Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
B-rank

#1551 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by B-rank »

miki4 wrote:
Bosanac_21 wrote:Bosanski jezik ne postoji!

"Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da on ne može da se zove bosanski, nego bošnjački", kaže Dodik...
10.11.2008. 18:45

Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik izjavio je da Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da on ne može da se zove bosanski, nego bošnjački.

Prema njegovim riječima, ne postoji bosanski jezik i njega je prisvojila jedna etnička grupa.

"Obilježje jezika nosi obilježje naroda. Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali on ne može da se zove bosanski, nego bošnjački", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da u BiH žive i ljudi koji govore srpski i hrvatski jezik i koji sigurno nisu spremni da se odreknu činjenice da je jezik dio njihovog identiteta.

Nebitno je šta taj jezički neznalac rekao, on je i to izgovorio BOSANSKIM jezikom, ali zbog njegovog neznanja nije ni svjestan. Jezik koji on upotrebljava nije ni blizu Srpskom jeziku , već je jezik koji je vezan za Bosansko područje, kojim se služe i Bošnjaci, bosanski srbi i Bosanski Hrvati.
Svi mi u našoj Bosni se služimo Bosanskim jezikom , ma koliko to lajički negirali i pokušavali se odreći činjenica koje su nepobitne.

Ovdje vidimo potvrdu da je neznanje osnova koja pravi sukobe. A najgore je sto to neznanje ima tendenciju sirenja, i sto ga podrzavaju vlasnici glavnih torova.

Ali eto kao svi pricaju o ukidanju rs, mada svi znamo da je to malo nerealno u ovom trenutku, a ustvari trebalo bi da pocnemo sa malim stvarima koje su lakse ostvarive. A to je npr. izbacivanje hercegovine iz imena drzave.
miki4

#1552 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by miki4 »

B-rank wrote:
miki4 wrote:
Nebitno je šta taj jezički neznalac rekao, on je i to izgovorio BOSANSKIM jezikom, ali zbog njegovog neznanja nije ni svjestan. Jezik koji on upotrebljava nije ni blizu Srpskom jeziku , već je jezik koji je vezan za Bosansko područje, kojim se služe i Bošnjaci, bosanski srbi i Bosanski Hrvati.
Svi mi u našoj Bosni se služimo Bosanskim jezikom , ma koliko to lajički negirali i pokušavali se odreći činjenica koje su nepobitne.
Ovdje vidimo potvrdu da je neznanje osnova koja pravi sukobe. A najgore je sto to neznanje ima tendenciju sirenja, i sto ga podrzavaju vlasnici glavnih torova.

Ali eto kao svi pricaju o ukidanju rs, mada svi znamo da je to malo nerealno u ovom trenutku, a ustvari trebalo bi da pocnemo sa malim stvarima koje su lakse ostvarive. A to je npr. izbacivanje hercegovine iz imena drzave.
nije potrebno izbacivati bilo šta, samo je potrebno poštovati sve istorijske činjenice koje su obilježile Bosansku državu. Kada svi budu svjesni tih činjenica, a usput ih poštivati, neće biti opterećenja ove vrste i negiranja onog što je istorijski nepobitno.
Abacija

#1553 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Abacija »

paratrooper wrote:
Abacija wrote:BiH se svakim danom sve vise dijeli. @mircerka je na jednoj drugoj temi pomenula kako bi Federacija trebala da pravno i ekonomski ojaca, ali samo postojanje Federacije vodi ka nestanku BiH.
moje misljenje je da bi uklanjanje Federacije toliko osnazilo RS , da bi se postojanje BIH kao drzave moglo tretirati kao farsa.
A nisi se ni zapitao sta bi ostalo kada bi se Federacija ukinula.
paratrooper wrote:Ipak nakon decenije manjih i vecih uspjeha u integraciji doslo se do tacke kad su sazreli uslovi da se nametnu amandmani kojim RS nece moci ugrozavati daljnji razvoj te zemlje. Ipak treba biti realan i dopustiti RS politicarima neka nastave maltretiranje stanovnika tog entiteta a sve uciniti da se minimizira to divljastvo i kriminal po ostatak BIH (Federaciju i Brcko). I tako raspetljat situaciju, mozda nije idealno rjesenje ali je rjesenje koje bi trebalo dozvoliti da bar polovina zemlje krene naprijed.
Maltretiranje Bosanaca i Hercegovaca manjeg nam entiteta je istovremeno produzavanje agonije i maltretiranje svih stanovnika Bosne i Hercegovine. Zar ti licno ne osjecas posljedice tog maltretiranja? :shock:

paratrooper wrote:Mnogo je tu slozenih procesa, uticaja i interesa koji izgledaju kontradiktorni i ne dozvoljavaju progres. Nisam uvjeren da je razgovorima i demokratijom moguce razrijesiti sve te stvari. Nekad se pak moraju donositi i pogresne odluke jer i kao takve mogu biti bolje nego da se ne donesu bilo kakve odluke.
Namjerno donositi pogresne odluke? :? :shock:
PalaSa Marsa

#1554 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by PalaSa Marsa »

Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik izjavio je da Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da on ne može da se zove bosanski, nego bošnjački.

