zasto "nasi" trgovci?
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
made_in_sarajevo
#15502 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Posto ovo stalno dizu plin dizu grijanje, pa nesto razmisljamo da zamjenimo klimu sa inverterom ali sad mi treba pomoc. Ovi sto koristen inverter jel ima razlike u parama naspram radijatora i jel neko racunao da detaljnije napise? Koristio bi se inverter haman po cijeli dan na zimu da zagrijava radi bebe
- rovac13
#15503 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zato sto otvorim spec koje je dao npr fujitsu,tamo imaju svi podaci o snagama,a nema podataka o kvadraruri,sto je logicno.Ako klima ima snagu 3 kw na -15 onda moze grijat svaki prostor kojem je dovoljno 3kw na -15.
A onda citam sta kazu nasi prodavci.
Oni kazu da je npr 12ka za mozda 30 m2.
I ona od 500€ i ona od 1000€
Dzaba sto je ona skuplja duplo jaca na -15
Podatak za kolko m2 je klima......je sprdancija
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#15504 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa trgovci su to uveli vjerovatno da se ograde od pitanja "zasto mi je hladno/vruce u prostoru od 90m2 kad imam klimu jacine X"
Za svaki proizvod imas neki slican disclamer, small print...
Za svaki proizvod imas neki slican disclamer, small print...
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#15505 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa ne isplati se, mnogi su pokušali, pa se vratili na plin, drva i sl.made_in_sarajevo wrote: ↑28/04/2022 22:11 Posto ovo stalno dizu plin dizu grijanje, pa nesto razmisljamo da zamjenimo klimu sa inverterom ali sad mi treba pomoc. Ovi sto koristen inverter jel ima razlike u parama naspram radijatora i jel neko racunao da detaljnije napise? Koristio bi se inverter haman po cijeli dan na zimu da zagrijava radi bebe
Jer nema gore bolesti od lijenosti.
- Merssy
#15506 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da birate između ove dvije klime ( na koje ima popust od 15 % ) , prvenstveno za grijanje jednog dijela stana ( dnevni boravak, kuhinja i trpezarija ) od nekih 35 kvadrata , koju bi izabrali vi koji znate ponešto o klimama ( ja sam apsolutni laik ) ili bi neku drugu preporučili. Zahvaljujem unaprijed.
1. https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... K000378525
2. https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... K000432793

- -Chesterfield-
#15507 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... tabDetailsMerssy wrote: ↑29/04/2022 11:08 Da birate između ove dvije klime ( na koje ima popust od 15 % ) , prvenstveno za grijanje jednog dijela stana ( dnevni boravak, kuhinja i trpezarija ) od nekih 35 kvadrata , koju bi izabrali vi koji znate ponešto o klimama ( ja sam apsolutni laik ) ili bi neku drugu preporučili. Zahvaljujem unaprijed.
![]()
Od ovih što su na akciji možda ta? Ili vivax do -25
-
radiostar
#15508 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
moje pitanje se odnosilo na tvoju konstataciju koja je isticala NASE trgovce (pretpostavljam da mislis na BiH), zato jer sam na bezbroj skandinavskih web shopova vidio isti taj podatak kapacitet-kvadratura bez obzira na ostale karakteristike.rovac13 wrote: ↑29/04/2022 00:03Zato sto otvorim spec koje je dao npr fujitsu,tamo imaju svi podaci o snagama,a nema podataka o kvadraruri,sto je logicno.Ako klima ima snagu 3 kw na -15 onda moze grijat svaki prostor kojem je dovoljno 3kw na -15.
A onda citam sta kazu nasi prodavci.
Oni kazu da je npr 12ka za mozda 30 m2.
I ona od 500€ i ona od 1000€
Dzaba sto je ona skuplja duplo jaca na -15
Podatak za kolko m2 je klima......je sprdancija
dakle, trgovci world wide
- piplica
#15509 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To sebe hoćeš da staviš u isti koš sa trgovcem iz neke skandinavske države?
Razlika je kao odprilike i standard života.
Razlika je kao odprilike i standard života.
-
radiostar
- piplica
#15511 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Totalno si u pravu, kakva je podrška i odnos prema klijentu kao da oni od Vas žive, a ne obrnuto.
Evo uživo primjera:
https://luk.ba/
https://www.klimaworld.com/
Sve transparentno, a kod Vas sve "na upit".
I treba Vas prozivati, jer tako se posluje možda u Afričkim državama, u EU ne.
