Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
pakica_

#1551 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

cula sam se s harisom i rekao mi je da mu je cudno sto je basta fasovao toplotni udar bas navece kad je zaslo sunce i kad je kisa rashladila sve i zato mi je rekao da ga posmatram narednih par dana da vidim kako ce se ponasati, ukoliko se ispostavi da SLUCAJNO nije bila vrucina u pitanju, iako su simptomi odgovarali upravo tome.. helem, rekao je da, ukoliko se ne daj Boze ponovi, samo hladjenje.. pod tus (ne bas ledenom vodom, nego malo hladnija nego topla), da se tijelo ne sokira i glavu i vrat ne kvasiti nego umotati mokrim hladnim krpama.. ako hoce da pije, dati mu da pije, ako nece, ne ga tjerati.. u biti, sve sam dobro uradila, hvala Bogu hehe :D i ako ko ima ventilator, o'ma to upaliti da se cuki rashladi :D
pitao me kako se ponasao naredni dan, reko super sve, da je bilo imalo nesto cudno, zvala bih ga odmah, al' posto se vratio u normalu, nisam ga htjela smarati u ned. pa sam ga zato danas nazvala, da vidim treba li imati sta pri ruci ukoliko se ponovi, opet kazem ne daj Boze, kaze nista, samo ga ne prezderavati narednih dan-dva.. reko ja sam mu samo skuhala malo rize s jogurtom da mu ne gruhne nesto u stomak, jer sam u prvi mah posumnjala na torziju (pu, pu, pu) kaze dobro si uradila, a mlad je on za torziju jos uvijek, mada nije ni to iskljuceno (valjda su tek od 6te godine podlozniji tome, a njemu je tek 3 i po hehe).. jer sam citala po guglu, ukoliko se ne cuje burljanje u stomaku- varenje hrane i sl., moguce da je torzija i gutanje zraka i sl. al kako se njemu to sve culo i kako je prduck'o, meni je laknulo, jer mu se tako oslobadjao zrak u pupi, ako ga je bilo viska.. u biti, custa kaze da se ne sekiram za hranu sad za sad, jer ni nama nije bas milo jesti na +40 i kad osjetim da je spreman da se vrati na normalne porcije, da mu dajem kako je prije jeo, tako da ce tek veceras dobiti solju svog happy doga hehe i da je sad najbitnije samo da ima vode i NIPOSTO NA CICVAR duze od 10 min, samo da piski i nazad u hladnu prostoriju.. bolje da mu je i hladnije, nego da ga opet vrucina smanta!
helem, ukoliko neko ima iskustva sa tim, neka podijeli sa nama, da znamo na sta da pazimo nakon sranja kroz koje psi (a Boga mi i mi vlasnici) prodju..
Pasiflora

#1552 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

pakice, hvala na iscrpnom izvjestaju :-D . Eto ljudi, procitajte pakicin post i cuvajte svoje cuke!
zengi

#1553 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Ja "parkirao" svoju šarplaninku u duboku hladovinu pored potoka.... ZAMISLITE TOG KOMFORA, IMA GOSPODJA PRIVATNI POTOK (jos joj samo fali privatni voz) i ona mi se nesto uzjogunila i evo mjauce i ciči vec par dana kao da je pečem na vatri. Ostale cuke, nista... mirno leze i podnose toplotu a njoj kao smetaju neke musice pa sve skljoca zubima po zraku, nasikirala mi staru majku... majka vice nosi je veterinaru sa njom nesto nije u redu pa izlazi i ona po tom zvizdanu da vidi šta joj je i da je mazi. Svakako me novi komsiluku docekao na noz u startu i hoce da mi dodju u sred noci sa bakljama ko frankenstajnu i samo mi jos treba neko zavijanje i mjaukanje u sred noci... i ja izlazio, tjesio je, mazio... Odvedem ih svo četvero svaki dan dva puta na rijeku da se propisno iskupaju, oni me vuku, zaplicu mi se u noge, ja stojim pored rijeke i kupam se u znoju dok oni leze u rijeci i jos ih ja poljevam malo po ledjima i kuham se, fasovao sam vise krpelja nego svi oni zajedno.... i odjednom ja skontam realnost situacije :shock: vrlo lako bi mene mogla strefiti kap od sve te zajebancije sa njima, komsijama, teglenjem teskog namjestaja po ovom zvizdanu, itd. itd. a tebi kao tesko u zovotu lezati pored potoka... ma kontam KOME TI ovdje glumis damu nemoj da te sad svezem na pola metra lanca na lim kosto svi normalni vlasnici šarplaninaca rade pa ćeš imati zasto da cijučeš i mjaučeš.... :x :x :x Uf jes me iznervirala :x :x :x :x
pakica_

