SDP

Post Reply
convict

#1551 Re: SDP

Post by convict »

Pa ni Obama za 3 godine nije pokrenuo Ameriku jer su mu ostavili sranje. A namjerno se preskače da nije SDP sam tu nego da SDA i dalje drži gotovo pola vlasti.
rahmanjin

#1552 Re: SDP

Post by rahmanjin »

Skijaš wrote:6 mjeseci, samo 6 mjeseci a uradili su više pozitivnih stvari nego druge vlade u toku čitavih mandata. Kritikovati ih treba tamo gdje griješe ali i podržati kada urade dobre stvari.
Ma sta su uradili majke ti? Ministru Helezu svaka cast i to sam vec prije pozdravio a ostalo sta je uradjeno de me prosvijetli pa da i ja znam.
rahmanjin

#1553 Re: SDP

Post by rahmanjin »

convict wrote:Pa ni Obama za 3 godine nije pokrenuo Ameriku jer su mu ostavili sranje. A namjerno se preskače da nije SDP sam tu nego da SDA i dalje drži gotovo pola vlasti.
E kad sam govorio da se ne moze nista napraviti sa SDA jer ista ta SDA nece sebe rusiti i svoje kadrove e onda sam bio drzavni neprijatelj. SDA je jako pametno odigrala sto se tice raspodjele vlasti, zadrzali su svoje kadrove, u vlasti su a svi racuni ce biti ipsostavljeni SDP-u. Isto tako im je uradila i SBiH u Alijansi, ali ocigledno Zlatko nije naucio lekciju. Draga vlast i to je to.
Alfons Kauders

#1554 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

ragib wrote:treba povecati izvoz sirovina koje mi mozemo proizvoditi i krenulo bi sve naprijed. Imamo velike potencijale u poljoprivredi.
jest... imamo.... evo sutra dajem otkaz i idem na vikendicu saditi sljive...

idi fino jarane na ledinu, odradi godinu posla pa poslije zetvre reci kako velike potencijale imamo...

"treba povecati izvoz"... nema dalje, nobelova za ekonomiju, odma idi vadi grcku iz govana... naravno, kad skontas kako treba povecati izvoz...
Alfons Kauders

#1555 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

ibizza wrote:Cuj ovog Alfonsa :lol:
Pa sto smo onda glasali za SDP,ako nam oni nece podizati plate,zaposljavati i sl :-) :-) :-) :-)
Svasta ces cuti ovdje :sax:
ne znam zasto si ti glasao za sdp, ali ja nisam niti cu ikad glasati za nekog ko ce u po krize pumpati plate i zaposljavati nove trutove u javnom sektoru... :D ne moras do grcke da vidis cemu to vodi - imamo mi i ovdje primjer u boljem dijelu bih... :D gdje su spickali svu lovu od pdva, svu lovu od telecoma, svu lovu od kredita samo kako bi prividno dizali plate i zaposljavali nehljebovice... pa se sad cude otkud u zeljeznicama rs 600 radnika viska... :lol:

ako hoces da sdp zaposljava i dize plate javnom sektoru, pa bujrum onda, stani iza svojih rijeci - prodaj svoj stan i doniraj im pare... mozda niksic onda zaposli i burazovog malog... :D ili digni kredu kakvu pa im daj pare... :D

a sto se tice nas u privredi, jok... ne dam ni marke vise nego sto dajem, dosta vise... da se mene pita, svima bi u javnom sektoru kresao plate svaki mjesec po 1% dok plate u privredi ne pocnu rasti... da vidis onda kako bi motivisani bili, radili bi ko japanci...
kojeime

#1556 Re: SDP

Post by kojeime »

Alfons, ne ocekujem ja da ce SDP ikoga zaposliti. Ocekujem da ce ministar iz SDP-a narediti sefu/direktoru inspekcije koja je pod njegovim ministarstvom da posalje inspektore u firme pa kada nadje firmu u kojoj radnici rade vise od 40 sati sedmicno da kaze direktoru i vlasnicima te firme da imaju 30 dana da zaposle onoliko novih radnika koliko je potrebno da svi rade 40 sati sedmicno. A ako to ne urade za 30 dana onda firmi naplate kaznu u visini od recimo 50% proslogodisnje dobiti, a direktoru kaznu u visini recimo 5 njegovih plata.

Pa kada u firmi radi 50 radnika vise od 40 sati dnevno a gazda bude morao zaposliti jos jedno 10 li vise radnika da bi se uklopio u odredbe zakona o radu, tako ce SDP smanjiti nezaposlenost. Da kazu, zao mi je gazda, ali moraces voziti jeftiniji auto, a pare koje bi inace dao za skuplji auto ce ici na plate tih novozaposlenih radnika.