Prema njegovim riječima, ne postoji bosanski jezik i njega je prisvojila jedna etnička grupa.

"Obilježje jezika nosi obilježje naroda. Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali on ne može da se zove bosanski, nego bošnjački", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da u BiH žive i ljudi koji govore srpski i hrvatski jezik i koji sigurno nisu spremni da se odreknu činjenice da je jezik dio njihovog identiteta.
[/quote]

Svi mi u našoj Bosni se služimo Bosanskim jezikom , ma koliko to lajički negirali i pokušavali se odreći činjenica koje su nepobitne.[/quote]

Ali eto kao svi pricaju o ukidanju rs, mada svi znamo da je to malo nerealno u ovom trenutku, a ustvari trebalo bi da pocnemo sa malim stvarima koje su lakse ostvarive. A to je npr. izbacivanje hercegovine iz imena drzave.[/quote]

Amani jarabi naroda, jos fali neko ko ce dati predlog, daj da izbacimo sve rijeke, sve planine, sve doline iz BiH... :shock: :shock: (Sta sve narod nece izustit') ... :-) :-) :-)
behavac

#1555 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by behavac »

nokia6170 wrote: jesam upravu kad kazem da republika srpska krsi dejtonski sporazum u ovom konkretnom slucaju?
Pa u teoriji mozda i jesi al i tu postoje dvije stvari.
Prva je pitanje legitimnosti tih praznika.
Jer recimo meni licno je apsolutno neprihvatljivo se drzavni praznika bude npr 1 mart kad su Srbi u BIH kao konstitutivan narod preglasani.
Takodje 25.11. je bio dan SRBIH a danasnja BIH nije bas ista kao ona u SFRJ.
Zato to nema legitimnost dok se ne donese novi zakon koncezusom.
Druga stvar je pitanje legalnosti toga uopste.
Jer ako je to tako kao sto ti kazes zasto niko nije tuzio RS sudu BIH za ovo krsenje kao sto je uradjeno za npr prefiks Srpski u imenima gradova, pa vise nije Srpsko Sarajevo vec Istocno Sarajevo. Mislim da je ovo malo komplikovanije i da mora biti donesen novi zakon a znamo da za to treba koncezus.

Uglavnom evo ajmo naci kompromis, nek bude nesto trece.
Lincoln-Burrows wrote:
dallton wrote: koji bi ti datum predlozio?
Recimo 25.10. dan kada je umrla posljednja bosanska kraljica
i sada bi tog datuma se obilježavao Dan državnosti.

Ako neko ima bolji prijedlog nakon ovog rata neka kaže,
ovaj datum bi svi prihvatili.
Ja bi licno prihvatio ovaj datum kao dan BIH.
Ko je jos za.
Abacija

#1556 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Abacija »

zavrzlama wrote:
@ Dodik je pametan jer radi isto kako je radio i F. Tudzman u Hrvatskoj.
Nije Dodik pametan niti ima ikakave slicnosti njega i Tudjmana..evo zasto..

Tudjman je imao medunarodno priznatu drzavu+ drzavu gdje katolici cine 80% stanovnistva,tako da Tudjman nije nikad brinuo dali ce Hrvatska ostati u svojim granicama ili nece,radilo se samo o tome kad ce srbi u Hrvatskoj pokleknuti...a Tudjman je izabrao opciju da na racun BIH hrvata,bosnjaka i BIH jedinstva i cjelovitosti dobije cjelovitu i bez srba Hrvatsku..gdje su Bljesak i Oluja bili samo sminka da se zamaskira dogovor sa Milosevicem...

