Srednja Bosna(sukob sa HVO)
-
ZAGORS
#1551 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
4 Muslimanska slavna lahka brigada je bila zaslužna za obaranje aviona i helikoptera srpskog agresora kod Konjica. U nekoliko dana oborena su 4 aviona i 2 helikoptera. Nakon toga srbi više nisi pokušavali napade iz zraka.
-
Škobo Habu
#1552 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Lako je bilo obarati kad imaš čime. U ljeto '92 godine u blizini Olova, tačnije Solun, bombardovan je od strane JNA avijacije. Napadnuti su civilni ciljevi i bilo je nekoliko mrtvih, od čega i jedno dijete.ZAGORS wrote:4 Muslimanska slavna lahka brigada je bila zaslužna za obaranje aviona i helikoptera srpskog agresora kod Konjica. U nekoliko dana oborena su 4 aviona i 2 helikoptera. Nakon toga srbi više nisi pokušavali napade iz zraka.
No, na kraju kako oboriti avione ako nemaš čime? Pucati iz M-48.
Kakav god bio ratni put te Muderizove brigade bio on se nikako ne može mjeriti sa putem jedne 1. Olovske slavne, koja je uz podršku jedinica 1. i 2. Korpusa gotovo dva mjeseca odoljevala četničkoj ofanzivi '94, daleko slabije naružana i logistički opremljena od 4. Muslimanske. Uz to, treba spomenuti da su prilikom ofanzive na Kruševu bile angažovane jedinice VRS-a od Gacka do Višegrada, te srbijanske specijalne jedince. Pokušan je i proboj helikopterskim desantom. Tokom jednog upada naših diverzantskih jedinica duboko u pozadinu ranjen je i general Krstić.
-
ZAGORS
#1553 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Rekao sam ja da ima i slavnih od ove. Što se tiče 4 Muslimanske slave lahke brigade ona je zaslužna za osvajanje fabrike municije Igman u Konjicu koja je čitav rat proizvodila oružje. Oslobađanje Ljubine kod Konjica je isto tako veliki uspjeh ove brigade. Područje na kojem vlada čistina i koje je minirano bilo je gotovo ne moguće osvojiti. Također se borila i protiv HVO-a. Mislim da Muderrisa ili 4. Muslimansku slavnu lahku brigadu terete za zločine u Trusini i Grabovici ?
-
Škobo Habu
#1554 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Pa zar fabriku municije "Igman" nije oslobodio konjički TO?ZAGORS wrote:Rekao sam ja da ima i slavnih od ove. Što se tiče 4 Muslimanske slave lahke brigade ona je zaslužna za osvajanje fabrike municije Igman u Konjicu koja je čitav rat proizvodila oružje. Oslobađanje Ljubine kod Konjica je isto tako veliki uspjeh ove brigade. Područje na kojem vlada čistina i koje je minirano bilo je gotovo ne moguće osvojiti. Također se borila i protiv HVO-a. Mislim da Muderrisa ili 4. Muslimansku slavnu lahku brigadu terete za zločine u Trusini i Grabovici ?
Inače, imam loše iskustvo sa ovim"efendijama", pošto sam služio odmah poslije rata u 7. Muslimanskoj vojsku, pa sam se nasluš'o njihovih ratnih priča, tako da se brzo uvjeriš kako sve ratne zasluge pripadaju tim "elitnim" brigadama sa prefiksom "muslimanska".
Druga stvar, u ratu sam im'o priliku lično gledati povlačenje 1.Muslimanske iz jednog hrvatskog sela u okolini Vareša, nakon njegovog "pada" u jesen 1993 god.
Pošto je jedinicama 2.Korpusa bilo strogo zabranjeno paljenje objekata, ubijanje civila i zarobljenih vojnika, pripadnici 1.Muslimanske se nisu pridržavali naređenja, i zapčeli su paljevinu, od komande korpusa je stigla naredba da se 1.Muslimanska odmah, po kazni, vrati pješke nazad u Kladanj. Nekih šedesetak kilometra, a možda i više, od sela u kojem su bili stacionirani. Ono što je najzanimljivije jeste da je ova brigada, sastavljena od Podrinjaca, najmanje bila muslimanska po pitanju strukture komandovanja i odnosa po pitanju vjere.
