Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
moa

#1551 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by moa »

minjonja wrote:
Crni pijjuun wrote:Pozz mačkoljupcima. Samo da se javnemo ja i moj maček. Ima tek tli mjeseca. Dobrica je, ide na wc,
ne pravi belaje, samo sam u početku imala problema sa buhama. To sam riješila sa neo pitroidom i kupanjem.
Sav je crne boje i jos mu nisam dala ime, pa ako ko ima neki fini domaći prijedlog :-)

Negdje sam pročitala da mačeke male ne treba učiti na igru sa rukom. Obično na svaki pokret rukom, skoče.
Još uvijek radim na tome, mada i kad mi zgrabi ruku, ne grebe, sto je napredak :D

Lijep pozdrav svima
garo :D

a sto se tice toga oko ruke i igre, to je potpuno tacno samo sto ja to nisam znala na pocetku pa se moj macak zaleti na mene, al to nije nimalo slatko kad ti zazdije macka od 6 kg kandze i ocnjake u ruke i noge :/
To je mojoj macki ritual da mi hoce otkinuti ruku iz ramena. Svima se pravdam imam macku :D jer mi ruke izgledaju
kao poslije masakra.. Helem ono sto sam ja skotno je kada se igram sa njom recimo sa bacanjem loptica, vucenjem konca po stanu jedno pola sata macka dobije svoju dozu i poslije toga je sve ok.
Sto se tice dresiranja imas dvije metode kako da je nacusi sta smije sta nesmije. Jedna je spricaljka sa vodom i obavezno je zaganjati kad uradi belaj ne dozvolit joj da pobjegne i drugio je fisek pa malt izmedju usiju. (ovo ne boli ali unosi strah).

BTW imal ko plavog ruskog muzijaka neka mi se javi.
suncica24

#1552 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

moj maci ima obicaj da iskoci ispod kreveta, stolice, deke... i scapi te za ruku, nogu.. da se igra, pa samo vidis ukucane kako odjednom stoje u nekoj idiotskoj pozi izbjegavajuci ugriz :D
ali kako ga ruzim polako prepadi prestaju. samo, cim ga zaruzim pocne da place, ozbiljno. to nije cviljenje, nego plac, neko razvuceno mnjaaaaaau kojem samo jos suze fale. onda moram da se natjeram da se i dalje ljutim, umjesto da se sazalim na tuznom sudbinom jadne mace
jest prefrigano samo tako :D
luna09

#1553 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Moja mici i suzu pusti, prije nekih 10tak stranica pitala sm mogu li mace plakati :-) :-) :-) i uvjerila sam se da mogu ,ako nešto branimo prvo sikće pa nam skače na noge onda legne i pušta suzu tešku :) :) na što ja redovno popustim.zato imam mazu najveću na svijetu.ipak ona mene sluša.Čim dođu gosti ona ode u svoju kućicu i spava dok ne čuje da odlaze.
Masha.sa

#1554 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Masha.sa »

moja se s vecinom gostiju fino slaze i mazi. nekima nece da pridje, ali ih i ne napada, drzi se na distanci, u nekom svom filmu dok ne odu.
ima neku furku da se sunja kad ja odem iz prostorije u kojoj je ona... saceka me, fol se sakrije i kad krenem koracati nazad u sobu - zatrci se i s obje sape mi zagrli nogu oko zgloba. ispocetka sam ja nastavljala korak (jos bilo ljeto) pa su mi noge izgledale kao da ih je neko pokusao otpiliti. :D sad kad me scepa napravim neku idiotsku pozu, kao da je neko kliknuo pauzu na moj hod. :D

nekidan sam otkrila super sega furku. lezimo maca i ja, ona se umiva, meni nesto bilo dosadno. i pocnem je ja imitirati - fol se i ja lizem. ne mogu nikako rijecima opisati kako se prvo isfura, gleda me u folu "jesi luda ti?"... onda se naljuti, naprci facu (tad je smijesna do bola)... i na koncu (ja se i dalje umivam, tj. lizem) skoci na mene i ugrize me! :lol: nakon ugriza otrci u hodnik s nekim "mjau/frktanjem" - ronda. :lol:
naja22

#1555 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by naja22 »

