BHRT - javni servis, državna radio-televizija
Moderator: anex
- fortaleza
#1551 Re: BHT
Da je babi muda bila bi deda... Poređenje je glupo jer se i ne može uspoređivati. Da HRT-u ide 7,5 KM umjesto 15 vjerojatno bi prvo otpali oni manji prioriteti, satelitski gledatelji, al HD produkcija bi postojala barem u glavnom gradu.. te nešto manji broj radnika. Ono što BHT ni sad nema.
Uvjeren sam da HTV i BHT imaju potpuno iste uvjete da bi ovi prvi opet bili bolji za duplo.
Uvjeren sam da HTV i BHT imaju potpuno iste uvjete da bi ovi prvi opet bili bolji za duplo.
-
smartXL
#1552 Re: BHT
Jel kontas da BHRT ne dobiva ni 7,5 nego 50% (3.25KM) i jos uz to naplata nije ni priblizna kao u HR. Sta bi HRT sa 3,25KM? Jel bi samo satelit otpo il jos dosta toga?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1553 Re: BHT
Glupo je porediti uopste HRT i BHRT,po bilo kakvom osnovu. Ali eto kad neko i krene sa poredjenjem samo krenes od pretplate,nekako je tako ljudima najlakse objasniti razliku. Koliko para toliko muzike.fortaleza wrote:Da je babi muda bila bi deda... Poređenje je glupo jer se i ne može uspoređivati. Da HRT-u ide 7,5 KM umjesto 15 vjerojatno bi prvo otpali oni manji prioriteti, satelitski gledatelji, al HD produkcija bi postojala barem u glavnom gradu.. te nešto manji broj radnika. Ono što BHT ni sad nema.
U HR imas 4.4 miliona ljudi ili cca 1.1 milion domacinstava.
U BiH imas 3.3 miliona ljudi ili oko 830k domacinstava.
U HR naplata 80%,dakle placa oko 900k domacinstava po 20KM/mj,dakle na mjesecnom nivou skupe oko 18 miliona KM od pretplate.
Kod nas placa oko 50% (mada sam cini mi se preoptimistican),po 7.5 KM/mj,dakle na mjesecnom nivou skupe oko 3.1 milion KM,od cega BHRT pripada cca 1.5 miliona KM.
Dakle,HRT vise pretplate skupi za mjesec nego BHRT za godinu
- shiny
#1554 Re: BHT
Ma ovo s pretplatom mi više smrdi na nesposobnost jal menadžmenta, jal ko je zadužen za regulisanje istog, valjda parlament. Jedini porez gdje mi je ostavljena mogućnost da ga ne platim. Od plate mi uzimaju za vodne doprinose, niko me nije pitao želim li to plaitit, niti mi ostavio mogućnost da izbjegnem. Registrujem auto, uzmu za održavanje cesta, a rupa do rupe...al druga je opcija neregistrovati. Pa tek ove naknade za obnovljive izvore energije, ono, rekli iz EU da to treba plaćati, a ja nikad nisam ni postavila pitanje šta li je to, niti se razumijem u problematiku. Jbg, platim, jer samo tako stoji ta stavka na računu. Pa akcize na gorivo, alkohol, cigare... Ne razmišljam o njima, samo izvučem pare kad hoću da kupim, ne bavim se po cijele dane problematikom gdje će te pare završiti, a vjerujem da se iz zdravstvenih fondova pravilno raspoređuju te pare
.
I onda RTV taksa... Nemaš telefon, pa ni sam ne znaš kako da platiš iako želiš. A ne treba mi fiksi telefon, nisam ga zbog njih odjavila, nego smo kupili mobitele... I onda se peglam, idem u banku, tamo u RTV dom, platim za tri mjeseca odjednom da se ne peglam svaki mjesec. Dođem kući, uključim FOX. Ali eto, još sam naivna, pa vjerujem da živim u kakvoj takvoj državi i da radom u onom sivilu neko prehranjuje svoju porodicu, a i trudim se biti odgovorni građanin koliko me god čudno svi gledali. Zakači brate na bilo kakav račun i tih sedam maraka i ne dozvoli da se uopšte pitam za šta je. Ili mi ubaci uplatnicu u sanduče, pa kad krenem sve plaćati i to ću.