Ako to insoekcija ne uradi onda inspektor/sef inspekcije i inspektora koliko treba dobije otkaz i drugi dodju na njihovo mjesto da urade isti posao.

Dakle ne da SDP ikoga zaposljava vec da provede zakon o radu koji vec postoji a da strogo kazne onoga ko taj zakon ne postuje. I da donesu propise kojima ce takvo kaznjavanje biti omoguceno, ako ih vec nema.
kojeime

#1557 Re: SDP

Post by kojeime »

A onda ide lancano.

Kada nije velika nezaposlenost onda gazda ne moze ucjenjivatir adnike visinom plate. Pa onda radnik kaze necu da radim za tu platu hocu vecu ili idem. A tada ce biti teze naci radnike jer ce nezaposlenost biti manja. A gazda onda skonta da ako mu radnik(ci) odu zbog visine plate ili nece imati dovoljno radnika za firmu i/ili ce sigurno doci pod sankcije zbog onih 40 sati sedmicno. I tako ce gazde morati davati i vece plate.

Naravno, ovo je teorija, negdje plate jednostavno nece moci rasti jer nece biti dovoljno prihoda u firmi, ali tada ce biti zdravija situacija, plate ce biti visoke ili niske zbog realnog stanja, a ne zato sto gazda ne isplacuje plate a sebi kupuje jahte.
madner

#1558 Re: SDP

Post by madner »

Ricken wrote:
madner wrote:Dakle vidis da je 1930 :D

Kao sto si ti koristio rijec neminovno tako i Kaynes vjerovao da su to prirodni zakoni slobodnog trzista. Dakle nije opste bitno, po njemu da li si BiH, USA ili nesto trece. Isto tako ti Friedman kaze da su zakoni koje si maloprije postavio pogresni. To je sustina moneterizma.
Dakle vrati se na pocetak diskusije, pa procitaj sta Milton kaze o ekonomiji.
Dakle vidiš da je tvoj primjer SAD-a iz 1960.
Svi ekonomski zakoni važe samo za određeno područije. Koncept bilo kakvog preslikavanja američkog ekonomskog koncpeta u BiH je ne pogrešno nego nemoguće. To što si se ti naklatio na Keynesa je vjerovatno problem što domaći profesori manje prevode i čitaju Njemački recept nakon 45-e. Ali nebitno.
Ako Friedman to baš tako kaže kako si postavio zašto je trenutno Obama na velikom udaru javnosti jer SAD nema u svom budžetu dovoljan nivo javnih rashoda?
Nemožeš selektivno gledati na ekonomske teorije koje svoj nastanak izvlače jedna iz druge, nešto što je funckionisalo u vrijeme Keynesa nije u Friedmanovo vrijeme zbog različite ekonomske strukture zemlje. Friedman monetarizam je nastao na Keynsovim postavkama u jednom drugom ekonomskom vremenu uvažavujući sve promjene koje je SAD u tih 30 godina doživjela.
U zemlji sa nelikvidnim finansjskim tržitima, bez razvijnih derivatnih instrumenata i uz nemogučnost vođenja bilo kakve ozbiljnije monetarne polItike, gdje je skupi sistem zaduživanje preferentno orjentisan na bankasrke institucije moj stav je i dalje: NEMINOVNO!
Postavlja se pitanje čemu je bliža BiH, Fridmanovoj ili Keynsovoj SAD?
Nego nisi mi odgovorio na pitanja?
Ovo je vec pravo blebetanje. Nije problem ako ne znas nesto, ali je problem ako se pravis da znas. Nema ekonomije koja radi po Keynsovima zakonima ili Friedmanovim. Ekonomija je kao svemir a Keynos i Friedman su ti kao Newton i Einstein, ljudi koji imaju teoriju koje objasanjavaju kako te ekonomije ferceraju. Dakle napisao si monumentalnu glupost.

Sam Friedman je bio Keysijanac, dok nije proveo empirijski istrazivanje koje ga je dovelo do toga da obori Keynesa.

Tvoj stav moze biti neminovan, ali sa ovakvim kreditibilitetom ima tezinu pera.

Sem toga, vec smo prosli period kontrakcije.
madner

#1559 Re: SDP

Post by madner »

Procjena je da oko 150 000 ljudi u FBiH radi na crno. Ako zele smanjiti nezaposlenost samo moraju srediti inspekciju. :D
radnikh

#1560 Re: SDP

Post by radnikh »

Alfons Kauders wrote:
ragib wrote:treba povecati izvoz sirovina koje mi mozemo proizvoditi i krenulo bi sve naprijed. Imamo velike potencijale u poljoprivredi.
jest... imamo.... evo sutra dajem otkaz i idem na vikendicu saditi sljive...

idi fino jarane na ledinu, odradi godinu posla pa poslije zetvre reci kako velike potencijale imamo...