#1554 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

@pasiflora, nema na cemu, bolje sprijeciti nego lijeciti..
@zengi, nemoj mi je ruziti, bolan, bolan.. kad sam vidjela svog kad je to fasov'o, nije mi do zivota bilo, tako da ne zelim da cujem da je bilo sta slicno bilo vasima.. nek' se valja po potoku, al' nemoj mi je dirat' i ruzit' :D
zengi

#1555 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

pakica_ wrote:@pasiflora, nema na cemu, bolje sprijeciti nego lijeciti..
@zengi, nemoj mi je ruziti, bolan, bolan.. kad sam vidjela svog kad je to fasov'o, nije mi do zivota bilo, tako da ne zelim da cujem da je bilo sta slicno bilo vasima.. nek' se valja po potoku, al' nemoj mi je dirat' i ruzit' :D
Kako necu, ko da je ona nosila ormare i svadjala se sa komsijama.

Hej, špicu mi je neko tako razvalio da sam mislio da ga je auto satralo ali evo samo sto se malo oporavio zaganjao je dva psa duplo veca od njega. A manijaka majko draga. :-D
Cholina_Lokica

#1556 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Jos jedno upozorenje od mene :D
Sinoc vani, na livadi i odjednom nam 3 pasceta dobise grozan osip u usima, crveno, upaljeno, kao velike bubuljice, jutros kod vet-a, jaka reakcija na travu i polen, tako da znate... Pogotovo ovi sa pasminama koje su podlozne alergijama labradori i bokseri, te mjesanci istih... Koncentracija polena je ogromna, pa se moze desiti da imaju reakciju
Pasiflora

#1557 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Moj sreco se danima cese k'o lud :(
Cholina_Lokica

#1558 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Ma ove 3 se nisu klasika cesale i sve to kao inace alergija, samo odjednom usi im ogromne :-) Happy je zadnju uhvatilo, i njoj je samo jedno uho na belaju bilo posto sam je odmah odvela kuci, jutros se vec skoro skroz smirilo, kad dodjem s posla vidjecu kako je sad. Druge dvije jednice su bas naHebale, plaho im se bilo upalilo pa su jutros na injekcijama zavrsile
edit: Izgledalo je kao ogromne, crvene, upaljene bubuljice :-)
Maja_XXX

#1559 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Maja_XXX »

I moj pas s od juce cese ko lud i ne da nikome da mu pridje... :( :(
Gledala sam ima li kakvih uboda ili travki...nista...Da nije i to od polena? Zar ga mogu usi boljeti od polena??
Pasiflora

#1560 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Ljudi, psi na ulicama su zedni :( - bilo bi dobro da svak u svome kvartu iznese vode u necemu, barem jednom dnevno.
Hajmo im pomoci. Vecinu smo uspjeli spasiti ove zime kad su bile velike hladnoce i snjegovi, mozemo i sada, pls.
Michun

#1561 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Michun »

ima li ko ovdje da zna proceduru oko uvoza psa? odn. treba mi info koji su dokumenti potrebni, ima li karantin kod nas i sl. moze i na pp.
Cholina_Lokica

#1562 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Michun wrote:ima li ko ovdje da zna proceduru oko uvoza psa? odn. treba mi info koji su dokumenti potrebni, ima li karantin kod nas i sl. moze i na pp.
Nema karantin. Pas treba biti chipovan, imati certifikat da je zdrav, vakcnisan protiv zarasnih bolesti i bjesnila, te ociscen od unutrasnjih i vanjskih parazita.
Michun

#1563 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Michun »

Cholina_Lokica wrote:
Michun wrote:ima li ko ovdje da zna proceduru oko uvoza psa? odn. treba mi info koji su dokumenti potrebni, ima li karantin kod nas i sl. moze i na pp.
Nema karantin. Pas treba biti chipovan, imati certifikat da je zdrav, vakcnisan protiv zarasnih bolesti i bjesnila, te ociscen od unutrasnjih i vanjskih parazita.
to je to? hvala
ice2cube

#1564 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by ice2cube »

