Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ja mislim da to govori kako su oni na ispitu odradili neku vjezbu. U kategorije 17-21. godinu, najbolji je mogo odraditi 92 trbusljaka. Zene koje su odradile 83 trbusnjaka su bolje od 99% zena koje su ucestvovale, tj, medju najboljih 1%.
No ovo je ono o cemu sam ja pricao. Visoko mobilizane manje jedinice su jedino rjesenje za Bosanski teren. Jeste da su ovi helikopteri spori ko kornjace i da ih ima 4 puta manje nego sto bi trebalo; ali princip ovaj je upravo ono o cemu sam pisao ranije. Mnogo (specijalnih) jedinica koje mozes helikopterima prebacivati na strateske kote i time rijesiti sve probleme u recimo Istocnoj Bosni.
Kako novine pišu, nestala je jedna raketa, to je skoro pa ništa, osim ako se ne radi o nekoj većoj količini koja nije navedena u izjavama za medije.
"Nestajalo" je svašta nešta kroz prošlost iz BiH, pa se preko amer. firmi prodavalo u Iraku (demokratskom a ne onom prije 2003), postoje sumnje da je i oružje prikupljano u "Žetvi" dobrim djelom nestajalo na sličan način.
Mada vezano za aktuelni slučaj, ako se stvarno radi o jednoj raketi, stvara se previše velika medijska galama bez potrebe sa obzirom šta se sve nalazilo u privatnom vlasništvu pojedinaca i kriminalnih grupa u proteklim godinama prilikom policijskih pretresa.
Sve sto je se koristilo u ratu treba prodati u afriku ili negdje drugdje ako se to vec nije uradilo, jer zaista od tog oruzja nema nista, mislim moglo bi ono posluziti za nedaj Boze ali u sustini to oruzje je dale maksimum ...Sta je namjenskom proizvodnjom uy Novom Travniku tacnije Bratstvo???? proizvodi li se ista prije rata se tu svasta nesto radilo za JNA, Irak I Iran, isto tako sta je sa Principom u Vitezu znam da rade nesto industrijskog eksploziva ali sta je za vojsku interesuje me jer stari mi je zdravlje dao u tom preduzecu I penziju zaradio...
, Dali postoji u Bosni ikakva incijativa za nekom fabrikicom lakog naoruzanja dakle puske, mitraljezi, pistolji??? Mislim da imamo strucnjake za to I mogucnosti, drzava bi trebala podhitno nesto uciniti po tom pitanju tako da ne ovisimo o drugima, npr gledam hrvati su napravili dobar pistol I spojili se sa americkim pringfieldom I preko njih ga uvoze na americko trziste ja posjedujem jedan (XDM 9MM) I treba napomenuti da je taj pistol bio pistol godine u americi 2009-te, neki dan gledam I crnogorci su pokrenuli neku fabriku koja stanca utoke....
Ammaar wrote:
, Dali postoji u Bosni ikakva incijativa za nekom fabrikicom lakog naoruzanja dakle puske, mitraljezi, pistolji??? Mislim da imamo strucnjake za to I mogucnosti, drzava bi trebala podhitno nesto uciniti po tom pitanju tako da ne ovisimo o drugima, npr gledam hrvati su napravili dobar pistol I spojili se sa americkim pringfieldom I preko njih ga uvoze na americko trziste ja posjedujem jedan (XDM 9MM) I treba napomenuti da je taj pistol bio pistol godine u americi 2009-te, neki dan gledam I crnogorci su pokrenuli neku fabriku koja stanca utoke....
Postoji BTN Novi Travnik koji ima takozvanu "nitrogilncerinku" u svojem produkcijoskom planu. Tu pusku su u ratu nosile specijalne postrojbe "Laste" i tada je se pricalo da moze tenka istopiti ali to naravno nije istina.
U savkom slucaju se radi o zeznutom infanterijskom uruziju koje moze neutralisati nekoliko neprijateljskoh vojnika ukoliko pogodi na pravi nacin. A ako te pogodi direktno metak iz ove puske onda nema sanse da prezivis.
Decerto wrote:Koliko ameri furaju da su sa nama,da nas podrzavaju,sto nam ne daju jednog abramsa,apaca,i jednu bespilotnu letjelicu,sta je to njima
Budžet za vojsku je veoma malen za neke ozbiljnije aktivnosti, da nam i poklone recimo 50 tenkova m1, mi bi to uništili neodržavanjem kroz par godina.
Proteklih godina ministarstvo odbrane je imalo oko 300ak miliona KM godišnje, kad odbiješ koliko se da za plate zaposlenima u OS BIH pa i u samom ministarstvu, veoma malo ostane za neke ozbiljne nabavke.
