ma svi svjedoci mogu biti ispitani u roku od par dana, pa nema 100 svjedoka.
Od policije.
Vidi iskustva onih kojima bude ukradeno auto.
PROTESTI!!! - aktuelnosti
-
Drinski
#15501 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
-
dreambox
#15502 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Nije ovo baš ispravno. Ako smanjiš namete na plaću to će dovesti do smanjenja penzija i lošijeg zdravstva. Nametima na plaću se ne financiraju plaće u javnom sektoru. Jedini dio iz plaća kojima kojim se pune budžeti je porez na dohodak (ako izuzmemo da se doprinosima za PIO financiraju i radnici PIO i da se doprinosima za zdravstvo pored svih ostalih troškova finansiraju zaposleni u zdravstvu).goran16v wrote:Problem je u tome da privatni sektor ima onoliko koliko zaradi i za sebe i za budzet. Da bi podigao plate u privatnom sektoru moras da smanjis namete, ako smanjis namete smanjio si plate u javnom sektoru. Realni sektor zaradjuje koliko zaradjuje i to nije dovoljno para da ne diras plate javnog i istovremeno dignes plate realnom sektoru. Tiime si samo zamjenio mjesta, s tim sto je to pravicnija raspodjela da onaj ko puni budzet ima vise od onog ko je na budzetu.Drinski wrote:Ma ja cijelo vrijeme nesto mislim da nije problem sto su visoke plate javnog sketora, nego je problem sto su niske plate privatnog sektora pa da ih treba podizati, ali dzaba je objasnjavati, ova prica o visokim platama svima dobro dođe. Valjda svi trebamo imati male plate, jer ce time neko izlijeciti svoje soc - psiho - frustracije.
btw budžeti se prvenstveno pune PDV-om (veoma malim dijelom iz direktnih poreza) i nemaju nikakve direktne veze sa nametima na plaće. Smanjenje namete vjerojatno neće dovesti do povećanja plaća u realnom sektoru (već se se povecati samo dobit vlasnika) jer za plaće u realnom sektoru najbitniji je odnos ponude i potražnje. Ono što se postiže smanjenjem nameta je sljedeće: povećanja dobiti vlasnicima firmi što dovodi do novog ulaganja kapitala i otvaranja novih firmi, što vodi novom zapošljavanju, što tek onda vodi povećanjem plaća (rad veče potražnje za radnom snagom), pa to vodi do povećanju BDP-a, pa dovodi do povećanja naplate indirektnih poreza. Samo ovo je baš dugortajan proces i teško provodiv jer bi se dugo godina prvo iskazivali negativni efekti a to je nedostatak novaca za mirovine i zdravstvo..
-
costacurta
#15503 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Hajmo opet,Alfons Kauders wrote:
e vidis zemljak, to je jedan od najvecih problema - ideologija... sto plenumi zaista kontaju da imaju moc i legitimitet, a nemaju... pa sta se onda predlaze da se "zaobidje" demokratski proces... plenum nece da bude stranka, a nece ni da bude korektiv, a jos manje da budu udruzenje gradjana (sto u biti i jeste)... i kome ide u prilog ta prica "svi su isti - svejedno je - ne vrijedi ni glasati"... pa upravo tim jebenim strankama... cemu sve to onda?
ideologija i ekonomija se ne trebaju mijesati... otuda i ta prica o zaduzenjima i IMFu... koja jednostavno NE STOJI... to je stvar antiglobalistickih furki i teorija zavjere - tu ces pricu cuti na kafi u kod mirele, dine ili merime.... a neces je cuti na katedrama ekonomskih fakulteta... IMF je za ovu drzavu u zadnjih 5 godina uradio vise od svih stranaka zajedno... dali su nam jeftinu lovu da pokrpimo rupe u trenutku kada se krenulo u komercijalna zaduzenja po nekoliko puta vecim kamatama... zauzvat je trazeno vise transparentnosti, revizija fejk socijalnih primanja, odustajanje od zakona za koje ne postoje sredstva, razvaljivanje kolektivnih ugovora koji su nas kostali 300m maraka itd...
ali boli raju kurac, nije to seksi pricati na kafi... nedaj boze da se fakat ode na IMF i procita sta ljudi zapravo traze... jer su doslovno SVE MJERE na kojim su insistirali dobre za nasu privredu... nisu dobre za lovce u mutnom, vladine i nevladine uhljebe, lazne invalide i penzionisane pukovnike sa 14 godina...
i taj spin ste popusili, nema se sta drugo reci sefe...
cudno je samo da su se na ulici nasli i neki ljudi s politickim ambicijama, koji su imali pozicije u strankama i bili na listama... cudno je da medju plenumasima ima dosta vise bivsih i buducih politicara, radnika javnog sektora, nvo veterana, kojekakvih aktivista, umjetnika - nego radnika... i to u radnickoj tuzli... a koliko ima ucesnika npr. iz gracanice, zivinica? a koliko se ljudi pokupilo i otislo? jer ja poznajem nekoliko, i u tuzli i u sarajevu
ima buraz struka, imas u tuzli metar sposobnih ekonomista, privrednika, profesora... i eto kao sad plenum pametniji od svih njih?
"ta ce struka, znamo mi bolje... e sad dajte nam ekspertNu vladu"![]()
i koji je domet tih strucnjaka? eto pitaj umihanica kad ce proraditi dita i konjuh? pitaj ga otkud to da predlaze fond solidarnosti, a da se ne dira u primanja javnog sektora? i vi ste ok s tim? trebamo sad mi iz privatnog sektora odvajati 5-10% plate za zaposljavanje (i to na dobrovoljnoj osnovi) dok u isto vrijeme prosvjeta prijeti strajkom, a ima vece plate od privatnog sektora...
revolucije i kurca, nakon dva mjeseca palamudjenja sve se haman svelo na ideju da se radnici odricu dijela plate u korist drzave, dok se ne dira u plate javnog sektora... jerbo treba profesorica imati milju mjesecno, a radnik sa 600 se treba odricati dijela plate... fol za zaposljavanje, za pisljivih 2m mjesecno koje bi mogao namaknuti kresanjem plata u javnom sektoru od par procenata... ah da, to nemre radi kolektivnih ugovora... i ne damo kolektivne ugovore, boricemo se do zadnjeg radnika u privredi... to je zavjera mmf-a itd.
