_464

#15517 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Pa dobro nisu baš bezveze, jer ako npr želiš krenuti sa Ilidže i izaći na Socijalnom predati knjižicu zdravstvenog za ovjeru, pa nastaviti dalje u grad ima smisla, nećeš kupiti dvije karte. Ili ako ti je četvorka pobjegla pa ne može čekati iduću 33 minute, sjedneš u trojku pa presjedneš u jedinicu kod tehničke. Sarajevo nema razvijenu mrežu tramvaja, svega jedan odvajak ka Željezničkoj, ali ove karte mogu poslužiti.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#15518 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by KatarinaKosaca »

Od centralne banke do željezničke stanice 2 osobe plate taxi 4KM sa bakšišom taxisti. Ista vožnja dok se načekaš i dočekaš jedinicu košta 3,6. Pametan čovjek neće puno razmišljati za kraće relacije. Bar ne moram torbu čuvati u njedrima da me ne izbunare..
cadburry

#15519 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cadburry »

Nadam se da, kada budu birali direktora GRAS-a, da će biti neko ko nije vozač i ko koristi javni prevoz. Neko ko će razumjeti kakva gamad radi u toj firmi i da će drakonski sankcionisati (otkazom) sve koji puše dok voze, jedu burek, psuju putnicima, nekulturne i najvažnije one koji ne poštuju redove vožnje.
JThomas

#15520 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by JThomas »

hoće, hoće, kako da neće.

znali su dobro i dosadašnji direktori kakvi rade, ali nikome nije u interesu da se išta mijenja. što se moglo opuhati opuhalo se, sad se to samo pokušava održati u statusu quo da ne eskalira totalno. do kad će moći vidjećemo.
VjecitiStudent

#15521 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by VjecitiStudent »

Još četiri godine, prelijevanja iz šupljeg u prazno, uz dalje jačanje Centrotransa, ali isključivo na profitabilnim linijama.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15522 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

a i gradjani su supci
daju vise love za stanove pored sina
a pljuju gras i sveraju se
da propadne gras vracali bi kredite za propale projekte
cadburry

#15523 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cadburry »

JThomas wrote:hoće, hoće, kako da neće.

znali su dobro i dosadašnji direktori kakvi rade, ali nikome nije u interesu da se išta mijenja. što se moglo opuhati opuhalo se, sad se to samo pokušava održati u statusu quo da ne eskalira totalno. do kad će moći vidjećemo.
Ma znam i ja da neće, ali eto. Stranka koja bi se obračunala sa bagrom od zaposlenika, finansijski stabilizovala GRAS i imala neki plan daljeg razvoja, bi imala moj glas u naredna tri izborna ciklusa. Čak bih piso po forumu SAMO STRANKA x, NA SVIM NIVOIMA. Neovisno da li se radi o SDA, Srpskoj radikalnoj stranci ili Partiji pravog puta. A pazi, u novčaniku imam člansku od SDP-a koji isto prstom nije mako kad je imao priliku.
vješalica

#15524 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

VjecitiStudent wrote:Još četiri godine, prelijevanja iz šupljeg u prazno, uz dalje jačanje Centrotransa, ali isključivo na profitabilnim linijama.
pa čelnici centrotransa u vrhu SDA stranke i to 25 godina
a gras sjebava ista stranka 100 godina
šta reći....
spacek

#15525 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:32, edited 1 time in total.
Post Reply