Evo uživo primjera:
-
radiostar
#15512 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
vjerovatno si u pravu, ne znam samo kako opstaje ovolike godine obzirom na odnos prema klijentu i na podrsku.piplica wrote: ↑30/04/2022 21:30 Totalno si u pravu, kakva je podrška i odnos prema klijentu kao da oni od Vas žive, a ne obrnuto.
Evo uživo primjera:
samo prozivaj, mozda bude materijala za unaprjedjenje poslovanja.
- piplica
#15513 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako opstaje i sve u sistemu koji nema sistema, jesi se i pohvalio, i iznio argumente sve pohvale.
Eto još jedan tipičan primjer našeg odnosa prema poslu.
Eto još jedan tipičan primjer našeg odnosa prema poslu.
- rovac13
#15514 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Evo pogledah nekakve skandinavske ponude.
Koliko vidim oni su se fino ogradili.
Napisali da moze pokrit od 10m2 do 200 m2......sto je sasvim logicno......od gradnje zavisi kolko ce stvarno pokrit.
- piplica
#15515 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koji bezveznjaci, stavili i cijene, objasnili i napisali.
Nema od njih ništa., ovakav način odnosa klijent-trgovac ih vodi samo u propast.
Nema od njih ništa., ovakav način odnosa klijent-trgovac ih vodi samo u propast.
- rovac13
#15516 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo citam u hrvatskoj ponudu,da se nebi neko nasao uvrijedjen,i nema logike ni malo.
Jeftina gree lomo ekonomical 12 ka prikladna za grijanje 30 m2.
Poslije nje stoji gree u crown sa vanjskom teskom 45kg daleko jaca mocnija bolja.....sa cijenom oko 3000 km......takodje prikladna za grijanje 30 m2
Njima je izgleda logicno sve sto se zove 12ka da je za 30 m2 nema veze kolko je snazna
Jeftina gree lomo ekonomical 12 ka prikladna za grijanje 30 m2.
Poslije nje stoji gree u crown sa vanjskom teskom 45kg daleko jaca mocnija bolja.....sa cijenom oko 3000 km......takodje prikladna za grijanje 30 m2
Njima je izgleda logicno sve sto se zove 12ka da je za 30 m2 nema veze kolko je snazna
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#15517 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma hajde ovo za kvadrate manje vise,ali Piplica je u pravu za ove ponude sto pisu cijena na upit.
Napisi cijenu,ako raste cijena i ti dizi na svoj stranici.
Valjda sto smo 500 god bili pod turcima,pa nam to ostalo, pa kao na turskom bazaru,moras popricati sa trgovcom,cjenati se,pitati koliki ces mi popust dati itd.
Napisi cijenu,ako raste cijena i ti dizi na svoj stranici.
Valjda sto smo 500 god bili pod turcima,pa nam to ostalo, pa kao na turskom bazaru,moras popricati sa trgovcom,cjenati se,pitati koliki ces mi popust dati itd.
- gentoo
#15518 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Problem nasih dobavljaca, radnji.. bilo cega i bilo koje robe, od USB stick-a do klima je sto 90% niti imaju na stanju niti znaju koja je cijena za mjesec dana na izvoru, niti hoce da nabavljaju uredjaje koji se malo traze (npr. 9-ke ili 7-ce kod klima..)
Zamislis imas Mitsu zastupnika koji ima prodajni salon koji ima pokriveno 90% proizvoda od Mitsu, a ne kao sad sto ima 5 modela od tog 3 12-ke, 1 9-ka i jedna 18-ka. Objasnjenje u njihovim glavama je vjerovatno "šta hoš jarane...".
Isto je i i bilo gdje drugo.. Probajte otici u Imtec npr, traziti long endurance SD karticu, Wifi 6 access point i sl. Nema
Dakle na papiru su svi vazni,bitni,zastupnici,uvoznici.. A u praksi su banana ko i drzava
Zamislis imas Mitsu zastupnika koji ima prodajni salon koji ima pokriveno 90% proizvoda od Mitsu, a ne kao sad sto ima 5 modela od tog 3 12-ke, 1 9-ka i jedna 18-ka. Objasnjenje u njihovim glavama je vjerovatno "šta hoš jarane...".
Isto je i i bilo gdje drugo.. Probajte otici u Imtec npr, traziti long endurance SD karticu, Wifi 6 access point i sl. Nema
Dakle na papiru su svi vazni,bitni,zastupnici,uvoznici.. A u praksi su banana ko i drzava
- piplica
#15519 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To je velikim slovoma zove NE KOMPETENTNOST.