Masha.sa wrote:moja se s vecinom gostiju fino slaze i mazi. nekima nece da pridje, ali ih i ne napada, drzi se na distanci, u nekom svom filmu dok ne odu.
ima neku furku da se sunja kad ja odem iz prostorije u kojoj je ona... saceka me, fol se sakrije i kad krenem koracati nazad u sobu - zatrci se i s obje sape mi zagrli nogu oko zgloba. ispocetka sam ja nastavljala korak (jos bilo ljeto) pa su mi noge izgledale kao da ih je neko pokusao otpiliti. :D sad kad me scepa napravim neku idiotsku pozu, kao da je neko kliknuo pauzu na moj hod. :D

nekidan sam otkrila super sega furku. lezimo maca i ja, ona se umiva, meni nesto bilo dosadno. i pocnem je ja imitirati - fol se i ja lizem. ne mogu nikako rijecima opisati kako se prvo isfura, gleda me u folu "jesi luda ti?"... onda se naljuti, naprci facu (tad je smijesna do bola)... i na koncu (ja se i dalje umivam, tj. lizem) skoci na mene i ugrize me! :lol: nakon ugriza otrci u hodnik s nekim "mjau/frktanjem" - ronda. :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Sto je vama veselo :D
Crni pijjuun

#1556 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Crni pijjuun »

luna09 wrote:Moja mici i suzu pusti, prije nekih 10tak stranica pitala sm mogu li mace plakati :-) :-) :-) i uvjerila sam se da mogu ,ako nešto branimo prvo sikće pa nam skače na noge onda legne i pušta suzu tešku :) :) na što ja redovno popustim.zato imam mazu najveću na svijetu.ipak ona mene sluša.Čim dođu gosti ona ode u svoju kućicu i spava dok ne čuje da odlaze.
Uh, ta je tvoja neka dobra maca :) Da vidiš kad mačak uzme furseta :D Ja sam primjetila zadnjih dana kako se prevrće i kotrlja pa na glavu :D Još jednu novu šemu je izmislio: kliže se po parketu :run: Baš su zanimljivi...

Ja sam negdje jučer pročitala ne znam dali je na ovom forumu ovaj recept:
0,25 dl mlijeka
Dvije kasike slatkog vrhnja
Malo šećera ili još bolje u prahu
i jedan žumanjak.

I pokušam jučer, kontam neće htjeti ni pomirisati. Sve je pojeo. Preporučeno je kao malim mačićima,
ali možete pokušati dati i starijoj mački, svakako je žumanjak dobar i zdrav.
Mada sam ja svom mačeku i ranije davala žumanjak skuhan ili pečen, ali ovaj sam umutila onako nafriško :D

Još nešto. Pošto je mačiji pjesak poprilično skup a brzo se troši, možete u pet centru kupiti pilote za hrčke.
Ja sam pokušala odlično se pokazalo, manje rasipa nego pjesak. A govnance :D pokupite lopaticom i odstranite (isto kao i sa običnim pjeskom).

Kao dobra igračka može poslužiti i obična kartonska kutija. Igrat' će se satima..
VenomousV

#1557 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

kao dobra igracka moze posluziti i kesa (najbolje papirna) koja stoji otvorena na podu :D

ne znam ko se vise zabavlja, oni ili ja kad ih gledam :D
suncica24

#1558 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

VenomousV wrote:kao dobra igracka moze posluziti i kesa (najbolje papirna) koja stoji otvorena na podu :D

ne znam ko se vise zabavlja, oni ili ja kad ih gledam :D
moze i flasa ... gledati macija kako pokusava uvuci se u flasu (ona sa vecim grlom) ili je pokusava otvoriti (ako je unutra tecnost)... neprocjenjivo :D
luna09

#1559 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Juče kako je nedelja ja odlučila odspavati, ali to se mojoj gospođici chupi nije dopalo :-) :-) Skače ona oko mene oko pola osam ja ni habera :zzzz: :zzzz: :zzzz: samo se okrenem .I kad sam se probudila oko deset(nemojte reći da sam spavalica :) )na sred sobe toalet papir u milion komadića.Gospođici bilo malo da ga počupa u wc-u već ga donijela u sobu.I danas je čujem kako opet šuška po wc-u kad tamo ponovo šapom skida rolnu sa stalka, te malo podvikenem i pokvarim zabavu. kad je ostavljamo samu namjerno ostavim kutiju li kesu jer znam bit će zabave :dance: a i usisavanja :-? al kako reće moja kći sve za chupu.
Masha.sa

#1560 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Masha.sa »

jel' ima neko iskustva s "laser + maca"? juce mi je jaranica donijela laser i masha je doslovno poludjela za njim. znaci igra, ganjanje, adrenalin... djeluje kao dobra stvar za istrcat' macku.
samo sto ona satima nakon njega mlatara glavicom, trazi ga po podu, zidovima... strazari na mjestu gdje ga je vidjela posljednji put... hoce li izgubiti zanimanje za druge igracke i igre zbog njega? (ni za cim nije ovoliko sizila)
Crni pijjuun

#1561 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Crni pijjuun »

hehe bas mi je drago da se jos neko sjetio lasera. :thumbup: Ja sam se prvih dana smijala do suza.
Nece mačkica izgubiti zanimanje za druge igracke, ali ce izgubiti zanimanje za samom laserskom tačkicom ako skonta da je nikad ne može uhvatiti. To se desilo mom mačeku. Često sam mu na šapicu ciljala svijetlost nakon čega baš izgleda nezainteresiran. Sada sveki treći dan koristim laser, ili kad sam umorna.

