Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
mobsterc

#1551 Re: Teretana

Post by mobsterc »

sitna.buranija wrote: Iron gym, naruci sa neta.
Steta sto nije pisalo u url-u kako se zove... :-) :D
Odakle da narucim, dostava?
:)
chengaba

#1552 Re: Teretana

Post by chengaba »

Kad ste već opleli po vratilu, znaš li buranija (ili neko drugi) gdje se sve ima kupiti vratilo, što varijanta na u zid/plafon, što varijanta za raširiti u štok?

Hvala. :)
zemo_online

#1553 Re: Teretana

Post by zemo_online »

sitna.buranija wrote:
mobsterc wrote:Da postavim i ovdje, zna li neko gdje mogu kupiti ovo vratilo:
http://gymshop.lv/en/products_pictures/ ... tinum2.JPG
Iron gym, naruci sa neta.
test01 wrote:koliko puta sedmicno je najoptimalnije raditi jednu misicnu grupu i dali treba raditi isti dan vise vjezbi za 1 misicnu grupu?
Ne postoji najoptimalnije, optimum = najbolje, sto je vec superlativ u latinskom jeziku.
Ovisno o velicini misicne partije, cilju treninga i planiranju mikrociklusa, pojam "najbolje" varira.
Vernes_AMG wrote:ja inace radim vecinom po tri vjezbe za odredjenu misicnu grupu.

Ima li neko neki dobar program treninga , 4-5 dana sedmicno treniram pa da imam kvalitetne treninge a da su mi sve misicne grupe ravnopravne :)
Moj stav je da naturalci bolje mogu trenirati ako rade upper/lower body split, nego "klasicni bilderski" split (aka svaki-dan-druga-misicna-partija).
Dakle, umjesto prsa+triceps, ledja+biceps, noge+ramena, bolji nacin treniranja je podjela na dan kada se radi gornji i dan kada se radi donji dio tijela. Organizacija je sljedeca AxBxCxDx, gdje je A trening se vertikalnim guranjem i horizontalnom vucom (rameni potisak, veslanje kao osnovne vjezbe unutar treninga, i asistencijske vjezba poput razboja, triceps kick-backa, biceps curlova, letenja za srednje i zadnje rame), a C trening sa horizontalnim guranjem i vertikalnom vucom (bench-press i vratilo kao osnove, asistencijske vjezbe nesto drugacije od onih u A treningu). B i D su treninzi donjeg dijela tijela i "corea" (kukovi, trbusni misici, donja ledja) - jedan dan se radi cucanj, drugi mrtvo dizanje, uz asistencijske vjezbe poput leg pressa, ledjnjaka na kosoj klupici, leg curlova, sutanja... x je odmor.

Fokusiranje na osnovne vjezbe (tzv. compoundi) ce uvecati generalno kalorijsku potrosnju i mobilizaciju makronutritijenata, stimulirati CNS, i natjerati poviseno lucenje hormona za bolji oporavak.
test01 wrote:hvala.
imas programa na internetu za masu i definiciju.
Boze dragi, hocete li ikada nauciti da ne postoje programi za masu i definiciju. To odredjuje hrana.

JEDES VISE NEGO STO TROSIS = MASA

JEDES MANJE NEGO STO TROSIS = DEFINICIJA

Vernes_AMG wrote:ma znam da ima , ali eto , vjerujem da ima forumasa koji bi podjielili rado svoj program treninga , nekako vise vjerujem tome nego tim "univerzalnim" programima :-D
Ja treniram na gorespomenuti nacin. :)

pa zar za masu nije manji broj ponavljanja,a definiciju veci????
burek_in_space

#1554 Re: Teretana

Post by burek_in_space »

Sad kad ti sitna.buranija slozhi odgovor, necesh znati shta te je snashlo. :D

Ponavljanja nemaju nikakav uchinak, ukoliko ih ne prati odgovarajuca ishrana, odnosno kalorijski deficit i suficit.
Ali neka ti on to objasni, struchniji je. :wink:
because_of_you

#1555 Re: Teretana

Post by because_of_you »

Imam jedno pitanje za upućene "struku".

Da li se smije nastaviti sa vježbom u slučaju upale mišića? Ne neka upala da ne može čovjek ustati iz kreveta, nego ona gdje su svi mišići zategnuti? :-?

Radi se o vježbama u kućnoj varijanti, tačnije Insanity.

:thumbup:
sitna.buranija

#1556 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

test01 wrote:pa zar za masu nije manji broj ponavljanja,a definiciju veci????
Ne.
Mogao bih sada raspisati, ali lakse da te uputim na ovo... Obavezno stivo za sve koji zele da pocnu trenirati.

http://liamrosen.com/fitness.html
http://www.acaloriecounter.com/building-muscle.php (prevedeno na bosanski imate ovdje)
chengaba wrote:Kad ste već opleli po vratilu, znaš li buranija (ili neko drugi) gdje se sve ima kupiti vratilo, što varijanta na u zid/plafon, što varijanta za raširiti u štok?