Dok se ne popravi ekonomska situacija neće ni vojsci biti bolje, mada je slično i u komšiluku, npr. za HV bilo je izvještaja kako im je samo 20ak tenkova ispravno od ukupnih 80ak. Administracija jede svukud većinu kolača.
Sta kazes ovaj ciko na slici pravi kvalitetnije nego u fabrici u Travniku? A kolko moze isporuciti ovaj ciko mjesecno ovakvih a kolko fabrika?
Recimo po meni je vece bogatstvo sto se u Travniku mogu proizvesti razni minobacaci; u velikim kolicinama nego puske. Na kraju krajeva za pusku je lagano; drzis je u podrumu ako nekada zatreba a pored toga i drzava ima oko 60.000 cijevi u skladistima tako da je mala vjerovatnoca da neces moci obezbijediti pusku za svakoga ko je zeli.
Ko ce minobacac kupiti. I to ti je jednostavno oruzje. Ne mogu minobacaci, municija i slicno biti okosnica vojne industrije.
Ne vjerujem ni da im je bilo sta iz vlastitog razvoja. Boga pitaj od koga su kopirali nekad prije sto godina, pretpostavljam da su dokumentaciju dobili odnekud sa Urala 58-me.
Last edited by sinuhe on 18/03/2013 23:01, edited 1 time in total.
sinuhe wrote:Ko ce minobacac kupiti. I to ti je jednostavno oruzje. Ne mogu minobacaci, municija i slicno biti okosnica vojne industrije.
Ne vjerujem ni da im je bilo sta iz vlastitog razvoja. Boga pitaj od koga su kopirali nekad prije sto godina, pretpostavljam da su dokumentaciju dobili odnekud sa Urala 58-me.
Jesi pametan hohoho... AK47 se koristi u najmodernijim armijama na svijetu a koristila je se i prije 65 godina ta puska i nimalo se nije promijenila. Minobacac je minobacac.
sinuhe wrote:Ko ce minobacac kupiti. I to ti je jednostavno oruzje. Ne mogu minobacaci, municija i slicno biti okosnica vojne industrije.
Jesi pametan hohoho... AK47 se koristi u najmodernijim armijama na svijetu a koristila je se i prije 65 godina ta puska i nimalo se nije promijenila. Minobacac je minobacac.
AK-47 se ne koristi ni u jednoj od "najmodernijih" armija na svijetu, nego se koriste puške kojima je osnov ista, mada ako tako gledamo, onda je i AK47 samo derivat STG 44. Isto tako i Amerikanci imaju osnov današnjih M-16 koje koriste u onome šta su imali prije 50-60 godina, ali to je jednostavno normalan proces razvoja, kao u bilo kojoj industriji tako i u vojnoj.
Danas je tržište veoma teško, ima puno konkurencije, zato se mora raditi na razvoju i unaprijeđivanju postojećih oružja, municije i ostale vojne opreme ako hoćeš imati uspjeha, naravno uz razvoj nekih novih stvari ako se stvore mogućnosti za to.
Ako se misli napredovati ne smije se samo zadovoljiti sa postojećim, mora se dalje razvijati.
muzicar_iz_parka wrote:AK-47 se ne koristi ni u jednoj od "najmodernijih" armija na svijetu, nego se koriste puške kojima je osnov ista, mada ako tako gledamo, onda je i AK47 samo derivat STG 44. Isto tako i Amerikanci imaju osnov današnjih M-16 koje koriste u onome šta su imali prije 50-60 godina, ali to je jednostavno normalan proces razvoja, kao u bilo kojoj industriji tako i u vojnoj.
Danas je tržište veoma teško, ima puno konkurencije, zato se mora raditi na razvoju i unaprijeđivanju postojećih oružja, municije i ostale vojne opreme ako hoćeš imati uspjeha, naravno uz razvoj nekih novih stvari ako se stvore mogućnosti za to.
Ako se misli napredovati ne smije se samo zadovoljiti sa postojećim, mora se dalje razvijati.
samo za razvoj bilo cega kao temelj treba dobar obrazovni sistem koji ce napraviti dobre strucnjake pa sve ostalo, a mi u startu to nemamo....
steta je sto ne proizvodimo i pjesadijsko naorazanje iz razloga sto imamo odlicne kapacitete za proizvodnju municije, mislim sa tim paketom da bi bili mnogo konkurentniji na svjetskom trzistu, mada kad je to u pitanju velika je guzva sa mnogo kvalitetnih proizvoda.