Još jedna replika. Laser je štetan za vid. Bilo bi dobro izbjegavati tačku svijetlosti dok pokušavamo zabaviti mačku jer
postoji mogućnost glavobolje.
Crni pijjuun

#1562 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Crni pijjuun »

hasnina_mala wrote:Kako na vase macke djeluje macina trava, koja se u narodu koristi za plodnost. Moja prosto poludi, igra se, valja se u njoj, jede je, odnosno zvace, simpaticno je gledati, ko da dozivi ekstazu, i onda poslije 15 minuta se smiri i zaspe ...
Ja nisam imala prilike dati mačeku tu travu. Gdje se to nabavi? Jeli se to baš zove "macina trava" ?

Usput da javnem. Moj maček je poludio. Trči kao lud po stanu, grebe i ujeda pri svakom dodiru sa mnom. Ne znam šta da radim. Naučio je nešto novo. Tapka u mjestu sa kandzama i grebe u jedno. Zna li ko šta mu to znači i dali je iko imao slične scene sa mačkom??
DON_eARL

#1563 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by DON_eARL »

Crni pijjuun wrote:
hasnina_mala wrote:Kako na vase macke djeluje macina trava, koja se u narodu koristi za plodnost. Moja prosto poludi, igra se, valja se u njoj, jede je, odnosno zvace, simpaticno je gledati, ko da dozivi ekstazu, i onda poslije 15 minuta se smiri i zaspe ...
Ja nisam imala prilike dati mačeku tu travu. Gdje se to nabavi? Jeli se to baš zove "macina trava" ?

Usput da javnem. Moj maček je poludio. Trči kao lud po stanu, grebe i ujeda pri svakom dodiru sa mnom. Ne znam šta da radim. Naučio je nešto novo. Tapka u mjestu sa kandzama i grebe u jedno. Zna li ko šta mu to znači i dali je iko imao slične scene sa mačkom??
Imam ja. :D Mislim da je razlog previše hrane u toku dana, pa ima višak energije koji mora negdje da ispuca. Ne znam koliko ti je star mačak, ali pogledaj na kesici hrane koja mu je preporučena doza tokom dana. Ako misliš da to nije problem, onda probaj da mu nabaviš neku igračku koja će mu biti zanimljivija od ruke. :-D

Image
Crni pijjuun

#1564 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Crni pijjuun »

U pravu si. To sam potpuno zaboravila. Nikad mu zdjelice nisu prazne, što krekera u jednoj što mokre hrane u drugoj
plus voda u trećoj. Hoću da se udeblja malo da dođe sebi pošto je bio jako mršav kad je došao meni :D hhh Ima on oko 4 mjeseca, mlad je još za parenje ako se ne varam :-) Čekat' ću mačije veljače 8) Odlučila sam mu sa sela donjeti neki panj pa da grebe i da se zabavi. :D Pošto nemamo grebalice...

Hvala za macinu travu. Ja ću to kod travara pa predpostavljam da je to suha neka trava :?
Crni pijjuun

#1565 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Crni pijjuun »

Hej ne treba to puno davati te trave, ko će izdurat veljače :lol:
Crni pijjuun

#1566 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Crni pijjuun »

Probam to. Ja sam imala sasvim neku drugu predstavu o toj travi u svojoj glavi. Mislila sam da se sadi u saksije :run:
Crni pijjuun

#1567 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Crni pijjuun »

Molim pomoć.

Danas kada sam bila kod veta, uzimala sam neke ampule i vet me pitao koliko maček ima kila. Rekla sam ne znam tačno, nisam ga vagala, ima oko tri mjeseca, on me pitao ima li preko 3kg,, nema!

Sad me zanima koliko sam pogrešno procjenila dob mačeka, vet je po starosti mislio da ima više od 3kg, ako ima 3 mjeseca, no moj maček ima oko 2 kg što znači da nema 3 mjeseca ili je neuhranjen :?

