Potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
em11r

#1551 Re: Potrosnja

Post by em11r »

Ja sam se ovih dana pozitivnio iznenadio.
Necu reci da su moja mjerenja 101% tacna jer sam sipao od "lampice do lampice" tj. odkad mi se upalila rezerva, pa sam nasuo i vozio dok se nije opet upalila, ali neka su i 90% meni dobro jer sa imao osjecaj da trosi puno vise.

Nasuo sam 43 litra (Gazprom x1.86=80 KM) i presao 600 i kusur km, sto dodje 7,16 l/100km. 40% je voznja po Tuzli, 60% izvan grada >> Banovici, Lukavac, Zivinice.

Moram naglasiti da imam i bebicu od 3 mjeseca i uvijek 10-20 minuta prije izadjem upalim ugrijem, ali iz istog razloga ne pamtim kad sam presao 70 km/h. Takodjer imam garazu u kojoj je uvijek 2-3 stepena veca temperatura nego vani ako to nesto znaci.

U pitanju je C5 Tourer 2.0 HDi 103 kW.

Moram takodjer naglasiti da mi BC pokazuje prosjecnu 7.4 l/100 km tako da odstupanje nije preveliko.
golfiista

#1552 Re: Potrosnja

Post by golfiista »

konektovan wrote:
emko1234 wrote:@konektovan, slika govori više od hiljadu riječi.

A klima mi je skoro uvijek upaljena zimi, jer s klimom nikad ne magli za razliku od toga kad je samo ventilacija upaljena.
Nista ne govori,nema podataka o prosjecnoj brzini.;-)
Mogu i ja tebi postaviti sliku od zadnjih 600 km,i potrosnjom od 4.5 l/ 100 km.
Teško da će se kompresor upaliti zimi.
mayab

#1553 Re: Potrosnja

Post by mayab »

_Reds_ wrote:
emko1234 wrote:
holowey wrote:1 racuna prosajk u zadnjih 50km, 2 racuna prosjek od zadnjeg reseta... na slici pokazuje prosjek 1, bez obzira na trip
To je to.
Mislim da ovo nije puno i da je realno obzirom na veličinu auta, snagu motora i na okolnosti (zimski period, gradska vožnja i klima).
Zato mi nisu jasne priče pojedinih kako im slabija i manja auta, dizeli, troše i po 2-3 litra više.
Nije bas kec u zadnjih 50 km. Mozes da visi tamo na boardu u koliko zadnjih kilometara je kec, moze on biti i 200, ako ne gasiš auto, čak ako i gasiš ostane kec. Sada ne znam tačno koliko auto mora biti ugašeno da se kec sam poništi, ali može se poništiti i manuelno. Bar je tako kod VW.

A za dvicu je tačno, stim koliko sam upratio da se i ona resetuje nakon 2000 km.
Jedinica se resetuje kad je auto vise od dva sata ugasen, dvojka nakon 10000 km (ako prije sam ne resetujes, na primjer!)
emko1234

#1554 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

sve u svemu mislim da je ovo odlična potrošnja košto napisah za auto te veličine u gradskoj vožnji.
Sodom1

#1555 Re: Potrosnja

Post by Sodom1 »

iceman ze wrote:Potrosnja plina i benzinske pumpe....

Na podrucju Sarajeva nijedna benzinska pumpa ne nudi plin da mogu sa njim preci deklarisanu potrosnju (EP, Hifa, Petrol, Selex, Proming) kao i u Istocnom Sarajevu (Mandic, Terex).

Jedino zadovoljavajuce rezultate sam imao u punionici na putu prema Foci i jedno vrijeme Proming u Gladnom polju.

Auto mi trosi oko 18/19 lit. tako da intervali punjenja su cesci i mogu mjeriti potrosnju brze nego ostali.
Koji motor koje auto?
Sodom1

#1556 Re: Potrosnja

Post by Sodom1 »

em11r wrote:Ja sam se ovih dana pozitivnio iznenadio.
Necu reci da su moja mjerenja 101% tacna jer sam sipao od "lampice do lampice" tj. odkad mi se upalila rezerva, pa sam nasuo i vozio dok se nije opet upalila, ali neka su i 90% meni dobro jer sa imao osjecaj da trosi puno vise.

Nasuo sam 43 litra (Gazprom x1.86=80 KM) i presao 600 i kusur km, sto dodje 7,16 l/100km. 40% je voznja po Tuzli, 60% izvan grada >> Banovici, Lukavac, Zivinice.