Danas sam vodio svog psa na jednu rijeku i interesuje me zasto su mu otvorena usta ponekad dok pliva (kao da pokusava uloviti ribu xD) i zasto laje na one sto plivaju i bas hoce da se trgne iz mojih ruku cini mi se kako bi otplivao do njih, e sad da li bi sta pokusao ne znam :-)
Zna li neko razlog ?
Nije agresivan pas ali je poludio kad je moj jaran poceo plivati :lol:
Michun

#1565 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Michun »

ice2cube wrote:Danas sam vodio svog psa na jednu rijeku i interesuje me zasto su mu otvorena usta ponekad dok pliva (kao da pokusava uloviti ribu xD) i zasto laje na one sto plivaju i bas hoce da se trgne iz mojih ruku cini mi se kako bi otplivao do njih, e sad da li bi sta pokusao ne znam :-)
Zna li neko razlog ?
spasava ih...instinkt kod nekih pasa se pojavi kad su na vodi. ne znam koje je marke ali ja sam imala labradora...ta je spasavala sve sto je u vodi i dovlacila nazad na obalu :D
ice2cube

#1566 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by ice2cube »

Michun wrote:
ice2cube wrote:Danas sam vodio svog psa na jednu rijeku i interesuje me zasto su mu otvorena usta ponekad dok pliva (kao da pokusava uloviti ribu xD) i zasto laje na one sto plivaju i bas hoce da se trgne iz mojih ruku cini mi se kako bi otplivao do njih, e sad da li bi sta pokusao ne znam :-)
Zna li neko razlog ?
spasava ih...instinkt kod nekih pasa se pojavi kad su na vodi. ne znam koje je marke ali ja sam imala labradora...ta je spasavala sve sto je u vodi i dovlacila nazad na obalu :D
pitbull terrier.. dusa od psa bgm :D
dzeno123

#1567 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by dzeno123 »

Moze li mi neko preporuciti koje vitamine da ukljucim psu jer inace jede skuhanu piletinu bez zacina i naravno krekere. Eh sad posto je kucni pas, cesto mu se nazalost upali i zlijezda ali sam u zadnje vrijeme primjetio da mu opada dlaka nesto vise nego uobicajno. Znam da je i do zlijezde ali postoje li neki vitamini koje su vasi psi konzumirali a primjetili ste da su dali dobar efekat, sjaj dlake, jacanje opcenito njihovog imuniteta i sl. Hvala
Janjicar

#1568 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Janjicar »

dzeno123 wrote:Moze li mi neko preporuciti koje vitamine da ukljucim psu jer inace jede skuhanu piletinu bez zacina i naravno krekere. Eh sad posto je kucni pas, cesto mu se nazalost upali i zlijezda ali sam u zadnje vrijeme primjetio da mu opada dlaka nesto vise nego uobicajno. Znam da je i do zlijezde ali postoje li neki vitamini koje su vasi psi konzumirali a primjetili ste da su dali dobar efekat, sjaj dlake, jacanje opcenito njihovog imuniteta i sl. Hvala
Da nije linjanje ? Mijenjanje dlake ?
Pasiflora

#1569 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Janjicar wrote:
dzeno123 wrote:Moze li mi neko preporuciti koje vitamine da ukljucim psu jer inace jede skuhanu piletinu bez zacina i naravno krekere. Eh sad posto je kucni pas, cesto mu se nazalost upali i zlijezda ali sam u zadnje vrijeme primjetio da mu opada dlaka nesto vise nego uobicajno. Znam da je i do zlijezde ali postoje li neki vitamini koje su vasi psi konzumirali a primjetili ste da su dali dobar efekat, sjaj dlake, jacanje opcenito njihovog imuniteta i sl. Hvala
Ma naravno da je mjenjanje dlake :-D . U ovo doba godine se svi jako linjaju, pogotovo obzirom na ove stvarno nenormalne temperature. Dzeno, ne brini - i treba da se linja, mora izbaciti svu zimsku dlaku. Ja mu sada ne bih (na tvome mjestu) davala nikakve vitamine, da mu ne napravis hipervitaminozu.
dzeno123

#1570 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by dzeno123 »

Pasiflora wrote:
Janjicar wrote:
Ma naravno da je mjenjanje dlake :-D . U ovo doba godine se svi jako linjaju, pogotovo obzirom na ove stvarno nenormalne temperature. Dzeno, ne brini - i treba da se linja, mora izbaciti svu zimsku dlaku. Ja mu sada ne bih (na tvome mjestu) davala nikakve vitamine, da mu ne napravis hipervitaminozu.
Hmmm kupih mu danas vitamine v25 od Canine, pola bi dnevno pio na njegovu kilazu, ali sad me prepade sa hipervitaminozom. Problem je sto je on jedna maza i samo jede bukvalno kuhanu piletinu i uvijek ima servirane krekere pa tako da me strah da ne unosi dovoljno vitamina.
Pasiflora