Čitala sam da se nekako po zubićima može odrediti starost, zna li ko preciznije.
maximilijana

#1568 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by maximilijana »

par pitanja..sorry ak su vec bila:
1. gdje voditi macka na kastriranje?(cula sam za nekog vet.Harisa kakav je?)
2. dlaka mu uzasno otpada..garant nedostaci vitamina..koje mu kupiti (inace je jako izbirljiv po pitanju hrane i svega..)
3. sta protiv buha(macor ima oko 7 mjeseci)
4. kako noktice (tj one ogromne kandze :P) mu podrezati
HVALAAA :? :?
suncica24

#1569 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

maximilijana wrote:par pitanja..sorry ak su vec bila:
1. gdje voditi macka na kastriranje?(cula sam za nekog vet.Harisa kakav je?)
2. dlaka mu uzasno otpada..garant nedostaci vitamina..koje mu kupiti (inace je jako izbirljiv po pitanju hrane i svega..)
3. sta protiv buha(macor ima oko 7 mjeseci)
4. kako noktice (tj one ogromne kandze :P) mu podrezati
HVALAAA :? :?
1. Haris ili Amar, obojica su odlicni (ima negdje na pocetku tel)
2. Uh, to je problem sa kojim se i ja borim. Kupi Royal suhu hranu, ima posebna za dlaku. Ja sam dodala i vitamine uz Royal, iako su rekli da ne treba, te i domacu hranu (npr piletina sa povrcem... to voli strasno)... ali dlaka i dalje strasno opada. Na forumu su mi rekli da se ne brinem, da je to vjerovatno tako, takav tip dlake... i to, ali ako nadjes neki novi odgovor, proslijedi.
3. Za buhe uzmi Frontline kapsule. Nakapas kapsulu gore na vrat (gdje se ne moze lizat) i mirna si mjesecima...
4. Ja to radim tako sto neko uzme macka u krilo (obicno kad se ovom prispava), naravno zamotanog u peskir i onda ja izvucem sapicu po sapicu i rezem nokte (velikom velikom grickalicom, mala ih lomi). Pazi samo da odrezes nokte tako da ne zarezes onaj dio koji je prokrvljen (onaj rozkasti dio nokta).
vox-populi

#1570 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

suncica24 wrote: 4. Ja to radim tako sto neko uzme macka u krilo (obicno kad se ovom prispava), naravno zamotanog u peskir i onda ja izvucem sapicu po sapicu i rezem nokte (velikom velikom grickalicom, mala ih lomi). Pazi samo da odrezes nokte tako da ne zarezes onaj dio koji je prokrvljen (onaj rozkasti dio nokta).
Mislim da cak i u DM-u ima grickalica za macke, ako ne onda u bilo kojem boljem Pet Shopu. Ova grickalica za ljudotine nicht gut za mace. :)
despina

#1571 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by despina »

Image

pohvale za ovaj pijesak, nema koji nisam probala, tj. moj mačak :D i ovaj je najbolji. ne smrdi, dugo traje i isplati se, 12 km.
maximilijana

#1572 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by maximilijana »

12KM :( previse...

@suncica24 HVALAAA PUNOOO :) :) :)

a sto se tice Royal hrane (koja je brate preskupa)..moj macak nece nista od toga da jede..sve testere sam moguce uzela i jednostavno nece (nije "fancy" macka) :P
suncica24

#1573 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

vox-populi wrote:
suncica24 wrote: 4. Ja to radim tako sto neko uzme macka u krilo (obicno kad se ovom prispava), naravno zamotanog u peskir i onda ja izvucem sapicu po sapicu i rezem nokte (velikom velikom grickalicom, mala ih lomi). Pazi samo da odrezes nokte tako da ne zarezes onaj dio koji je prokrvljen (onaj rozkasti dio nokta).
Mislim da cak i u DM-u ima grickalica za macke, ako ne onda u bilo kojem boljem Pet Shopu. Ova grickalica za ljudotine nicht gut za mace. :)
Mene ona velika super sluzi... mada, nisam sigurna da ljudotine ONIM rezu nokte :zoka:
suncica24

#1574 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

maximilijana wrote:12KM :( previse...

@suncica24 HVALAAA PUNOOO :) :) :)

a sto se tice Royal hrane (koja je brate preskupa)..moj macak nece nista od toga da jede..sve testere sam moguce uzela i jednostavno nece (nije "fancy" macka) :P
treba vremena dok se navikne, mojoj je trebalo dvije - tri sedmice... nakon toga, halapljivo gutanje (problem je zapravo bio sto nije uopste jeo suhu hranu... samo birkao poneki kriket koji mu se svidi)

a ni ovaj nije fancy... najvise voli oteti ti pitu (zeljanicu) ili teletinu iz usta :D
maximilijana

#1575 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by maximilijana »

ovaj moj hoce hljeb, ponekad neko meso, od suhe hrane voli Friskies i Wiskas (sad ce pocet pucnjevi da je to losha hrana aa? :P)
a Royal je bio mjesec dana na meniju..i macor nije htio jesti (na moju srecu..Royal je poskup za mene :S )
Post Reply