Dodik nema medjunarodno priznatu drzavu niti je Dodiku cilj rs u sastavu BIH...LAZ i to velika je da ovo Dodik radi da bi ocuvao rs kao entitet...da je dodiku i mentorima iz srbije bitan entitet u sastavu BIH oni bi davno priznali BIH jer jedino postojanje BIH je i garant postojanja rs-a u ovom politickom i teritorijalnom obliku...cilj je pripajanje tog entiteta srbiji zato Dodik i potkopava Dejton i BIH iz razloga sto entitet rs nije ono sto velikosrbi zele...jer znaju da ce vremenom zbog loseg nataliteta,geografskog polozaja i demokratizacije same srbije taj entitet postati samo teret i prepreka da se srbi razvijaju u cijeloj BIH..rs i normalna BIH ne idu jedno s drugim to znaju i velikosrbi oni idu na sve ili nista jer nista je opet uspjeh za njih jer njima nikad nije smetao i skodio zivot u normalnoj BIH..oni ce pokusati da istraju na secesionizmu i ako sve to propadne onda ce se pojaviti novi dodik koji ce raditi kontra stvari od sadasnjeg dodika,jer velikosrbi znaju kad treba stati na loptu ,jer moze doci vrijeme da im neko sapne na uho"Eto odvojite se od BIH...samo ne racunajte na korpuse iz srbije i na zaustavljanje rata kad vam krene naopako" trenutno se velikosrbi vagaju dali da krenu u avanturu ili ne, jer tesko im je odrzavati histeriju secesije kod srpskog naroda zauvijek..jer ako srbi nastave sa ovakvom praksom a to je da podkopavaju drzavu BIH i stvaraju nemogucnost da srpski narod prihvati BIH kao svoju drzavu,krajnji rezultat nece biti status quo,nego ce biti daleko nepovoljniji po velikosrbe..postavlja se pitanje da li srbi kao narod mogu pobijediti sami sebe i reci velikosrpstvu to istorijsko"NE" ili ce nastaviti putem Beogradskog pasaluka...u mnogome ce zavisiti od MZ i njihovog plana za Balkan...BIH i treba tip ko Dodik da prekine status quo jer ce time uciniti medvjedju uslugu MZ a to je da podijeli i unisti BIH ili da ukine Dejton i uspostavi novo i normalno uredjenje u BIH..treceg nema jer je car go,jer daljnom stagnacijom BIH se povecava sansa za destabilizaciju Kosova,Makedonije ,CG i jacanju radikala u Srbiji..e sad dali Americi godi ova destabilizacija ili EU vrijeme ce pokazati uskoro...
A ja bas mislim da MZ-u odgovaraju politicari kao Dodik upravo da zadrze status quo. Da nema Dodika situacija bi se smirila i BiH bi napredovala. I mislim da stanje u BiH nije odlucujuci faktor uvezi jacanja radikala u Srbiji. I EU je dosadasnjom praksom pokazala da im odgovara ovakvo stanje.
paratrooper

#1557 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by paratrooper »

Abacija wrote:
paratrooper wrote: moje misljenje je da bi uklanjanje Federacije toliko osnazilo RS , da bi se postojanje BIH kao drzave moglo tretirati kao farsa.
imam svoju verziju ka i ti sto imas svoju i kao sto ostalih par milion stanovnika ima svoje. Evo ti moja vezija:

- ukida se Federacija, i dolazi do spajanja krajeva sa hrvatskom vecinom u poseban savez.
- hrvatske stranke i katolicka crkva vrse politicki pritisak na MZ za sto bolju poziciju u pregovorima.
- Bihacka krajina je odvojena od centralne BIH i manje vise je de-facto hrvatski teritorij sa inklinacijom da to de-iure postane u nekoliko slijedecih desetljeca.
- Srbi iz RS-a pomazu Hrvatsku stranu i time profitiraju
- Bosnjaci kao prihvataju kompromis i ostavljaju kompletnu hercegovinu a sebe zatvaraju u kombinirani kanton tz-ze
- Sarajevo prelazi pod direktnu upravu MZ, a carsiju daju Cericu, Izetbegovicu, Saji i Gaijevim

u takvoj situaciji Srbima i nije toliko bitno sto su rasporedjeni u dvije drzave jer obje su Srpske, i gdje su ostali samo ikebane.

eto kad si vec pitao.

A mogu ja tebe pitat zasto BIH nikad nije postala neovisna zemlja poput ostalih koje su se oslobadjale Turskog terora ?

Trebas vidjeti Bosance iz perspektive okolnih zemalja pa da razumijes njihove mogucnosti.
vee-jay

#1558 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by vee-jay »

behavac wrote:
nokia6170 wrote: jesam upravu kad kazem da republika srpska krsi dejtonski sporazum u ovom konkretnom slucaju?
Pa u teoriji mozda i jesi al i tu postoje dvije stvari.
Jer recimo meni licno je apsolutno neprihvatljivo se drzavni praznika bude npr 1 mart kad su Srbi u BIH kao konstitutivan narod preglasani.
Jer ako je to tako kao sto ti kazes zasto niko nije tuzio RS sudu BIH za ovo krsenje kao sto je uradjeno za npr prefiks Srpski u imenima gradova, pa vise nije Srpsko Sarajevo vec Istocno Sarajevo. Mislim da je ovo malo komplikovanije i da mora biti donesen novi zakon a znamo da za to treba koncezus.

Lincoln-Burrows wrote:
dallton wrote: koji bi ti datum predlozio?
Recimo 25.10. dan kada je umrla posljednja bosanska kraljica
i sada bi tog datuma se obilježavao Dan državnosti.

Ako neko ima bolji prijedlog nakon ovog rata neka kaže,
ovaj datum bi svi prihvatili.
Ja bi licno prihvatio ovaj datum kao dan BIH.
Ko je jos za.
25.11 JE NEUPITAN.

Na koga ti zvuci ovo? :D Sala mala. Al' sad ozbiljno:

25.11 JE NEUPITAN.

Kakva glupost slaviti smrti bosanske kraljice, zasto ne dan rodjenja ili dan kad je prvi put prohodala? Da smo barem neka monarhija ili kraljevina pa bih mogao i razumjeti. I podrzati.