"treba povecati izvoz"... nema dalje, nobelova za ekonomiju, odma idi vadi grcku iz govana... naravno, kad skontas kako treba povecati izvoz...
Kad bi svako svoju bastio zasijao uvoz bi se smanjio :) Ne pamtim kad sam zadnji put kupio paradajz, paprike, krompir, grah.. itd..
Al nece narod, nekog stid, nekome mrsko a zemlja dzaba stoji neobradjena
radnikh

#1561 Re: SDP

Post by radnikh »

Ko te nafurao na ovo? U cemu ogledas te potencijale? Hajd koliko BiH ima obradivih povrsina, koliko ih se trenutno obradjuje? Pa onda taj podatak uporedi sa Vojvodinom i Slavonijom, pa kad to uradis onda pogledaj prehrambene kombinate koji preradjuju povrce u voce u BiH pa ih uporedi sa kombinatima u Hrvatskoj i Srbiji. Pa kad to uradis onda uporedi velike trgovacke radnje u BiH, pa ih uporadi sa trgovackim radnjama koje nam dolaze iz Hrvatske i Srbije

I na kraju jesi li ti ikad ista posijao?
ragib

#1562 Re: SDP

Post by ragib »

radnikh wrote:
Ko te nafurao na ovo? U cemu ogledas te potencijale? Hajd koliko BiH ima obradivih povrsina, koliko ih se trenutno obradjuje? Pa onda taj podatak uporedi sa Vojvodinom i Slavonijom, pa kad to uradis onda pogledaj prehrambene kombinate koji preradjuju povrce u voce u BiH pa ih uporedi sa kombinatima u Hrvatskoj i Srbiji. Pa kad to uradis onda uporedi velike trgovacke radnje u BiH, pa ih uporadi sa trgovackim radnjama koje nam dolaze iz Hrvatske i Srbije

I na kraju jesi li ti ikad ista posijao?
Ja sam kupio par duluma zemlje ove godine da pokusam.
Uzmi u obzir da se ljesnjak 99 % uvozi uglavnom iz turske a ima i visoku cijenu od 20KM/kg. Uspjevaju do 1000m nadmorske visine. Nemamo potencijala kao Vojvodina ali imamo dosta ledina da pokrijemo svoje trziste ako nista drugo.
branimir stulic

#1563 Re: SDP

Post by branimir stulic »

Sarajevo gdje su socijaldemokrati pobijedili - nikad prljavije, psi lutalice po ulici, prosijaci, kriminalizirani maloljetnici...Miljacka smrdi ko wc. eskplozije skoro svaku noc, ubodi, tuce... ......itd itd... Ovo je konkretno za Sarajevo. Dao sam im glas, ako se ovako nastavi doci cu u situaciju da pomislim da su Semiha i Tajo bili ZLATO za ovo, a posto mi savjest ne da da svoj glas dam njima - bojim se da vise nikada necu izaci na izbore. I ako bilo ko pomisli da je malo vremena proslo otkako je vlast preuzeta (ili nije) postavljam pitanje - Sta su konkretno uradili u Sarajevu????
radnikh

#1564 Re: SDP

Post by radnikh »

ragib wrote: Ja sam kupio par duluma zemlje ove godine da pokusam.
Uzmi u obzir da se ljesnjak 99 % uvozi uglavnom iz turske a ima i visoku cijenu od 20KM/kg. Uspjevaju do 1000m nadmorske visine. Nemamo potencijala kao Vojvodina ali imamo dosta ledina da pokrijemo svoje trziste ako nista drugo.
Ja radim na 2 jer za vise nemam potrebe, jos jedan sam posudio komsiji da sije
Imamo mi gdje posijati al kome prodat kad su svi veci trgovacki centri u vlasnistvu ljudi van BiH ovo govorim za vece kolicine koje bi znacajno smanjile uvoz

a ti mozes sijati da ti stagod zaradis ali za neke velike projekte treba imati mnogo vise od zemljista
Alfons Kauders

#1565 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

kojeime wrote:Alfons, ne ocekujem ja da ce SDP ikoga zaposliti. Ocekujem da ce ministar iz SDP-a narediti sefu/direktoru inspekcije koja je pod njegovim ministarstvom da posalje inspektore u firme pa kada nadje firmu u kojoj radnici rade vise od 40 sati sedmicno da kaze direktoru i vlasnicima te firme da imaju 30 dana da zaposle onoliko novih radnika koliko je potrebno da svi rade 40 sati sedmicno. A ako to ne urade za 30 dana onda firmi naplate kaznu u visini od recimo 50% proslogodisnje dobiti, a direktoru kaznu u visini recimo 5 njegovih plata.