I onda RTV taksa... Nemaš telefon, pa ni sam ne znaš kako da platiš iako želiš. A ne treba mi fiksi telefon, nisam ga zbog njih odjavila, nego smo kupili mobitele... I onda se peglam, idem u banku, tamo u RTV dom, platim za tri mjeseca odjednom da se ne peglam svaki mjesec. Dođem kući, uključim FOX. Ali eto, još sam naivna, pa vjerujem da živim u kakvoj takvoj državi i da radom u onom sivilu neko prehranjuje svoju porodicu, a i trudim se biti odgovorni građanin koliko me god čudno svi gledali. Zakači brate na bilo kakav račun i tih sedam maraka i ne dozvoli da se uopšte pitam za šta je. Ili mi ubaci uplatnicu u sanduče, pa kad krenem sve plaćati i to ću.
- daky585
#1555 Re: BHT
S tim da BHRT ima 1 TV i 1 radio program, a HRT ima 4 TV i 12 radio programa + internet radio.smartXL wrote:Jel kontas da BHRT ne dobiva ni 7,5 nego 50% (3.25KM) i jos uz to naplata nije ni priblizna kao u HR. Sta bi HRT sa 3,25KM? Jel bi samo satelit otpo il jos dosta toga?
- shiny
#1556 Re: BHT
Pa javni servis i u BiH ima 3 TV i 3 radio programa, dijele se prihodi, samo se ne zovu 1,2,3, već su entitetski... s tim da se dodatni radio programi dobiju s digitalizacijom, bar je tako u HR bilo... i u Evropi...daky585 wrote:S tim da BHRT ima 1 TV i 1 radio program, a HRT ima 4 TV i 12 radio programa + internet radio.smartXL wrote:Jel kontas da BHRT ne dobiva ni 7,5 nego 50% (3.25KM) i jos uz to naplata nije ni priblizna kao u HR. Sta bi HRT sa 3,25KM? Jel bi samo satelit otpo il jos dosta toga?
- mali_milojica
#1557 Re: BHT
"Zvanican" podatak.
HRT godisnje ubere oko 1.3 MILIJARDE kn (360 MILIONA KM ili mjesecno 30 MILIONA).
Plus cca 200 miliina kn od marketinga.
O cemu pricamo,o cemu se raspravljamo

HRT godisnje ubere oko 1.3 MILIJARDE kn (360 MILIONA KM ili mjesecno 30 MILIONA).
Plus cca 200 miliina kn od marketinga.
O cemu pricamo,o cemu se raspravljamo
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#1558 Re: BHT
Broj zaposlenih - identičan ???mali_milojica wrote:Glupo je porediti uopste HRT i BHRT,po bilo kakvom osnovu. Ali eto kad neko i krene sa poredjenjem samo krenes od pretplate,nekako je tako ljudima najlakse objasniti razliku. Koliko para toliko muzike.fortaleza wrote:Da je babi muda bila bi deda... Poređenje je glupo jer se i ne može uspoređivati. Da HRT-u ide 7,5 KM umjesto 15 vjerojatno bi prvo otpali oni manji prioriteti, satelitski gledatelji, al HD produkcija bi postojala barem u glavnom gradu.. te nešto manji broj radnika. Ono što BHT ni sad nema.
U HR imas 4.4 miliona ljudi ili cca 1.1 milion domacinstava.
U BiH imas 3.3 miliona ljudi ili oko 830k domacinstava.
U HR naplata 80%,dakle placa oko 900k domacinstava po 20KM/mj,dakle na mjesecnom nivou skupe oko 18 miliona KM od pretplate.
Kod nas placa oko 50% (mada sam cini mi se preoptimistican),po 7.5 KM/mj,dakle na mjesecnom nivou skupe oko 3.1 milion KM,od cega BHRT pripada cca 1.5 miliona KM.
Dakle,HRT vise pretplate skupi za mjesec nego BHRT za godinu
Sarkazam na stranu , bez obzira na ogromne prihode , program HRT-a je osjetno svake godine slabiji mada oni imaju čak 4 ferkvencije.
BHT je uz sve minuse finansijske i operativne daleko gledljiviji od FTV i RTRS...o TVSA da ne pričamo.....
- daky585
#1559 Re: BHT
Dobro, ali se vode kao zasebne TV stanice. Kad se i ako se uspotavi korporacija, trebalo bi da bude tako kao što kažeš. Eto dopuniću te, ima 4 kanala jer RTRS ima dva kanala.shiny wrote:Pa javni servis i u BiH ima 3 TV i 3 radio programa, dijele se prihodi, samo se ne zovu 1,2,3, već su entitetski... s tim da se dodatni radio programi dobiju s digitalizacijom, bar je tako u HR bilo... i u Evropi...daky585 wrote:S tim da BHRT ima 1 TV i 1 radio program, a HRT ima 4 TV i 12 radio programa + internet radio.smartXL wrote:Jel kontas da BHRT ne dobiva ni 7,5 nego 50% (3.25KM) i jos uz to naplata nije ni priblizna kao u HR. Sta bi HRT sa 3,25KM? Jel bi samo satelit otpo il jos dosta toga?