-
ZAGORS
#1555 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Što se tiče 1 Muslimanske brigade slabo znam o njoj. U vezi 7 Muslimanske brigade ona je imala veoma značajnu ulogu u odbrani Igmana 1993, oslobađanje Vlašića, bili su na Vozućoj, a mislim i oko Teslića. Bili su na skoro čitavoj teritorij BIH. Bili su dosta vjerski nastrojena brigada i poznati kao hrabri borci. Kada spomenu Vareš zar 7 Muslimanska nije išla u oslobađanje Vareša od HVO-a
-
PM72
#1556 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Kad su oborili 4 aviona i 2 helikoptera? Jesu al' u panjevima.Navedi datum,lokaciju i tipu aviona i helikoptera ,pusti se vehabijskih i lovačkih priča.ZAGORS wrote:4 Muslimanska slavna lahka brigada je bila zaslužna za obaranje aviona i helikoptera srpskog agresora kod Konjica. U nekoliko dana oborena su 4 aviona i 2 helikoptera. Nakon toga srbi više nisi pokušavali napade iz zraka.
-
ZAGORS
#1557 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
4-og maja 1992 godine desio prvi avio napad na Konjic i tada je oboren jedan avion, sedam dana kasnije oboren je još jedan avion i helikopter, a za pet dana oborena su još dva aviona i jedan helikopter. Nakon toga srbi nisu više pokušavali avio napade na Konjic.
-
PM72
#1558 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
I gdje su pali ti silni avioni i helikopteri? U Jablaničko jezero pa im nema traga? E moj prijatelju,ja bih volio da je tako bilo.Ljudi izmišljaju,lažu i vole da se hvale.Oboriti avion pa makar onaj poljoprivredni je poduhvat vrijedan najvećeg ordena i časti.A oboriti 4 aviona i 2 helikoptera je
još da je to istina.
Pa dosad bi im našli barem točkove a nešto se ne sjećam nečeg sličnog.
Jedan komadant iz Sarajeva,inače lažov svoje vrste,tvrdio je da je njegova jedinica uništila 40 tenkova.Pa je naknadno smanjio cifru na 10.A nije niti jedan.Dakle,ponovi laž sto puta- naći će se somovi da to progutaju.
Jedan komadant iz Sarajeva,inače lažov svoje vrste,tvrdio je da je njegova jedinica uništila 40 tenkova.Pa je naknadno smanjio cifru na 10.A nije niti jedan.Dakle,ponovi laž sto puta- naći će se somovi da to progutaju.
-
ZAGORS
#1559 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Ne znam prijatelju može biti laž. 4 Muslimanska slavna lahka brigada oslobodila fabriku municije Igman Konjic koja je čitav rat proizvodila oružje i slala na druge prostore BIH, ali je najveći dio ostao u Konjicu. Mislim da je spomenuto da su imali oružje sa koji su mogli oborili avione i helikoptere. Čak je bilo rečeno da niti jedan avion ili helikopter koji je ušao u njihovu mrežu nije više ogao izaći. Ima ti taj dokumentarac na youtube-u.
-
PM72
#1560 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Fabrika Igman Konjic je pravila municiju a ne rakete.Mecima 7,9 ili 9 mm se ne obaraju avioni- osim ako im je u Konicu bio Bata Živojinović.Jedino je on mogao iz tandžare skinuti švapski avion.Ovi naši - sumnjam.Negdje je morao pasti- nije ostao u nebesima.Možda je bio onaj "nevidljivi"? Nego,šalu na stranu,svašta se izmišljalo i lagalo-nemoj svakoj priči nasjedati.ZAGORS wrote:Ne znam prijatelju može biti laž. 4 Muslimanska slavna lahka brigada oslobodila fabriku municije Igman Konjic koja je čitav rat proizvodila oružje i slala na druge prostore BIH, ali je najveći dio ostao u Konjicu. Mislim da je spomenuto da su imali oružje sa koji su mogli oborili avione i helikoptere. Čak je bilo rečeno da niti jedan avion ili helikopter koji je ušao u njihovu mrežu nije više ogao izaći. Ima ti taj dokumentarac na youtube-u.
-
ZAGORS
#1561 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
http://www.youtube.com/watch?v=wumhr0RrzNw Evo tog dokumentarca, pričao o avionima počinje od 12-te minute. Ma ima svega.