Plenum nije politička stranka, plenum nije birao vladu nego skupština na prijedlog neformalnih grupa, plenum nije birao niti predlagao ikoga. Možda na engleskom da napišem da skontaš? To sve što ti pišeš bi pilo vodu da je plenum uradio išta od toga za šta mu spočitavaš, ali imam osjećaj da si isfrustriran plenumom upravo zbog činjenice što se nije upalo u zamku politike i manipulacije i sipaš ono za šta se unaprijed imalo u planu.
Istraživanja su pokazala da su samo djeca apolitična, svi ovi koje navodiš da učestvuju u radu plenuma a bivši su ili sadašnji NVO politički aktivni itd pa za 20 godina nema insana koji nije na neki način bio političan, taman da si samo na izbore izašao dovoljno je.
I ja sam bio jedno vrijeme u NVOu i za ovu zemlju sam mnogo uradio kroz djelovanje u tom sektoru, ne samo palamuđenje nego konkretnih stvari na terenu, za običan narod za realni sektor a bgmi i za budžet, ali kao da su djela bitna, sama činjenica da sam bio u NVOu dovoljna je da me dikredituje kao nekog sa iskrenim namjerama.
Bilo je i par ljudi iz npr Naše stranke koji su stvarno pametni i super stvari predlagali, Sekunda i masa drugih je iz SDPa, so faking what?!
I na kraju krajeva kad smo kod stručnjaka, ekonomista, pravnika kojih kažeš da je puna Tuzla, pa gro njih i učestvuje u radu plenuma, jedan od njih je u novoformiranoj vladi (Zvjezdan), Umihanić je profesor na ekonomiji itd.
Tačno ko da smo na kafi kod Mirele, pa jednu te istu priču nije problem ispričati više puta, nema veze, samo da ne ćutimo, nek se laprda, pauzu napravimo tek da srknemo iz fildžana pa opet isto
SLažem se ovo za fond solidarnosti, obzirom da imam ukućanina koji je zaposlen
Ako Umihanić kaže da se od 40000 ljudi sa 5% odbitka može mjesečno ubrati, na dobrovoljnoj bazi 2M maraka, onda znači da se od 85 hiljada zaposlenih na ime 2% OBAVEZNIH izdvajanja za nezaposlene već izdvaja 2M koji su dovoljni za 5000 novih radnih mjesta. Nije mi jasno što će mu blam i boliglava za dodatnih 5% ako već ima 2%, ili se misli na ovih 2% sadašnjih obaveznih dodati još 5% solidarnih?
-
goran16v
#15504 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Naravno da jeste ispravno. Prije svega porezni obveznici sve namete daju drzavi i njih tj nas ne interesuje kako to drzava dalje rasporedjuje taj novac, da li od PDV-a placa zaposneke, a od doprinosa penzionere ili obratno, to je za prosjecnog obeznika sve jedna sehara. Dalje carine, PDV i porez na dobit itd, od kojih se, kako tvrdis u najvecoj mjeri isplacuju plate u drustvenom sektoru, su takodjer nameti realnom sektoru koji smanjuju prihod i akumulaciju za plate radnika. Na kraju, pomenuti doprinosi za PIO i zdravstvo, od koji se finanisraju i plate zaposlenih u tim sektorima cine preko 85% ukupnih doprinosa, a ne treba biti ekomomski ekspert da predpostavis koliko do te cifre ide na same plate.dreambox wrote:
Nije ovo baš ispravno. Ako smanjiš namete na plaću to će dovesti do smanjenja penzija i lošijeg zdravstva. Nametima na plaću se ne financiraju plaće u javnom sektoru. Jedini dio iz plaća kojima kojim se pune budžeti je porez na dohodak (ako izuzmemo da se doprinosima za PIO financiraju i radnici PIO i da se doprinosima za zdravstvo pored svih ostalih troškova finansiraju zaposleni u zdravstvu).
btw budžeti se prvenstveno pune PDV-om (veoma malim dijelom iz direktnih poreza) i nemaju nikakve direktne veze sa nametima na plaće. Smanjenje namete vjerojatno neće dovesti do povećanja plaća u realnom sektoru (već se se povecati samo dobit vlasnika) jer za plaće u realnom sektoru najbitniji je odnos ponude i potražnje. Ono što se postiže smanjenjem nameta je sljedeće: povećanja dobiti vlasnicima firmi što dovodi do novog ulaganja kapitala i otvaranja novih firmi, što vodi novom zapošljavanju, što tek onda vodi povećanjem plaća (rad veče potražnje za radnom snagom), pa to vodi do povećanju BDP-a, pa dovodi do povećanja naplate indirektnih poreza. Samo ovo je baš dugortajan proces i teško provodiv jer bi se dugo godina prvo iskazivali negativni efekti a to je nedostatak novaca za mirovine i zdravstvo..
-
dreambox
#15505 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Mislim da bi trebao prvo malo da pročitaš zakone a onda komentarišeš. Izdvajanje za nezaposlenost je doprinos za osiguranje od nezaposlenost. Jesi li ikada cuo da neko nakon što dobije otkaz prima sa biroa od 3 do 24 mjeseca naknadu koja je koliko je bio zaposlen. Inače naknada iznosi oko 350 KM.costacurta wrote:
Hajmo opet,![]()
Plenum nije politička stranka, plenum nije birao vladu nego skupština na prijedlog neformalnih grupa, plenum nije birao niti predlagao ikoga. Možda na engleskom da napišem da skontaš? To sve što ti pišeš bi pilo vodu da je plenum uradio išta od toga za šta mu spočitavaš, ali imam osjećaj da si isfrustriran plenumom upravo zbog činjenice što se nije upalo u zamku politike i manipulacije i sipaš ono za šta se unaprijed imalo u planu.
Istraživanja su pokazala da su samo djeca apolitična, svi ovi koje navodiš da učestvuju u radu plenuma a bivši su ili sadašnji NVO politički aktivni itd pa za 20 godina nema insana koji nije na neki način bio političan, taman da si samo na izbore izašao dovoljno je.
I ja sam bio jedno vrijeme u NVOu i za ovu zemlju sam mnogo uradio kroz djelovanje u tom sektoru, ne samo palamuđenje nego konkretnih stvari na terenu, za običan narod za realni sektor a bgmi i za budžet, ali kao da su djela bitna, sama činjenica da sam bio u NVOu dovoljna je da me dikredituje kao nekog sa iskrenim namjerama.