-
Ermin ZM
#15520 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sjecam se citam temu o klimama na hr forumu kad piplica napada trgovca Daikina. Iza toga naletim isto tako sa prodavacem Mitsua i Samsunga. Ovde radiostar na tapeti.
Haman je piplica kakav inspektor
Haman je piplica kakav inspektor
- starii
-
radiostar
#15522 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ma nisam na tapeti. cijene se ne kriju, nazoves i pitas za cijenu i dobijes informaciju, za bilo sta, bilo koji artikal.
zasto trenutno nema cijena na stranici? postoji i za to razlog koji nema veze s tim da se nesto krije, mislim fakat nigdje veze, a i to ce se akoBogda ubrzo promijeniti, sa uvodjenjem 2 miliona maraka vrijednim novim softverskim rjesenjem kojim ce se objediniti web stranica i interno materijalno knjigovodstvo, pa cim se promijene cijene u sistemu bice promijenjene i na web-u.
sto se tice piplice, malo ga trolam, ne pada mi na pamet na ovu temu ozbiljno sa njim da pricam i pogotovu ne na forumu.
ako sam dobro upratio, piplica je negdje u krajini, ja sam akoBogda krajem mjeseca na 2-3 dana gore poslovno, evo nudim se da odemo na kafu, rucak, nebitno, pa da vidimo gdje je to LUK toliko zglajzo da ga se javno proziva na temu podrske? a bicu i privatno 4-5 dana gore krajem iduce sedmice pa mozemo i tad.
haso me je malo iznenadio sa svojim komentarom, ali znam koja je i tu pozadina...
sto se tice nedostatka robe, da, tu se najbolje vidi da je BiH, a samim tim i svi mi, zadnja rupa na svirali.
Mitsubishi, Midea se na vrijeme narucuje i avansno placa, zasto isporuke kasne? na zalost to je izvan nasih ruku. ne narucuju se male kolicine jer mi narucujemo direktno iz fabrike i ne isplati se narucivati mala kolicina. korona i sad desavanja u ukrajini su napravili velike probleme sa isporukama, sa cijenama, sa poslovanjem generalno, a to sto smo u BiH nam nimalo ne pomaze.
zasto trenutno nema cijena na stranici? postoji i za to razlog koji nema veze s tim da se nesto krije, mislim fakat nigdje veze, a i to ce se akoBogda ubrzo promijeniti, sa uvodjenjem 2 miliona maraka vrijednim novim softverskim rjesenjem kojim ce se objediniti web stranica i interno materijalno knjigovodstvo, pa cim se promijene cijene u sistemu bice promijenjene i na web-u.
sto se tice piplice, malo ga trolam, ne pada mi na pamet na ovu temu ozbiljno sa njim da pricam i pogotovu ne na forumu.
ako sam dobro upratio, piplica je negdje u krajini, ja sam akoBogda krajem mjeseca na 2-3 dana gore poslovno, evo nudim se da odemo na kafu, rucak, nebitno, pa da vidimo gdje je to LUK toliko zglajzo da ga se javno proziva na temu podrske? a bicu i privatno 4-5 dana gore krajem iduce sedmice pa mozemo i tad.
haso me je malo iznenadio sa svojim komentarom, ali znam koja je i tu pozadina...
sto se tice nedostatka robe, da, tu se najbolje vidi da je BiH, a samim tim i svi mi, zadnja rupa na svirali.
Mitsubishi, Midea se na vrijeme narucuje i avansno placa, zasto isporuke kasne? na zalost to je izvan nasih ruku. ne narucuju se male kolicine jer mi narucujemo direktno iz fabrike i ne isplati se narucivati mala kolicina. korona i sad desavanja u ukrajini su napravili velike probleme sa isporukama, sa cijenama, sa poslovanjem generalno, a to sto smo u BiH nam nimalo ne pomaze.
-
radiostar
#15523 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ne znam koga prozivas, ali evo i tebi da odgovorim obzirom da navodis Mitsubishi kao primjer a imaju trenutno 2 uvoznika za BiH.gentoo wrote: ↑01/05/2022 08:39 Problem nasih dobavljaca, radnji.. bilo cega i bilo koje robe, od USB stick-a do klima je sto 90% niti imaju na stanju niti znaju koja je cijena za mjesec dana na izvoru, niti hoce da nabavljaju uredjaje koji se malo traze (npr. 9-ke ili 7-ce kod klima..)