Pa kada u firmi radi 50 radnika vise od 40 sati dnevno a gazda bude morao zaposliti jos jedno 10 li vise radnika da bi se uklopio u odredbe zakona o radu, tako ce SDP smanjiti nezaposlenost. Da kazu, zao mi je gazda, ali moraces voziti jeftiniji auto, a pare koje bi inace dao za skuplji auto ce ici na plate tih novozaposlenih radnika.

Ako to insoekcija ne uradi onda inspektor/sef inspekcije i inspektora koliko treba dobije otkaz i drugi dodju na njihovo mjesto da urade isti posao.

Dakle ne da SDP ikoga zaposljava vec da provede zakon o radu koji vec postoji a da strogo kazne onoga ko taj zakon ne postuje. I da donesu propise kojima ce takvo kaznjavanje biti omoguceno, ako ih vec nema.
kamo srece da imamo tih problema, kamo srece...

vecina firmi jedva ima posla da opstane... meni par ljudi duguje smijesno male cifre koje su prije tri cetiri godine trosili za godisnji odmor, sada mi vec godinama plivaju zato jer posao jednostavno ne ide... dosta njih je bilo primorano otpustiti radnike, i mi smo... ukratko, vecina firmi nema dovoljno posla ni da se radi 30 sati sedmicno, zasto bi onda imali sweatshop ko u bangladesu? ne sporim da sigurno ima poslodavaca koji izrabljuju radnike, ali su u manjini... puno su vece sanse da bi inspektori otkrili viska neprijavljenih radnika, nego prijavljenih...

sto ste tice zakona u radu koji pominjes, mjere koje predlazes nisu u istom... osim ako nije promijenjen u zadnjih par godina... ti ne mozes odrasloj osobi zdrave pameti zabraniti da radi 12 sati dnevno ako hoce - i ja sam znao raditi i vise dok sam bio mladji, zato jer sam zaradjivao duplo vise od onih koji hoce da rade 8 ili manje sati... vjeruj mi, da ima posla, ja prvi ne bi zaposljavao dodatne ljude, vec bi uvalio jos posla sebi i kolegama... zato jer bi insistirali da oni dobiju vise posla i vise para nego da se dovodi neko novi... na stranu sto ce uvijek bolje raditi dobro placeni i iskusni nego novi radnici - meni se vise isplati npr. dati po 300 bonusa trojici radnika nego dovesti novog za milju... oni ce odraditi isto posla kao on za manje vremena, kvalitetnije i jos ce godisnje zaraditi dodatnih tri i po milje...

ustalom sve je to nebitno jer vecina radnika svakako ne radi u firmama koje su u poziciji da izrabljuju radnike i vecina gazdi koje ja poznajem ne voza skupa kola... to sto nas narod mrzi svakog ko ima imalo uspjeha u zivotu i sto trazi dlaku u jajetu je druga prica
Alfons Kauders

#1566 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

kojeime wrote:A onda ide lancano.

Kada nije velika nezaposlenost onda gazda ne moze ucjenjivatir adnike visinom plate. Pa onda radnik kaze necu da radim za tu platu hocu vecu ili idem. A tada ce biti teze naci radnike jer ce nezaposlenost biti manja. A gazda onda skonta da ako mu radnik(ci) odu zbog visine plate ili nece imati dovoljno radnika za firmu i/ili ce sigurno doci pod sankcije zbog onih 40 sati sedmicno. I tako ce gazde morati davati i vece plate.

Naravno, ovo je teorija, negdje plate jednostavno nece moci rasti jer nece biti dovoljno prihoda u firmi, ali tada ce biti zdravija situacija, plate ce biti visoke ili niske zbog realnog stanja, a ne zato sto gazda ne isplacuje plate a sebi kupuje jahte.
opet zle gazde koje tjeraju robove da rade i daju im plate od kojih ne mogu kupiti ni smoki?

pogledaj malo oko sebe - vecina ljudi nema blage veze s bilo kakvim poslom, nemaju haman nikakvog bitnog iskustva... e to su ti koji kukaju... kad dodje na prvi konkurs i gazda daje pet stoja - jebes ga, ima ko hoce... i ja sam radio za smijesne pare dok sam bio na faksu, pa sta? nije mi bilo ispod casti, a njima haman jest...

kvalifikovanih a nezaposlenih licno ne poznajem - vecina firmi ce rado izvaliti dobru platu za dobrog radnika koji ce napraviti posla... ako neko firmi namakne 5-6 milja dobiti mjesecno a placen je dvije i kusur milje, taj je jos i slabo placen u odnosu na radnika koji primi 800km a napravi milju... nema vise komunizma druze, da 5 ljudi u firmi radi a da 25 prima pristojne plate na njihovoj grbaci...
Ricken

#1567 Re: SDP

Post by Ricken »