Bilo je i par ljudi iz npr Naše stranke koji su stvarno pametni i super stvari predlagali, Sekunda i masa drugih je iz SDPa, so faking what?!
I na kraju krajeva kad smo kod stručnjaka, ekonomista, pravnika kojih kažeš da je puna Tuzla, pa gro njih i učestvuje u radu plenuma, jedan od njih je u novoformiranoj vladi (Zvjezdan), Umihanić je profesor na ekonomiji itd.
Tačno ko da smo na kafi kod Mirele, pa jednu te istu priču nije problem ispričati više puta, nema veze, samo da ne ćutimo, nek se laprda, pauzu napravimo tek da srknemo iz fildžana pa opet isto![]()
SLažem se ovo za fond solidarnosti, obzirom da imam ukućanina koji je zaposlen(jah jah) na platnoj listi postoji stavka izdvajanje za nezaposlenost 1.5% na platu i 0.5% iz plate, što će reći 2% ukupno se izdvaja za nezaposlene. Ja sam 3 godine bez posla, VSS i čisto informativno bih volio da znam ako postoji mogućnost da vlada ili već neko ko je nadležan da podatke šta se uradilo sa tih 2% koje se izdvajaju, u šta su uložene pare ako je nezaposlenih u TK 100K a izdvajanja se daju zadnjih, jbmliga 10ak ako ne i više godina?
Ako Umihanić kaže da se od 40000 ljudi sa 5% odbitka može mjesečno ubrati, na dobrovoljnoj bazi 2M maraka, onda znači da se od 85 hiljada zaposlenih na ime 2% OBAVEZNIH izdvajanja za nezaposlene već izdvaja 2M koji su dovoljni za 5000 novih radnih mjesta. Nije mi jasno što će mu blam i boliglava za dodatnih 5% ako već ima 2%, ili se misli na ovih 2% sadašnjih obaveznih dodati još 5% solidarnih?
Što znači ako radiš 8 mjeseci imaš prosječnu plaću i ostaneš bez posla državi ćeš uplatiti 8 x 16 KM = 128 KM, a država će tebi vratiti 1050 KM.
btw da ti ne pametujem prvo pročitaj propise šta ti ukućanin plaća http://fzzz.ba/savjeti-main/materijalna ... poslenosti pa onda komentiraj.
- Alfons Kauders
#15506 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
pa nisam nigdje ni rekao da je plenum birao vladu, niti da je stranka, niti da je predlagao... ne kontamcostacurta wrote:Hajmo opet,Alfons Kauders wrote:
e vidis zemljak, to je jedan od najvecih problema - ideologija... sto plenumi zaista kontaju da imaju moc i legitimitet, a nemaju... pa sta se onda predlaze da se "zaobidje" demokratski proces... plenum nece da bude stranka, a nece ni da bude korektiv, a jos manje da budu udruzenje gradjana (sto u biti i jeste)... i kome ide u prilog ta prica "svi su isti - svejedno je - ne vrijedi ni glasati"... pa upravo tim jebenim strankama... cemu sve to onda?
ideologija i ekonomija se ne trebaju mijesati... otuda i ta prica o zaduzenjima i IMFu... koja jednostavno NE STOJI... to je stvar antiglobalistickih furki i teorija zavjere - tu ces pricu cuti na kafi u kod mirele, dine ili merime.... a neces je cuti na katedrama ekonomskih fakulteta... IMF je za ovu drzavu u zadnjih 5 godina uradio vise od svih stranaka zajedno... dali su nam jeftinu lovu da pokrpimo rupe u trenutku kada se krenulo u komercijalna zaduzenja po nekoliko puta vecim kamatama... zauzvat je trazeno vise transparentnosti, revizija fejk socijalnih primanja, odustajanje od zakona za koje ne postoje sredstva, razvaljivanje kolektivnih ugovora koji su nas kostali 300m maraka itd...
ali boli raju kurac, nije to seksi pricati na kafi... nedaj boze da se fakat ode na IMF i procita sta ljudi zapravo traze... jer su doslovno SVE MJERE na kojim su insistirali dobre za nasu privredu... nisu dobre za lovce u mutnom, vladine i nevladine uhljebe, lazne invalide i penzionisane pukovnike sa 14 godina...
i taj spin ste popusili, nema se sta drugo reci sefe...
cudno je samo da su se na ulici nasli i neki ljudi s politickim ambicijama, koji su imali pozicije u strankama i bili na listama... cudno je da medju plenumasima ima dosta vise bivsih i buducih politicara, radnika javnog sektora, nvo veterana, kojekakvih aktivista, umjetnika - nego radnika... i to u radnickoj tuzli... a koliko ima ucesnika npr. iz gracanice, zivinica? a koliko se ljudi pokupilo i otislo? jer ja poznajem nekoliko, i u tuzli i u sarajevu
ima buraz struka, imas u tuzli metar sposobnih ekonomista, privrednika, profesora... i eto kao sad plenum pametniji od svih njih?
"ta ce struka, znamo mi bolje... e sad dajte nam ekspertNu vladu"![]()
i koji je domet tih strucnjaka? eto pitaj umihanica kad ce proraditi dita i konjuh? pitaj ga otkud to da predlaze fond solidarnosti, a da se ne dira u primanja javnog sektora? i vi ste ok s tim? trebamo sad mi iz privatnog sektora odvajati 5-10% plate za zaposljavanje (i to na dobrovoljnoj osnovi) dok u isto vrijeme prosvjeta prijeti strajkom, a ima vece plate od privatnog sektora...
revolucije i kurca, nakon dva mjeseca palamudjenja sve se haman svelo na ideju da se radnici odricu dijela plate u korist drzave, dok se ne dira u plate javnog sektora... jerbo treba profesorica imati milju mjesecno, a radnik sa 600 se treba odricati dijela plate... fol za zaposljavanje, za pisljivih 2m mjesecno koje bi mogao namaknuti kresanjem plata u javnom sektoru od par procenata... ah da, to nemre radi kolektivnih ugovora... i ne damo kolektivne ugovore, boricemo se do zadnjeg radnika u privredi... to je zavjera mmf-a itd.![]()
so fucking that - onda to nije apoliticni korektiv bez odgovornosti, vec politicka organizacija...Istraživanja su pokazala da su samo djeca apolitična, svi ovi koje navodiš da učestvuju u radu plenuma a bivši su ili sadašnji NVO politički aktivni itd pa za 20 godina nema insana koji nije na neki način bio političan, taman da si samo na izbore izašao dovoljno je.
pa eto, ispade da se umihanic slaze sa mnom... kao i manje vise svi ekonomisti s kojim sam pricao... samo sto to plenum nije voljan priznatiI na kraju krajeva kad smo kod stručnjaka, ekonomista, pravnika kojih kažeš da je puna Tuzla, pa gro njih i učestvuje u radu plenuma, jedan od njih je u novoformiranoj vladi (Zvjezdan), Umihanić je profesor na ekonomiji itd.
