malo starija slika, ali uskoro slikam ponovo, jer sam jucer sve "pokosio" i istrijebio travu iz prvog plana
Moderator: anex

Sorel wrote:E ovako.
Htio bi da kupim si 1 ili 2 ribice i akvarijum. Ne bi nešto posebno sada da uzimam nego najjednostavnije ribice koje bi mogle zivjeti da se jednom u sedmici mijenja voda.
Šta mi preporučujete?

Bez ikakve uvrede, ali jarane nije tebi dobro. Kupovina juwel-a kod nas je fakat bacanje para u zrak.stepway wrote:.........Pitaš za cijenu,ona je u akvaristici u početku najveća,a i presudna u nastavku bavljenja ovim lijepim hobijem.Po meni treba ti jedno min 500 KM ova.Ja bi uzeo Juwel Rio od 125 lit,ako si iz Sa ima ih po cijeni od 415 KM........
Bez ikakve uvrede, ali jarane nije tebi dobro.zdruzdjo wrote:stepway wrote:.........Pitaš za cijenu,ona je u akvaristici u početku najveća,a i presudna u nastavku bavljenja ovim lijepim hobijem.Po meni treba ti jedno min 500 KM ova.Ja bi uzeo Juwel Rio od 125 lit,ako si iz Sa ima ih po cijeni od 415 KM........
joooj nisam mislio uopste svadjalacki. onako kazem "nije tebi dobro" a razlog nedavanja savjeta je sto mi nije tapatalk refresh odavno ove grupe.stepway wrote: Moram da reagiram na ovakav način komunikacije,koji mnogo govori o tebi.Trebao si savjet dati čovjeku davno jer je pitanje postavio ima mjesec dana,a ne okomiti se na moj prijedlog.Ja sam iznio svoj lični stav,bez potrebe za polemikom.I dalje stojim da je kupovni akvarijum,za mene,bolje rješenje.Nemožeš za firmu Juwel,koja je svjetski brend u proizvodnji akvarijske tehnike,nazvati smećem.Slažem se da ima lijepih DIY uradaka,ali lično meni najveći problem je uvijek bio u izradi poklopaca,koji u takvoj varijanti nikad nemože biti kao kod kupovnog. Tvoja rasvjeta je takva,kao da ćeš da vezeš.U svemu treba imati mjeru. Za kvarc,tvoja izjava je čista glupost, i neznanje.Istina, da je setup,bitan,jako bitan,ali ovdje je bila riječ o početnoj kupovini,a to se gradi i dolazi kasnije.I da zaključim,vidio sam akvarijume koji ljudi drže u podrumima,garažama,na mansardama,onda u redu,ali ako će to biti ukras jednog dnevnog boravka,e onda se o svakom detalju treba povesti računa.A to naravno treba i platiti.
zdruzdjo wrote:evo da i ja malo predstavim svoj
120 litara
podloga tetra substrat plus sljunak
biljaka.... kila
co 2 tetra
filter tetra ex700
rasvjeta 6 neonki po 18 w (raznih vrsta namjenjenih maxuz za aq)
ribice: skalari, nenonke, kribenzis, "pleco", ancitrus, koridoras......
hranim ih sa nekih cca 9 vrsta hrane (tetra, vitacraft, nuron)
![]()
Potpuno se slažem sa tvojim tekstom.Ja imam 2 akvarijuma ito jedan od cc 130 l a drugi od 25 l, puno manje imam posla po pitanju održavanja oko ovog od 130 l nego oko manjeg.Veliki akvarijum ima vanjski trokomorni filter, 13 ribica, a manji unutrašnji filter i 2 ribice.zocurious wrote:Ono što ljudi ne shvataju jeste da se veći akvarijumi lakše održavaju od manjih. Što je veći akvarij, to se on više "sam" održava. Najprostije rečeno, ekosistem je stabilniji. Al' haj' ti nekom objasni da je lakše početi s akvarijem od 100+ l nego s akvarijem od 30 l. Takvu grešku sam i ja napravio, pa onda trošio silan novac na preparate za održavanje pravog hemizma i temperature vode. U većim akvarijima se sve to posloži mal' te ne samo od sebe. Štaviše, održavati zdrav akvarijum zapremine manje od 20-30 l (da ne govorim manje) je poduhvat koji uspjeva samo izuzetno iskusnim (Ili sretnim) osobama.
Najpametnija varijanta ti je ostaviti pri dnu malo vode i ne dirati pjesak, podlogu i biljke. Napraviti nosila na kojima ce donje staklo biti na ravnoj podlogi. Ispod akvariuma staviti neku deblju tkakninu ili stiropor. Kriticni momenat je smjestanje akvariuma na ta nosila i skidanje istog na destinaciji. Pazljivo polako bez puno cimanja i sa sto kracim intervalima bez oslonca. Jabolje bi bilo nekako ga "navuci" na nosila. U toku transporta ne skidas ga sa nosila. Naravno minimalno dvije osobe. Svu vodu sacuvas. Ribice vracas zadnje. Najbolje je da na kanisteru od 10ak litara odsjeces gornji dio i u njega stavis grijac dok to sve traje.anjaistkrank wrote:Eh imam jedno pitanje za iskusne akvariste (iako sam i ja pomalo iskusan).. Planiram prebacivanje velikog akvarija od 300 litara sa lokacije A na lokaciju B, tj iz jednog stana u drugi. Akvarij je Ferplast-ov sa originalnim postoljem. Sad me interesuju vasi savjeti i iskustva oko toga. Jos i da napomenem da je akvarij u potpunosti aktivan sto se tice biljki i ribica. U cemu transportovati ribice, i da li vaditi biljke i pijesak radi eventualnog pucanja donjeg stakla pri transportu od tezine. Eto toliko. svaki savjet bi mi dobro dosao, da ne bi doslo do kakvog belaja
Hvala puno na savjetu. Iskreno, mislio sam da vadim kompletnu podlogu i biljke jer me jako strah pucanja donjeg stakla, jer je akvarij ogroman i podloga je stvarno teska. Mislio sam cak i da iskoristim ovaj transport da promjenim kompletnu podlogu, da ubacim recimo kvarcni pijesak umjesto kamencica, neke nove biljke, samo sto je kvarcni pijesak zeznut za odrzavanje.zdruzdjo wrote:Najpametnija varijanta ti je ostaviti pri dnu malo vode i ne dirati pjesak, podlogu i biljke. Napraviti nosila na kojima ce donje staklo biti na ravnoj podlogi. Ispod akvariuma staviti neku deblju tkakninu ili stiropor. Kriticni momenat je smjestanje akvariuma na ta nosila i skidanje istog na destinaciji. Pazljivo polako bez puno cimanja i sa sto kracim intervalima bez oslonca. Jabolje bi bilo nekako ga "navuci" na nosila. U toku transporta ne skidas ga sa nosila. Naravno minimalno dvije osobe. Svu vodu sacuvas. Ribice vracas zadnje. Najbolje je da na kanisteru od 10ak litara odsjeces gornji dio i u njega stavis grijac dok to sve traje.
Sent from my GT-S7500 using Tapatalk 2

Karaš, somić, babuška, šaran, deverika, bodorika ... a kad narastu ...Zatamnjena stakla wrote:E ovako.
Htio bi da kupim si 1 ili 2 ribice i akvarijum. Ne bi nešto posebno sada da uzimam nego najjednostavnije ribice koje bi mogle zivjeti da se jednom u sedmici mijenja voda.
Šta mi preporučujete?
imam ih vec sedmi mjesecPitarrr82 wrote:Koliko kosta uopce recimo akvarijum od cca 50l, oprema itd.?