-
StupskaBitanga
#1560 Re: BHT
Sve ima svoje prednosti i mane. Koliko god se BHRT trudio i koliko god ispunjavao ulogu javnog servisa a uspješniji je od FTV i RTRS u tom smislu, FTV i RTRS za razliku od BHRT imaju program koji su ljudi navilkli gledati ma kakav god on bio (reprize i slično) ali naročito informativni program ( ne ulazeći u suštinu jer i na FTV i na BHRT i RTRS ima i dobrog i lošeg, to čak zavisi od novinara i urednika, dok je na RTRS to najviše propaganda SNSD)
- escobar__
#1561 Re: BHT
Kod FTV-a sam jedino u dilemi je li lošiji program ili sâma slika. Govno od kanala koje treba ugasit, a tragove o njegovom postojanju zakopat duboko u zemlju. Ne ponovilo se...
-
StupskaBitanga
#1562 Re: BHT
Po zakonu sva tehnika i emitovanje programa FTV tehnički vrši upravo BHRT odnosno taj neki multimedijalni servis koji te usluge pruža i BHRT i FTV a trebao bi i RTRS
-
Qoom
#1563 Re: BHT
BHT mora da bude SAMO news, edu i docu kanal. Akcenat (90%) na domaćoj docu-edu i sportskoj tematici.
Filmovi, serije, pogotovo sapunice i slična sranja zakonom zabraniti. Komercijalni program komercijalnim televizijama.
Filmovi, serije, pogotovo sapunice i slična sranja zakonom zabraniti. Komercijalni program komercijalnim televizijama.
- mali_milojica
#1564 Re: BHT
Na pocetku ti je BHRT imao cca 150 zaposlenika i kad se krenulo u stvaranje korporacije (koja nikada nije dovrsena) sve ljude iz produkcije odnosno tehnicko osoblje su prebacili BHRT,a FTV ce koristiti i placati usluge. Oko toga se najvise i raspravljaju u vezi duga koji je sporan. Oko usluga osoblja,prostora,amortizacije opreme i ostalog.StupskaBitanga wrote:Po zakonu sva tehnika i emitovanje programa FTV tehnički vrši upravo BHRT odnosno taj neki multimedijalni servis koji te usluge pruža i BHRT i FTV a trebao bi i RTRS
-
StupskaBitanga
#1565 Re: BHT
Ma neka se oni spore ali je činjenica da mi nemamo još završen proces digitalizacije da to nko nema pojm kada će bti završeno a i dok nemamo završen proces digitalizacije ne mož bit pokreut 4G u moblnoj mreži
-
cancel
#1566 Re: BHT
krive su ti informacije, u HR je naplata 96% tj. 1 160 000 pretplatnikamali_milojica wrote: U HR naplata 80%,dakle placa oko 900k domacinstava
to je dobit cca 1,2 milijardi kn godišnje samo od pretplate, a sa reklamama 1,6 milijardi kn
sa HRT.hr web stranice:
Zahvaljujemo pretplatnicima na vjernosti!
Hrvatska radiotelevizija zahvaljuje vjernim pretplatnicima što u vremenima krize i teške financijske situacije čak 96% pretplatnika uredno ispunjava svoju zakonsku obvezu.
Prema posljednjim podacima, HRT ima 1,210.725 pretplatnika od kojih njih 96 posto svakog mjeseca podmiruje račun za pristojbu. Građani RH time pokazuju visoku razinu kulture plaćanja kakvu ne bilježi nijedna zemlja u regiji pa i šire, unatoč krizi.
Time omogućuju ne samo ispunjavanje funkcije javnog servisa s ukupno 15 televizijskih i radijskih kanala, tri orkestra i zborom, već izravno pomažu i hrvatsko filmsko i glazbeno stvaralaštvo. HRT je jedina televizija koja ima obrazovni, školski, znanstveni, domaći dokumentarni, religijski i program za manjine.
Ovrhe – poštovanje zakona i nužno zlo
1,160.725. ili 95,9% naših pretplatnika redovito plaća pristojbu. Ovrhe su iznimka i nužno zlo, a provode se po zakonu. HRT-u ovrhe ne donose znatnu dobit, one su odraz poštovanja zakona, principa i odgovornog poslovanja. One su također i izraz poštovanja prema 96% urednih platiša.