Ali evo: Sta to Srbima smeta 25.11?!? Nista, u sustini nista, al' kako da se prizna antifasisticka borba kad je citava RS nastala na fasizmu i kad cetnici koljaci hodaju RSom kao albanski slasticari po Dalmaciji. Kako to da se prizna ono za sto su narodi BiH zajedno gubili zivote i sto su svojom krvi gradili? Kako to da se slavi gradnja one drzave U KOJOJ SRBI NISU NAJJACA I NAJVECA SILA NEGO SU SVI BILI RAVNOPRAVNI?

Ne, behavac, znamo to svi mi ovdje na forumu da se rat nije zavrsio. Nestanak RSa ce se dogoditi u krvlju, zavisi samo da li ce ta lokva krvi biti od jednog poludjelog medjeda od jedne tone ili ce on povlaciti Srpski narod sa sobom (kao i svi srpski fanatici prije njega). Ja bih se iskreno nadao prvom rjesenju ali iskustvo mi pokazuje drugi trend.
rajvosa^

#1559 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by rajvosa^ »

Uh na ovoj temi pune ruke posla.... :run:
Lincoln-Burrows

#1560 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Lincoln-Burrows »

JThomas wrote:ah, opet se diskretno između redova provlače hrvatske hortikulturalne teze o hrvatstvu kotromanića i slično :lol:
Ne razumijem što je smiješno :roll:
JThomas wrote: i kraljevi engleske su etničkim porijeklom nijemci već zadnjih 300 godina, kroz cijeli srednji vijek su bili iz francuske, stewarti su bili škoti...pa nešto ne vidim da se neko tamo mnogo češe po gu*ici niti postavlja razne nebulozne teze oko toga.
Uglavnom se slažem.

Škoti su Škoti i nitko im to ne oduzima, i Škotska je postojala i prije Engleske.
Jednako vrijedi i za "Engleze".
Jezik je škotski, a znamo da je anglosaksonska velesila asimilirala pola
svijeta pa ih ne uzimam za dobar primjer.
Abacija

#1561 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Abacija »

paratrooper wrote:
Abacija wrote:
paratrooper wrote: moje misljenje je da bi uklanjanje Federacije toliko osnazilo RS , da bi se postojanje BIH kao drzave moglo tretirati kao farsa.
imam svoju verziju ka i ti sto imas svoju i kao sto ostalih par milion stanovnika ima svoje. Evo ti moja vezija:

- ukida se Federacija, i dolazi do spajanja krajeva sa hrvatskom vecinom u poseban savez.
- hrvatske stranke i katolicka crkva vrse politicki pritisak na MZ za sto bolju poziciju u pregovorima.
- Bihacka krajina je odvojena od centralne BIH i manje vise je de-facto hrvatski teritorij sa inklinacijom da to de-iure postane u nekoliko slijedecih desetljeca.
- Srbi iz RS-a pomazu Hrvatsku stranu i time profitiraju
- Bosnjaci kao prihvataju kompromis i ostavljaju kompletnu hercegovinu a sebe zatvaraju u kombinirani kanton tz-ze
- Sarajevo prelazi pod direktnu upravu MZ, a carsiju daju Cericu, Izetbegovicu, Saji i Gaijevim

u takvoj situaciji Srbima i nije toliko bitno sto su rasporedjeni u dvije drzave jer obje su Srpske, i gdje su ostali samo ikebane.

eto kad si vec pitao.
Mogao bi biti takav scenario ali kao najgori slucaj. Ali ja nisam predlozio ukidanje Federacije da bi se BiH raspala nego da ojaca kao drzava. Evo i ovdje sam pomenuo to isto: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9#p2279039 Treba postojati jako dobar plan kako i sta da se radi u slucaju scenarija koji si ti opisao, a ne ici grlom u jagode.
paratrooper wrote:A mogu ja tebe pitat zasto BIH nikad nije postala neovisna zemlja poput ostalih koje su se oslobadjale Turskog terora ?

Trebas vidjeti Bosance iz perspektive okolnih zemalja pa da razumijes njihove mogucnosti.
Jako dobro pitanje na koje ne znam odogovor i sad si me zamislio. Trebao bih prvo malo obnoviti istoriju iz tog perioda...
Hodidjed

#1562 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Hodidjed »

1. Cita li ovdje iko ista sta napisa Ivan Franjo Jukic i njegovi Lovrenovicki komentatori?
Mnostvo je toga sto pokazuje da u Bosni niko nikada nije spominjao nikakav drugaciji jezik sem bosanskog sve do dolaska austro-ugara. Svi "navodni" argumenti za postojanje bilo kojeg drugog jezika na tlu Bosne do godine 1878 su puki falsifikati.

