Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- WildRedRose
#1551 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
meni se stvarno pomjeraju svjetla sa 0-4... ali mescini da mi je obrnuto nego ostalima

-
goran16v
#1552 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tako se stima snop fara kad je auto neopterecen i nivo snopa fara na 0.quarterback wrote:farovi se mogu stimati sarafima koji su u kucistu fara, obicno su 2, jedan za gore/dole, drugi za lijevo/desno
ovaj tockic koji je pored prekidaca svjetala se koristi, kako je vec napisano, kada se auto natovati nazad pa se prednji kraj auta digne, obicno tockic nema instant efekat nego se tek nakon par sekundi primjeti da je snop kao kraci, baca neposredno pred auto...
usput, cisto informativno, kako ovo uopste radi ? siguran sam da se sama svjetla ne pomjeraju gore dole, ocito ima neki drugi fol
Unutar fiksnog kucista fara se nalazi pokretno sjenilo koje je okaceno na 3 fiksna i jedan pokretni kuglicni zglob koji el. motor gura naprijed/nazad cime dize i spusta sjenilo odnosno snop.
-
goran16v
#1553 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako je sve uredu onda bi na 0 trebalo da je snop najdalji. Stvar je jednostavna, kako se auto tovari tako se zadnji dio spusta i automatski dize snop koji zasljepljuje, zato postoji regulator kojim se kod opterecenja snop obara da bi bio optimalne duzine.WildRedRose wrote:meni se stvarno pomjeraju svjetla sa 0-4... ali mescini da mi je obrnuto nego ostalima![]()
-
goran16v
#1554 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad si sam ili 2 ide na 0.holowey wrote:kod mene su oznake 1,2,3 i meni rekose da se vodim logikom, kad sam sam u autu, onda 1, u paru, onda 2, kad nas je vise u autu ili imam tovar u gepeku onda 3... i isprobao sam ovo objasnjenje tako sto sam stao nasuprot zida, na udaljenosti cca 15m, i podesavao snop na tockicu... kada sa 1 prebacim na 3, primjetno je lagano spustanje snopa, i obrnuto
- holowey
#1555 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
kod mene su samo oznake 1,2,3... nicht 0... ali neka bude kako ti kazes sefe, ti si vazda upravugoran16v wrote:Kad si sam ili 2 ide na 0.holowey wrote:kod mene su oznake 1,2,3 i meni rekose da se vodim logikom, kad sam sam u autu, onda 1, u paru, onda 2, kad nas je vise u autu ili imam tovar u gepeku onda 3... i isprobao sam ovo objasnjenje tako sto sam stao nasuprot zida, na udaljenosti cca 15m, i podesavao snop na tockicu... kada sa 1 prebacim na 3, primjetno je lagano spustanje snopa, i obrnuto
-
quarterback
#1556 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
vala stari ja to nigdje nisam vidio kada sam mijenjao sijalice, svjetlo ne moze biti jednostavnije, maltene nema nista u njemugoran16v wrote:Tako se stima snop fara kad je auto neopterecen i nivo snopa fara na 0.quarterback wrote:farovi se mogu stimati sarafima koji su u kucistu fara, obicno su 2, jedan za gore/dole, drugi za lijevo/desno
ovaj tockic koji je pored prekidaca svjetala se koristi, kako je vec napisano, kada se auto natovati nazad pa se prednji kraj auta digne, obicno tockic nema instant efekat nego se tek nakon par sekundi primjeti da je snop kao kraci, baca neposredno pred auto...
usput, cisto informativno, kako ovo uopste radi ? siguran sam da se sama svjetla ne pomjeraju gore dole, ocito ima neki drugi fol
Unutar fiksnog kucista fara se nalazi pokretno sjenilo koje je okaceno na 3 fiksna i jedan pokretni kuglicni zglob koji el. motor gura naprijed/nazad cime dize i spusta sjenilo odnosno snop.