Alfons Kauders wrote:
Ricken wrote: Nemoj brkati zakon o državnim službenicima i menadžesrki ugovor koji je sporan kod Bašića, a koji je potpisan u skladu sa zakonom o javnim preduzećima, a ne nikakvim kolektivnim ugovorima, sindikatima i ostalim zavrzalamama koje nemaju veze sa sporom Bašića i Vlade. Premijer Nikšić je u maju 2011 godine najavio nova zakonska rješenja za neutraliziranje ovih negativnih efekata koja trpe javna preduzeća u cilju ušteda i efikasnoti. Problem je što zakonski okvir koji se odnosi na Zakon o javnim preduzećima nije usklađen sa valom postavljanja novih uprava. Toliko o tome.

http://www.neznase.ba/vijesti/bih/7774- ... ovore.html
aj ljeba ti nauci citirat kako treba... :D ili promijeni browser, zna se desit da je i do tog... :D

znaci niksic je kriv zato jer jos uvijek nije promijenjeno par zakona (mada je prvi covjek izvrsne, a ne zakonodavne vlasti)? i jer je obecao da ce se to odraditi prije 4 mjeseca

ugovor je potpisan u skladu sa zakonom, koji nije izglasala ova vlast

basica je imenovala i ugovor potpisala prosla vlast, a ne ova

i u cemu je sad fol? treba prekrsiti ugovor, pa da frajer fino angazuje advokata i za par godina dobije 300-400 milja odstete iz nasih dzepova? mislis da ce novi zakon djelovati retroaktivno, na postojece ugovore, ili tek na nove?

niksic jeste kriv, ali znas za sta? zato sto ne podnese fino prijavu protiv onog ko je potpisao takav ugovor, protiv sluzbene osobe ili organa, nebitno... i neka onda clanovi npr. upravnog odbora koji su glasali za takav ugovor fino svom jaranu isplacuju platu godinu dana... problem rijesen, a sve po zakonu...
Znači složili smo da da zakonski okvir nema veze sa radnim odnosima i sindikatima, i da ovaj slučaj sa slučajem prvog čovjeka porezne uprave možemo porediti u smislu samo koliko i ova predhodna izvršna vlast poznaje vlastite zakone koje treba da provodi. Da postoji snaga platforme u zakonodvanoj vlasti ne bi bilo problema napraviti izmjene zakona i ograničiti štete na period do imenovanja nove uprave javnog preduzeća. Ovako će se svakako dobiti 400.000 KM + naknade za četiri godine, plus troškovi nove uprave. Čovjek se nagodio za savjetničku poziciju direktora. Efikasnost na djelu.
Ricken

#1568 Re: SDP

Post by Ricken »

madner wrote:
Ricken wrote:
madner wrote:Dakle vidis da je 1930 :D

Kao sto si ti koristio rijec neminovno tako i Kaynes vjerovao da su to prirodni zakoni slobodnog trzista. Dakle nije opste bitno, po njemu da li si BiH, USA ili nesto trece. Isto tako ti Friedman kaze da su zakoni koje si maloprije postavio pogresni. To je sustina moneterizma.
Dakle vrati se na pocetak diskusije, pa procitaj sta Milton kaze o ekonomiji.
Dakle vidiš da je tvoj primjer SAD-a iz 1960.
Svi ekonomski zakoni važe samo za određeno područije. Koncept bilo kakvog preslikavanja američkog ekonomskog koncpeta u BiH je ne pogrešno nego nemoguće. To što si se ti naklatio na Keynesa je vjerovatno problem što domaći profesori manje prevode i čitaju Njemački recept nakon 45-e. Ali nebitno.
Ako Friedman to baš tako kaže kako si postavio zašto je trenutno Obama na velikom udaru javnosti jer SAD nema u svom budžetu dovoljan nivo javnih rashoda?
Nemožeš selektivno gledati na ekonomske teorije koje svoj nastanak izvlače jedna iz druge, nešto što je funckionisalo u vrijeme Keynesa nije u Friedmanovo vrijeme zbog različite ekonomske strukture zemlje. Friedman monetarizam je nastao na Keynsovim postavkama u jednom drugom ekonomskom vremenu uvažavujući sve promjene koje je SAD u tih 30 godina doživjela.
U zemlji sa nelikvidnim finansjskim tržitima, bez razvijnih derivatnih instrumenata i uz nemogučnost vođenja bilo kakve ozbiljnije monetarne polItike, gdje je skupi sistem zaduživanje preferentno orjentisan na bankasrke institucije moj stav je i dalje: NEMINOVNO!
Postavlja se pitanje čemu je bliža BiH, Fridmanovoj ili Keynsovoj SAD?
Nego nisi mi odgovorio na pitanja?
Ovo je vec pravo blebetanje. Nije problem ako ne znas nesto, ali je problem ako se pravis da znas. Nema ekonomije koja radi po Keynsovima zakonima ili Friedmanovim. Ekonomija je kao svemir a Keynos i Friedman su ti kao Newton i Einstein, ljudi koji imaju teoriju koje objasanjavaju kako te ekonomije ferceraju. Dakle napisao si monumentalnu glupost.