2. Sto se Dodika tice, tu je sve jasno. Bosanski "srbi" dozvoljavaju Dodiku da radi sta god zeli sve dok im je dobro (imaju posao sa minimalnom platom; niko ih ne tuce).
Samo, Dodik je u pravu: Bosanski jezik de jure ne postoji od stvaranja SHS Kraljevine pa naovamo. De facto postoji, ali nosi drugacije nazive: srpsko-hrvatski, a danas bosnjacki (izvinjavam se SDA eliti, ali bosanski jezik ne moze biti vlasnistvo samo muslimana, "realno").
Da li mislite da ovaj traktorista stvarno ima mozga da kaze ista pametno? Sve njegove izjave mu kreira neko drugi. On je tek "figura".
Abacija

#1563 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Abacija »

BLIC KOMENTAR - Srednji vijek

Piše: Faruk BORIĆ
24/11/08

Koliko je dužnosnicima SAD-a pun kofer Milorada Dodika, govori i reakcija Raffija Gregorijana, koje je premijer Republike Srpske optužio da je na čelu „organizirane i udružene zločinačke grupe“ koja ga želi kriminalizirati. Pored zamjenika visokog predstavnika, u grupi su i strani tužioci na Sudu BiH, medijski djelatnici, predstavnici nevladinog sektora...

Gregorian je poručio Dodikovim prijateljima da ga (Dodika) odvedu psihijatru, čime je, svakako, prekoračio mjeru dobrog ukusa (Gregorian). No, ko se s Dodikom bavi, u blatu se blati. Prisjetimo se kako su prije dva mjeseca srbijanski mediji objavili, a oni u RS-u prenijeli, da je Gregorian na čelu neformalne skupine koja želi izvršiti atentat na Dodika. Oslobođenje je kritizirano zbog teksta objavljenog na naslovnici (Rat za BiH), u kojem smo demaskirali način na koji Dodik baca medijske bombe, uz šutnju koja znači odobravanje federalnih partnera. Kolege su kritizirale Oslobođenje što se ozbiljno bavi napisima u žutoj štampi, prenebregavajući činjenice da su žutu štampu prenijeli i javni servis (RTRS) i entitetska agencija na Dodikovom budžetu (Srna).

U samoubilačkim političkim ambicijama Dodika niko više ne može zaustaviti. Jednostavno, predaleko je otišao u ulogu svemoćnog kabadahije koji ne bere ništa ni dva posto. Stepen razvijenosti javnosti u RS-u nedovoljan je da bi se išta moglo očekivati na unutarnjem planu, dok god Mile važi za čuvara srpskog (državnog) pečata sa ove strane Drine. Napadi iz Federacije BiH, i sam je kazao, samo mu hrane biračku masu. Zato Dodika nevjerovatno boli jedino činjenica da bi zbog lopovluka mogao završiti okovan amovima, te mu je jedina šansa da svoju robiju prikaže kao dokaz vlastitog mučeništva u borbi protiv mračnih sila i umova. Kakva evropska budućnost, vidite da smo u srednjem vijeku!
Amerikanci ti imaju jednu dobru poslovicu: "If it looks like a duck, walks like a duck and sounds like a duck..." :mrgreen:
krivorijek

#1564 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by krivorijek »

Dodik vrlo svjesno izbacuje ovakve izjave, dakle nesto opet skandalozno, nesto oko cega ce se polemizirati.

- nova polemika znaci: paznja opet u smjeru OD pravih problema.

- ova izjava je posebno dobro naciljana u mehko, izranjavano meso BiH drustva, jer podstice na daljnje podjele po nacionalnim savovima, sto se svako moze brzo uvjeriti citajuci samo komentare na ovoj temi.

edit: par tajposa
Last edited by krivorijek on 24/11/2008 16:44, edited 1 time in total.
dallton

#1565 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by dallton »

Abacija wrote:
Amerikanci ti imaju jednu dobru poslovicu: "If it looks like a duck, walks like a duck and sounds like a duck..." :mrgreen:
Than it must be dodik :D
dallton

#1566 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by dallton »

Ovo mi je danas najaci komentar :D
Ljevica se vraća kući

„Drugovi i drugarice, smrt fašizmu - sloboda narodu“ riječi su kojima je Benzad Čirkin, pozdravljen gromoglasnim aplauzom, otvorio konvenciju Socijaldemokratske akcije BiH, održanu jučer u Prijedoru.

Sala prijedorskog pozorišta bila je pretijesna da primi sve članove i simpatizere ove stranke, koji su se okupili kako bi obilježili 25. novembar, Dan državnosti BiH, ali i još jednom naglasili važnost i vanvremenost odluka ZAVNOBiH-a, usvojenih prije 65 godina u Mrkonjić-Gradu.

„Okupili smo se danas i ovdje u Prijedoru, pod Kozarom, sa željom da pokažemo da se ljevica vraća kući“, istakao je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija. On je kazao da ni Prijedor ni Kozara nisu kuća onih koji su pokušali vaskrsnuti fašizam na koncu 20. vijeka, već kuća istinskih antifašista, poput dr. Mladena Stojanovića, koji “nije postao ljevičar zato što nije imao šta da jede, već što je vjerovao da narod na ovim prostorima početkom Drugog svjetskog rata nije imao alternativu antifašizmu“.