-
Škobo Habu
#1562 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Gdje su to bili na čitavom području BiH? Bila Sedma na Brčkom i Gradčcu? Bila na Olovu? U Krajni?ZAGORS wrote:Što se tiče 1 Muslimanske brigade slabo znam o njoj. U vezi 7 Muslimanske brigade ona je imala veoma značajnu ulogu u odbrani Igmana 1993, oslobađanje Vlašića, bili su na Vozućoj, a mislim i oko Teslića. Bili su na skoro čitavoj teritorij BIH. Bili su dosta vjerski nastrojena brigada i poznati kao hrabri borci. Kada spomenu Vareš zar 7 Muslimanska nije išla u oslobađanje Vareša od HVO-a
Sedma je ratovala samo na području Srednje Bosne. Za Vlašić je istina, Vozuća i Igman, također. Ali, glupo je tvrditi da samo Sedmoj, odnosno "El-Mudžahidu" pripadaju zasluge za akciju "Farz 95", jer to u suštini nije uopšte tako. Akcija je izvršena uz sadejstvo 2. i 3 Korpusa, i odvijala se iz tri pravca-od Zavidovića, Banovića i dijela olovske opštine.
Sedma je jedina brigada kojoj HVO i HV nisu dopustili da se preko njihove teritorije prebace u Krajinu i da učestvuju u tamošnjim vojnim operacijama. Svi znamo i zašto.
-
PM72
#1563 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Sve je to fino uvaženi Muderis ispričao ali dokaza nema.Nađi mi valjan argument ili snimak bar jednog oborenig aviona - ja su se izvinuti.Da ne pominjem ostala 3 aviona i 2 helikoptera.
-
ZAGORS
#1564 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Vidiš da sam napisao skoro čitavom. Nisu bili u Krajini, ni u Gradačcu ali su bili na početku Hercegovine, u Srednjoj Bosni, malo i u Sarajevu na Igmanu. Što se tiče aviona ne znam brate koliko ja znam video snimaka nema.
-
junior3
#1565 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Moze bit,da je u pitanju neka stealth tehnologija. 
-
Škobo Habu
#1566 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
ZAGORS wrote:http://www.youtube.com/watch?v=wumhr0RrzNw Evo tog dokumentarca, pričao o avionima počinje od 12-te minute. Ma ima svega.
Imam čovjek, a laže k'o ker.U izjavi za Agenciju Fena, ratni komandant Brigade, major i “Zatni ljiljan” Armije RBiH Nezim ef. Halilović Muderiz rekao je da je ova brigada za obranu Bosne i Hercegovine dala 36 šehida i 12 “zlatnih ljiljana”, da su borci ove brigade bili prepoznatljivi po visokom jedinstvu, moralu i hrabrosti, koju su pokazali na ratištima Konjica, Mostara, Vlašića, Hadžića,Trnova,Bjelimića, Treskavice, Igmana i Bjelašnice.
JNA avijacija, nakon maja 1992 godine, djelovala je još mnogo puta poslije toga. Bio je onaj avio napad na Zenicu, ne znam tačno kojeg mijeseca, u septembru 1992 JNA je bombardovala dijelove olovske opštine, a lično sam imao priliku gledati djelovanje JNA avijacije krajem avgusta po jedinicama ABiH, za vrijeme prvog pokušaja zauzimanja Vozuće od strane jedinica 2.Korpusa.
Druga stvar, 4.Muslimanska je dala 36 šehida!? Nije mi ni na kraj pameti da minorizujem i blatim bilo čiju žrtvu u ratu, ali šta je to prema 1.Slavnoj olovskoj brigadi, na čijem šehidskom groblju leži oko 350 poginuli pripadnika.
-
Škobo Habu
#1567 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Muderizova priča je ista ona koju sam slušao i od Brzine. Sedma ovo, Sedma ono...da nije bilo nas ne bi bilo ni Bosne. Priča za kurac.junior3 wrote:Moze bit,da je u pitanju neka stealth tehnologija.
-
PM72
#1568 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Re: Nevjerovatne ratne price
PostPostao/la Ramzess Veliki dana 25/02/2014 14:36
Negdje pred kraj 94-te transformirao se 4-ti korpus u Konjicu, a Muderisu dodijelili Konjičane iz bataljona, a koji vole i popiti, znači šarenilo od prvobitne jedinice koja klanja svih pet vakat namaza.
I priča meni jedan naš visoki oficir za vezu, sreo Muderisa i ovaj mu se povjeri:
- Znaš, oni TVOJI su mi ... nisam mogao vjerovati, ali najbolji ..."
- Kako misliš "MOJI" ... ???"
- Ma oni što vole popiti ... ja ti njima pred akciju pošaljem po koju gajbu pive, oni popiju i kažu mi - E efendija hvala, nek nam te Bog čuva ..." - i ja im samo pokažem čuku, a oni odu i zauzmu. Ja onda ove svoje samo pošaljem da čuvaju zauzeto.