Sam Friedman je bio Keysijanac, dok nije proveo empirijski istrazivanje koje ga je dovelo do toga da obori Keynesa.

Tvoj stav moze biti neminovan, ali sa ovakvim kreditibilitetom ima tezinu pera.

Sem toga, vec smo prosli period kontrakcije.
Ok vidim institut u Čajniču radi punom parom.
Europa i SAD se suočavaju sa kontrakcijom samo smo mi na pravom putu. No drago mi je da smo se složili da su Friedmanove postavke slijed Keynsijanske teorije u jednom vremenu i novim uvjetima. Nije dovoljno nešto iščitati, puno je značajnije razumjeti.
Nije bitno što je moj kredibilitet poput pera, koliko je bitno da ekonomisti tvog kredibiliteta nose značajno breme javnih budžeta.

Živio ti meni
Ricken

#1569 Re: SDP

Post by Ricken »

Alfons Kauders wrote:
kojeime wrote:A onda ide lancano.

opet zle gazde koje tjeraju robove da rade i daju im plate od kojih ne mogu kupiti ni smoki?

pogledaj malo oko sebe - vecina ljudi nema blage veze s bilo kakvim poslom, nemaju haman nikakvog bitnog iskustva... e to su ti koji kukaju... kad dodje na prvi konkurs i gazda daje pet stoja - jebes ga, ima ko hoce... i ja sam radio za smijesne pare dok sam bio na faksu, pa sta? nije mi bilo ispod casti, a njima haman jest...

kvalifikovanih a nezaposlenih licno ne poznajem - vecina firmi ce rado izvaliti dobru platu za dobrog radnika koji ce napraviti posla... ako neko firmi namakne 5-6 milja dobiti mjesecno a placen je dvije i kusur milje, taj je jos i slabo placen u odnosu na radnika koji primi 800km a napravi milju... nema vise komunizma druze, da 5 ljudi u firmi radi a da 25 prima pristojne plate na njihovoj grbaci...
U zadnjih godinu dana u mom sektoru nikada nije bilo teže poslovati. Neuređeno lokalno tržište, ino barijere, nelojalna konkurencija, i naravno manje novca u zemlji su me doveli da prvi put razmišljam da li mojim radnicima isplatiti bonuse, a crnija predviđanja pokazuju da ću se sa nekima možda morati i rastati za dvije godine. U zadnjih 3 godine ured je povečan 3 puta, a ove godine nisam pomislio zaposliti nekog novog, čak niti pripravnika preko biroa.
Svi su iznimno obrazovani. Zato druže stav bilo kakvog uljuljakavanja može glave doći, s obzirom da je privredna pozicija BiH, praktično, u ovoj godini otišla naniže. Čak i ako nam pokušaju podvaliti statistike. To što trenutno radiš za privatnika, ne znači da za dvije ili tri godine nećeš biti iznimno nezadovoljan, ili da ćeš uopšte raditi. Privredna aktivnost nam je značajno slabija. Makar bi ti iz privatnog sektora trebao biti svjestan tih stvari, da se stvari mijenjaju jako brzo.
Last edited by Ricken on 18/09/2011 15:43, edited 1 time in total.
ragib

#1570 Re: SDP

Post by ragib »

radnikh wrote:
ragib wrote: Ja sam kupio par duluma zemlje ove godine da pokusam.
Ja radim na 2 jer za vise nemam potrebe, jos jedan sam posudio komsiji da sije
Imamo mi gdje posijati al kome prodat kad su svi veci trgovacki centri u vlasnistvu ljudi van BiH ovo govorim za vece kolicine koje bi znacajno smanjile uvoz

a ti mozes sijati da ti stagod zaradis ali za neke velike projekte treba imati mnogo vise od zemljista
jesil pokusao po prodavnicama ovim manjim, ja sam zvao zadruge kazu mi sve ce ti se otkupiti doduse ne po visokim cijenama.
kojeime

#1571 Re: SDP

Post by kojeime »

Alfons Kauders,

Stani, ti hoces da kazes da u BiH ljudi rade prekovremeno zato sto zele jer im je taj prekovremeni rad placen???!!!

Da i to cujem...