Dok je voditeljica konvencije čitala dijelove odluke ZAVNOBiH-a, učesnici su njene riječi prekidali burnim aplauzima, a sa ništa manje emocija nije dočekan ni splet pjesama, posvećen Narodno-oslobodilačkom ratu, koje je izveo hor Društva „Josip Broz Tito“.

Aplauzom su ispraćene i riječi potpredsjednika SDP-a i člana državnog Predsjedništva Željka Komšića, koji je kazao da ne može shvatiti da „danas u ovoj zemlji neko može bježati od ZAVNOBiH-a“. „Ne trebamo bježati od onoga što je historija naše zemlje, a njena historija su i Komunistička partija Jugoslavije i ZAVNOBiH, i AVNOJ i Tito. Mi u SDP-u nemamo razloga od svega toga bježati jer kada o tom dijelu naše historije govorimo, možemo uvrijediti samo šoviniste i nacionaliste“, istakao je Komšić. On je podvukao da je i današnja borba za uspostavu BiH, utemeljena na onim principima koje je proklamirao ZAVNOBiH, jednako teška kako je to bila i daleke 1943. godine te pozvao članstvo ove stranke da ne odustane od istrajavanja na tim ciljevima.

Obilježavanje Dana državnosti BiH upravo u Prijedoru imalo je, kako je to rečeno, i dodatnu poruku da je „Prijedor u BiH i BiH u Prijedoru“. „Raznobrojni zaštitnici nacionalnih interesa nastavljaju trend fašizacije društva, onaj koji su započeli početkom devedesetih godina prošlog vijeka i zbog kojeg su Prijedorčani, samo zbog svog imena, platili strašnu cijenu,“ naglasio je Benzad Čirkin, član Opštinskog odbora SDP-a Prijedor. „Ova država može biti i postati zasnovana samo na onome što su vijećnici ZAVNOBiH-a zapisali 1943. godine, da ona nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već i srpska, i hrvatska, i muslimanska“, zaključio je Čirkin.

I dok su salom odjekivali stihovi pjesme „Padaj silo i nepravdo“, javljao se gorak osjećaj da je očito ponovo došlo vrijeme da narod glasno zapjeva iste stihove.
Tito dragi ustani, kloniraj se i ovaj put prosiri kapacitete na golom otoku, necemo se zaliti ko prosli put :D
Abacija

#1567 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Abacija »

dallton wrote:
Abacija wrote:
Hebo ga patak banjalucki. :dance: :mrgreen: :run:
vee-jay

#1568 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by vee-jay »

Abacija wrote:
dallton wrote:
Abacija wrote: Amerikanci ti imaju jednu dobru poslovicu: "If it looks like a duck, walks like a duck and sounds like a duck..." :mrgreen:
Hebo ga patak banjalucki. :dance: :mrgreen: :run:
[/quote]

:x :x :x :x

...laktaski, ne banjalucki :D :D :D
behavac

#1569 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by behavac »

vee-jay wrote:
behavac wrote: Pa u teoriji mozda i jesi al i tu postoje dvije stvari.

25.11 JE NEUPITAN.

25.11 JE NEUPITAN.

Kakva glupost slaviti smrti bosanske kraljice, zasto ne dan rodjenja ili dan kad je prvi put prohodala? Da smo barem neka monarhija ili kraljevina pa bih mogao i razumjeti. I podrzati.

Ali evo: Sta to Srbima smeta 25.11?!? Nista, u sustini nista, al' kako da se prizna antifasisticka borba kad je citava RS nastala na fasizmu i kad cetnici koljaci hodaju RSom kao albanski slasticari po Dalmaciji. Kako to da se prizna ono za sto su narodi BiH zajedno gubili zivote i sto su svojom krvi gradili? Kako to da se slavi gradnja one drzave U KOJOJ SRBI NISU NAJJACA I NAJVECA SILA NEGO SU SVI BILI RAVNOPRAVNI?