Moram naglasiti da imam i bebicu od 3 mjeseca i uvijek 10-20 minuta prije izadjem upalim ugrijem, ali iz istog razloga ne pamtim kad sam presao 70 km/h. Takodjer imam garazu u kojoj je uvijek 2-3 stepena veca temperatura nego vani ako to nesto znaci.

U pitanju je C5 Tourer 2.0 HDi 103 kW.

Moram takodjer naglasiti da mi BC pokazuje prosjecnu 7.4 l/100 km tako da odstupanje nije preveliko.
Imam i ja bebicu ali to ne radim :D
Nek se beba kali. 20 min ranije izaci da se ugrije auto ,brate mili :run:
klaki

#1557 Re: Potrosnja

Post by klaki »

emko1234 wrote:
holowey wrote:1 racuna prosajk u zadnjih 50km, 2 racuna prosjek od zadnjeg reseta... na slici pokazuje prosjek 1, bez obzira na trip
To je to.
Mislim da ovo nije puno i da je realno obzirom na veličinu auta, snagu motora i na okolnosti (zimski period, gradska vožnja i klima).
Zato mi nisu jasne priče pojedinih kako im slabija i manja auta, dizeli, troše i po 2-3 litra više.
Ma brate ubjedjen sam da ti pojedini ili ne znaju vozit ili imaju rashabane masine. Nama poceli dizeliti trosit kolko amerikancima (ekonomicni) benzinci trose :-)
Sodom1 wrote:Imam i ja bebicu ali to ne radim :D
Nek se beba kali. 20 min ranije izaci da se ugrije auto ,brate mili :run:
lol
Ned071

#1558 Re: Potrosnja

Post by Ned071 »

10 litara EP nafte 140 kilometara. samo gradska. 2.0 dti
emko1234

#1559 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

Ned071 wrote:10 litara EP nafte 140 kilometara. samo gradska. 2.0 dti
Prosjek ti je 7.

Pa to je nemoguće, mora taj auto trošiti barem 5 litara više prema ovoj raji s foruma :lol: :lol: :lol:
Ned071

#1560 Re: Potrosnja

Post by Ned071 »

emko1234 wrote:
Prosjek ti je 7.

Pa to je nemoguće, mora taj auto trošiti barem 5 litara više prema ovoj raji s foruma :lol: :lol: :lol:
ne znam, i ja se ibretim, nemam bc nego od kazaljke do kazaljke koja je 10 litara. na gazpromu je bilo vise. ep i petrol otprilike isto. van grada do mostara npr okruglo 5.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1561 Re: Potrosnja

Post by konektovan »

Ned071 wrote:
emko1234 wrote:
Prosjek ti je 7.

ne znam, i ja se ibretim, nemam bc nego od kazaljke do kazaljke koja je 10 litara. na gazpromu je bilo vise. ep i petrol otprilike isto. van grada do mostara npr okruglo 5.
E jesi ga i ti izmjerio preciznom metodom,alal ti vera. :mrgreen:
Bolje da uzmes kakvu sipku,pa umoci,prije i poslije. :run:
Ned071

#1562 Re: Potrosnja

Post by Ned071 »

isto je i sa sipkom i bez nje. 140 uvijek. nagnan raspravom ovdje mjerio metodom do cepa pa na 100 km i od rezerve pa sipano 10 litara. jedino vise trosi kod rusa
dzeno123

#1563 Re: Potrosnja

Post by dzeno123 »

Maystor wrote:
johntra wrote:@maystor...nema ovdje nikakvog recikliranja, u tome je bit...zrak ne postaje čišći ili se ne slažeš sa tim da bi to, po logici, trebao biti rezultat vašeg recikliranje...radi se o tome da prethodno ugrijani ili ohlađeni zrak recirkulira kroz sistem ventilacije, kako bi se kabina što lakše grijala ili hladila, kao i da se izbjegnu neugodni mirisi...jedini problem u tome je da se to mora koristiti kratko, pošto se brzo dešava da takav zrak počinje biti neugodan ili počne zamagljivanje stakala...
nema potrebe da nastavljamo diskusiju, mislim da je sve jasno. Neko je upotrijebio izraz "recikliranje" umjesto "recirkulacija". Ostalo je sve tačno, kako je napisano. Uostalom, zar ovaj simbol sa dugmeta ne govori dovoljno