Tačno ko da smo na kafi kod Mirele, pa jednu te istu priču nije problem ispričati više puta, nema veze, samo da ne ćutimo, nek se laprda, pauzu napravimo tek da srknemo iz fildžana pa opet isto![]()
on je rekao 5-10... i da se od tih para placaju doprinosi novozaposlenim... dakle da drzava subvencionira firme koje ce zaposliti radnike, s cim nemam problem... medjutim imam problem ako ce se te pare ubirati od radnika kako bi se njima omogucilo privatniku da zaposli nekog na minimalac, mi platimo doprinose, i onda ga sutne kada sve to prodjeSLažem se ovo za fond solidarnosti, obzirom da imam ukućanina koji je zaposlen(jah jah) na platnoj listi postoji stavka izdvajanje za nezaposlenost 1.5% na platu i 0.5% iz plate, što će reći 2% ukupno se izdvaja za nezaposlene. Ja sam 3 godine bez posla, VSS i čisto informativno bih volio da znam ako postoji mogućnost da vlada ili već neko ko je nadležan da podatke šta se uradilo sa tih 2% koje se izdvajaju, u šta su uložene pare ako je nezaposlenih u TK 100K a izdvajanja se daju zadnjih, jbmliga 10ak ako ne i više godina?
to jednostavno nije odrzivo... evo recimo sad da imamo ja i ti firmu sa 5 zaposlenih, po 1000 nam plata (cisto da bude okrugla cifra)... damo dakle 250km dobrovoljno da neko drugi zaposli radnika na 400, a mi mu platimo doprinose... a zasto mi to ne bi sami uradili? ako nam prijeko treba NK radnik, odvojimo sami pare i angazujemo nekoga...
u biti dolazimo u situaciju da bi neko mogao zaposliti pet novih ljudi na minimalac, da rintaju godinu dana dok im ostali placaju doprinose, a onda ih fino poslati kuci kad prestane kapati pipa... a za godinu dana ce imati 15,000 subvencije... presipanje iz supljeg u prazno, barem meni tako izgleda...
-
dreambox
#15507 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Dobro kažeš da ti je svejedno hoćeš li imati penziju nakon što radiš 40 godina ??? Svejedno ti je hoće li se bolnice zatvoriti i nećeš imati lijekove besplatne.goran16v wrote:Naravno da jeste ispravno. Prije svega porezni obveznici sve namete daju drzavi i njih tj nas ne interesuje kako to drzava dalje rasporedjuje taj novac, da li od PDV-a placa zaposneke, a od doprinosa penzionere ili obratno, to je za prosjecnog obeznika sve jedna sehara. Dalje carine, PDV i porez na dobit itd, od kojih se, kako tvrdis u najvecoj mjeri isplacuju plate u drustvenom sektoru, su takodjer nameti realnom sektoru koji smanjuju prihod i akumulaciju za plate radnika. Na kraju, pomenuti doprinosi za PIO i zdravstvo, od koji se finanisraju i plate zaposlenih u tim sektorima cine preko 85% ukupnih doprinosa, a ne treba biti ekomomski ekspert da predpostavis koliko do te cifre ide na same plate.dreambox wrote:
Nije ovo baš ispravno. Ako smanjiš namete na plaću to će dovesti do smanjenja penzija i lošijeg zdravstva. Nametima na plaću se ne financiraju plaće u javnom sektoru. Jedini dio iz plaća kojima kojim se pune budžeti je porez na dohodak (ako izuzmemo da se doprinosima za PIO financiraju i radnici PIO i da se doprinosima za zdravstvo pored svih ostalih troškova finansiraju zaposleni u zdravstvu).
Novci od PIO su samo njihovi i od njih se isplaćuju penzije. Novci od zdravstva su samo njihovi. .
Jednostavno od plaće plaćaš sebi za penziju. Možeš ukinuti doprinose za PIO, samim time ukidaš i penziju (nadam se da se ne zalažeš za to). Također od plaće se daje za zdravstveno manji doprinosi slabije zdravstveno, ukini ih skroz imat ces privatnike za liječenje, a antibiotike češ plaćati. Možeš ukinuti i osiguranje od nezaposlenosti, pa kad ostaneš bez posla sam se snalazi.
-
goran16v
#15508 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Dobro kažeš da ti je svejedno hoćeš li imati penziju nakon što radiš 40 godina ??? Svejedno ti je hoće li se bolnice zatvoriti i nećeš imati lijekove besplatne.dreambox wrote: Naravno da jeste ispravno. Prije svega porezni obveznici sve namete daju drzavi i njih tj nas ne interesuje kako to drzava dalje rasporedjuje taj novac, da li od PDV-a placa zaposneke, a od doprinosa penzionere ili obratno, to je za prosjecnog obeznika sve jedna sehara. Dalje carine, PDV i porez na dobit itd, od kojih se, kako tvrdis u najvecoj mjeri isplacuju plate u drustvenom sektoru, su takodjer nameti realnom sektoru koji smanjuju prihod i akumulaciju za plate radnika. Na kraju, pomenuti doprinosi za PIO i zdravstvo, od koji se finanisraju i plate zaposlenih u tim sektorima cine preko 85% ukupnih doprinosa, a ne treba biti ekomomski ekspert da predpostavis koliko do te cifre ide na same plate.
Novci od PIO su samo njihovi i od njih se isplaćuju penzije. Novci od zdravstva su samo njihovi. .
