Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
emirolini

#1551 Re: Bášča

Post by emirolini »

Mu'min wrote:emirolini

velik pozdrav za komšiju iz Tuzle. :)
De mi reci kako misliš ovo održavati? Ovo ako naraste pola ko na slici, ti ćeš morati unajmiti parkiralište za njega. :D
Inače kako se tačno zove sorta, šta piše na embalaži u kojoj si dobio?

ms
Mu'min
Pa i ja sam bio skeptik pa sam odlucio ajde rekoh nista me ne kosta da probam i tako evo vec sada kontam gdje sta i kako hehe. A puno ime je: Lycopersicon Esculentum ( to pise na ambalazi uz Tomato Tree Lycopersicon Esculentum ).

LP
Mu'min

#1552 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Lycopersicon Esculentum je latinski izraz za paradajz. :wink:
A ovo Tomato tree bi mogla biti "sorta", mada bi reko da je ovo malo škakljiva sorta.
Naime svaka sadnica kojoj daš uslove za nastavak rasti će izdržati više nego ostale. A koliko je to sada pitanje.
Malo sam skeptičan.
Ja eto testiram višegodišnje održavanje paprika - ljutača. Za sada je maximum 2.5 godine.
emirolini

#1553 Re: Bášča

Post by emirolini »

Vidjet cemo, pratit cemo situaciju :) .. budem cesce slikao :)
flag

#1554 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote: Ja stavio samo malo zove i nestale nema ih nigdje to bilo prosle godine ove godine se nisu ni pojavljivale.Ma kod tebe su bosanke tvrdoglave pa nece da idu iz inata. :mrgreen: :razz:
Ma jašta bolan, divlje je to, nisu ko ove tvoje evropske. Fine, kulturne, civilizovane... Nego kada nam budeš dolazio, hoćeš li da ti nafatam par komada voluharica... rekoh ako nemaš :D ili ti fale... Ti meni ponesi kakvih egzotičnih sjemena - ja ti tebi voluharice. Žive i ispravne 100%. :lol:
vrtlar

#1555 Re: Bášča

Post by vrtlar »

emirolini wrote:Ja cekam da mi naraste Drvo paradajza :)

Vec je oko pola metra i raste ludo, ali i cvjeta.

U opisu sjemena koje sam dobio pise da se preko zime unosi unutra i stavlja negdje gdje je temp. iznad 10 stepeni, plodovi su velicine grejpa i moze trajati do 5-6 godina.

Godisnji plodovi za jedno drvo su od 15-50 kg.

Nekoliko godina mjerkam ovaj paradajz ali uvijek iste slike u svakoj zemlji.Evo i ti postavio te iste slike tako da ne vjerujem bas u ovo da toliko naraste ali moze biti svasta.Mene buni sto svi stavljaju iste slike.Sve nekako udaljene nikako da slikaju lijepo kako mi slikamo svoj paradajz.Nadam se da ces nam ti ako uspije staviti normalne slike
vrtlar

#1556 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:
vrtlar wrote: Ja stavio samo malo zove i nestale nema ih nigdje to bilo prosle godine ove godine se nisu ni pojavljivale.Ma kod tebe su bosanke tvrdoglave pa nece da idu iz inata. :mrgreen: :razz:
Ma jašta bolan, divlje je to, nisu ko ove tvoje evropske. Fine, kulturne, civilizovane... Nego kada nam budeš dolazio, hoćeš li da ti nafatam par komada voluharica... rekoh ako nemaš :D ili ti fale... Ti meni ponesi kakvih egzotičnih sjemena - ja ti tebi voluharice. Žive i ispravne 100%. :lol:

Jel ti meni trazis voluharice sa dvije noge ;-) :mrgreen: :dance:
flag

#1557 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote: Jel ti meni trazis voluharice sa dvije noge ;-) :mrgreen: :dance:
Jok bolan, ja pokušavam da zamislim ove tvoje alpske voluharice u dirndlu :lol:
Mu'min

#1558 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Nekoliko godina mjerkam ovaj paradajz ali uvijek iste slike u svakoj zemlji.Evo i ti postavio te iste slike tako da ne vjerujem bas u ovo da toliko naraste ali moze biti svasta.Mene buni sto svi stavljaju iste slike.Sve nekako udaljene nikako da slikaju lijepo kako mi slikamo svoj paradajz.Nadam se da ces nam ti ako uspije staviti normalne slike
To su ti Vrltar one škakljive slike koje u čitavom Google-u ima samo 3 slike. :)
Mada meni kod ovih experimenata nedostaje od foto evidencija od početka do kraja.
Nešto počnu, objave na Youtube i poslije nikad više ni rezultata, ni prihoda, ni +/-.
Toliko o nekim "novim metodama".
armin_jocker