Isto je i i bilo gdje drugo.. Probajte otici u Imtec npr, traziti long endurance SD karticu, Wifi 6 access point i sl. Nema![]()
Dakle na papiru su svi vazni,bitni,zastupnici,uvoznici.. A u praksi su banana ko i drzava![]()
unutrasnje jedinice od 1,5 i 2 kW su za multi split sisteme. imamo SF-a 2 kW 15 komada, godinama stoje, bujrum.
imamo od Mitsubishija susac ruku, stoji jaaako dugo, po nabavnoj cijeni 1000 KM, svaki model klime od Mitsubishija smo imali ili imamo u svim snagama, od LN-a obicnog i Zubadana preko FH, FT za koji skoro niko i ne zna, AP, EF, BT, HR, HJ, KJ, KT.. imamo Mitsu TP koji hladi i na -25 do +46 namijenjen za server sobe, ne mozes ih prodati jer je investitoru skupa pa ce ugraditi bilo koji LG jer svi na papiru mogu hladiti i na -15 ali nece ugraditi bilo koji drugi Mitsubishi jer oni hlade na -10. razumijes li o cemu pisem lafe?
kaze trgovci nekompetentni, moguce, ali musterije su sa svojim odnosom gdje vecina trazi samo sto jeftinije su doveli dotle da trgovci ne trebaju biti u tehnickom smislu kompetentni vec samo da znaju kad mogu i kad trebaju spustiti cijenu da bi nesto prodali.
meni je nedavno bio covjek sa suprugom, uzeo ponudu za neke vaillant artikle kod kolege, i poceo se nesto raspitivati za toplotne pumpe i kolega me zovne da pomognem, covjek je masinski inzenjer i pita mene ima li neka toplotna pumpa od 3 kW (poslije je objasnio da je mislio na 3 kW potrosnje) koja se moze objesiti na zid jer planira toplotnu pumpu ugraditi kao alternativu plinskom kombi bojleru. covjece...
imam jednu eco lomo 3,5 kW, ako hoce neko dobice je po super cijeni... nova
- gentoo
#15524 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja Boga mi tebe nisam prozvao niti znam ko si ni gdje radis?
Mitsu sam uzeo za primjer jer ja imam jedan i prije par mjeseci sam trazio jos nesto isto ili slicno i znam da sam udarao u zid skoro gdje god sam pitao. Srecom ja nisam nesto brang lojalan pa sam nasao nesto drugo..
Klime nisu bitne u mom zadnjem postu ali jesu bitne kao i sve ostalo kontas ? Endurance SD kartice nemas jer garantujem 85% trgovaca IT robom i ne zna sta je to. Zato imas Vox i Philips LED televizora od 699KM jer to uzima i snajka koja gleda Farmu i "prosjecan programer prosjecne sarajevske IT firme"
Kontas li sad sta je poenta ?
Mitsu sam uzeo za primjer jer ja imam jedan i prije par mjeseci sam trazio jos nesto isto ili slicno i znam da sam udarao u zid skoro gdje god sam pitao. Srecom ja nisam nesto brang lojalan pa sam nasao nesto drugo..
Klime nisu bitne u mom zadnjem postu ali jesu bitne kao i sve ostalo kontas ? Endurance SD kartice nemas jer garantujem 85% trgovaca IT robom i ne zna sta je to. Zato imas Vox i Philips LED televizora od 699KM jer to uzima i snajka koja gleda Farmu i "prosjecan programer prosjecne sarajevske IT firme"
-
radiostar
#15525 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja kontam tebe, ali ti ne kontas mene. pricas o proizvodima koji nemaju siroku primjenu ili koji bi mogli imati siroku primjenu ali je potrebno znanje da bi se na pravi nacin primijenili. ja ti pricam o tome da imamo i takvih artikala koji nisu 'mainstream' ali nemas kupaca za njih jer su fakin preskupi ili ih niko ne zna ugraditi pa godinama skupljaju prasinu u nekom skladistu, razumijes li?gentoo wrote: ↑01/05/2022 18:50 Ja Boga mi tebe nisam prozvao niti znam ko si ni gdje radis?![]()
Klime nisu bitne u mom zadnjem postu ali jesu bitne kao i sve ostalo kontas ? Endurance SD kartice nemas jer garantujem 85% trgovaca IT robom i ne zna sta je to. Zato imas Vox i Philips LED televizora od 699KM jer to uzima i snajka koja gleda Farmu i "prosjecan programer prosjecne sarajevske IT firme"![]()