Ne, behavac, znamo to svi mi ovdje na forumu da se rat nije zavrsio. Nestanak RSa ce se dogoditi u krvlju, zavisi samo da li ce ta lokva krvi biti od jednog poludjelog medjeda od jedne tone ili ce on povlaciti Srpski narod sa sobom (kao i svi srpski fanatici prije njega). Ja bih se iskreno nadao prvom rjesenju ali iskustvo mi pokazuje drugi trend.
E ovako da razjasnimo.
Kao prvo ja sam rekao da je 1 mart neprihvatljiv a za 25.11. nisam rekao da je neprihvatljiv al nije bas ni neupitan.
Pitas zasto?
Zato sto je to bio dan SRBIH koja je bila Republika u sklopu drzave SFRJ a danas se zove BIH, nije Republika i nije u sklopu SFRJ vec je nezavisna drzava.
Prema tome to nije isto.
Drugo antifasitika borba u SRBIH nije bila ni za kakvu nezavisnu BIH vec za Jugoslaviju a zna se ko su bili sepratisti u Jugi 91 prema tome oni uopste nemaju pravo da se na to pozivaju po ovom pitanju.
Takodje u tom pokretu je Srba i bilo najvise a oni su najvise i stradali od stranih fasitsa i domacih kvislinga, pogodi koga.
Prema tome ove se moze slaviti kao dan antifasitiske borbe ali to jednostavno nije dan danasnje BIH.
Trece danasnja BIH u ovakvom obliku je definisana 1995 i to je cinjenica prema tome bilo bi sasvim logicno da to bude dan ove BIH.
Ali ako neki nece nije problem, ja sam i rekao da moze biti neki treci datum a ova kraljica je samo bio jedan primjer i to ne moj.
Prema tome prakticno moze bilo koji drugi datum, nek bude recimo 23.11, na sredini 21. i 25.
Taman simbolika oba datum a i simbolika kompromisa !
Hodidjed

#1570 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Hodidjed »

Fra. Ivan Frane Jukic - 19. vijek: Mi Bosnjaci njekad slavan narod danas jedva da smo zivi; nas samo k'o ocenutu glavu sa stabla slavanjskog gledaju prijatelji naukah i zale nas. Vrime je da se probudimo i da nasa serca ocistimo od predrasudah, dajte pehar te carpite, fatajmo se knjiga i casopisa. Gledajmo sta su drugi uradili i ucinimo isto da i nas narod osvijetli svjetlo istine.
Last edited by Hodidjed on 25/11/2008 13:01, edited 1 time in total.
Real Khan

#1571 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Real Khan »

behavac wrote:
vee-jay wrote: 25.11 JE NEUPITAN.

25.11 JE NEUPITAN.

E ovako da razjasnimo.
Kao prvo ja sam rekao da je 1 mart neprihvatljiv a za 25.11. nisam rekao da je neprihvatljiv al nije bas ni neupitan.
Pitas zasto?
Zato sto je to bio dan SRBIH koja je bila Republika u sklopu drzave SFRJ a danas se zove BIH, nije Republika i nije u sklopu SFRJ vec je nezavisna drzava.
Prema tome to nije isto.
Drugo antifasitika borba u SRBIH nije bila ni za kakvu nezavisnu BIH vec za Jugoslaviju a zna se ko su bili sepratisti u Jugi 91 prema tome oni uopste nemaju pravo da se na to pozivaju po ovom pitanju.
Takodje u tom pokretu je Srba i bilo najvise a oni su najvise i stradali od stranih fasitsa i domacih kvislinga, pogodi koga.
Prema tome ove se moze slaviti kao dan antifasitiske borbe ali to jednostavno nije dan danasnje BIH.
Trece danasnja BIH u ovakvom obliku je definisana 1995 i to je cinjenica prema tome bilo bi sasvim logicno da to bude dan ove BIH.
Ali ako neki nece nije problem, ja sam i rekao da moze biti neki treci datum a ova kraljica je samo bio jedan primjer i to ne moj.
Prema tome prakticno moze bilo koji drugi datum, nek bude recimo 23.11, na sredini 21. i 25.
@behavac, vidiš da nadolaziš na prava pitanja. Polako, za koju godinu ćeš u potpunosti razumjeti zašto je 25. novembar 1943. važan za Bosnu i Hercegovinu i za svakog njenog građanina. Da ti čika Khan objasni, da te drugi ne šaltaju: Ovo nema apsolutno nikakve veze sa ideologijom socijalizma, nego se radi o nečemu daleko iznad toga. Taj datum je važan jer je na taj dan obnovljena samostalnost i državnost Bosne i Hercegovine i tako je dakle država-republika BiH ponovo proglasila svoj suverenitet. Taj suverenitet je 29. novembra 1943. (dakle, 4 dana kasnije) ugradila slobodnom voljom većine građana u državnu zajednicu koja se zvaše Jugoslavija. Zato je 1. marta 1992. slobodnom voljom većine građana Bosna i Hercegovina potpuno legalno VRATILA SVOJ SUVERENITET koji je 1943. UGRADILA u državnu zajednicu - Jugoslaviju.
Ono što se dešavalo nakon 1. marta 1992. svakako ne služi na čast jednom narodu (Srbima) koji je u velikoj mjeri gajio pozitivne antifašističke tekovine civilizacije. Sa tim i takvim dijelom srpskog naroda se moglo odlično živjeti (i moglo bi opet). Međutim, nešto se desilo unutar tog naroda što ga je okrenulo na puteve i tekovine anticivilizacije, kleronacionalizma i šovinizma protiv kojih se zdušno i časno borio u velikoj mjeri tokom 2. svjetskog rata zajedno sa drugim narodima (možeš li pojmiti koliko je ta borba bila plemenitija nego ona iz perioda 1992-1995). Šta se zapravo desilo u tom narodu, mislim da bi trebali istražiti neki objektivni ljudi, po mogućnosti pripadnici tog istog naroda. Iskreno se nadam da ćeš recimo TI početi istraživati šta se desilo i gdje ste zglajzali u historijskom razvoju...
Kinder

#1572 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Kinder »

Real Khan wrote:
behavac wrote:
vee-jay wrote: 25.11 JE NEUPITAN.