PostPostao/la Ramzess Veliki dana 25/02/2014 14:36
Negdje pred kraj 94-te transformirao se 4-ti korpus u Konjicu, a Muderisu dodijelili Konjičane iz bataljona, a koji vole i popiti, znači šarenilo od prvobitne jedinice koja klanja svih pet vakat namaza.
I priča meni jedan naš visoki oficir za vezu, sreo Muderisa i ovaj mu se povjeri:
- Znaš, oni TVOJI su mi ... nisam mogao vjerovati, ali najbolji ..."
- Kako misliš "MOJI" ... ???"
- Ma oni što vole popiti ... ja ti njima pred akciju pošaljem po koju gajbu pive, oni popiju i kažu mi - E efendija hvala, nek nam te Bog čuva ..." - i ja im samo pokažem čuku, a oni odu i zauzmu. Ja onda ove svoje samo pošaljem da čuvaju zauzeto.
-
ZAGORS
#1569 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Možda i ti znaš za tu priču ali su se i pripadnici odreda El-Mudžahid drogirali pa išli u akciju. Pisao sam na temi Vozuća 1995 priče moj prijatelja vojnika ARBIH koji je cijeli rat proveo na Vozućoj. On mi je rekao da su imali ključnu ulogu u osvajanju ali nisam spomenuo to da mi je rekao da su svi bili nadrogirani tačnije napušeni.
-
junior3
#1570 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Znaci to je kljuc uspjeha. 
-
PM72
#1571 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Moje mišljenje je da ako neko sam sebi klanja dženazu pred akciju - taj nije narkoman niti na marihuani.To su vjerski fanatici a njima ne treba ni droga niti flaša da bi jurišao na bunker.Njemu je drago što će postati šehid.To za mene nisu normalni ljudi kao što nisam ni ja za njih "pravi Musliman".Jazuk.
-
ZAGORS
#1572 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Taj moj prijatelj je cijeli rat proveo na Vozućoj. ARBIH je pokušavala da oslobodi, ali nije išlo. On mi je rekao da su mudžahidi imali ključnu ulogu. Prema njegovim riječima " i on se njih prepao kada ih je vidio, a kamo li srbi ". Između ostalog rekao mi je da su konzumirali marihuanu, da su bili nadrogirani. Skidam ja kapu mudžahidima jer su se borili na našoj strani, ali po pričama vojnika ARBIH nisu baš voljeli da ratuju zajedno sa njima.
-
junior3
#1573 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Bio sam par puta na Vozucoj 94.Oko 3-4h ujutru pocnu arlaukat ko ludi,ruzno ih slusati,da li se mole il sta vec,na arapskom,mislim da i oni ne razumiju.
A da smo se uplasili to nikako.
95-te,nisam nikako bio na Ozrenu,prebacili me na Manjacu.
A da smo se uplasili to nikako.
95-te,nisam nikako bio na Ozrenu,prebacili me na Manjacu.
Last edited by junior3 on 09/03/2014 17:17, edited 1 time in total.
-
denad74
#1574 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Avini su oboreni al ned strane 4M. Nije ni postojala u to vrijeme.PM72 wrote:Kad su oborili 4 aviona i 2 helikoptera? Jesu al' u panjevima.Navedi datum,lokaciju i tipu aviona i helikoptera ,pusti se vehabijskih i lovačkih priča.ZAGORS wrote:4 Muslimanska slavna lahka brigada je bila zaslužna za obaranje aviona i helikoptera srpskog agresora kod Konjica. U nekoliko dana oborena su 4 aviona i 2 helikoptera. Nakon toga srbi više nisi pokušavali napade iz zraka.
-
ZAGORS
#1575 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Prvo je oformljena jedinica Muderris koja je kasnije prerasla u 4.Muslimansku slavnu lahku brigadu. Ko bi se snašao u tim silnim jedinicama i brigadama.denad74 wrote:Avini su oboreni al ned strane 4M. Nije ni postojala u to vrijeme.PM72 wrote:Kad su oborili 4 aviona i 2 helikoptera? Jesu al' u panjevima.Navedi datum,lokaciju i tipu aviona i helikoptera ,pusti se vehabijskih i lovačkih priča.ZAGORS wrote:4 Muslimanska slavna lahka brigada je bila zaslužna za obaranje aviona i helikoptera srpskog agresora kod Konjica. U nekoliko dana oborena su 4 aviona i 2 helikoptera. Nakon toga srbi više nisi pokušavali napade iz zraka.