Jok, meni ako nekad nesto zatreba zovnem komsiju majstora da mi to sredi od zeljeza :lol:
because_of_you wrote:Imam jedno pitanje za upućene "struku".

Da li se smije nastaviti sa vježbom u slučaju upale mišića? Ne neka upala da ne može čovjek ustati iz kreveta, nego ona gdje su svi mišići zategnuti? :-?

Radi se o vježbama u kućnoj varijanti, tačnije Insanity.

:thumbup:
Insanity sta?
Od cega se sastoji trening, neke bodyweight vjezbe ili?
Ako si totalni pocetnik, odradi preko upale.

burek_in_space wrote:Sad kad ti sitna.buranija slozhi odgovor, necesh znati shta te je snashlo. :D

Ponavljanja nemaju nikakav uchinak, ukoliko ih ne prati odgovarajuca ishrana, odnosno kalorijski deficit i suficit.
Ali neka ti on to objasni, struchniji je. :wink:
Mozes li renameati temu u "Teretana - ponavljanja nemaju veze sa masom i definicijom" :lol:
sitna.buranija

#1558 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Slijedi program, radi svaki dan, bez obzira na upale.
because_of_you

#1559 Re: Teretana

Post by because_of_you »

Hvala na odgovoru :thumbup:
sorrow

#1560 Re: Teretana

Post by sorrow »

chengaba wrote:Kad ste već opleli po vratilu, znaš li buranija (ili neko drugi) gdje se sve ima kupiti vratilo, što varijanta na u zid/plafon, što varijanta za raširiti u štok?

ja sam nedavno vidjela super vratilo koje se samo zakaci na gornji dio stoka (ali ako ti je prozor iznad vrata, kao npr. kod mene :) tesko da ce ti odgovarati), tako da nema uglavljivanja/busenja i slicno, ali onda mozes raditi samo u sirini vrata (tj, ako si malo sirih ledja/ruku tesko da ces moci raditi siroki hvat) u radnji koja se nalazi blizu raskrsnice kod zeljeznicke stanice, tacnije u prizemlju one zgrade gdje je snimana viza za buducnost (ne znam kako bolje da objasnim :)). ni cijena nije losa, nekih 35-40 km.
mobsterc

#1561 Re: Teretana

Post by mobsterc »

To je obicna verzija. Eno gore sam postavio sliku sa novijom, gdje mozes da radis siroki hvat, ali ne znam gdje da kupim... :D
vesna555

#1562 Re: Teretana

Post by vesna555 »

Ljudi, eno vidjela sam da se otvara sport life teretana odmah kod zeljeznicke stanice, gdje je bio onaj supermarket.
To me bas raduje, nadam se da cu se sad i nakaniti da odem jer mi je to punih 5 minuta udaljeno od posla, pa taman poslije posla mogu teretanirati se :D
Vernes_AMG

#1563 Re: Teretana

Post by Vernes_AMG »

vesna555 wrote:Ljudi, eno vidjela sam da se otvara sport life teretana odmah kod zeljeznicke stanice, gdje je bio onaj supermarket.
To me bas raduje, nadam se da cu se sad i nakaniti da odem jer mi je to punih 5 minuta udaljeno od posla, pa taman poslije posla mogu teretanirati se :D

to je super , ako mgnes izdrzati , a ako ne , onda Glutamin i budes ko nova :P
Joey Tribbiani

#1564 Re: Teretana

Post by Joey Tribbiani »

Ima li neko pravilo na kakav se štok mora postavit vratilo? Je li štok mora biti na nosivom zidu ili može bilo gdje? Nešto mi je jedan student arhitekture vazio o tome pa sam odustao od kupovine...
DoradO

#1565 Re: Teretana

Post by DoradO »

za sve drugo osim za biceps vratilo na stoku ti je usko, jedino ako imas neka vrata sirine 2m :D
sorrow

#1566 Re: Teretana

Post by sorrow »

vesna555 wrote:Ljudi, eno vidjela sam da se otvara sport life teretana odmah kod zeljeznicke stanice, gdje je bio onaj supermarket.
ta teretana je vec uveliko otvorena, a evo ti i stranica za info :)
http://sportlife.ba/sportlife/novosti
dr.Gonzo

#1567 Re: Teretana

Post by dr.Gonzo »

Ja dok sam isao u teretanu, nisam nesto vise guzio nego inace.
Onda sam krenuo u skolu plesa, i ... :dance:
:lol:
sitna.buranija