#1571 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

dzeno123 wrote:Hmmm kupih mu danas vitamine v25 od Canine, pola bi dnevno pio na njegovu kilazu, ali sad me prepade sa hipervitaminozom. Problem je sto je on jedna maza i samo jede bukvalno kuhanu piletinu i uvijek ima servirane krekere pa tako da me strah da ne unosi dovoljno vitamina.
Hmmm, da - to je uvijek moguce. A sto mislis da nazoves veterinara i pitas?
dzeno123

#1572 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by dzeno123 »

Pasiflora wrote:
dzeno123 wrote:Hmmm kupih mu danas vitamine v25 od Canine, pola bi dnevno pio na njegovu kilazu, ali sad me prepade sa hipervitaminozom. Problem je sto je on jedna maza i samo jede bukvalno kuhanu piletinu i uvijek ima servirane krekere pa tako da me strah da ne unosi dovoljno vitamina.
Hmmm, da - to je uvijek moguce. A sto mislis da nazoves veterinara i pitas?
Ma nazvat cu svakako ali nisam mislio da je to toliko ozbiljno, jer sam nekako sam u glavi izracuno da ne unosi dovoljno vitamina zbog te piletine pa me strah kakvih oboljenja usljed nedostatka vitamina.
pakica_

#1573 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

dzeno123 wrote: Ma nazvat cu svakako ali nisam mislio da je to toliko ozbiljno, jer sam nekako sam u glavi izracuno da ne unosi dovoljno vitamina zbog te piletine pa me strah kakvih oboljenja usljed nedostatka vitamina.
promijeni ti njemu krekere, ako primjecujes da je opadanje dlake vece negoli kod normalnog linjanja jer to moze znaciti ili da mu nije dovoljno bogat obrok svime sto mu treba ili alergija na hranu.. ne znam koje krekere uz piletinu jede, ali ti je moj savjet, ako mu je vec okosnica obroka piletina, da to mijenjas pod hitno, jer mu ocito ne odgovara.. navikni ga da jede samo krekere (neke sto se ne prodaju u granapima :lol: npr. cibau je dobra hrana, happy dog isto, a nisu preskupe), pa mu ubacis po malo piletine da mu zamirise.. moji jedu samo krekere jer je meni (priznajem, sta cu) mrsko kuhat za njih dvoje guzonja, a dlaka im oboma normalno opada jer je bila jaka zima i sjaji se, nema peruti, ovo ono, sto znaci da jedu kvalitetne krekere u kojima ima svega sto im je potrebno..
ukoliko te strah da mu je puna analna zlijezda, uzmi u mesnici koscurine od kicme (dio na koji su spojena rebra) i daj mu par prsljenova u kojima ima kostane srzi od koje ce mu se stolica stvrdnut i izbacit ce to sto ima u zlijezdi, jer ako je jednom pocnes istiskat, morat ces non stop :D i uprati kakva mu je stolica.. ako je mekana, to ne valja jer se tako analka najlakse napuni :)
e sad, to su neki moji savjeti koji su nekome mozda glupi, al' to su moja iskustva :D
sretno!
Cholina_Lokica

#1574 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Analna zlijezda se regulise stolicom kao sto pakica rece, samo sto nije tacno da ako jednom pocnes moras uvijek :D To su nesto u zadnje vrijeme izmislili :D Vrlo jednostavno tvrdja stolica, zlijezda prazna jer se tako cisti :D Pa tako se to i odvija od sad pa nadalje i ubuduce :D
pakica_

#1575 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Cholina_Lokica wrote:Analna zlijezda se regulise stolicom kao sto pakica rece, samo sto nije tacno da ako jednom pocnes moras uvijek :D To su nesto u zadnje vrijeme izmislili :D Vrlo jednostavno tvrdja stolica, zlijezda prazna jer se tako cisti :D Pa tako se to i odvija od sad pa nadalje i ubuduce :D
ma mislim ono kod veterinara da ga vodi na istiskanje.. to kol'ko sam cula mora da se ponavlja, al' opet ka'em samo CULA, nisam probala jer moji nemaju problema s tim *kuc kuc u drvo*
Post Reply