Jednostavno od plaće plaćaš sebi za penziju. Možeš ukinuti doprinose za PIO, samim time ukidaš i penziju (nadam se da se ne zalažeš za to). Također od plaće se daje za zdravstveno manji doprinosi slabije zdravstveno, ukini ih skroz imat ces privatnike za liječenje, a antibiotike češ plaćati. Možeš ukinuti i osiguranje od nezaposlenosti, pa kad ostaneš bez posla sam se snalazi.[/quote]
Vidi, ja svaki mjesec na konto plate potpisem 11 virmaana tako da itekako znam sta gdje ide.
Osim sto si prvi put PDV i direktne poreze, smanjenje kojih bi dalo prostora za zidanje plata, pogresno iskljucio iz nameta realnom sektoru sad opet grijesis.
Dio doprinosa za zdravstvo i PIO ne ide samo za moj penzsioni fond i direktne mat. trooskove niti samo na lijekove i direkt. mat. troskove u zdravstvu. Dio doprinosa ide i na plate zaposlenih u tim sektorima. Ako smanjis plate zaposlenih srazmjerno tome mozes smanjti ukupne doprinose, a da pri tome ne utices na moju penziju niti slabis zdravstvo (ukoliko doktori nisu veci licemjeri nego sto mislimo pa ce te losije lijeciti ako primi nizu platu). To ne mora biti smanjenje od 30%, moze biti 3%, ali je smanjenje.
- damskot
#15509 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Nisam odavno bio na temi da se ne zaboravi .
PODRSKA PROTESTIMA !
Fuck Radoncica i sve nesposobne kleptomane !
PODRSKA PROTESTIMA !
Fuck Radoncica i sve nesposobne kleptomane !
-
costacurta
#15510 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Ti bi mogao prvo da pročitaš do kraja šta sam napisao pa onda glumiš pametologa, jel ja fino napisah da bih volio da znam gdje idu novci koji se izdvajaju u tu namjenu:dreambox wrote:
Mislim da bi trebao prvo malo da pročitaš zakone a onda komentarišeš. Izdvajanje za nezaposlenost je doprinos za osiguranje od nezaposlenost. Jesi li ikada cuo da neko nakon što dobije otkaz prima sa biroa od 3 do 24 mjeseca naknadu koja je koliko je bio zaposlen. Inače naknada iznosi oko 350 KM.
Što znači ako radiš 8 mjeseci imaš prosječnu plaću i ostaneš bez posla državi ćeš uplatiti 8 x 16 KM = 128 KM, a država će tebi vratiti 1050 KM.
btw da ti ne pametujem prvo pročitaj propise šta ti ukućanin plaća http://fzzz.ba/savjeti-main/materijalna ... poslenosti pa onda komentiraj.
čisto informativno bih volio da znam ako postoji mogućnost da vlada ili već neko ko je nadležan da podatke šta se uradilo sa tih 2% koje se izdvajaju, u šta su uložene pare ako je nezaposlenih u TK 100K a izdvajanja se daju zadnjih, jbmliga 10ak ako ne i više godina?
HOćeš reći da je zadnjih 10 godina isplaćeno 240 miliona na ime pomoći od nezaposlenosti samo na TK?! Nemoj me ba 'ebaT!
Ja sam radio i nakon prestanka radnog odnosa čekao sam 3 mjeseca na prvu isplatu, a to je bilo prije 6 godina, zašto nisam dobio lovu sledeći mjesec iako je poslodavac uredno izmirivao obaveze?
Ima stavka i osiguranje od elementarnih nepogoda ali mi pola mahale prošle godine 2 mjeseca nije moglo na cestu izaći nakon elementarnih nepogoda i poplava, gdje se lova skrši? Neću da spominjem one požare po Hercegovini, tuga me hvata
Možeš ukinuti i osiguranje od nezaposlenosti, pa kad ostaneš bez posla sam se snalazi.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#15511 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Da pare idu tamo gdje bi trebale da idu ova zemlja bi sasvim sigurno imala puno puno manje problema. I ono sto ode gdje treba ne utrosi se za ono sto je namjena i zato jesmo na dnu.costacurta wrote:Ti bi mogao prvo da pročitaš do kraja šta sam napisao pa onda glumiš pametologa, jel ja fino napisah da bih volio da znam gdje idu novci koji se izdvajaju u tu namjenu:dreambox wrote:
Mislim da bi trebao prvo malo da pročitaš zakone a onda komentarišeš. Izdvajanje za nezaposlenost je doprinos za osiguranje od nezaposlenost. Jesi li ikada cuo da neko nakon što dobije otkaz prima sa biroa od 3 do 24 mjeseca naknadu koja je koliko je bio zaposlen. Inače naknada iznosi oko 350 KM.
btw da ti ne pametujem prvo pročitaj propise šta ti ukućanin plaća http://fzzz.ba/savjeti-main/materijalna ... poslenosti pa onda komentiraj.čisto informativno bih volio da znam ako postoji mogućnost da vlada ili već neko ko je nadležan da podatke šta se uradilo sa tih 2% koje se izdvajaju, u šta su uložene pare ako je nezaposlenih u TK 100K a izdvajanja se daju zadnjih, jbmliga 10ak ako ne i više godina?
HOćeš reći da je zadnjih 10 godina isplaćeno 240 miliona na ime pomoći od nezaposlenosti samo na TK?! Nemoj me ba 'ebaT!
Ja sam radio i nakon prestanka radnog odnosa čekao sam 3 mjeseca na prvu isplatu, a to je bilo prije 6 godina, zašto nisam dobio lovu sledeći mjesec iako je poslodavac uredno izmirivao obaveze?
Ima stavka i osiguranje od elementarnih nepogoda ali mi pola mahale prošle godine 2 mjeseca nije moglo na cestu izaći nakon elementarnih nepogoda i poplava, gdje se lova skrši? Neću da spominjem one požare po Hercegovini, tuga me hvata
Možeš ukinuti i osiguranje od nezaposlenosti, pa kad ostaneš bez posla sam se snalazi.suze me obliše, mora da se šališ
!?
- Alfons Kauders
#15512 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
ne kontam sta je sad sporno kod osiguranja od nezaposlenosti?costacurta wrote:Ti bi mogao prvo da pročitaš do kraja šta sam napisao pa onda glumiš pametologa, jel ja fino napisah da bih volio da znam gdje idu novci koji se izdvajaju u tu namjenu:dreambox wrote:
btw da ti ne pametujem prvo pročitaj propise šta ti ukućanin plaća http://fzzz.ba/savjeti-main/materijalna ... poslenosti pa onda komentiraj.čisto informativno bih volio da znam ako postoji mogućnost da vlada ili već neko ko je nadležan da podatke šta se uradilo sa tih 2% koje se izdvajaju, u šta su uložene pare ako je nezaposlenih u TK 100K a izdvajanja se daju zadnjih, jbmliga 10ak ako ne i više godina?
