Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
shibonja

#1551 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by shibonja »

.
Last edited by shibonja on 28/05/2011 16:39, edited 1 time in total.
alica.k

#1552 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

manki wrote:
alica.k wrote:
Eborg wrote:Koliko znam Amazon dostavlja samo knjige u BiH.
knjige, cdove i dvdove uredno dostavlja u bih. znam jer sam narucivala sve to.
Uh, presječe me, prije 10 min prvi put naručih knjigu na Amazon-u, reko bio bi fazon još da ne isporučuju. :lol:

Btw, fino mi naplatiše shipping i handling, 7 i kusur dolara, a piše na siteu da je 3,99 shipping. Jel' to ostatak na handling otpao? :lol: I još sam označio onaj box da mi je upakuju, nadam se da će to lijepo izgledati.. :)

Btw, neko reče da zavisi hoće li se knjiga cariniti od države porijekla, odnosno od države s kojima BiH ima potpisan sporazum... Zna li se koje su to države? I kako mogu na amazonu provjeriti porijeklo knjige?

Hvala unaprijed! :thumbup:
3.99 mozda za negdje drugo, meni shipping redovno 7 i nesto izadje za 1 knjigu
shibonja

#1553 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by shibonja »

Bila je neka jeftinoca jucer 30% popusta (i danas je)i dzabna isporuka za usa i apo ae :D , 5 dobrih maja za 85$

http://www.ae.com/web/browse/category_f ... cat3130041
Lekica88

#1554 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Lekica88 »

Pitanje je vise vezano za prodaju u inostranstvo, ali ako neko ima da zna molim ga da mi odgovori.. Kakva je razlika izmedju malih paketa i obicnih paketskih posiljki? Gledala sam cjenovnik nase poste za medjunarodni promet, te su cijene izmedju ove dvije vrste paketa ogromne, pa me zato interesuje u cemu je razlika... Htjela bi da prodajem, npr. broseve koji ne prelaze preko 30 grama, pa mi nije jasno kako ih saljem, jel kao male pakete ili obicnu posiljku? Jel to ovisi u cemu ih saljem, s tim da bih slala recimo kutijicama dimenzija 15x10 (kao male kutijice za nakit :) ).. Unaprijed hvala!
dobar,ti?

#1555 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by dobar,ti? »

je li neko narucivao sa dealextreme-a, da li bi mi naplatili carinu za robu od 52 marke ?
Eborg

#1556 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Je li moguće da me neko potkrada u pošti/na carini? :?

Naručio jednu stvar preko eBaya i nikada nije stigla, dobio refund preko resolution centra. Naručim istu stvar od drugog sellera, opet je nikako nema i otvorit ću slučaj da dobijem pare nazad.

Radi se o elektronskom uređaju vrijednosti oko 100 KM, u oba slučaja su bili selleri sa 100+ 100% feedbackom. Ostale stvari manje vrijednosti uredno stižu.

:?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1557 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Bobi »

Eborg wrote:Je li moguće da me neko potkrada u pošti/na carini? :?

Naručio jednu stvar preko eBaya i nikada nije stigla, dobio refund preko resolution centra. Naručim istu stvar od drugog sellera, opet je nikako nema i otvorit ću slučaj da dobijem pare nazad.

Radi se o elektronskom uređaju vrijednosti oko 100 KM, u oba slučaja su bili selleri sa 100+ 100% feedbackom. Ostale stvari manje vrijednosti uredno stižu.

:?
Vjerovatno, i moja prva posiljka od prije nekoliko godina vrijednosti 60-tak KM nikad nije dosla.Ista pošta(72000) :D, isti lopovluk.Koliko je dhl iz HK do BiH, mislim da je to sigurniji način dostave?
poznanik

#1558 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Eborg wrote:Je li moguće da me neko potkrada u pošti/na carini? :?