Zakon o radu u FBiH kaze da radnik pored 40 sati sedmicno MOZE (ne mora vec moze) raditi dodatnih 10 sati sedmicno i to u kontinuitetu 3 sedmice maksimalno i ukupno 10 sedmica maksimalno u toku godine AKO se pojave nepredvidjenje potrebe. Poenta je da ako radnik treba raditi prekovemeno vise od navedenih termina onda to znaci da u tom poslu nisu nastupile nepredvidjene okolnosti vec je to normalan nivo posla, a u tom slucaju treba zaposliti vise radnika a ne tjerati vec zaposlene da reade prekovremeno. Kada se otklone te nepredvidjene okolnosti, radnik ne smije vise raditi prekovremeno. To je sto se tice poslodavca i njegovog prava da trazi prekovremeni rad.

Radnik moze ako zeli traziti jos 10 sati ali poslodavac mu to moze ali i ne mora odobriti. Narvno ako mu odobri, mora mu platiti. Tih dodatnih 10 sati poslodavac NE SMIJE traziti od radnika, to jedino radnik moze traziti ako zeli (recimo da bi vise zaradio).

Samo, ovdje su poslodavci skontali da to MOZE u zakonu citaju kao MORA raditi prekovremeno. Zakon je napravljen da poslodavac ne moze radnika tjerati da radi koliko on hoce, pa je odredbama o prekovremenom radu i poslodavcu omogucio prostor za iznenadne situacije, a i zastitio radnika od izrabljivanja, ali problem nepostovanja zakona kod nas je to okrenuo naopacke. Pa poslodavci misle da radnici moraju raditi prekovremeno.

I koliko znam malo je firmi u BIH koje su smanjile broj radnih sati u toku sedmice i plate, a ostavile radnike na poslu. Vecina ih otpusti radnike, a oni koji ostanu i dalje rade isti broj sati.
vee-jay

#1572 Re: SDP

Post by vee-jay »

vee-jay wrote:
vee-jay wrote:
Ricken wrote: quote="vee-jay"

quote="Ricken"

quote="vee-jay"
A da li je jacanje BiH jacanje RSa?
/quote

Razmisli sam, pri tome isključujući kordinirano dnevno političko ubiranje političkih poena kojem su skloni vlastodržci iz oba entiteta.
/quote

Razmislio. Moze li odgovor?
/quote

Pa ako si razmislio valjda si došao do nekog saznanja, bilo kakvog.
Pa ja sam tebi postavio pitanje a ne sebi.
Dakle ako kazes: da je jacanje RSa -> jacanje BiH, da li je jacanje BiH -> jacanje RSa?

Molio bih za odgovor, po evo treci put.
po cetvrti put.
po pet put :roll:
BH BiH

#1573 Re: SDP

Post by BH BiH »

Realno mi nemamo danas bolje stranke od SDP. I to ubjedljivo!
Alfons Kauders

#1574 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Ricken wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ricken wrote: Nemoj brkati zakon o državnim službenicima i menadžesrki ugovor koji je sporan kod Bašića, a koji je potpisan u skladu sa zakonom o javnim preduzećima, a ne nikakvim kolektivnim ugovorima, sindikatima i ostalim zavrzalamama koje nemaju veze sa sporom Bašića i Vlade. Premijer Nikšić je u maju 2011 godine najavio nova zakonska rješenja za neutraliziranje ovih negativnih efekata koja trpe javna preduzeća u cilju ušteda i efikasnoti. Problem je što zakonski okvir koji se odnosi na Zakon o javnim preduzećima nije usklađen sa valom postavljanja novih uprava. Toliko o tome.

http://www.neznase.ba/vijesti/bih/7774- ... ovore.html
aj ljeba ti nauci citirat kako treba... :D ili promijeni browser, zna se desit da je i do tog... :D

znaci niksic je kriv zato jer jos uvijek nije promijenjeno par zakona (mada je prvi covjek izvrsne, a ne zakonodavne vlasti)? i jer je obecao da ce se to odraditi prije 4 mjeseca

ugovor je potpisan u skladu sa zakonom, koji nije izglasala ova vlast

basica je imenovala i ugovor potpisala prosla vlast, a ne ova

i u cemu je sad fol? treba prekrsiti ugovor, pa da frajer fino angazuje advokata i za par godina dobije 300-400 milja odstete iz nasih dzepova? mislis da ce novi zakon djelovati retroaktivno, na postojece ugovore, ili tek na nove?