-
goran16v
#1557 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Snopovi se primarno rastimaju zbog sitnih udaraca u prednji, popravka limarije, zamjene farova i sl jer nisu bas toliko osjljetljivi na zamjenu sijalica.sema911s wrote:kada odete na tehnicki ima onaj ciko sto stima svjetla i on napravi neku optimalnu poziciju,.,al kada vam crkne sijalica vi poremetite dok je zamjenite njegova podesavanja,., jer 97% nas nezna postavit sijalicu(prvo skucen prostor, okrnemo je naopako, prsti nam ko cekici pa sve ispomjeramo)
a taj motoric radi pomjeranja za 0-4stepena,., to je ono minimalno,.,
al posto su nasa avta sva udarana,.taj motoric mozes klincu da vrti, da onaj ciko na tenickom podesi kako hoce kada te postavke nemogu da se zadrze,,.
Podesavanje snopa na stimere (gore/dolje - lijevo/desno) i nivelacija snopa kod opterecenja su razlicite stvari, a auto moze biti i udaren, ali ako je bar priblizno dobro popravljen, ako su mu farovi ispravni i ako su stimeri i motori u farovima ispravni farovi se mogu uvijek nastimati.
Last edited by goran16v on 07/10/2013 14:33, edited 1 time in total.
-
goran16v
#1558 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
vala stari ja to nigdje nisam vidio kada sam mijenjao sijalice, svjetlo ne moze biti jednostavnije, maltene nema nista u njemu[/quote]quarterback wrote: Unutar fiksnog kucista fara se nalazi pokretno sjenilo koje je okaceno na 3 fiksna i jedan pokretni kuglicni zglob koji el. motor gura naprijed/nazad cime dize i spusta sjenilo odnosno snop.
Ti sijalicu montiras u pokretno sjenilo, zato i ne vidis da ono i kuciste fara nisu jedno, ali kad pogledas sprijeda kroz far vidjeces ovo:
[URL=http://s1007.photobucket.com/user/ ... .jpg[/img][/url]
Ako obratis paznju vidjeces tanak luft izmedju okruglog sjenila i ostatak fara. E upravo je to okruglo sjenilo pokretno, dok je ostatak fiksan.
-
quarterback
#1559 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
hvala stari
-
zdruzdjo
#1560 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sto se tice tolerancije, maksimalno sam tolerantan na cesti. Da me nervira situacija, to da. Naaajvise me nervira ukocenost i usporenost na cesti.kockica_kockica wrote: Koliko je tebi obuka trajala?
Ili si ti po rodjenju dobio vozacku?
Malo tolerancije nebi koristilo vecini vozaca. Svi smo bili pocetnici nekad.
Od agresivnog vozaca na cesti gori je samo uplaseni.
Moja obuka trajala par mjeseci. Iako sam vec znao voziti od 14-te godine. U ratu vojska ovo ono, voznja golfa....,
Obuku poceo 1996 marta do oktobra. Dva puta pao malo pauza....
Ali moja obuka bila u vrijeme kad nije bilo ni JEDNOG semafora. Pa kad izadjes u vrijeme spice i hoces iz tadasnje trscanske do vrbanje da prodjes. E to je bila umjetnost. Tako je bilo na svim raskrsnicama.
A na polaganju boga molis da si na pocetku ciklusa polaganja jer ako te uhvati guzva, komotno racunaj da si pao. Jos jedna stvar, instruktor je insistirao da se uvjezbam voziti u rikverc jer sam hio slab u tome. Cjele ciglane sam znao voziti u rikverc.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#1561 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Htio prodat dvojku pa mu ti vrac'o kilometre po Ciglanama voznjom u rikverc... 
-
zdruzdjo
#1562 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hahahahahaha jes' jes'JOINT_1921 wrote:Htio prodat dvojku pa mu ti vrac'o kilometre po Ciglanama voznjom u rikverc...