Naručio jednu stvar preko eBaya i nikada nije stigla... Ostale stvari manje vrijednosti uredno stižu.
Trebalo bi da odeš u Poštu carinjenja u Sarajevu i s dokazom o slanju te robe, napraviš potragu. Prethodno utvrdi na koji način ti je poslana pošiljka, čijim posredstvom (tzv. "običnom" poštom ili expresnom (DHL, FedEx isl.)).

Može biti da je ta roba još uvijek u poštanskom skladištu, možda je jednostavno negdje u transportu zagubljena i nikako nije pristigla u BiH...možda je i poštar neodgovoran... Ovdje odgovor nećeš dobiti, samo na Pošti ili kod pošiljaoca.
Eborg

#1559 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Radi se o pošti u Zenici. Za prvu sam sedmicama visio u onoj glavnoj pošti kod željezničke stanice (zeničke) i ništa mi nisu mogli reći. Isto radim i sada ali ništa.

S obzirom da nije poslano preporučenom poštom već običnom poštom iz Engleske je li to manje-više to, kakav dokaz o slanju mogu predočiti? :(
poznanik

#1560 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Eborg wrote:Radi se o pošti u Zenici. Za prvu sam sedmicama visio u onoj glavnoj pošti kod željezničke stanice (zeničke) i ništa mi nisu mogli reći. Isto radim i sada ali ništa.

S obzirom da nije poslano preporučenom poštom je li to manje-više to, kakav dokaz o slanju mogu predočiti? :(
Samo su tri Pošte carinjenja u BiH - u Sarajevu, u Mostaru i Banja Luci, u kojim se vrši prijem pošiljaka iz inostranstva i njihovo uvozno carinjenje. Tvoja zenička pošta nadležna je za unutrašnji poštanski saobraćaj.
Nakon postupka uvoznog carinjenja, obavijesti o carinjenju na kućne adrese dostavljaju poštari... Moraš poći od početka - od dokumentacije pošiljaoca, od kojeg ćeš tražiti odgovor o načinu i vrsti transporta u BiH, pa kad to utvrdiš, onda praviš potragu u BiH. Ukoliko je transport izvršen "običnom" poštom, polaziš od Pošte carinjenja u Sarajevu, sve do odredišne poštanske ispostave u Zenici, ukoliko je roba transportovana brzom poštanskim kuririma, onda kod njih...
Eborg

#1561 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Sad sam evo opet bio u pošti i kažu da bez preporučene pošiljke mogu mahati ušima.

Ovo je kupljeno preko eBaya i stavljeno u onu bubblewrap kovertu, kao za DVD-eve, kako da predočim dokaz o slanju? Imaju li neku evidenciju na carini u Sarajevu da makar vide je li došla pošiljka na moje ime u BiH? Problem je što ih je u zadnjih mjesec došlo 3, sve iz Engleske, tako da ne znam šta sada činiti. :-)
poznanik

#1562 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Eborg wrote:Sad sam evo opet bio u pošti i kažu da bez preporučene pošiljke mogu mahati ušima...Imaju li neku evidenciju na carini u Sarajevu da makar vide je li došla pošiljka na moje ime u BiH?..

Vodi se evidencija prijema pošiljaka i možeš ga utvrditi za svoje ime. Trebaš poći u sarajevsku Poštu 2 i pitati. Ponesi svu dokumentaciju od pošiljaoca koju imaš i LK, ali pošiljaoca prethodno pitaj kako je slao tvoje pošiljke.
Eborg

#1563 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Kakvu dokumentaciju od pošiljaoca? Radi se o eBayu, to je sve automatski. :-)
poznanik

#1564 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Eborg wrote:Kakvu dokumentaciju od pošiljaoca? Radi se o eBayu, to je sve automatski. :-)
Pa onu kojom si ugovorio i potvrdio kupovinu, da bi je, po potrebi, mogao uporediti sa pronađenom, ukoliko ova nema tvoje podatke. Osim toga, pitaj pošiljaoca za način na koji ti je poslao pošiljku, da ne lutaš bezze.
Eborg