#1559 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ja cu poluditi sa svojom krticom, mislio sam da je otisla, da sam je otjerao, ali ponovno se pojavila u plasteniku i pravi mi probleme, i to se vrti u dijelu plastenika gdje su paprike, samo havarije pravi, u dva dana napravila 10 novih rupa, bas se opustila, probao sam sa svim ovim receptima :D, zova, bijeli luk itd. Ostaje mi samo jos da probam sa tim naftnim kockama, a to mi se ne radi nikako, jer ce to vjerovatno uticati i na plodove, i na biljke, fakat neznam sta da radim, ali me izludjuje zadnja dva dana. Mogao bi ustati u neka gluha doba noci, ili u zoru, neznam kad ona obavlja svoje poslove, obradu zemlje :D, jutros sam bio prije posla u plasteniku, oko 6, poal 7, i ona je vec obavila posao, napravila dvije nove rupe, izbacila jednu papriku totalno iz zemlje. Zna li neko u koliko pocinje njeno radno vrijeme :D, moracu je sacekati i presuditi joj, inace ode sav moj trud :sad:
Mu'min

#1560 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Zar nije krtica korisna životnja, neke vrste živi insekticid? :roll:
armin_jocker

#1561 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Mu'min wrote:Zar nije krtica korisna životnja, neke vrste živi insekticid? :roll:
Mumine, halali, nisam te bas razumio ovaj drugi dio upitne recenice! Fakat je da mi nije smetala krtica dok nije pocela da mi izbacuje paprike iz zemlje, sad vec polako pravi stetu, i moracu je se rijesiti, na neki nacin!
Mu'min

#1562 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ja nemam problema sa karticom al gledao sam na forumima i neki to fale ko kućnog ljubimca.
Ja do jučer nisam znao koliko su korisnie "buba-mare". Mada eto one nikom ne štete al ko ne zna otreso bi ih sa paprike ili sadnice paradajza.
armin_jocker

#1563 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

[quote
Mu'min wrote:Ja nemam problema sa karticom al gledao sam na forumima i neki to fale ko kućnog ljubimca.
Ja do jučer nisam znao koliko su korisnie "buba-mare". Mada eto one nikom ne štete al ko ne zna otreso bi ih sa paprike ili sadnice paradajza.
Nisam ja rekao da nije korisna, ona kod mene nista ne jede u plasteniku, ali brate preora mi sve, svaki dan izbacena po jedna paprika iz zemlje, mislio sam da postoji neka metoda da je otjeram, pa sam je i pustio neko vrijeme, bila se smirila, pa opet aktivirala, zvao sam ove poljoprivredne apoteke, nemaju nista da je otjera, osim nekih tableta,u vidu nekih gasova, koji je ubiju, a to ne zelim :sad:
vrtlar

#1564 Re: Bášča

Post by vrtlar »

armin_jocker wrote:[quote
Mu'min wrote:Ja nemam problema sa karticom al gledao sam na forumima i neki to fale ko kućnog ljubimca.
Nisam ja rekao da nije korisna, ona kod mene nista ne jede u plasteniku, ali brate preora mi sve, svaki dan izbacena po jedna paprika iz zemlje, mislio sam da postoji neka metoda da je otjeram, pa sam je i pustio neko vrijeme, bila se smirila, pa opet aktivirala, zvao sam ove poljoprivredne apoteke, nemaju nista da je otjera, osim nekih tableta,u vidu nekih gasova, koji je ubiju, a to ne zelim :sad:

Angazuj je u proljece nek ti iskopa zemlju u plasteniku a mozes gore na onoj parceli. :mrgreen: :D Iskoristi prirodu :dance:
Jesi probao sa zovom i ostalim sredstvima.Pusti slauf sa vodom u rupe gdje je iskopala pobjeci ce sigurno.Ona kopa gdje nije vlazno.
vrtlar

#1565 Re: Bášča

Post by vrtlar »

armin_jocker wrote:Ja cu poluditi sa svojom krticom, mislio sam da je otisla, da sam je otjerao, ali ponovno se pojavila u plasteniku i pravi mi probleme, i to se vrti u dijelu plastenika gdje su paprike, samo havarije pravi, u dva dana napravila 10 novih rupa, bas se opustila, probao sam sa svim ovim receptima :D, zova, bijeli luk itd. Ostaje mi samo jos da probam sa tim naftnim kockama, a to mi se ne radi nikako, jer ce to vjerovatno uticati i na plodove, i na biljke, fakat neznam sta da radim, ali me izludjuje zadnja dva dana. Mogao bi ustati u neka gluha doba noci, ili u zoru, neznam kad ona obavlja svoje poslove, obradu zemlje :D, jutros sam bio prije posla u plasteniku, oko 6, poal 7, i ona je vec obavila posao, napravila dvije nove rupe, izbacila jednu papriku totalno iz zemlje. Zna li neko u koliko pocinje njeno radno vrijeme :D, moracu je sacekati i presuditi joj, inace ode sav moj trud :sad:

I kod tebe original Bosanka kao kod Flaga :mrgreen:Ja svoje krtice zvao na caj od zove i one popile i kazem im ja nemoj te mi vise u goste dolazizi i evo dvije godine ne dolaze valjda se naljutile :mrgreen: :razz:
Mu'min

#1566 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Vrtlaru moj u tebe je država poznata po disciplini a ovo dolijekarce ti moj ahbabu Balkan. :)
Nego ja predlažem svima vama koji imate problem sa njima da probate sa onim (ne znam gdje sam vidio) mišolovkama al napravljene za krtice.
Neko humano rješenje jer je ufatiš i odneseš komšiji na čaj. :)

A u mene ne problem bar u kancelariji. :)
kurty

#1567 Re: Bášča

Post by kurty »

Imam u avliji ukrasno drvo... Ne znam kako se zove, ali je preljepo kad procvjeta:
Image
Image
Image

Ispod se vidi da je dio trave nepokosen, jer u njemu je mnogo sadnica ovog drveta...Ako je neko zainteresovan za ovo drvo, nek se javi na PP pa da se dogovorimo kako za sadnice.. :-D :-D
Mu'min

#1568 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Da nije Rhus hirta sin. Rhus.typhina?
Jel ovakav cvat?
Image
Mu'min

#1569 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Evo mog ponovnog pokušaja u oblikovanju "bonči-ja". Zanimljivo je ovo gledati kako raste i učiti se.

Image

Bonči je sastavljena iz riječi BONSAI + ČILI = znači miniaturna ljuta paprika (čili) u obliku bonsaia.

Kad budem "velik" želja mi je ovo:
Image
Oticon

#1570 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote:
flag wrote:

Jel ti meni trazis voluharice sa dvije noge ;-) :mrgreen: :dance:
Vrtlar...ovih sa dvije noge se nebi mogao riješiti sa ustajalim čajom od zove :lol: :lol: :lol: ...mislim da ti tada ni Hepo kockice nebi pomogle.
safran

#1571 Re: Bášča

Post by safran »

Samo da prijavim da mi se paradajzište žuti :-D :-D :-D :-D i da se rikikiki ukazao na čak 5 mjesta :-D :-D :-D :-D. A od 19 patlidžana samo se 1 nije primio i zlatice ga još nisu našle :-D :-D :-D :-D Sa druge strane ukazala mi se samo jedna tikva, jedan krastavac i grah mi nešto slabo niče. Eto, kako je sezona krenula :thumbup:
kOmpir

#1572 Re: Bášča

Post by kOmpir »

OPREZ: GMO ulazi na velika vrata u Hrvatskoj, plus takvi proizvodi ne moraju biti posebno označeni !(!!)

http://vlada.hr/hr/naslovnica/sjednice_ ... nt-preview

EDIT: popravljen link
Last edited by kOmpir on 10/06/2012 19:20, edited 2 times in total.
safran

#1573 Re: Bášča

Post by safran »

Ovaj link meni ne otvara ništa. Bi li ti nama kopirao tekst?

EDIT: Našla sam - nema potrebe za kopiranjem. Dakle, Hrvatska ulazi u EU 2013. i prihvaća EU direktive bile one dobre ili loše. S tim u vezi i ova dopuna Uredbe. Naime, Uredba o razini GMO i td. u Hrvatskoj je donesena 2008. U međuvremenu je u EU više GM biljaka dobilo dozvolu za upotrebu a za neke je dozvola proširena (npr. kukuruz 1507 2008. je imao dozvolu samo za hranu za životinje a sada ima dozvolu i za upotrebu u hrani). Ovom Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe o razini GMO ..... samo se vrši usklađivanje sa stanjem u EU.
U smislu označavanja ništa se ne mijenja. I dalje vrijedi prag od 0,9% slučajnih ili tehnološki neizbježnih tragova što se ne mora obilježiti i vrijedi samo za GM biljke koje imaju dozvolu za upotrebu. Sve preko 0,9% se mora propisno obilježiti na ambalaži. Za GM biljke koje nemaju dozvolu za upotrebu ne postoji prag - takvim se ne dopušta izlazak na tržište - takav je slučaj sa GM rižom iz Kine.

Dakle, chill, u redu je.
Mu'min

#1574 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ja koliko znam u EU je obavezno označavanje GMO.
Mada ovo što rade Ameri i Monsanto je kriminal i ne bi se ničem iznenandio.
Mu'min

#1575 Re: Bášča

Post by Mu'min »

I sad mi se vrti pred očima kad sam vidio Monsantovu embalažu (Gurdian extra AS) za prskanje žita, koju sam vidio u jednom bosanskom seocu. Ljudi nisu ni svjesni šta se im potura u prskanje.
Sve je to totalno neuko, prevareno i dezinformirano. :x
Post Reply