25.11 JE NEUPITAN.

E ovako da razjasnimo.
Pitas zasto?
Prema tome to nije isto.
@behavac, vidiš da nadolaziš na prava pitanja. Polako, za koju godinu ćeš u potpunosti razumjeti zašto je 25. novembar 1943. važan za Bosnu i Hercegovinu i za svakog njenog građanina. Da ti čika Khan objasni, da te drugi ne šaltaju: Ovo nema apsolutno nikakve veze sa ideologijom socijalizma, nego se radi o nečemu daleko iznad toga. Taj datum je važan jer je na taj dan obnovljena samostalnost i državnost Bosne i Hercegovine i tako je dakle država-republika BiH ponovo proglasila svoj suverenitet. Taj suverenitet je 29. novembra 1943. (dakle, 4 dana kasnije) ugradila slobodnom voljom većine građana u državnu zajednicu koja se zvaše Jugoslavija. Zato je 1. marta 1992. slobodnom voljom većine građana Bosna i Hercegovina potpuno legalno VRATILA SVOJ SUVERENITET koji je 1943. UGRADILA u državnu zajednicu - Jugoslaviju.
Ono što se dešavalo nakon 1. marta 1992. svakako ne služi na čast jednom narodu (Srbima) koji je u velikoj mjeri gajio pozitivne antifašističke tekovine civilizacije. Sa tim i takvim dijelom srpskog naroda se moglo odlično živjeti (i moglo bi opet). Međutim, nešto se desilo unutar tog naroda što ga je okrenulo na puteve i tekovine anticivilizacije, kleronacionalizma i šovinizma protiv kojih se zdušno i časno borio u velikoj mjeri tokom 2. svjetskog rata zajedno sa drugim narodima (možeš li pojmiti koliko je ta borba bila plemenitija nego ona iz perioda 1992-1995). Šta se zapravo desilo u tom narodu, mislim da bi trebali istražiti neki objektivni ljudi, po mogućnosti pripadnici tog istog naroda. Iskreno se nadam da ćeš recimo TI početi istraživati šta se desilo i gdje ste zglajzali u historijskom razvoju...
Na "ZAVNOBIH-u" u M.Gradu niko se nije zalagao za "suverenu,nedjeljivu,cjelovitu,još manje nezavisnu BiH" :-) ;-)
nokia6170

#1573 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by nokia6170 »

sustina srpske politike se svodi na jednu izjavu jednog cetnickog vojvode koju sam procitao prije par godina u hrvatskom globusu ili nekim slicnim novinama, i ta recenica mi se ucrtala u glavu i oslikava sustinu svog sranja spocetka devedestih godina:

vojvoda rece: "nas najveci uspjeh je sto u zadnjem ratu nismo dozvolili da se srbi podijele na cetnike i partizane kao 1941. godine".
JThomas

#1574 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by JThomas »

Lincoln-Burrows wrote:
JThomas wrote:ah, opet se diskretno između redova provlače hrvatske hortikulturalne teze o hrvatstvu kotromanića i slično :lol:
Ne razumijem što je smiješno :roll:
JThomas wrote: i kraljevi engleske su etničkim porijeklom nijemci već zadnjih 300 godina, kroz cijeli srednji vijek su bili iz francuske, stewarti su bili škoti...pa nešto ne vidim da se neko tamo mnogo češe po gu*ici niti postavlja razne nebulozne teze oko toga.
Uglavnom se slažem.

Škoti su Škoti i nitko im to ne oduzima, i Škotska je postojala i prije Engleske.
Jednako vrijedi i za "Engleze".
Jezik je škotski, a znamo da je anglosaksonska velesila asimilirala pola
svijeta pa ih ne uzimam za dobar primjer.
sjećam se onog nekog kvaziistoričara koji je i kolumba pokušao proglasiti hrvatom :lol:

ma nek' se djeca igraju :lol:

evo pitam te ja, šta bi ti meni rekao i za šta bi me smatrao da kažem da je queen victoria bila njemica? a porijeklom jeste bila odatle.

e isto tako i za hrvatstvo kotromanića...
Real Khan

#1575 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Real Khan »

Na "ZAVNOBIH-u" u M.Gradu niko se nije zalagao za "suverenu,nedjeljivu,cjelovitu,još manje nezavisnu BiH"
@Kinder, molim te da još jednom pročitaš i temeljitije proučiš šta se na ZAVNOBIH-u dešavalo i šta je to praktično značilo...
Locked