Image
U kojim slucajevima se pali ova recirkulacija? Ja je nisam upalio odkako vozim hmmm.
Kataklinger

#1564 Re: Potrosnja

Post by Kataklinger »

Koliko troši 1.6 e-HDI od 112KS?
holowey

#1565 Re: Potrosnja

Post by holowey »

dzeno123 wrote:
Maystor wrote:
johntra wrote:@maystor...nema ovdje nikakvog recikliranja, u tome je bit...zrak ne postaje čišći ili se ne slažeš sa tim da bi to, po logici, trebao biti rezultat vašeg recikliranje...radi se o tome da prethodno ugrijani ili ohlađeni zrak recirkulira kroz sistem ventilacije, kako bi se kabina što lakše grijala ili hladila, kao i da se izbjegnu neugodni mirisi...jedini problem u tome je da se to mora koristiti kratko, pošto se brzo dešava da takav zrak počinje biti neugodan ili počne zamagljivanje stakala...
nema potrebe da nastavljamo diskusiju, mislim da je sve jasno. Neko je upotrijebio izraz "recikliranje" umjesto "recirkulacija". Ostalo je sve tačno, kako je napisano. Uostalom, zar ovaj simbol sa dugmeta ne govori dovoljno

Image
U kojim slucajevima se pali ova recirkulacija? Ja je nisam upalio odkako vozim hmmm.
Recimo vozis u koloni iza nekog cadze pa da ti dim ne ulazi u kabinu pritisnes to dugme. Ili ljeti pritisnes to dugme da ne uvlaci vreo zrak u rashladjenu kabinu pa ce kompresor imati manje posla
Maystor

#1566 Re: Potrosnja

Post by Maystor »

Da, samo se, u principu izbjegava dugotrajno voziti pod recirkulacijom, jer je zapremina zraka u kabini mala, i brzo opada koncentracija kisika.
internazionale

#1567 Re: Potrosnja

Post by internazionale »

Ned071 wrote:isto je i sa sipkom i bez nje. 140 uvijek. nagnan raspravom ovdje mjerio metodom do cepa pa na 100 km i od rezerve pa sipano 10 litara. jedino vise trosi kod rusa
Kolika ti je prosjecna brzina bila u tih 140 km?
Ja svaki dan idem na pos'o autom, cca 5 km u jednom pravcu, u terminu 8-17h...
Prosjecna brzina u takvoj voznji mi je izmedju 17-20 km/h

Znaci "pravu" gradsku voznju mozemo smatrati u navedenom rasponu brzine
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1568 Re: Potrosnja

Post by konektovan »

Kataklinger wrote:Koliko troši 1.6 e-HDI od 112KS?
Koliko mu naspes,i to je jedina prava istina.;-)
Ned071

#1569 Re: Potrosnja

Post by Ned071 »

internazionale wrote:
Ned071 wrote:isto je i sa sipkom i bez nje. 140 uvijek. nagnan raspravom ovdje mjerio metodom do cepa pa na 100 km i od rezerve pa sipano 10 litara. jedino vise trosi kod rusa
Kolika ti je prosjecna brzina bila u tih 140 km?
Ja svaki dan idem na pos'o autom, cca 5 km u jednom pravcu, u terminu 8-17h...
Prosjecna brzina u takvoj voznji mi je izmedju 17-20 km/h

Znaci "pravu" gradsku voznju mozemo smatrati u navedenom rasponu brzine
Sarajevo svako jutro u osam stup marijin dvor i natrag. Tako i popodne. ne izmisljam. G2 benzinac mi je trosio 11
Qler

#1570 Re: Potrosnja

Post by Qler »

Kad maspes pun, predjes 100km, i naspes pun to nije prosjecna potrosnja, to je potrosnja na 100km. Kad naspes pun, predjes minimum 300km ili vise, pa naspes pun, pa podijelis e to je prosjecna potrosnja. Znaci ja naspem pun odem do Mostara, oko 6 ujutro i meni prosjecno trosi 4l/100km? I to mogu prikazivati kao realnu prosjecnu potrosnju? Ili je tacnije odem do Mostara, vratim se nazad, podijelim nasuto i to prikazem pod prosjecnu? Ako hoces da mjeris prosjecnu, moras uzeti neki prosjek, a ne podijeliti sa 1....
channel10

#1571 Re: Potrosnja

Post by channel10 »

emko1234 wrote:Ispod 8 je sve što počinje s brojevima od kojih prvi nije 8.

