Da,prvi amabsador islamabijela wrote:mus'ab b. umejr, r.a.
Kviz
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#1551 Re: Kviz
- bijela
#1554 Re: Kviz
šest sura u časnom Kur'anu ima naziv po životinjama. koje su to životinje?
na latinskom
na latinskom
- WipeOut
#1555 Re: Kviz
Ja bih napisala ali nestat ce mi post misteriozno 
- bijela
#1556 Re: Kviz
neće ba, ovu temu ne provjeravaju, znaš da smo već zaključile da je dosadna 
- WipeOut
#1557 Re: Kviz
Da sam ja znala,ovdje bih ja pisala sta imam za rijetbijela wrote:neće ba, ovu temu ne provjeravaju, znaš da smo već zaključile da je dosadna
a jel bas na latinskom
- bijela
#1558 Re: Kviz
da, na latinskom i ono u koju porodicu spadaju.. gmazovi, beskičmenjaci i šta već ima... 
- Ciprol
#1559 Re: Kviz
WipeOut wrote:Da sam ja znala,ovdje bih ja pisala sta imam za rijetbijela wrote:neće ba, ovu temu ne provjeravaju, znaš da smo već zaključile da je dosadna![]()
a jel bas na latinskom![]()
mislim da je to meni više bilo upućeno
- WipeOut
#1560 Re: Kviz
Ej ti sad pocela sa iznivljanjembijela wrote:da, na latinskom i ono u koju porodicu spadaju.. gmazovi, beskičmenjaci i šta već ima...
@ciprol bujrum ako je tebi upuceno
- bijela
#1561 Re: Kviz
ejs, dok vi odgovorite.. krava se mogla pomust, pauk je mogao isplest mrežu, pčela je mogla napravit teglu meda... 
- WipeOut
#1563 Re: Kviz
a slonovi to sve srusitbijela wrote:ejs, dok vi odgovorite.. krava se mogla pomust, pauk je mogao isplest mrežu, pčela je mogla napravit teglu meda...
- WipeOut
#1564 Re: Kviz
S obzirom da si mi pokvario nijetCiprol wrote:samo vi, gledam film trenutno.
kada odgledas film,napisi odgovor
- Ciprol
#1565 Re: Kviz
krava, mravi, slonovi, pčela, pauk, koja je 6a?
- Ciprol
#1567 Re: Kviz
pa to nije posebno neka životinja
anyway, sad ću ja latinske nazive i rodove da poredam
anyway, sad ću ja latinske nazive i rodove da poredam
- Ciprol
#1568 Re: Kviz
znači, ovo su medonosne vrste pčela: Apis mellifera, Apis cerana, Apis dorsata, Apis florea, Apis meliponinae.
sistematika glasi ovako: Animalia > Arthropoda > Insecta > Hymenoptera > Apocrita > Apoidea > Apidae > Apinae > Apini > Apis
slon će biti da je Loxodonta africana, a sistematika:
Animalia > Chordata > Mammalia > Proboscidea > Elephantidae > Loxodonta.
što se mrava, paukova i krava tiče, napisat ću samo sistematiku, ima puno vrsta
mravi: Animalia > Arthropoda > Insecta > Hymenoptera > Apocrita > Vespoidea > Formicidae
krave: Animalia > Chordata > Mammalia > Artiodactyla > Ruminantia > Pecora > Bovidae > Bovinae
pauci: Animalia > Arthropoda > Chelicerata > Arachnida > Araneae
sistematika glasi ovako: Animalia > Arthropoda > Insecta > Hymenoptera > Apocrita > Apoidea > Apidae > Apinae > Apini > Apis
što se mrava, paukova i krava tiče, napisat ću samo sistematiku, ima puno vrsta
mravi: Animalia > Arthropoda > Insecta > Hymenoptera > Apocrita > Vespoidea > Formicidae
krave: Animalia > Chordata > Mammalia > Artiodactyla > Ruminantia > Pecora > Bovidae > Bovinae
- bijela
#1569 Re: Kviz
ou, pa braaavooo
ovo je najbolji odgovor od početka postojanja ovog našeg malog kviza
a odgovarač je zaslužio nagradu - ima pravo da narednih 10 puta postavlja pitanja
čestitamo
a odgovarač je zaslužio nagradu - ima pravo da narednih 10 puta postavlja pitanja
čestitamo
- Ciprol
#1570 Re: Kviz
bijela wrote:ou, pa braaavooo![]()
a odgovarač je zaslužio nagradu - ima pravo da narednih 10 puta postavlja pitanja![]()
čestitamo
neka, hvala
- bijela
#1571 Re: Kviz
ni sama nisam dobra sa imenima, ali evo jedno pitanje, zato što je zanimljivo
Poslanik, a.s., je tek nekoliko puta vidio meleka Džebraila u njegovom stvarnom obliku (sa 600 pari krila...)
a inače ga je viđao u obliku jednog ashaba, kako se zvao taj ashab
Poslanik, a.s., je tek nekoliko puta vidio meleka Džebraila u njegovom stvarnom obliku (sa 600 pari krila...)