niksic jeste kriv, ali znas za sta? zato sto ne podnese fino prijavu protiv onog ko je potpisao takav ugovor, protiv sluzbene osobe ili organa, nebitno... i neka onda clanovi npr. upravnog odbora koji su glasali za takav ugovor fino svom jaranu isplacuju platu godinu dana... problem rijesen, a sve po zakonu...
Znači složili smo da da zakonski okvir nema veze sa radnim odnosima i sindikatima, i da ovaj slučaj sa slučajem prvog čovjeka porezne uprave možemo porediti u smislu samo koliko i ova predhodna izvršna vlast poznaje vlastite zakone koje treba da provodi. Da postoji snaga platforme u zakonodvanoj vlasti ne bi bilo problema napraviti izmjene zakona i ograničiti štete na period do imenovanja nove uprave javnog preduzeća. Ovako će se svakako dobiti 400.000 KM + naknade za četiri godine, plus troškovi nove uprave. Čovjek se nagodio za savjetničku poziciju direktora. Efikasnost na djelu.
ja sam sindikate i kolektivne ugovore pominjao u kontekstu pregovora sa mmf-om i mjerama stednje... basica nisam pomenuo ni u prolazu...

vlast ne moze tek tako regulisati sve menadzerske ugovore, a ne moze ni npr. napraviti lex specialis za basica.. da i ne govorimo o potrebi da se ugovor retroaktivno stavi van snage, mada je bio cist i po zakonu - tuzba ne gine... nove ugovore mogu s lakocom regulisati, ali stare... e tu pociju problemi...

i ti opet ne pominjes ni ko je imenovao basica ni ko je donosio zakone koji su omogucili da se skroji takav ugovor? i ne komentarises moj prijedlog da se vlast obrusi na clanove upravnog ili nadzornog? oni nisu zasticeni tim ugovorom, ja bi ih gonio na sve moguce nacine, cak i krivicno ako za to postoji osnov... pa onda veselo, svima administrativna zabrana, po milja mjesecno i neka placaju svom jaranu platu
Alfons Kauders

#1575 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

kojeime wrote:Alfons Kauders,

Stani, ti hoces da kazes da u BiH ljudi rade prekovremeno zato sto zele jer im je taj prekovremeni rad placen???!!!

Da i to cujem...
ne u svim, u mojoj i u firmama s kojim poslujemo... pa covjece posla nema dovoljno ni da zadrzimo radnike koji su s nama godinama, zasto bi ih koji kurac krasni bilo ko tjerao da rade prekovremeno?!

Zakon o radu u FBiH kaze da radnik pored 40 sati sedmicno MOZE (ne mora vec moze) raditi dodatnih 10 sati sedmicno i to u kontinuitetu 3 sedmice maksimalno i ukupno 10 sedmica maksimalno u toku godine AKO se pojave nepredvidjenje potrebe. Poenta je da ako radnik treba raditi prekovemeno vise od navedenih termina onda to znaci da u tom poslu nisu nastupile nepredvidjene okolnosti vec je to normalan nivo posla, a u tom slucaju treba zaposliti vise radnika a ne tjerati vec zaposlene da reade prekovremeno. Kada se otklone te nepredvidjene okolnosti, radnik ne smije vise raditi prekovremeno. To je sto se tice poslodavca i njegovog prava da trazi prekovremeni rad.
jesi li ti care ikad radio kakav privatluk? jesi li kad radio 16 i vise sati dnevno da ispostujes rok, za svoj racun, ne zato jer te neki gazda tjera? pa ne rade bolan svi na pokretnoj traci, x sati, x proizvoda itd... ima firmi i djelatnosti gdje se nista ne radi danima, a onda se gine par dana... kraj price - ljudi koji rade takve poslove se pomire s haoticnim radnim vremenom i cao... hebote bilo je situacija da se kod nas radni dan svede na kafu, a popodne rostilj... a bude i da se gine od jutra do mraka... i niko se nikad nije bunio, zato jer tako mora, zato jer od toga zivimo...
Radnik moze ako zeli traziti jos 10 sati ali poslodavac mu to moze ali i ne mora odobriti. Narvno ako mu odobri, mora mu platiti. Tih dodatnih 10 sati poslodavac NE SMIJE traziti od radnika, to jedino radnik moze traziti ako zeli (recimo da bi vise zaradio).

Samo, ovdje su poslodavci skontali da to MOZE u zakonu citaju kao MORA raditi prekovremeno. Zakon je napravljen da poslodavac ne moze radnika tjerati da radi koliko on hoce, pa je odredbama o prekovremenom radu i poslodavcu omogucio prostor za iznenadne situacije, a i zastitio radnika od izrabljivanja, ali problem nepostovanja zakona kod nas je to okrenuo naopacke. Pa poslodavci misle da radnici moraju raditi prekovremeno.

I koliko znam malo je firmi u BIH koje su smanjile broj radnih sati u toku sedmice i plate, a ostavile radnike na poslu. Vecina ih otpusti radnike, a oni koji ostanu i dalje rade isti broj sati.
da bezze ne peglam dalje, fino idi u inspekciju i prijavi ljude koji to rade... kraj price... kraj svih problema koje imamo u privredi, ti se uhvatio prekovremenog rada, ko da smo indija ili kina hebote...
Post Reply