Možeš ukinuti i osiguranje od nezaposlenosti, pa kad ostaneš bez posla sam se snalazi.suze me obliše, mora da se šališ
!?
ljudi ostanu bez posla, primaju naknadu... znam masu raje koja je korstila tu naknadu, srecom vecina se uspjela zaposliti dok nije iscurila
to osiguranje nije isto kao fond koji predlaze umihanic, ni kao neka podrska zaposljavanj - te pare jednostavno nisu za to, slicnije su zdravstvenom osiguranju
-
goran16v
#15513 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Naspramn drugih doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti su mali i taj fond ne ogranicenog trajanja, ali sta je sa doprinosima za PIO? Gledajuci svoju platu taj dobrinos je nekih 36% u odnosu na nesto platu, a preko 50% ukupnih doprinosa. To znaci da svaka 3 mjeseca ti u svoj penzioni fond uplatis komplet neto platu i jos ostane kusura za plate radnika PIO i mat. troskove. To je 4 plate godisnje, 40 god staza, 160 punih plata, odnosno 13,5 godisnjih plata. Eto opet nek na konto plata radnika PIO otpadne 1,5 godisnje plate i nek mu se fod smanji na 150 plata. Primi li prosjecni bosanski penzioner za svog penzionerskog zivota penzija u visini svojih 150 neto plata? Primi al u qurcu... Dje je razlika?
- Alfons Kauders
#15514 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
naravno da ne primi, to je i bit sistema... generacijska/socijalna solidarnost...goran16v wrote:Naspramn drugih doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti su mali i taj fond ne ogranicenog trajanja, ali sta je sa doprinosima za PIO? Gledajuci svoju platu taj dobrinos je nekih 36% u odnosu na nesto platu, a preko 50% ukupnih doprinosa. To znaci da svaka 3 mjeseca ti u svoj penzioni fond uplatis komplet neto platu i jos ostane kusura za plate radnika PIO i mat. troskove. To je 4 plate godisnje, 40 god staza, 160 punih plata, odnosno 13,5 godisnjih plata. Eto opet nek na konto plata radnika PIO otpadne 1,5 godisnje plate i nek mu se fod smanji na 150 plata. Primi li prosjecni bosanski penzioner za svog penzionerskog zivota penzija u visini svojih 150 neto plata? Primi al u qurcu... Dje je razlika?
i naravno da bi ljudima koji imaju pristojna primanja vise godilo da sami rjesavaju penziju i zdravstveno, ali jebi ga, valja gurati i one koji to ne mogu priustiti
s tim nemam nikakav problem, cak smatram da bi ovaj sistem placanja zdravstvenog trebalo ukinuti i osigurati sve redom, da nikad niko ne moze biti bez osiguranja ako mu poslodavac ne uplati zdravstveno...
a zasto se placa toliko... jebi ga - prije nismo imali 1 penzionera na 1 zaposlenog... slaba privreda i demografska tranzicija
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#15515 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
dio se skrši na uhljebljavanja, dio na stranačke aktivnosti da direktori plate pozicije koej su dobili, a dobar dio završi u temeljima onih koji stvarno kontrolišu fondovegoran16v wrote:Naspramn drugih doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti su mali i taj fond ne ogranicenog trajanja, ali sta je sa doprinosima za PIO? Gledajuci svoju platu taj dobrinos je nekih 36% u odnosu na nesto platu, a preko 50% ukupnih doprinosa. To znaci da svaka 3 mjeseca ti u svoj penzioni fond uplatis komplet neto platu i jos ostane kusura za plate radnika PIO i mat. troskove. To je 4 plate godisnje, 40 god staza, 160 punih plata, odnosno 13,5 godisnjih plata. Eto opet nek na konto plata radnika PIO otpadne 1,5 godisnje plate i nek mu se fod smanji na 150 plata. Primi li prosjecni bosanski penzioner za svog penzionerskog zivota penzija u visini svojih 150 neto plata? Primi al u qurcu... Dje je razlika?
-
costacurta
#15516 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Problem je ova cifra za period od 10ak godina koja okvirno i po Umihanićevoj metodologiji iznosi 240Mil. 240Mil je isplaćeno ljudima koji su u periodu od 10 godina ostali bez posla samo na TK?! De ba, pa to ni Kuvajt sebi ne može priuštiti.Alfons Kauders wrote: ne kontam sta je sad sporno kod osiguranja od nezaposlenosti?
ljudi ostanu bez posla, primaju naknadu... znam masu raje koja je korstila tu naknadu, srecom vecina se uspjela zaposliti dok nije iscurila
to osiguranje nije isto kao fond koji predlaze umihanic, ni kao neka podrska zaposljavanj - te pare jednostavno nisu za to, slicnije su zdravstvenom osiguranju
Hoću da kažem da se ne mora cigančiti i od ljudi koji rade moliti za još milostinje, ima para u sistemu samo treba naći gdje curi?
- madner
#15517 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Tsk, a sto ne bi mogao to sebi priustiti?
Koliko love uplate u fond zaposleni, toliko se isplati. Solidarnost ovo ono.
Koliko love uplate u fond zaposleni, toliko se isplati. Solidarnost ovo ono.
- Alfons Kauders
#15518 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
mislim da je to tvoja metodologija, a ne umihaniceva... jer je on govorio o cifri od 5% za taj nekakav novi fond... a osiguranje nije 5%costacurta wrote:Problem je ova cifra za period od 10ak godina koja okvirno i po Umihanićevoj metodologiji iznosi 240Mil. 240Mil je isplaćeno ljudima koji su u periodu od 10 godina ostali bez posla samo na TK?! De ba, pa to ni Kuvajt sebi ne može priuštiti.Alfons Kauders wrote: ne kontam sta je sad sporno kod osiguranja od nezaposlenosti?