- WipeOut
#1572 Re: Kviz
Ohoooo ,Ciprol wrote:znači, ovo su medonosne vrste pčela: Apis mellifera, Apis cerana, Apis dorsata, Apis florea, Apis meliponinae.
što se mrava, paukova i krava tiče, napisat ću samo sistematiku, ima puno vrsta![]()
bas si se potrudio
-
ragib
#1573 Re: Kviz
Zato Božiji poslanik s.a.v.s. kaže: Blago onom koga pozabave njegovi grijesi i mahane pa nema vremena da se bavi tudjim grijesima i mahanama.bijela wrote:ni sama nisam dobra sa imenima, ali evo jedno pitanje, zato što je zanimljivo![]()
Razmišljanje o grijesima vrlo često utiče ili biva sebeb Allahovog rahmeta i milosti. To je druga stvar koju Abdullah ibni Mesud spominje, ono što je želja svakog Allahovog roba, a to Allahov rahmet i milost. Čovjek koliko god da se brine o svojim grijesima muftačan je Allahovog rahmeta jer i sam Božiji poslanik s.a.v.s. kaže: Niko neće na osnovu svojih djela ući u džennet. Pa ashabi pitaju: Ni ti, Božiji poslaniče? Kaže: Ni ja, da nije Allahovog rahmeta i milosti.
Ispričaću vam dogadjaje vezane za ovo. Dihje el Kelbi je čovjek koji je bio toliko lijep da je čak i Džebrail dolazio u njegovom liku. Bio je toliko lijep da, kada bi izašao na ulicu, ashabi bi trčali da ga vide. A nije bio još primio Islam. Bio je vodja plemena i Božiji poslanik s.a.v.s. je mnogo želio da on primi Islam. Jer ako on prihvati Islam onda će cijelo pleme primiti Islam. I jedno jutro dolazi Božijem poslniku s.a.v.s. Džebrail i kaže: Hej Muhammede, mi smo udahnuli nur Islama u srce Dihjea el Kelbija. Malo kasnije će ti doći i primiti Islam. Kada je Božiji poslanik s.a.v.s. završio sa namazom, još nije ni izašao iz džamije, Dihje el Kelbi ulazi u džamiju. Božiji poslanik skide jedan prsluk koji je imao na sebi i prostrije mu da sjedne a Dihje el Kelbi uhvati onaj prsluk i poče ga ljubiti govoreći: Ešhedu en la illahe ilallah ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resulluhu.
Nakon toga poče plakati.
Božiji poslanik s.a.v.s. mu kaže: Nemoj plakati, Dihje, jer danas je vrijeme za veselje a ne za plakanje. A on kaže: Božiji poslaniče, činio sam velike grijehe pa se bojim da mi Allah dž.š. neće oprostiti. Upitaj Allaha dž.š., ako treba da ratujem na Njegovom putu, ratovaću dok ne poginem, ako treba da podijelim sadaku i to ću učiniti. Pita ga Božiji poslanik s.a.v.s.: Šta si činio? A on kaže: Božiji poslaniče, ja sam bio vodja plemena. Poubijao sam veliki broj ženske djece jer je to bio adet i običaj u vrijeme džahilijeta, pa se bojim da mi Allah dž.š. to neće oprostiti.
U tome trenutku dolazi Džebrail Božijem poslaniku s.a.v.s., šapće mu na uho i kaže: Hej Muhammede, reci Dihjeu el Kelbiju da od onoga trenutka kada je rekao: la illahe ilallah, Allah dž.š. mu je oprostio šezdeset godina grijeha, pa kako da mu ne oprosti to što je ubijao žensku djecu.
- bijela
#1574 Re: Kviz
Dihje el-Kelbi, radijallahu anhu
inače, kad je riječ o dolasku Džibrila, a.s., Poslaniku...
kod revde imaju jedna vrata, zovu se babi-Džibril (Džibrilova vrata). tako se zovu jer je najčešće kroz ta vrata dolazio Pejgamberu..
a on, dok bi sjedio sa ashabima, često bi čežnjivo pogledavao u ta vrata.. očekujući.. želeći..
inače, kad je riječ o dolasku Džibrila, a.s., Poslaniku...
kod revde imaju jedna vrata, zovu se babi-Džibril (Džibrilova vrata). tako se zovu jer je najčešće kroz ta vrata dolazio Pejgamberu..
a on, dok bi sjedio sa ashabima, često bi čežnjivo pogledavao u ta vrata.. očekujući.. želeći..
- RespectLifeBH
#1575 Re: Kviz
Evo jednog pitanja i od mene
* Ko je bio prvi ashab koji je bez dvoumljenja povjerovao u Muhammedovo s.a.v.s. poslanstvo, primio islam i nikad nije posumnjao ?
Here we go, who's first
* Ko je bio prvi ashab koji je bez dvoumljenja povjerovao u Muhammedovo s.a.v.s. poslanstvo, primio islam i nikad nije posumnjao ?
Here we go, who's first