- mali_milojica
#1567 Re: BHT
Hvala na ispravci,ali vec sam napisao da imaju prihoda oko 1.5 milijardi kuna.cancel wrote:krive su ti informacije, u HR je naplata 96% tj. 1 160 000 pretplatnikamali_milojica wrote: U HR naplata 80%,dakle placa oko 900k domacinstava
to je dobit cca 1,2 milijardi kn godišnje samo od pretplate, a sa reklamama 1,6 milijardi kn
sa HRT.hr web stranice:
Zahvaljujemo pretplatnicima na vjernosti!
Hrvatska radiotelevizija zahvaljuje vjernim pretplatnicima što u vremenima krize i teške financijske situacije čak 96% pretplatnika uredno ispunjava svoju zakonsku obvezu.
Prema posljednjim podacima, HRT ima 1,210.725 pretplatnika od kojih njih 96 posto svakog mjeseca podmiruje račun za pristojbu. Građani RH time pokazuju visoku razinu kulture plaćanja kakvu ne bilježi nijedna zemlja u regiji pa i šire, unatoč krizi.
Time omogućuju ne samo ispunjavanje funkcije javnog servisa s ukupno 15 televizijskih i radijskih kanala, tri orkestra i zborom, već izravno pomažu i hrvatsko filmsko i glazbeno stvaralaštvo. HRT je jedina televizija koja ima obrazovni, školski, znanstveni, domaći dokumentarni, religijski i program za manjine.
Ovrhe – poštovanje zakona i nužno zlo
1,160.725. ili 95,9% naših pretplatnika redovito plaća pristojbu. Ovrhe su iznimka i nužno zlo, a provode se po zakonu. HRT-u ovrhe ne donose znatnu dobit, one su odraz poštovanja zakona, principa i odgovornog poslovanja. One su također i izraz poštovanja prema 96% urednih platiša.
- fortaleza
#1568 Re: BHT
Napravi razliku između broja pretplatnika i broja kućanstava, pretplatnik je onaj tko je upisan u bazu HTV-a, a ukupni broj kućanstava je veći od tog broja tako da se 96% ne odnosi na ukupno stanovništvo, odnosno kućanstva. Oko 20% stanovnika u Hrvatskoj uopće nije pretplaćeno na HTV.cancel wrote:krive su ti informacije, u HR je naplata 96% tj. 1 160 000 pretplatnikamali_milojica wrote: U HR naplata 80%,dakle placa oko 900k domacinstava
Čisto sumnjam da je naplata 96% i u mnogo razvijenijim državama od Hrvatske.
-
smartXL
#1569 Re: BHT
Da ali s tim da BHRT ne dobije ni ovih teoretski 3,25KM, pa njihov prihod od takse izgleda kao paljica vode u predjenju sa casom vode koju dobio HRT. Neuporedivodaky585 wrote:S tim da BHRT ima 1 TV i 1 radio program, a HRT ima 4 TV i 12 radio programa + internet radio.
- Krokodajl
#1570 Re: BHT
Nemojte zaboraviti da HRT ima satelitski program ali da je taj program KODIRAN, tako da mnogi gledatelji u inozemstvu moraju kupiti karticu za satelitski prijemnik da mogu gledati HRT a mnogi to i rade !
- daky585
#1571 Re: BHT
I BHT je imao isto to do prije par godina, a onda su se nagomilali dugovi zakupa prostora na satelitu pa su ih isključili. Sa druge strane, RTRS sad ima dva kanala na satelitu. Zakup sigurno plaćaju onim novcem koji duguju BHRT-u. 
- mali_milojica
#1572 Re: BHT
Slobodno mozemo reci da su i zgradu napravili od novca koji duguju BHRTdaky585 wrote:I BHT je imao isto to do prije par godina, a onda su se nagomilali dugovi zakupa prostora na satelitu pa su ih isključili. Sa druge strane, RTRS sad ima dva kanala na satelitu. Zakup sigurno plaćaju onim novcem koji duguju BHRT-u.
- south
#1574 Re: BHT
jel moguce da kreteni sa Bht-a pustaju snimak vaterpola SAD-Hrvatska (5-7) umjesto live kosarke Francuska-Australija

- sjedi 1
#1575 Re: BHT
Možda ne znaju da je u toku...south wrote:jel moguce da kreteni sa Bht-a pustaju snimak vaterpola SAD-Hrvatska (5-7) umjesto live kosarke Francuska-Australija![]()
![]()