#1565 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

OK, hvala! :thumbup: Odem tamo i probam mada sam poprilično skeptičan.
Eborg

#1566 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Ništa, carina u Sarajevu i pošta u Zenici samo odmahuju glavom, kao nije do njih jer nije preporučena pošiljka i ništa se ne može saznati. Opet je negdje "izgubljena u prijevodu" i mogu mahati ušima. :roll:

Valjda ću uspjeti vratiti novac preko eBaya opet.

BTW, "internationally signed-for", je li to ekvivalent našoj preporučenoj pošiljci?
poznanik

#1567 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Eborg wrote:Ništa, carina u Sarajevu i pošta u Zenici samo odmahuju glavom, kao nije do njih jer nije preporučena pošiljka i ništa se ne može saznati...
Moraš od pošiljaoca saznati način na koji ti je pošiljka upućena, dobiti neke parametre po kojima ćeš je ovdje tražiti, ako je ikako i ušla u BiH.
Eborg

#1568 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Običnom poštom, imam i datum slanja iz Engleske. I to je to, nemam ništa više.

No džaba, nastup je bio takav i da sam donio ličnu kartu pošiljaoca ne bi haman ništa bilo. Nije me niko ništa ni pitao, samo kada su čuli o čemu se radi rekli su da nije do njih i da bih dobio obavijest da je nešto stiglo. :-)
poznanik

#1569 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Eborg wrote:Običnom poštom, imam i datum slanja iz Engleske. I to je to, nemam ništa više.

No džaba, nastup je bio takav i da sam donio ličnu kartu pošiljaoca ne bi haman ništa bilo. Nije me niko ništa ni pitao, samo kada su čuli o čemu se radi rekli su da nije do njih i da bih dobio obavijest da je nešto stiglo. :-)
Da, nažalost, upućena je na najjeftiniji način. To je ta mana internet-kupovine o kojoj sam mnogo puta pisao - izostanak odgovornosti za robu, u kojem najčešće štetu trpi kupac.
Eborg

#1570 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Ma ništa, tražit ću novac nazad i naručiti opet preporučenom pošiljkom.
belajko

#1571 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by belajko »

jel tko kupovo sa ae.com...kakav izbor majica samo imaju :shock: zatvori oci i na koju kliknes slobodno kupuj neces se pokajat :D i to sve dosta jeftino, a vidim vrse dostavu i kod nas, e sad me samo zanima postarina ako tko zna kolika je :D
Alive

#1572 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Alive »

Cesto se pitam nesto... Postoje li neke agencije ili nesto slicno koje nude da roba iz recimo USA koja se ne dostavlja u BiH (prodavac ne vrsi dostavu) da se posalje toj agenciji a ona tebi proslijedi i naplati troskove?

:?: :?: :?: :?: :?:
poznanik

#1573 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Alive wrote:Cesto se pitam nesto... Postoje li neke agencije ili nesto slicno koje nude da roba iz recimo USA koja se ne dostavlja u BiH (prodavac ne vrsi dostavu) da se posalje toj agenciji a ona tebi proslijedi i naplati troskove?
Postoje...
Alive

#1574 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Alive »

poznanik wrote:
Alive wrote:Cesto se pitam nesto... Postoje li neke agencije ili nesto slicno koje nude da roba iz recimo USA koja se ne dostavlja u BiH (prodavac ne vrsi dostavu) da se posalje toj agenciji a ona tebi proslijedi i naplati troskove?
Postoje...
Malo detaljnije molim te :-D
poznanik

#1575 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Alive wrote:
poznanik wrote:
Postoje...
Malo detaljnije molim te :-D
DHL, FedEx, TNT, UPS... potraži njihove web adrese i šalji upitnik za detaljnije informacije.
Post Reply