Za sve ove godine nikad mi to ne naumpade. Garant.
Spojio lik korisno sa korisnim.
Sent from my GT-S7500 using Tapatalk 2
- kockica_kockica
#1563 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pocetnike svi mrze i smetaju im pa bi svi voljeli da voze po mogucnosti nekom nevidljivom cestom ili od 1:00 do 5:00 ujutro kako nebi ometali "vozace" u njihovoj voznji.zdruzdjo wrote:Sto se tice tolerancije, maksimalno sam tolerantan na cesti. Da me nervira situacija, to da. Naaajvise me nervira ukocenost i usporenost na cesti.kockica_kockica wrote: Koliko je tebi obuka trajala?
Ili si ti po rodjenju dobio vozacku?
Malo tolerancije nebi koristilo vecini vozaca. Svi smo bili pocetnici nekad.
Od agresivnog vozaca na cesti gori je samo uplaseni.
Moja obuka trajala par mjeseci. Iako sam vec znao voziti od 14-te godine. U ratu vojska ovo ono, voznja golfa....,
Obuku poceo 1996 marta do oktobra. Dva puta pao malo pauza....
Ali moja obuka bila u vrijeme kad nije bilo ni JEDNOG semafora. Pa kad izadjes u vrijeme spice i hoces iz tadasnje trscanske do vrbanje da prodjes. E to je bila umjetnost. Tako je bilo na svim raskrsnicama.
A na polaganju boga molis da si na pocetku ciklusa polaganja jer ako te uhvati guzva, komotno racunaj da si pao. Jos jedna stvar, instruktor je insistirao da se uvjezbam voziti u rikverc jer sam hio slab u tome. Cjele ciglane sam znao voziti u rikverc.
Kakve veze ima broj semafora sa polaganjem vozackog i obukom?
Meni vise smetaju kamikaze i wanna be kamikaze.
- Better Man
#1564 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Smeta mi kad usporim ili se zaustavim s autom da propustim auto iz suprotnog smjera da skrene u drugu ulicu i da se tako nestvara gužva papak iza mene me pretiče s desne strane (neki dan mi se desila takva situacija). To je dokaz teškog oblika retardacije kod takvih vozača.
Last edited by Better Man on 08/10/2013 23:03, edited 1 time in total.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1565 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pretiče*
Možda mu je trudna žena u autu i puk'o joj vodenjak pa žuri u porodilište a ti ga tako blokiraš, imaj obzira.
Možda mu je trudna žena u autu i puk'o joj vodenjak pa žuri u porodilište a ti ga tako blokiraš, imaj obzira.
- sorcerer
#1566 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
smetaju mi ovi propustaĆi i pustaĆi bilo koga ko nema pravo prvenstva ,ukopa se na glavnoj ulici i umalo izazove udes da bi pustio nekoga ko se ulkjucuje s nekog makadama i uz to jos u rikverc

-
quarterback
#1567 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
postoje mjesta gdje je jako tesko izaci ako te neko ne pusti, da je vise onih koji misle na kolege vozace bilo bi bolje
- sorcerer
#1568 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ma ovo je bilo na bezveznom mjestu ,al papak se ukopa kao da je istrcao neko pred njega i nas 5 iza njega moramo kocit ko mahniti ,da bi neki jos veci papan na glavnu cestu izasao u rikverc...mozda mu je bio neki amidzic ili tetkic.....