Jeste, to je prosjek od 1900km. ali kod octavija i kod vw-a općenito je bord namješten da može u 10 minuta pokazat 100 različitih potrošnji. Jutros kad sam je upalio bilo je 9.3 i onda je pala 8.9. U toku vožnje je znala pasti na 8.5 al uglavnom je bila na 8.9.
Na slici 8,9, sto dalje znaci ispod 9. Kod mene benzin 1,6, laguna 1 i bc pokazuje 7,0. I onda kazu kupi dizela :D :run:
Ned071

#1572 Re: Potrosnja

Post by Ned071 »

Qler wrote:Kad maspes pun, predjes 100km, i naspes pun to nije prosjecna potrosnja, to je potrosnja na 100km. Kad naspes pun, predjes minimum 300km ili vise, pa naspes pun, pa podijelis e to je prosjecna potrosnja. Znaci ja naspem pun odem do Mostara, oko 6 ujutro i meni prosjecno trosi 4l/100km? I to mogu prikazivati kao realnu prosjecnu potrosnju? Ili je tacnije odem do Mostara, vratim se nazad, podijelim nasuto i to prikazem pod prosjecnu? Ako hoces da mjeris prosjecnu, moras uzeti neki prosjek, a ne podijeliti sa 1....
Bio dam u zabludi musleci da je prosjek grad plus van? Kako god zao mi vozaca oktavija i cetvorki...
Sodom1

#1573 Re: Potrosnja

Post by Sodom1 »

dzeno123 wrote:
Maystor wrote:

Image
Upalis je npr kad si u tunelu ili kad vozis iza neke dvicine :D
emko1234

#1574 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

Qler wrote:Kad maspes pun, predjes 100km, i naspes pun to nije prosjecna potrosnja, to je potrosnja na 100km. Kad naspes pun, predjes minimum 300km ili vise, pa naspes pun, pa podijelis e to je prosjecna potrosnja. Znaci ja naspem pun odem do Mostara, oko 6 ujutro i meni prosjecno trosi 4l/100km? I to mogu prikazivati kao realnu prosjecnu potrosnju? Ili je tacnije odem do Mostara, vratim se nazad, podijelim nasuto i to prikazem pod prosjecnu? Ako hoces da mjeris prosjecnu, moras uzeti neki prosjek, a ne podijeliti sa 1....
Ti si upravu utoliko što to napisano važi ako samo vozaš po gradu ili samo van grada.
Za mjerenje nekog prosjeka ne trebaju veliki brojevi, prosjek se može izvadit i na manjem uzorku od ovog koji si ti naveo ali samo ukoliko je u tom uzorku u jednakom ili sličnom omjeru i vožnja u gradu i vožnja na otvorenom.
Ako naspeš pun i pređeš u gradu pola, a pola na otvorenom, i onda opet naspeš pun, dobičeš odličan prosjek.
channel10 wrote:
emko1234 wrote:Ispod 8 je sve što počinje s brojevima od kojih prvi nije 8.

Jeste, to je prosjek od 1900km. ali kod octavija i kod vw-a općenito je bord namješten da može u 10 minuta pokazat 100 različitih potrošnji. Jutros kad sam je upalio bilo je 9.3 i onda je pala 8.9. U toku vožnje je znala pasti na 8.5 al uglavnom je bila na 8.9.
Na slici 8,9, sto dalje znaci ispod 9. Kod mene benzin 1,6, laguna 1 i bc pokazuje 7,0. I onda kazu kupi dizela :D :run:
I kod mene je pokazuje 5.1 kad izađem iz Sarajeva. Ne znam šta hočeš da kažes, da laguna kec 1.6 po gradu troši manje od 2.0tdi oktavije u istim uslovima? Aha, al kad bi se zajebavali.
Qler

#1575 Re: Potrosnja

Post by Qler »

Ned071 wrote:
Bio dam u zabludi musleci da je prosjek grad plus van? Kako god zao mi vozaca oktavija i cetvorki...

Ovdje sam ja doduse mislio na prosjecnu u gradskom ili otvorenom rezimu. Svejedno, prosjek se racuna iz neke vrijednosti, gdje se uzima taj prosjek, a ne 100km... Sad da li ces racunati prosjek ukupni, po gradu ili na otovrenom, to je do tebe... u glavnom na 100km ne moze biti prosjek..
Post Reply