Hoću da kažem da se ne mora cigančiti i od ljudi koji rade moliti za još milostinje, ima para u sistemu samo treba naći gdje curi?
radi se o nekih 100m za 10 godina, ne vidim tu nista sporno...
osim ako nekim slucajem i nezaposleni koji imaju pravo na naknadu nisu postali klasni neprijatelji kao ja
-
dreambox
#15519 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Normalno da ne primi jer neki prime puno više nego što uplate. Invalidska penzija povrjediš se na poslu imaš 30 godina uplačivao pio par godina imaš pravo na penziju i onda je primaš 50 godina. Iz istog fonda se isplaćuju i plaće radnicima koji su na bolovanju preko 42 dana mislim i da na tu stavku ode dosta novaca.Alfons Kauders wrote:naravno da ne primi, to je i bit sistema... generacijska/socijalna solidarnost...goran16v wrote:Naspramn drugih doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti su mali i taj fond ne ogranicenog trajanja, ali sta je sa doprinosima za PIO? Gledajuci svoju platu taj dobrinos je nekih 36% u odnosu na nesto platu, a preko 50% ukupnih doprinosa. To znaci da svaka 3 mjeseca ti u svoj penzioni fond uplatis komplet neto platu i jos ostane kusura za plate radnika PIO i mat. troskove. To je 4 plate godisnje, 40 god staza, 160 punih plata, odnosno 13,5 godisnjih plata. Eto opet nek na konto plata radnika PIO otpadne 1,5 godisnje plate i nek mu se fod smanji na 150 plata. Primi li prosjecni bosanski penzioner za svog penzionerskog zivota penzija u visini svojih 150 neto plata? Primi al u qurcu... Dje je razlika?
i naravno da bi ljudima koji imaju pristojna primanja vise godilo da sami rjesavaju penziju i zdravstveno, ali jebi ga, valja gurati i one koji to ne mogu priustiti
s tim nemam nikakav problem, cak smatram da bi ovaj sistem placanja zdravstvenog trebalo ukinuti i osigurati sve redom, da nikad niko ne moze biti bez osiguranja ako mu poslodavac ne uplati zdravstveno...
a zasto se placa toliko... jebi ga - prije nismo imali 1 penzionera na 1 zaposlenog... slaba privreda i demografska tranzicija
Od tih novaca pored penzionera novci idu samo za radnike koji rade u mirovinskom. Jesu li preplačeni ili nisu manje bitno jer mislim da veoma mali dio novaca iz PIO ide njima pa se smanjenjem njihovih plaća neće napraviti neke uštede.
Slična stvar sa zdravstvom. Sigurno je u kur.u i ja bi volio da ono što država uzima od moje plaće da meni na ruke pa da ja sa tim novcima biram gdje ću se liječiti, ali pored svog zdrastvenog sa tim novcima plaćam zdravstveno i svojoj porodici, nezaposlenim itd. itd,, ali svejedno mislim da je preskupo, usluga nikakva i da gutaju novac. Opet mislim da su plaće zdravstvenih radnika najmanji problem, problem su esencijalne liste, korupcija za operaciju daje se keš doktorima. Ali opet na kraju tu je narod največi krivac, a ne doktori. Svak bi da malo podmaže da ga doktor primi preko reda prije njegovog komšije, da doktor odvoji više vremena za njega nego za komšiju itd. itd
- Alfons Kauders
#15520 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
realno... kakav nam je ostatak drzave - zdravstvo i pio su mila majkadreambox wrote:Normalno da ne primi jer neki prime puno više nego što uplate. Invalidska penzija povrjediš se na poslu imaš 30 godina uplačivao pio par godina imaš pravo na penziju i onda je primaš 50 godina. Iz istog fonda se isplaćuju i plaće radnicima koji su na bolovanju preko 42 dana mislim i da na tu stavku ode dosta novaca.Alfons Kauders wrote:naravno da ne primi, to je i bit sistema... generacijska/socijalna solidarnost...goran16v wrote:Naspramn drugih doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti su mali i taj fond ne ogranicenog trajanja, ali sta je sa doprinosima za PIO? Gledajuci svoju platu taj dobrinos je nekih 36% u odnosu na nesto platu, a preko 50% ukupnih doprinosa. To znaci da svaka 3 mjeseca ti u svoj penzioni fond uplatis komplet neto platu i jos ostane kusura za plate radnika PIO i mat. troskove. To je 4 plate godisnje, 40 god staza, 160 punih plata, odnosno 13,5 godisnjih plata. Eto opet nek na konto plata radnika PIO otpadne 1,5 godisnje plate i nek mu se fod smanji na 150 plata. Primi li prosjecni bosanski penzioner za svog penzionerskog zivota penzija u visini svojih 150 neto plata? Primi al u qurcu... Dje je razlika?
Od tih novaca pored penzionera novci idu samo za radnike koji rade u mirovinskom. Jesu li preplačeni ili nisu manje bitno jer mislim da veoma mali dio novaca iz PIO ide njima pa se smanjenjem njihovih plaća neće napraviti neke uštede.
Slična stvar sa zdravstvom. Sigurno je u kur.u i ja bi volio da ono što država uzima od moje plaće da meni na ruke pa da ja sa tim novcima biram gdje ću se liječiti, ali pored svog zdrastvenog sa tim novcima plaćam zdravstveno i svojoj porodici, nezaposlenim itd. itd,, ali svejedno mislim da je preskupo, usluga nikakva i da gutaju novac. Opet mislim da su plaće zdravstvenih radnika najmanji problem, problem su esencijalne liste, korupcija za operaciju daje se keš doktorima. Ali opet na kraju tu je narod največi krivac, a ne doktori. Svak bi da malo podmaže da ga doktor primi preko reda prije njegovog komšije, da doktor odvoji više vremena za njega nego za komšiju itd. itd
da nam je zdravstvo ko sudstvo, radije bih se upucao nego otisao vaditi nalaze
-
goran16v
#15521 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Nema potrebe da otkrivas toplu vodu i objasnjavas kako stvari funkcionisu. Ovdje niko ne govori o mitu i kovertama sastrane, ovdje se govori o legalnim stvarima. Ne znam sta ti je motiv da relativizujes ogromne razlike izmedju novaca uplacenih na ime doprinosa i novaca isplacenih na ime svrhe za sta su ti doprinosi uplacivani jer je razlog svima poznat - enormna potrosnja u sistemima PIO i zdravstvu, kao i preplacenost. Naravno da je bitno jesu li randnici u PIO-u i zdravstvu preplaceni ili ne i naravno da su plate zdrav. radnika itekakav problem jer je, osim bezrazloznog, troska soc. nepravda da budzetki korisnik i onaj ko zivi od tudjih doprinosa bude bolje placen od onoga ko puni budzet. Njima smanji platu da bude srazmjerna platama u realnom sektoru, za rezultat ces imati da to nece uticati ni na penzije ni na kvalitet zdrav. sistema ali ce bar simbolicno smanjiti davanja i donijetu bar nesto soc. pravde.dreambox wrote:
Normalno da ne primi jer neki prime puno više nego što uplate. Invalidska penzija povrjediš se na poslu imaš 30 godina uplačivao pio par godina imaš pravo na penziju i onda je primaš 50 godina. Iz istog fonda se isplaćuju i plaće radnicima koji su na bolovanju preko 42 dana mislim i da na tu stavku ode dosta novaca.