#1568 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Vernes_AMG wrote:to je super , ako mgnes izdrzati , a ako ne , onda Glutamin i budes ko nova :P
Nidje veze.
Glutamin ulaskom u probavni trakt ne moze opstati, tacnije dolaskom u krv pretvara se u secer. Radi se o neesencijalnoj AK koja je prilicno gusto koncentrisana u krvi, i moze se sintetizirati u bilo kojem trenutku. Oralna administracija nema smisla, jedina primjena je injektivno u mega-dozama (20-30g) u obliku infuzije i jedino tako se moze sinteticki povisiti koncentracija. Jedna od mnogobrojnih varki fitness industrije su suplementi na bazi glutamina, cisto da znate.

dr.Gonzo wrote:Ja dok sam isao u teretanu, nisam nesto vise guzio nego inace.
Onda sam krenuo u skolu plesa, i ... :dance:
:lol:
Image
mobsterc

#1569 Re: Teretana

Post by mobsterc »

Glutamin sluzi samo da malo podrzi misicnu struktruru kod vecih stresova prilikom 'rezanja' odnosno smanjenog broja kalorija dok se trenira jos cesce. Ali opet, ja nekako uzimam sredinu kada se informisem o nekom proizvodu. Ne vjerujem ni skroz pozitivnim ni skroz negativnim stvarima, jeste da je veci interes da se publiciraju skroz pozitivne stvari radi prodja, ali isto tako postoji i dosta razloga za kontra stranu. Ako se jedna industrija potrudi da pohvali neki proizvod, ulozi ogromne pare da kaze kako je to 100% bolje i ako je realno 10, onda se nadje neko ko opuca kontra pricu, da zapravo dobijes -10%, odnosno izgubis, i sta se desava, ta 'stranica' dobije odjednom paznju veci broj posjeta, i taj neki sto je 'kao vama pomogao' ubere pare od reklama.

Procitas clanak, daje ti reference iz studija, sve super, samo sto niko ne procita te studije niti ih provjeri i onda dobijes sa jedne strane ljude koji hvale na sav glas, a druge koji kude. Cinjenica je da citanjem raznih clanaka i foruma, covjek jednostavno ne moze biti 100% pravilno informisan i svako predje na stranu onoga sto je njemu logicnije.
Treba se drzati provjerenih stvari, suplementacija je prilicno skupa a svako bi htio da za 3mj. zavrsi svoje ciljeve sto se tice tijela.... Tesko, sto brzo dodje, jos brze ode. :-D

edit: zaboravih da napomenem da je svaki organizam prica za sebe i nema teorije da se da neka preporuka koja je univerzalna a optimalna.
sitna.buranija

#1570 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Medicinske studije:
http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=5607091 :)

Glutamin sluzi samo da vam izbije pare iz dzepa.
mobsterc

#1571 Re: Teretana

Post by mobsterc »

Divan primjer... Prvi post sve negativne studije, dalje na temi ima i nekih pozitivnih studija i tako se razvija prica. Sve u svemu, prenapuhana stvar za pare koje kosta, glutamin nije potrebno kupovati dodatno. Sigurno je da ne radi sve ono sto pise da radi. Problem su ljudi koji ocekuju neke ekstremne rezultate uz bilo kakve suplemente.
Pogotovo koji padnu na marketing. Sa druge strane, placebo je vrlo mocna stvar... ;)

edit: da dodam jedan citat iz gore postovanog linka koji sumira ono sto hocu da kazem:
Nutrition is more than a single supplement in a single scenario that produces a single result, any compound in the diet, whether natural or unnatural, can undergo changes when introduced to other structures.
Vernes_AMG

#1572 Re: Teretana

Post by Vernes_AMG »

buranija , hvala na onom programu , a sto se tice glutamina , kod mene drug uvijek poslije posla trenira , i kad ne uzima glutamin bas se vidi da jedva radi , dok sa glutaminom radi potpuno normalno kao da se nije taj dan nikako umarao , eh sad je li to placebo efekat ili stvarno djeluje ja ne znam , dodje mu ko Torabijeva voda :mrgreen:
mobsterc

#1573 Re: Teretana

Post by mobsterc »

Vjerovatno placebo, ali bez obzira, to je jednako kao da djeluje ;)
Ako zbog orbit zvaka odradis 'one more rep' - to ti je odlican suplement. :D
dobar,ti?

#1574 Re: Teretana

Post by dobar,ti? »

valjaju li sta ove twinlab aminokiseline tecne, 0.5 l 25 KM
mobsterc

#1575 Re: Teretana

Post by mobsterc »

Ne, bolje su one 1l 40Km... :D
Post Reply