- Better Man
#1569 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nikog ja ne blokiram, jer je riječ o situaciji kad se voziš u koloni i propuštanjem auta iz suprotnog smjera ništa ne gubiš na vremenu, osim što smanjuješ gužvu i zastoj u saobraćaju.leet wrote:Pretiče*
-
zdruzdjo
#1570 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
pa stavi se u kozu nekog ko je na obuci i svaki cas obuke je prisiljen da se oslanja na sve osim na semafor.kockica_kockica wrote: Kakve veze ima broj semafora sa polaganjem vozackog i obukom?
u tim uslovima kad naucis voziti, biti okretan, paziti na sve..... i poloziti, naucio si. (bez namjere da omalovazim danasnje vozace koji polazu)
pjesaci su "ispadali" na sve strane na cestu
ali mislim da si me pogresno shvatila. nisam od onih nadrndanih vozaca koji vazda zure i srljaju i svi im smetaju.
jednostavno mislim da bi nekim ljudima bilo lakse da pjesace ili idu gradskim prevozom, nego da voze.
kad ti to gledas sa strane vidis da je to ooooogromna kolicina stresa za njih. ok auto je potreba, ali vidis po sjedenju, napetosti, trzavim pokretima..... da je to smaranje samog sebe.
jedan period u zivotu sam vozio motor. iako sam uzivao u voznji, ali odnos ostalih vozaca prema motociklistima me je prisilio da okacim kacigu o klin. 5 x dnevno mi se znalo desiti da dodjem u situacije u kojima mi puls skoci na 150. pa zasto.....
tako da nema potrebe na podizanjem obrve, sarkazmom, ironijom.....
-
mco
#1571 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad smo kod ukljucivanja, najajce mi je kad furas glavnom a ono ti se uvale iz neke sporedne, ugrozi sve moguce ucesnike u saobr... nije ti svejedno pogotovo kad djecu vozis a manijaka na svakom cosku, ono pogledam da nije kolona iza mene pa se nece moc dugo ukljucit a ono nide nikoga, pa zar je tolika zurba u par sekundi da se izgine bezveze. Uzas...
-
goran16v
#1572 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je zrelo za stoca u glavu, a najcesce se desava u i oko Mostara, od ulaska u Bijelo Polje pa sve do Bude.KvaziExpert wrote:I onda nakon 50 metara zmigavac i skrecemco wrote:Kad smo kod ukljucivanja, najajce mi je kad furas glavnom a ono ti se uvale iz neke sporedne, ugrozi sve moguce ucesnike u saobr... nije ti svejedno pogotovo kad djecu vozis a manijaka na svakom cosku, ono pogledam da nije kolona iza mene pa se nece moc dugo ukljucit a ono nide nikoga, pa zar je tolika zurba u par sekundi da se izgine bezveze. Uzas...
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4
- WildRedRose
#1573 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
potpisujem..goran16v wrote:To je zrelo za stoca u glavu, a najcesce se desava u i oko Mostara, od ulaska u Bijelo Polje pa sve do Bude.KvaziExpert wrote:I onda nakon 50 metara zmigavac i skrecemco wrote:Kad smo kod ukljucivanja, najajce mi je kad furas glavnom a ono ti se uvale iz neke sporedne, ugrozi sve moguce ucesnike u saobr... nije ti svejedno pogotovo kad djecu vozis a manijaka na svakom cosku, ono pogledam da nije kolona iza mene pa se nece moc dugo ukljucit a ono nide nikoga, pa zar je tolika zurba u par sekundi da se izgine bezveze. Uzas...
-
zdruzdjo
#1574 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
KvaziExpert wrote: I onda nakon 50 metara zmigavac i skrece
Ovo mi je svakodnevna pojava.
Jos gore mi je kad mi uradi isto pa onda stane guslati 30-40 ispred mene ili pocne pricati na telefon dok vozi pa onda mrljavi, a mene prisilio da kocim i da usporim od onoga koliko sam vozio.
Sent from my GT-S7500 using Tapatalk 2
- WildRedRose
#1575 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
sjojjj ... i ta ti ima mjesta.. jutros mi tako uleti neki sa mercedesom..sekunda je falila da se sudarimo... i onda gusla 20 na sat.. a 8:15... logika je da se zurim na posao.. i jos me gleda u retrovizor.. tacno imam osjecaj da je to namjerno uradio jer sam mu blicala kad je izletio