-
dreambox
#15522 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
goran16v wrote:
Nema potrebe da otkrivas toplu vodu i objasnjavas kako stvari funkcionisu. Ovdje niko ne govori o mitu i kovertama sastrane, ovdje se govori o legalnim stvarima. Ne znam sta ti je motiv da relativizujes ogromne razlike izmedju novaca uplacenih na ime doprinosa i novaca isplacenih na ime svrhe za sta su ti doprinosi uplacivani jer je razlog svima poznat - enormna potrosnja u sistemima PIO i zdravstvu, kao i preplacenost. Naravno da je bitno jesu li randnici u PIO-u i zdravstvu preplaceni ili ne i naravno da su plate zdrav. radnika itekakav problem jer je, osim bezrazloznog, troska soc. nepravda da budzetki korisnik i onaj ko zivi od tudjih doprinosa bude bolje placen od onoga ko puni budzet. Njima smanji platu da bude srazmjerna platama u realnom sektoru, za rezultat ces imati da to nece uticati ni na penzije ni na kvalitet zdrav. sistema ali ce bar simbolicno smanjiti davanja i donijetu bar nesto soc. pravde.
http://www.radiosarajevo.ba/novost/121092
evo nije mi se dalo tražiti članak koji sam pročitao za naše doktore, ja ne želi da idem mesaru da me operiše i mislim da im plate nisu nikako prevelike. Neznam tačno ali znam da je izuzetno teško završiti medicinu od dužeg trajanja fakulteta, stažiranja, pa specijalizacija. Mislim da niko nemože postati specijalista bez 10 godina školovanja nakon srednje škole. Ako misliš da će se neko školovati do 40-te godine i treba imati platu kao neko sa srednjom školom onda ok.
-
goran16v
#15523 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
A ok je da onaj iz realnog sektora koji ima ekvivalentno obrazovanje i skolu jednog doktora (ili bilo koga iz javnog sektora, zdravst6va PIO-a), a koji namice pare za obojicu, ne bude placen adekvatno toj cinjenici u odnosu na doktora, odnosno bude placen manje ili jednako? Ako realni sektor ne moze zaraditi vise, kako rijesiti pitanje da su oni koji trose bolje placeni od onih koji zaradjuju?dreambox wrote:goran16v wrote:
Nema potrebe da otkrivas toplu vodu i objasnjavas kako stvari funkcionisu. Ovdje niko ne govori o mitu i kovertama sastrane, ovdje se govori o legalnim stvarima. Ne znam sta ti je motiv da relativizujes ogromne razlike izmedju novaca uplacenih na ime doprinosa i novaca isplacenih na ime svrhe za sta su ti doprinosi uplacivani jer je razlog svima poznat - enormna potrosnja u sistemima PIO i zdravstvu, kao i preplacenost. Naravno da je bitno jesu li randnici u PIO-u i zdravstvu preplaceni ili ne i naravno da su plate zdrav. radnika itekakav problem jer je, osim bezrazloznog, troska soc. nepravda da budzetki korisnik i onaj ko zivi od tudjih doprinosa bude bolje placen od onoga ko puni budzet. Njima smanji platu da bude srazmjerna platama u realnom sektoru, za rezultat ces imati da to nece uticati ni na penzije ni na kvalitet zdrav. sistema ali ce bar simbolicno smanjiti davanja i donijetu bar nesto soc. pravde.
--- NO LINKS ---/novost/121092
evo nije mi se dalo tražiti članak koji sam pročitao za naše doktore, ja ne želi da idem mesaru da me operiše i mislim da im plate nisu nikako prevelike. Neznam tačno ali znam da je izuzetno teško završiti medicinu od dužeg trajanja fakulteta, stažiranja, pa specijalizacija. Mislim da niko nemože postati specijalista bez 10 godina školovanja nakon srednje škole. Ako misliš da će se neko školovati do 40-te godine i treba imati platu kao neko sa srednjom školom onda ok.
-
Ali_G
#15524 PROTESTI!!! - aktuelnosti
A mozel neko da napise kolike su te plate u realnom, javnom sektoru i zdravstvu
Kako su ranije bile regulisane te stvari? Kako to regulisu vani?
Kako su ranije bile regulisane te stvari? Kako to regulisu vani?
-
dreambox
#15525 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Najveće plaće u FBiH i RS-u su isplaćene uposlenicima mikrokreditnih organizacija i to cini mi se mjesečne plaće po 100.000 KM. Nešto sumnjam da su ti iz mikrokreditnih organizacija skolovaniji od doktora.goran16v wrote:A ok je da onaj iz realnog sektora koji ima ekvivalentno obrazovanje i skolu jednog doktora (ili bilo koga iz javnog sektora, zdravst6va PIO-a), a koji namice pare za obojicu, ne bude placen adekvatno toj cinjenici u odnosu na doktora, odnosno bude placen manje ili jednako? Ako realni sektor ne moze zaraditi vise, kako rijesiti pitanje da su oni koji trose bolje placeni od onih koji zaradjuju?dreambox wrote:goran16v wrote:
--- NO LINKS ---/novost/121092
Daj mi konkretne primjere koliko imaju ljudi plaće školovani kao doktori u realnom sektoru. Evo da ti ja dam primjer prosjek informatičara sa ETF-om u realnom sektoru je tu negdje kao prosjek plaća doktora. Mislim da im je i težina fakulteta tu negdje možda ETF malo slabiji od medicine po težini.